Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΜΑΣ




ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

Ρωσία-Ισραήλ στέλνουν πολεμικά στις περιοχές που έχει δεσμεύσει η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ


Ρωσία και Ισραήλ ξεκινούν μεγάλες ναυτικές ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου, στις θαλάσσιες περιοχές που η Τουρκία έχει δεσμεύσει για έρευνας υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Ρωσία έχει δεσμεύσει θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κύπρου προς τη Συρία και το Ισραήλ χώρο που περιλαμβάνει τον εναέριο χώρο στα δυτικά, αλλά και θαλάσσιο χώρο εντός της ΑΟΖ.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα κάνει χρήση πυραύλων μέχρι ύψους 33.000 μέτρων.Oι ασκήσεις της Ρωσίας και του Ισραήλ δίνουν το μήνυμα της παρουσίας τους στη περιοχή, σε μια περίοδο που η στήριξη από Δύση και ΗΠΑ αποτελείται μόνο από κάποιες μισοτελειωμένες φρασούλες, που Τουρκία δεν λαμβάνει καν υπόψιν της.

Εν τω μεταξύ απόψε το βράδυ ή αύριο θα πραγματοποιηθεί στο Μιλάνο συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η συνάντηση πραγματοποιείται με αίτημα της ρωσικής πλευράς. Είναι εμφανές ότι η Ρωσία είναι η μόνη εκ των δύο υπερδυνάμεων διαθέσιμη να προστατέψει την Μεγαλόνησο,παρά τν στάση της κυβέρνησης Αναστασιάδη, που ψήφισε υπέρ των κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Δεν είναι τυχαίο και το μήνυμα στήριξης που απέστειλε ο Ρώσος Πρόεδρος Β.Πούτιν στον Σύνδεσμο φιλίας Ρωσίας-Κύπρου

«Επί μισό αιώνα, ο Σύνδεσμος φιλίας Ρωσίας-Κύπρου συμβάλλει δραστήρια στις πολύ στενές σχέσεις μας». Έτσι ξεκίνησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν το συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον ιστορικό Σύνδεσμο, μέσω του οποίου στέλνει μήνυμα στήριξης προς την Κύπρο στη δύσκολη φάση που περνά.

Πρόσφατα το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, όπου ξεκαθαρίζει πως μονομερείς ενέργειες ενέχουν τον κίνδυνο της αποσταθεροποίησης, όχι μόνο της κυπριακής υπόθεσης, αλλά ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Έγινε επίσης και σχετικό διάβημα προς την Άγκυρα για το θέμα αυτό.

Εκτός του Ρώσου προέδρου, συγχαρητήριο μήνυμα προς τον Σύνδεσμο φιλίας Ρωσίας-Κύπρου απέστειλε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τον οποίο ευχαρίστησε θερμά και δημοσίως ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας. Ο τελευταίος είχε την τιμητική του στη Μόσχα, αφού εκλήθη και μίλησε στο διεθνές Φόρουμ με την ευκαιρία των 70 χρόνων από την ίδρυση του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών, MGIMO.

Αυτή την περίοδο, η Κύπρος έχει την τιμητική της στη Ρωσία. Στο μουσείο εικαστικών Τεχνών, «Πούσκιν», στη Μόσχα, ξεκίνησε για πρώτη φορά στην ιστορία των δύο χωρών, έκθεση αρχαιοτήτων από την Κύπρο.

Ένα ακόμη στοιχείο από την πληθώρα όσων έρχονται στη δημοσιότητα, αλλά «θάβονται» από τα μεγάλα Δυτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: Μετά τη ανοίκεια φράση του Αυστραλού πρωθυπουργού, Τόνι Αμποτ, ότι «θα επιφυλάξει "σκληρή υποδοχή" (shirt front) στον Βλαντίμιρ Πούτιν, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του G-20», εκατοντάδες Αυστραλοί πολίτες έστειλαν μηνύματα στη ρωσική πρεσβεία και ζητάνε συγγνώμη για τα λόγια του πρωθυπουργού τους. Η δε βουλευτίνα, Κέιτ Λάμπι, πέρα από το ότι τόνισε πως δεν αρμόζει μια τέτοια έκφραση σε ηγέτη, χαρακτήρισε τον Αυστραλό πρωθυπουργό ως «μαθητή που έχασε τον έλεγχο των... ορμονών του».


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Υπό αυστηρούς κανόνες η διαχείριση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης


Αυστηρούς κανόνες δεοντολογίας για τη διοίκηση και τη διαχείριση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) θέτει υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Πρόκειται για τη θεσμική και νομική «θωράκιση» της επαγγελματικής ασφάλισης, που φιλοδοξεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο νέο ασφαλιστικό τοπίο, όπως αυτό διαμορφώνεται με τις πρόσφατες εξελίξεις στα επικουρικά ταμεία, την επιβολή ρήτρας βιωσιμότητας και τη δυνατότητα σε μια σειρά εξ αυτών, να μετατραπούν σε ΤΕΑ έως τον Ιούλιο του 2015. Σύμφωνα με την απόφαση, που έρχεται σε εφαρμογή του νόμου 4261/2014, σκοπός του κανονισμού δεοντολογίας είναι η θέσπιση κανόνων αναφορικά με τις σχέσεις, τη συμπεριφορά και τα προσόντα των προσώπων που ασκούν διοίκηση και διαχειρίζονται τα ΤΕΑ, αλλά και η άσκηση συνετής διαχείρισης και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των Ταμείων, με απώτερο στόχο την αποκλειστική λειτουργία τους με βάση το συμφέρον των ασφαλισμένων και συνταξιούχων τους.

Στην απόφαση καθορίζονται οι προϋποθέσεις για μια σειρά θεμάτων όπως η συνετή διαχείριση των αποθεματικών, η διαφύλαξη των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων - συνταξιούχων και της επάρκειας των παροχών, η αποτελεσματική διοίκηση, η διαφάνεια στις αποφάσεις καθώς και η προστασία της βιωσιμότητας των επαγγελματικών ταμείων.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη θέσπιση κανόνων για τη διαχείριση κινδύνων, ενώ με βάση το τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη (βέλτιστες πρακτικές), η υπουργική απόφαση καθορίζει τους κυριότερους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται τα ΤΕΑ με ευθύνη των διοικήσεών τους και καθορίζονται οι στρατηγικές, οι διαδικασίες αναφοράς και οι απαραίτητες κινήσεις περιορισμού τους. Παράλληλα, προβλέπεται η λειτουργία εσωτερικού ελέγχου, βάσει του οποίου αξιολογούνται η καταλληλότητα και η αποτελεσματικότητα όχι μόνο των διοικήσεων αλλά και των εξωτερικών συμβούλων.

Στο πλαίσιο της οικονομικής και λογιστικής οργάνωσης των ΤΕΑ, η υπουργική απόφαση προβλέπει την υποχρέωση σύνταξης Κανονισμού Οικονομικής και Λογιστικής Λειτουργίας, καθώς και κατάρτισης οικονομικών καταστάσεων και ισολογισμών που θα υποβάλλονται στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Βάσει των προβλέψεων, τα εν λόγω Ταμεία θα μπορούν να αναθέσουν τη διαχείρισή τους, εν όλω ή εν μέρει, σε άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα, εφόσον προηγουμένως έχουν ενημερώσει εγκαίρως τις αρμόδιες κάθε φορά αρχές.

Καθώς πρόκειται για Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, που διαχειρίζονται κεφάλαια συνταξιοδοτικών και λοιπών παροχών, μεγάλο βάρος της ευθύνης πέφτει στην επιλογή της διοίκησης του Ταμείου. Σύμφωνα με την απόφαση, τα ΤΕΑ οφείλουν να διαθέτουν αποτελεσματικό σύστημα διοίκησης, με καθορισμένη δομή και αρμοδιότητες, τα μέλη τους πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και να διαθέτουν συγκεκριμένες γνώσεις ανά θέση, ενώ ορίζονται κριτήρια για όλους τους εσωτερικούς ή εξωτερικούς υπεύθυνους, ορκωτούς λογιστές, αναλογιστές, επενδυτικούς συμβούλους, λογιστές, μηχανογράφους και λοιπές ειδικότητες.



ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΣΑΙ;


Δύο διακρίσεις για τα ΕΛΠΕ στο διαγωνισμό Excellence Awards 2014


Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ συμμετείχε στο θεσμό HR Excellence Awards  (HREΑ) 2014, που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Μάνατζμεντ Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΜΑΔ) της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ),  αποσπώντας  δύο βραβεία.
Αναλυτικότερα, απέσπασε:
Το 1ο βραβείο (GoldAward) στη θεματική ενότητα Ηγεσία (HR Leadership), στην κατηγορία Ηγεσία και Αριστεία στο Ανθρώπινο Δυναμικό (Leadership&People Excellence).
Το 2ο βραβείο (SilverAward) στη θεματική ενότητα Ηγεσία (HR Leadership), στην κατηγορία Εκπαίδευση & Ανάπτυξη (Training&Development)
Το ΕΙΜΑΔ / ΕΕΔΕ καθιέρωσε το θεσμό HR Excellence Awards με την επιδίωξη να ενθαρρύνει και να στηρίξει  έμπρακτα όσους ασχολούνται με το Ανθρώπινο Δυναμικό, θέτοντας το πλαίσιο για τον εντοπισμό, την ανάδειξη, τη δημοσιοποίηση και την επιβράβευση πρωτοποριακών και επιτυχημένων πρακτικών που μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση στον Τομέα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού.
Η πρώτη διάκριση, στην ενότητα Ηγεσία και Αριστεία στο Ανθρώπινο Δυναμικό, επιβραβεύει τις στρατηγικές και βέλτιστες πρακτικές στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού και στις Εργασιακές Σχέσεις, που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων Μετεξέλιξης του Ομίλου, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την περαιτέρω ανάπτυξή του, μέσω της ευθυγράμμισης των προσπαθειών των εργαζομένων στην επίτευξη του οράματος, της στρατηγικής και των επιχειρησιακών στόχων των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ.
Η δεύτερη  διάκριση, στην ενότητα Εκπαίδευση και Ανάπτυξη, αναγνωρίζει ότι, με την ίδρυση της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΛΠΕ και την υλοποίηση των καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων EDGE και EDGE Commercial, στα οποία συμμετείχαν εσωτερικοί εισηγητές -στελέχη του Ομίλου αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ενδο-ομιλικής εκπαίδευσης και προάγοντας το πνεύμα συλλογικότητας και εξωστρέφειας, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ επενδύουν αποτελεσματικά στην ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού, με στόχο  την ΑΡΙΣΤΕΙΑ σε όλους τους τομείς.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Ομίλου, οι διακρίσεις αυτές έρχονται σε αναγνώριση, από έναν επίσημο θεσμό, της μακροχρόνιας και συνεχούς επένδυσης του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στο ανθρώπινο δυναμικό του, που αποτελεί το πολυτιμότερο περιουσιακό του στοιχείο.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

«Σπάνε» ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής ελλείψει ρευστότητας


Σε υψηλά επίπεδα ανήλθαν και το 2013 οι πρόωρες ρευστοποιήσεις ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής, που συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% των αποζημιώσεων που καταβάλλουν κάθε χρόνο οι εταιρείες προς τους ασφαλισμένους τους.

Τα στοιχεία του 2013 δείχνουν ότι οι εταιρείες το 2013 πλήρωσαν 735 εκατ. ευρώ για να ικανοποιήσουν αιτήματα εξαγορών ασφαλιστηρίων, ποσό που αντιπροσωπεύει το 51,4% των συνολικών αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν το 2013, το ύψος ων οποίων ανήλθε στο 1,4 δισ. ευρώ, όπως γράφει σήμερα η «Καθημερινή».

Οι εξαγορές το 2013 εμφανίζουν μείωση σε σχέση με το 2012, χρονιά που έφτασαν στο ζενίθ τους, φθάνοντας τα 993,2 εκατ. ευρώ αλλά εξακολουθούν να διαμορφώνονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, αποκαλύπτοντας το βάθος της κρίσης, που έπληξε την ασφαλιστική αγορά, τόσο μέσα από την πτώση των εργασιών όσο και μέσα από τις αυξημένες εξαγορές.

Αιτία είναι η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, που οδηγεί μεγάλη μερίδα σε αδυναμία να συνεχίσει να πληρώνει το ασφάλιστρο, ενώ μια άλλη σημαντική μερίδα οδηγείται σε ρευστοποίηση του ασφαλιστήριου συμβολαίου της προκειμένου να χρησιμοποιήσει το προϊόν της εξαγοράς για να καλύψει άλλες υποχρεώσεις.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Άλλη μια έκθεση-"στημένο παιχνίδι" του Γερμανού Επίτροπου Ενέργειας της Κομισιόν, για να φανούν φθηνά αιολικά & Φ/Β.


Την επόμενη εβδομάδα, 23-24 Οκτωβρίου, γίνεται Ειδική Σύνοδος της Ευρ. Ένωσης για το νέο πλαίσιο πολιτικής για το κλίμα και την ενέργεια και τον καθορισμό δεσμευτικών στόχων στην ενέργεια μέχρι το 2030. Ενόψει της Συνόδου, η Κομισιόν έδωσε πριν τρεις μέρες στη δημοσιότητα μια έκθεση για την πορεία προς την ολοκλήρωση της Εσωτερικής Αγοράς Ενέργειας.

Πρόκειται για μια μάλλον αδιάφορη έκθεση, αφού είμαστε στον Οκτώβριο 2014 κι αναφέρει στοιχεία του 2011 και του 2012. Το "ζουμί" της υπόθεσης είναι στην ...
παράγραφο 3 (σελίδα 7): "η ολοκλήρωση της αγοράς χρειάζεται περισσότερα δίκτυα υψηλής τάσης και ένα ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο". Είναι τα περίφημα "Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος", που στην πραγματικότητα είναι "Ειδικού Γερμανικού Ενδιαφέροντος", αυτά που θα εξασφαλίσουν την αδιάκοπη ροή της αιολικής ενέργειας κυρίως απ' τη Γερμανία προς όλη την Ευρώπη και θα διασφαλίσουν τη ροή αξιόπιστης ενέργειας από θερμικές ή υδροηλεκτρικές μονάδες προς τη Γερμανία.

Έδωσε ωστόσο ταυτόχρονα στη δημοσιότητα και μια εσωτερική έκθεση (Interim report, "Subsidies and costs of EU energy"), για τις επιδοτήσεις στην ενέργεια. Η έκθεση αυτή παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς ανατέθηκε από την Κομισιόν στην Ecofys. Ποια είναι η συγκεκριμένη εταιρεία; Είναι η ίδια που είχε συντάξει το 2011, στην κορύφωση της "πράσινης παράνοιας", την περίφημη έκθεση "The Energy Report. 100% Renewable Energy by 2050" για λογαριασμό της WWF. Καμιά κατάπληξη λοιπόν απ' τα αναφερόμενα και στην τωρινή έκθεση: οι ΑΠΕ πήραν τις περισσότερες επιδοτήσεις, αλλά, "αν προσθέσουμε και τα εξωτερικά κόστη, το κάρβουνο είναι πιο ακριβό απ' τα αιολικά". Τα αιολικά, που μόνο αυτά υπάρχουν για να υποδέχονται τους επισκέπτες στην ιστοσελίδα της Ecofys με τα πράσινα λιβάδια.

Όταν πηγαίναμε στο Δημοτικό, η δασκάλα μας μάθαινε ότι δεν πρέπει να προσθέτουμε μήλα με πορτοκάλια. Το κάρβουνο ηλεκτροδοτεί σταθερά κι αξιόπιστα, τα αιολικά όχι. Είτε λοιπόν δεν έμαθε ποτέ η Ολλανδική εταιρεία ότι δεν συγκρίνουμε ποτέ ανόμοια πράγματα, όπως το κάρβουνο με τα αιολικά, είτε η έκθεσή της βγάζει προκατάληψη για εξυπηρέτηση συγκεκριμένου σκοπού. Ίσως γι' αυτό απ' το ξεκίνημα η έκθεση έχει τη λεγόμενη "αποποίηση ευθύνης" της Κομισιόν: "The information and views set out in this study are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official opinion of the Commission. The Commission does not guarantee the accuracy of the data included in this study. Neither the Commission nor any person acting on the Commission’s behalf may be held responsible for the use which may be made of the information contained therein".- Οι πληροφορίες και απόψεις στην έκθεση είναι του συγγραφέα και δεν απηχούν απαραίτητα την επίσημη άποψη της Κομισιόν. Η Κομισιόν δεν εγγυάται την ακρίβεια των δεδομένων αυτής της μελέτης. Ούτε η Κομισιόν ούτε οποιοδήποτε πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό της Κομισιόν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για τη χρήση που μπορεί να έχουν οι πληροφορίες που περιέχονται". "Ανεύθυνη" η Κομισιόν, αρκεί να περνάει προς τα έξω η κατάλληλη προπαγάνδα. Και γιατί τότε δεν ανέθετε κατευθείαν στη WWF ή τη Greenpeace να συντάξει την έκθεση; Μόνο για να φαίνεται ότι τηρούνται τα προσχήματα;

Η έκθεση εξετάζει τις επιδοτήσεις και τις παρεμβάσεις στην Ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού στο διάστημα 2008-2012 κι έχει πολλές παραδοχές και υποθέσεις για τη μετατροπή μέτρων σε χρηματικά ποσά, γι' αυτό και συνοδεύεται από εκτεταμένα παραρτήματα. Εξετάζει επίσης τα "εξωτερικά κόστη", με την "αθώα" επεξήγηση ότι πρόκειται για το "αληθές" κόστος της κάθε μορφής ενέργειας. Δεν μπορεί ωστόσο να κρύψει το προφανές: "While externalities can be either positive or negative, the remit of this project was to quantify negative environmental externalities" - "Ενώ οι εξωτερικές επιδράσεις μπορεί να είναι είτε θετικές είτε αρνητικές, η αρμοδιότητα της παρούσας έκθεσης ήταν να ποσοτικοποιήσει αρνητικές εξωτερικές περιβαλλοντικές επιδράσεις". Ή αλλιώς, να ξεχάσουμε τα θετικά για να προβάλλουμε τα αρνητικά, αφού μόνο έτσι θα βγάλουμε το εκ των προτέρων σκοπούμενο συμπέρασμα.

70 σελίδες είναι η έκθεση, 107 σελίδες τα Παραρτήματα 1-3 κι άλλες 71 σελίδες τα Παραρτήματα 4-5, αλλά η ακρίβεια των στοιχείων, των παραδοχών και του τρόπου παρουσίασης των αποτελεσμάτων τους είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμη, καθώς στη σελίδα ix ομολογούν ότι, επειδή ο υπολογισμός και η σύγκριση κόστους είναι δύσκολη υπόθεση, πήραν υπόψη τους υποθετικές νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας.
Κάπως έτσι εμφανίζουν ως φθηνότερη μορφή ενέργειας τα νερά, είτε από φράγματα είτε από ροή ποταμού (σύγκριση στη βάση του Levelised cost of energy, που αθροίζει όλα τα κόστη στη διάρκεια ζωής μιας εγκατάστασης και τα διαιρεί με την ποσότητα ενέργειας που παράγει στον ίδιο χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη και τη διαφορετική αξία του χρήματος στη διάρκεια ζωής της εγκατάστασης). Φθηνά τα υδροηλεκτρικά; Ας ρωτήσουν τη ΔΕΗ, αν θα επένδυε ποτέ σε υδροηλεκτρικά μόνο για την ενέργεια. Ποτέ! θα ηταν η απάντηση! Τα ηλιακά και τα αιολικά, ιδίως τα υπεράκτια, φαίνονται "κομματάκι ακριβούτσικα", οπότε ανακαλείται από την εφεδρεία το εφεύρημα περί "εξωτερικού κόστους" για να εμφανίσει, σε επόμενο γράφημα, τις ΑΠΕ φθηνότερες! Και αβίαστα προκύπτει το ερώτημα: γιατί λείπει ο λιγνίτης απ' το διάγραμμα, αφού στην έκθεση εξετάζεται ως ξεχωριστή τεχνολογία;

Όπως παρουσιάσαμε στη χθεσινή ανάρτηση, πάνω από 30.000 αιτήσεις κατατέθηκαν για περίπου 900 θέσεις εργασίας σε Αυστραλιανά ανθρακωρυχεία στη μέση της ερήμου, που δουλεύουν με το ψυχοφθόρο σύστημα της κοινωνικής απομόνωσης "Fly In-Fly Out". Όσοι μιλούν για "εξωτερικό κόστος" των ορυκτών καυσίμων, ας ρωτήσουν τους 30.000 Αυστραλούς για να μάθουν πόσο είναι το "εξωτερικό κόστος" της ανεργίας. Της ανεργίας που βιώνουν οι Αυστραλοί (και οι Ινδοί, οι Κινέζοι, οι Αμερικάνοι και φυσικά οι Έλληνες) σήμερα, στη σκληρή καθημερινή πραγματικότητα κι όχι σε ένα αβέβαιο μέλλον του 2070. Μέχρι πότε οι χορτάτοι αυτού του πλανήτη θα "κουνούν το δάκτυλο" στους άνεργους και πεινασμένους; Το κάρβουνο δίνει δουλειά κι ευημερία σε όλο τον πλανήτη, τα αιολικά δίνουν δουλειά μόνο σε 5-6 χώρες, κατασκευάστριες ανεμογεννητριών. 

Οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος βιομηχανικός ρυπαντής του πλανήτη, δεν υπέγραψε ποτέ το Πρωτόκολλο του Κιότο και μόνο μόλις βρήκε το φθηνό σχιστολιθικό αέριο έσπευσε να πάρει μέτρα απομάκρυνσης απ' το κάρβουνο, που αφορούν ωστόσο κυρίως παλιά και γηρασμένα εργοστάσια, που έπρεπε σταδιακά να αντικατασταθούν: η οικονομία χρειάζεται φθηνή ενέργεια, αν αυτό ευνοεί και την κλιματική προπαγάνδα, ακόμα καλύτερα.

Ο Καναδάς εξορύσσει πετρέλαιο από τις ασφαλτούχες άμμους (tar sands) σε μεγάλα επιφανειακά ορυχεία και η Ευρ. Ένωση πρότεινε πριν λίγες μέρες την κατάργηση της υποχρεωτικής σήμανσης της πετρελαιοφόρου άμμου  ως εξαιρετικά ρυπογόνου. Ποιος εξορύσσει αυτό το πετρέλαιο; Κάτι "μικρές κι άγνωστες" εταιρειούλες, σαν τη BP, τη Royal Dutch Shell και την ExxonMobil.

Η Κίνα αύξησε τα τελευταία χρόνια σε εξωπραγματικά επίπεδα την παραγωγή και κατανάλωση κάρβουνου, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει προβλήματα καπνομίχλης (smog) στις πόλεις της, όπως το προπολεμικό Λονδίνο και Σαν Φραντσίσκο. Κανείς ποτέ δεν σκέφτηκε να απαγορεύσει το κάρβουνο, η λύση δόθηκε απ' την εξέλιξη λιγότερο ρυπογόνων εργοστάσιων.

Η Ινδία είναι πολύ πίσω σε ηλεκτροδότηση, πολλές περιοχές είναι ακόμα στο σκοτάδι και είτε αυξάνει ραγδαία την εγχώρια παραγωγή κάρβουνου, είτε επενδύει στο Αυστραλιανό κάρβουνο.

Η Αυστραλία, τα είπαμε χθες, θεωρεί πλέον ότι "το κάρβουνο είναι καλό για την ανθρωπότητα".

Και η Γερμανία, που έχει βάλει πολλά αιολικά και ηλιακά, ξέρει καλύτερα απ' όλους ότι η πιο φθηνή ηλεκτροπαραγωγή γίνεται απ' το λιγνίτη της, το "Schwarze Gold", γι' αυτό και κάνει συνεχώς νέα υπερσύγχρονα εργοστάσια κι επεκτείνει τα ορυχεία της.

Το κάρβουνο δίνει το 40% της ηλεκτροπαραγωγής παγκοσμίως και είναι αναντικατάσταστο, το πολύ-πολύ να περιοριστεί κάπως το ποσοστό του στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα, καθώς κάποιες παλιές και γηρασμένες μονάδες σταδιακά θα αντικαθίστανται είτε από νεότερες, καλύτερου βαθμού απόδοσης, είτε από μονάδες φυσικού αερίου. 

Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τη Σύνοδο της επόμενης εβδομάδας, για την οποία το "παζάρι" έχει ξεκινήσει πολύ καιρό πριν: νέος Πρόεδρος του Ευρ. Συμβουλίου ορίστηκε ο Πολωνός Πρωθυπουργός. Βλέπετε η Πολωνία έχει πολύ κάρβουνο, αλλά αφού είναι δίπλα στη Γερμανία και τη Δανία κάπως πρέπει να βοηθήσει στο ξεφόρτωμα της τυχαίας και γι' αυτό άχρηστης αιολικής τους ενέργειας: αν οι Πολωνοί πάρουν λίγη φθηνή αιολική ενέργεια απ' τους Γερμανούς και τους πουλήσουν αξιόπιστη ενέργεια από το λιγνίτη και το λιθάνθρακα, που διαθέτουν σε αφθονία, δημιουργείται μια κατάσταση win-win. Ποιος πληρώνει; Οι Γερμανοί καταναλωτές, που χρυσοπλήρωσαν την ανάπτυξη των αιολικών & Φ/Β, επιδοτούν την αιολική ενέργεια και τώρα έχουν τα δεύτερα πιο ακριβά τιμολόγια στην Ευρώπη. Προφανώς επειδή επένδυσαν στο "τζάμπα άνεμο" και το "δωρεάν ήλιο".



ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Διέθεσαν σκάφος του ΛΣ για να κάνει "κρουαζιέρα" τραπεζίτης της Deutsche Bank - Δεν παίζονται στην κυβέρνηση


Αυτά μόνο στην Ελλάδα μπορούν να συμβούν. Διέθεσαν σκάφος του Λιμενικού Σώματος προκειμένου να κάνει τις βόλτες του ένας τραπεζίτης που έχει... πιεί το αίμα των Ελλήνων τη στιγμή που η διαθεσιμότητα των πλωτών μέσων είναι περιορισμένη και δεν επαρκούν να ανταποκρθούν στις ανάγκες των κατοίκων των ακριτικών νησιών και να προστατεύσουν τα σύνορα της χώρας από τις μαζικές εισόδους λάθρο απο τα τουρκικά σύνορα.

Ο λόγος για τον πρώην πρόεδρο της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν ο οποίος το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Οκτωβρίου βρέθηκε στη Σαμοθράκη και είχε την ευκαιρία να κάνει τις τουριστικές... βόλτες του με περιπολικό ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος.

Όλα αυτά, τη στιγμή που η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με τις γύρω περιοχές παρουσιάζει πολλά προβλήματα. Ο Ελβετός τραπεζίτης που βρέθηκε στο νησί στο περιθώριο των εργασιών του οικονομικού φόρουμ Θράκης απόλαυσε τις μετακινήσεις του με το περιπολικό «Φούρνοι», που επιστρατεύτηκε προκειμένου να τον εξυπηρετήσει, κατά παρέκκλιση, προφανώς, από κάθε σχετικό πρωτόκολλο.

Η παρουσία του συγκεκριμένου πλοίου στη Σαμοθράκη, όπως είναι φυσικό, μαγνήτισε τα βλέμματα, προκαλώντας παράλληλα τις αντιδράσεις των κατοίκων.

Όλα αυτά, τη στιγμή που η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με τις γύρω περιοχές παρουσιάζει πολλά προβλήματα.

Ωστόσο, για τους «υψηλούς προσκεκλημένους», το... status είναι διαφορετικό, καθώς, όπως φαίνεται, αρκεί μια εντολή προς το Λιμενικό Σώμα, για να σημάνει συναγερμός, με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτησή τους.

Συνεπιβάτης στη... δωρεάν «κρουαζιέρα» του κυρίου Άκερμαν ήταν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Σε ποια χώρα, άραγε, ο γάμος με αστέρα του κινηματογράφου θα οδηγούσε τη νύφη στο πρωθυπουργικό γραφείο ή ένας τραπεζίτης θα είχε την ευκαιρία να απολαύσει τη θέα από την πλώρη ενός σκάφους του Λιμενικού;

Ο 66χρονος Ελβετός τραπεζίτης έχει διατελέσει διοικητής της Deutsche Bank. 

Είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens από το 2003, ενώ σήμερα είναι Β' αναπληρωτής πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της εταιρείας.

Παράλληλα, αποτελεί μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Vodafone. Επιπλέον, κατέχει τη θέση του μη εκτελεστικού διευθυντή της Royal Dutch Shell, καθώς και το χαρτοφυλάκιο του αντιπροέδρου της ασφαλιστικής εταιρείας Zurich Financial Services. 

Επίσης, είναι αναπληρωτής καθηγητής των Πανεπιστημίων London School of Economics και Johann Wolfgang Goethe University.

Τέλος, είναι επικεφαλής των διοικητικών συμβουλίων των Institute for Corporate Culture Affairs, Institute of International Finance και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

 Δες το VIDEO 


ΠΗΓΗ:defencenet.gr

ΕΛ.ΠΕ. σε δείκτη 2012

ΕΛ.ΠΕ. σε δείκτη 2012
Την τιμή των 4,04 ευρώ βρήκε η μετοχή των ΕΛ.ΠΕ. κατά τη χθεσινή πτώση που είναι το χαμηλό του Ιουνίου του 2012, όταν η αγορά βρισκόταν στις 474 μονάδες.

Η μετοχή ανακάμπτει σήμερα, καθώς έχει γράψει και 4,40, όμως είναι σαφές ότι η κεφαλαιοποίηση που έχουν διαμορφώσει τα ΕΛ.ΠΕ. έχει καταγράψει ιστορικά χαμηλά.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Διυλιστήρια και εταιρείες εμπορίας παίρνουν ανάσα με το χαμηλό αργό


Η Ελλάδα ακολουθεί τις εξελίξεις όμως αυτή τη στιγμή είναι όλοι ευχαριστημένοι γιατί υπάρχουν φθηνότερα προϊόντα, λιγότερη κατακραυγή και ο κόσμος βάζει πιο εύκολα βενζίνη και πετρέλαιο. Τα περιθώρια περιορίζονται λίγο από την άνοδο του δολαρίου έναντι του ευρώ, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η κατάσταση δεν είναι βελτιωμένη σε σχέση με τα αρνητικά ρεκόρ που είχαν καταγραφεί λίγους μήνες πριν.
Με τα λόγια αυτά παράγοντας της εγχώριας αγοράς πετρελαίου περιγράφει την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά τον εικαζόμενο πόλεμο τιμών που ξεκίνησε η Σαουδική Αραβία και έχει οδηγήσει τις τιμές του μαύρου χρυσού σε χαμηλά τετραετίας.
Και βέβαια με τις εισαγωγές ενέργειας για την ΕΕ να υπολογίζονται στα 500 δισ. δολάρια το 2013, μόνο η φετινή πτώση μπορεί να μεταφραστεί σε οφέλη 25 δισ., ενώ εάν οι τιμές παραμείνουν στα επίπεδα κάτω από τα 85 δολάρια το κέρδος για την εξαρτώμενη από εισαγωγές Ευρώπη θα ξεπεράσει τα 80 δισ.
Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που βελτιώνουν το κλίμα και δημιουργούν θετικό κλίμα στην αγορά;
Καταρχάς η υποχώρηση της τιμής συνεπάγεται υποχώρηση της τιμής της πρώτης ύλης στα διυλιστήρια δηλαδή του αργού. Λογιστικά η υποχώρηση έχει αρνητική επίπτωση αφού μειώνεται η αξία των αποθεμάτων. Ωστόσο οι χαμηλότερες τιμές συνεπάγονται και κίνητρο για αύξηση της κατανάλωσης. Σύμφωνα με αναλύσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, με τις τιμές στα επίπεδα των 80 δολαρίων, θα μπορούσε να υπάρξει μια ανάσχεση των αρνητικών προβλέψεων για τη ζήτηση. Θυμίζουμε ότι ο ΙΕΑ προέβλεψε για το 2015 ρυθμό αύξησης της ζήτησης κατά 300 χιλιάδες βαρέλια μικρότερο.
Σε περιφερειακό επίπεδο η βελτίωση των περιθωρίων και η πιθανή σταθεροποίηση της ζήτησης έρχεται σε μια στιγμή που η προσφορά διυλιστικής ικανότητας έχει περιοριστεί δραστικά μετά τα αλλεπάλληλα λουκέτα μονάδων στην Ευρώπη. Αυτό συνεπάγεται ότι -ιδιαίτερα οι εξαγωγικές μονάδες- βρίσκονται σε καλύτερη θέση.
Στην εμπορία, η εικόνα όπως μεταφέρεται για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ενδεικτική του κλίματος στον κλάδο. Με τις τιμές να μειώνονται υπάρχουν προσδοκίες για ανάκτηση κάποιου μέρους από τα μερίδια που χάθηκαν τα τελευταία χρόνια. Βέβαια η ρεαλιστική προσέγγιση λέει ότι κάποιο μέρος των απωλειών, είναι μόνιμες πχ στο θέρμανσης όπου πολλοί καταναλωτές στράφηκαν στο φυσικό αέριο ή τα ενεργειακά τζάκια, πέλετς κλπ. Όμως γεγονός είναι ότι και στα καύσιμα κίνησης και στο θέρμανσης υπάρχει αύξηση της κατανάλωσης και καλύτερα περιθώρια.
Εν κατά κλείδι, η εξέλιξη που έχει δημιουργήσει κύματα ανησυχίας στους παραγωγούς πετρελαίου, ιδιαίτερα εκείνων με ακριβό κόστος παραγωγής (shale oil, deepwater), φέρνει ανακούφιση για το υπόλοιπο κομμάτι της αγοράς δηλαδή για τη διύλιση και την εμπορία.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Πώς θα σιγουρευτείς ότι το πρατήριο της γειτονιάς σου δεν σε... κλέβει (λίστα)

Πώς θα σιγουρευτείς ότι το πρατήριο της γειτονιάς σου δεν σε... κλέβει (λίστα)
Ποιος είναι ο μόνος τρόπος για να σιγουρευτείς ότι το πρατήριο από το οποίο αγοράζεις βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης και πετρέλαιο κίνησης δεν σε κλέβει;
Απόλυτα σίγουρος δεν μπορεί να είναι κανείς. Ωστόσο, το να γνωρίζει κάποιος ότι έχει εγκατασταθεί το λεγόμενο σύστημα εισροών-εκροών -ένας ηλεκτρονικός μηχανισμός που παρακολουθεί τις ποσότητες καυσίμου που μπαίνουν και βγαίνουν από το πρατήριο- είναι οπωσδήποτε μια εξασφάλιση. 
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από λίγο το υπουργείο Οικονομικών, αυτή τη στιγμή έχουν ανταποκριθεί τα 8 στα 10 πρατήρια. Ουσιαστικά από τη “λευκή λίστα” λείπουν αυτή τη στιγμή 478 πρατήρια σε ολόκληρη τη χώρα.
Η πληροφορία του αν το πρατήριο από το οποίο ανεφοδιάζουμε σπίτι και αυτοκίνητο είναι μέσα στη λίστα αυτή είναι εξαιρετικά κρίσιμη, ειδικά σήμερα που ξεκινάει και η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Ολόκληρη τη λίστα με τα πρατήρια, μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ
Πόσο θα αγοράζουμε από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης; Δείτε περισσότερα ΕΔΩ



ΠΗΓΗ:fpress.gr

Ημερίδα Γραμματείας Γυναικών ΓΣΕΕ


Η Γραμματεία Γυναικών της Γ.Σ.Ε.Ε. διοργανώνει την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 10:00 ημερίδα για το ζήτημα της προώθησης της συμμετοχής των γυναικών στα συνδικάτα και τις θέσεις ευθύνης μέσα σε αυτά.
Η εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ (Πατησίων 69 και Αινιάνος 2) εντάσσεται  στο πλαίσιο προγράμματος για την «Προώθηση και Ενίσχυση της Συμμετοχής των Γυναικών στα Όργανα εκπροσώπησης των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων», που υλοποιεί το Ινστιτούτο Εργασίας της Συνομοσπονδίας.

Στην ημερίδα, στην  οποία θα συμμετάσχουν συνδικαλίστριες από την Ελλάδα και την Ευρώπη, θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν οι πολύπλευρες δράσεις του προγράμματος για την ενδυνάμωση της συνδικαλιστικής δράσης των γυναικών


ΠΗΓΗ:gsee.gr

ΜΠΑΜΠΑ, ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ;




ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

Σε χαμηλό 2 ετών το πετρέλαιο


Νέες απώλειες συγκέντρωσε την Τετάρτη το πετρέλαιο υποχωρώντας σε χαμηλό 2 ετών νε μέσω κλίματος έντονης ανησυχίας στις αγορές με επακόλουθο μαζικές ρευστοποιήσεις στην Wall Street και στροφή των επενδυτών στα αμερικανικά ομόλογα. 

Ειδικότερα, το συμβόλαιο αργού τύπου sweet light παραδόσεως Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 9 σεντς ή 0,1% τερματίζοντας τις συναλλαγές της Τετάρτης στα 81,87 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Πρόεκιται για το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 28 Ιουνίου του 2012, ενώ η τιμή του αργού έχει χάσει συνολικά 4,7% κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις. 

Την ίδια ώρα, το συμβόλαιο αργού τύπου Brent παραδόσεως Νοεμβρίου σημείωσε απώλειες 1,26 δολαρίων ή 1,5% τερματίζοντας στα 83,78 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, ήτοι τα χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Νοεμβρίου του 2010. 

Σημειώνεται ότι το πετρέλαιο έχει δεχθεί ισχυρές πιέσεις το τελευταίο διάστημα εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για μεγάλη προσφορά, ενώ η ζήτηση υποχωρεί. Αναλυτές εκτιμούν ότι η εικόνα δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει άμεσα και αναμένουν νέα στοιχεία από τον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) που θα ξεκαθαρίσουν την εικόνα. 

Σημειώνεται ότι την Τρίτη η ΙΕΑ (διεθνής υπηρεσία ενέργειας) υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την διεθνή ζήτηση πετρελαίου.


ΠΗΓΗ.capital.gr