Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

H γήρανση του πληθυσμού της Ελλάδας, βόμβα για τα Ταμεία

H γήρανση του πληθυσμού της Ελλάδας, βόμβα για τα Ταμεία
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, τα στοιχεία για το όχι και τόσο μακρινό μέλλον στην Ελλάδα είναι εφιαλτικά, καθώς ενώ σήμερα ένας ηλικιωμένος άνω των 65 ετών αντιστοιχεί σε περίπου 3 άτομα σε ηλικία εργασίας, το 2040 η σχέση αυτή επιδεινώνεται δραματικά και παγιώνεται στο ένας ηλικιωμένος για κάθε δύο άτομα σε παραγωγική ηλικία.

Το 2060 η Ελλάδα θα είναι χώρα γερόντων, καθώς για κάθε 5 άτομα σε παραγωγική ηλικία, θα αντιστοιχούν 3 ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών.

Σε ήπειρο γερόντων μετατρέπεται και η Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη γήρανση του πληθυσμού το 2015.

Σε επίπεδο Ε.Ε., αναμένεται αύξηση 4% του πληθυσμού έως το 2050.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΕΠΕΑ ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ




ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

Κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου: "Προχωράμε στην οριοθέτηση της ΑΟΖ"


Την επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ αποφάσισαν οι ηγέτες των τριών χωρών κατά τη σημερινή τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο.

Συγκεκριμένα το ανακοινωθέν αναφέρει: «Οι τρεις χώρες υπογραμμίζουμε την καθολική ισχύ της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και αποφασίζουμε να προχωρήσουμε το ταχύτερο τις διαπραγματεύσεις μας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας όπου αυτό δεν έχει ακόμη γίνει».

Το ανακοινωθέν περιλαμβάνει ακόμη αναφορά στην ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και καλεί την Τουρκία να σταματήσει όλες τις εν εξελίξει σεισμογραφικές έρευνες εντός της θαλάσσιας ζώνης της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον. Κάνει επίσης αναφορά σε μία δίκαιη συνολική και διαρκή λύση του κυπριακού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Στις κοινές δηλώσεις τους οι τρεις ηγέτες αναφέρθηκαν στο κυπριακό και στην ανάγκη δίκαιης λύσης επί τη βάση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ και ζήτησαν από την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Στις κοινές δηλώσεις μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς είπε ότι ήταν μία συνάντηση που χρωστούσαμε στην Ιστορία. Ανέφερε ο πρωθυπουργός: «Συζητήσαμε θέματα συνεργασίας με το πνεύμα τριών χωρών που τους συνδέουν κοινές ανησυχίες για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Ελλάδα και Κύπρος είναι στην ΕΕ η Αίγυπτος είναι η χώρα με την μεγαλύτερη επιρροή στον Αραβικό κόσμο.

Η συζήτηση που είχαμε παίρνει διαστάσεις πολυσήμαντες για το θέμα της επανένωσης της Κύπρου με σεβασμό στην δικαιοσύνη και την Ιστορία τερματίζοντας παράλληλα τις απαράδεκτες προκλήσεις σε βάρος της το τελευταίο διάστημα. Για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής οφείλουμε να εγκαινιάσουμε μία συνεργασία με διάρκεια και με βάθος. Κυρίαρχη σημασία αποδώσαμε στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που απειλή ως ιδεολογία και καθεστώς να εγκαταστήσει τον τρόμο. Θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο Σίσι για τον πρωταγωνιστικό και καθοριστικό του ρόλο στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ο πολιτισμένος κόσμος δεν πρέπει να επιτρέψει στον χάρτη της τρομοκρατίας να διευρυνθεί. Θέλω να επαναλάβω ότι δεν υπάρχει χειρότερη παγίδα από το να θεωρεί ότι το καθεστώς του τρόμου χωρίζεται σε τρομοκράτες μετριοπαθείς και τρομοκράτες ακραίους. Η τρομοκρατία είναι ενιαία και πρέπει να πάρει την μοναδική απάντηση από όλους απάντηση δυναμική. Στην συνάντηση δώσαμε βάρος στην ενεργειακή ασφάλεια και στην συνεργασία στο θέμα των υδρογονανθράκων. Είναι τομέας που θα συνεργαστούμε στενά προς όφελος των λαών μας και προς όφελος της ενεργειακής επάρκειας της ΕΕ. Θέλω να γίνει απολύτως καθαρό ότι σε αυτή την τριμερή συνεργασία, Ελλάδα και Κύπρος θα στηρίξουμε την Αίγυπτο σαν πρέσβεις της στην ΕΕ. Γνώμονας για τα θέματα της περιοχής είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια».


Ο πρόεδρος της Αιγύπτου δήλωσε ότι η η Αίγυπτος φιλοξένησε μία συνάντηση κορυφής εγκαινιάζοντας μία εποχή τριμελούς συνεργασίας και ενισχύοντας την εποικοδομητική συνεργασία με δύο από τις χώρες που στήριξαν την πολιτική γραμμή για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Αίγυπτο. Συνέχισε λέγοντας: «Βεβαίως εξετάστηκε η συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων και του εμπορίου. Ξεκινώντας από αυτό το σημείο, οι απόψεις μας ταυτίζονται πλήρως σε όλα τα θέματα που συζητήσαμε.

Πρέπει να υπάρχει συνεργασία και πολλές επίσημες συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα. Οι χώρες αποσκοπούν στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών τους ώστε να είναι πρότυπο συνεργασίας και γειτονίας σε όλες τις άλλες χώρες. Είναι ανάγκη ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στις βάσεις των Ηνωμένων Εθνών και ο σεβασμός της κυριαρχίας και της μη ανάμειξης στο εσωτερικό των άλλων χωρών. Μιλήσαμε για το παλαιστινιακό και την εξέλιξη σε Συρία και Ιράκ και την προσπάθεια καταπολέμησης των τρομοκρατικών οργανώσεων. Εξετάστηκαν οι προσπάθειες Ελλάδας και Κύπρου για την ενίσχυση της επαφής της Αιγύπτου με τη Ευρωπαική Ένωση. Η Αίγυπτος δίνει σημασία στην τριμερή συνεργασία που αποβλέπει στην επικράτηση της ειρήνης της σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή».

Ο κ. Σίσι ευχαρίστησε τους ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου για την ανταπόκρισή τους στην έκκλησή του για την Σύνοδο του Καΐρου όπου επιβεβαιώθηκε ότι έχουν κοινές απόψεις σε σειρά σημαντικών θεμάτων.

 Ο πρόεδρος της Κύπρου δήλωσε: «η συνάντηση αποτελεί την απόδειξη της αναβάθμισης και την διερεύνηση περαιτέρω κοινών τρόπων εμβάθυνσης των σχέσεων. Η τριμερής συνεργασία βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

-πολιτικής συνεργασία μέσω του διπλωματικού συντονισμού των δράσεων πάντα με σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών

-ανάληψη πρωτοβουλιών για το συμφέρον των χωρών και των λαών μας μέσω της ενίσχυσης συμπράξεων σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η ναυτιλία

-διαμόρφωση κοινού μετώπου για την αντιμετώπιση των απειλών στην ανατολική μεσόγειο όπως η τρομοκρατία, η ξενοφοβία και ο θρησκευτικός φανατισμός

-η τριμερής συνεργασίας φιλοδοξεί να είναι πρότυπο εποικοδομητικής και επωφελούς συνεργασίας στην εύφλεκτη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Θέλω να τονίσω ότι ο διάλογος και η συνεργασία που αναπτύσσεται δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας και βασίζεται σε αρχές του διεθνούς δικαίου και στον στόχο της προώθησης της ασφάλειας της ευημερίας της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τα κράτη της περιοχής που συμμερίζονται αυτό το όραμα να συνεργαστούν μαζί μας.

Κατά τη σημερινή σύνοδο εξετάσαμε θέματα όπως οι εσωτερικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, το κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, την ενεργειακή συνεργασία το μεσανατολικό την τρομοκρατία τις εξελίξεις στο Ιράκ και στην Συρία. Σαν αποτέλεσμα του διαλόγου υιοθετήσαμε την Διακήρυξη του Καίρου ένα ιδιαίτερα σημαντικό, ιστορικό κείμενο που αποτελεί σημείο αναφοράς για την συνεργασία μας και για τα ζητήματα που συζητήσαμε. Συγκεκριμένα συζητήσαμε την κατάσταση στην Αίγυπτο και εκφράσαμε την απερίφραστη υποστήριξη μας στον πρόεδρο Αλ Σίσι για τον εκδημοκρατισμό και την οικονομική ανάπτυξη της. Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη στον αγώνα της χώρας κατά της τρομοκρατίας καταδικάζοντας τις πρόσφατες επιθέσεις στις δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου. Επιπλέον τα πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή τονίζουν την ανάγκη σταθερότητας στην Αίγυπτο μία χώρα με μεγάλη επιρροή στην Μέση Ανατολή.

Θα ήθελα να μεταφέρω ότι κατά τις συζητήσεις με τον κ. Σαμαρά συμφωνήσαμε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα αποτελούν τον πιο ισχυρό πρεσβευτή της Αιγύπτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συζητήσαμε το κυπριακό και την ανάγκη τερματισμού της αναχρονιστικής διαίρεσης μέσα από  μία λύση βιώσιμη με δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ με μία και μόνη νομική προσωπικότητα και ιθαγένεια. Η λύση του κυπριακού όχι μόνο θα επανενώσει το νησί αλλά θα επιτρέψει στους νομίμους κατοίκους του να ευημερήσουν μέσα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Θα πρέπει η Τουρκία να δείξει την απαραίτητη καλή θέση με ουσιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν διστάσαμε να καταδικάσουμε τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Κατάρτιση, Απασχόληση, Εκπαιδευτική Πολιτική: Διερεύνηση της σύνδεσης της επαγγελματικής κατάρτισης με την απασχόληση

Φωτογραφία: «Κατάρτιση, Απασχόληση, Εκπαιδευτική Πολιτική: Διερεύνηση της σύνδεσης της επαγγελματικής κατάρτισης με την απασχόληση». Διαβάστε την νέα έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ http://bit.ly/1CRBnrN
Μετά την ολοκλήρωση της πανελλαδικής έρευνας με τίτλο «Σύνδεση της Επαγγελματικής Κατάρτισης με την Απασχόληση» και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2013 στις δομές του CEDEFOP στη Θεσσαλονίκη (Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης), το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ προχώρησε στην έκδοση ενός τόμου με τα βασικότερα ευρήματα της εν λόγω έρευνας υπό τον τίτλο «Κατάρτιση, Απασχόληση, Εκπαιδευτική Πολιτική: Διερεύνηση της σύνδεσης της επαγγελματικής κατάρτισης με την απασχόληση».
Η έρευνα αυτή κατέγραψε το σύνολο των εκροών του εκπαιδευτικού συστήματος στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης (αρχικής και συνεχιζόμενης) προκειμένου να διερευνηθεί αφενός ο βαθμός αντιστοίχισής τους με την απασχόληση και την αγορά εργασίας, καθώς και οι τάσεις που διαμορφώνονται στο τόσο νευραλγικό και ταυτόχρονα «ευαίσθητο» πεδίο της επαγγελματικής κατάρτισης. Η προβληματική και οι υποθέσεις εργασίας της έρευνας τεκμηριώνονται σε δεδομένα όπως:
α) η οικονομική και δημοσιονομική κρίση που τα τελευταία χρόνια πλήττει τη χώρα μας, με όσα δεινά αυτό συνεπάγεται για τους Έλληνες εργαζομένους, τους ανέργους, τους νέους, τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες·
β) η κοινά παραδεκτή άποψη σχετικά με την αναποτελεσματικότητα του ρόλου και της αποστολής της επαγγελματικής κατάρτισης στην Ελλάδα·
γ) ο χαμηλός βαθμός σύνδεσης της επαγγελματικής κατάρτισης με την απασχόληση·
δ) οι προοπτικές και οι προκλήσεις που η ελληνική κοινωνία θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο ευρωπαϊκό πλαίσιο·
ε) οι διεθνείς ανακατατάξεις και οι πιέσεις που ασκούνται σε Ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο για προσαρμογές των εθνικών συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης υπό το βάρος της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.
Μέσα από τα ευρήματα της έρευνας αναδείχθηκε σαφώς πως εκτός από το διαρκές αίτημα για την ποιοτική αναβάθμιση των συστημάτων επαγγελματικής κατάρτισης στη χώρα μας απαιτούνται ενεργητικές πολιτικές τόνωσης της απασχόλησης, οι οποίες να συνδέονται με το επιβεβλημένο ζητούμενο της διαρθρωτικής ανασυγκρότησης του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Η επιστημονική επιμέλεια του τόμου ανήκει στον κ.  Νίκο Φωτόπουλο,  Επίκουρο Καθηγητή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Υπεύθυνο του Τομέα Προγραμματισμού και Καινοτομίας του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ,  ενώ τη βασική ερευνητική-συγγραφική ομάδα απετέλεσαν οι εξαίρετοι επιστήμονες και συνεργάτες του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ κ.κ Χρήστος Γούλας (Διευθυντής του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ), Χρήστος Ζάγκος, Αθανάσιος Κατσής, Γεράσιμος Kόκκινος, Παναγιώτης Κορδάτος, Κώστας Μπουκουβάλας, Ζαχαρίας Παληός και Προκόπης Πανδής.

Διαβάστε εδώ την έρευνα.


ΠΗΓΗ:kanep-gsee.gr

Τίνος είναι τα πετρέλαια;


Με νέο οργανόγραμμα πορεύεται εδώ και λίγες ημέρες το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς από τις 29 Οκτωβρίου έχει τεθεί σε ισχύ το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα με αριθμό 100/2014. 

Εκ των πραγμάτων, ο πετρελαϊκός τομέας είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, λόγω των συνεχών εξελίξεων με την κύρωση των συμβάσεων για έρευνες υδρογονανθράκων σε Γιάννενα, Πατραϊκό και Κατάκολο, τον άρτι προκηρυχθέντα διαγωνισμό που προκηρύχθηκε για χερσαίες περιοχές σε Άρτα/Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ. Πελοπόννησο και, βεβαίως, εν αναμονή της προκήρυξης του διαγωνισμού για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης. 

Διαπιστώνεται, λοιπόν, ότι η μέχρι πρότινος Διεύθυνση Πετρελαϊκής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας "έσπασε" στα δύο και, πιο συγκεκριμένα, στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, με τη Διεύθυνση Υδρογονανθράκων και στη Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πρώτων Υλών με τη Διεύθυνση Πολιτικής και Ερευνών. 

Προσέξτε τώρα: 

1) Η Διεύθυνση Υδρογονανθράκων αποτελείται από τα εξής Τμήματα: α) Τμήμα Πετρελαιοειδών, β) Τμήμα Μελετών και Ασφαλείας Εφοδιασμού, γ) Τμήμα Φυσικού Αερίου και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων, δ) Τμήμα Εγκαταστάσεων, ε) Τμήμα Εμπορίας Υδρογονανθράκων. 

2) Η Διεύθυνση Πολιτικής και Ερευνών αποτελείται από τα εξής Τμήματα: α) Τμήμα Σχεδιασμού και Ανάλυσης Πολιτικών β) Τμήμα Ανάπτυξης και Ερευνών, γ) Τμήμα Γεωθερμίας, Υδρογονανθράκων και Κανονισμών. 

Ήδη φαίνεται ότι αρχίζει να μπερδεύεται το πράγμα γύρω από την ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων, καθώς το γ΄ τμήμα της 1ης Διεύθυνσης και το γ΄ τμήμα της 2ης Διεύθυνσης εμφανίζονται να έχουν κοινό αντικείμενο. Στον ίδιο τομέα εμπίπτει και το το ε΄ της 1ης Διεύθυνσης, ωστόσο εξειδικεύεται στον τομέα της εμπορίας, διαχωρισμός που μπορεί να δικαιολογηθεί. 

Σε κάθε περίπτωση το νέο οργανόγραμμα μοιάζει με... παζλ. Για παράδειγμα στο Τμήμα Γεωθερμίας, Υδρογονανθράκων και Κανονισμών ανήκουν μεταξύ άλλων οι εξής αρμοδιότητες: 

1) η επεξεργασία και έγκριση ειδικών κανονισμών ασφαλείας και οργανογραμμάτων μονάδων εκμετάλλευσης Γεωθερμίας, αξιοποίησης υδρογονανθράκων (upstream), αποθήκευσης CO2, και φυσικού αερίου, η παροχή οδηγιών για την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας καθώς και η επίλυση θεμάτων ελέγχου σε εκμεταλλεύσεις ΓΘΔ, η τήρηση Μητρώου των επιβλεπόντων στις σχετικές μονάδες και η επίλυση θεμάτων ελέγχου που προκύπτουν εντός σχετικών εκμεταλλεύσεων 

2) η Εποπτεία της ΕΔΕΥ σε τεχνικά θέματα, η προώθηση θεμάτων σχετικών με την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, καθώς και η πρόσβαση στο αρχείο χαρτών και στοιχείων, που αφορούν την αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, με σκοπό την βέλτιστη διαχείριση και αξιοποίηση του 

3) η κατάρτιση διακηρύξεων και συμβάσεων μίσθωσης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης και η μέριμνα για όλα τα θέματα των μισθώσεων αυτών, όπως η επιβολή κυρώσεων για την παράβαση των σχετικών όρων, η βεβαίωση των μισθωμάτων και η παρακολούθηση είσπραξής τους! 
ΕΔΕΥ.

Από το νέο αυτό οργανόγραμμα, πάντως, προκύπτει σαφές συμπέρασμα ότι η ΕΔΕΥ, (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) δηλαδή ο φορέας που υποτίθεται ότι θα αναλάμβανε κατά κύριο λόγο την αρμοδιότητα του τομέα των υδρογονανθράκων, δεν έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο, όπως αναμενόταν, αλλά ... υπάγεται σε ένα τμήμα με αρμοδιότητα τους υδρογονάνθρακες σε μια Διεύθυνση του υπουργείου, τη στιγμή που υπάρχει και άλλη Διεύθυνση του υπουργείου με αρμοδιότητες στους υδρογονάνθρακες, χωρίς αυτή να έχει σχέση με την ΕΔΕΥ... 

Είναι τέλος χαρακτηριστικό ότι με το νέο οργανόγραμμα υπάρχουν στελέχη του ΥΠΕΚΑ με καίρια παρουσία στον τομέα Υδρογονανθράκων που δεν έχουν καμία αρμοδιότητα και είναι κυριολεκτικά στον αέρα! Πρόκειται για στελέχη που έχουν επιφορτιστεί μέχρι σήμερα σημαντικό κομμάτι του τεράστιου όγκου δουλειάς που συνεπάγονται οι διαγωνισμοί...


ΠΗΓΗ.capital.gr

Οι Λάτσηδες που κυβερνούν αυτόν τον τόπο…

la
Με αφορμή την αποκάλυψη πως ο επιχειρηματίας Λάτσης αξιοποίησε στο έπακρο το νόμιμο πλυντήριο του Λουξεμβούργου για να αποφεύγει τη βλαβερή συνήθεια να βάζει το χέρι στην τσέπη και να πληρώνει  φόρους ο ημεροδρόμος  θυμήθηκε δύο κείμενα του  Νίκου Μπογιόπουλου που σε ανύποπτο είχε ασχοληθεί με  τη διασύνδεση του εν λόγω κυρίου με το κράτος. Ως αξιοσέβαστος επιχειρηματίας ο κύριος Λάτσης, παράδειγμα  και πρότυπο για τους ομοίους τους,  αξιοποιεί το ελληνικό κράτος, κάνεις τις δουλειές του και  (δεν) πληρώνει τους φόρους του στο Λουξεμβούργο. Ακολουθούν τα κείμενα…

Λάτσης for President!

Από τις εκλογές του 2009 και μέχρι σήμερα από διάφορες κρίσιμες θέσεις πέρασαν κι άλλοι παραμένουν οι:

Ταμβακάκης – Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας (στέλεχος της Eurobank)

Καραμούζης – Μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ (στέλεχος της Eurobank)

Ρογκάκος – Οικονομικός διευθυντής ΟΠΑΠ (στέλεχος της Eurobank)

Αρχοντίδης – Μέλος του ΔΣ του ΟΠΑΠ (στέλεχος της Eurobank)

Μητρόπουλος – Διευθύνων σύμβουλος Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (στέλεχος της Eurobank)

Χαρδούβελης – Υπουργός Οικονομικών (στέλεχος της Eurobank)

Αναστασίου – εσχάτως διορισθείς στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών  (στέλεχος της Eurobank)

Κατόπιν αυτών προκύπτει:

Α) Η επάνδρωση του κρατικού μηχανισμού από πρώην και νυν στελέχη της Eurobank φαίνεται να αποτελεί πυλώνα διαχείρισης των υποθέσεων του έθνους. Με άλλα λόγια η Eurobankείναι ένα εθνικό φυτώριο σωτήρων!

Β)  Πολύ σωστά αφού η Eurobank προμηθεύει με σωτήρες τον τόπο, της δόθηκαν μερικά δισεκατομμύρια, που τα φορτώθηκε ο ελληνικός λαός, ώστε να συνεχίσει να εκπαιδεύει στελέχη που στην  συνέχεια θα μας κυβερνούν σεμνά και ταπεινά (με ή χωρίς μνημόνια)



Γ) Αν κάποια στιγμή κάτι πάει στραβά, και η Eurobank δεν μπορέσει να βγάλει νέους υπουργούς, γραμματείς και λοιπούς εθνοσωτήρες, ας αναλάβει απευθείας ο κ. Λάτσης (οσονούπω χηρεύει και η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας). Τί καλύτερη επιλογή;

 Κράτος: «Λάτσης εν Λάτσει»!

 O κ.Λάτσης είναι τραπεζίτης. Από αυτούς που φούνταραν τις τράπεζές τους.Αλλά αυτό δεν εμποδίζει  την κυβέρνηση να τον επιδοτεί (μαζί με τους άλλους τραπεζίτες) και να του δίνει το δικαίωμα, αν και έγινε ό,τι έγινε με την Eurobank, να κατέχει πάνω από το 10% της Εθνικής.

  Για να κάνει πλάτες στους «Λάτσηδες» η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «το κράτος δεν έχει λεφτά να αξιοποιήσει το Ελληνικό και άρα  το Ελληνικό πρέπει να πουληθεί για να αξιοποιηθεί»…  Μάλιστα. Προσέξτε: Η «επένδυση» που λέει ότι θα κάνει ο κ.Λάτσης στο Ελληνικό είναι το 1/40 (!)  των χρημάτων που το κράτος (που… δεν έχει λεφτά) έχει χαρίσει στις τράπεζες την τελευταία 5ετία! Θα μπορούσαν λοιπόν να κρατήσουν τα 39/40 αυτού του πακτωλού για την χούφτα των τραπεζιτών και να δώσουν έστω το 1/40 από αυτά στο Ελληνικό. Για να γίνει το Ελληνικό πνεύμονας ανάσας και ζωής για τις 5 εκατομμύρια ψυχές του Λεκανοπεδίου. Και να μη γίνει «φιλέτο» που θα κάνει «μπίσνες» ο ένας (!) μειοδότης Λάτσης. Αυτοί τι έκαναν; Έδωσαν 6.500 στρέμματα στον Λάτση και μάλιστα σε τιμή τετραγωνικού που αντιστοιχεί σε τιμή τετραγωνικού για γκαρσονιέρα στην Κυψέλη…

   Η κυβέρνηση λέει ότι «οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να εφαρμόζονται». Η δικαστική απόφαση λέει ότι το «The Mall Athens» είναι το μεγαλύτερο αυθαίρετο στην Ευρώπη. Αλλά η κυβέρνηση τι έκανε; Για να μην πληρώσει ούτε μισό ευρώ πρόστιμο ο Λάτσης για την φαραωνικών διαστάσεων αυθαιρεσία του, οι κυβερνώντες ενέταξαν αναδρομικά το «Mall» σε… επενδυτικό νόμο του 2010!

   Κατόπιν αυτών θα έλεγε κανείς ότι ο όμιλος Λάτση λειτουργεί στην Ελλάδα ως «κράτος εν κράτει». Θα μπορούσε να είναι κι έτσι. Όμως τα πράγματα είναι ελαφρώς χειρότερα. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στον καπιταλισμό γενικότερα. Που σημαίνει ότι δεν είναι ο Λάτσης που λειτουργεί  ως «κράτος εν κράτει». Είναι ότι – από κατασκευής, εκ πεποιθήσεως και απροσχημάτιστα – το κράτος τους υπάρχει μόνο για τους «Λάτσηδες».

   Εν ολίγοις: Δεν έχουμε έναν Λάτση ή περισσότερους «Λάτσηδες» που λειτουργούν ως «κράτος εν κράτει». Έχουμε το ίδιο το κράτος των «Λάτσηδων» που (και στην καπιταλιστική, φυσικά, Ελλάδα), λειτουργεί ως «Λάτσης εν Λάτσει»


ΠΗΓΗ:imerodromos.gr

Οι μειωμένες εξαγωγές πετρελαιοειδών συμπαρέσυραν τη συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών


Συμπαρέσυρε πτωτικά τη συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η μεγάλη υποχώρηση των εξαγωγών πετρελαιοειδών, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΠΣΕ, υπάρχει ένας τόνος αισιοδοξίας, καθώς σε σχετική ανάλυση του ΠΣΕ και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας εμφανίζουν σταθεροποιητικές τάσεις και αντοχές στις πιέσεις που δέχεται το εξωτερικό εμπόριο της χώρας.
Συγκεκριμένα, οι αρχικές εκτιμήσεις για τον περασμένο Σεπτέμβριο δείχνουν υποχώρηση της συνολικής αξίας των εξαγωγών κατά 8,7% στα 2,28 δισ. ευρώ (από 2,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2013). Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει οριακή υποχώρηση της τάξης του 0,2%, χάρη στις καλές επιδόσεις των υπόλοιπων κλάδων της οικονομίας, μετά τις αρνητικές επιδόσεις του Αυγούστου. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οι ελληνικές εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ, εμφανίζονται αυξημένες κατά 1,6%.
Ειδικά για τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 6,4% προς τις χώρες της ΕΕ και κατά 10,9% προς τις Τρίτες Χώρες.
Ως αποτέλεσμα, αυτών των κινήσεων, το μερίδιο των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ διαμορφώθηκε στο 49,2%, έναντι 50,8% των Τρίτων Χωρών. Αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η σχέση που διαμορφώνεται δίνει σαφές προβάδισμα στις ευρωπαϊκές αγορές με ποσοστό 66,2% έναντι 33,8% των Τρίτων Χωρών.
Συγκεκριμένα, εξαιρετικές επιδόσεις παρουσίασαν οι κλάδοι των μηχανημάτων (+34,5%), των ποτών-καπνού (+17,6%), των βιομηχανικών προϊόντων (+10,4%), των διάφορων βιομηχανικών (+5,2%) και των αγροτοδιατροφικών προϊόντων (+4,4%). Αντίθετα, μεγάλη ήταν η υποχώρηση του κλάδου των πρώτων υλών (-30,5%), ενώ τα πετρελαιοειδή (-16,6%) ακολούθησαν σε αρνητικό έδαφος, τα ελαιόλαδο (-16,6%) και τα χημικά προϊόντα (4,2%). Αμετάβλητη παρέμεινε η αξία των εμπιστευτικών προϊόντων.
Η νέα υποχώρηση στη συνολική αξία των εξαγωγών ενίσχυσε τους πτωτικούς τους ρυθμούς των εξαγωγών και σε επίπεδο 12μήνου, ξεπέρασε το 7,2% σε σχέση με την περίοδο Οκτώβριος 2012-Σεπτέμβριος 2013.
Μεγάλη άνοδος εισαγωγών στη βιομηχανία
Σε ότι αφορά τις εισαγωγές, τον περασμένο Σεπτέμβριο καταγράφηκε μεγάλη αύξηση εισαγωγών, σχεδόν σε όλους τους κλάδους της βιομηχανικής παραγωγής (χημικά, βιομηχανικά, μηχανήματα), τόσο Τρίτες Χώρες (28% εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών), όσο και από τις χώρες της ΕΕ (7,7% εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών).
Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των εισαγωγών αυξήθηκε κατά 7,4%, στα 4,3 δισ. ευρώ (έναντι 4 δισ. τον Σεπτέμβριο του 2013), ή κατά 13%, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή.
Σε 12μηνη βάση, η μεγάλη αύξηση του Σεπτεμβρίου, είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι ρυθμοί υποχώρησης των εισαγωγών στο 1,9%, σε σχέση με την περίοδο Οκτώβριος 2012-Σεπτέμβριος 2013


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι θα κληθούν να το επιστρέψουν


Με ρυθμούς… γεωμετρικής προόδου αυξάνονται τα αιτήματα για το επίδομα θέρμανσης μετά και την πτώση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς αλλά και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

«Πράγματι τώρα που είναι φθηνότερο, ενδιαφέρονται. Θα ήταν καλύτερο και θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα εάν πράγματι ήταν στα επίπεδα του 2011 με τον ΕΦΚ στα 60 ευρώ» δήλωσε  o πρόεδρος των πρατηριούχων Γιώργος Ασμάτογλου.

Σχεδόν μισό εκατομμύριο οι αιτήσεις για το φετινό επίδομα!

Από τις 21 Οκτωβρίου που άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Τaxisnet μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί 480.000 αιτήσεις και έχουν γίνει δεκτές 440 χιλιάδες. 

Τα χρήματα για όσους έλαβαν το πράσινο φως από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αναμένεται να πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δηλώσει έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

«Χρειάζεται ένας χρόνος για να γίνουν όλα αυτά. Δεν γίνονται από τη μια ημέρα στην άλλη. Από ότι υπολογίζουμε και από τις προηγούμενες χρονιές που έχουμε δει είναι περίπου στις 20 ημέρες» αναφέρει ο κ. Ασμάτογλου.

Την ίδια ώρα, 90.000 πολίτες που έλαβαν την προκαταβολή ύψους 40 έως 80 ευρώ, την χρονιά που πέρασε θα κληθούν να επιστρέψουν συνολικά 5,5 εκατ. ευρώ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αξιοποίησαν το ποσό για να αγοράσουν πετρέλαιο.

Ένα προς ένα τα βήματα για να υποβάλλετε αίτηση

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα παραμένει ανοιχτή για όσους θέλουν να υποβάλλουν αίτηση.

Οι φορολογούμενοι πρέπει να εισέλθουν στο www.gsis.gr, να επιλέξουν την σχετική εφαρμογή και να εισαγάγουν τους προσωπικούς κωδικούς εισόδου.

Στη συνέχεια θα πρέπει να δηλώσετε στοιχεία όπως η επιφάνεια της κατοικίας καθώς και αν επιθυμείτε να λάβετε ως προκαταβολή το 25% του επιδόματος. Το επίδομα καταβάλλεται αφού καταχωρηθούν τα στοιχεία του τιμολογίου αγοράς του πετρελαίου.

Το επίδομα είναι 35 λεπτά ανά λίτρο και με δεδομένο ότι το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκίνησε να διατίθεται με τιμή περίπου 1,05 ευρώ ανά λίτρο σημαίνει ότι το καθαρό κόστος για ένα επιδοτούμενο νοικοκυριό είναι 70 λεπτά ανά λίτρο.

Το ύψος του επιδόματος ανά νοικοκυριό του κυμαίνεται από 52,5 έως και 1.050 ευρώ ανάλογα με την επιδοτούμενη ποσότητα ανά περιοχή.


 ΠΗΓΗ: defencenet.gr

O Καπετάν Ερμής : «Χρειάζεται ένας νέος Γοργοποταμος»! Το δεξί χέρι του Άρη Βελουχιώτη, λύνει την σιωπή του και αποκαλύπτει…

O Καπετάν Ερμής στο Hellasforce: «Χρειάζεται ένας νέος Γοργοποταμος»! Το δεξί χέρι του Άρη Βελουχιώτη, λύνει την σιωπή του και αποκαλύπτει…
Το ΚΚΕ σκότωσε τον Άρη!
Χρυσή Αυγή: Απόγονοι συνεργατών των ναζί
Χρειαζόμαστε τώρα έναν νέο Γοργοπόταμο!

ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

«Θέλω να γίνει ένας νέος Γοργοπόταμος!!!» επαναλαμβάνει αργά ο συνομιλητής μου και με συναρπάζει! Δεν είναι ένας τυχαίος άνθρωπος ο «καπετάν Ερμής». «Δεξί χέρι» του Άρη Βελουχιώτη, πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ ,αρχηγός της περίφημης 3ης Μεραρχίας στην Πελοπόννησο , σκληρός αντάρτης απ τους επίλεκτους μαυροσκούφηδες που ακόμα και σήμερα στα 97 του χρόνια ψελλίζει στον περίγυρό του: «Πιστεύετε στον ένοπλο αγώνα;;;»

ΚΑΠΕΤΑΝ ΕΡΜΗΣ ΣΤΟ HELLASFORCE

Τον έβλεπα στη φωτογραφία να ιππεύει ένα μαύρο άλογο στα βουνά της Μεσούντας –εκεί που βρήκε τραγικό τέλος αυτοκτονώντας ο Άρης- το ίνδαλμα της ζωής του , ο αρχηγός , γι αυτόν ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης ,ο ένας.
Και τον είχα μπροστά μου , με χιονισμένα μαλλιά, χωρίς θυρεούς , σύμβολα και θαμπά δαχτυλίδια . Παράσημά του οι μνήμες απ τα οδυνηρά χρόνια , οι έντονες αναμνήσεις, οι τύψεις, οι εφιάλτες, αλλά και οι θρίαμβοι, οι επελάσεις, οι σύντροφοι που φεύγουν ένας-ενας με πρώτο τον Αρη Βελουχιώτη, τον αρχηγό του .

Ο «Καπετάν Ερμής» κατά κόσμου Βασίλης Πριόβολος με υγρά μάτια κι ένα μικρό ισχνό εγκεφαλικό τις προηγούμενες μέρες ,αντιμετωπίζει τη σκοτοδίνη της ηλικίας των 97 χρόνων του με μια απίστευτη πνευματική διαύγεια με μια καθαρότητα σκέψης πρωτοφανή, με μια γλυκιά διάθεση –αυτός ένας από τους πιο σκληρούς κι αμετακίνητους σε θέσεις αντάρτες του εμφυλίου.

ΚΑΠΕΤΑΝ ΕΡΜΗΣ ΣΤΟ HELLASFORCE

«Σήμερα ο Άρης Βελουχιώτης θα απαιτούσε τις Γερμανικές αποζημιώσεις και σίγουρα θα είχε τον τρόπο να τους…. πείσει!! Καμιά φορά αναρωτιέμαι τι θα έκανε εάν ζούσε στην εποχή μας , ε λοιπόν σας λέω πως θα ήθελε μανιωδώς να επιστρέψουν οι Άγγλοι τα γλυπτά του Παρθενώνα στον τόπο που γεννήθηκαν…..».


Ο καπετάν Ερμής πιστεύει πως ο Ζαχαριάδης το υπ αριθμόν 1 ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ «ήταν ο δολοφόνος του Άρη….» διευκρινίζοντας πως αυτός τον οδήγησε στο αδιέξοδο και στην αυτοκτονία στη Μεσούντα.
ΚΑΠΕΤΑΝ ΕΡΜΗΣ ΣΤΟ HELLASFORCE

«Ο Στέφανος Σαράφης είπε δεν υπογράφω για τη Συμφωνία της Βάρκιζας και την παράδοση των όπλων εάν δεν υπογράψει ο Άρης. Υπό πίεση ο Σαράφης υπέγραψε. Συμφώνησε κι ο Άρης. Μετά μου είπε: «Δεν έχω το δικαίωμα να διορθώσω το λάθος;;;». «Τι λες Άρη; Τι μπορούμε τώρα να κάνουμε;» τον ρώτησα.

«Πήγαινε στην 13 Μεραρχία του ΕΛΑΣ στη Λαμία που δεν έχουν παραδώσει τον οπλισμό ακόμα και μπλόκαρε την παράδοση των όπλων μας» μου είπε ο Άρης Βελουχιώτης αλλά ήταν πλέον αργά…. Αυτή η καταραμένη συμφωνία της Βάρκιζας!!…Κι αυτοί οι ανάξιοι του ΚΚΕ με τον Σιάντο και την υπόλοιπη συμμορία…..
ΚΑΠΕΤΑΝ ΕΡΜΗΣ ΣΤΟ HELLASFORCE

Με άριστα Ελληνικά, ευθυτενής κ ιασχέτως αν κάποιος συμφωνεί μαζί του η όχι, ο καπετάν Ερμής υπήρξε πρωταγωνιστής στα πέτρινα χρόνια του ΕΔμφυλίου και εκ των ηγετικών φυσιογνωμιών της αλλης πλευράς που βέβαια ενωσε τις δυνα΄μεις της με τον ΕΔΕΣ και τον Ναπολέοντα Ζέρβα για να επιτευχθεί ο θρίαμβος του Γοργοπόταμου ένα ισχυρότατο πλήγμα κατά του Αξονα που καθυστέρησε τους Ναζί αποφασιστικά για την τελικά εκβαση των γεγονότων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Τέσσερα χρόνια έκανα μαζί με τον Άρη στα βουνά. Θέλαμε να διαλύσουμε τους Γερμανοτσολιάδες . Όσοι σήμερα έχουν ενστερνιστεί τη Χρυσή Αυγή είναι προερχόμενοι απ τους Γερμανοτσολιάδες τους συνεργάτες των Ναζί!!!».


ΠΗΓΗ:hellasforce.com