Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Θέμα: Ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω καύσωνα/λειτουργίας των Ορυχείων και λήψη μέτρων Κυρία Διευθύντρια




Με δεδομένο ότι τις τελευταίες ημέρες λόγω υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και εξαιτίας του φαινομένου της θερμοκρασιακής αναστροφής παρατηρείται υπέρβαση των ορίων ασφάλειας για την ποιότητα του αέρα σε ολόκληρο το Ενεργειακό Λεκανοπέδιο, με βάση μάλιστα και τα δελτία πρόγνωσης του καιρού από την Ε.Μ.Υ, η αυριανή ημέρα (Τετάρτη 11/7) θα είναι η θερμότερη για την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο, με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 41 βαθμούς κελσίου, ενώ οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να υφίστανται και τις επόμενες ημέρες, με δεδομένο ότι η ποιότητα του αέρα στους χώρους των Ορυχείων, αλλά και στη γύρω περιοχή, έτσι όπως καταγράφεται από το Κέντρο Περιβάλλοντος, είναι πέραν των επιτρεπόμενων ορίων και επειδή η κατάσταση αυτή δημιουργεί πλείστα προβλήματα τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους πολίτες, σας καλούμε να προβείτε στη λήψη και εφαρμογή άμεσων μέτρων αντιμετώπισης των επιβαρυμένων συνθηκών.
Η πραγματοποίηση διαβροχών ΚΑΙ κατά τη διάρκεια της νύχτας (όπου το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη συγκρατώντας σωματίδια και σκόνη στην ατμόσφαιρα), καθώς και η παύση της λειτουργίας/δραστηριότητας των Ορυχείων σε ώρες αιχμής –για όσο χρονικό διάστημα τα φαινόμενα ρύπανσης και επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας θα είναι στο κόκκινο- είναι μερικά από τα μέτρα που μπορούν άμεσα να ανακουφίσουν την υπάρχουσα δυσάρεστη και ασφυκτική κατάσταση.
Η εφαρμογή μέτρων για την εξομάλυνση του προβλήματος θεωρούμε πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη, καθώς έχει να κάνει με την υγεία, την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής εργαζομένων και πολιτών.
Ευελπιστούμε ότι λειτουργώντας πάντα με γνώμονα τις προτεραιότητες που εγείρονται εκ καταστάσεων, όπως η παρούσα και αποδεικνύοντας παράλληλα το κοινωνικό πρόσωπο της επιχείρησης, αυθωρεί και παραχρήμα θα πράξετε τα δέοντα. 
ΠΗΓΗ:www.spartakos-dei.gr

Τρίπολη: Αντιδρούν οι Εργαζόμενοι της ΔΕΗ Μεγαλόπολης στην Αποκρατικοποίηση της Επιχείρησης



Την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ εκφράζει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ορυχείο Σταθμών της ΔΕΗ Μεγαλόπολης και σημειώνει ότι «η κυβέρνηση με τις προγραμματικές της δηλώσεις αποδεικνύεται μνημονιακότερη του μνημονίου, με τις οποίες υπαναχωρεί από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις». 
Οι εργαζόμενοι των ορυχείων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη καλούν την κυβέρνηση, «να απορρίψει τις επιλογές αυτές που στοχεύουν στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και λιγνιτικών της Μονάδων μεταξύ των οποίων και της Μεγαλόπολης. Δεν έχει καμιά πολιτική νομιμοποίηση για ξεπούλημα της ΔΕΗ» και προσθέτουν: «κυβέρνηση και τρόικα θα βρουν απέναντί τους τους εργαζόμενους, που θα αγωνιστούν για να προστατέψουν τα συμφέροντα της Επιχείρησης και του Ελληνικού λαού». 
ΠΗΓΗ:www.energia.gr

Δελτίο Τύπου - Αποφάσεις Ολομέλειας Διοίκησης της ΓΣΕΕ



Στη σημερινή της συνεδρίαση η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ συζήτησε διεξοδικά τα προβλήματα των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων, όπως αυτά προσδιορίζονται από τις σημερινές δύσκολες συνθήκες που βιώνει όλη η κοινωνία, ως αποτέλεσμα των σκληρών και άδικων κυβερνητικών μνημονιακών πολιτικών.
Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και κυρίως οι ασάφειες και οι αοριστολογίες όσον αφορά στην επαναφορά και αποκατάσταση του εργατικού νομικού και θεσμικού πλαισίου που βάναυσα και προκλητικά καταργήθηκε, μας βρίσκουν ριζικά αντίθετους και επαναλαμβάνουμε την απαίτησή μας για την ακύρωση των νόμων που εκθεμελίωσαν τα εργασιακά δικαιώματα. 
Με βάση αυτά τα δεδομένα η Ολομέλεια Διοίκησης της ΓΣΕΕ αποφάσισε τα εξής: 
Εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Επιτροπή να προωθήσει και να εντείνει τις προσπάθειες και τη δράση για τη «ΣΥΜΒΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗ» της συμφωνίας εργαζομένων και εργοδοτών της 2/2/2012 (η συμφωνία αυτή επαναφέρει σε πλήρη ισχύ την Εθνική Σύμβαση, τα οικονομικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων όπως αυτά ίσχυαν στην προ του δευτέρου μνημονίου και της 6ης Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου) και αυτή πρέπει να υπογραφεί υπό την αιγίδα και στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια αμφισβητήσεων. Απαιτούμε την άμεση και ουσιαστική αντιμετώπιση των απολύσεων της ανεργίας, της ακρίβειας και της φοροεπιδρομής. Οι εργαζόμενοι καλούνται σε αγωνιστική ετοιμότητα και εξουσιοδοτείται η Εκτελεστική Επιτροπή να πραγματοποιήσει Γενική Απεργία σε χρόνο που θα προσδιοριστεί από τις εξελίξεις των αιτημάτων μας. 
Η Ολομέλεια Διοίκησης τάχθηκε υπέρ της άμεσης προώθησης των απαραίτητων ενεργειών για την ίδρυση του φορέα κοινωνικών δραστηριοτήτων (των ΟΕΕ, ΟΕΚ) για τη συνέχιση και ενίσχυση των αναγκαίων και απαραίτητων παροχών των δύο αυτών φορέων.
Η Συνομοσπονδία εκφράζει την έντονη και ριζική διαφωνία της στις σχεδιαζόμενες μαζικές ιδιωτικοποιήσεις – εκποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και ειδικότερα των στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεων ζήτημα που δεν θα μείνει αναπάντητο και για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της ΓΣΕΕ και των αντίστοιχων ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ.
Η Ολομέλεια της Διοίκησης απορρίπτει και καταδικάζει τις απαράδεκτες επιθέσεις και τους συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς του Πρωθυπουργού και μερίδας ΜΜΕ κατά των συνδικαλιστικών στελεχών που μάχονται και υπερασπίζονται τα δημόσια αγαθά και τα κοινωνικά δικαιώματα. 
Αποφασίστηκε επίσης το αγωνιστικό – διεκδικητικό πλαίσιο των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ στις 8 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη με συλλαλητήριο και συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου. 
ΠΗΓΗ:/www.gsee.gr

Αυξήσεις 2% στη Μέτκα του Μυτιληναίου Αποτυπώθηκε στη Συλλογική Σύμβαση η καλή πορεία της εταιρείας


Αυξήσεις 2% στη Μέτκα του Μυτιληναίου
H καλή πορεία της Μετκα, θυγατρικής του ομίλου Μυτιληναίου, είχε ως αποτέλεσμα να υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης, βάσει της οποίας οι εργαζόμενοι στην εταιρεία θα λάβουν αυξήσεις 2%. Σε μια περίοδο που τα εργασιακά δικαιώματα καταπατούνται ή στην καλύτερη περίπτωση οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μειώσεις μισθών, μειωμένα ωράρια και εκ περιτροπής εργασία, η διοίκηση της εταιρείας συμφώνησε στις απαιτήσεις του προσωπικού για αυξήσεις, αναγνωρίζοντας τη συμβολή τους στην ραγδαία αύξηση των μεγεθών της Μέτκα τελευταία χρόνια. Η Μέτκα δραστηριοποιείται στην κατασκευή ενεργειακών έργων με το σύνολο σχεδών των συμβολαίων της να προέρχονται από το εξωτερικό.
Το 2011 η Μέτκα είχε τζίρο 1 δισ. ευρώ από 580 εκατ. ευρώ το 2010 και καθαρά κέρδη 115 εκατ. ευρώ έναντι 60 εκατ. ευρώ. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων ανέρχεται στα 1,7 δισ. ευρώ. 
ΠΗΓΗ:www.tovima.gr

Ρωσική ναυτική μοίρα θα εισέλθει στο συριακό λιμάνι της Ταρσού


Ρωσική ναυτική μοίρα θα εισέλθει στο συριακό λιμάνι της Ταρσού
Μοίρα ρωσικών πολεμικών πλοίων ξεκίνησε σήμερα από το Μπάρεντσεβο με κατεύθυνση τη Μεσόγειο, όπου σχεδιάζει να εισέλθει στο συριακό λιμάνι της Ταρσού.
Όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Βόρειου Στόλου, η αποστολή γίνεται σύμφωνα με το σχέδιο μαχητικής προετοιμασίας και δεν σχετίζεται με την κατάσταση στη Συρία. Προς τις συριακές ακτές για ανανέωση των αποθεμάτων καυσίμων, νερού και τροφίμων θα προσεγγίσουν και το ανθυποβρυχιακό πλοίο «Ναύαρχος Τσαμπανένκο», τρία μεγάλα αποβατικά πλοία, στα οποία επιβαίνουν τμήματα πεζοναυτών, το συνοδευτικό πλοίο φρούρησης του Στόλου της Βαλτικής θάλασσας «Γιαροσλάφ Μούντρι» και αρκετά σκάφη του βοηθητικού στόλου 
ΠΗΓΗ:/greek.ruvr.ru

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΟΟΣΑ: Στα ύψη η ανεργία και το 2013


ΟΟΣΑ: Στα ύψη η ανεργία και το 2013
Η ανεργία στις αναπτυγμένες οικονομίες θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον έως το τέλος του 2013, με τους νέους και τους ανειδίκευτους να υφίστανται τις βαρύτερες επιπτώσεις, όπως αναφέρει η έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τις προοπτικές της απασχόλησης το 2012 (Employment Outlook), την οποία παρουσίασε στο Παρίσι ο Γενικός Γραμματέας του κ. Άνχελ Γκουρία.
Δυσοίωνες προοπτικές για την Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία στο παράρτημα της έκθεσης του ΟΟΣΑ, το ποσοστό ανεργίας της Ελλάδας το 2011 ήταν 17,9% έναντι 8,2% κατά μέσο όρο στις χώρες του Οργανισμού.
Το ποσοστό ανεργίας των νέων ανήλθε πέρυσι στο 44,4% έναντι 16,2% στον ΟΟΣΑ και το ποσοστό των μακροχρόνιων ανέργων στο 49,6% έναντι 33,6%.
Το ποσοστό απασχόλησης του πληθυσμού σε εργάσιμη ηλικία ήταν 55,6% στην Ελλάδα έναντι 64,8% στον ΟΟΣΑ, ενώ το ποσοστό των απασχολούμενων στις ηλικίες 55-64 ετών ήταν 39,4% έναντι 54,4%. Οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση αντιστοιχούσαν στο 9% στην Ελλάδα έναντι 16,5% στον ΟΟΣΑ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Βουλγαρία: Εγκαινιάστηκε ο Πρώτος Ηλιακός Σταθμός Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτω



Ο πρώτος ηλιακός σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων της Βουλγαρίας παρουσιάστηκε στο Inter Expo Center στη Tsarigradsko Shose Blvd, στη Σόφια.
Το έργο ξεκίνησε από μια κοινοπραξία που ονομάζεται Green Energy, με χρηματοδότηση από την Global Environmental.
Ο σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτοκίνητα, μηχανάκια και ποδήλατα, μπορεί να φορτίσει ένα αυτοκίνητο ή ένα σκούτερ κάθε φορά.  
ΠΗΓΗ:www.energia.gr

Συναγερμός για Ραδιενεργά Απόβλητα της «Χαλυβουργίας Βόλου



Ραδιενεργό φορτίο σε πλοίο που μετέφερε απόβλητα προς καύση από τη «Χαλυβουργία Βόλου» εντόπισαν οι αρχές της Σαρδηνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA στις 27 Ιουνίου, αλλά και δημοσιεύματα ιταλικών εφημερίδων, πρόκειται για το πλοίο «Eilsum», το οποίο ξεκίνησε από τη «Χαλυβουργία» με προορισμό την εταιρία «Portovesme Ltd», στην επαρχία Καρμπόνια - Ιγκλέσιας της Σαρδηνίας, για την παράδοση φορτίου επικίνδυνων αποβλήτων για περαιτέρω επεξεργασία και διαχείριση.
Ωστόσο σύμφωνα με το ANSA και τα δημοσιεύματα των ιταλικών εφημερίδων «Ουνιόνε Σάρντα» και «Λα Νουόβα Σαρντένια», κατά τη διάρκεια της εκφόρτωσης και του ελέγχου χτύπησε τρεις φορές ο συναγερμός ραδιενέργειας και το Ινστιτούτο Φυσικής του Πανεπιστημίου του Κάλιαρι επιβεβαίωσε την ύπαρξη του ραδιενεργού στοιχείου Καίσιο-137. Το πλοίο τέθηκε σε καραντίνα και επέστρεψε στον Βόλο την Πέμπτη 5 Ιουλίου 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Εθνικό έγκλημα η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ



Την πλήρη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ εξέφρασε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια συνάντησης που είχε με το προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων της Επιχείρησης.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση τονίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση και «για την ανασυγκρότηση της ΔΕΠΑ ως δημόσιας επιχείρησης με ακόμα πιο αποτελεσματικό αναπτυξιακό και παραγωγικό προσανατολισμό».
Συγκεκριμένα η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Π. Λαφαζάνη, τους βουλευτές Θ. Πετράκο και Ε. Ουζουνίδου -υπεύθυνους του τομέα ενέργειας και τον Ν.Γεωργακάκη μέλος της επιτροπής ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ «θα στερήσει ένα αποτελεσματικό μοχλό κοινωνικοοικονομικής και περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας αλλά και της ευρύτερης δραστηριοποίησης στη Ν.Α.Ευρώπη».
Τα στελέχη του κόμματος υποστήριξαν επίσης ότι καθίσταται προβληματική η συμβολή της ΔΕΠΑ στην ενεργειακή προσπάθεια της χώρας.
Ανέφεραν ακόμη ότι η ιδιωτικοποίησή της «θα παραδώσει στον ιδιώτη το σύνολο των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα αξίας 920 εκ. ευρώ, χωρίς κόστος μετά τη λήξη της άδειας διανομής των ΕΠΑ, θα ζημιώσει ακόμη και ταμειακά το δημόσιο και θα στερήσει ένα σημαντικό εργαλείο άσκησης ενεργειακής διπλωματίας από τη χώρα, καθιστώντας αμφίβολη τη συνέχιση σχεδίων εθνικής σημασίας όπως οι ενεργειακοί αγωγοί» .
Τέλος, η αντιπροσωπεία τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ αλλά και της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ και ότι θα στηρίξει τον ευρύτερο πανενεργειακό αγώνα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυξημένες παρά την κρίση οι πωλήσεις των επιχειρήσεων πετρελαιοειδών



Αυξημένο κύκλο εργασιών αλλά μειωμένη κερδοφορία εμφάνισαν το 2011 οι επιχειρήσεις της εγχώριας αγοράς πετρελαιοειδών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πανελλήνιας έρευνας της Direction Business Reports για τις 40 μεγαλύτερες επιχειρήσεις εμπορίας καυσίμων και λιπαντικών και τις 5 βιομηχανικές εταιρείες προϊόντων πετρελαίου, βάσει κύκλου εργασιών του 2011.
Όσον αφορά την κερδοφορία, καθώς τα διυλιστήρια κατέγραψαν μείωση 11,22% στα κέρδη προ φόρων, το 2011 και οι εμπορικές εταιρείες παρουσίασαν διεύρυνση ζημιών, σε σχέση με το 2010.
Κλάδος διύλισης
Ειδικότερα, με βάση τον ομαδοποιημένο ισολογισμό των 5 μεγαλύτερων παραγωγικών – βιομηχανικών εταιρειών (κλάδος διύλισης), οι οποίες παρουσίασαν κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 8 εκατ. ευρώ, το 2011, παρατηρείται σημαντική αύξηση κατά 23,92% στις συνολικές πωλήσεις τους, το 2011, σε σχέση με το 2010, καθώς άγγιξαν τα 16,186 δισ. ευρώ από 13,062 δισ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, τα συνολικά μικτά κέρδη των εταιρειών του δείγματος υποχώρησαν κατά 9,48% και ανήλθαν στα 645,72 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και τα κέρδη προ φόρων, που εμφάνισαν μειωμένα κατά 11,22% και έφτασαν στα 334,53 εκατ. ευρώ, το 2011. Αύξηση κατά 4,10% σημειώνεται στο σύνολο ιδίων κεφαλαίων των επιχειρήσεων του δείγματος και 8,61% στο σύνολο υποχρεώσεων, που ανήλθαν, το 2011, στα 5,364 δισ. ευρώ από 4,938 δισ. ευρώ, το 2010. Επίσης, η σχέση ξένων προς ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκε, για το 2011, στο 2,22%. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διευκρινίσεις από ΛΑΡΚΟ για τα περιβαλλοντικά



Διευκρινίσεις σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και της βιώσιμης ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της εταιρείας τα επόμενα χρόνια, δίνει η διοίκηση της εταιρίας, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα. Όπως τονίζει η διοίκηση, ύστερα από συστηματική προσπάθεια κατά την τελευταία διετία, η περιβαλλοντική πολιτική της ΛΑΡΚΟ τοποθετήθηκε σε νέα, στέρεα θεμέλια με αποτέλεσμα η Εταιρεία να έχει επιτύχει σημαντικές εξελίξεις στην κατεύθυνση της περιβαλλοντικής προστασίας και της ευθυγράμμισης με την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία.
Όπως επισημαίνεται, η πολιτική περιβαλλοντικής προστασίας της ΛΑΡΚΟ συνάδει απολύτως με τους όρους που έχουν τεθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος στην Άδεια Έκδοσης Περιβαλλοντικών Όρων (Φεβρουάριος 2012) και διαρθρώνεται σε τρεις άξονες:
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ανάμεικτες Τάσεις στην Αγορά Πετρελαιοειδών, Σύμφωνα με Νέα Έρευνα



Πανελλαδική έρευνα διεξήγαγε η Direction Business Reports για τις 40 μεγαλύτερες επιχειρήσεις εμπορίας καυσίμων και λιπαντικών και τις 5 βιομηχανικές εταιρείες προϊόντων πετρελαίου, βάσει του κύκλου εργασιών του 2011.
Σύμφωνα με τα πορίσματα, σημαντική αύξηση κύκλου εργασιών παρουσίασαν οι επιχειρήσεις (διυλιστήρια και εταιρείες εμπορίας) της εγχώριας αγοράς πετρελαιοειδών το 2011, κυρίως λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών των προϊόντων πετρελαίου και παρά τη μείωση της κατανάλωσης ως αποτέλεσμα της οικονομικής συγκυρίας. Βέβαια ο κλάδος παρουσιάζει διαφορετική εικόνα όσον αφορά την κερδοφορία, καθώς τα μεν διυλιστήρια σημείωσαν μείωση 11,22% στα κέρδη προ φόρων το 2011, οι δε εμπορικές εταιρείες την ίδια χρονιά παρουσίασαν διεύρυνση ζημιών σε σχέση με το 2010.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πρόγραμμα Απασχόλησης Φοιτητών - Σπουδαστών Α.Ε.Ι. / Α.Τ.Ε.Ι.



Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ως ενεργό και υπεύθυνο μέλος της κοινωνίας, αναπτύσσει σχέσεις συνεργασίας με Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα προκειμένου να προσφέρει ευκαιρίες θερινής απασχόλησης και πρακτικής άσκησης σε φοιτητές/σπουδαστές.
Στόχος του Προγράμματος Απασχόλησης Φοιτητών-Σπουδαστών Α.Ε.Ι.-Α.Τ.Ε.Ι., είναι η κάλυψη κατά το βέλτιστο δυνατό τρόπο των επιχειρησιακών αναγκών του Ομίλου με ταυτόχρονη προσφορά ουσιαστικού κοινωνικού έργου ενώ, παράλληλα, δίνεται ευκαιρία στους φοιτητές/σπουδαστές για εξάσκηση στο αντικείμενο σπουδών τους και απόκτηση εμπειρίας σε συνθήκες πραγματικού περιβάλλοντος εργασίας.
Έμφαση δίνεται στις παρακάτω κατευθύνσεις σπουδών, κατά σειρά προτεραιότητας:
Τεχνική 
Οικονομική
Πληροφορικής
Διοίκησης 
'Aλλη εξειδικευμένη, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Οργανωτικών Μονάδων / Εταιρειών του Ομίλου
Απασχόληση Φοιτητών Α.Ε.Ι.
Το Πρόγραμμα Απασχόλησης Φοιτητών Α.Ε.Ι. αφορά φοιτητές οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει το δεύτερο έτος φοίτησης στη σχολή τους καθώς και μεταπτυχιακούς, η δε περίοδος απασχόλησης περιλαμβάνει το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου. Αιτήσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές από 15 Απριλίου έως 10 Ιουνίου.
Απασχόληση Σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι.
Το Πρόγραμμα Απασχόλησης Σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι. αφορά εξάμηνη απασχόληση, στο πλαίσιο της υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης του προγράμματος σπουδών τους και πραγματοποιείται δυο φορές το χρόνο:
1η περίοδος: Οκτώβριος - Μάρτιος 
2η περίοδος: Απρίλιος - Σεπτέμβριος
Αιτήσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές, για την 1η περίοδο από 1η Ιουλίου έως 10 Σεπτεμβρίου και, για τη 2η περίοδο από 1η Ιανουαρίου έως 10 Μαρτίου.
Οι θέσεις του Προγράμματος Απασχόλησης φοιτητών/σπουδαστών καθορίζονται ετησίως, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των αναγκών του Ομίλου, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού και καλύπτονται μέσω της σχετικής Διαδικασίας Προγράμματος Απασχόλησης Φοιτητών – Σπουδαστών Α.Ε.Ι. / Α.Τ.Ε.Ι.
Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση επιλογής για συμμετοχή στο Πρόγραμμα, οι φοιτητές Α.Τ.Ε.Ι. υποχρεούνται να προσκομίσουν τις εξής δύο βεβαιώσεις, επικυρωμένες από τη Γραμματεία της Σχολής φοίτησης:
α) αναλυτική βαθμολογία επίδοσης όλων των εξαμήνων / ετών σπουδών
β) βεβαίωση πλήρωσης των προϋποθέσεων
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πέντε δόσεις και ξεχωριστός λογαριασμός για το χαράτσι της ΔΕΗ



Η ΔΕΗ θα ταχυδρομήσει και φέτος το ειδικό τέλος ακινήτων για το 2012 το οποίο θα πληρωθεί σε πέντε ή έξι διμηνιαίες δόσεις, αλλά πιθανότατα η πληρωμή του θα αποσυνδεθεί από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Δηλαδή στον ίδιο φάκελο που θα λαμβάνει κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου θα υπάρχει ο λογαριασμός της ΔΕΗ και ξεχωριστά το εκκαθαριστικό σημείωμα για την πληρωμή του τέλους ακινήτων.
Η ΔΕΗ πριν τις εκλογές ατύπως συμφώνησε να «παγώσει» μέχρι νεωτέρας η διαδικασία είσπραξης του τέλους και πλέον το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να δώσει την εντολή στην επιχείρηση για την αποστολή των εκκαθαριστικών .
Με την αύξηση του αριθμού των δόσεων, τα έσοδα από τις πρώτες τέσσερις δόσεις, τα οποία εκτιμάται ότι θα υπερβούν το 1,5 δισ. ευρώ, υπολογίζεται ότι θα έχουν εισπραχθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013, οπότε θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2012, ενώ τα έσοδα από την 5η και την 6η δόση, εκτιμώμενου ύψους 600-700 εκατ. ευρώ, θα εισπραχθούν μετά τον Φεβρουάριο του 2013 και θα ενταχθούν αναγκαστικά στον προϋπολογισμό του έτους αυτού.
Οι φορολογούμενοι που θα κληθούν να πληρώσουν το τέλος . για το έτος 2012 θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης εξόφλησής του δεν θα απειλούνται πλέον με διακοπή της ηλεκτροδότησης, καθώς το μέτρο αυτό, το οποίο κρίθηκε αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καταργήθηκε. 
ΠΗΓΗ:/www.energypress.gr

Ιταλία: Το Conto Energia έγινε νόμος του κράτους – Πλήγμα για τα φ/β



Την υπογραφή τους στο νέο νομοσχέδιο που καθορίζει τις επιδοτήσεις για τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών έβαλαν ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας, Corrado Passera και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Corrado Clini.
Το περίφημο Conto Energia θα τεθεί σε εφαρμογή 45 ημέρες αφότου επιτευχθεί το «κλείσιμο» των λογαριασμών στα 6,7 δις. ευρώ, όπως επισημαίνεται, δηλαδή όταν τα κίνητρα που έχουν δοθεί από τον κρατικό μηχανισμό για τα φωτοβολταϊκά αγγίξουν το ποσό αυτό.
Σήμερα σημειώνεται πως για τον σκοπό αυτό η ιταλική κυβέρνηση για το 2012 έχει αποδεσμεύσει 5,8 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με το πέμπτο Conto Energia, αυτό που υπεγράφη τώρα, μόλις οι αιτήσεις φθάσουν το πλαφόν αυτό που έχει θέσει η Ιταλία θα κλείσει οριστικά την πόρτα σε νέους υποψηφίους που θα θελήσουν να συνεισφέρουν στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής.
Ο νέος κανονισμός προβλέπει πως θα πριμοδοτούνται τα φωτοβολταϊκά συστήματα «Made in EU» και προβλέπει επίσης την δημιουργία ειδικού μητρώου για τα φωτοβολταϊκά συστήματα άνω των 12 kW.
Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες των φωτοβολταϊκών συστημάτων από 12 έως και 20 kW μπορεί να τύχουν απαλλαγής μόνο όμως στην περίπτωση που δεχθούν να υποστούν ποινή της τάξης του 20% σε ό,τι αφορά τις feed-in-tariff. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η Άγκυρα προκαλεί και ξεκινά έρευνες πετρελαίου στη Μόρφου.


Η Άγκυρα προκαλεί και ξεκινά έρευνες πετρελαίου στη Μόρφου.
Η Άγκυρα συνεχίζει την προκλητική της στάση στην Κύπρο σχετικά με τις έρευνες πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας του ψευδοκράτους , η Τουρκική Εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου (TPAO) έλαβε άδεια για να πραγματοποιήσει έρευνες για πετρελαίου στην περιοχή της Μόρφου. Οι έρευνες αναμένεται να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες στην ξηρά για να γίνουν οι απαραίτητες γεωτρήσεις.
Πάντως η πρόκληση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη με την ανκοίνωση του υπουργού Ενέργειας του ψευδοκράτους Σουάτ Ατούν ο οποίος μιλά για ΑΟΖ του ψευδοκράτους. « Υπογράφουμε συμφωνίες, για να γίνει μια έρευνα στη στεριά, και 7 άδειες για έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) μας» δηλώνει το Ατούν.
Η Άγκυρα είχε υπογράψει συμφωνία με το ψευδοκράτος για τον καθορισμό της ΑΟΖ, αμέσως μετα την αναγγελία των πετρελαϊκών ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας.  
ΠΗΓΗ:www.onalert.gr

Η γραφειοκρατία μπλοκάρει τις συντάξεις στο ΙΚΑ



Μάχη με τη γραφειοκρατία δίνουν χιλιάδες εργαζόμενοι που καταθέτουν τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση και είναι αναγκασμένοι να περιμένουν έως και έναν χρόνο για να λάβουν από το ΙΚΑ βεβαίωση χρόνου ασφάλισης. 
Η καθυστέρηση αυτή, όπως αναφέρουν τα Νέα, μπλοκάρει την απονομή σύνταξης κυρίως στην περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις η αναμονή να φτάνει και τα δύο έτη.
Την εικόνα περιγράφει ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος έγινε αποδέκτης σημαντικού αριθμού αναφορών από πολίτες που διαμαρτύρονταν για τις καθυστερήσεις στη χορήγηση βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης. 
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανεξάρτητη Αρχή, στο αρμόδιο Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην Αθήνα ο χρόνος αναμονής φτάνει το ένα έτος, ενώ στα Υποκαταστήματα του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης για τη χορήγηση των βεβαιώσεων μπορεί να χρειαστεί να περάσουν 6 ή και 7 μήνες. 
Την ίδια στιγμή πάντως και σύμφωνα με τις προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, ο χρόνος απονομής των συντάξεων θα μειωθεί κατά 30% από τον Σεπτέμβριο. 
ΠΗΓΗ:www.newsbeast.gr

ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΡΑΕ: Μειωμένα 5% τα τιμολόγια φυσικού αερίου


ΡΑΕ: Μειωμένα 5% τα τιμολόγια φυσικού αερίου
Μείωση κατά περίπου 5% στη μέση χρέωση των τιμολογίων χρήσης του συστήματος φυσικού αερίου υπολογίζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ότι θα επιφέρει ο νέος κανονισμός τιμολόγησης των βασικών δραστηριοτήτων του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), που ανακοίνωσε χθες.
Η νέα τιμολογιακή πολιτική βασίζεται στο κόστος και επιδιώκει να μην δημιουργεί διακρίσεις ανάμεσα στους χρήστες και να διευκολύνει τις συναλλαγές φυσικού αερίου, καθώς και την ανάπτυξη ανταγωνισμού στην αγορά.
Η ΡΑΕ εκτιμά ότι η αύξηση της περιόδου εξομάλυνσης των τιμολογίων σε είκοσι χρόνια, όπως προβλέπει ο κανονισμός, θα επιφέρει μείωση κατά περίπου 5% της μέσης χρέωσης των τιμολογίων σε σχέση με την εισήγηση που είχει κάνει ο Διαχειριστής του συστήματος (ΔΕΣΦΑ) τον Απρίλιο 2012.
Τιμολόγια 
Τα νέα τιμολόγια θα τεθούν σε εφαρμογή έξι μήνες μετά τη θέσπιση του κανονισμού τιμολόγησης, ο οποίος καθορίζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κατάρτισης των τιμολογίων με βάση το νέο σύστημα.
Για την πρώτη κατάρτιση των τιμολογίων, οι τιμές των βασικών παραμέτρων καθορίζονται από τον Κανονισμό. Με εξαίρεση το ποσοστό κοινωνικοποίησης του κόστους εγκατάστασης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ), το οποίο αυξάνεται σε 75%, όλα τα υπόλοιπα είναι αυτά που εισηγήθηκε ο Διαχειριστής του Συστήματος. 
ΠΗΓΗ:/www.imerisia.gr

Στο πρώτο "καλοκαιρινό" κύμα αποκρατικοποιήσεων η ΔΕΠΑ, με στρατηγική στόχευση



Ως από τις πλέον ώριμες αποκρατικοποιήσεις που μπορούν να προχωρήσουν άμεσα, εντός του καλοκαιριού, με βάση την προεργασία που έχει προηγηθεί, αντιμετωπίζεται η περίπτωση της ΔΕΠΑ, που όπως όλα δείχνουν διαχωρίζεται και ακολουθεί ξεχωριστό δρόμο από το ΔΕΣΦΑ.
Αυτό προκύπτει από τις προγραμματικές δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και των συναρμόδιων υπουργών, με την κυβέρνηση να εστιάζει τις προσπάθειές για άμεσα αποτελέσματα στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων σε έξι περιπτώσεις: Κρατικά Λαχεία, Ελληνικό, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, IBC, Κασσιώπη, Αφάντου.
Από τον τομέα της ενέργειας λοιπόν η εταιρεία που θεωρείται ως η πλέον ώριμη προς ιδιωτικοποίηση, βάσει των διαδικασιών που έχουν γίνει ήδη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι η ΔΕΠΑ. Θυμίζουμε για την εταιρεία (είτε χωριστά με την εταιρεία διαχείρισης των δικτύων ΔΕΣΦΑ, ή πακέτο με το ΔΕΣΦΑ) είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από 14 εταιρείες (17 αρχικά αποκλείστηκαν 3) και αυτή τη στιγμή έχει παγώσει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, βάσει της οποίας οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η λήξη της απεργίας προκάλεσε πτώση των τιμών



Πτωτικές τάσεις παρατηρούνται στις τιμές του πετρελαίου στις αγορές της Ασίας, μετά την ανακοίνωση ότι σταματάει η απεργία του προσωπικού στις πλατφόρμες της Νορβηγίας.
Κατά τις πρωινές συναλλαγές η τιμή του μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας υποχωρούσε κατά 1,62 δολάριο στα 98,70 δολάρια/βαρέλι.
Η υπουργός Εργασίας της Νορβηγίας ανακοίνωσε τον τερματισμό της απεργίας στη Νορβηγία, όταν οι κοινωνικοί εταίροι συνεκλήθησαν λίγα λεπτά πριν από την εφαρμογή «lock-out» στις πλατφόρμες παραγωγής, με απόφαση της εργοδοτικής οργάνωσης «OLF». Σε μια προσπάθεια να μην αποφευχθεί νέα άνοδος στις τιμές του πετρελαίου, η κυβέρνηση επενέβη την ύστατη στιγμή, καλώντας τις εμπλεκόμενες πλευρές να συμφωνήσουν.
«Αφού η κυβέρνηση παρενέβη και επέβαλε τη διευθέτηση της απεργίας, μπορούμε να περιμένουμε ότι ένα έως δύο εκατ. βαρέλια επιπλέον θα προστεθούν στην αγορά. Αυτό θα επηρεάσει τις τιμές», εξήγησε αναλυτής της «ANZ Research».
Η εργοδοτική οργάνωση «OLF» αποφάσισε την εφαρμογή «lock-out» από τα μεσάνυκτα της Δευτέρας ελπίζοντας ότι θα τερματισθεί έτσι μία απεργιακή κινητοποίηση 700 εργαζομένων στον πετρελαϊκό τομέα, μελών των συνδικάτων «Industri Energi» και «SAFE», η οποία έπληττε την νορβηγική παραγωγή από τις 24 Ιουνίου. 
ΠΗΓΗ:/www.zougla.gr

Σε λειτουργία η μεγαλύτερη φ/β μονάδα της Λατινικής Αμερικής



Σε λειτουργία έθεσε η ισπανική κατασκευάστρια εταιρεία φωτοβολταϊκών συστημάτων T-Solar SA την μεγαλύτερη φωτοβολταϊκή μονάδα στην Λατινική Αμερική.
Δύο φωτοβολταϊκά πάρκα την συνθέτουν ισχύος 44 MW και βρίσκεται στο νοτιοδυτικό Περού.
Η T-Solar SA ανακοίνωσε πως για την ολοκλήρωση του έργου έλαβε δάνειο ύψους 245 εκατ. δολαρίων το μεγαλύτερο μέρος του οποίου χρηματοδότησε η αμερικανική Overseas Private Investment Corporation και η αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία Αssured Guarantee.
Μέχρι σήμερα την «πρωτιά» είχε η Αργεντινή με ένα φωτοβολταϊκό πάρκο δυναμικότητας 5 MW. 
ΠΗΓΗ:/www.energypress.gr