Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Ήπια ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου μετά τα αποθέματα


Ήπια ανάκαμψη σημειώνει η τιμή του πετρελαίου μετά τα στοιχεία για πτώση των αποθεμάτων αργού κατά 3,1 εκατ. βαρέλια στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Ενέργειας της χώρας. Αναλυτές που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση της Platts ανέμεναν αύξηση των αποθεμάτων κατά 380.000 βαρέλια. 

Αντίθετα, αύξηση 8,1 εκατ. βαρελιών σημείωσαν τα αποθέματα βενζίνης, ενώ τα αποστάγματα που περιλαμβάνουν και το πετρέλαιο θέρμανσης, ενισχύθηκαν κατά 11,2 εκατ. δολάρια την εξεταζόμενη περίοδο. Αναλυτές που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση της Platts τοποθετούσαν την αύξηση στα αποθέματα βενζίνης στα 2,25 εκατ. βαρέλια και την αύξηση στα αποστάγματα στα 2,06 εκατ. βαρέλια. 

Μετά την ανακοίνωση των αποθεμάτων το συμβόλαιο αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου ενισχύθηκε κατά 33 σεντς ή 0,9% στα 48,25 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. 

Την Τρίτη το Αμερικανικό Πετρελαϊκό Ινστιτούτο ανακοίνωσε (API) ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 4 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Platts έκαναν λόγο για αύξηση κατά 380.000 βαρέλια. 

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εγκλωβιστεί σε ένα πτωτικό σπιράλ τους τελευταίους έξι μήνες καθώς η παραγωγή στις ΗΠΑ έχει εκτοξευθεί, ενώ η ανάπτυξη της ζήτησης δείχνει σημάδια κόπωσης καθώς η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη παραμένει υποτονική και η Κίνα επιβραδύνει.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Φάνηκαν...


Αφού τελείωσαν οι γιορτές φάνηκαν οι δικοί μας καλικάντζαροι 

Το επιπλέον δευτερόλεπτο του 2015 απειλεί να αναστατώσει το Διαδίκτυο


Η διεθνής υπηρεσία που παρακολουθεί την περιστροφή της Γης ανακοίνωσε ότι το 2015 προγραμματίζεται να διαρκέσει ένα επιπλέον δευτερόλεπτο -μια αλλαγή που απειλεί να φέρει αναστάτωση στις υποδομές του Διαδικτύου, όπως συνέβη και την προηγούμενη φορά.

Όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Περιστροφής της Γης στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού, ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο θα προστεθεί στη στάνταρτ διεθνή ώρα στις 11.59 το βράδυ στις 30 Ιουνίου.

Η προσθήκη θα διορθώσει την απόκλιση που έχει συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στην αστρονομική ώρα, η οποία υπολογίζεται με βάση την περιστροφή της Γης, και το λεγόμενο «Συγχρονισμένο Παγκόσμιο Χρόνο» (UTC), ένα στάνταρτ που βασίζεται σε μετρήσεις από ατομικά ρολόγια σε όλο τον κόσμο.

Τα ατομικά ρολόγια μετρούν το χρόνο με απόλυτα σταθερό ρυθμό, ενώ η αστρονομική ώρα παρουσιάζει μικρές αποκλίσεις. Μια ποικιλία παραγόντων, όπως η βαρυτική αλληλεπίδραση της Γης με τη Σελήνη, αυξομειώνουν την ταχύτητα περιστροφής του πλανήτη και επομένως και τη διάρκεια του 24ώρου.

Θεωρητικά, η ταχύτητα περιστροφής της Γης μπορεί να αυξηθεί, οπότε θα έπρεπε να προστεθεί στη διεθνή ώρα ένα αρνητικό εμβόλιμο δευτερόλεπτο. Αυτό, όμως, είναι σπάνιο. Το σύνηθες είναι η προσθήκη θετικών δευτερολέπτων, αφού τις τελευταίες δεκαετίες η περίοδος περιστροφής της Γης τείνει να μειώνεται κατά περίπου 2 χιλιοστά του δευτερολέπτου την ημέρα.

Εμβόλιμα δευτερόλεπτα έχουν προστεθεί συνολικά 25 φορές από την πρώτη εφαρμογή του μέτρου το 1972, πέντε χρόνια μετά την αλλαγή του ορισμού του δευτερολέπτου έτσι ώστε να βασίζεται στον ατομικό χρόνο και όχι στον αστρονομικό.

Σήμερα, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες ζητούν κατάργηση των εμβόλιμων δευτερολέπτων λόγω των προβλημάτων που δημιουργούν στην υποδομή του Διαδικτύου και τους δορυφόρους GPS.

Η προσθήκη του τελευταίου εμβόλιμου δευτερολέπτου το 2012 γονάτισε δικτυακούς τόπους όπως το Reddit, το LinkedIn, το StumbleUpon και το Foursquare, ενώ προβλήματα εμφανίστηκαν και στο λειτουργικό σύστημα Linux και τα προγράμματα γραμμένα στη γλώσσα Java.

Η Google ήταν έτοιμη για την αλλαγή χάρη σε μια αναβάθμιση λογισμικού που ονομάστηκε «εμβόλιμο πασάλειμμα». Ουσιαστικά η αναβάθμιση προσθέτει πολλά εμβόλιμα χιλιοστά του δευτερολέπτου πριν από την άφιξη του επίσημου εμβόλιμου δευτερόλεπτου, έτσι ώστε να μην είναι απότομη η μεταβολή.

Λόγω των δυνητικών επιπτώσεων στα υπολογιστικά συστήματα, οι ΗΠΑ θέλουν σήμερα να καταργήσουν εντελώς τα εμβόλιμα δευτερόλεπτα.

Άλλες χώρες διαφωνούν, καθώς η κατάργηση του μέτρου θα σήμαινε ότι το διεθνές στάνταρτ μέτρησης του χρόνου, η ώρα UTC, θα αποσυνδεόταν μια για πάντα από την αστρονομική ώρα που βασίζεται στην περιστροφή της Γης.

Μεταξύ των χωρών που αντιδρούν είναι η Βρετανία, καθώς η κατάργηση των εμβόλιμων δευτερολέπτων ουσιαστικά θα καταργούσε και την Ώρα Γκρίνουιτς, την αστρονομική ώρα που μετράται στον πρώτο μεσημβρινό της Γης κοντά στο Λονδίνο.

Η Ώρα Γκρίνουιτς πρακτικά συμπίπτει με την ώρα UTC, έχει όμως διαφορετικό ορισμό και χρησιμοποιείται επισήμως όλο και λιγότερο.

Όπως δήλωσε ο Ρόρι ΜακΊβοϊ του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Γκρίνουιτς, η διατήρηση ή κατάργηση των εμβόλιμων δευτερολέπτων είναι αντικείμενο παθιασμένων συζητήσεων εδώ και 12 χρόνια.



ΠΗΓΗ:apocalypsejohn.com

"Εγκλωβισμένη οικονομία" ή εγκλωβισμένοι "επενδυτές"; Η ηλεκτροπαραγωγή δεν προσφέρεται για πειράματα.


Η κυβέρνηση των μνημονίων μόλις μας τελείωσε και θα περιμένουμε μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2015 να μάθουμε τι μας ξημερώνει. Οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί ωστόσο φαίνεται πως πήραν το μήνυμα και προεξοφλούν νωρίτερα το αποτέλεσμα των εκλογών. Είδαμε έτσι πριν λίγες μέρες ένα άρθρο του Αν. Καλλιτσάντση, Προέδρου του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), που βγάζει όλη την πίκρα των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών για το ότι, παρά το ότι έβαλαν την τρόικα μπροστά, δεν κατάφεραν να σβήσουν το λιγνίτη και να παραδώσουν την ...
ηλεκτροπαραγωγή της χώρας στις δικές τους μονάδες φυσικού αερίου.

Σε μια απ' τις πρώτες αναρτήσεις πέρυσι σχολιάζαμε ένα δημοσίευμα, που μας έλεγε και τότε "τον πόνο της αγοράς": "Η αγορά θεωρεί ότι θα μπορούσε να έχει άμεσο αποτέλεσμα η απόσυρση παλαιών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ώστε να μειωθεί η συμμετοχή τους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Από 57% που υπολογίζεται σήμερα θα μπορούσε, αν αποσύρονταν περί τα 2000 MW, να μειωθεί στο 47%. Οπότε στην περίπτωση αυτή η αγορά θα γινόταν πολύ πιο αποδοτική και οικονομική, θα μπορούσαν να εισέλθουν στο Σύστημα περισσότερες νέες μονάδες φυσικού αερίου, θα δημιουργούταν αγορά ΑΔΙ, θα μειωνόταν η επιβάρυνση από το CO2 και κυρίως, η χώρα μας θα όδευε πιο ομαλά και αξιόπιστα στο στόχο του 20-20-20." Ένα χρόνο μετά η συμμετοχή του λιγνίτη έχει μειωθεί πιο κάτω κι απ' το 47%, στο 46%, αλλά η γκρίνια των ιδιωτών παραγωγών παραμένει αμετάβλητη. Και πρόσφατα καταστράφηκαν δυο μονάδες στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, αλλά η γκρίνια θα παραμένει διαρκώς αμείωτη.

Τι μας λέει "με το καλημέρα" στο άρθρο του ο κ. Καλλιτσάντσης; "Η αγορά ηλεκτρισμού αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του εσωτερικού διχασμού. Μία εν πολλοίς μονοπωλιακή αγορά, όπου η απελευθέρωση παραμένει κενό γράμμα του νόμου τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Η ΔΕΗ, διαθέτοντας αποκλειστική πρόσβαση στους φθηνούς ενεργειακούς πόρους (λιγνίτης, νερό), και προνομιακή μεταχείριση από την Πολιτεία, σε όλα τα επίπεδα (από το αδειοδοτικό μέχρι την αθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων προς ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ), αποκλείει κάθε περιθώριο ανταγωνισμού, κατορθώνοντας να ελέγχει το 97% της προμήθειας ηλεκτρισμού."

Είναι απολύτως θεμιτό να αγωνιούν για την τύχη των επενδύσεών τους, αλλά αυτό ουδόλως σημαίνει πως πρέπει οι πολίτες να φορτώνονται τα βάρη των άστοχων επιλογών. Επειδή οι του ΕΣΑΗ εγκλωβίστηκαν σε ατυχείς επενδύσεις, αυτό δεν σημαίνει πως όλη η οικονομία είναι εγκλωβισμένη, επειδή δήθεν η ΔΕΗ διαθέτει "αποκλειστική πρόσβαση" στους λιγνίτες. Ο ΕΣΑΗ δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος, ας κοιτάξουν καλύτερα ολόγυρά τους. Ολόκληρη η οικονομία είναι εγκλωβισμένη στις μνημονιακές πολιτικές, που έχουν γκρεμίσει το ΑΕΠ κι έχουν τσακίσει τη ζήτηση ενέργειας.

Κι έπειτα, από πού κι ως πού η ΔΕΗ διαθέτει "αποκλειστική πρόσβαση" στους λιγνίτες; Δεν υπάρχουν τα επί 70 χρόνια ιδιωτικά λιγνιτωρυχεία της Βεύης και της Αχλάδας στη Φλώρινα; Ενδιαφέρθηκε ποτέ κανείς πραγματικά -κι όχι φιλολογικά- να συνεργαστεί με τα ιδιωτικά λιγνιτωρυχεία και να επενδύσει σε νέα λιγνιτική μονάδα στη Φλώρινα; Δεν υπάρχουν διαθέσιμα σε όλους τα μεγάλα λιγνιτικά κοιτάσματα στην Ελασσόνα και τη Δράμα; Ενδιαφέρθηκε κανείς τόσα χρόνια να επενδύσει σε νέα λιγνιτική μονάδα στην Ελασσόνα και τη Δράμα; Κι ακόμα και χωρίς τους λιγνίτες, ενδιαφέρθηκε μήπως κανείς του ΕΣΑΗ να επενδύσει σε λιθανθρακική μονάδα, με εισαγόμενο λιθάνθρακα, που υπάρχει άφθονος στη διεθνή αγορά; Κάποια αίτηση κατασκευής μονάδας στη Βεγόρα Φλώρινας με καύσιμο εισαγόμενο απ' τα βόρεια σύνορα, που κατατέθηκε το 2007, γιατί δεν προχώρησε; Κάποια άλλη αίτηση κατασκευής μονάδας στη Μελίτη Φλώρινας, που κατατέθηκε το 2010, γιατί δεν προχώρησε; Μήπως επειδή οι πραγματικές επενδύσεις σε ανθρακικές μονάδες χρειάζονται και πραγματικά λεφτά και λεφτά δεν υπάρχουν;

Κι αν η κυβέρνηση ήταν που καθόριζε τα "επιτρεπόμενα" καύσιμα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, αυτό ουδόλως αναιρεί το γεγονός ότι οι ίδιοι, ως ενήλικοι, είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις επενδυτικές τους επιλογές. Οι όροι του παιχνιδιού ήταν γνωστοί όταν δίνονταν οι άδειες κατασκευής των μονάδων φυσικού αερίου. Εκτός κι αν υπήρχαν και κάποιοι άλλοι όροι, κρυφοί, "κάτω απ' τραπέζι", οπότε ας ζητήσουν τώρα το λογαριασμό από τους συνομιλητές τους.

Η "προνομιακή" μεταχείριση της ΔΕΗ περιλαμβάνει επίσης τη μετατροπή της σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό, κάτι που της έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα ανείσπρακτων λογαριασμών. Θα ήθελαν να αναλάβουν το "προνομιακό" αυτό έργο οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί; "Προνομιακή" είναι επίσης η ανάθεση του ρόλου του "τελευταίου καταφυγίου" της αγοράς, κάτι που θα μπορούσαν να αναλάβουν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί και να φορτωθούν π.χ. τις αμαρτίες της Energa και της Hellas Power.

Λέει επίσης το άρθρο : "Αχρηστεύουμε ιδιωτικές επενδύσεις 1,5 δις ευρώ σε σύγχρονες μονάδες παραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, παραβλέποντας τις κοσμογονικές αλλαγές που συντελούνται στην καθημερινή λειτουργία της αγοράς, λόγω της μεγάλης διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, και την απαίτηση για ευέλικτη ισχύ." Σεβαστό το ποσό που επενδύσατε για να κάνετε κάπου 2500MW, αλλά μόνο η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 των 660MW θα κοστίσει 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ (και με τα συνήθη στην ελληνική αγορά "απρόβλεπτα" και "αναθεωρήσεις" μάλλον θα τα ξεπεράσει αρκετά). Αυτό που προφανώς ενδιαφέρει τον ΕΣΑΗ είναι να αλλάξει το ενεργειακό μείγμα της χώρας, προσθέτοντας πολλά αναξιόπιστα αιολικά και Φ/Β, προκειμένου να γίνουν απαραίτητες οι -αξιόπιστες μεν, πανάκριβες δε- μονάδες φυσικού αερίου, αδιαφορώντας πλήρως για τις συνέπειες που θα έχει αυτό στο κόστος ηλεκτρισμού της χώρας. Να τινάξουμε τη χώρα στον αέρα για να κερδίσουν κάποιοι; Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε!

Οι ιδιώτες παραγωγοί θέλουν εγγυημένες αποδόσεις για τις μονάδες τους, σε καθεστώς ελεύθερης και ανταγωνιστικής αγοράς. Οι ελεύθερες και ανταγωνιστικές αγορές σ' όλο το δυτικό κόσμο έχουν και επιχειρηματικό ρίσκο, δεν έχουν εγγυημένες αποδόσεις. Εγγυημένη απόδοση επιτρέπεται να έχει μόνο το δημόσιο χρήμα, κανείς άλλος. Διαφορετικά, γιατί να μη βγουν και οι "επενδυτές" του χρηματιστηρίου το 1999 και να ζητούν "εγγυημένες" αποδόσεις; Κάθε φορά που ακούω για "εγγυημένες" αποδόσεις στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας δεν ξέρω γιατί, αλλά πάντα θυμάμαι την επίσκεψη Καραμανλή στο Μπαϊρακτάρη τον Οκτώβριο 2004. 

Και δεν πρέπει να ξεχνούμε πως ήταν ακριβώς η επιχειρηματική συμπεριφορά ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών και οι πιέσεις μέσω της τρόικας, που προκάλεσαν την οργή ακόμα και στελεχών "ορκισμένων" στην ελεύθερη αγορά, όπως ο Αθανασόπουλος της ΔΕΗ κι ο Βουρλούμης του ΟΤΕ. 


Όσο κι αν γκρινιάζουν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, τα βασικά της ηλεκτροπαραγωγής δεν μπορούν να αλλάξουν, είναι τεχνικό ζήτημα κι όχι πολιτικό: η ηλεκτρική ενέργεια δεν αποθηκεύεται σε μεγάλη κλίμακα με οικονομικά αποδεκτό τρόπο και η παραγωγή κάθε στιγμή πρέπει να καλύπτει τη ζήτηση, αλλά όχι πολύ, καθώς η συχνότητα του ρεύματος πρέπει να διατηρείται στα 50Hz. Η ζήτηση έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που σχετίζονται με τη λειτουργία της οικονομίας και τις ανθρώπινες συνήθειες. Π.χ. τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες η ζήτηση μειώνεται, καθώς κλείνει μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων. Κάθε βράδυ στο διάστημα 8-10 η ζήτηση αυξάνεται, επειδή ανάβουμε τα φώτα και λειτουργούν οι τηλεοράσεις. Και 2-5 τη νύχτα η ζήτηση γίνεται ελάχιστη, επειδή ο κόσμος κοιμάται.  Αυτά δεν μπορούν ν' αλλάξουν και η παραγωγή πρέπει να προσαρμοστεί στις συνθήκες της ζήτησης. Απλά πράγματα, που μπορεί να τα καταλάβουν ακόμα και παιδιά. 

Αλλά αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν ούτε τα παιδιά ούτε και οι μεγάλοι είναι για ποιο ακριβώς λόγο δεν ανταγωνίζονται οι ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου τις μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ. Όμοιας τεχνολογίας μονάδες είναι, την ίδια "ευελιξία" προσφέρουν, στην ίδια περιοχή της καμπύλης ζήτησης φορτίου εντάσσονται, γιατί λοιπόν θεωρούν πως δεν υπάρχει ανταγωνισμός; Κι ακόμα χειρότερα, εκείνο που δεν πρόκειται ποτέ να καταλάβει κανείς είναι για ποιο ακριβώς λόγο το περασμένο καλοκαίρι, στη διάρκεια της απεργίας της ΔΕΗ, η κυβέρνηση προτίμησε να επιστρατεύσει τους απεργούς αντί να βάλει να δουλέψουν οι μονάδες του ΕΣΑΗ. Γιατί ο ΕΣΑΗ δεν βγήκε τότε να διαμαρτυρηθεί στην κυβέρνηση πως οι μονάδες του δεν δουλεύουν, ενώ η ΔΕΗ έχει απεργία; Δεν περιμένουμε φυσικά απάντηση απ' τον ΕΣΑΗ, καθώς την απάντηση την περιμένουμε απ' το Μανιάτη, μετά την ερώτηση που κατέθεσε ο Σύριζα στη Βουλή τον περασμένο Σεπτέμβριο, με βάση τη μεγάλη αποκάλυψη του Greeklignite.

Και μας λέει ακόμα το άρθρο : "Το 2015 δεν μπορεί να είναι ένα ακόμα έτος προσδοκιών και αθέτησης ευρωπαϊκών δεσμεύσεων. Πρέπει να είναι η χρονιά που οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί θα αποκτήσουν απευθείας πρόσβαση στους εγχώριους, φθηνούς ενεργειακούς πόρους, δηλαδή το λιγνίτη και το νερό, αφού μόνο με άμεσο έλεγχο της παραγωγής μπορούν να διαμορφωθούν πλήρως καθετοποιημένες εταιρείες, οι οποίες θα μπορούν να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις και να προσφέρουν φθηνότερη ενέργεια." Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα! Ας καταθέσει ο ΕΣΑΗ προτάσεις αξιοποίησης των λιγνιτικών κοιτασμάτων που είναι ελεύθερα, για να δώσει δουλειά στους Έλληνες. Ας ψάξει να βρει χρηματοδότηση, όπως κάνουν όλοι οι πραγματικοί επενδυτές και ας υλοποιήσει πραγματικές επενδύσεις. Αλλά, όπως όλοι γνωρίζουμε, "απευθείας πρόσβαση" μήπως σημαίνει να έχει η ΔΕΗ το κόστος της λειτουργίας του λιγνίτη κι οι "ανταγωνιστές" να καρπώνονται "αεριτζήδικα" κέρδη, μέσα από δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ; Μήπως σημαίνει να πάρουν "κοψοχρονιά" έτοιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, μέσα από σχήματα τύπου "μικρή ΔΕΗ"; Λυπάμαι, χάσατε, η μνημονιακή κυβέρνηση μόλις κατέρρευσε κι αν βγει πρώτος ο Σύριζα, μάλλον θα μείνετε με τις "ευσεβείς επιθυμίες".

Αλλά δεν έχουμε καμιά αμφιβολία πως, σε περίπτωση που κερδίσουν τις εκλογές οι ΣαμαροΒενιζέλοι, οι πιέσεις θα επανέλθουν δριμύτερες. Γι' αυτό και χρειάζεται η επαγρύπνηση όλων μας: η ηλεκτροπαραγωγή είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την έχουν ιδιώτες. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που το 1950 ιδρύθηκε η ΔΕΗ, για να πάρει την ηλεκτροπαραγωγή απ' τους ιδιώτες και να την κάνει προσιτή σε όλους τους Έλληνες, σε κάθε χωριό, κι όχι με βάση τερτίπια τύπου "πληθυσμιακής κάλυψης". Δεν θα ξαναγυρίσουμε τη χώρα στο 1949 μόνο και μόνο για να κερδίζουν άκοπα πέντε-έξι.

Η κατασκευή ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ήταν ένα βασικό λάθος πολιτικής πριν από 15 χρόνια, δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει ποτέ, καθώς τα χαρακτηριστικά της ελληνικής "αγοράς", δηλαδή της καμπύλης ζήτησης φορτίου, δεν τις "σήκωναν". Από τη στιγμή που έγιναν είναι μια πραγματικότητα και πρέπει να παρθούν αποφάσεις για το τι θα απογίνουν. Αλλά όσο η οικονομία δεν ανακάμπτει και δεν ζητά ενέργεια, θα υπάρχει υπερεπάρκεια ισχύος και οι πιο ακριβές μονάδες δεν μπορούν να δουλέψουν και θα κάθονται. Είναι τόσο απλό.


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Ποιοι «παίκτες» θα αναλάβουν την προμήθεια υγρών καυσίμων της ΔΕΗ για το 2015


Δύο πετρελαϊκές, οι Motor Oil και Shell, θα μοιραστούν τις προμήθειες σε μαζούτ της ΔΕΗ για το νέο έτος, ενώ αντίστοιχα οι EKO και Motor Oil θα αναλάβουν το κομμάτι των προμηθειών πετρελαίου ντίζελ.
Τα παραπάνω προκύπτουν από διαγωνισμό που διενήργησε και κατακύρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημόσιας Επιχείρησης.
Μάλιστα, η Shell θα εφοδιάσει τις ποσότητες που θα αποθηκεύονται στις δεξαμενές της ΔEΗ στον ΑΗΣ Λαυρίου, οι οποίες αναβαθμίζονται σε κέντρο διαμετακόμισης καυσίμων, ενώ η ελληνική εταιρεία θα προμηθεύει τοπ μαζούτ για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής σε Κρήτη (Λινοπεράματα και Αθερινόλακκος) και Ρόδο.
Αναφορικά με τις προμήθειες πετρελαίου ντίζελ που ανέλαβαν η ΕΚΟ, εμπορική θυγατρική των ΕΛ.ΠΕ., και η Motor Oil, προκύπτει ότι η ΕΚΟ θα τροφοδοτεί τις μονάδες όλων των νησιών που χρησιμοποιούν το καύσιμο αυτό, με εξαίρεση τον ΑΗΣ Χανίων (μονάδα συνδυασμένου κύκλου), τον οποίο θα τροφοδοτεί η Motor Oil.
Να σημειωθεί ότι στο α’ εξάμηνο του 2014 οι μονάδες της ΔEΗ στην Κρήτη κατανάλωσαν 209.000 τόνους μαζούτ και 54.756 χιλιόλιτρα πετρελαίου ντίζελ. Της Ρόδου 56.097 τόνους μαζούτ και 9.772 χιλιόλιτρα ντίζελ, ενώ τα υπόλοιπα νησιά 126.316 τόνους μαζούτ και 30.490 χιλιόλιτρα ντίζελ.
Συνολικά, η ΔΕΗ το πρώτο εξάμηνο του έτους κατανάλωσε για τις μονάδες των νησιών 391.453 τόνους μαζούτ και 95.019 χιλιόλιτρα ντίζελ.
Τα τελευταία χρόνια οι προμήθειες μαζούτ για τον ΑΗΣ Λαυρίου κατακυρώνονται σε διεθνείς traders όπως η Vitol και η Trafigura, καθώς οι ελληνικές εταιρείες το καύσιμο αυτό το αξιοποιούν ως πρώτη ύλη για τις μονάδες cracking των διυλιστηρίων τους.



ΠΗΓΗ:energypress.gr

Κατάρα των πλουτοπαραγωγικών πηγών και Ευρωπαϊκή Οδηγία 2013/34/ΕΕ


Η Οδηγία 2013/34 της ΕΕ αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κατά του φαινομένου της «κατάρας των πλουτοπαραγωγικών πηγών» (Resource Curse) και της διαφθοράς η οποία συνδέεται με την εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων. H οδηγία βρίσκεται εδώ: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32013L0034&from=EN.
Περισσότερα για το φαινόμενο της «κατάρας των πλουτοπαραγωγικών πηγών» δείτε εδώ: http://www.energypress.gr/news/H-Ellada-pashei-apo-thn-Katara-twn-Ploytoparagwgikwn-Phgwn-kai-thn-Ollandikh-Astheneia
Η συγκεκριμένη οδηγία αφορά τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, και συναφείς εκθέσεις επιχειρήσεων ορισμένων μορφών. Οι χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν περιθώριο το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουλίου του 2015 να ενσωματώσουν τη συγκεκριμένη Οδηγία στις Εθνικές τους νομοθεσίες. Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Δανία, και το Ηνωμένο Βασίλειο (μόλις πρόσφατα: Δεκέμβριος 2014) το έχουν κάνει ήδη. Η Ελλάδα δεν έχει ενσωματώσει ακόμη στο Εθνικό της δίκαιο τη συγκεκριμένη Οδηγία.
Το Κεφάλαιο 10 (Άρθρο 41) της συγκεκριμένης οδηγίας αναφέρεται ρητώς στις «επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εξορυκτική βιομηχανία» και πιο συγκεκριμένα  «στις επιχείρησης που αναπτύσσουν δραστηριότητες οι οποίες σχετίζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την αναζήτηση, την εξερεύνηση, τον εντοπισμό, την ανάπτυξη και την εξόρυξη κοιτασμάτων μεταλλευμάτων, πετρελαίου, φυσικού αερίου ή άλλων υλικών...».
Στο Άρθρο 42 του Κεφαλαίου 10 της Οδηγίας αναφέρεται μεταξύ άλλων πως οι προαναφερθέντες επιχειρήσεις «υποχρεούνται να υποβάλλουν εκθέσεις για πληρωμές προς κυβερνήσεις». Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ορισμένες πολύ μεγάλες εξορυκτικές επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να αποκαλύπτουν τις πληρωμές τους σε εθελοντική βάση.
Πώς συνδέεται αυτό με την «κατάρα των πλουτοπαραγωγικών πηγών»;
Καταρχήν ξεκαθαρίζω πως η συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Οδηγία αποτελεί αντίγραφο της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής νομοθεσίας «Dodd–Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act» (ειδικά το εδάφιο 1504 της Dodd-Frank Act) η οποία συνδέεται με τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Σχετικά με την αντίστοιχη Αμερικανική νομοθεσία δείτε εδώ: http://www.resourcegovernance.org/issues/dodd-frank
Η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2013/34 έχει στόχο την διασφάλιση της ορθής/χρηστής διαχείρισης των κρατικών εσόδων από την εξόρυξη των ορυκτών πόρων και την προστασία αυτών των εσόδων από τη διαφθορά προς όφελος των πολιτών.
Η συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Οδηγία αφορά άμεσα την Ελλάδα.
Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στο κρίσιμο σταυροδρόμι αλλαγής του παραγωγικού της μοντέλου προσδοκώντας στην αξιοποίηση των ορυκτών της πόρων.
Η συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Οδηγία πρέπει να ενσωματωθεί το γρηγορότερο δυνατό στο Εθνικό δίκαιο οποιαδήποτε και αν είναι η επόμενη κυβέρνηση.
Η εγαρμογή-τήρηση της συγκεκριμένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας  θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο όσο αφορά τη μελλοντική αξιοποίηση των πιθανών Ελληνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και σπάνιων γαιών και την αποφυγή του φαινομένου της «κατάρας των πλουτοπαραγωγικών πηγών» στη χώρα μας.
* του Σωτήρη Ν. Καμενόπουλου, Υπ. Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης, Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων


ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΙΚΑ: Αυξήθηκαν οι ασφαλισμένοι, μειώθηκε το ημερομίσθιο τους


Κατά 14,79% αυξήθηκαν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ το Μάιο του 2014 σε σχέση με το Μάιο του 2013, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ταμείου. Στο ίδιο διάστημα, το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 7,93%. Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση επίσης της μερικής απασχόλησης (35,03%).

Πιο αναλυτικά:

Ο αριθμός των ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 14,72%, στα οικοδομοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 18,34% και στο σύνολο των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 14,79%. Ο αριθμός των ασφαλισμένων αυξήθηκε στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση κατά 11,06%, ενώ με μερική απασχόληση αυξήθηκε κατά 35,03%.

Ο αριθμός των αλλοδαπών ασφαλισμένων αυξήθηκε κατά 22,49%.

Το ποσοστό των ασφαλισμένων γυναικών επί του συνόλου των ασφαλισμένων αυξήθηκε από 46,91% σε 47,12%.

Η μέση απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 2,94%, ενώ στα οικοδομοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 10,03%.

To μέσο ημερομίσθιο στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 7,87%, στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 12,70% και στο σύνολο κατά 7,93%.

Ο μέσος μισθός μειώθηκε στις κοινές επιχειρήσεις κατά 10,57% και στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 3,94%.

Στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 6,18%, ενώ ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 7,47%.


ΠΗΓΗ.capital.gr

ΕΣΥ ΘΑ ΤΟΝ ΑΦΗΣΕΙΣ....


Αύξηση 5% στη φετινή κατανομή βιοντίζελ


Χρονικό περιθώριο μέχρι τις 21 Ιανουαρίου θα έχουν οι επιχειρήσεις παραγωγής βιοντίζελ, που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στη φετινή κατανομή. Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου, ο σφραγισμένος φάκελος των ενδιαφερόμενων θα πρέπει να περιλαμβάνει μια σειρά από δικαιολογητικά μεταξύ των οποίων και τα τιμολόγια προμήθειας βαμβακόσπορου, χρησιμοποιημένων φυτικών ελαίων, τηγανελαίων και ζωικών λιπών, καθώς και τα σχετικά δελτία αποστολής, που πρέπει να έχουν εκδοθεί από την 10η Μαΐού 2014 μέχρι την 21η Ιανουαρίου 2015. Σε περίπτωση ιδιοπαραγωγής βαμβακόσπορου η ημερομηνία εκκόκισης σύσπορου βάμβακος και παραγωγής βαμβακόσπορου πρέπει να έπεται της 9ης Μαΐου και ναμην είναι μεταγενέστερη της 21ης Ιανουαρίου. 

Η φετινή κατανομή, με βάση την ίδια απόφαση θα φτάσει σε ποσότητα τα 140.000 χιλιόλιτρα και είναι αυξημένη κατά 5,2% σε σύγκριση με πέρυσι (133.000 χιλιόλιτρα). Η αύξηση αυτή αποτελεί και μια ακόμη θετική ένδειξη για τη συνολική ανάκαμψη που αναμένεται να υπάρξει φέτος στην κατανάλωση καυσίμων. Και αυτό διότι η ποσότητα της κατανομής του βιοντίζελ καθορίζεται με βάση τις εκτιμήσεις των κατόχων αδειών διύλισης για την εγχώρια κατανάλωση πετρελαίου κίνησης για την επίμαχη περίοδο (2015) αλλά και τα στοιχεία διάθεσης πετρελαίου κίνησης για την προηγούμενη περίοδο.

Με δεδομένο λοιπόν ότι το υποχρεωτικό ποσοστό ανάμειξης κατ’ όγκο που οφείλουν να διασφαλίζουν οι υπόχρεοι ανάμειξης αυτούσιου βιοντίζελ στο πετρέλαιο κίνησης στο πλαίσιο του εθνικού στόχου για τη συμμετοχή ενέργειας από ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας στις μεταφορές, καθορίζεται και η συνολική κατανομή του αυτούσιου βιοντίζελ. 

Υπενθυμίζεται τέλος ότι στην περυσινή κατανομή είχαν συμμετάσχει συνολικά 20 εταιρείες, με τις μεγαλύτερες ποσότητες να προσφέρουν οι εταιρείες Agroinvest, Παύλος Πέττας, GF Energy και ΕΛΙΝ Βιοκαύσιμα, ενώ μεταξύ των άλλων συμμετεχόντων περιλήφθησαν και τα ΕΛΠΕ, η ΡΕΒΟΙΛ Βιοκαύσιμα, AVIN και Motor Oil.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Σε Χαμηλά Εξαετίας Κατρακυλούν οι Τιμές του Πετρελαίου


Στα χαμηλότερα επίπεδα από την άνοιξη του 2009 έχουν διολισθήσει οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η παγκόσμια προσφορά αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, ενώ η ανάπτυξη στις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου -πλην ΗΠΑ- συνεχίζει να επιβραδύνεται.

Σήμερα, Τετάρτη, το Μπρεντ υποχωρεί χαμηλότερα κατά 14 σεντς στα 50,96 δολάρια το βαρέλι. Χθες, σημείωσε απώλειες 3,8% στα 51.50 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από τις 30 Απριλίου 2009.

Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 47,93 δολάρια (-3 σεντς), ενώ την Τρίτη υποχώρησε κατά 2,11 στα 47,93 δολάρια/βαρέλι, χαμηλότερο επίπεδο από τις 11 Απριλίου 2009.

Από τη σκοπιά της τεχνικής ανάλυσης, σύμφωνα με το Reuters, δεν αποκλείεται το Μπρεντ να κατρακυλήσει έως τα 41,99 δολάρια και το αμερικανικό αργό στα 36,74 δολάρια.

Η πτώση των τιμών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της προσφοράς, ενώ την ίδια ώρα η ζήτηση εξασθενεί, καθώς στην Ευρώπη και την Ιαπωνία οι οικονομίες είναι σε ύφεση, ενώ η στην Κίνα ο ρυθμός ανάπτυξης κατεβάζει ταχύτητα.

Οι καθαρές εισαγωγές πετρελαίου στην Κίνα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 3,3% φέτος, έναντι 8,9% το 2014.


ΠΗΓΗ:energia.gr

Energean Oil: Επιταχύνει τις γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Ε», υπό την πίεση της βουτιάς του πετρελαίου


Αλλαγή προγράμματος για την Energean Oil, που υπό την πίεση της συνεχιζόμενης βουτιάς στις τιμές του πετρελαίου, επισπεύδει το νέο πρόγραμμα γεωτρήσεων στο κοίτασμα "Ε", που θεωρείται το πλέον υποσχόμενο της περιοχής.
Ετσι και ενώ αρχικά οι γεωτρήσεις στο "Ε" προγραμματίζονταν για το β' εξάμηνο του 2016, και πάντως μετά από εκείνες στο “Β. Πρίνο", τώρα "έρχονται" πιο μπροστά, και συγκεκριμένα στις αρχές της επόμενης χρονιάς.
Ο λόγος είναι απλός. Με το πετρέλαιο σε τόσο χαμηλά επίπεδα (σσ: χθες υποχώρησε στα 50 δολάρια), ο μόνος τρόπος για να παραμείνει βιώσιμη η επένδυση στη Καβάλα και να μη γίνει ζημιογόνος, είναι να αυξηθεί και μάλιστα γρήγορα η παραγωγή.
Και ο μοναδικός τρόπος για να αυξηθεί σημαντικά η παραγωγή, και να φτάσει σύμφωνα με το στόχο στα 5.000 βαρέλια ημερησίως από μόλις 2.000 βαρέλια σήμερα, είναι μέσω του κοιτάσματος "Ε", που θεωρείται το πλέον πλούσιο από τα τρία, έχοντας τα μεγαλύτερα βεβαιωμένα αποθέματα (15 εκατ. βαρέλια, έναντι 12 εκατ. του "Πρίνου" και μόλις 3 εκατ. του "Β. Πρίνου").
Γι’ αυτό, και όπως τονίζουν στο “Energypress” στελέχη της εταιρείας, η επίσπευση του νέου προγράμματος των 15 γεωτρήσεων για τη διετία 2015-2016 κρίνεται πιο επιτακτική παρά ποτέ, με τη διαφορά ότι σ' αυτό υπάρχει μια σημαντική αναπροσαρμογή.
Σύμφωνα με το πλάνο του περασμένου Ιουλίου, το πρόγραμμα θα ξεκινούσε το Μάρτιο του 2015 με 7 γεωτρήσεις στον “Πρίνο”, για να ακολουθήσει το 2016 1 γεώτρηση στο “Β. Πρίνο”, και να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς με άλλες 7 γεωτρήσεις στο “Ε’”.
Αλλά πριν από έξι μήνες όταν και καταρτίσθηκε η στρατηγική αυτή, οι τιμές του πετρελαίου κινούνταν στα 100 δολάρια το βαρέλι, και οι ανά τον κόσμο πετρελαικές εταιρείες έκαναν φιλόδοξα σχέδια για νέες έρευνες ακόμη και σε μεγάλα βάθη.
Δεδομένων των ανατροπών που προκαλεί η προτόγνωρη βουτιά του πετρελαίου, αλλά και του ότι το “Ε” είναι το πιο πλούσιο από τα τρία κοιτάσματα, πρόσφατα η Energean αναπροσάρμοσε το πρόγραμμά της: Ξεκινά κανονικά φέτος γεωτρήσεις από τον “Πρίνο”, και ακολουθούν στις αρχές του 2016 αυτές στο “Ε” (εφόσον ως τότε έχουν ληφθεί οι σχετικές περιβαλλοντικές άδειες), για να μείνει για το τέλος εκείνη στο “Β. Πρίνο”.
Μέσω των κινήσεων αυτών, ο στόχος είναι να αυξηθεί η παραγωγή στα 5.000 βαρέλια την ημέρα, κάτι που αν επιτευχθεί, τότε η επένδυση θα μπορεί να “αντέξει” ακόμη και αν οι τιμές του πετρελαίου πέσουν στα 30 δολάρια το βαρέλι. Διότι όσο μεγαλύτερη είναι η παραγωγή πετρελαίου, τόσο υψηλότερα είναι και τα έσοδα, άρα και οι αντοχές στην υποχώρηση των τιμών. Σημειωτέον εδώ ότι υπάρχει και σενάριο για ημερήσια παραγωγή 10.000 βαρελιών.
Σε κάθε περίπτωση, και παρ’ ότι άλλες πετρελαϊκές έχουν περικόψει σημαντικά το επενδυτικό τους πρόγραμμα, στελέχη της Energean τονίζουν ότι δεν αλλάζει ο στόχος να εξορύξει μέσα στην επόμενη διετία τα 30 εκατ. βαρέλια βεβαιωμένων κοιτασμάτων της περιοχής και να καταστήσει βιώσιμη την δραστηριότητα στην Καβάλα.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων η πρώτη γεωτρήση ξεκινά τον Μάρτιο. Το καινούριο της γεωτρύπανο, το “Energean Force” (πρώην “Glen Εsk”), έφτασε από τη Γκάνα στο Πέραμα τον Οκτώβριο όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα για τις απαραίτητες μετασκευές. Εκτός απροόπτου, αναμένεται να καταφτάσει στον Κόλπο της Καβάλας μέσα στον Ιανουάριο ή στις αρχές Φεβρουαρίου.
Η στάση της Third Point
Υπό την παρούσα πολιτική αβεβαιότητα, ένα εύλογο ερώτημα αφορά στη στάση που θα τηρήσει το επόμενο διάστημα το αμερικανικό fund της Third Point, το οποίο και εισήλθε το 2013 στο μετοχικό κεφάλαιο της Energean. Ερώτημα φυσικά που αφορά σε όλα τα ξένα funds με ισχυρές θέσεις σε ελληνικές εταιρείες, από τους λιγοστούς ξένους θεσμικούς που έχουν απομείνει στην εγχώρια αγορά μέχρι τα πολλά hedge funds.
Θυμίζουμε ότι η Third Point είχε αγοράσει ποσοστό στην Energean έναντι 60 εκατ. δολάρια, κεφάλαια με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί το νέο πρόγραμμα γεωτρήσεων.
Οπως όμως εξηγούν κύκλοι της εταιρείας, η παρουσία της Third Point δεν επηρεάζεται από τις πολιτικές εξελίξεις καθώς η Energean έχει προσανατολισμό στις ξένες αγορές. Παράγει δηλαδή πετρέλαιο, το οποίο για μια εξαετία συμφώνησε να το διαθέτει στη BP μέσω ενός συμβολαίου αξίας 500 εκατ. δολαρίων που υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2014. Αρα δεν επηρεάζεται τόσο από το ασαφές εγχώριο πολιτικό τοπίο, όσο κυρίως από την καθοδική πορεία της τιμής του  πετρελαίου. Αν για παράδειγμα αυτό πέσει κάτω από τα 20-30 δολάρια, τα πάντα θα τεθούν σε νέα βάση, και θα υπάρξουν νέες αναπροσαρμογές στο πρόγραμμα γεωτρήσεων.
Επιπτώσεις από τη βουτιά
Πάντως οι επιπτώσεις της κατρακύλας στη τιμή του πετρελαίου φαίνονται ήδη στην ελληνική αγορά. Προ μερικών εβδομάδων η Energean, μετά από την εξαγορά του μεριδίου της καναδικής Petra, “βρίσκεται” με ποσοστό 100% στα Ιωάννινα. Οι Καναδοί που συμμετείχαν στη κοινοπραξία με ποσοστό 20% πούλησαν στην ελληνική εταιρεία το μερίδιό τους. Είχε προηγηθεί η εξαγορά τους από την Mitra Energy Ltd που συνεπάγεται την επίκεντρωσή τους στη ΝΑ Ασία, διότι μέσα σε ένα τόσο δυσμενές για έρευνες πετρελαίου περιβάλλον, δεν προτίθενται να αναλάβουν ρίσκο στην Ελλάδα.
Όσο για το μέτωπο της Δ. Ελλάδας, η Energean βρίσκεται την στιγμή αυτή σε φάση συγκέντρωσης και επεξεργασίας παλαιότερων σεισμικών δεδομένων, 2ης γενιάς για τα Ιωάννινα, και 3ης γενιάς για το Κατάκολο. Το θέμα είναι τι θα συμβεί με τους επόμενους διαγωνισμούς (Φεβρουάριο για Αρτα, Πρέβεζα, ΒΔ Πελοπόννησο και Μάιο για Ιόνιο-Κρήτη), όπου τα πάντα θα εξαρτηθούν από την περαιτέρω πορεία της τιμής του πετρελαίου. Με τιμές στα 50 δολάρια κανείς δεν βλέπει ευκαιρίες στα βαθιά νερά, σαν αυτά του Ιονίου και της Κρήτης.
Το "νέο" καθεστώς
Ένα άλλο ζήτημα είναι η πολιτική για τους υδρογονάνθρακές που θα τηρήσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Αν αυτή έχει ως κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα έχει ταχθεί οπώς είναι γνωστό υπέρ ενός διαφορετικού μοντέλου εκμετάλλευσης, που αποκαλείται "production sharing agreement", και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1950 στη Βολιβία, μετά στην Ινδονησία και σε χώρες της Αφρικής, αλλά δεν ίσχυσε ποτέ στη Δύση.
Συνίσταται για περιοχές με διαπιστωμένα κοιτάσματα, με υπάρχουσα παραγωγή, που σημαίνει ότι μειώνεται πολύ το ρίσκο για τον ιδιώτη να χάσει τα λεφτά του και να μη βρει πετρέλαιο. Ακριβώς επειδή η επιτυχία θεωρείται σχεδόν διασφαλισμένη, στις συμβάσεις αυτές, ο επενδυτής δέχεται να εισπράξει ένα πολύ μικρό ποσό επί των εσόδων πχ 15%-20%, με το υπόλοιπο 75%-80% να καταλήγει στα κρατικά ταμεία. Το ερώτημα ωστόσο είναι σε χώρες σαν την Ελλάδα όπου πλην του Πρίνου παραγωγή δεν υπάρχει, και η πλειοψηφία των περιοχών είναι ανεξερεύνητη, ποιος σοβαρός επενδυτής θα δεχόταν να δαπανήσει εκατομμύρια σε έρευνες που μπορεί να αποβούν άκαρπες, αν δεν έχει ένα ισχυρό κίνητρο επί των προσδοκόμενων εσόδων, της τάξης του 30%-40%.
Πάντως ακόμη και αν προκύψει κυβέρνηση στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, το τοπίο δεν αναμένεται να έχει αποσαφηνισθεί μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου, οπότε και εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών στο διαγωνισμό για Αρτα, Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησο. Τι σημαίνει αυτό; Οτι είναι πολύ πιθανό να δοθεί παράταση στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, προκειμένου να μην αποβεί άγονος, γεγονός που μόνο καλό δεν θα έκανε στο αφήγημα των "ελληνικών πετρελαίων". Πόσο μάλλον όταν οι τιμές του μαύρου χρυσού υποχωρούν διαρκώς..


ΠΗΓΗ:energypress.gr