Δευτέρα 30 Απριλίου 2012
Σε λειτουργία ο πρώτος φωτοβολταϊκός σταθμός των ΕΛΠΕ
Στις 24 Απριλίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ηλέκτριση και τέθηκε σε λειτουργία ο πρώτος φωτοβολταϊκός σταθμός των ΕΛΠΕ, ισχύος 500kW.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο φωτοβολταϊκός σταθμός βρίσκεται πλησίον των Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Ελευσίνας, ενώ η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αυτόν εκτιμάται σε 740.000 kWh.
Στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, 100% θυγατρική της ΕΛΠΕ ΑΕ, έχει θέσει ως στόχο την ανάπτυξη σημαντικής εγκατεστημένης ισχύος στα επόμενα χρόνια, συμβάλλοντας έτσι στην εξισορρόπηση του ισοζυγίου εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Σκοπός είναι η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του Ομίλου ΕΛΠΕ κατά τουλάχιστον 250.000 τόνους ετησίως, αντισταθμίζοντας μέρος των εκπομπών CO2 που αντιστοιχεί στις υπόλοιπες δραστηριότητές του.
Στο χαρτοφυλάκιο έργων της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες ήδη περιλαμβάνονται φωτοβολταϊκά έργα, άλλα υπό υλοποίηση και άλλα που έχουν υποβληθεί προς αδειοδότηση στη ΡΑΕ, συνολικού μεγέθους άνω των 90 MW, ένα έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα ισχύος 4,7MW καθώς και σειρά επιπλέον έργων ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικό, υβριδικό), που θα υποβληθούν στη ΡΑΕ τους προσεχείς μήνες.
Τα παραπάνω έργα ανήκουν είτε εξ ολοκλήρου στην ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες είτε σε 2 θυγατρικές εταιρίες, στις οποίες η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες κατέχει το 51% και η ΛΑΡΚΟ Ενεργειακή το 49%.
Παράλληλα, η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες επενδύει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στις ΑΠΕ, με στοχευμένη υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων, σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικούς φορείς.
ΠΗΓΗ:http://www.energypress.gr
Νέα σύμβαση: Μείωση μισθών και ελεύθερες μεταθέσεις στη ΔΕΗ
Η μείωση των βασικών μισθών και εν γένει του μισθολογικού κόστους, αλλά και η δημιουργία ενός ευέλικτου συστήματος που θα αίρει τους περιορισμούς που υπάρχουν σήμερα στις μεταθέσεις των υπαλλήλων, είναι τα βασικά στοιχεία της νέας συλλογικής σύμβασης που έχει προτείνει η διοίκηση της ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για εναρμόνιση του νομικού πλαισίου που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση και ορισμένες επιπλέον προβλέψεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο που έχει δώσει ο κ. Ζερβός στη ΓΕΝΟΠ. Ο βασικός μισθός μειώνεται κατά 17% (δύο κλιμάκια πίσω), αλλά ο μέσος μισθός θα μειωθεί κατά 35%, όπως επιβάλλει ο νόμος.
Επί του κειμένου αυτού, αλλά και επί του συνόλου της διαδικασίας, συζητούν σήμερα στην Αθήνα η διοίκηση του συνδικάτου και τα σωματεία – μέλη της ΓΕΝΟΠ. Για την ουσία των μισθολογικών οι συνδικαλιστές έχουν στην πραγματικότητα συμφωνήσει. Υπάρχουν ορισμένες παρατηρήσεις και διορθωτικές προτάσεις για τα επιδόματα, το καθεστώς μεταθετότητας κ.λπ.
Ωστόσο, περισσότερο από το να περάσουν οι αντιπροτάσεις της, η ΓΕΝΟΠ έχει το πρόβλημα ότι φτάνει η ημερομηνία (14 Μαϊου) κατά την οποία τελειώνει η μετενέργεια της παλιάς συλλογικής σύμβασης, οπότε πρέπει πάση θυσία να έχει υπογραφεί η καινούργια. Συνεπώς η ΓΕΝΟΠ και εν γένει οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ βρίσκονται «με την πλάτη στον τοίχο».
Και τούτο διότι, σύμφωνα με το μνημόνιο ΙΙ, ορίζει ότι: «Συλλογικές συμβάσεις που έχουν λήξει θα παραμείνουν σε ισχύ για μέγιστο χρονικό διάστημα 3 μηνών. Εάν μετά το διάστημα αυτό δεν συναφθεί νέα συμφωνία, η αμοιβή θα επανέλθει στο βασικό μισθό, ενώ τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων επαγγελμάτων θα συνεχίσουν να ισχύουν, έως ότου αντικατασταθούν από εκείνα της νέας Συλλογικής σύμβασης ή των νέων ή τροποποιημένων ατομικών Συμβάσεων». Επίσης προβλέπει ότι «καταργούνται οι όροι περί μονιμότητας (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που ορίζεται ότι λήγουν σε κάποιο όριο ηλικίας ή στη συνταξιοδότηση) που περιλαμβάνονται με νόμο ή με συμβάσεις εργασίας»
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)