Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Ψηφίστηκε από την Βουλή η σύμβαση για τον TAP


Ενεργειακό κόμβο καθιστά την Ελλάδα η δημιουργία του αγωγού TAP σύμφωνα με την τοποθέτηση του υφυπουργού περιβάλλοντος Ασημάκη Παπαγεωργίου κατά την συζήτηση για την κύρωση της σχετικής συμφωνίας στην Βουλή.

Ο κ. Παπαγεωργίου κατέθεσε μάλιστα επιστολή των μετόχων της εταιρίας προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σύμφωνα με την οποία την στιγμή της έναρξης της εμπορικής συμφωνίας (2019) το ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να αγοράσει έως το 5% των μετοχών.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός είπε ότι «Στοχεύσαμε και εργαστήκαμε σκληρά και τελικά υλοποιήθηκε ο αγωγός. Ισχυροποιείται η θέση της χώρας και υλοποιείται το όραμα περι ενεργειακού κόσμου» ενώ σημείωσε ότι η κατασκευή και η χάραξη του έργου γίνεται με ιδιωτικά κεφάλαια. Ανέφερε ότι η κατασκευή του θα διαρκέσει 3 χρόνια ενώ αρχικά θα διακινούνται 10 δις κυβικά Αζέρικου φυσικού αερίου με δυνατότητα μεταφοράς – σε 2η φάση – 20 δις κυβικά και πρόσθεσε «έχουμε καταρχήν συμφωνία μέσω ΔΕΣΦΑ για 1 δις κυβικά και εγκρίθηκε η φόρμουλα βάσει της οποία θα γίνει η τιμολόγηση».

Αναφορικά με το φορολογικό καθεστώς της εταιρίας είπε πως δεν θα επιβληθούν τέλη διέλευσης καθώς σε κανένα διασυνοριακό αγωγό δεν μπαίνουν προκειμένου να παραμένει χαμηλό το κόστος για τον καταναλωτή.

Εξήγησε ότι οι μεγάλες και μακροχρόνιες επενδύσεις απαιτούν σταθερό φορολογικό περιβάλλον (επένδυση 5 δις ευρώ εκ των οποίων τα 1,5 δις ευρώ στην Ελλάδα) γι αυτό και εγινε συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολόγησης ενώ πρόσθεσε «σύμφωνα με τον κώδικα φορολόγησης εισοδήματος δεν υπάρχει πλέον ο φόρος εξαγωγής κερδών. Ο ειδικός φόρος ακινήτων αφορά μόνο τις οφ σορ και όχι εταιρίας όπως αυτές που συμμετέχουν στην συγκεκριμένη επένδυση. Ο επενδυτής όμως επιβαρύνεται από όλους τους φόρους κατοχής ακίνητης περιουσίας. Ολη η συμφωνία βρίσκεται υπο το ελληνικό δίκαιο». Τέλος μίλησε για «έργο πνοής» το οποίο στην Βόρειο Ελλάδα θα δώσει άμεσα 3.000-4.500 θέσεις εργασίας και 10.000 έμμεσα.

Δεν στηρίζουν τον TAP: ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛΛ, Χ.Α και ΚΚΕ

Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος δήλωσε ότι το κόμμα του ψηφίζει «ΠΑΡΩΝ»  και αυτό γιατί αν και συμφωνεί με την σκοπιμότητα του έργου διαφωνεί με την τα «πενιχρά» οφέλη της χώρας. Ζήτησε δε, το ελληνικό δημόσιο να έχει μονομερή επιλεκτική δυνατότητα αγοράς του 15% των μετοχών ενώ υποστήριξε ότι οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των νέων θέσεων εργασίας είναι «υπερβολικές».

Η κυρία Ραχήλ Μακρή «ΑΝΕΛΛ» σημείωσε ότι θα καταψηφίσουν την σύμβαση χαρακτηρίζοντάς την «αποικιοκρατικού χαρακτήρα». Επιπροσθέτως, την αρνητική ψήφο ξεκαθάρισαν ότι θα δώσουν οι εισηγητές ΚΚΕ και Χ.Α..

Αντιθέτως, ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητοι βουλευτές δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν.

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Ρομπόλης: Από το 2016 αρχίζει η κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος - Στο "ντούκου" η μείωση συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας

Ρομπόλης: Από το 2016 αρχίζει η κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος -  Στο "ντούκου" η μείωση συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας
To 2015 είναι το τελευταίο έτος που διατηρείται η οριακή ισορροπία του ασφαλιστικού Από το 2016 αρχίζει η κατάρρευση .Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μελέτης για τις «Επιπτώσεις της Γήρανσης του πληθυσμού στο Ασφαλιστικό Σύστημα της Ελλάδος 2013-2050»εκπονήθηκε από το ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ για λογαριασμό της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) που θα παρουσιαστεί συνοπτικά την άλλη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Σάββα Ρομπόλη καθηγητή του Παντείου και διευθυντή του ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ απαιτείται η θεσμοθέτηση νέων πόρων εκτός του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος ώστε να μην αρχίσει η κατάρρευση με δεδομένη και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 7 χρόνια τα επόμενα 50 χρόνια. Το μοντέλο που χρησιμοποιεί η ομάδα των οικονομολόγων θα υποδεικνύει το ποσοστό έξτρα χρηματοδότησης που έχει ανάγκη το σύστημα ( από νέους πόρους) έως το 2050.

Στη μελέτη επισημαίνεται ότι η μείωση του επιπέδου των συντάξεων από 7%-20% και η αύξηση των ορίων ηλικίας δεν κατόρθωσαν να υποστηρίξουν τα ταμεία ιδιαίτερα, ενόψει των νέων δεδομένων και των συνεπειών της ύφεσης. Έτσι, η αύξηση της ανεργίας (29% το 2012, δηλ. 1.500.000 άτομα) και η μείωση των μισθών στερεί την κοινωνική ασφάλιση από πόρους της τάξης των 10,5 δισ. ευρώ, η εισφοροδιαφυγή από την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία καθώς και από τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης με 8,5 δις ευρώ και η μη καταβολή των οφειλών του κράτους από το 1993 στα ασφαλιστικά Ταμεία (12 δισ. ευρώ) συρρικνώνουν σοβαρά την οικονομική κατάσταση της κοινωνικής ασφάλισης. Η επιταγή των δανειστών οι δαπάνες για συντάξεις να αυξηθούν κατά την περίοδο 2010-2060 μόνο κατά 2,6% του ΑΕΠ (Ν. 3863/10) και η χρηματοδοτική απόσυρση του κράτους κατά την περίοδο 2009-2014 και ιδιαίτερα μετά την 1/1/2015 από το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα απαιτούν αλλαγές στο σύστημα .

Πάντως, από το 2015 θα τεθεί σε λειτουργία το νέο μοντέλο κοινωνικής ασφάλισης με τρείς πυλώνες (κύρια σύνταξη υποβαθμισμένη, ατομικοί υποχρεωτικοί λογαριασμοί, επαγγελματικά ταμεία) με περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης (από 24,1% του ΑΕΠ σε 17,4% του ΑΕΠ το 2060) , μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών και επικράτηση της ιδιωτικοποιημένης ασφάλισης. Έτσι, η επιδίωξη αυτή ελέγχου της αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών στην Ελλάδα από τους δανειστές της χώρας , παράλληλα με την αύξηση κατά 70% του συνταξιοδοτικού πληθυσμού, σηματοδοτεί την προοπτική κατάρρευσης του επιπέδου των συνταξιοδοτικών παροχών (κύριων, επικουρικών, κοινωνικών επιδομάτων, εφάπαξ, κλπ) και γενικότερα των κοινωνικών υπηρεσιών (μείωση κατά 35% των δημόσιων δαπανών υγείας 2010-2012), ως συμβολή στη μείωση των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων και στον περιορισμών της απόκλισης του λόγου δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο από Μάιο 2010 μέχρι Ιούνιο 2012 οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων ανήλθαν συνολικά στο επίπεδο των 4,2 δις ευρώ, ενώ στο πρόγραμμα περικοπών και λιτότητας των 11,6 δις ευρώ για την περίοδο 2013-2014, οι περικοπές κύριων, επικουρικών συντάξεων, εφάπαξ και κοινωνικών επιδομάτων αντιστοιχούν στο 43% του συνολικού ποσού, δηλ. 5,5 δις ευρώ.

«Οι μισθωτοί έχουν χάσει 37 δισ. ευρώ, τα οποία επωφελήθηκαν κράτος και εργοδότες», είπε στον Alpha 989 ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «μετασχηματισμό της εργασίας σε καταναγκασμό, αλλά και καταναγκαστική ανεργία.  Αποδυναμώνεται η δραστηριότητα της εργασίας».

«Ούτε στις ΗΠΑ δεν είχαμε αυτή την ανεργία του 29% που προβλέπουμε. Δυστυχώς για εμάς,  έχουμε επαληθευτεί και δεν χρειάζεται να αναθεωρούμε κάθε τρίμηνο όπως κάνει η τρόικα», πρόσθεσε.

Πάντως, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «αυτή η πορεία θα ανακοπεί».

Ακούστε τη συνέντευξη: ΕΔΩ

 ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Τι λέει η εισήγηση του Συμβουλίου της Eπικρατείας Γιατί η εφορία δεν μπορεί να κατάσχει καταθέσεις

Γιατί η εφορία δεν μπορεί να κατάσχει καταθέσεις
Πριν από μερικούς μήνες το Δ' Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο πρότεινε την αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης. Αυτή την εβδομάδα το θέμα συζητείται στην Ολομέλεια της οποίας πρόεδρος είναι πλέον ο ίδιος δικαστικός

 Η αγωνία χιλιάδων φορολογουμένων κορυφώνεται όσο πλησιάζει η μέρα που οι δικαστές της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αποφανθούν οριστικά και αμετάκλητα για το ακατάσχετο ή μη από το ΣΔΟΕ των πάσης φύσεως τραπεζικών λογαριασμών, τραπεζικών θυρίδων και άλλων περιουσιακών στοιχείων των πολιτών.

Ηδη, στο πρόσφατο παρελθόν, με μια απόφαση-«βόμβα μεγατόνων» όπως χαρακτηρίστηκε από νομικούς και οικονομικούς κύκλους, το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με τον τότε πρόεδρο του και σημερινό πρόεδρο του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κ. Σωτήρη Ρίζο είχε κρίνει αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τη νομοθετική ρύθμιση που παρέχει τη δυνατότητα στο ΣΔΟΕ να προβαίνει σε δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ.

 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ !...


H Στατιστική είναι η επιστήμη των αριθμών που οδηγεί παντού, ακόμη και στην εξαγωγή τραγικά λανθασμένων συμπερασμάτων.

Aπό τη «λαγνεία» αυτή των αριθμών δεν ξέφυγε ούτε ο καθηγητής και υπουργός των Oικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να υποστηρίξει ότι η φορολογική επιβάρυνση, παρά την καταιγίδα των μέτρων της τελευταίας τριετίας, δεν είναι από τις υψηλότερες στην Eυρώπη και στις χώρες του OOΣA.

 Aλλά δυστυχώς γι' αυτόν δεν είναι έτσι γιατί έτσι νομίζει. «Θύμα» κι αυτος του μέσου όρου διαπράττει το ίδιο λάθος των στατιστικολόγων που θεωρούν ότι εάν κάποιος έχει το ένα χέρι στη φωτιά και το άλλο στον πάγο διατηρεί στο σώμα του μια μέση θερμοκρασία...

 Tο ίδιο περίπου συμβαίνει και με τη φορολογία. Eνας φοροφυγάς και ένας άγρια φορολογούμενος έχουν κατά μέσο όρο μια... υποφερτή μέση φορολογική επιβάρυνση.

 Όμως, με μια τεράστια παραοικονομία, που ξεπερνά σε ποσοστό το 30% του AEΠ, και με μια φοροδιαφυγή που οργιάζει κυριολεκτικώς είναι άκρως ανησυχητικό το γεγονός ότι η μέση φορολογική επιβάρυνση στην Eλλάδα υπολείπεται μόλις κατά ένα μικρό ποσοστό από χώρες με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, αλλά έχουν περιορισμένη παραοικονομία και δικαιότερα κατανεμημένα τα φορολογικά βάρη.

Σημαίνει ότι όλοι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι οργανωμένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ξεφύγουν από την εφορία πληρώνουν φόρους πολύ υψηλότερους από ό,τι οι αντίστοιχες κατηγορίες σε άλλες χώρες. 

 Kαι τα «υποζύγια», όπως ο ίδιος ο υπουργός ονομάζει τους συνεπείς φορολογούμενους, άρχισαν να «γονατίζουν» ήδη από το δυσβάσταχτο βάρος που έχουν φορτωθεί. 

 Tα στοιχεία της εφορίας είναι εντυπωσιακά. Mόνο 2.812 άτομα δηλώνουν εισόδημα από οικοδομές και γαίες πάνω από 100.000 ευρώ, 4 από γεωργικές επιχειρήσεις, 7 από ελεύθερα επαγγέλματα και 17 από μισθωτές υπηρεσίες. 

 Περισσότεροι από 1.700.000 φορολογούμενοι δηλώνουν αφορολόγητο εισόδημα και απ' αυτούς οι 86.000 ελεύθεροι επαγγελματίες εμφανίζουν ετήσιο εισόδημα κάτω από τα 1.000 ευρώ και άλλοι 120.000 εισόδημα κάτω από 6.000 ευρώ. 

 Kαι στη μέση φυσικά είναι οι φορολογούμενοι της μεσαίας τάξης που πληρώνουν τους υπέρογκους φόρους και διαμορφώνουν έτσι έναν «λογικό» μέσο όρο που επικαλείται ο υπουργός Oικονομικών για τη φορολογική επιβάρυνση. 

 Αντώνης Δαλίπης 

ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr

Άκαρπος και ο νέος διαγωνισμός για τις ΕΠΑ

Άκαρπος και ο νέος διαγωνισμός για ΕΠΑ -Πού αποδίδεται η έλλειψη ενδιαφέροντος
Άκαρπος ήταν και ο δεύτερος διαγωνισμός προσέλκυσης επενδυτών για τις τρεις νέες εταιρίες παροχής αερίου, σε Κεντρική Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία-Θράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, πριν από λίγη ώρα που ολοκληρωνόταν η προθεσμία κατάθεσης φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δεν είχε εμφανιστεί ούτε ένας επενδυτής, παρότι στην προηγούμενη φάση κατάθεσης ερωτημάτων είχε διαφανεί σχετικό ενδιαφέρον.

Με βάση εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων, η έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις νέες ΕΠΑ σχετίζεται με τις ενστάσεις που έχει εκφράσει η τρόικα αναφορικά με το μοντέλο της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, όπως έχει επανηλειμμένα επισημάνει το Euro2day.gr, η τρόικα θεωρεί ότι το ακολουθούμενο μοντέλο των τοπικών μονοπωλίων δεν ευνοεί τον ανταγωνισμό και διατηρεί τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. 

ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Πέντε απολύσεις διαφωνούντων από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ!


Πέντε νέες απολύσεις, διαφωνούντων, έγιναν στον «Ριζοσπάστη». Την περασμένη Παρασκευή το βράδυ απολύθηκαν οι Γρ. Τραγανίδας, του πολιτιστικού ρεπορτάζ με 20 χρόνια προϋπηρεσίας στην εφημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κ. Τρακόσας του  εργατικού ρεπορτάζ με 16 χρόνια προϋπηρεσίας, ο Ηρ. Κακαβάνης, διορθωτής με 22 χρόνια προϋπηρεσίας, ο Κ. Κρεμμύδας, συντάκτης ύλης, με 30 χρόνια στο επίσημο κομματικό έντυπο και η Αλεξάνδρα Φωτάκη, από το διεθνές ρεπορτάζ, με 10 χρόνια προϋπηρεσίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν οι τέσσερις εκ των πέντε απολυθέντων (Τραγανίδας, Τρακόσας, Κακαβάνης και Φωτάκη) ανήκουν στα μέλη του ΚΚΕ που έχουν διατυπώσει τις διαφωνίες τους με την ακολουθούμενη «γραμμή» και μάλιστα ότι αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Κάποιοι εξ αυτών είχαν αρθρογραφήσει και στον προσυνεδριακό διάλογο ασκώντας κριτική για την πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ («διάχυτη είναι η απλούστευση ότι όποιος δεν συμφωνεί μαζί μας κινείται σε λάθος κατεύθυνση, επομένων εναντίον μας», υποστήριζε η κυρία Φωτάκη, ενώ ο κ. Τρακόσας είχε διατυπώσει κριτική για «ταύτιση τακτικής - στρατηγικής και αδυναμία σύνδεσης αυθόρμητης - συνειδητής πάλης των μαζών» κλπ.), ενώ ο πέμπτος (Κρεμμύδας) είχε διεκδικήσει δικαστικά τα δεδουλευμένα που δεν του απέδιδε η διεύθυνση της εφημερίδας, όπως και σε άλλους εργαζόμενους.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΕΛΠΕ:Δωρεάν Σεμινάρια Ανάπτυξης Δεξιοτήτων για νέους της Δυτικής Θεσσαλονίκης


Κάνε τη γνώση σύμμαχο στη σταδιοδρομία σου!

Στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ πιστεύουμε στους νέους, γι’ αυτό επενδύουμε στη θέληση, την αξία και το ταλέντο τους, δημιουργώντας ευκαιρίες για πρόοδο και εξέλιξη. 
Αυτή τη φορά, σε συνεργασία με έναν καταξιωμένο Εκπαιδευτικό Οργανισμό, το ALBA Graduate Business School (www.alba.edu.gr), διαμορφώσαμε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων, για φοιτητές και απόφοιτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που κατοικούν στις περιοχές Koρδελιού, Ευόσμου, Διαβατών, Μαγνησίας και Καλοχωρίου.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση των νέων στο ξεκίνημα της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας, προσφέροντάς τους πολύτιμη γνώση σε τομείς όπως η επιχειρηματικότητα, η στρατηγική, η τεχνική της διαπραγμάτευσης και η συναισθηματική νοημοσύνη.

Το πρόγραμμα παρέχεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και περιλαμβάνει τέσσερις διαλέξεις 4ωρης διάρκειας, που θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα 25 Ιανουαρίου – 5 Απριλίου 2014, σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.
Οι συμμετέχοντες, που θα παρακολουθήσουν το σύνολο των διαλέξεων, θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης από το ALBA Graduate Business School, που θα μπορούν να  χρησιμοποιήσουν στο βιογραφικό τους.

Μη χάσεις την ευκαιρία, δήλωσε συμμετοχή εδώ !

ΠΗΓΗ:helpe.gr

Διακινούσαν εκατοντάδες «μαϊμού» φιάλες υγραερίου

Είχαν στήσει φάμπρικα με «μαϊμού» φιάλες υγραερίου
Εκατοντάδες φιάλες- «βόμβες» με υγραέριο που ήταν σφραγισμένες με δικής τους κατασκευής πώματα τα οποία έφεραν κλεψίτυπα λογότυπα γνωστής εταιρείας, διακινούσαν στην περιοχή της Λάρισας ένας 58χρονος ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων και ένας  65χρονος ιδιοκτήτης εταιρείας εμφιάλωσης!

Η διακίνηση των επικίνδυνων φιαλών- «μαϊμού» καταγγέλθηκε στην Ασφάλεια Λάρισας από τη συγκεκριμένη εταιρεία το λογότυπο της οποίας χρησιμοποιούσαν οι δράστες και αμέσως οι αστυνομικοί έκαναν έρευνα στο πρατήριο. 

Στις εγκαταστάσεις του και στο φορτηγό του ιδιοκτήτη, βρήκαν 963 φιάλες υγραερίου διαφόρων χωρητικοτήτων οι οποίες είχαν σφραγιστεί με πλαστικά πώματα ασφαλείας και συρρικνωτικές μεμβράνες με το λογότυπο της εταιρείας, 112 πλαστικά πώματα ασφαλείας επίσης με το λογότυπό της, δυο «πιστολάκια» μαλλιών τα οποία χρησιμοποιούνταν για την συρρίκνωση και προσαρμογή των μεμβρανών στα πώματα ασφαλείας και έναν πλαστό συρρικνωτή μεμβράνης. 

Όπως αποδείχθηκε, οι φιάλες είχαν εμφιαλωθεί παράνομα στην εταιρεία του 65χρονου που συνελήφθη, όπως και ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου καυσίμων και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας που τους άσκησε δίωξη για παράβαση της νομοθεσίας περί οργάνωσης αγοράς πετρελαιοειδών και πλαστογραφία. Οι 963 φιάλες υγραερίου κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν σε εκπρόσωπο της εταιρείας πετρελαιοειδών.

 ΠΗΓΗ:protothema.gr

ΕΛΠΕ: Αναταράξεις τους επόμενους μήνες βλέπει η Soc Gen

ΕΛΠΕ: Αναταράξεις τους επόμενους μήνες βλέπει η Soc Gen
Σε "πώληση" από "διακράτηση" υποβαθμίζει τη σύσταση της για τη μετοχή των ΕΛΠΕ σήμερα η Societe Generale χαρακτηρίζοντας πλέον τη μετοχή "ακριβή" μέσα σε ένα αβέβαιο περιβάλλον διύλισης. Η τιμή στόχος παραμένει στα 7,8 ευρώ.

Σύμφωνα με την επενδυτική η τρέχουσα αποτίμηση είναι υψηλή και δεν λαμβάνει υπόψη: 1) την αβεβαιότητα του περιβάλλοντος στα περιθώρια της διύλισης, 2) ένα πιθανό αρνητικό αντίκτυπο απ' τη συντήρηση των μονάδων σε Θεσσαλονίκη και Ασπρόπυργο, 3) η απουσία μίας ισχυρής μερισματικής απόδοσης για τη στήριξη της μετοχής. 
 


Η Societe Generale σημειώνει ότι τα αποτελέσματα γ' τριμήνου εξέπληξαν θετικά την αγορά με μία αύξηση 68% στα EBITDA. Ωστόσο θεωρεί ότι θα υπάρξουν αναταράξεις τους επόμενους μήνες κυρίως λόγω απ' τα πιεσμένα περιθώρια διύλισης μαζί με πιθανόν επιπλέον ζημιές απ' τη συντήρηση της μονάδας στη Θεσσαλονίκη. Ως εκ τούτου η επενδυτική υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για τα καθαρά EBITDA του 2013 και του 2014 κατά 30%. 
 


Καταλύτης που μπορεί να εκπλήξει θετικά αποτελεί για τη Societe Generale η πώληση του μεριδίου στη ΔΕΠΑ.
  
ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Μικρότερα τα αποθέματα του κυπριακού αερίου


Στα 4.1 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια προσδιορίζουν τελικά τα αποθέματα φυσικού αερίου, οι ισραηλινές εταιρείες που συμμετέχουν στη διαδικασία εξόρυξης, στο κυπριακό «οικόπεδο» Αφροδίτη.
Όπως μεταδόθηκε από το κρατικό Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου, οι ισραηλινές εταιρείες Delek Drilling και Avner Oil Exploration, με ανακοίνωσή τους στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, αναθεώρησαν την προηγούμενη εκτίμησή τους η οποία είχε προσδιοριστεί στα 5.2 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.
Ωστόσο, στην αναθεωρημένη εκτίμηση αναφέρεται ότι, με βάση έκθεση των συμβούλων Netherland, Sewell & Associates, υπάρχουν σημαντικές ποσότητες συμπυκνωμάτων - δηλαδή υδρογονανθράκων- που εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα 8,1 εκατομμύρια βαρέλια.Όπως ανέφεραν οι δύο εταιρείες, η αναθεώρηση βασίστηκε κυρίως στην εκτιμώμενη πυκνότητα του στρώματος.Οι δύο εταιρείες διαθέτουν μερίδιο 15% η καθεμιά, στο συνολικό έργο της εξόρυξης, από την Αμερικανική εταιρεία Noble Energy.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΕΛΠΕ: Σε «sell» υποβαθμίζει η SoGen


Σε υποβάθμιση της σύστασης για τα Ελληνικά Πετρέλαια, σε "sell" από "neutral", προχώρησε η Societe Generale.

ΠΗΓΗ:.euro2day.gr

8 δις. δολάρια, η μετατροπή σε LNG

8 δις. δολάρια, η μετατροπή σε LNG
Πάνω από 8 δις. δολάρια μπορεί να επιβαρυνθεί ο ελληνόκτητος στόλος τα επόμενα χρόνια, αν αποφασιστεί ένας μεγάλος αριθμός πλοίων να χρησιμοποιήσει ως καύσιμο υγροποιημένο φυσικό αέριο(LNG).

Το κόστος μετατροπής είναι αρκετά υψηλό ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις καθίσταται ασύμφορο. Επίσης για ένα επιβατηγό πλοίο μεγάλης χωρητικότητας όπως είναι τα πλοία των γραμμών της Αδριατικής οι πρώτοι υπολογισμοί φέρνουν το κόστος μετατροπής σε πλοίο που θα καίει LNG, αντί του συμβατικού καυσίμου να φθάνει στα 15 εκ. ευρώ. Παγκοσμίως το κόστος χρήσης του υγροποιημένου αερίου ως εναλλακτικού καυσίμου, υπολογίζεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. 

ΠΗΓΗ:zougla.gr

Ιδού οι χαμένοι του 2014 με τους νέους φόρους. Τι θα πληρώσουμε

Ιδού οι χαμένοι του 2014 με τους νέους φόρους. Τι θα πληρώσουμε
Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά 878 ευρώ φόρων αναλογούν σε κάθε νοικοκυριό, ακόμα και στο πιο φτωχό, προκειμένου να μπουν στα κρατικά ταμεία τα 3,631 δισ. ευρώ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση στη Τρόικα, μέσω νέων μέτρων που ήδη τρέχουν και θα μας... συντροφέψουν και το 2014.
Αν σε αυτά προσθέσει κανείς και τα έσοδα από τον πολυσυζητημένο Φόρο Ακινήτων, τότε σε κάθε νοικοκυριό αναλογούν άλλα 1.342 ευρώ για τη διετία 2013- 2014!
Την ώρα, λοιπόν, που ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν φορολογείται επαρκώς, τα στοιχεία του Προϋπολογισμού αλλά και του Μεσοπρόθεσμου δείχνουν ότι τα νέα φορολογικά βάρη στην... καλύτερη διετία επί ημερών Μνημονίου -δηλαδή στο έτος του πρωτογενούς πλεονάσματος και στο έτος της ανάκαμψης- υπολείπονται ελαφρώς των 4 δισ ευρώ, χωρίς βέβαια να έχει κλείσει ακόμα η διαπραγμάτευση με τη Τρόικα για το «κενό» της επόμενης χρονιάς αλλά και του 2015. Αποκαλυπτικά είναι, άλλωστε, τα στοιχεία Έκθεσης της Κομισιόν, που δείχνουν ότι στην Ελλάδα υπήρξε η μεγαλύτερη αύξηση φορολογικού βάρους στις αποδοχές των εργαζομένων μέσα σε μια μόλις χρονιά. Συγκεκριμένα, το 2012 αυξήθηκε το φορολογικό βάρος κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες αποκλειστικά και μόνο από την αύξηση του φόρου εισοδήματος!
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 ΠΗΓΗ:fpress.gr

To 2014 θα είναι χειρότερο από τη χρεοκοπία του 1932 »


του Νίκου Μπογιόπουλου

“Το 1932, όταν η Ελλάδα κήρυξε και επισήμως «χρεοστάσιο» (σ.σ. χρεοκοπία, δηλαδή…) τα πράγματα είχαν φτάσει σε ένα σημείο που το 43% του προϋπολογισμού πήγαινε σε τόκους και χρεολύσια. Αυτό ήταν και το καθοριστικό στοιχείο για την κήρυξη του «χρεοστασίου».

Με τους τόκους και τα χρεολύσια να έχουν φτάσει τότε σε δυσθεώρητα ύψη, η χώρα ήταν αδύνατον πλέον να αντεπεξέλθει σε ένα τέτοιο αβάσταχτο φορτίο. Η χρεοκοπία ήταν, πλέον, γεγονός. Μια χρεοκοπία που η πλουτοκρατία φρόντισε, φυσικά, τα βάρη της να τα φορτωθεί ο καθημαγμένος λαός. Και το φρόντισε διά των κομμάτων της, του Κόμματος των Φιλελευθέρων και του Λαϊκού Κόμματος. Τα οποία λίγο αργότερα έφεραν στην εξουσία τον Μεταξά…

Από το όχι και τόσο… μακρινό 1932 ας έρθουμε στο τώρα. Ας έρθουμε στο 2014: Με τον προϋπολογισμό για το 2014 που κατατέθηκε χτες στη Βουλή (και θα δούμε αναλυτικότερα στη συνέχεια), το ποσοστό των ετήσιων συνολικών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού που προορίζεται να πάει την ερχόμενη χρονιά στους τοκογλύφους ανέρχεται στο 64%!!! Επαναλαμβάνουμε: Το 64% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού για το 2014 πηγαίνει σε τόκους και χρεολύσια!



Στον πίνακα 3.10 της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού (σελίδα 89) καταγράφονται οι κωδικοί «Δαπανών Εξυπηρέτησης Δημόσιας Πίστης», δηλαδή οι τόκοι και τα χρεολύσια που καλείται να πληρώσει το ελληνικό κράτος μέσα στο 2014. Το ποσό ανέρχεται αθροιστικά στα 74,2 δισ. ευρώ! Μόνο για τα χρεολύσια μεσομακροπρόθεσμου και βραχυπρόθεσμου δανεισμού (κωδικοί 14 – 15) το ποσό αγγίζει τα 65 δισ. ευρώ!

Τα στοιχεία (όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα 3.10 της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού, σελίδα 89) είναι αμείλικτα και παραδεδεγμένα, τόσο από τους συντάκτες του προϋπολογισμού, όσο και από τα κόμματα της συγκυβέρνησης του «μαύρου μετώπου» που θα τον καταστήσουν νόμο του κράτους. Τι προκύπτει: Σύμφωνα με τα – δικά τους – στοιχεία, στα τέσσερα χρόνια εφαρμογής της πολιτικής της «σωτηρίας» το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να γυρίζει σε καταστάσεις χειρότερες κι από εκείνες που επικρατούσαν προπολεμικά!Στο πλαίσιο, δηλαδή, αυτής της πολιτικής – με την απροσδιόριστη μάλιστα διάρκεια – κατά το έτος του κυβερνητικού «success story», το 2014, η Ελλάδα επιστρέφει σε καταστάσεις χειρότερες κι από εκείνες που είχαν ως αποτέλεσμα να επέλθει στη χώρα η χρεοκοπία του 1932!

Πιο συγκεκριμένα:

Κατέθεσαν έναν τακτικό προϋπολογισμό στον οποίο ομολογείται ότι από τα περίπου 116,524 δισ. ευρώ που θα είναι οι συνολικές δαπάνες για το 2014, τα 74,199 δισ. ευρώ (ποσοστό 64% !!!) θα πάνε στους τοκογλύφους! Να, επομένως, γιατί «δεν υπάρχουν» λεφτά για μισθούς, συντάξεις, για Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια.

Κατέθεσαν έναν προϋπολογισμό που προβλέπει ότι ενώ το σύνολο των εσόδων του κράτους θα είναι 54,695 δισ. ευρώ (εισηγητική έκθεση, πίνακας 3.5, Έσοδα Κρατικού Προϋπολογισμού, σελ. 81), οι τοκογλύφοι έχουν καπαρώσει 74,199 δισ. ευρώ, δηλαδή ένα ποσό μεγαλύτερο κατά… 136% από όλα τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού! Να, επομένως, γιατί συνεχίζεται εσαεί ο φαύλος κύκλος των νέων δανείων, με τους νέους τόκους, με τα νέα χρεολύσια, που θα φέρουν νέα δάνεια, νέους τόκους κ.ο.κ.
Κατέθεσαν έναν προϋπολογισμό που προβλέπει ένα ΑΕΠ, δηλαδή συνολικό πλούτο που θα παραχθεί στη χώρα, της τάξης των 183 δισ. ευρώ που από αυτά πάνω από το 40% πηγαίνει σε τόκους και χρεολύσια!
Ιδού λοιπόν τι κρύβεται πίσω από τις θεωρίες περί «πλεονασμάτων». Να γιατί τα «λεονάσματα», όπως και τα ελλείμματα, έχουν το ίδιο αποτέλεσμα για το λαό: Φτώχεια, πείνα και δυστυχία. Ιδού γιατί ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να ζει με ανύπαρκτους μισθούς και λεηλατημένες συντάξεις, με χαράτσια, με φόρους και χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Να γιατί το μόνο «success story» που του επιφυλάσσουν είναι η ανεργία και η καταστροφή. Να γιατί δεν υπάρχουν λεφτά για το λαό: Γιατί ό,τι παράγεται (τώρα και στο μέλλον!) σε αυτόν τον τόπο «θα πρέπει» να πηγαίνει σε εγχώριους και ξένους «δανειστές»! Σε εγχώριους και ξένους τοκογλύφους. Στις τράπεζες και στους εντός και εκτός Ελλάδας «τζογαδόρους» που «παίζουν» με το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Αυτή είναι η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και αυτή είναι η αποστολή που έχει αναλάβει. Η αποστολή της δεν είναι τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από εκείνο που στη γλώσσα τους, χρόνια τώρα, το έχουν βαφτίσει «ελεγχόμενη χρεοκοπία». Στο πλαίσιο αυτής της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» κατέθεσαν έναν ακόμα προϋπολογισμό που οδηγεί τον ελληνικό λαό πέρα κι από τη χρεοκοπία! Πέρα κι από την πτώχευση! Μας οδηγούν στον αφανισμό! Στο πλαίσιο αυτής της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» (σ.σ.: «ελεγχόμενη» μόνο για τους κεφαλαιοκράτες), όπου ο μισός και πλέον προϋπολογισμός πηγαίνει σε τοκογλύφους, κερδοσκόπους, δανειστές και κάθε λογής «σωτήρες», ο ελληνικός λαός οδηγείται σε καταστάσεις πιο οδυνηρές κι από εκείνες του 1932!”

Πηγή : enikos.gr

 ΠΗΓΗ:eleutheriellada.wordpress.com