Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Να πως θα έμενε χωρίς ρεύμα η Δυτική Ευρώπη. Όταν δεν φυσά πουθενά, από πού θα βρεί ρεύμα;


Ο ισχυρισμός πως κάθε στιγμή σε κάποιο μέρος θα φυσά, συνεπώς αν γεμίσουμε τις βουνοκορφές, τις πεδιάδες και τις παραλίες με ανεμογεννήτριες, (κι αυτό συμβαίνει ήδη στη Δυτική Ευρώπη), από κάποια περιοχή θα υπάρχει αρκετός ηλεκτρισμός για όλους, είναι μια μεγάλη αιολική απάτη. Τον ισχυρισμό προβάλλει ανερυθρίαστα μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, που το 2005 χαρακτηριστικά αναφέρει: "The wind does not blow continuously, yet there is little overall impact if the wind stops blowing somewhere – it is always blowing somewhere else". Αυτό βεβαίως δεν είναι αλήθεια, έχει ήδη πλέον διαπιστωθεί στη Δυτική Ευρώπη, πχ στη Γερμανία, πως σε σημαντικά χρονικά διαστήματα ΔΕΝ υπάρχει αρκετός ηλεκτρισμός, το είχαμε δει άλλωστε τον περασμένο Απρίλιο να συμβαίνει στην Ελλάδα. Λίγο νωρίτερα ωστόσο μια εξαιρετική ανάλυση εξέταζε την κατάσταση των ανέμων ταυτόχρονα σε εννιά (9) χώρες της Δυτικής Ευρώπης, που τις βλέπουμε στο χάρτη: Δανία, Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Βρετανία, Τσεχία και Φινλανδία. Οι εννιά ...

Αναγνωστικό Ε' Δημοτικού 1964..


    Γιατί άραγε πρέπει να ντρεπόμαστε όταν λέμε πως αγαπάμε την πατρίδα μας, όταν λέμε πως είμαστε πατριώτες;

     Είναι εθνικισμός όταν αγαπάει κανείς την πατρίδα;    
     Όχι βέβαια. Και είναι σκόπιμη η παραπλάνηση.
     Ο εθνικισμός έχει μιά βασική και ουσιαστική διαφορά από την έννοια ''πατριωτισμός'' σε τούτο: Ο πατριωτισμός, ορίζεται ως η αγάπη για την πατρίδα η οποία αναπτύσσεται χωρίς καμία διάθεση υποτίμησης ή περιφρόνησης άλλου έθνους, σε αντίθεση με
τον εθνικισμό, ο οποίος δομείται στη βάση της θεώρησης "ανώτερο/κατώτερο έθνος".

     Και τί είναι η πατρίδα μας, όπως θα έλεγε κι ο Πολέμης, μέσα...

Τσάι Τεχεράνης: Γιατί το Πετρέλαιο Ίσως να Μην Ρεύσει Γρήγορα Από το Ιράν

Αποτέλεσμα εικόνας για ΙΡΑΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
του Mansour Kashfi, PhD, προέδρου της Kashex International Petroleum Consulting και κολλεγιακού καθηγητή στο Ντάλλας

Ακόμη και πριν οι διαπραγματευτές των P5 + 1 συνάψουν μια τελική συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, διεθνείς εταιρείες πετρελαίου και επενδυτές είχαν ήδη αρχίσει να βλέπουν προς τα απέραντα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν [1]. Ιρανοί αξιωματούχοι του πετρελαίου, επίσης, είχαν προβεί σε αισιόδοξους ισχυρισμούς σχετικά με τις προοπτικές για ενεργειακές εξαγωγές μετά την άρση των κυρώσεων [2], αλλά η ίδια η βιομηχανία ίσως να μην είναι αρκετά έτοιμη.

Η συμφωνία-ορόσημο με το Ιράν [3] τέθηκε σε εφαρμογή στις 14 Ιουλίου και θα αναστείλει σταδιακά...

Το 1974 η ανθρωπότητα έστειλε αυτό το μήνυμα στο διάστημα, το 2001 λάβαμε την απάντηση [φωτό]

Αποτέλεσμα εικόνας για Το 1974 η ανθρωπότητα έστειλε αυτό το μήνυμα στο διάστημα, το 2001 λάβαμε την απάντηση [φωτό]
Το 1974, πραγματοποιήθηκε μια εκπομπή από το πρόγραμμα SETI (γνωστό ως το μήνυμα "Arecibo"). O Carl Sagan και οι συνεργάτες του έστειλαν στο διάστημα ένα μήνυμα μέσω ραδιοκυμάτων σε μια ειδική τελετή για να γιορτάσουν την αναδιαμόρφωση του ραδιοτηλεσκόπιου του Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο. Ήταν η πιο ισχυρή εκπομπή που εστάλη ποτέ σκόπιμα στο διάστημα. Το μήνυμα αυτό απευθύνεται σε ένα σύμπλεγμα αστέρων που βρίσκεται περίπου 25.000 έτη φωτός μακριά, και αποτελούταν από μια εικαστική σύνθεση. 

Το ραδιοφωνικό σήμα απεικονίζει τη θέση του πλανήτη μας στο ηλιακό μας σύστημα, τις βασικές αρχές των μαθηματικών και της επιστήμης μας, και την κεραία της NASA που χρησιμοποιήθηκε για τη μετάδοση του σήματος, με την ελπίδα ότι θα ερμηνευθεί από μια εξωγήινη νοημοσύνη. Το μήνυμα περιλαμβάνει επίσης λεπτομέρειες σχετικά με τα ανθρώπινα όντα, όπως η φυσική μας εμφάνιση και τον κώδικα του DNA. Το σήμα ήταν ένα εκατομμύριο φορές ισχυρότερο από την τυπική τηλεοπτική μετάδοση. Μπορείτε να δείτε το μήνυμα στη φωτογραφία του εξωφύλλου του άρθρου (παραπάνω).

27 χρόνια αργότερα, το 2001, το φαινόμενο των...

Ισπανοβελγικό ενδιαφέρον για ΔΕΣΦΑ


Δύο ακόμη σημαντικές ευρωπαϊκές εταιρείες από το χώρο των υποδομών φυσικού αερίου εκδήλωσαν σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον για την απόκτηση του 17% του ΔΕΣΦΑ, στο πλαίσιο της γνωστής διαδικασίας για την πώληση του ελληνικού διαχειριστή του φυσικού αερίου. Πρόκειται για την ισπανική Enagas, η οποία ενημέρωσε το ΤΑΙΠΕΔ για τον ενδιαφέρον της από κοινού με τη βελγική Fluxys να αποκτήσουν το 17% του ΔΕΣΦΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το 17% του ΔΕΣΦΑ θα διατεθεί προς πώληση σε τρίτη εταιρεία, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να εγκρίνει για την πώληση της ελληνικής εταιρείας στην εταιρεία Socar του Αζερμπαϊτζάν. 

Η ισπανική Enagas κατέχει και διαχειρίζεται το....

Εβδομαδιαίες απώλειες 4,9% για το πετρέλαιο

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιοπηγες
Σε χαμηλότερα επίπεδα υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου, ανεβάζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειες κοντά στο 5%, εν μέσω των ισχυρών στοιχείων για την πορεία της απασχόλησης που καθιστούν πιο πιθανή την αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). 

Τόσο το πετρέλαιο τύπου WTI, όσο και το αργό Brent διαπραγματεύονταν, νωρίτερα, σε υψηλότερα επίπεδα, αλλά στη συνέχεια διέγραψαν καθοδική πορεία, στον "απόηχο" της έκθεσης για την απασχόληση στις ΗΠΑ, η οποία έδειξε πως τον Οκτώβριο δημιουργήθηκαν 271.000 νέες θέσεις εργασίας, εξέλιξη που ξεπέρασε τις προσδοκίες, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση του 2015 και έρχεται μετά από το "παράθυρο" που έχει ανοίξει η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, για αύξηση των επιτοκίων ακόμη και από τον Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, η τιμή του...