Ψύχος... Μόσχας και Κιέβου απειλεί να πλήξει την Ευρώπη εάν διακοπεί η ροή ρωσικού αερίου μέσω ουκρανικού εδάφους
Ο χάρτης της εξάρτησής μας από το ρωσικό φυσικό αέριο
Με την κρίση στην Ουκρανία να γίνεται όλο και εντονότερη, οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βλέπουν με τρόμο την προοπτική μίας διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καθώς ακόμη και η απλή θέρμανση των πολιτών τους εξαρτάται από τις ορέξεις της Μόσχας και του Κιέβου
Η Ευρώπη εξαρτάται τον Χειμώνα για πάνω από το 30% της κατανάλωσής της από το ρωσικό αέριο και δεν υπάρχει ρεαλιστικά αντικατάστασή του, ούτε θα υπάρξει για ακόμη δύο τρία χρόνια με άλλες εισαγωγές.
Στο σχετικό γράφημα μπορείτε να δείτε αναλυτικά την εξάρτηση των χωρών της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.
ΠΗΓΗ:ethnos.gr
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για το μέλλον της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, με αφορμή την ψήφιση της τροπολογίας με την οποία η κυβέρνηση αναλαμβάνει απευθείας την αρμοδιότητα διορισμού του
Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ.
Η EBU, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Η Αυγή», στην επιστολή της, σημειώνει ότι η διάταξη του νόμου που προέβλεπε «δικλείδες ασφαλείας από αδικαιολόγητη πολιτική επιρροή και οι κανόνες για το διορισμό των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου αποτελούσαν μέρος του σκεπτικού της απόφασης του ΣτΕ» με την οποία είχε απορριφθεί η αίτηση ακύρωσης της κοινής υπουργικής απόφασης για την κατάργηση της ΕΡΤ.
Ακόμη και ο νόμος για την ΕΡΙΤ προέβλεπε ειδική διαδικασία συγκρότησης φορέα αξιολόγησης των υποψηφίων για το Δ.Σ., περιορίζοντας την αρμοδιότητα του εποπτεύοντος υπουργού μόνο στο να επιλέγει από κατάλογο δέκα προτεινομένων τα επτά τακτικά και τα τρία αναπληρωματικά μέλη. Με την επίμαχη νέα ρύθμιση η αρμοδιότητα επανέρχεται στον κυβερνητικό εκπρόσωπο να καταρτίζει τον κατάλογο υποψηφίων και στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, με απλή πλειοψηφία να αποφασίζει.
Η επιστολή της EBU έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι εκκρεμεί (στα τέλη Σεπτεμβρίου) η απόφαση για την ένταξη της ΝΕΡΙΤ στον ευρωπαϊκό οργανισμό. Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνει ότι η πορεία σύστασης της ΝΕΡΙΤ, από την κορυφή μέχρι τις προσλήψεις του προσωπικού, είναι διαβλητή και οδηγεί σε ασφυκτικό κυβερνητικό έλεγχο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Η επίμαχη τροπολογία ψηφίστηκε από το β’ θερινό τμήμα της Βουλής, στο νομοσχέδιο για το Ογκολογικό Νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων, μαζί με άλλες ρυθμίσεις υπέρ της ραδιοτηλεοπτικής διαπλοκής.
ΠΗΓΗ:olympia.gr
Η κινεζική ζήτηση για φυσικό αέριο θα υπετριπλασιαστεί στα επόμενα 25 χρόνια, δείχνει νέα μελέτη της αμερικανικής Energy Information Administration.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η ζήτηση για φυσικό αέριο στην Κίνα θα φτάσει το 2040 στα 17,5 τρισ. κυβικά πόδια, από τα 5,2 τρισ. που ήταν το 2012.
Το μεγάλο ερώτημα είναι το πώς ακριβώς θα καλυφθεί η ζήτηση αυτή, με το EIA να εκτιμά ότι στο μεγαλύτερο μέρος του, το αέριο θα προέλθει από δύο πηγές: Την εγχώρια παραγωγή και τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Η Κίνα εκτιμάται ότι διαθέτει τεχνικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου 1.115 τρισ. κυβικών ποδιών. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου στον κόσμο. Όμως, η χώρα αντιμετωπίζει δυσκολίες στην προσπάθειά της να τα εκμεταλλευτεί, με βασικότερη την έλλειψη γλυκού νερού. Η απουσία υποδομών και αγωγών, η σύνθετη γεωλογία και το υψηλό κόστος είναι μερικοί ακόμα από τους λόγους για τους οποίους οι ενεργειακές φιλοδοξίες της Κίνας συγκρατούνται, με την κυβέρνηση να υποβαθμίζει πρόσφατα το στόχο της για την παραγωγή του 2020 στο μισό.
Για να ξεπεράσει αυτές τις προκλήσεις, η Κίνα χρειάζεται την εμπειρία και τις τεχνικές ικανότητες των “βετεράνων”, που έχουν ζήσει την επανάσταση του σχιστολιθικού αερίου των ΗΠΑ, γράφει ο Nick Cunningham, του Oilprice.com.
Για αυτό και πρόσφατα αποφάσισε να προσφέρει μεγαλύτερα κίνητρα, προκειμένου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Έτσι, οι κινεζικές εταιρείες δίνουν στις αμερικανικές μεγαλύτερα ποσοστά στα κοιτάσματα, για να πάρουν ως αντάλλαγμα τα εργαλεία, την τεχνολογία και το know how που χρησιμοποιήθηκαν στις ΗΠΑ.
Η Halliburton είναι μια από τις αμερικανικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με κινεζικές εταιρείες, όπως η STP, στο fracking.
Συνεπώς, η EIA εκτιμά ότι η Κίνα θα μπορέσει να καλύψει, έως το 2040, το 58% της ζήτησής της, παράγοντας 10,1 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
Το υπόλοιπο μέρος θα πρέπει να καλυφθεί μέσω εισαγωγών, και αυτό σημαίνει ότι οι κινεζικές εισαγωγές LNG θα εκτοξευτούν. Μεγάλο μέρος θα έρθει από την Αυστραλία, αλλά μέρος της κινεζικής αγοράς θα μπορέσουν να πάρουν και οι Αμερικανοί εξαγωγείς LNG.
Μικρότερο ρόλο στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών θα διαδραματίσουν οι αγωγοί, με την Κίνα να προβλέπει υπερτριπλασιασμό των εισαγωγών φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν, στα επόμενα έξι χρόνια. Σήμερα, εισάγει 0,7 τρισ. κυβικά πόδια.
ΠΗΓΗ:newmoney.gr
Η χρήση φιλικότερων προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας τείνει να παγιωθεί και σύμφωνα με στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας η Κίνα θα επιχειρήσει με συγκεκριμένο ορίζοντα αρχικά πενταετίας να αυξήσει τις υποδομές που σχετίζονται με την διαχείριση LNG αλλά και να το χρησιμοποιήσει προκειμένου να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση που καταγράφεται σε μεγάλες πόλεις της που διαθέτουν εκτός των άλλων και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πρόσφατα με τη συμφωνία για παροχή φυσικού αερίου, ύψους 400 δισ. δολαρίων βάσει της οποίας η χώρα του δράκου θα προμηθεύεται από το 2018 φυσικό αέριο από την ανατολική Ρωσία, μέσω αγωγού που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί, η Κίνα κατέστη ο καλύτερος πελάτης της Ρωσίας. Αντίστοιχα και οι ΗΠΑ εξετάζουν τη χρήση φυσικού αερίου και σύμφωνα με πληροφορίες το λιμάνι της Τακόμα πρόκειται να προχωρήσει στη δεύτερη κατά σειρά συμφωνία για την κατασκευή εγκαταστάσεων για LNG.
Να σημειωθεί τέλος ότι σε παγκόσμια κλίμακα καταγράφεται αύξηση ναυπήγησης πλοίων για μεταφορά LNG στην πλειονότητα των οποίων έχουν υιοθετηθεί οι «τελευταίες λέξεις» της τεχνολογίας καθιστώντας τις επενδύσεις αυτές ακριβότερες σε σχέση με άλλες επιλογές αλλά και με ναυπηγήσεις πλοίων αυτών των δυνατοτήτων του παρελθόντος.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
Παραμένουν οι ανισότητες στην κατανομή του πλούτου, με τους σούπερ πλούσιους του πλανήτη, που αποτελούν μόλις το 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού, να ελέγχουν πλέον το 41% του πλούτου.
Οι πλούσιοι του κόσμου έχουν κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους κεφάλαια αξίας 8,9 τρισ. Δολαρίων, με τα 2,3 τρισ. να είναι τοποθετημένα στην Ελβετία, αναφέρει μελέτη της Boston Consulting Group, που παρουσιάζει το Βήμα της Κυριακής.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, όπως εκτιμά το Wealth-X Institute οι δισεκατομμυριούχοι παγκοσμίως, από 2.170 το 2013 θα φτάσουν τους 3.873 το 2020.
Στις λίστες του Wealth-X Institute συμπεριλαμβάνονται και 559 Έλληνες κροίσοι, με εισόδημα άνω των 30 εκατ. Δολαρίων, η συνολική περιουσία των οποίων εκτιμάται στα 76 δισ. ευρώ.
Στην Ελλάδα της εξαετούς ύφεσης, περίπου 16.000 οικογένειες, σύμφωνα με κορυφαίους τραπεζίτες, διαθέτουν, όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, πάνω από 1 εκατ ευρώ, αποκλειστικά για επενδύσεις σε διάφορα ενεργητικά.
Όπως αναφέρεται, στο Οffshore Βanking της Ελβετίας έχει βρει καταφύγιο το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών συμφερόντων κεφαλαίων (συμπεριλαμβανομένων και αυτών των εφοπλιστών) ύψους 140 δισ. ευρώ που είναι τοποθετημένα στο εξωτερικό σε διάφορα ενεργητικά, εκ των οποίων το 30%-40% αφορά σε βραχρυπρόθεσμα καταθετικά προϊόντα.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
ΠΗΓΗ:topontiki.gr
"Μαύρα" είναι τα νέα από το μέτωπο της ευρωπαϊκής Οικονομίας: Η Γερμανία "προσβλήθηκε" από κάτι που ήταν αδυανόητο μέχρι πριν λίγο καιρό: Παρουσίασε συρρίκνωση της τάξης του 0,2%, το τελευταίο τετράμηνο.
Ναι, η τέταρτη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου και η ισχυρότερη της Ευρώπης εισήλθε σε ύφεση κια αυτό δεν θα ήταν από μόνο του και τόσο ανησυχητικό αν δεν η Γερμανία δεν αποτελούσε το τελευταίο κάστρο κατά της ύφεσης στην Ευρώπη και δεν υποδυόταν ακόμα την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η Ευρώπη βρίσκεται σε οικονομική κρίση εδώ και πέντε χρόνια. Η Γερμανία είναι η οικονομική μηχανή της Ευρώπης και όλοι περίμεναν ότι, με κάποιοι τρόπο, θα οδηγούσε την Ευρώπη έξω από την κρίση. Βάσει αυτής της πίστης η Γερμανία μέχρι σήμερα "έκανε ότι ήθελε στην Ευρώπη". Ηταν ο απόλυτος κυρίαρχος, το περιούσιο έθνος του οποίου η οικονομία σάρωνε, ενώ των άλλων κατέρρεαν ή αντιμετώπιζαν ισχυρά προβλήματα.
Τώρα και η Γερμανία έπεσε ... "στον κουβά"!
Αν και το Βερολίνο επιμένει ότι εφέτος, τελικά, η χρονιά θα κλείσει θετικά το μικρόβιο της ύφεσης έχει αγγίξει το γερμανικό "κορμί".
Και η εικόνα της παρηκμασμένης Ευρώπης που βλέπουμε σήμερα πλέον είναι βέβαιο ότι θα μονιμοποιηθεί, όχι γιατί η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2%, αλλά διότι ολοένα και απομακρύνεται η πιθανότητα η Ευρώπη να επιστρέψει στην προ του 2008 ευημερία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παραπαίουσα Ευρώπη.
Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε τελικά, παρά της προβλέψεις που απλώς έκαναν λόγο για μηδενική ανάπτυξη.
Αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη βαδίζει στον ίδιο δρόμο. Η Γαλλία έχει μηδενική ανάπτυξη, η Ιταλία παρουσιάζει ύφεση κατά 0,2%, επίσης και μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο, η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ευρωσκεπτικιστών, παρουσίασε μικρή ανάπτυξη.
Με εξαίρεση την Ιρλανδία, που παρουσίασε ανάπτυξη της τάξης του 2,5%, καμία άλλη ευρωπαϊκή οικονομία δεν αναπτύχθηκε με ρυθμό άνω του 1%, ενώ οι περισσότερες παρουσίασαν στασιμότητα ή ύφεση. Η ίδια η ΕΕ, ως σύνολο, παρουσιάζει στασιμότητα.
Προφανώς, ο ρυθμός ανάπτυξης δεν αποτελεί το μόνο εργαλείο μέτρησης μιας οικονομίας και οι στατιστικές δεν δίνουν πάντα ακριβή εικόνα. Η οικονομική ανάπτυξη επίσης δεν συνδέεται πάντα, με την κοινωνική πραγματικότητα και την ανεργία, η οποία έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στην Ευρώπη.
Η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν ποσοστά ανεργίας άνω του 25%, πλησιάζοντας τα επίπεδα ανεργίας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 1929. Συνολικά 15 από τις 28 χώρες της ΕΕ παρουσιάζουν ποσοστά ανεργίας άνω του 10% και οι περισσότερες έχουν τα υψηλά αυτά ποσοστά για χρόνια. Ακόμα χειρότερα, δε, τα ποσοστά της ανεργίας αρνούνται να πέσουν.
Το ήμισυ του πληθυσμού της ΕΕ κατοικεί σε τέσσερις χώρες, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) και την Ιταλία. Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης των τεσσάρων αυτών χωρών είναι της τάξης του 1,25%. Εξαιρουμένου του ΗΒ, οι οικονομίες των άλλων τριών παρουσίασαν συρρίκνωση κατά 0,1%. Ο μέσος όρος ανεργίας στις τέσσερις αυτές χώρες είναι της τάξης του 8,5%. Αν εξαιρέσουμε το ΗΒ ο μέσος όρος αυξάνει και φτάνει το 9,2%.
Η εξαίρεση του ΗΒ δεν γίνεται τυχαία. Είναι ή μόνη χώρα από τις τέσσερις που δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης και η πιο πιθανή να εγκαταλείψει την ΕΕ χώρα.
Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, λόγω πληθυσμού και μόνο, αποτελούν τον πυρήνα της ΕΕ. Και των τριών οι οικονομίες δεν αναπτύσσονται και η ανεργία είναι υψηλή. Κατά συνέπεια, η οικονομία ολόκληρης της ΕΕ δεν αναπτύσσεται και η ανεργία είναι υψηλή.
Πέντε – έξι χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης οι αριθμοί αυτοί δεν μπορούν να θεωρηθούν πλέον, ως αποτέλεσμά της και μόνο. Είναι λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε γιατί η Γερμανία έφτασε στο σημείο αυτό, την ώρα που οι εξαγωγές της, περιλαμβανομένων αυτών προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυξάνονται, γεγονός που αποτελεί και μια από τις αιτίες, εξαιτίας των οποίων, οι λοιπές ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να αναπτυχθούν.
Στη Γερμανία η ανεργία είναι χαμηλή. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι βιώσιμο. Παρόλα αυτά η καταναλωτική και η εταιρική πίστη υποχωρούν. Γιατί; Γιατί η εσωτερική καταναλωτική δύναμη είναι μκρή μετά από δέκα χρόνια παγώματος των μισθών. Ανθρωποι φτωχοί που το μόνο οου κάνουν είναι να δουλεύουν για πολύ χαμηλούς μισθούς με την ελπίδα όιτ θα συνεχίζεται για πάντα η αύξηση των γερμανικών εξαγωγών.
Το γερμανικό υψηλό επίπεδο απασχόλησης, είναι στενά συνδεδεμένο με το ύψος των εξαγωγών, αλλά οι αδύναμες ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να απορροφήσουν πλέον τις γερμανικές εξαγωγές. Και ο υπόλοιπος κόσμος, αν και έχει βαλτωμένη οικονομική εικόνα, αλλά δεν μπορεί να στηρίξει τη γερμανική οικονομία.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη τα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας θα πλήξουν το τραπεζικό σύστημα, μέσω των απλήρωτων δανείων. Με δεδομένη του ευρωπαϊκού οικονομικού συστήματος, στο παρελθόν, φαίνεται λογικό να υπάρξει μεγάλη πίεση όσον αφορά την εξυπηρέτηση των τραπεζικών δανείων.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν από μόνα τους σοβαρό πρόβλημα. Τέσσερις χώρες της ΕΕ έχουν ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων άνω του 20%. Άλλες έξι έχουν ποσοστά μεταξύ 10-20%, με το ποσοστό στην Ιταλία να φτάνει το 15,1%. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος αγγίζει το 7,3%. Προφανώς η περίπτωση της Ιταλίας είναι η πλέον επικίνδυνη.
Με δεδομένα τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη, την ανάγκη της Γερμανίας να εξάγει τα προϊόντα της στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τον επιμένοντα χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, να πλήττει τώρα την ίδια τη Γερμανία, απλώς δεν μπορεί πια κανείς να αντιληφθεί πια δύναμη θα μπορούσε να ανατρέψει αυτή την κατάσταση.
Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί κάτι που θα βοηθήσει την Ευρώπη να ανακάμψει και να βρει την ζωντάνια της.
Αν, όμως, το πρωταρχικό ζητούμενο για την ΕΕ, η ευημερία, τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση, τότε τι θα κρατήσει την Ευρώπη ενωμένη; Το ερώτημα αυτό τίθεται σήμερα ακόμα πιο έντονα, καθώς το χάσμα μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, αναβιώνει, λόγω Ουκρανίας.
Η ιδέα να επιδιωχθούν κοινοί στόχοι, ώστε να διατηρηθεί η ευημερία στην ΕΕ, δεν λειτούργησε, με τα σημάδια της οικονομικής αναπηρίας να είναι προφανή και τον σπόρο της διάσπασης να εμφανίζεται. Τα κοινά συμφέροντα, τα οποία ένωσαν τις χώρες όταν ευημερούσαν, δεν υπάρχουν πια.
Ένα από τα σημάδια αντιστροφής του κλίματος είναι και η άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στις πρόσφατες Ευρωεκλογές.
Την πολιτική αυτή μετατόπιση, πολλοί την μετέφρασαν ως ψήφο διαμαρτυρίας και όχι ως προάγγελο του μέλλοντος. Κατά τη γνώμη μου, ακόμα και ψήφος διαμαρτυρίας να ήταν, το εύρος της μιλά από μόνο του, καθώς η προφανής πηγή κοινωνικών αναταραχών είναι οι νέοι, αλλά και οι μεσήλικες άνεργοι, οι οποίοι έχασαν τις δουλείες τους και τις οικονομίες τους.
Όλοι αυτοί ζουν σε έναν κόσμο χωρίς ελπίδα, πεπεισμένοι ότι κάποια κέντρα σχεδίασαν την κακοδαιμονία τους. Οι νέοι ρίχνουν μερικές πέτρες και επιστρέφουν στα σπίτια τους. Οι μεσήλικες της μεσαίας τάξης όμως, έχοντας χάσει τα όνειρά τους, χωρίς καμία ελπίδα ανάκαμψης, οδηγούνται στον φασισμό και είναι η νέα απειλή στην νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Η Ρωσία είναι πολύ σημαντική. Η ρωσική δύναμη αυξάνεται καθώς η ευρωπαϊκή συρρικνώνεται, την ώρα που η Ευρώπη έχει τη δική της σύγκρουση με το Ισλάμ.
Αν η παρούσα κατάσταση, με την ακινητοποίηση της οικονομίας και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας συνεχιστεί, τι θα πράξουν οι Ευρωπαίοι με τους πολλούς μετανάστες που ζουν ανάμεσά τους;
Οι επιπτώσεις είναι τόσο βαθιές, και πλέον είναι βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια θα ζήσουμε μια Ευρώπη χωρίς ανάπτυξη, με υψηλή ανεργία και χωρίς διέξοδο θα μπορούσε να είναι η πραγματικότητα για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι αναμενόταν τελικά.
Που μπορεί να οδηγήσει αυτό; Στο καλό σενάριο στην διάλυση της ευρωζώνης ή στην υιοθέτηση ενός "ευρώ 2" υποτιμημένου κατά 20% σε σχέση με το σημερινό ευρώ. Στο κακό σενάριο στην διάλυση της ΕΕ. και στο κάκιστο σενάριο στην έναρξη μιας σειρά πολεμικών συγκρούσεων στην καρδιά της Ευρώπης...
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
Ακόμα και με την χρήση δωρεάν Wi-Fi σε ένα αεροδρόμιο, μπορεί κάποιος χάκερ να βρει την ευκαιρία και να αποκτήσει πρόσβαση στο laptop ή το smartphone σας.
Τα νέα προγράμματα που ανακαλύπτουν οι χάκερ είναι πάρα πολλά, καθώς σχεδόν κάθε μέρα υπάρχει και κάτι νέο. Έτσι εύκολα καταλαβαίνει κάποιος πως κανείς πια δεν πρέπει να νοιώθει ασφαλής στο διαδίκτυο.
Τα εργαστήρια ερευνών της Kaspersky (εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο ασφαλείας στο διαδίκτυο), αναφέρουν πως υπάρχει το απίστευτο ποσοστό του 20% στην αύξηση των κλοπών οικονομικών δεδομένων από κινητές συσκευές.
Έτσι όλο και περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν και καταλαβαίνουν πόσο εύκολο είναι να πέσουν θύματα χάκινγ.
Σύμφωνα με τον Jurica Dujmovic του Marketwatch υπάρχουν κάποιοι τρόποι κλοπής προσωπικών δεδομένων και χρημάτων που δεν είναι γνωστοί.
Αν και μέχρι πριν από λίγο καιρό έμοιαζε σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σήμερα έχει γίνει πραγματικότητα η κλοπή των δεδομένων από το κινητό ενός χρήστη, μόνο με την χρήση μίας εφαρμογής η οποία στρέφεται μέσω του κινητού του δράστη προς το θύμα.
Πρόκειται για την εφαρμογή NFCProxy, η οποία παρουσιάστηκε στην Defcon hacker conference στο Λας Βέγκας το 2012. Η εφαρμογή NFCProxy έχει τη δυνατότητα να διαβάζει και να μεταφέρει δεδομένα από πιστωτικές κάρτες, χωρίς να χρειάζεται καν να τις ακουμπήσει.
Έτσι κάρτες όπως οι PayPass, Zip, payWave αλλά και οι ExpressPay της Visa, MasterCard, Discover και American Express μπορούν να διαβαστούν από την εφαρμογή.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να στραφεί το κινητό του δράστη προς το θύμα και χωρίς καν να έχουμε επαφή ο RFID reader θα κάνει τα υπόλοιπα.
Έτσι με τα κλεμμένα στοιχεία δίνεται οι δυνατότητα σε επιτήδειους να κάνουν εύκολα και γρήγορα, και βασικά χωρίς να τους έχει καταλάβει κανείς, τις ηλεκτρονικές τους αγορές.
Υπάρχει και η εφαρμογή NFC που από απόσταση μπορεί να πάρει τον έλεγχο ολόκληρου του κινητού ενός θύματος.
Προγραμματιστές της Georgia Tech ανακάλυψαν έναν τρόπο ώστε να κάνουν ένα iPhone "κατάσκοπο" που παρακολουθεί και απομνημονεύει με επιτυχία 80% τους κωδικούς που χρησιμοποιεί κάποιος στο κινητό του (ακόμα και το ebanking) μαντεύοντας τι πλήκτρο πατάει κάθε φορά ο χρήστης του κινητού.
Η εφαρμογή keylogger έχει το μειονέκτημα ότι πρέπει να βρίσκεται κοντά στο πληκτρολόγιο που χρησιμοποιεί το θύμα για να “μαντέψει” ποιο πλήκτρο πατάει την κάθε φορά.
Ο ιός του Wi-Fi δεν απευθύνεται αποκλειστικά στα smartphone αλλά επηρεάζει όλους τους χρήστες που συνδέονται ασύρματα στο διαδίκτυο.
Στην περίπτωση αυτή, το κακόβουλο λογισμικό εμφανίζεται όχι στην συσκευή που χρησιμοποιεί ο εκάστοτε χρήστης - θύμα, αλλά στον ρούτερ όπου και συλλέγει τα στοιχεία που αποστέλλονται.
Ο χάκερ στην περίπτωση αυτή μετά την εγκατάσταση του κακόβουλου λογισμικού, έχει πρόσβαση σε όλους του κωδικούς που έχει χρησιμοποιήσει το θύμα και όσοι έχουν συνδεθεί με το συγκεκριμενο ρούτερ..
Συνήθως τα κινητά μας τηλέφωνα βρίσκουν μόνα και ενεργοποιούν την σύνδεση στο ασύρματο δίκτυο Wi-Fi, όμως οι χάκερ ανακαλύπτουν ονόματα που μοιάζουν με κάποιο γνωστό όνομα που παρέχει δωρεάν ίντερνετ όπως π.χ “Starbucks” ή “attwifi,”, μπερδεύοντας το κινητό που συνδέεται σ' αυτά τα δίκτυα. Οι χάκερ αποκτούν αμέσως πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα και μόλις τα πάρουν, αποσυνδέονται, χωρίς ο χρήστης να καταλάβει τίποτα.
ΠΗΓΗ:newmoney.gr
«Η αποκατάσταση της ανταποδοτικότητας των εισφορών και των παροχών που χορηγούν τα Ταμεία», ιδιαίτερα για όσους συνταξιοδοτούνται με λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης λαμβάνοντας - ακόμη και σήμερα - έως και 30% μεγαλύτερη σύνταξη, τίθεται στο τραπέζι της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για το Ασφαλιστικό που θα έχει στο Παρίσι, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτσης με τους επικεφαλής της τρόϊκας.
Την εξάλειψη των...επιδοτήσεων - «μπόνους» που προσαυξάνουν τις συντάξεις δημιουργώντας ισχυρό αντικίνητρο ασφάλισης (και όλες τις προϋποθέσεις για τη... συνέχιση της «μαύρης» εργασίας εφόσον εξασφαλίζονται τις καλύτερες παροχές με τα ελάχιστα έτη ασφάλισης) έχει ζητήσει επισήμως η τρόοικα. Και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου έχοντας αναθέσει, ήδη, στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή να εκδώσει έως τον Οκτώβριο ειδική μελέτη με τις «μη ανταποδοτικές» παροχές ανά Ταμείο.
Αποφάσεις
Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης υπογραμμίζουν το οξύ ταμειακό πρόβλημα του Ασφαλιστικού και τον κίνδυνο «εκτροχιασμού» του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής στη διετία 2015 - 2016, αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση των εσόδων των Ταμείων.
Ροβέρτος Σπυρόπουλος, πρόεδρος ΙΚΑ
Γεωργία Κωτίδη, πρόεδρος ΟΑΕΕ
Ενδεικτικά της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα Ταμεία - μετά τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης, την παρατεταμένη ύφεση και την «κρίση» πληρωμών - είναι τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού που αποκαλύπτουν ότι ο ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ, έχοντας απορροφήσει στο επτάμηνο Ιανουαρίου ? Ιουλίου το 81,3% και το 64%, αντίστοιχα, της ετήσιας επιχορήγησης, δεν θα είναι σε θέση να καταβάλλουν, χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση, τις συντάξεις έως το τέλος του χρόνου.
Μέσα σε αυτό το «ασφυκτικό» οικονομικά - και «φορτισμένο» κοινωνικά και πολιτικά - «περιβάλλον» και με δεδομένες τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει (μειώσεις συντάξεων, αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης) κορυφαία κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι «δεν μπορεί να επιδοτούνται οι συντάξεις ορισμένων σε βάρος όλων των υπολοίπων».
Τα ίδια στελέχη αποκλείουν νέες ανατροπές στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης τα οποία, άλλωστε, συγκλίνουν σταδιακά στο 62ο και στο 67ο για την πλειονότητα των ασφαλισμένων και αναζητούν κοινωνικοασφαλιστικές «λύσεις» που θα έχουν «άμεσο δημοσιονομικό αντίκρισμα» και «στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης».
Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν στο Παρίσι, εκτός από την ήδη αποφασισμένη λειτουργική ενοποίηση των Ταμείων, και τα σενάρια που προβλέπουν την κατάργηση των συντάξεων της 15ετίας (με αύξηση του ελάχιστου ορίου στην 20ετία) καθώς και των «μπόνους» σε συνδυασμό με την εφαρμογή, από την 1/1/2015 του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων (βασική + αναλογική) και του προβλεπόμενου στο σχετικό νόμο 3863/10 υποχρεωτικού διαχωρισμού των προνοιακών παροχών από τις κύριες συντάξεις.
Στην «ατζέντα» της συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου με την τρόικα στο Παρίσι, περιλαμβάνονται, ακόμη, ο νέος απεργιακός νόμος, η αξιολόγηση του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων καθώς και η πρόβλεψη δεύτερου βαθμού κρίσης στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας σε περιπτώσεις μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων.
Τα «μπόνους» στις κατώτατες συντάξεις
Αποκαλυπτικά είναι τα παραδείγματα που παρουσιάζει στην «Η» ο δικηγόρος και εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ» Δ. Μπούρλος, για τα «μπόνους» - προνοιακά και μη ανταποδοτικά «συμπληρώματα» - στις κατώτατες συντάξεις που χορηγούν τόσο το ΙΚΑ όσο και ο ΟΑΕΕ:
Στο ΙΚΑ για ασφαλιζόμενο με μισθό 900 ευρώ, η κατώτατη σύνταξη με 4.500 ημέρες ασφάλισης (15ετίας) είναι 486 ευρώ ενώ οι εισφορές που έχουν καταβληθεί θα έδιναν σύνταξη 343 ευρώ (το 30% επιδοτείται). Με 4.800 ημέρες ασφάλισης η αναλογική σύνταξη που προκύπτει είναι 353 ευρώ και με 5.100 ημέρες ασφάλισης (17έτη) 362 ευρώ, ενώ για να λάβει την κατώτατη σύνταξη των 486 ευρώ με βάση τις εισφορές που έχει πληρώσει, θα έπρεπε να έχει ασφαλιστεί για πάνω από 8.400 ημέρες!
Στον ΟΑΕΕ η κατώτατη σύνταξη, με ασφάλιση 15 ετών, για όσους συνταξιοδοτούνται με τις καταστατικές διατάξεις του πρώην ΤΕΒΕ, φτάνει τα 768,04 ευρώ (548,04 ευρώ + το «μπόνους» των 220 ευρώ που ισχύει για όλους του προερχόμενους από το πρώην ΤΕΒΕ) ενώ με τις διατάξεις του ΟΑΕΕ θα ήταν 488,65 ευρώ. Το ίδιο «μπόνους» ισχύει και για συνταξιοδοτούμενους με περισσότερα έτη (η σύνταξη ασφαλισμένου με 36 έτη που συνταξιοδοτείται με τις διατάξεις του ΤΕΒΕ είναι 1.609,84 ευρώ ενώ του ΟΑΕΕ 1. 184,02 ευρώ.
ΠΗΓΗ:imerisia.gr
Η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία ήταν παρούσα στην 5η συνάντηση των νομπελιστών στο Λιντάου της Γερμανίας, δέχτηκε τα πυρά των βραβευμένων οικονομολόγων, με «πρωταγωνιστή» τον Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος υποστήριξε ότι «η Ευρωζώνη απειλείται από μια μακροχρόνια ύφεση, που μπροστά της θα ωχριούν οι χαμένες δεκαετίες της Ιαπωνίας».
Υπογραμμίζοντας την αποτυχία των πολιτικών λιτότητας, ο Στίγκλιτς επέρριψε σοβαρότατες ευθύνες στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης χαρακτηρίζοντας «ολέθρια» τη στρατηγική που έχει υιοθετήσει και πρόσθεσε ότι επί χρόνια πολιτικοί και κεντρικοί τραπεζίτες λάμβαναν αποφάσεις με εσφαλμένα μοντέλα και υποθέσεις. Υποτιμήθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι ανασταλτικές επιδράσεις της λιτότητας στην ανάπτυξη, τόνισε ο Στίγκλιτς, επισημαίνοντας ότι ακόμη και σήμερα, που έχουν εκδηλωθεί οδυνηρά αυτά τα λάθη, δεν διακρίνεται καμία αλλαγή πορείας στην ευρωπαϊκή πολιτική.
«Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον της νομισματικής ένωσης, με δεδομένο ότι έπονται οι οικονομικές επιπτώσεις των γεωπολιτικών στρεβλώσεων», κατέληξε ο κορυφαίος οικονομολόγος. «Η Ευρωζώνη καταβάλλει τώρα ένα υψηλότατο τίμημα», σχολίασε ο Στίγκλιτς, υπογραμμίζοντας ότι το ευρώ, με τους αυστηρούς κανονισμούς του, έχει γίνει «στενός κορσές» για τις χώρες-μέλη.
Νομπελίστες βλέπουν χρόνια ύφεση στην ΕΕ
«Τώρα η μία χώρα μετά την άλλη ολισθαίνει στην κρίση και αυτό αποδεικνύει ότι είμαστε αντιμέτωποι με συστημικά σφάλματα», παρατήρησε ο Αμερικανός νομπελίστας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα που στηλίτευσε την εμμονική αντίδραση της Γερμανίας στα ευρωομόλογα, εκτιμώντας ότι η σκληρή γερμανική πολιτική στέρησε τρισεκατομμύρια από την ευημερία.
Επικρίσεις
Ο Τζ. Στίγκλιτς δεν ήταν ο μοναδικός που επέκρινε τη βαθύτατη πολιτικοποίηση της κρίσης χρέους και τους λανθασμένους χειρισμούς των κυβερνήσεων. «Οι ιστορικοί θα ρίξουν πίσσα και πούπουλα στους Ευρωπαίους κεντρικούς τραπεζίτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πίτερ Ντάιαμοντ, εις εκ των θεωρούμενων κορυφαίων ειδικών στον τομέα κατά της ανεργίας.
«Οι νεαροί Ισπανοί και Ιταλοί που αναζητούν μια θέση εργασίας εν μέσω ύφεσης θα επηρεαστούν για δεκαετίες. Πρόκειται για ένα τρομακτικό αποτέλεσμα και είναι εντυπωσιακό πόσο λίγες αντιδράσεις έχουν πρ
«Οι νεαροί Ισπανοί και Ιταλοί που αναζητούν μια θέση εργασίας εν μέσω ύφεσης θα επηρεαστούν για δεκαετίες. Πρόκειται για ένα τρομακτικό αποτέλεσμα και είναι εντυπωσιακό πόσο λίγες αντιδράσεις έχουν προκληθεί για τις πολιτικές που είναι τόσο εκπληκτικά καταστροφικές», τόνισε ο καθηγητής του ΜΙΤ Πίτερ Ντάιαμοντ
Ορισμένοι καθηγητές, δε, πρωτίστως αμερικανικής και βρετανικής σχολής εκτίμησαν ότι το κοινό νόμισμα δεν είναι βιώσιμο και πως πιθανότατα θα πρέπει να καταργηθεί για να συνέλθουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες. «Δεν μπορώ να φανταστώ κανενός είδους ανάκαμψη με το ευρώ», τόνισε ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Κέμπριτζ, Τζέιμς Μιρλίς, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ το 1996. «Το κόστος για τη διατήρηση της συνοχής της Ευρωζώνης ξεπερνά κατά πολύ το κόστος της διάλυσής της».
Ακόμη πιο οξεία ήταν η κριτική του Κρίστοφερ Σιμς, που βραβεύτηκε με Νόμπελ το 2011. «Εάν ήμουν πολιτικός σύμβουλος σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, θα τους συμβούλευα να ετοιμάσουν σχέδια για την έξοδό τους από την Ευρωζώνη», είπε, προσθέτοντας ότι είναι αδιανόητο οι πιο αδύναμες χώρες να βυθίζονται διαρκώς και πιο βαθιά «Μια έξοδος από το ευρώ είναι ακριβή, η παραμονή όμως σε αυτό επίσης». «Οι Ευρωπαίοι έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα που είναι χειρότερο από αυτό του Χρυσού Κανόνα (σ.σ.: κάθε χώρα έθετε μέχρι το 1914 μια σταθερή τιμή χρυσού σε όρους του νομίσματός της, στην οποία ήταν έτοιμη να αγοράσει ή να πουλήσει). Είναι σαν τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που δανείζονται σε δολάρια», κατέληξε ο Αμερικανός ειδικός.
Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας απάντησε στην κριτική με το επιχείρημα ότι είναι δύσκολο να ελέγξεις ένα νόμισμα για 18 κράτη, όταν τα κυρίαρχα Κοινοβούλια αρνούνται να συμμορφωθούν με πολιτικές που αποφασίζονται στα ευρωπαϊκά όργανα. Επέμεινε, μάλιστα, ότι οι χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση έχουν μειώσει τα ελλείμματά τους και ότι οι πρώτοι «καρποί» μιας βιώσιμης ανάκαμψης είναι πλέον ορατοί.
Πίτερ Ντάιαμοντ
«Οι ιστορικοί θα ρίξουν πίσσα και πούπουλα στους Ευρωπαίους κεντρικούς τραπεζίτες», δήλωσε ο καθηγητής, που θεωρείται από τους κορυφαίους ειδικούς στον τομέα αντιμετώπισης της ανεργίας. «Η Ευρώπη χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές».
Κρίστοφερ Σιμς
«Αν μπορούσα να συμβουλέψω την Ελλάδα, την Πορτογαλία ή ακόμα και την Ισπανία, θα τους έλεγα να ετοιμάζουν εφεδρικά σχέδια για την έξοδό τους από το ευρώ. Δεν υπάρχει κανένα νόημα να παραμένεις στη νομισματική ένωση, δήλωσε ο Αμερικανός ειδικός.
Τζέιμς Μίρλις
«Δεν μπορώ να φανταστώ όσο υπάρχει το ευρώ καμιά πραγματική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη που να αξίζει το όνομα ανάκαμψη», τόνισε ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Κέιμπριτζ, προσθέτοντας: «Με το ευρώ δεν πρόκειται να επέλθει ισορροπία στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας».
Τζόζεφ Στίγκλιτς
«Η Ευρωζώνη απειλείται από μια ύφεση, που μπροστά της θα ωχριούν οι χαμένες δεκαετίες της Ιαπωνίας», δήλωσε ο διάσημος οικονομολόγος. «Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον της νομισματικής ένωσης, με δεδομένο ότι έπονται οι οικονομικές επιπτώσεις των γεωπολιτικών στρεβλώσεων».
Ρόμπερτ Σίλερ
«Το πρόβλημα με την οικονομία είναι ότι έχει πολιτικοποιηθεί βαθύτατα. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει για παράδειγμα με την επιστήμη της χημείας», τόνισε ο καθηγητής στο Γέιλ, ζητώντας να εξεταστεί η κρίση του ευρώ με οικονομικούς όρους.
Οι νέοι που ζητούν εργασία θα επηρεαστούν για 10ετίες
Σημαντική μερίδα των 19 βραβευμένων οικονομολόγων, που βρέθηκαν στο Λίνταου για να ανταλλάξουν απόψεις με 450 νεαρούς συναδέλφους τους, επέμεινε ιδιαίτερα στην άποψη ότι η δραματική αύξηση της ανεργίας είναι άμεση συνέπεια του ευρώ και των παθογενειών του. «Οι νεαροί Ισπανοί και Ιταλοί που αναζητούν μια θέση εργασίας εν μέσω ύφεσης θα επηρεαστούν για δεκαετίες. Πρόκειται για ένα τρομακτικό αποτέλεσμα και είναι εντυπωσιακό πόσο λίγες αντιδράσεις έχουν προκληθεί για τις πολιτικές που είναι τόσο εκπληκτικά καταστροφικές», τόνισε ο καθηγητής του ΜΙΤ Πίτερ Ντάιαμοντ.
Τα πρώτα χρόνια εργασίας είναι καθοριστικά για τη μετέπειτα επαγγελματική εξέλιξη και τις αμοιβές, οπότε, όπως εξήγησε ο ειδικός σε θέματα αγοράς εργασίας, το κενό εμπειρίας που θα προκληθεί σε μια ολόκληρη γενιά, θα επιφέρει μεγάλη στασιμότητα. Υπογράμμισε, δε, ότι είναι ζωτικής σημασίας η Ευρώπη να προχωρήσει άμεσα σε επενδύσεις σε υποδομές, προκειμένου να αναχαιτίσει και να αντιστρέψει το καταστροφικό αυτό φαινόμενο. «Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε την ανάπτυξη και θα βοηθούσε τη μείωση του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ».
«Πολλοί υποστήριζαν ότι η κατάρρευση του ευρώ θα συνέθλιβε το τραπεζικό σύστημα, και κατά συνέπεια θα ήταν ανυπολόγιστο το κόστος μιας τέτοιας εξέλιξης. Ξέχασαν ότι στον υπολογισμό τού πόσο στοιχίζει η διατήρηση του ευρώ, θα έπρεπε να συμπεριλάβουν και το οικονομικό κόστος της ανεργίας», επεσήμανε ο οικονομολόγος Τζέιμς Μιρλίς. «Η Ευρώπη έζησε καλά επί δεκαετίες χωρίς το ευρώ. Δεν πρόκειται να επανέλθει η ισορροπία στην αγορά εργασίας όσο υπάρχει το ενιαίο νόμισμα», συμπλήρωσε.
Αντεπίθεση Μέρκελ
Η Γερμανίδα καγκελάριος, πάντως, δεν είχε κάποια πειστική απάντηση στο θέμα της ανεργίας, ούτε προσέφερε στους παριστάμενους κάποια νέα λύση στα φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες, παρότι οι προσδοκίες από εκείνη ήταν μεγάλες στο Λίνταου. Αντ' αυτού επιτέθηκε και εκείνη με τη σειρά της στους οικονομολόγους διερωτώμενη για ποιον λόγο τα μοντέλα που χρησιμοποιούν και οι προγνώσεις τους είναι τόσο συχνά λανθασμένα. Εδειξε, δε, τη γνωστή επιμονή της στη μείωση του χρέους, την αποτελεσματική εποπτεία των τραπεζών και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, που στα δικά της μάτια είναι η λύση στο καυτό πρόβλημα της οικονομικής δυσπραγίας και της ανεργίας.
Παραδόξως, η Ανγκελα Μέρκελ παραδέχτηκε ότι δεν αρκεί το ΑΕΠ για να μετρηθεί η ευημερία ενός λαού και πολύ περισσότερο η ευτυχία του. Ηρθε η ώρα να μετρηθούν και άλλοι «δείκτες» για να καταλήξει κανείς σε ασφαλή συμπεράσματα για το πόσο ευχαριστημένη είναι τελικά η κοινωνία με την καθημερινότητά της, επεσήμανε, αναγκάζοντας το ακροατήριό της να την κοιτάξει με αρκετή δυσπιστία και αυθεντική απορία.
ΠΗΓΗ:ethnos.gr