Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Η Ρωσία προσέγγισε το ρεκόρ παραγωγής πετρελαίου της ΕΣΣΔ ξεπερνώντας τη Σαουδική Αραβία

Πετρελαιοπηγή
Η πρώτη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου η Ρωσία, αφού ξεπέρασε την Σαουδική Αραβία, προσέγγισε και το ρεκόρ παραγωγής πετρελαίου της ΕΣΣΔ. Η Ρωσία αύξησε την παραγωγή πετρελαίου της κατά... 1% και έτσι η αχανής χώρα παράγει 10,43 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα και σύμφωνα με το Bloomberg προσεγγίζει το ρεκόρ παραγωγής της πρώην ΕΣΣΔ.Η Σαουδική Αραβία παράγει 9,8 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

«Στέρεψε» το Ειδικό Ταμείο της ΒΡ για Αποζημιώσεις Από την Πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού


Σχεδόν το σύνολο των 20 δις δολαρίων που είχε δεσμεύσει η BΡ για αποζημιώσεις σχετικά με το δυστύχημα του Deepwater Horizon έχει διατεθεί από την πολυεθνική πετρελαϊκή. Αυτό ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη η ΒΡ, ενισχύοντας τις προβλέψεις ότι το κόστος από την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού θα απορροφήσει μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη της σε σχέση με ό, τι αρχικά αναμενόταν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, έχουν ήδη διατεθεί 19,7 δις δολ. από τα κονδύλια του ειδικού ταμείου, το οποίο συστάθηκε αμέσως μετά την καταστροφή. Αν και το ταμείο διαθέτει ακόμη 7 δις δολ., εκπρόσωπος της εταιρείας ανακοίνωσε, την περασμένη Τρίτη, 31 Ιουλίου, ότι από αυτά, μόνο 300 εκατ. δολ. προορίζονται για διάφορες αξιώσεις βλαβών από κυβερνήσεις και επιχειρήσεις.

Συνολικά, η ΒΡ έχει ανακοινώσει πως το κόστος από τη διαρροή έφτασε τα 42,4 δις δολ., στο οποίο συμπεριλαμβάνονται εκτός από τις αποζημιώσεις των θυμάτων, και τα έξοδα καθαρισμού, αλλά και τα διάφορα πρόστιμα.
Η μείωση των κονδυλίων για αποζημιώσεις θέτει νέα ερωτηματικά για την ΒΡ τρία χρόνια και πλέον μετά το φοβερό δυστύχημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κέρδη του δευτέρου τριμήνου του 2013, μειώθηκαν κατά 24% στα 2,71 δισ. δολάρια, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 3,40 δισ. δολάρια.
Η συνολική παραγωγή της BP σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο διαμορφώθηκε στα 2,241 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μείωση κατά 1,5% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, τα έσοδα του ομίλου μειώθηκαν στα 94,71 δισ. δολάρια, από τα 94,98 δις. δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο του 2012.
Η ΒΡ έχει πωλήσει πάνω από 38 δις δολ. σε περιουσιακά στοιχεία για να εξοφλήσει απαιτήσεις σχετικές με την πετρελαιοκηλίδα, και η προοπτική νέων αποζημιώσεων φαίνεται να την αποτρέπουν από νέες αγορές.

Τους τελευταίους μήνες, ο μεγάλος αριθμός δικαστικών απαιτήσεων σε βάρος της ΒΡ την έχουν οδηγήσει σε μία μάχη εντός και εκτός δικαστηρίων για να αλλάξει τον τρόπο πληρωμής αυτών των αποζημιώσεων. Η διαμάχη ξεκινά από έναν συμβιβασμό στον οποίο κατέληξε η πετρελαϊκή πολυεθνική με δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ιδιώτες της περιοχής του Κόλπου του Μεξικού για οικονομικές και περιουσιακές απώλειες. Ο συμβιβασμός δεν προέβλεπε ανώτατο όριο για τις συνολικές αποζημιώσεις που θα κατέβαλε η ΒΡ.

Αρχικά, η εταιρεία υπολόγιζε ότι οι αποζημιώσεις προς την βιομηχανία των αλιευτικών τροφίμων και λοιπών επιχειρήσεων και ιδιωτών που είχαν εγείρει αξιώσεις για οικονομικές απώλειες λόγω της πετρελαιοκηλίδας, θα τής κόστιζαν 7,8 δις δολ. Μέχρι τώρα, για απώλειες επιχειρήσεων η ΒΡ έχει καταβάλει κατά μέσο όρο 208.000 δολ. ανά επιχείρηση σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την περασμένη Τρίτη. Τόσο ο αριθμός όσο και το μέγεθος των αξιώσεων ξεπέρασαν τους αρχικούς υπολογισμούς της ΒΡ. Έτσι, το εκτιμώμενο κόστος του συμβιβασμού αυξήθηκε πάνω από 9,6 δις δολ. σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, αν και υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κι άλλο, καθώς τους επόμενους μήνες αναμένονται να κατατεθούν κι άλλες προσφυγές.

Αν υποτεθεί ότι ο τρέχον ρυθμός αποδοχής αξιώσεων παραμείνει ο ίδιος – περίπου 55% - αυτό θα μπορούσε να στοιχίσει άλλα 4,5 δις δολ. σε αποζημιώσεις.

Η ΒΡ ζήτησε από ομοσπονδιακό δικαστή να παγώσει όλες τις πληρωμές όσο ερευνητής που όρισε το δικαστήριο θα εξετάζει καταγγελίες για εσφαλμένες πρακτικές από δικηγόρους που ασχολήθηκαν με τον ορισμό αποζημιώσεων. Ωστόσο, η απάντηση του δικαστή, τον Ιούλιο, στο αίτημα της ΒΡ για προσωρινή αναστολή καταβολής αποζημιώσεων ήταν αρνητική.
Επίσης, η εταιρεία απέστειλε επιστολή στους δικηγόρους των εναγόντων, με τις οποίες απειλούσε ότι θα έπαιρνε πίσω αποζημιώσεις, ενώ δημοσίευσε καταχωρήσεις στον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες αμφισβητούσε τη διαδικασία των προσφυγών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Bob Dudley, δήλωσε πρόσφατα σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι το σύστημα έχει υπονομευθεί. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του δικαστή Carl Barbier, που έχει την ευθύνη για την υπόθεση της ΒΡ, ο οποίος τόνισε ότι οι υπερβολές και η χρήση τέτοιας γλώσσας “ξεπερνά τα όρια”.
Μέσω του ειδικού ταμείου, η ΒΡ έχει δώσει για αποζημιώσεις το τελευταίο 9μηνο περί το ένα δις δολ., περίπου δύο φορές όσα κατέβαλε το αμέσως προηγούμενο 9μηνο. Επίσης, εμπλέκεται και σε άλλη μία δίκη για περιβαλλοντικά πρόστιμα που θα μπορούσαν συνολικά να ανέλθουν σε 17,6 δις δολ., αν και η ίδια η εταιρεία υπολογίζει πως το ποσό θα φτάσει τα 3,5 δις δολ. περίπου. Η δεύτερη φάση της δίκης έχει οριστεί να αρχίσει στα τέλη Σεπτέμβρη. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Στουρνάρας: Απολύσεις για να πάρουμε τις επόμενες δόσεις

Giannis-Stournaras-Wolfgang-Schaeuble
Περισσότερο… ωμά δεν θα μπορούσε να το πει. Με συνέντευξή του στην εφημερίδα του Ομίλου Κουρή-Χατζηνικολάου “Real News”, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αποκαλύπτει ότι η συνέχιση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος του Μνημονίου, εξαρτάται απόλυτα από το κατά πόσο η κυβέρνηση θα φανεί συνεπής στη δέσμευσή της να προχωρήσει σε απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

“Αν δεν γίνουν απολύσεις, δεν θα πάρουμε τις επόμενες δόσεις”, σημειώνει με νόημα ο Γιάννης Στουρνάρας με τη συνέντευξή του στη “Real News”, ενώ σχολιάζει ακόμη το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών από… πολιτικό ατύχημα, που θα ακυρώσουν στην πράξη τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης, και σηκώνει το γάντι για να απαντήσει στους βουλευτές που του ασκούν κριτική, για τις πρόσφατες δηλώσεις του περί “κόπωσης” των κοινοβουλευτικών ομάδων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε πρόσφατα στο πρακτορείο Reuters ότι η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά δεν κινδυνεύει από κάποια αρνητική εξέλιξη σε οικονομικό επίπεδο, καθώς ο ίδιος θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει διαφύγει τον κίνδυνο, και βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία της επιστροφής της σε ρυθμούς ανάπτυξης, ανησυχεί ωστόσο για ένα “πολιτικό ατύχημα”, λόγω της… κόπωσης που διαπιστώνει μεταξύ των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, λόγω του γεγονότος ότι καλούνται να ψηφίζουν διαρκώς επώδυνα μέτρα.

Εκείνες οι απόψεις του Γιάννη Στουρνάρα, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με κορυφαία εκείνη του Νικήτα Κακλαμάνη, και διαμόρφωσαν ένα εξαιρετικά βαρύ κλίμα για τον Υπουργό Οικονομικών 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ; "Τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα πάνε στο λαό"

Πετρελαιοπηγή
Για τα «σημαντικά βήματα» που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος υποστήριξε πως πολύ σύντομα η Ελλάδα θα καταστεί «ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την Ευρώπη».

Σε δηλώσεις του από τα Χανιά, ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στα σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν για τη χώρα από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και για τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ο οποίος θα αναβαθμιστεί.

Όπως είπε, «μέσα στον Σεπτέμβριο το αργότερο αρχές Οκτωβρίου θα κατατεθούν στη Βουλή των Ελλήνων για επικύρωση τρεις συμβάσεις με τους αναδόχους σε Πατραϊκό, Κατάκωλο και Ιωάννινα», ενώ παράλληλα μέσα στον Οκτώβριο θα κατατεθεί νόμος στη Βουλή, ο οποίος θα υιοθετεί την νέα και πιο αυστηρή για την προστασία του περιβάλλοντος οδηγίας της Ε.Ε., σχετικά με τις γεωτρήσεις στη θάλασσα, με τον υπουργό να δηλώνει πως «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διακινδυνεύσουμε οποιοδήποτε ατύχημα από τις έρευνες υδρογονανθράκων».

Παράλληλα, ο κ. Μανιάτης απέρριψε κατηγορηματικά τις ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς πως τα έσοδα της χώρας από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων θα πάνε στους δανειστές, τονίζοντας πως με απόφαση της Βουλής, όλα τα έσοδα από τις έρευνες υδρογονανθράκων, «δεν θα πάνε γενικά στον κρατικό προϋπολογισμό, και αυτό που φοβούνται πολλοί, στους δανειστές, αλλά θα δημιουργηθεί ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης γενεών, ένας κουμπαράς δηλαδή όπου θα καταλήγουν όλα τα έσοδα. Στόχος θα είναι με αυτά τα χρήματα να γίνεται η χρηματοδότηση και στήριξη της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας και ένα μικρότερο μέρος του θα στηρίζει τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές έρευνες και όλα τα ερευνητικά προγράμματα που κάνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια και Έλληνες επιστήμονες σε ζητήματα αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας», δήλωσε ο υπουργός.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μανιάτης μίλησε και για τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από τις γεωτρήσεις που θα γίνουν, λέγοντας: «Μια γεώτρηση σε μια θαλάσσια περιοχή, στην ευρύτερη χερσαία περιοχή δημιουργεί περίπου 1000 νέες θέσεις εργασίας άμεσα και έμμεσα απασχολουμένων».

Τέλος, ο υπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αυτό που εδώ και περίπου 3 χρόνια έχει βάλει ως στόχο η Ελλάδα την στενή συνεργασία στα ζητήματα των υδρογονανθράκων μεταξύ Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ «παίρνει σάρκα και οστά».

ΠΗΓΗ:defencenetr.gr

"Κόκκινος" Σεπτέμβρης: Οι έξι κρυφές "βόμβες" της τρόικα για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα


Καυτό φθινόπωρο αναμένει την κυβέρνηση καθώς, όπως αποκαλύπτει στο πρωτοσέλιδό της η Real News, το Σεπτέμβριο η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα αποφασισμένη να επιβάλλει νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Η κρυφή ατζέντα της τρόικας για τον ιδιωτικό τομέα είναι, όπως αναφέρει η Real News, η χαριστική βολή σε μισθούς και δώρα και περιλαμβάνει "έξι βόμβες":
• Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στους ιδιωτικούς υπαλλήλους
• Μείωση κατώτατου μισθού στα 495 ευρώ
• Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων
• Νέες περικοπές έως 30% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις
• Μαχαίρι στα εφάπαξ τουλάχιστον 20%
• Νέο πρόγραμμα κινητικότητα για 15.000 δημοσίους υπαλλήλους το 2014
Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Ματίας Μόρς δηλώνει ότι "η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώνει πάνω από 450.000 δημοσίους υπαλλήλους".
Ταυτόχρονα ο Γιάννης Στουρνάρας με δηλώσεις του στη Real News εξηγεί ότι οι απολύσεις είναι προϋπόθεση για τις επόμενες δόσεις.
"Αν δεν γίνουν οι απολύσεις, αν δεν προχωρήσει η κινητικότητα και η διαθεσιμότητα στους χρόνους που έχουν συμφωνηθεί, δεν πρόκειται ούτε καν να πάρουμε τις επόμενες δόσεις", δηλώνει. 
Και όλα αυτά ενώ το κλίμα στους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι ηλεκτρισμένο, παρά την εξήγηση που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών ότι με τα περί κόπωσης βουλευτών απευθυνόταν στους δανειστές που πιέζουν για νέα μέτρα. 
"Το Κοινοβούλιο στάθηκε όρθιο σε πολύ δυσκολότερες καταστάσεις. Τώρα που το φως στο βάθος του τούνελ είναι ορατό η πλειοψηφία δεν θα λυγίσει", διαβεβαιώνει.  
ΠΗΓΗ:news247.gr