Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

«Χαστούκι» Εισαγγελέων στον Στουρνάρα


«Χαστούκι» Εισαγγελέων στον Στουρνάρα

Με ποινικές ευθύνες για όσους προτρέπουν τη μη εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων προειδοποιούν οι εισαγγελείς, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τον Υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος πρόσφατα παρενέβη στο θέμα του Ειδικού Τέλους Ακινήτων, ζητώντας από τη ΔΕΗ να συνεχίσει να το εισπράττει παρά τη σχετική δικαστική απόφαση που έκρινε τη διαδικασία αυτή αντισυνταγματική.
Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος διευκρινίζει πως εάν τελικά ισχύσει κάτι τέτοιο, θα είναι απαράδεκτο, καθώς δεν μπορεί μέλος της κυβέρνησης να καταστρατηγεί με τόσο απροκάλυπτο τρόπο το Σύνταγμα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση των Εισαγγελέων έχει ως εξής:
Σε γνώση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος περιήλθαν δημοσιεύσεις στον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες, ο Υπουργός Οικονομικών φέρεται να καλεί τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να συνεχίσει να εισπράττει το τέλος ηλεκτροδότησης (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς να λάβει υπόψη της όσα αντίθετα έκρινε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με την υπ' αριθμ. 1101/2012 απόφασή του, που εκδόθηκε επί συλλογικής αγωγής και η οποία παράγει δεσμευτικότητα έναντι πάντων, έχει δε κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή ως προς τις καταψηφιστικές διατάξεις της.
Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, –εάν οι δημοσιεύσεις αληθεύουν- θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός, μέλος της Κυβέρνησης να εμφανίζεται ότι ενεργεί παρά το Σύνταγμα και να εντέλλεται ή να παροτρύνει τη διοίκηση ή τρίτους φορείς να μη συμμορφωθούν με εκτελεστές δικαστικές αποφάσεις, παρά το νόμο και το άρθρο 95 § 5 του Συντάγματος, πράγμα που δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει σε συντεταγμένη, ευνομούμενη Πολιτεία.
Το Δ.Σ. της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος μόλις απαιτείται να υπενθυμίσει, τέλος, ότι είναι αυτονόητη και αναμενόμενη η αναζήτηση ποινικών ευθυνών εκείνων, που ενδεχομένως το πράττουν, εφ' όσον συντρέχουν προς τούτο οι προϋποθέσεις του νόμου.
Για το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Ε.Ε.
Ο Πρόεδρος και α.α.
Ο Αντιπρόεδρος
Δημήτριος Μητρουλιάς
Αντεισαγγελέας Εφετών
Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτριος Ζημιανίτης
Εισαγγελέας Πρωτοδικών 
ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ «Στα πρόθυρα εμφυλίου η Ελλάδα – Η βία θα βγει στους δρόμους και θα απλωθεί σε όλη τη χώρα»




Στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου εμφανίζει την Ελλάδα σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα  Frankfurter Allgemeine.μιλώντας για μια πρωτοφανή οργή η οποία σωρεύεται στα βαριά πληττόμενα κοινωνικά στρώματα και η οποία αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει.
Το παραπάνω αποτελεί εκτίμηση του Γερμανού ψυχιάτρου Georg Pieper, ο οποίος μαζί με τη δημοσιογράφο της γερμανικής εφημερίδας Melanie Mühl πέρασαν κάποιες στην Ελλάδα, με τη δεύτερη να συνοδεύει τον Γερμανό ψυχίατρο σε σεμινάρια που έδωσε αναφορικά με τα τραύματα που αφήνει η οικονομική κρίση στους ανθρώπους.
Ο Pieper μαζί με τη Γερμανίδα δημοσιογράφο περιγράφουν μια εντελώς ζοφερή εικόνα για την Ελλάδα μέσα από την καθημερινότητα όπως την αντιλήφθησαν οι ίδιοι.
«Ήταν μια μακρινή απειλή κάπου στο βάθος του ορίζοντα», αναφέρει η Mühl στο άρθρο της «απειλή η οποία προσδιοριζόταν από ασαφείς όρους όπως η διάσωση τραπεζών, το κούρεμα, τρύπες δισεκατομμυρίων ευρώ, κακοδιαχείριση, τρόικα, επαναγορά χρέους.  Αντί όμως να προσπαθούμε να αντιληφθούμε το θέμα στην ολότητά του βλέπαμε μια Ανγκελα Μέρκελ με μια σοβαρή έκφραση του προσώπου της να βγαίνει από τη μαύρη λιμουζίνα της στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και αλλού καθώς όδευε προς μια νέα συνδιάσκεψη για το θέμα της διάσωσης της Ελλάδας».
Αυτό όμως που συμβαίνει στην πραγματικότητα στην Ελλάδα αποσιωπάται από τα διεθνή ΜΜΕ. Κάτι που ο Pieper αναφέρει σαν ένα «γιγάντιο πέλμα καταπίεσης».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επείγουσα εγκύκλιος του ΙΚΑ: Πώς θα μειωθούν οι συντάξεις




Διευκρινίσεις για τις νέες περικοπές στις συντάξεις δίνει το ΙΚΑ. Ποιες οι κλίμακες και ποιο εξαιρούνται. Αναλυτικά όλα τα παραδείγματα
Οδηγίες για τις μειώσεις των συντάξεων, τον τρόπο υπολογισμού και τις εξαιρέσεις, παρέχονται, με επείγουσα εγκύκλιο του ΙΚΑ.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο (Αριθμ. 81 με ημερομηνία 14-12-2012) που αναφέρεται στις σχετικές διατάξεις του Ν. 4093/2012, οι καταβαλλόμενες μηνιαίες συντάξεις μειώνονται από 01/01/2013, ως εξής:
1. Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος άνω των 1.000,01 ευρώ και έως 1.500,00 ευρώ, γίνεται μείωση κατά 5% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.000,01 ευρώ.
2. Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 1.500,01 ευρώ και έως 2.000,00 ευρώ, γίνεται μείωση κατά 10% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τη μείωση αυτή, δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.425,01 ευρώ.
3. Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 2.000,01 ευρώ και έως 3.000,00 ευρώ, γίνεται μείωση κατά 15% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τη μείωση, αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.800,01 ευρώ.
4. Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 3.000,01 ευρώ και άνω, γίνεται μείωση κατά 20% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τη μείωση αυτή, δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 2.550,01 ευρώ.
Συνολικά
Οι μειώσεις αφορούν σε όλες τις συντάξεις που καταβάλλονται μεμονωμένες ή αθροιστικά (κύρια και επικουρική σύνταξη ή μέρισμα, ειδική προσαύξηση ΤΣΜΕΔΕ για οποιαδήποτε αιτία συνταξιοδότησης (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) και από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, το Δημόσιο, το ΜΤΠΥ, καθώς και από κάθε άλλη πηγή.
Η μείωση γίνεται στο σύνολο των καταβαλλόμενων συντάξεων (κύριων - επικουρικών - μερισμάτων), το άθροισμα των οποίων υπερβαίνει τα 1.000,00 ευρώ κατά μήνα. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ

 
ΠΗΓΗ:topontiki.gr

Σφίγγει ο κλοιός για τους φοροφυγάδες - Στη φυλακή όσοι δεν πληρώνουν


Σφίγγει ο κλοιός για τους φοροφυγάδες - Στη φυλακή όσοι δεν πληρώνουν

Το βάρος στις ποινικές κυρώσεις και όχι στα πρόστιμα, σκοπεύει να ρίξει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, καθώς είναι πλέον αντιληπτό δια γυμνού οφθαλμού, ακόμα και από τους αδαείς, ότι η αυστηροποίηση των διοικητικών κυρώσεων όλα τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο δεν περιόρισε τη φοροδιαφυγή αλλά συν τοις άλλοις διόγκωσε τα ανείσπρακτα προς το Δημόσιο. Τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΠΥΟ έκαναν, μάλιστα, το ποτήρι να ξεχειλίσει, καθώς από τα πρόστιμα δισεκατομμυρίων που επιβλήθηκαν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες δεν εισπράχθηκαν ούτε καν 30 εκατ. ευρώ!!! Έχοντας ως πυξίδα το αμερικανικό σύστημα, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε πολύ πιο αυστηρές ποινικές κυρώσεις για τις διακεκριμένες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, οι οποίες μάλιστα δεν θα έχουν τον ανασταλτικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα, κάτι που σημαίνει ότι όποιος δεν συμβιβάζεται και δεν πληρώνει το πρόστιμο, θα οδηγείται στη φυλακή.
Πέρα από το νέο ποινικό πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών και το ΚΕΠΥΟ εντείνουν τις διασταυρώσεις. Ήδη έχουν αποσταλεί 7.500 επιστολές σε όσους εντοπίστηκαν να έχουν διώξει στο εξωτερικό με εμβάσματα πάνω από 100.000 ευρώ, χωρίς να καλύπτονται από το πόθεν έσχες τους, ενώ την επόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα αποσταλούν και οι υπόλοιπες περίπου 10.000, με τα πρώτα δείγματα να χαρακτηρίζονται ενθαρρυντικά, αν λάβει κανείς υπόψιν την... ανταπόκριση όσων πήραν το ραβασάκι και έσπευσαν να ρωτήσουν τι πρέπει να κάνουν για να αποφύγουν τις πιο βαριές "καμπάνες".
Σειρά θα πάρουν όσοι συμπεριλαμβάνονται στη περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, το πρωτότυπο της οποίας αναμένεται από τις γαλλικές Αρχές λίαν συντόμως, ενώ με την υπογραφή της σύμβασης με την Ελβετία ανοίγει ο δρόμος που οδηγεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς πολλών Ελλήνων, με όχι και τόσο "καθαρό" φορολογικό μητρώο, αν λάβει τουλάχιστον κανείς υπόψιν τα στοιχεία των ίδιων των ελβετικών τραπεζών. 
ΠΗΓΗ:iefimerida.gr

SOS Λαφαζάνη: "Προσοχή στην ΠΑΣΟΚοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ"!




Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει χαρακτηριστεί «ψυχή» και «συνείδηση» του ΣΥΡΙΖΑ. Το Αριστερό Ρεύμα στο οποίο είναι επικεφαλής κατέγραψε στη Συνδιάσκεψη περισσότερο από 25% απέναντι στις συγκροτημένες τάσεις της ηγεσίας. Έχει διατηρήσει τη δυναμική του παρά τις εσωκομματικές επιθέσεις που δέχεται. Απορρίπτει την πιθανότητα κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ, όπως συζητούν ήδη αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ, γράφει το Κυριακάτικο «Πρώτο Θέμα», ενώ βρίσκει «προβλήματα συγκλίσεων» με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Επιθυμεί διάλογο με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Για πολλούς αποτελεί το μεγαλύτερο πονοκέφαλο του Αλέξη Τσίπρα, όμως ο ίδιος προβλέπει πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ριζοσπαστικός «δε θα έχει μέλλον».
«Αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες του ΣΥΝ είναι η ακύρωση των μνημονίων, η διαγραφή του χρέους ή του συντριπτικού μέρους του και η εφαρμογή ενός προοδευτικού προγράμματος. Αυτές οι προτεραιότητές μας δεν βρίσκονται υπό την αίρεση των πιστωτών και των διευθυντηρίων της ευρωζώνης» αναφέρει ο ίδιος στην εφημερίδα και προσθέτει: «Αυτές θα τηρηθούν απαρέγκλιτα από μια κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασμούς και διλήμματα, σε όρια και οριοθετήσεις τρίτων. Κάποτε αυτός ο τόπος πρέπει να αποκτήσει την εθνική του ανεξαρτησία, όχι για να απομονωθεί, αλλά για να θέσει πάνω απ’όλα το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού. Αυτό θα πρέπει να πράξει και ο ΣΥΡΙΖΑ στη βάση των προγραμματικών του δεσμεύσεων».
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΥΡΙΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ... 3+8 οι προσφορές για τα πετρέλαια του Ιονίου από τους Οθωνούς μέχρι το Λιβυκό Πέλαγος




Ενδιαφέρον για σεισμικές έρευνες στη θάλασσα του βορείου Ιονίου, και πιο συγκεκριμένα στο «τόξο» Κεφαλονιάς - Κέρκυρας - Ιταλίας, εκδήλωσαν τρεις πετρελαϊκοί κολοσσοί: πρόκειται για τις εταιρείες Total, Statoil και EXXON. Ενδιαφέρονται για την συνέχεια του κοιτάσματος της Ιταλίας, η οποία εκτείνεται στην θαλάσσιας περιοχή δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Πρόκειται, συνολικά, για μια περιοχή 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τους Οθωνούς μέχρι το Λιβυκό Πέλαγος,
Επίσης οκτώ είναι οι προσφορές για τα «οικόπεδα» των Ιωαννίνων, του Πατραϊκού Κόλπου και του Κατακόλου, από τρεις βρετανικές εταιρείες, τρεις καναδικές, μία ιταλική, μία συμφερόντων ΗΠΑ - Γαλλίας, δύο ελληνικές και μία κυπριακή
Οι επίσημες εκτιμήσεις των βεβαιωμένων απολήψιμων κοιτασμάτων πετρελαίου για τις τρεις περιοχές κάνουν λόγο για 250 με 300 εκατ. βαρέλια. Δηλαδή αντιστοιχούν σε τρεις «Πρίνους» και σε αξία σε 25 δισ. δολάρια σε βάθος 20ετίας. Υπάρχουν όμως και άλλες εκτιμήσεις αμερικανικών ενεργειακών κύκλων οι οποίες αναβιβάζουν τα αποθέματα σε περισσότερα από 1 δισ. βαρέλια!
Ανά περιοχή οι κοινοπραξίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι:
Ιωάννινα (εκτιμήσεις για 50 με 80 εκατ. βαρέλια πετρελαίου):
1. Ελληνικά Πετρέλαια AE, Edison International SPA (Ιταλία), Melrose Resources Plc (Μ. Βρετανία)
2. Energean Oil and Gas (Ελλάδα), Petra Petroleum (Καναδάς), Schlumberger (ΗΠΑ ? Γαλλία) (strategic technical partner)
3. Arctic Hunter Energy Inc (Καναδάς)., K.O. Enterprises Inc. (Καναδάς).
4. Chariot Oil and Gas Limited
Πατραϊκός Κόλπος - Δυτικά (εκτιμήσεις για 200 εκατ. βαρέλια πετρελαίου):
1. Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited (Μ. Βρετανία), Schlumberger (strategic technical partner)
2. Ελληνικά Πετρέλαια AE, Edison International SPA, Melrose Resources Plc
Κατάκολο (εκτιμήσεις για 3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου)
1. Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger (strategic technical partner)
2. Grekoil Energy Ventures LTD (Κύπρος)
Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι θαλάσσιες σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη.
Τον Απρίλιο, αν όλα προχωρήσουν κανονικά, το Δημόσιο θα έχει διαλέξει την εταιρεία που θα τοποθετήσει διερευνητικό γεωτρύπανο σε αυτές τις περιοχές.
Η χάραξη οικοπέδων και η πρόσκληση ενδιαφέροντος αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του 2014, ενώ οι πρώτες διερευνητικές γεωτρήσεις πιθανότατα θα γίνουν πριν από το 2017 και η άντληση θα ξεκινήσει το 2019-2020.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Μέρκελ: «Μας περιμένουν δύσκολες και επώδυνες μέρες στην Ευρώπη»


merkel-mas-perimenoyn-duskoles-kai-epodynes-meres-stin-eyropi

Η Ευρώπη έχει μπροστά της ακόμη «μια δύσκολη περίοδο» επώδυνων μεταρρυθμίσεων, χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας και δεν θα πρέπει να χαλαρώσει όσον αφορά τις προσπάθειές της για μεταρρύθμιση, προειδοποίησε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ απορρίπτοντας τις αισιόδοξες προβλέψεις ότι έχουν παρέλθει τα χειρότερα για την ευρωζώνη.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη διήμερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η Μέρκελ χαιρέτισε τις συμφωνίες που επετεύχθησαν για την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών και για την εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά όσον αφορά τις προβλέψεις της για το μέλλον φάνηκε επιφυλακτική.
«Ναι, έχουμε ήδη επιτύχει κάτι, αλλά πιστεύω ότι έχουμε ακόμη μπροστά μας μια περίοδο πολύ δύσκολη», σημείωσε.
«Ένας λόγος για τον οποίο είμαι προσεκτική στις προβλέψεις μου είναι ότι η διαδικασία προσαρμογής, την οποία πρέπει να περάσουμε είναι πολύ δύσκολη και επώδυνη», σχολίασε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι η ευρωζώνη δεν θα δει τα αποτελέσματα από την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και τις άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για αρκετά χρόνια, με το 2013 να διαγράφεται ως άλλη μία χρονιά με προκλήσεις.
Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι η «πολύ χαλαρή δημοσιονομική πειθαρχία»” των τελευταίων ετών στην Ευρώπη και «οι απώλειες στην ανταγωνιστικότητα» δεν μπορούν να διορθωθούν «μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα». «Αυτά έγιναν σε μία πολύ μακρά περίοδο και θα πρέπει να απαλειφθούν σε μια πολύ μακρά περίοδο και γι’ αυτό οφείλουμε να μην χαλαρώσουμε όσον αφορά τις προσπάθειές μας για μεταρρύθμιση», υπογράμμισε.
«Το ερχόμενο έτος, αυτό το είπε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα έχουμε πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα δούμε αρνητική ανάπτυξη σε ορισμένες χώρες και αναμένουμε ότι τα πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας θα συνεχιστούν», πρόσθεσε. 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

Άντε στο @#$% Τζάμπα! Και εσύ και η μάνα σου μαζί.


tzampas

Είναι μακράν η πιο αντιαισθητική διαφήμιση που έχει παιχτεί ποτέ στην ελληνική τηλεόραση. Η Μάνα του Τζάμπα δημιουργεί ένα κόμπο στο στομάχι. Αν είχαμε σοβαρές καταναλωτικές οργανώσεις, όπως στη Γερμανία, θα είχαμε ήδη κηρύξει μποϊκοτάζ στα προϊόντα αυτών των απαράδεκτων που προσβάλλουν έτσι έναν ολόκληρο λαό…
Προσωπικά δεν πρόκειται να πατήσω το πόδι μου σε μαγαζί τους αν δεν ζητήσουν δημόσια συγνώμη. Δεν περιμένω, όμως, να ζητήσουν συγνώμη και να αλλάξουν επικοινωνιακή πολιτική επειδή τους το ζητάει ένας Έλληνας. Είμαι όμως απόλυτα βέβαιος ότι θα το έκαναν δίχως δεύτερη σκέψη αν τους το ζητούσαν όλοι οι Έλληνες.
Το ίδιο έχει συμβεί και στην πατρίδα τους. Οι ισχυρές γερμανικές καταναλωτικές οργανώσεις έχουν επιβάλλει πολλές φορές τις θέσεις τους. Και γι΄ αυτό τους ζηλεύω τους Γερμανούς και τους βγάζω το καπέλο μου. Στην Ελλάδα απέχουμε πολύ από το να αποκτήσουμε ένα σοβαρό καταναλωτικό κίνημα. Ο Τζάμπας και η μάνα του, όμως, μπορεί να είναι η αφορμή…
Επίσης, τίθεται ένα θέμα παραπλάνησης της κοινής γνώμης. Διότι η εν λόγω αλυσίδα δεν πουλάει τζάμπα. Ούτε πουλάει φθηνότερα στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Αν υπήρχε ελληνικό κράτος θα έπρεπε ήδη να τους έχει τραβήξει το αφτί. Θα μου πείτε ότι αν υπήρχε ελληνικό κράτος δεν θα τολμούσαν να βγάλουν ένα τέτοιο διαφημιστικό μήνυμα. Θα είχε ήδη απαγορευτεί από την πρώτη ημέρα της μετάδοσής του για προσβολή της αισθητικής. Πως είναι δυνατόν σε μία πόλη που φιλοξενεί τον Παρθενώνα να ανέχεται τον τζάμπα και την παρέα του;
Α! Δεν σας το είπαμε! Στην αρχή εμφανίστηκε μόνος του ο Τζάμπας. Μετά έφερε και τη μαμά του. Την επόμενη φορά θα φέρει τους λοιπούς συγγενείς και τους φίλους. Αν αυτό το ανεχόμαστε, μπορούμε να συνεχίσουμε να ψωνίζουμε από την εν λόγω αλυσίδα. Αν όχι, ας τους πούμε πολύ ευγενικά να πάνε στον διάολο και να πάρουν μαζί τους τον Τζάμπα, την μάνα του και τα αρρωστημένα τους μυαλά 
ΠΗΓΗ:olympia.gr

Οδηγίες για τα καυσόξυλα από την Γ.Γ. Εμπορίου




Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, συνέταξαν έναν οδηγό για την διακίνηση καυσόξυλων. Περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για τους καταναλωτές, σχετικά με τις νέες μονάδες μέτρησης, τους προτεινόμενους τρόπους για τη διάθεση, τη σημασία της υγρασίας στο καυσόξυλο, καθώς και συμβουλές για την αποθήκευση.
Στη σχετική ανακοίνωση η Γ.Γ. Εμπορίου αναφέρει:
Το ξύλο, ως καύσιμο υλικό, αποτέλεσε από πολύ παλιά, βασικό μέσο θέρμανσης της κατοικίας του ανθρώπου. Από τις αρχές όμως της δεκαετίας του 1960 η κατανάλωση ξυλώδους βιομάζας, για ενεργειακούς σκοπούς, μειωνόταν συνεχώς. Σήμερα, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου οι καταναλωτές στρέφονται και πάλι στη χρήση του ξύλου για την παραγωγή θερμότητας.
Έως τώρα η λιανική πώληση των καυσόξυλων γινόταν κατά βάρος, δηλαδή σε κιλά. Αυτός ο τρόπος πώλησης δεν θεωρείται ο πλέον αξιόπιστος και αντικειμενικός, δεδομένου του ότι το ξύλο δεν βρίσκεται συνήθως σε ξηρή κατάσταση, αλλά περιέχει υγρασία που κυμαίνεται από 15% έως 60% ανάλογα με τη διάρκεια ξήρανσής του στον αέρα και τις συνθήκες αποθήκευσής του.
Με την Αγορανομική Διάταξη 4/2012 (ΦΕΚ 3313/Β/12.12.12) περνάμε σε μία νέα, για τη χώρα μας εμπορική πρακτική που είναι καθιερωμένη εδώ και πολλά σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Με τη νέα διάταξη, η λιανική πώληση καυσόξυλων θα γίνεται κατʼ όγκο, έτσι ώστε ο καταναλωτής να πληρώνει για μία συγκεκριμένη ποσότητα καυσόξυλων, ανεξάρτητα από την περιεχόμενη υγρασία.
Η λιανική τους πώληση θα γίνεται πλέον με μονάδα μέτρησης, ανάλογα με τον τρόπο που παρουσιάζονται στον καταναλωτή, το χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού (χωρικό m3 ή χ.κ.μ,, στοιβαχτού) για τα τακτικά στοιβαγμένα καυσόξυλα, ή το χωρικό κυβικό μέτρο χύδην (χωρικό m3 ή χ.κ.μ., χύδην) για τα καυσόξυλα που δεν είναι στοιβαγμένα.
Για την ομαλή μετάβαση από τον υφιστάμενο τρόπο λιανικής πώλησης στο νέο και προς ενημέρωση τόσο του καταναλωτικού κοινού, όσο και των λιανοπωλητών, πήραμε την πρωτοβουλία και ζητήσαμε από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) τη σύνταξη ενός Οδηγού για τη διακίνηση των καυσόξυλων. Ο Οδηγός αυτός περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για τις νέες μονάδες μέτρησης, τους προτεινόμενους τρόπους για τη διάθεση, τη σημασία της υγρασίας στο καυσόξυλο, καθώς και συμβουλές για την αποθήκευση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει περιεχόμενος Πίνακας αντιστοίχησης βάρους-όγκου για διάφορα είδη ξύλου και για διάφορες τιμές περιεχόμενης υγρασίας. Με χρήση του Πίνακα αυτού, ο καταναλωτής μπορεί να έχει μία κατά προσέγγιση εκτίμηση του βάρους στο οποίο αντιστοιχούν τα χωρικά κυβικά μέτρα ξύλου που αγοράζει, είτε χύδην είτε στοιβαγμένα, για συγκεκριμένη τιμή υγρασίας. 
ΠΗΓΗ:zougla.gr