Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Ο πρέσβης των ΗΠΑ ενημερώθηκε από τον Γ.Μανιάτη για την εξέλιξη των ελληνικών κοιτασμάτων


Ο φόβος του ρωσικού εμπάργκο φυσικού αερίου αλλά και η πιθανότητα ανεύρεσης κοιτασμάτων στην Ελλάδα έφεραν τις συζητήσεις των ΗΠΑ με τον Γιάννη Μανιάτη.

Οι εξελίξεις αναφορικά με τα προβλήματα εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία, καθώς και με την αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς.

Ειδικότερα οι κ.κ. Μανιάτης και Πιρς συζήτησαν για την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός εκτάκτου ανάγκης για την προμήθεια Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ/LNG), για την ενιαία αντιμετώπιση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο των πιθανών ελλείψεων.

«Η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί ένα κρίσιμο και ζωτικό πεδίο έκφρασης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η διαφαινόμενη κρίση», δήλωσε ο κ. Μανιάτης. Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που καταβάλλει η Αθήνα για την αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μέσω της προκήρυξης διεθνών γύρων παραχωρήσεων, στο ενδιαφέρον που έχει ήδη εκδηλωθεί, αλλά και στις θετικές προοπτικές που διανοίγονται για την προσέλκυση σημαντικών εταιριών του πετρελαϊκού τομέα στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΑΣΕΠ: 540 προσλήψεις στον ΔΕΔΔΗΕ. Πώς θα γίνει η μοριοδότηση

ΑΣΕΠ: 540 προσλήψεις στον ΔΕΔΔΗΕ. Πώς θα γίνει η μοριοδότηση
Μέσα στο Σεπτέμβριο ο διαγωνισμός για την πλήρωση 540 θέσεων μόνιμου προσωπικού πανεπιστημιακής, τεχνολογικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Εταιρεία Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), από τον ΑΣΕΠ.
Σύμφωνα με την προκήρυξη γνωστοποιείται ότι απεστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση η 3K/2014 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ, που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας πεντακοσίων σαράντα (540) θέσεων προσωπικού, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ανώνυμη Εταιρεία ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Α.Ε.).
Οι θέσεις ανά κλάδο/ειδικότητα της ως άνω Προκήρυξης έχουν καταχωριστεί στο παρακάτω συνοδευτικό αρχείο (Πίνακας Κατανομής θέσεων).

Οι θέσεις αφορούν υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ σε ολόκληρη τη χώρα και κυρίως στην Αττική, στην Κεντρική και στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά. Ο φορέας αναζητά 100 διπλωματούχους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς, 90 Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και 283 Ηλεκτροτεχνίτες Δικτύων και Υποσταθμών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι αιτήσεις των υποψηφίων θα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού τόπου www.asep.gr και θα «τρέξουν» για ένα εικοσαήμερο μέσα στον Σεπτέμβριο.
Κριτήριο για την επιλογή των υποψηφίων αποτελεί η εμπειρία αλλά και η εντοπιότητα για τις θέσεις στα νησιά και τις ακριτικές περιοχές. Συγκεκριμένα, οι 120 από τις θέσεις ΠΕ, οι 68 από τις ΤΕ και οι 198 από τις ΔΕ έχουν ως κριτήριο την εμπειρία.
Από το σύνολο των θέσεων, οι 118 θα καλυφθούν από πολύτεκνους, τρίτεκνους και παιδιά αυτών, παλιννοστούντες Ποντίους και γενικά ομογενείς.
 Πίνακας Κατανομής Θέσεων

ΠΗΓΗ:fpress.gr

Σύσκεψη Προεδρείων Εργατικών Κέντρων Μακεδονίας - Θράκης


Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 2/9/2014 σύσκεψη των Προεδρείων όλων των Εργατικών Κέντρων Βορείου Ελλάδος στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Στη σύσκεψη οι εκπρόσωποι των εργατικών κέντρων Μακεδονίας-Θράκης έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί στους νομούς τους από τη δραματική αύξηση της ανεργίας η οποία αγγίζει το 40% κι της ανασφάλιστης εργασίας η οποία καθημερινά κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και επανέλαβαν την αναγκαιότητα της μέγιστης δυνατής ενότητας όλων των δυνάμεων της εργασίας για την απόκρουση των αδιέξοδων μνημονιακών πολιτικών. 
Αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσε και ο συντονισμός δράσης με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν από κοινού ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΘ-ΕΔΟΘ το Σάββατο 6/9/2014 στις 18.00 στο ¶γαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. 
Η ΓΣΕΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους σε αγωνιστική και μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ώστε να δοθεί ηχηρή απάντηση σε όλους εκείνους που οδήγησαν την κοινωνία στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. 

                                               Θέλουμε Εργασία και ΟΧΙ Ανεργία
                                              Απαιτούμε Δημοκρατικά Δικαιώματα
                                         Αγωνιζόμαστε για Κοινωνική Δικαιοσύνη


ΠΗΓΗ:gsee.gr

"Τυφλή" υποταγή της ΕΕ στην Ουάσιγκτον - Ετοιμάζει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας


Aποφσισμένη να υπακούσει στις εντολές της Ουάσιγκτον αγνοώντας τα δικά της συμφέροντα (γιατί άραγε;) φαίνεται η ΕΕ. Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις της Κομισιόν σχετικά με τις νέες  κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, όπως ανακοίνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών και διάδοχος της Κάθριν Άστον, Φεντερίκα Μογκερίνι.Πρόκειται για ένα νέο κύκλο βάση του οποίοιου η ΕΕ θα χτυπάει το κεφάλι της στον τοίχο ικανοποιώντας τα νεοταξίτικα κέντρα εξουσίας της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την κυρία Μογκερίνι, η οποία είναι η επόμενη επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης η Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει την οριστικοποιημένη πρόταση για το πακέτο μέχρι αύριο και η απόφαση θα ληφθεί μέχρι την Παρασκευή.

Η ίδια πρόσθεσε πως η Επιτροπή εργάζεται πάνω σε ένα ενισχυμένο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας

Όπως εξήγησε, οι κυρώσεις θα αφορούν τέσσερις τομείς, στους οποίους περιλαμβάνονται η άμυνα, αγαθά διπλής χρήσης και τα χρηματοπιστωτικά.

Παράλληλα, η Μογκερίνι, δήλωσε πως «Μια στρατηγική σύμπραξη έχει τελειώσει. Είναι ξεκάθαρο πως έχει τελειώσει και αυτό ήταν επιλογή της Μόσχας. Έχουμε ένα πρόβλημα στο ουκρανικό έδαφος. Έχουμε ξεκάθαρα μια σύγκρουση», ανέφερε.

Στην ΕΕ συνεχίζουν να προσποιούνται ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για την εκδίωξη του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου της χώρας Β.Γιανουκόβιτς, επί του πρακτέου ενός πραξικοπήματος που διεξήχθη κατόπιν οργανώσεως από πράκτορες προσκείμενους στην Γερμανία και στις ΗΠΑ. Ποντάρουν στο ότι τα ελεγχόμενα ΜΜΕ θα πείσουν την κοινή γνώμη για το ότι το "άσπρο" ειναι " μαύρο".

Δυστυχώς θα την πληρώσει η χώρα μας την οποία ην κυβερνούν άνθρωποι που δεν σκέφτονται το εθνικό συμφέρον, όπως κάνει αντίθετα ο "Σουλτάνος" Ρ.Τ.Ερντογάν στην Τουρκία, αδιαφορώντας για το αν η χωρα του ανήκει στο ΝΑΤΟ, και πολύ καλά κάνει.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Έσοδα 1 Δις Ευρώ Ετησίως Στερεί Από το Κράτος το «Γαϊτανάκι» Παράνομης Διακίνησης Καυσίμων


Διαλυμένες δημόσιες υπηρεσίες, έλλειψη συντονισμού μεταξύ υπουργείων, απουσία πολιτικής βούλησης και ένας αριθμός πρατηριούχων που εκμεταλλεύονται την όλη κατάσταση συνθέτουν το «γαϊτανάκι» της παράνομης διακίνησης καυσίμων και την μεγάλη απώλεια εσόδων για το κράτος, που υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε σήμερα η διοίκηση της ΠΟΠΕΚ σε συνέντευξη Τύπου, παρά το γεγονός ότι το σύστημα εισροών-εκροών έχει εγκατασταθεί στο 99% των πρατηρίων της χώρας, εντούτοις, δεν έχουν συνδεθεί όλα με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου να γίνεται συστηματικά ο έλεγχος της διακίνησης από την πολιτεία. Η ΠΟΠΕΚ επιμένει στην ανάγκη το σύστημα αυτό να επεκταθεί σε όλη την αλυσίδα της διακίνησης και διάθεσης καυσίμων, από τα διυλιστήρια, ως την τελική κατανάλωση και ταυτόχρονα τάσσεται υπέρ της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, σε μια προσπάθεια να αναθερμανθεί η ζήτηση στο συγκεκριμένο καύσιμο και να ενισχυθεί η ρευστότητα των πρατηριούχων.
Ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ Γιώργος Ασμάτογλου κατήγγειλε ότι την αποκλειστική ευθύνη για τη μη καταπολέμηση του λαθρεμπορίου την έχει η κεντρική διοίκηση, επηρεαζόμενη από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. «Δεν μπορούν ή δεν θέλουν;», αναρωτήθηκε. Παράλληλα, η ΠΟΠΕΚ επιρρίπτει ευθύνες και στην τρόικα, γιατί, όπως υποστήριξε, αν και ενημερώθηκε επίσημα από την Ομοσπονδία για το θέμα αυτό, τελικά η υποχρέωση για την εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκροών περιορίζεται μόνον στα πρατήρια. «Στόχος είναι να κλείσουν πρατήρια κι αυτά που θα μείνουν να είναι μόνον των εταιριών πετρελαιοειδών. Η τρόικα θέλει να ελέγξει την αγορά με τη βοήθεια των κυβερνήσεων», υποστηρίχθηκε.
Σήμερα μόνον το 30% των πρατηρίων έχει συνδέσει το σύστημα εισροών-εκροών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ένα άλλο κομμάτι έχει ενεργοποιήσει το εγκατεστημένο σύστημα, με συνέπεια να μπορεί να ελεγχθεί ανά πάσα στιγμή, ενώ υπάρχει και μία μερίδα πρατηρίων που δεν έχει ενεργοποιήσει το σύστημα αυτό, αν και το έχει βάλει και είναι αυτοί που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό στον κλάδο. Επίσης, υπάρχει ένας αριθμός πρατηριούχων που απλώς έχουν υπογράψει συμβάσεις με εταιρίες εγκαταστατών, χωρίς ποτέ να τις υλοποιήσουν, ενώ, τέλος, υπάρχουν και ορισμένοι οι οποίοι αναμένουν να ενεργοποιηθούν οι υποχρεωτικές ημερομηνίες για να προχωρήσουν στο κλείσιμο των πρατηρίων τους.
Η μη διασύνδεση των συστημάτων εκροών-εισροών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αποδόθηκε από την ΠΟΠΕΚ στο έλλειμμα προσωπικού στις αρμόδιες Διευθύνσεις Συγκοινωνιών, με συνέπεια οι εγκαταστάτες που έχουν την υποχρέωση να καταθέσουν το σχετικό φάκελο να παραμένουν στην ουρά.
Συν τοις άλλοις, το υπουργείο Ανάπτυξης, στο οποίο υπάρχει το Μητρώο Εγκαταστατών που γνωρίζουν πού έχει τοποθετηθεί το σύστημα αυτό, δεν το έχει στείλει ως τώρα στο υπουργείο Μεταφορών, το οποίο δεν διαθέτει βάση δεδομένων για τα αδειοδοτημένα πρατήρια. Το αποτέλεσμα είναι, παρά το γεγονός ότι η σχετική προθεσμία έληξε στις 27/8/2014, η επίσημη πολιτεία να μην γνωρίζει πόσα είναι τα ενεργά πρατήρια κάθε περιοχής και πόσα από αυτά έχουν εγκαταστήσει το σύστημα. Η αντίστοιχη προθεσμία για τις εγκαταστάσεις των εμπόρων πετρελαίου θέρμανσης λήγει στις 14/10/2014.
Η ΠΟΠΕΚ εκφράζει την άποψη ότι από τη στιγμή που το σύστημα αυτό έχει εγκατασταθεί στην πλειοψηφία των πρατηρίων της χώρας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα λαθρεμπορίας, συνεπώς, θα πρέπει να επαναφερθεί ο ΕΦΚ στα επίπεδα του Μαρτίου 2011, δηλαδή, στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται η συναίνεση της τρόικας, αφού κάτι τέτοιο επιτρέπεται από την Οδηγία 2003/96/ΕΚ. Εάν μειωθεί ο ΕΦΚ η ΠΟΠΕΚ εκτιμά ότι η αύξηση της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης θα φθάσει στο 45%.
«Η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης καυσίμων είναι θέμα πολιτικής βούλησης», υπογράμμισε ο κ. Ασμάτογλου, «που δεν υπάρχει μέχρι σήμερα. Στον αιώνα της τεχνολογικής και ηλεκτρονικής εξέλιξης που όλα παρακολουθούνται από χιλιάδες χιλιόμετρα, είναι αδιανόητο οι υπηρεσίες ενός συντεταγμένου κράτους να μην μπορούν να παρακολουθήσουν ένα λίτρο καυσίμου, από την εισαγωγή του ως την κατανάλωση του», κατέληξε.


ΠΗΓΗ:energia.gr

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ


Η ιδρυτική διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη αποτελεί ένα κείμενο ιστορικό και αξεπέραστο.
Οι στόχοι, οι ιδέες και τα μηνύματά της, οι επισημάνσεις, οι αρνήσεις και οι προτάσεις της έχουν το δικό τους αυτόνομο βεληνεκές και τη δική τους ιστορική αξία. Μια τέτοια διακήρυξη δε λησμονιέται ΠΟΤΕ, γιατί σε μια καθοριστική συγκυρία για τον τόπο, ενσάρκωσε τους...
πόθους και τους αγώνες γενιών και γενιών. Γιατί συμπύκνωσε τα συμφέροντα των μη προνομιούχων. Γιατί εξέφρασε αυθεντικά τις ελπίδες των πιο ζωντανών λαϊκών δυνάμεων. Γιατί πυροδότησε την αυτοοργάνωση, τη λαογέννητη δημιουργική πρωτοβουλία.
Η ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ δεν βρίσκεται σε αντιστοιχία μόνο με τη μεταπολιτευτική συγκυρία αλλά και πέρα από αυτή. Ο προσδιορισμός και η υπέρβαση εκείνης της συγκυρίας ήταν μια πράξη συνειδητή του ιδρυτή μας Α. Παπανδρέου και  όλων όσων είχαμε την τύχη να βρεθούμε μαζί του σ’ αυτή την πορεία της ίδρυσης αυτού του κινήματος.
Σήμερα, 40 χρόνια από την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, βρισκόμαστε μπροστά στην συντηρητική του μεταμόρφωση. Ιδέες, αρχές και οράματα κουρελιάστηκαν από λίγους τυχοδιώκτες της πολιτικής, από ανθρώπους που δεν γνώρισαν και δεν γαλουχήθηκαν από τις ιδέες της 3ης του Σεπτέμβρη, από παρατρεχάμενους της εξουσίας.
Βρισκόμαστε μπροστά στον ευτελισμό ενός λαϊκού κινήματος, που από εκφραστής των αγωνιών και των προσδοκιών του λαού μετατράπηκε βίαια σε δεξιό ψάλτη μιας δεξιάς Κυβέρνησης! Ο λαός αντικαταστάθηκε από το «ΕΓΩ» και ο σοσιαλισμός από τον «Σαμαρισμό».
Με αυτή την αγκυλωμένη και αλλοτριωμένη συνείδηση για το ΠΑΣΟΚ βρισκόμαστε αντιμέτωποι σήμερα.
Με μια ιστορική μετατόπιση του ΠΑΣΟΚ προς τα δεξιά, που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από κανέναν μας.
Για αυτό και το σημερινό πολιτικό συνονθύλευμα καταρρέει και κοινωνικά και εκλογικά. Για αυτό και μετατρέπεται σε κίνημα «ολίγων και αρεστών» της σημερινής του ηγεσίας, που συνειδητά βιάζει, σε καθημερινή βάση, την ιστορική μας διαδρομή.
Μια συνείδηση αγκυλωμένη γιατί προσπαθεί να δικαιολογήσει την ύπαρξή της και τη συνέπειά της είτε με την παρασιώπηση είτε με την εξιδανίκευση της πραγματικότητας.
Μια συνείδηση αλλοτριωμένη και ψευδή γιατί απεγνωσμένα προσπαθεί να εγκλωβίσει τη δυναμική ενός πολιτικού φορέα αλλαγής στα πλαίσια μιας εφήμερης διαχείρισης.
Για εμάς,  ΣΗΜΕΡΑ, είναι περισσότερο από ποτέ κατανοητό ότι :
Ο αγώνας για την κατοχύρωση της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας περνά μέσα από την αποδέσμευση της χώρας μας από τους μηχανισμούς εξάρτησης του Δ.Ν.Τ. και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ξεπέρασμα του μνημονίου και η αυτοδύναμη πορεία της χώρας σε μια διαφορετική Ευρώπη, μια Ευρώπη ουμανιστικών ιδεών, ευαισθησιών και αξιών, κοινωνικών στρατηγικών, που στηρίζονται στην ελευθερία, το διάλογο, στις ευρύτατες συναινέσεις και την αλληλεγγύη των λαών, είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ.
Ο αγώνας για τη Λαϊκή Κυριαρχία σηματοδοτεί την δυνατότητα, όχι μόνο της ελεύθερης έκφρασης των πολιτών και της άμεσης σχέσης των επιθυμιών του λαού και των πρακτικών της εκάστοτε μορφής εξουσίας, αλλά και της ανατροπής ενός φαύλου, πελατειακού, αναποτελεσματικού και εξαρτημένου πολιτικού συστήματος. Οι αλλαγές πρέπει να έχουν σαρωτικό χαρακτήρα.
Ο αγώνας για την Κοινωνική Δικαιοσύνη συμβαδίζει με τη μάχη κατά της μεγαλύτερης κοινωνικής ανισότητας που αποκτά τραγικά χαρακτηριστικά. Την αποτελεσματική μάχη κατά της ανεργίας, της ανασφάλειας για τη ζωή των νέων ανθρώπων. Είναι η μάχη για την κατοχύρωση δίκαιων κανόνων σε όλους τους τομείς της καθημερινής δραστηριότητας των πολιτών της χώρας. Είναι ο αγώνας για αξιοκρατία, για ισότιμη αντιμετώπιση των προβλημάτων ειδικά των ανίσχυρων που πολλαπλασιάζονται από την κρίση. Είναι ο αγώνας για δίκαιο φορολογικό σύστημα και τη συμμετοχή του κάθε πολίτη ανάλογα με τα εισοδήματά του και την περιουσία του στη λειτουργία του κράτους. Είναι ο αγώνας για ίση, αξιοπρεπή αμοιβή και σύνταξη προς όλους όσους έχουν τα ίδια προσόντα. Είναι η κατοχύρωση της απάλειψης των εξαιρέσεων για τους «ημετέρους», τους «έχοντες», τους «κραταιούς», που εκμεταλλεύτηκαν στο μέγιστο βαθμό την εξαρτημένη σχέση που είχε μαζί τους το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού συστήματος.
Είναι αγώνας για την ανατροπή της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.
Είναι αγώνας για την πολιτική καταδίκη αυτών που πρόδωσαν και λεηλάτησαν το Κίνημα, προσπαθώντας μόνο και μόνο να επιβιώσουν πολιτικά.
Είναι αγώνας για την επανασύσταση του μεγάλου δημοκρατικού και σοσιαλιστικού πολιτικού φορέα της χώρας, που θα μπορέσει να εμπνεύσει, να καθοδηγήσει και να εκφράσει και πάλι το λαό μας.
Για εμάς η 3η του Σεπτέμβρη παραμένει ζωντανή και ο αγώνας μας συνεχίζεται.


ΠΗΓΗ
:sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr

Ερώτηση στη Βουλή και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων από το Συριζα με βάση την αποκάλυψη του Greeklignite. "Αθλιότητα" η επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ.


Στις 5/7 η κυβέρνηση επιστράτευσε τους απεργούς της ΔΕΗ και στις 6/7 είχαμε μια αποκαλυπτική ανάρτηση, επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, τα φορτία του ηλεκτρικού συστήματος ήταν πολύ χαμηλά και, παρά την απεργία, όχι μόνο υπήρχε επάρκεια ισχύος, αλλά και δεν δούλευαν όλες οι ιδιωτικές μονάδες, υπήρχαν συνεπώς εφεδρείες στο σύστημα.

Η αποκάλυψη του Greeklignite τέθηκε άμεσα στη Βουλή, τόσο στη συζήτηση της Δευτέρας 7/7 στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, κατά τη β΄ ανάγνωση του νομοσχέδιου για τη "μικρή" ΔΕΗ, όσο και στη συζήτηση της Τετάρτης 9/7, με τον πλέον επίσημο τρόπο, από τον εισηγητή του Συριζα Θανάση Πετράκο.

Η αμαρτωλή συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου πέρασε το νομοσχέδιο σαλαμοποίησης της ΔΕΗ, απ' το θερινό τμήμα της Βουλής, αλλά αυτό δεν απαλλάσσει τους αρμόδιους απ' τις ευθύνες τους. Το θέμα της επιστράτευσης επανήλθε χθες στη Βουλή από το Σύριζα, με "Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων", που ...υπογράφεται από 10 Βουλευτές, με επικεφαλής τον Τομεάρχη Ενέργειας Θανάση Πετράκο. Ο Συριζα μάζεψε τα αναλυτικά επιμέρους στοιχεία για τα φορτία κι ας καταθέσει τώρα ο Μανιάτης όλα εκείνα τα στοιχεία κι όλα εκείνα τα έγγραφα, με βάση τα οποία θα πρέπει να αποδειχθεί ότι καλύπτονταν οι προϋποθέσεις που θέτει το άρθρο 22 παρ. 4 του Συντάγματος για επιστράτευση απεργών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανωτέρω συνταγματική διάταξη, οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται, ενώ επίταξη προσωπικών υπηρεσιών επιτρέπεται μόνο εφόσον συντρέχει περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή ανάγκη για την άμυνα της χώρας ή κατεπείγουσα κοινωνική ανάγκη από θεομηνία ή ανάγκη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Όπως άλλωστε μας έχει πει κι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, κατά τους κοινά αποδεκτούς κανόνες ερμηνείας του συνταγματικού δικαίου, οι εν λόγω περιοριστικά αναφερόμενες περιπτώσεις, ως εξαιρέσεις από το γενικό συνταγματικό κανόνα της απαγόρευσης της αναγκαστικής εργασίας, πρέπει να ερμηνεύονται στενά. Και,"Σε μία δημοκρατική κοινωνία, η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών, ως ακραία επέμβαση της πολιτικής εξουσίας στην προσωπική ελευθερία και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου, πρέπει να χρησιμοποιείται με μεγάλη φειδώ και μόνο ως ultimum refugium, όταν δηλαδή προκύπτει ότι κανένα λιγότερο επαχθές μέσο δεν είναι πρόσφορο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κατά τα ανωτέρω περιοριστικά αναφερόμενων καταστάσεων."

Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και Συριζα μιλούν για αντισυνταγματική επιστράτευση. Όταν έχουμε εφαρμογή κυβερνητικών αποφάσεων κατά κατάλυση του Συντάγματος, η απάντηση είναι μόνο μια:

Άρθρο 120 του Συντάγματος

1. Το Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την Ε` Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων, υπογράφεται από τον Πρόεδρο της, δημοσιεύεται από τον προσωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με διάταγμα που προσυπογράφεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και αρχίζει να ισχύει από τις ένδεκα Ιουνίου 1975.

2. Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

3. Ο σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.

4. Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία."


Ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης των Βουλευτών του Συριζα έχει ως εξής:

Τα πράγματα είναι μάλλον απλά: όπως τεκμηριώνεται στην Ερώτηση, κάποιοι, πριν την επιστράτευση, έκοψαν το ρεύμα σε πολίτες, χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος. Νόμιμο; Αν δεν υπάρχει λόγος, προφανώς όχι. Αυτοί οι κάποιοι δεν ήταν οι απεργοί της ΔΕΗ, ήταν η κυβέρνηση και οι διοικούντες τον Όμιλο ΔΕΗ, που ελέγχουν τους διακόπτες, αυτοί οι ίδιοι που άφησαν πέρυσι το Δεκαπενταύγουστο και τη Σαντορίνη χωρίς ρεύμα, δυσφημίζοντας τον Ελληνικό τουρισμό. Μετά την Ερώτηση του Συριζα, θα περιμένουμε να δούμε εάν ο Μανιάτης θα καταθέσει έγγραφα κι αν θα υπάρχει και παρέμβαση της δικαιοσύνης για τις διακοπές ρεύματος.

Επιτέλους, πρέπει και η κυβέρνηση να δείξει ότι δεν ηγείται σε μια "κατ' επίφαση δημοκρατία", πρέπει να δείξει ότι σέβεται τους θεσμούς, για να λειτουργεί το πολίτευμα.


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

email: Η νέα τυραννία των εργαζομένων


Αν ανήκετε κι εσείς σε αυτούς που τσεκάρουν τα email της δουλειάς τους ακόμη και τις ημέρες της αργίας, ίσως ζηλεύετε τους εργαζομένους της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Daimler.
Στην άδειά τους, οι εργαζόμενοι αυτοί ενεργοποιούν τη «ρύθμιση διακοπών» στο εταιρικό email τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της καθημερινής, όποιος τους στείλει μήνυμα, εκέινη την περίοδο, λαμβάνει μια αυτόματη απάντηση που γράφει ότι ο εργαζόμενος απουσιάζει και δίνει τα στοιχεία του αντικαταστάτη του. Εν συνεχεία –ω του θαύματος!– το μήνυμα διαγράφεται, ελαφραίνοντας έτσι τον φάκελο των εισερχόμενων μηνυμάτων που θα πρέπει να ανοίξει ο εργαζόμενος στην επιστροφή του. «Το κάνουμε για να αφήσουμε τον κόσμο να ξεκουραστεί», είπε εκπρόσωπος της εταιρείας στο περιοδικό TIME. «Μετά γυρίζουν στη δουλειά πιο κεφάτοι».
Εταιρείες όπως η Volkswagen και η Deutsche Telekom έχουν υιοθετήσει πολιτικές για τον περιορισμό των μηνυμάτων που λαμβάνουν κάποιοι υπάλληλοι τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα. Αν αυτό συμβαίνει σε μια χώρα που έχει πάθος με την ακρίβεια και υψηλή παραγωγικότητα όπως η Γερμανία, μήπως το ίδιο θα έπρεπε να συμβεί και αλλού;
Σύμφωνα με υπολογισμούς του McKinsey Global Institute, οι εργαζόμενοι σε δουλειές γραφείου περνούν το 28% του χρόνου τους διαβάζοντας και απαντώντας σε email, ενώ ελέγχουν τα μηνύματά τους κατά μέσον όρο 74 φορές την ημέρα. Πολλές από αυτές τις φορές βρίσκονται στο σπίτι τους. Ερευνα μεταξύ εργαζομένων γραφείου που διαθέτουν smartphones έδειξε ότι οι περισσότεροι ήταν δεμένοι με ομφάλιο λώρο με το κινητό τους επί 13,5 ώρες την ημέρα, έως αργά το βράδυ. Οι εργαζόμενοι δεν κάνουν διάλειμμα ούτε στο δείπνο, στη διάρκεια του οποίου, όπως δείχνουν άλλες μελέτες, το 38% τσεκάρει τα μηνύματά του σε συνεχή βάση, ρίχνοντας ματιές στο κινητό κάτω από το τραπέζι. Η αγωνία πολλών εργαζομένων είναι ότι οι συνεργάτες ή προϊστάμενοι προσδοκούν άμεση απάντηση, ανεξαρτήτως ώρας.
O κανόνας «7 με 7»
Είναι λοιπόν ευγενής στόχος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τόσο για λόγους ανθρώπινης αξιοπρέπειας όσο και για λόγους δικαιοσύνης στον χώρο εργασίας, να μειωθεί ο όγκος των μηνυμάτων που στέλνονται μετά τις εργάσιμες ώρες. Είναι επίσης κάτι που δεν πρόκειται να γκρεμίσει τον ουρανό στο κεφάλι των εταιρειών.
Οι λίγες εταιρείες των ΗΠΑ και του Καναδά που μιμήθηκαν την Daimler είπαν ότι είναι εύκολα διαχειρίσιμο. H εταιρεία δημοσίων σχέσεων Edelman στο Τορόντο καθιέρωσε τον κανόνα «7 με 7». Οι υπάλληλοι δεν πρέπει να στέλνουν email πριν από τις 7 το πρωί και μετά τις 7 το βράδυ. Μπορούν να τσεκάρουν τα εισερχόμενα, αλλά να μη στέλνουν μηνύματα στους συνεργάτες τους.
Η εταιρεία Book Riot, που έχει υπαλλήλους σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, τους ζητάει να στέλνουν email όποτε μπορούν, αλλά να μην περιμένουν απάντηση μέχρι να ξεκινήσει το ωράριο εργασίας αυτού στον οποίο απευθύνονται. Οταν οι αγχωμένοι σύμβουλοι της Boston Consulting Group προσπάθησαν να οργανώσουν «ζώνες προβλεπόμενης ξεκούρασης», περιορίζοντας τα μηνύματα που αντάλλασσαν εκτός ωραρίου, οι συνολικές ώρες εργασίας τους μειώθηκαν κατά 11%, ενώ ο όγκος δουλειάς που έφερναν σε πέρας έμεινε ίδιος.
Η έρευνα της Τζένιφερ Ντιλ στο Κέντρο Δημιουργικής Διεύθυνσης αποκαλύπτει γιατί η μείωση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων αυξάνει την παραγωγικότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ατελείωτα email συχνά υποκρύπτουν άθλιο μάνατζμεντ. Οταν οι υπάλληλοι ρωτούν κάθε λεπτομέρεια μέσω email σημαίνει πως φοβούνται πάρα πολύ μήπως βρεθούν σε δύσκολη θέση ή χάσουν τη δουλειά τους αν στραβοπατήσουν.
Δεν είναι βέβαια όλα τα βραδινά email κατακριτέα. Οπως έδειξε η έρευνα της Ντιλ, οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να υποχρεούνται να απαντήσουν στη 1 το πρωί, αλλά τους αρέσει να έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν κάποιες δουλειές από το γραφείο στο σπίτι. Επίσης δεν διαμαρτύρονται αν χρειαστεί να είναι διαθέσιμοι σε περίπτωση πραγματικής εργασιακής κρίσης.
Για να αλλάξει η νοοτροπία των επιχειρήσεων, ίσως το παράδειγμα πρέπει να προέλθει από πάνω. Αν ο προϊστάμενος στέλνει συχνά email στις 11 το βράδυ, τότε το μήνυμά του είναι ότι στην εταιρεία δουλεύουμε ώς τα μεσάνυχτα. Ισως όμως αξίζει να επανέλθουμε στο σύνθημα που κινητοποίησε τους εργαζομένους εδώ και παραπάνω από έναν αιώνα: «Οκτώ ώρες δουλειά, οκτώ ώρες ύπνος, οκτώ ώρες ελεύθερος χρόνος».

ΠΗΓΗ:fpress.gr

Ανεκδοτακι… “Σκίζω το μνημονιο”.


Μια μέρα, ο Θεός καλεί τον Πούτιν, τη Μέρκελ και τον Σαμαρά για ακρόαση.
Πρώτος στην μεγάλη αίθουσα μπαίνει ο Πούτιν, υποκλίνεται στον Θεό και
τον ρωτάει:

- Θεέ μου σε πόσα χρόνια η Ρωσία θα είναι η δυνατότερη χώρα στον κόσμο;
– Σε 50 χρόνια ακριβώς, απαντά ο Θεός.
Τότε ο Πούτιν βάζει τα κλάμματα.
– Μα γιατί κλαις Βλαδίμηρε; τον ρωτά ο Θεός
– Γιατί δεν θα ζω τότε… απαντά με παράπονο ο Πούτιν

Μετά από λίγο πάει η Μέρκελ στο Θεό και τον ρωτά:

- Θεέ μου σε πόσα χρόνια η Γερμανία θα είναι η δυνατότερη χώρα στον κόσμο;
– Σε 100 χρόνια ακριβώς, απαντά ο Θεός.
Η Μέρκελ άρχισε να κλαίει.
– Μα γιατί κλαις Ανκελα; την ρωτά ο Θεός
– Γιατί δεν θα ζω τότε… απαντά με παράπονο η Μέρκελ

Τελευταίος μπαίνει ο Σαμαράς στον Θεό και τον ρωτά:

- Θεέ μου, σε πόσα χρόνια θα ξεχρεώσει η Ελλάδα;
Ο Θεός, αντί να του απαντήσει, αρχίζει να …κλαίει σπαρακτικά.
– Μα…. ρωτά σαστισμένος ο Σαμαράς , γιατί κλαις Θεέ μου;

- Δεν θα ζω τότε…απαντά ο Μεγαλοδύναμος και συνεχίζει το κλάμα…


ΠΗΓΗ:olympia.gr

ΙΝΕ – ΓΣΕΕ: Στα όρια του το ασφαλιστικό σύστημα το 2016


Κατά 21,5 δισ. ευρώ μειώθηκαν τα αποθεματικά του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα κατά πέντε τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού διευθυντή του στο μηνιαίο περιοδικό του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (“Ενημέρωση”, 29 Αυγούστου 2014), κ. Σάββα Ρομπόλη. 

Συγκεκριμένα από τα 26 δισ. ευρώ που έφταναν τα αποθεματικά των Ταμείων, άγγιξαν τα 4,5 δισ. ευρώ πέρσι και εκτιμάται ότι το οριακό έτος εξέλιξης από το 2014 στο έτος 2016, δηλαδή μόνο κατά δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη, για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας έχει φτάσει η “ώρα μηδέν” λόγω των πολιτικών που έχουν ασκηθεί επί σειρά ετών. Και αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως “άλλοθι για ένα ολιστικό πλήγμα κατά του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.”

Παρακάτω ο κ. Ρομπόλης σημειώνει πως “πράγματι, οι περικοπές των συντάξεων (κύριων και επικουρικών), οι μειώσεις του εφάπαξ, η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των κύριων (1/1/2015), των επικουρικών (ρήτρα μηδενικού ελλείμματος) και του εφάπαξ (αλλαγή του μαθηματικού τύπου), οι αποσπασματικές και ανορθολογικές ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων (εξασφάλιση πρόσθετων πόρων από τα πλεονασματικά ταμεία και σταδιακή μείωση των παροχών του συνόλου των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων) κλπ, σε συνθήκες σημαντικής μείωσης της κρατικής επιχορήγησης (2012: 16,4 δισ. ευρώ, 2014: 12,7 δισ. ευρώ, 2015-2018 8,6 δισ. ευρώ τον χρόνο), εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας, αύξησης του αριθμού των νέων συνταξιούχων (40.000 τον χρόνο μέχρι το 2009, 100.000 τον χρόνο μετά το 2010), μείωσης των μισθών και σημαντικής αύξησης της ανασφάλιστης, αδήλωτης και ευέλικτης εργασίας, κλπ, μείωσαν το αποθεματικό κεφάλαιο των ασφαλιστικών ταμείων από 26 δισ. ευρώ (2009) σε 4,5 δισ. ευρώ (2013) και μετατόπισαν το οριακό έτος εξέλιξης από το 2014 στο έτος 2016, δηλαδή μόνο κατά δύο χρόνια.

Με αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί απέναντι στην τρόικα ότι θα συνεχίσει τις πολιτικές (Νοέμβριος 2014) των περικοπών με την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων διαμέσου των οποίων χρηματοδοτούνται κύρια και επικουρικά ταμεία ασφάλισης με αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και περαιτέρω μειώσεις στο ύψος των συντάξεων.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα νομοθετήσει προς το τέλος του 2014, υιοθετώντας τις προτάσεις της τρόικας για παραμετρικές αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με βάση αναλογιστικές μελέτες, που κατά τις ελληνικές δεσμεύσεις, θα ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο του 2014.

Επιπλέον, με την εφαρμογή της αρχής της ανταποδοτικότητας εισφορών – παροχών (Έκθεση ΔΝΤ, Ιούνιος 2014) που θα εφαρμόζεται στην αναλογική σύνταξη, στην ουσία θα λειτουργεί ως οιωνεί μοντέλο της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μετά την αυθεντική εφαρμογή της στις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ, με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση και της κυρίας σύνταξης.

Με άλλα λόγια, η στρατηγική των «μεταρρυθμίσεων» στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά την περίοδο (2010-2014) εφαρμογής της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης, ακολουθώντας, κατά γράμμα, την πρόταση (2005) της Παγκόσμιας Τράπεζας και της τρόικας, εστιάζεται στον περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης και της εγγύησης του κράτους στα επίπεδα μόνο των 360 ευρώ της βασικής μηνιαίας σύνταξης. 

Αυτή η βασική σύνταξη θα συνοδεύεται από την αναλογική σύνταξη (εισφορές και χρόνος ασφάλισης). Παράλληλα, η εφαρμογή της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική ασφάλιση θα εξαντλήσει την οικονομική της βιωσιμότητα και σταδιακά θα την μετατρέψει στον δεύτερο πυλώνα των επαγγελματικών ταμείων.

Έτσι, στα πλαίσια αυτής της απορρυθμιστικής στρατηγικής, το «σύστημα συντάξεων» στην Ελλάδα σχεδιάζεται να είναι: βασική και αναλογική σύνταξη (πρώτος πυλώνας), συνεπικουρούμενη από την υποχρεωτική επαγγελματική ιδιωτικοποιημένη σύνταξη από την προαιρετική ιδιωτική σύνταξη (τρίτος πυλώνας).

Κεντρικός στόχος αυτής της στρατηγικής είναι: α) η σημαντική μείωση της κρατικής επιχορήγησης, περιορισμός της εγγύησης των συντάξεων μόνο στο τμήμα της βασικής σύνταξης και μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών β) η σημαντική μείωση των συνταξιοδοτικών παροχών, γ) η διεύρυνση της ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης,
δ) η αλλαγή του χαρακτήρα του ΣΚΑ από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό, κλπ.

Αντίθετα, η εναλλακτική στρατηγική απαιτείται σε πρώτη φάση να είναι η τεκμηριωμένη και αντικειμενική αξιολόγηση της σημερινής κατάστασης του οριακού σημείου ρευστότητας και μεσο - μακροχρόνιας βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (ΣΚΑ) με ποσοτικές και ποιοτικές αναλύσεις των επιπτώσεων των ασκούμενων πολιτικών, τόσο επί των εισροών (έσοδα) όσο και επί των εκροών (παροχές) τουλάχιστον κατά τα τελευταία είκοσι – πέντε χρόνια.

Το ίδιο, σε δεύτερη φάση απαιτείται, μεταξύ των άλλων, ο σχεδιασμός εξασφάλισης νέων πόρων και η άσκηση πολιτικών ανασύστασης του αποθεματικού κεφαλαίου του ΣΚΑ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια βιωσιμότητα του ΣΚΑ, η επανεξέταση της ανορθολογικής και αποσπασματικής πορείας των άμεση λήψη μέτρων για την αποτελεσματική καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, η εναλλακτική διαμόρφωση της αρχιτεκτονικής σύστασης, οργάνωσης, λειτουργίας, καθώς και της διατήρησης του δημόσιου και αναδιανεμητικού χαρακτήρα του ΣΚΑ και η διαμόρφωση του επιπέδου των παροχών σε όρους ικανοποίησης των αναγκών των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων”.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Νέα Υψηλά Επίπεδα για την Αμερικανική Παραγωγή Αερίου


Η αμερικανική παραγωγή φυσικού αερίου αυξήθηκε σε επίπεδα-ρεκόρ τον Ιούνιο, καθώς έφτασε τα 78,67 δις. κ.π. (2,2 δις. κ.μ.) ανά ημέρα με βάση τα στοιχεία της υπηρεσίας ενέργειας της χώρας (ΕΙΑ).
Η ετήσια αύξηση ήταν της τάξης των 500 εκατ. κ.π. ανά ημέρα (+7%), ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι η παραγωγή των ΗΠΑ έχει αυξηθεί κάθε μήνα από τον Φεβρουάριο και μετά, καθώς πολλαπλασιάζονται οι γεωτρήσεις σε περιοχές όπως το Eagle Ford του Τέξας.


ΠΗΓΗ:energia.gr

ΠΣΕΕΠ :ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ∆ΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΒΙΒΛΙΩΝ 2014


Το Πανελλήνιο Σωµατείο των Εργαζοµένων στα Ελληνικά Πετρέλαια, οργανώνει έκθεση βιβλίου, στις Εγκαταστάσεις Ασπροπύργου – Θεσσαλονίκης - Ελευσίνας και Αµαρουσίου. 

Η έκθεση αυτή δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, αλλά φιλοδοξεί να φέρει τον εργαζόµενο πιο κοντά στο βιβλίο και να του δώσει τη δυνατότητα να το αποκτήσει µε µικρότερο τίµηµα. 

ΠΗΓΗ:.pseep.gr

Sunnyclist Το τρίτροχο ηλιακό μοτοποδήλατο από την Κρήτη

«Για την Επέτειο των 40 χρόνων από την Ίδρυση του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτέμβρη 1974»

Άρθρο Μ. Ξενογιαννακοπούλου
mariliza xenogiannakopoulou

Η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ σφράγισε την Μεταπολίτευση. Αν το 1974 σηματοδοτεί την μετάβαση στη δημοκρατία, το 1981 αποτελεί την ουσιαστική ολοκλήρωση της θεσμικά και κοινωνικά και, κυρίως,  την επανένωση της Ελληνικής κοινωνίας μετά από εβδομήντα χρόνια διπλού διχασμου, τόσο προπολεμικά, όσο και στη συνέχεια μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο.

Με την ιδρυτική Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη 1974 και το τρίπτυχο Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση συγκροτήθηκε ένα γνήσιο ριζοσπαστικό, λαϊκό, προοδευτικό Κίνημα. Πολιτικά συνένωσε αριστερές και σοσιαλιστικές δυνάμεις , αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα και ριζοσπάστες δημοκράτες. Κοινωνικά, με τη στρατηγική της Εθνικής Λαϊκής Ενότητας, εξέφρασε το όραμα της δημοκρατικής και κοινωνικής Αλλαγής  απευθυνόμενο στους πολλούς, εργαζόμενους, αγρότες, μικρομεσαίους επαγγελματίες, επιστήμονες, στους ανθρώπους του μόχθου, στη ξεχασμένη και καταπιεσμένη Ελλάδα, στις λαϊκές γειτονιές και στην Περιφέρεια, στα νέα παιδιά με τα ριζοσπαστικά οράματα και την ορμή εκείνης της απελευθερωτικής περιόδου. Διαμόρφωσε έτσι τη δυναμική πολιτική και κοινωνική συμμαχία των μη προνομιούχων, που διατηρήθηκε ισχυρή τρείς δεκαετίες, δοκιμάστηκε τη δεκαετία του ’90, και τελικά καταλύθηκε το 2012 με την τελειωτική μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ.


Η νίκη του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ το 1981 εξέφρασε τις προσδοκίες και τους δημοκρατικούς και κοινωνικούς  αγώνες πολλών ετών και γενεών. Στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε η γενιά της εθνικής αντίστασης και το πνεύμα του ΕΑΜ, του ανένδοτου αγώνα και του 114, της αντίστασης στη δικτατορία και του Πολυτεχνείου, καθώς και η μεταπολιτευτική γενιά της Αλλαγής.


Η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Εμπεδώθηκε η δημοκρατία, έγινε πράξη η εθνική συμφιλίωση και αναγνωρίσθηκε η Εθνική  Αντίσταση. Θεμελιώθηκε το Κοινωνικό Κράτος και το ΕΣΥ, δόθηκε πνοή στην αποκέντρωση , στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην Αυτοδιοίκηση. Κατοχυρώθηκαν τα δικαιώματα, από την ισότητα των δύο φίλων μέχρι τον ελεύθερο συνδικαλισμό. Υλοποιήθηκε μια νέα εξωτερική πολιτική ενεργούς παρουσίας και πρωτοβουλιών, αλλά και σκληρής αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.


Αξίζει να θυμηθούμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ανδρέα Παπανδρέου για την Ειρήνη και τη διεθνή αλληλεγγύη. Ήταν από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που υποστήριξε προφητικά την υπέρβαση της ψυχροπολεμικής διαίρεσης  με το όραμα μιας Ευρώπης από τα Ουράλια μέχρι τον Ατλαντικό. Διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην συγκρότηση του Μετώπου του Νότου, στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, στην κατοχύρωση των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων και της Ευρωπαϊκής πολιτικής της Συνοχής.

Με στρατηγική αντίληψη και αίσθηση της συγκυρίας, ήξερε πότε να θέσει βέτο, πότε να διαπραγματευτεί, αλλά και πότε να κάνει την υπέρβαση με τόλμη, όπως στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν το έθεσε πρώτη φορά επίσημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κέρκυρας τον Ιούνιο του 1994, πολλοί βιάστηκαν να τον κατηγορήσουν για δημαγωγία και ουτοπικές επιδιώξεις. Δέκα χρόνια, όμως, μετά  δικαιώθηκε, όταν το 2004 η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε μέλος της Ε.Ε.  χωρίς πολιτικά προαπαιτούμενα, ανατρέποντας για πρώτη φορά τα τετελεσμένα της Τουρκικής εισβολής και κατοχής. Εξάλλου, η Κύπρος ήταν βασική παράμετρος της διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη.


Ο Ανδρέας Παπανδρέου αγαπήθηκε όσο λίγοι ηγέτες, αλλά και πολεμήθηκε όσο λίγοι, ακόμη και σήμερα τόσα χρόνια μετά τον θάνατο του. Γιατί δεν φοβήθηκε ποτέ να κάνει ρήξεις με το κατεστημένο, ντόπιο και ξένο. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί από αυτούς που σήμερα υποστηρίζουν την μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ και τη συγκρότηση μιας ιδεολογικά και πολιτικά άνευρης , χωρίς στίγμα «Κεντροαριστεράς» ήταν από τους βασικούς πολέμιους του.


Έχοντας εργασθεί πολλά χρόνια για τις διεθνείς σχέσεις του ΠΑΣΟΚ, δεν ξεχνώ τον σεβασμό και την αγάπη που απολάμβανε από τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, αλλά και την εκτίμηση φίλων και αντιπάλων στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια.


Θλιβερή, αλλά αναπόφευκτη είναι η διαπίστωση  ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ, που έχει κάνει στρατηγική επιλογή την κεντροδεξιά -  νεοφιλελεύθερη στροφή, δεν έχει πια σχέση με τα οράματα του ιστορικού του ηγέτη και τις αρχές εκείνου του προοδευτικού, λαϊκού, ριζοσπαστικού Κινήματος που εξέφρασε η 3η του Σεπτέμβρη του 1974.


Σήμερα, οφείλουμε να κοιτάξουμε μπροστά και να αγωνιστούμε με βάση τις αρχές μας και τις σημερινές ανάγκες για τη συγκρότηση ενός  ισχυρού  προοδευτικού μετώπου ανατροπής, αλλαγής πολιτικής  και σθεναρής διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη. Γιατί, σήμερα περισσότερο από ποτέ η χώρα και ο λαός μας έχουν ανάγκη μια νέα δημοκρατική και κοινωνική Αλλαγή.


Το παρελθόν και η πορεία του ιστορικού ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μνημόσυνο, αλλά ως σημείο αναφοράς και έμπνευσης για το μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη τα σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά διδάγματα, τόσο από την προσφορά και τις επιτυχίες του, όσο και από τα προβλήματα και τις αρνητικές πτυχές αυτής της διαδρομής.


Σήμερα, απαιτούνται ξανά τολμηρές αποφάσεις , ρήξεις και υπερβάσεις. Το παράδειγμα εξάλλου το έδωσε ο  Ανδρέας Παπανδρέου  μετά την δικτατορία, όταν αρνήθηκε τον συμβιβασμό της σιγουριάς της  Ένωσης Κέντρου και  τόλμησε να κάνει τη μεγάλη ρήξη με την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και το λαϊκό κίνημα που εξέφρασε.Τους επόμενους μήνες είναι μπροστά μας μια δύσκολη και κρίσιμη περίοδος εξελίξεων,υπερβάσεων, αποφάσεων και προοπτικών. Στο τέλος αυτής της περιόδου τη λύση θα τη δώσει η λαϊκή κυριαρχία! Λύση, που δεν αρκεί να είναι ψήφοςαπαλλαγής, αλλά ισχυρής και συνειδητής απόφασης και συστράτευσης για αλλαγή και νέα πορεία! Αυτή είναι η ανάγκη, η πρόκληση και η ευθύνη μπροστά μας.


ΠΗΓΗ:
matrix24.gr

Ξέμειναν από άμμο οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου - 50% αύξηση στην τιμή της άμμου

Ξέμειναν από άμμο οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου - 50% αύξηση στην τιμή της άμμου
Οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου έχουν βρεθεί αντιμέτωπες μ' ένα σημαντικό πρόβλημα, που ίσως δεν περίμεναν να αντιμετωπίσουν, αυτό της έλλειψης άμμου.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ole Slorer, Benjamin Swomley και Connor Lynagh της Morgan Stanley η εκτίναξη της εξόρυξης (και παραγωγής) πετρελαίου από σχιστολιθικά πετρώματα έχει εκτοξεύσει την χρήση άμμου, που απαιτείται για να βγαίνει πιο εύκολα από το πέτρωμα το πετρέλαιο.

Η ζήτηση για άμμο θα αυξηθεί κατά 96% το 2016 σε σχέση με το 2013, ενώ υπάρχει άμμος που μπορεί να καλύψει αύξηση της τάξης του 76%.

Η 10 μεγαλύτερες εταιρείες που χρησιμοποιούν άμμο, χρειάζονται δύο φορές περισσότερη άμμο από το μέσο όρο και τρεις φορές περισσότερη στα μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου που δραστηριοποιούνται.

Η έλλειψη άμμου, έχει ως αποτέλεσμα να αναμένεται αύξηση της τιμής της κατά 50% πράγμα που θα έχει αντίκτυπο στην τιμή του πετρελαίου.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr