Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Επικίνδυνοι εισβολείς απειλούν τη… Μεσόγειο

Αποτέλεσμα εικόνας για Επικίνδυνοι εισβολείς απειλούν τη… Μεσόγειο
Σε μερικές δεκαετίες θα αναγνωρίζουμε τη Μεσόγειο όπως την ξέρουμε σήμερα; Πολλοί επιστήμονες φοβούνται πως όχι, εκτός εάν ληφθούν πιο δραστικά μέτρα για την προστασία της. Η εισβολή ξενικών θαλάσσιων ειδών από τη ναυτιλία, τις ιχθυοκαλλιέργειες, το εμπόριο ειδών ενυδρείου, αλλά κυρίως η είσοδός τους από τη Διώρυγα του Σουέζ, ειδικά μετά την τελευταία μεγέθυνση του καναλιού τον περασμένο Αύγουστο, βάζει σε κίνδυνο τη μοναδική βιοποικιλότητα της Μεσογείου, πλήττει την αλιεία και συχνά απειλεί τη δημόσια υγεία.

Η υιοθέτηση ενός επικαιροποιημένου μεσογειακού σχεδίου δράσης αναφορικά με τα είδη-εισβολείς θα βρεθεί στην ατζέντα της 19ης Συνόδου των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης της Βαρκελώνης για «την προστασία της Μεσογείου Θάλασσας από τη ρύπανση», η οποία πραγματοποιείται 9-12 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Πριν από ακριβώς 40 έτη, οι 21 χώρες που περιβάλλουν τη Μεσόγειο καθώς και η Ευρωπαϊκή Ενωση υιοθέτησαν το Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών που επικυρώθηκε με την υπογραφή της παραπάνω σύμβασης.

Το αποτέλεσμα της συνόδου αναμένεται «πολύ απογοητευτικό», αναφέρει στην..

Γιατί η NASA εκτόξευσε μισό δισεκατομμύριο χάλκινες βελόνες σε τροχιά γύρω από τη Γη;

Αποτέλεσμα εικόνας για Γιατί η NASA εκτόξευσε μισό δισεκατομμύριο χάλκινες βελόνες σε τροχιά γύρω από τη Γη;
Κανείς δεν το θυμάται πια ή δεν το έμαθε ποτέ, αλλά κάποια στιγμή η Γη είχε τον δικό της τεχνητό μεταλλικό δακτύλιο, χάρη στις 500 εκατομμύρια χάλκινες βελόνες που εκτόξευσαν οι Αμερικανοί στο Διάστημα το 1963!

Το Project West Ford, που έμεινε γνωστό στη NASA ως «Επιχείρηση Βελόνες», ήταν άλλη μια τεράστια επιχείρηση που πυροδότησε η παράνοια του Ψυχρού Πολέμου και το σαμποτάζ που φοβούνταν οι ΗΠΑ ότι θα έκαναν οι Σοβιετικοί στις επίγειες επικοινωνίες τους, τα υποθαλάσσια καλώδια δηλαδή, διακόπτοντας την απρόσκοπτη ροή της πληροφορίας.

Κι έτσι σκέφτηκαν απλά: πού δεν μπορούν να φτάσουν ακόμα οι Ρώσοι; Στην ιονόσφαιρα. Η ιονόσφαιρα μαστιζόταν όμως από απρόβλεπτες ηλιακές καταιγίδες, κι έτσι έπρεπε να στρέψουν το βλέμμα τους ακόμα πιο ψηλά, στο ίδιο το Υπερπέραν!

Η πρώτη απόπειρα του 1961 στέφθηκε από απόλυτη αποτυχία, αν και το 1963 η NASA τα κατάφερε: έφτιαξε τον χάλκινο δακτύλιο γύρω από τη Γη και τον δοκίμασε με επιτυχία.

Σήμερα, οι περισσότερες από αυτές τις διαστημικές βελόνες έχουν...

Citigroup: Κίνδυνος Αρμαγεδδώνα από το πετρέλαιο

Citigroup: Κίνδυνος Αρμαγεδδώνα από το πετρέλαιο
Σε «θανατηφόρο σπιράλ» βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι αγορές, σύμφωνα με το Citigroup, που επισημαίνει τον κίνδυνο ενός «Αρμαγεδδώνα» λόγω του πετρελαίου.

Όπως ανέφεραν αναλυτές του Citigroup, σύμφωνα με το Bloomberg, «φαίνεται πως τέσσερα συνδεδεμένα φαινόμενα οδηγούν έναν αρνητικό κύκλο στην παγκόσμια οικονομία και σε όλες τις χρηματοπιστωτικές αγορές». 

«Φαίνεται εύλογο να υποθέσουμε πως άλλη μια χρονιά ακραίων κινήσεων του αμερικανικού δολαρίου (υψηλότερα) και των τιμών πετρελαίου...

"Μέχρι το 2020 2,5GW νέες ΑΠΕ, κυρίως αιολικά+Φ/Β": με βάση ποιο ακριβώς σχεδιασμό κ. Βερροιόπουλε;


Στις 3/2/2016 ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Μιχάλης Βερροιόπουλος έδωσε μια ενδιαφέρουσα ομιλία στο Athens Energy Forum 2016, όπου ξεδίπλωσε το όραμά του ουσιαστικά για συνέχιση της ενεργειακής πολιτικής της προηγούμενης πενταετίας, αυτής της ίδιας που ο Γ. Σταθάκης είχε χαρακτηρίσει ως "μπάχαλο". 

Τις λέξεις "ενεργειακή δημοκρατία" δεν τις είπε αυτούσιες, ίσως είναι αρεστές σε άλλες συνιστώσες, την ουσία πάντως δεν την αποφύγαμε, καθώς μας είπε πως "Φιλοδοξούμε μέχρι το 2020 να ενταχθούν 2,5 GW νέων έργων ΑΠΕ η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων θα είναι Αιολικά και Φ/Β. Θα παρθούν μέτρα για την ενίσχυση των επενδύσεων σε εγκαταστάσεις βιομάζας και βιοαερίου, ιδιαιτέρως μικρής κλίμακας, που θα αναδεικνύουν συνέργειες με την αγροτική παραγωγή. Προωθούμε ευνοϊκές αλλαγές στο πρόγραμμα net metering τόσο για αγρότες όσο και θεσμικούς φορείς όπως δήμοι, εκπαιδευτικά ιδρύματα κλπ. Σύντομα θα ξεκινήσουμε το πρόγραμμα για τις μικρές ανεμογεννήτριες."

Οπότε το μεγάλο ερώτημα προς το Μιχ. Βερροιόπουλο, αλλά βεβαίως και προς τον Παν. Σκουρλέτη, είναι ΓΙΑΤΙ χρειαζόμαστε κι άλλα 2,5GW, που θα είναι κυρίως αιολικά & Φ/Β; Για να σιγουρευτούμε πως θα παραδώσουμε το σύνολο σχεδόν της ηλεκτροπαραγωγής στο 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο, βαυκαλιζόμενοι πως ..

Ιράν: Ανακοίνωσε τον όγκο πετρελαϊκών εξαγωγών προς την Ευρώπη

Αποτέλεσμα εικόνας για Ιράν: Ανακοίνωσε τον όγκο πετρελαϊκών εξαγωγών προς την Ευρώπη
Το Ιράν σχεδιάζει τη πώληση 300.000 βαρελιών πετρελαίου σε ημερήσια βάση, στους ευρωπαίους πελάτες του, μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός πετρελαίου της χώρας, Bijan Zanganeh, αναφέρει η Wall Street Journal.

Αυτή του η δήλωση, είναι η πρώτη από πλευράς Ιράν που αποσαφηνίζει των όγκο των εξαγωγών που θα κατευθυνθούν προς την Ευρώπη. Πάντως, όπως έγινε γνωστό, το Ιράν μέσα στους επόμενους μήνες, θα προσπαθήσει να αυξήσει τις εξαγωγές σε 500.000 βαρέλια την ημέρα.

Οι ιρανικές εξελίξεις, ωθούν τις...

To αγόρι της Μέρκελ...



ΠΗΓΗ:sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr