Η οικονομική κρίση, η άνοδος της θερμοκρασίας και τα οικονομικά παιχνίδια εξουσίας, συνθέτουν ένα «εκρηκτικό τοπίο» στον τομέα της ενέργειας, καθώς «πίσω από τη βιτρίνα», διεξάγεται ένας ακήρυχτος οικονομικός πόλεμος μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και θύμα τους τις ασθενέστερες οικονομικά χώρες.
Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ βρίσκονται σε διαδικασία συζήτησης για μία συμφωνία που θα επιφέρει τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής του «μαύρου χρυσού», σε μία προσπάθεια να συγκρατηθεί η «ελεύθερη πτώση» στην τιμή του πολύτιμου υγρού. Την ίδια στιγμή, όμως, τα νέα από τις ΗΠΑ προκαλούν απογοήτευση και...
Λόγω των ιδιόμορφων συνθηκών που έχουν επικρατήσει τελευταία, η στήλη αναγκάζεται να κάνει και… «αστυνομικό» ρεπορτάζ. Οι πηγές μας αναφέρουν ότι ήδη έχει «μπει» εισαγγελέας την Τράπεζα Αττικής, την οποία, όπως προέκυψε από την πρόσφατη υπόθεση «βόμβα» του δημοσιογραφικού κυκλώματος, χρησιμοποιούσε ως… ορμητήριο εις εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης, ο Παναγιώτης (για τους φίλους Τάκης) Μουσσάς.
Οι έρευνες, λένε οι ίδιες..
Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου θα αναγκάσει όλους τους παραγωγούς να παγώσουν την παραγωγή και δεν μπορεί να υπάρξει συνεδρίαση του ΟΠΕΚ νωρίτερα από την προγραμματισμένη χωρίς να έχει προηγηθεί μια τέτοια κίνηση, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
«Αυτή είναι η πραγματικότητα», δήλωσε σήμερα ο Σουχάιλ Αλ Μαζρουέι στο Αμπού Ντάμπι. «Οι τρέχουσες τιμές θα τους αναγκάσουν όλους να παγώσουν την παραγωγή. Δεν έχει νόημα το πείσμα».
Η Σαουδική Αραβία – ο μεγαλύτερος παγκόσμιος εξαγωγέας αργού – η Ρωσία, η Βενεζουέλα και το Κατάρ έχουν προτείνει..
Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου ξεκινούν να αναστέλλουν την παραγωγή πετρελαίου και βενζίνης, για πρώτη φορά σε διάστημα πολλών ετών, υποκύπτοντας στο γεγονός ότι το παγκόσμιο πλεόνασμα να συνεχίσει να ασκεί καθοδικές πιέσεις στις τιμές.
Σύμφωνα με το MarketWatch, οι μειώσεις της παραγωγής, που ανακοινώθηκαν καθώς οι εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου ανακοίνωσαν...
Γιατί η βιομηχανία πετρελαίου του ISIS είναι τόσο δύσκολο να πληγεί, παρά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς ΗΠΑ και Ρωσίας.
Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) έχει υπό τον έλεγχό της το μεγαλύτερο μέρος των κοιτασμάτων πετρελαίου της Συρίας και αυτό αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή εσόδων της. Σε εκτενές ρεπορτάζ τους, οι Financial Times ακολούθησαν και παρουσιάζουν τη διαδρομή ενός βαρελιού πετρελαίου στη Συρία, εξηγώντας γιατί είναι τόσο δύσκολο οι αεροπορικές επιδρομές ΗΠΑ και Ρωσίας να πλήξουν τη βιομηχανία πετρελαίου που έχει στήσει το ISIS.
1. Πού γίνεται η εξόρυξη πετρελαίου
Η κυριότερη περιοχή παραγωγής πετρελαίου από το Isis είναι η ανατολική επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ της Συρίας, στην οποία τον Οκτώβριο η παραγωγή ήταν μεταξύ 34.000 και 40.000 βαρέλια ημερησίως. Έκτοτε, η παραγωγή έχει μειωθεί λόγω των..