Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Κλειστές οι τράπεζες τη Δευτέρα (;)


Κλειστές οι τράπεζες τη Δευτέρα (;)
Να προχωρήσουν σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία την Δευτέρα 30 Ιουλίου αποφάσισαν σήμερα οι εργαζόμενοι στις τράπεζες
Η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) απαιτεί μία άλλη πολιτική, που θα αφορά στη λειτουργία των τραπεζών στις νέες συνθήκες, που διαμορφώνονται στη χώρα μας, η οποία θα επικεντρώνεται:
Στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και της ανάπτυξης.
Στη στήριξη των κοινωνικών αναγκών, με την ανακούφιση των ελληνικών νοικοκυριών.
Στη δημιουργία προϋποθέσεων προστασίας και ενίσχυσης της απασχόλησης στη χώρα.
Στην υπεράσπιση των συντάξεων, των μισθών και των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Ακόμα ζητά «η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει για όλες τις τράπεζες, χωρίς διαχωρισμούς και εξαιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων και των κρατικού ενδιαφέροντος τραπεζών Αγροτικής και Ταχ. Ταμιευτηρίου, οι οποίες ιστορικά στηρίζουν την αγροτική οικονομία και τη λαϊκή αποταμίευση, με στόχο το τραπεζικό σύστημα, στο σύνολό του, να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, τις κοινωνικές ανάγκες και την απασχόληση.»
Επίσης ζητά την άμεση παρέμβαση της ΓΣΕΕ για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων. 
ΠΗΓΗ:24h.gr

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΟΡΟ ΤΥΛΙΧΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ



Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στο πετρελαιοφόρο «Bunga Alpina» κοντά στην προβλήτα της Petronas Chemicals Methanol στο νησί Βόρνεο της Μαλαισίας. Η εταιρεία, τμήμα της κρατικής πετρελαϊκής της Μαλαισίας, έκλεισε...
μέρος των εγκαταστάσεών της στα ανοιχτό του Βόρνεο καθώς οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες στο τάνκερ. 
ΠΗΓΗ:inews.gr

Ερώτηση Βουλευτών της ΝΔ για το Πετρέλαιο Θέρμανσης



Τριανταένας βουλευτές της ΝΔ, με επικεφαλής τον βουλευτή Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή, υπογράφουν ερώτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης, καλώντας τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να ενημερώσει τη Βουλή ποιες κατηγορίες συμπολιτών μας θα στηριχθούν, ποια θα είναι τα κριτήρια επιλογής για τη χρηματική υποστήριξη που θα πρέπει να τους δοθεί.
Στην ερώτηση που κατατέθηκε επισημαίνεται ότι το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης αποτελεί «εφιάλτη» για τα νοικοκυριά ιδίως της Βορείου Ελλάδας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας αλλά και περιοχών με μεγάλο υψόμετρο. Οι βουλευτές επικαλούνται στοιχεία που δείχνουν ότι αν αγοράζαμε σήμερα πετρέλαιο θέρμανσης θα το πληρώναμε με 1,28 ευρώ το λίτρο και επισημαίνουν ότι σε πολλές περιοχές της χώρας με χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα, απαιτείται θέρμανση για 6 με 7 μήνες. Ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι και οι τιμές των καυσόξυλων έχουν εκτιναχθεί από πέρυσι στα ύψη, με τον τόνο να στοιχίζει 110 με 130 ευρώ, ενώ και η τιμή των pellets φτάνει τα 0,23 έως 0,30 ευρώ το κιλό. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Τον Σεπτέμβριο η Τελική Απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη Διαφορά της «Αλουμίνιον» με τον Όμιλο ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ



Στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να αποφανθεί τελεσίδικα για τη διαφορά ανάμεσα στην «Αλουμίνιον» του Ομίλου Μυτιληναίου και του Ομίλου ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ και, ειδικότερα, εάν συντρέχει παράβαση της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) από τον ΔΕΣΦΑ στην αγορά της πρωτογενούς πρόσβασης στο δίκτυο φυσικού αερίου, καθώς και από την ΔΕΠΑ στις αγορές δευτερογενούς πρόσβασης στο δίκτυο και προμήθειας φυσικού αερίου.
Η εισήγηση των υπηρεσιών της Επιτροπής, η οποία, πάντως, δεν είναι δεσμευτική, καταλήγει στην ύπαρξη στοιχείων που αφορούν στην παράλειψη του ΔΕΣΦΑ να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση της καταγγέλλουσας στο εθνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά την αδυναμία της Αλουμίνιον να προμηθευτεί φυσικό αέριο από τρίτες πηγές (εκτός ΔΕΠΑ), στα τέλη του 2009, για την οποία η εταιρεία προσέφυγε τότε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Η ΡΑΕ επέβαλε τότε πρόστιμο 250.000 ευρώ στον ΔΕΣΦΑ και παρέπεμψε τον φάκελο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, με το ερώτημα αν η άρνηση της ΔΕΠΑ να παραχωρήσει τη χρήση δεσμευμένης μεταφορικής ικανότητας, με συνέπεια η Αλουμίνιον να μην μπορέσει να προμηθευτεί φυσικό αέριο από άλλον προμηθευτή της επιλογής της, συνιστά παράβαση των κανόνων του ανταγωνισμού. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αύξηση Κερδών 49% για την ExxonMobil



Αυξημένα κατά 49% ήταν τα κέρδη που κατέγραψε το δεύτερο τρίμηνο η πετρελαϊκή ExxonMobil, σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Ειδικότερα, τα κέρδη της εταιρείας σημείωσαν άνοδο στα 15,9 δισ. δολ., ή 3,41 δολ. ανά μετοχή, από 10,68 δισ. δολ., ή 2,18 δολ. ανά μετοχή, ενώ τα έσοδα σημείωσαν άνοδο στα 127,36 δισ. δολ. από 125,49 δισ. δολ. Σε προσαρμοσμένη βάση τα ανά μετοχή κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 8,4 δισ. δολ., ή1,86 δολ.
Ας σημειωθεί ότι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters είχαν προβλέψει, για την κέρδη ExxonMobil, 1,95 δολ. ανά μετοχή και έσοδα 115,08 δισ. δολ. 
ΠΗΓΗ:.energia.gr

Μέτρα κοινωνικής σφαγής στο βωμό της τρόικα



Ένα ακόμα άνευ προηγουμένου σοκ για εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους επιφυλάσσει η απαίτηση της τρόικας για νέα μέτρα 11,5 δισ. ευρώ. Συντάξεις, επιδόματα και εφάπαξ να μπαίνουν στην μέγγενη προκειμένου, όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr να εισφέρουν εξοικονομήσεις 5 δισ. ευρώ αντί για 4 δισ. ευρώ που ήταν το αρχικό σχέδιο. 
Τα μέτρα γράφονταν και σβήνονταν από το οικονομικό επιτελείο έως και τις πρώτες πρωινές ώρες, ώστε να παραδοθούν στους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση κατά τη σημερινή τους συνάντηση και να κλειδώσουν οι κυβερνητικές αποφάσεις. Ακόμα και μετά τη συνάντηση, όμως, οι αποφάσεις δεν θα έχουν οριστικό χαρακτήρα καθώς απαιτείται και η συγκατάθεση της τρόικας. 
Το μόνο δεδομένο επί του παρόντος είναι πως ένα ακόμα σοκ με τα γνωστά «θύματα» είναι προ των πυλών. Στον κατάλογο των μέτρων το κοινωνικό κράτος, οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι είναι ο μεγάλος ασθενής καθώς τίθενται επί τάπητος προτάσεις που αφορούν: 
1. Ψαλίδι 5% για όλες τις κύριες συντάξεις από 1.000 έως 1.400 ευρώ και 10% για όλες τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ. Στην περίπτωση όπου ένας συνταξιούχος λαμβάνει περισσότερες από μία συντάξεις, η περικοπή θα επιβάλλεται στο άθροισμα των αποδοχών. Με τον τρόπο αυτό, θα επηρεαστούν και εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι οι οποίοι λαμβάνουν διπλή σύνταξη, χωρίς καμία από τις δύο να υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ αλλά το άθροισμα τους τις βάζει στο κάδρο των περικοπών. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η κυβέρνηση ανασύρει το θέμα των ΑΟΖ



Στην επικαιρότητα θα τεθεί το θέμα της ανακήρυξης ελληνικής ΑΟΖ, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, καθώς η κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο εκτιμά ότι οι διεθνείς συνθήκες ευνοούν παρόμοια κίνηση. 
Αυτή τη στιγμή το θέμα μελετάται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και εξετάζονται σενάρια για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν, προκειμένου οι επόμενες κινήσεις να καταλήξουν στον ορισμό θαλάσσιων «οικοπέδων», τα οποία θα παραχωρηθούν για έρευνα. 
Αναφορικά με το ευνοϊκό διεθνές κλίμα, εκτιμάται συγκεκριμένα ότι επίκειται η ανακήρυξη ΑΟΖ στον Αρκτικό Ωκεανό (Βόρειος Πόλος) από τις ΗΠΑ. Σχετικό νομοθέτημα αναμένεται να περάσει από τα αρμόδια Ομοσπονδιακά όργανα, τον προσεχή Δεκέμβριο, μετά τις προεδρικές εκλογές. 
Όπως αναφέρουν πληροφορίες από τις ΗΠΑ, το νομοθέτημα είναι έτοιμο και υπάρχει συμφωνία μεταξύ του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού κόμματος. Ωστόσο το πρώτο έχει θέσει ως όρο η ψήφιση του νόμου να γίνει μετά τις προεδρικές εκλογές, ώστε να μην πιστωθεί προεκλογικά στο σημερινό πρόεδρο η οριοθέτηση της ΑΟΖ των ΗΠΑ στον Αρκτικό. 
Η σημασία της εξέλιξης αυτής για την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο είναι τεράστια. Αυτή τη στιγμή ΗΠΑ, Καναδάς, Ρωσία, Δανία (ελέγχει τη Γροιλανδία) και Νορβηγία (χώρα συνεργαζόμενη με την ΕΕ), έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για τη διανομή του Αρκτικού Ωκεανού, μιας περιοχής που εκτιμάται ότι περικλείει το 20% των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου και το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου.
ΠΗΓΗ:.euro2day.gr

ΥΠΕΚΑ: Υπο προϋπόθεσεις η στήριξη στον TAP



Σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο και αφού προηγουμένως εξασφαλιστεί η εξυπηρέτηση ελληνικών στρατηγικών συμφερόντων, θα προσφέρει η κυβέρνηση στήριξη στον αγωγό ΤΑΡ τον μοναδικό του Νότιου Διαδρόμου που διέρχεται από το έδαφος της χώρας.
Επιπλέον θα οριστικοποιήσει τη θέση της, μετά από επαφές με την Ιταλική κυβέρνηση και τους αρμόδιους κοινοτικούς επίτροπους. 
Αυτά,, προκύπτουν από τη συνάντηση που είχαν χθες με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, Ασημάκη Παπαγεωργίου, στελέχη της εταιρείας του αγωγού. 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του euro2day, η ελληνική πλευρά προκειμένου να αποφασίσει στο αίτημα του ΤΑΡ έχει θέσει όρους, όπως η διασφάλιση ποσοτήτων του μεταφερόμενου αερίου για κατανάλωση στο εσωτερικό της χώρας, όπως και η συμμετοχή στο μετοχικό σχήμα του αγωγού και ελληνικής εταιρείας. 
Από την πλευρά του υπουργείου ΠΕΚΑ, εκτός από το ότι το θέμα θα εξεταστεί σε επίπεδο Μαξίμου και Υπουργικού Συμβουλίου, εμμέσως προτάθηκε η ΔΕΠΑ, ως ο Έλληνας συνεταίρος του αγωγού. Επίσης έγιναν επισημάνσεις στις εκκρεμότητες που έχει η Ελλάδα με την Αλβανία, αναφορικά με την μη επικύρωση από το κοινοβούλιο της χώρας, της διακρατικής συμφωνίας για την οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών στο Ιόνιο. 
ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Φορτία LNG Μέσω της Κύπρου Θα Παραδώσει η BP στο Ισραήλ



Πηγές από το περιβάλλον της ΒΡ δήλωσαν στο Reuters ότι η επιχείρηση κέρδισε διαγωνισμό για να προμηθεύσει LNG στην ισραηλινή εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού, η οποία πάντως δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα την είδηση.
Στα πλαίσια της διαδικασίας, η BP νίκησε τις Gazprom και Eni, ενώ η τιμή του LNG δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής. Με βάση τους όρους του συμβολαίου, οι παραδόσεις προβλέπεται να ξεκινήσουν την 1η Δεκεμβρίου και θα διαρκέσουν έξι μήνες με δύο φορτία ανά μήνα.
Κάθε φορτίο θα είναι 130.000 κ.μ. αερίου, τα οποία η ΒΡ θα φορτώνει σε πλωτό σταθμό της αμερικανικής εταιρείας Excelerate Energy στην Κύπρο και εν συνεχεία θα ξεφορτώνει στο Ισραήλ.  
ΠΗΓΗ:energia.gr

Τουρκική Φ/Γ εντός ΕΧΥ έφτασε έξω από τη Μύκονο! - Στοχοποιήθηκε από Mirage 2000



 Σε νέα αμφισβήτηση των Ελληνικών Εθνικών Χωρικών Υδάτων προχώρησε η Τουρκία σήμερα με τον διάπλου της τουρκικής Φρεγάτας «Gokova” η οποία έφτασε λίγο έξω από τη Μύκονο.
 Ουσιαστικά η τουρκική φρεγάτα περίπλευσε τουλάχιστον 6 ελληνικά νησιά παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα αλλά και τους κανόνες της......
αβλαβούς διέλευσης. 
 Η κίνηση αυτή της Άγκυρας να αποστείλει μεσούσης μάλιστα και της τουριστικής περιόδου πολεμικό της σκάφος κυριολεκτικά στην καρδιά του Αιγαίου, παραβιάζοντας κατά συρροή τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα μόνο προβληματισμό και ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μπορεί να προκαλέσει. 
 Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΓΕΕΘΑ:  "Η Τουρκική Φ/Γ «GOKOVA» προερχόμενη από Ανατολική Μεσόγειο, κινούμενη αρχικά μεταξύ Ν. Κάσου και Ν. Κρήτης και στη συνέχεια βόρεια Κρήτης σε Διεθνή Ύδατα, εισήλθε την 25η  Ιουλίου 2012 (14:15) σε Ελληνικά Χωρικά Ύδατα μεταξύ Ν. Μήλου και Ν. Φολέγανδρου.  
 Στη συνέχεια με βόρεια πορεία κινήθηκε μεταξύ Ν. Σίφνου και Ν. Αντίπαρου και εξήλθε την 25η  Ιουλίου 2012 (18:49) μεταξύ Ν. Τήνου και Ν. Μυκόνου με βορειοανατολική πορεία. 
 Πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας παρακολουθούν το τουρκικό πλοίο,  καθόλη τη διάρκεια του πλου του".  
ΠΗΓΗ:/nyxtobaths.blogspot.com

Έντρομοι οι επιστήμονες: Tο 97% του πάγου της Γρoιλανδίας έλιωσε μέσα σε τέσσερις μέρες



Ποτέ άλλοτε στην ιστορία δεν έχει σημειωθεί τέτοιος ταχύς ρυθμός τήξης του επιφανειακού φύλλου πάγου μέσα σε διάστημα ενός μήνα. Το φαινόμενο καταγράφτηκε από τρεις δορυφόρους, θορυβώντας τόσο τους επιστήμονες που αρχικά δεν ήθελαν να το πιστέψουν, όπως δήλωσαν σε ανακοίνωσή τους στον ιστότοπο της NASA.
Νομίζοντας πως πρόκειται για σφάλμα κατά τη μεταφορά δεδομένων, εν συνεχεία επιβεβαίωσαν ότι στην περιοχή επικρατούν ασυνήθιστα μεγάλες.... θερμοκρασίες για την εποχή (μέσα Ιουλίου), καθώς και ότι η τήξη είχε εξαπλωθεί σε όλη την επιφάνεια του παγωμένου στρώματος. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε και από κλιματολόγους των πανεπιστημίων της Τζόρτζια και της Νέας Υόρκης.
Παρ' όλα αυτά, εμπλεκόμενοι επιστήμονες που παρακολουθούν την κατάσταση του πάγου στην περιοχή δυσκολεύονταν να χωνέψουν τις σοκαριστικές εικόνες, κάνοντας λόγο για συμβάν άνευ προηγουμένου.
Ήταν το δεύτερο ασυνήθιστο συμβάν μέσα σε λίγες μέρες, αφότου ένα παγόβουνο στο μέγεθος του Μανχάταν αποσπάστηκε από τον παγετώνα Πέτερμαν. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι πολύ σοβαρότερα.
Άλλοι επιστήμονες αναφέρουν ότι τέτοιας τάξεως φαινόμενα τήξεις λαμβάνουν χώρα κάθε περίπου 150 χρόνια και ότι αν τα πράγματα συνεχίσουν με αυτό το ρυθμό τα επόμενα χρόνια, οι κλιματικές αλλαγές θα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικές.
Οι πιο άμεσες συνέπειες θα είναι η απότομη άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η ανεξέλεγκτη αύξηση της θερμοκρασίας της Αρκτικής. Στη δε Γρoιλανδία, ο πάγος στις άκρες έχει λεπτύνει επικίνδυνα πολύ, με αποτέλεσμα να λιώνει μέσα στη θάλασσα. 
ΠΗΓΗ:apocalypsejohn.com

«Το ΔΝΤ γνώριζε από την αρχή ότι το πρόγραμμα δεν θα πετύχει στην Ελλάδα»


Ο κ. Ρουμελιώτης δηλώνει ότι η τρόικα υποτίμησε τις αρνητικές συνέπειες του προγράμματος για την ελληνική οικονομία
«Γνωρίζαμε από την αρχή πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν αδύνατο να εφαρμοσθεί, καθώς δεν υπήρξε πουθενά ένα επιτυχές παράδειγμα, λόγω και του γεγονότος της συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρώ, που δεν της επιτρέπει την υποτίμηση του νομίσματός της για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας». 
Τη δήλωση αυτή του Παναγιώτη Ρουμελιώτη, αντιπροέδρου της Τράπεζας Πειραιώς και πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα New York Times, προκαλώντας αίσθηση. 
Ο κ. Ρουμελιώτης, όπως και πολλοί άλλοι, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, αναγνωρίζει επίσης ότι η τρόικα υποτίμησε τις αρνητικές συνέπειες του προγράμματος για την ελληνική οικονομία, καθώς η μεγάλη ύφεση δεν οφείλεται στη μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, όπως υποστηρίζει η τρόικα, αλλά στις μεγάλες περικοπές δαπανών που συνέβαλαν στην υφεσιακή περιδίνηση, πλήττοντας δραστικά την εσωτερική ζήτηση.
Την ίδια ώρα οι New York Times σε ανταπόκριση - ανάλυση από την Αθήνα, αναφέρονται στην επιδείνωση της ελληνικής κρίσης, επαναφέροντας τα σενάρια χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από το ευρώ, καταγράφοντας τις δυσκολίες στην εφαρμογή ενός «μη ρεαλιστικού» και «μη βιώσιμου», κατά πολλούς, προγράμματος διάσωσης, όπως και το ρήγμα που εμφανίζεται εντός της Τρόικας, με το ΔΝΤ να ζητά τη χαλάρωση του προγράμματος έναντι της πιο σκληρής στάσης των Ευρωπαίων και κυρίως της Γερμανίας, όπως τονίζεται.
Σύμφωνα με τους New York Times, η διαφοροποίηση εντός της τρόικας επιτείνει την αβεβαιότητα στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη, ενισχύοντας το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας. 
ΠΗΓΗ:24h.gr

Μειώσεις μισθών έως 6,7% για 800.000 εργαζόμενους στο εμπόριο



Έκλεισε η συμφωνία για την υπογραφή της μεγαλύτερης κλαδικής σύμβασης στη χώρα μας που δεν είναι άλλη από αυτή που αφορά τους εργαζόμενους στο εμπόριο.
Η κλαδική σύμβαση αφορά περίπου 800.000 υπαλλήλους και προβλέπει μειώσεις στους μισθούς κατά 6,7% σε σχέση με τη Συλλογική Σύμβαση του 2009. Αυτό σημαίνει ότι ο βασικός μισθός θα "πέσει" στα 860 ευρώ από 918 που ήταν μέχρι τώρα. Η διάρκεια της Σύμβασης είναι ένας χρόνος και ξεκινάει να τηρείται από 1η Αυγούστου. 
Στη νέα κλαδική σύμβαση, διατηρούνται όλα ανεξαιρέτως τα επιδόματα, οι παροχές και οι θεσμικές ρυθμίσεις όλων των προηγουμένων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας καθώς και όλα τα μισθολογικά κλιμάκια προϋπηρεσίας.
Κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση η Ολομέλεια της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), εξουσιοδότησε με μεγάλη πλειοψηφία τη Διοίκηση, να προχωρήσει στην τελική διαπραγμάτευση και την υπογραφή της συμφωνίας.
Πρόκειται, για την ευνοϊκότερη για τους εργαζομένους συλλογική σύμβαση που υπογράφεται μετά την υπογραφή του 2ου Μνημονίου και τη ψήφιση του νέου νόμου για τα εργασιακά, τον περασμένο Φεβρουάριο.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ











ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΗΣ ΕΥΑΕ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ



                                                                                                                        

Ο Πρόεδρος της επιτροπής υγιεινής & ασφάλειας επισκέφθηκε τον χώρο του ταμείου όπου πραγματοποιήθηκε ένοπλη ληστεία στις 9-7-2012.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν να συζητηθούν βελτιωτικά έργα, όπου θα εξασφαλίζουν αλλά και θα ενισχύσουν, την ασφάλεια των υπαλλήλων-οδηγών στο νευραλγικό αυτό τμήμα.
Παρατηρήθηκε ότι στον συγκεκριμένο χώρο πραγματοποιούνται ήδη εργασίες βελτίωσης ασφάλειας, και όπως μας διαβεβαίωσε ο Διευθυντής της εγκατάστασης Ρόζης .Ι  έπονται και άλλες ενέργειες βελτίωσης ασφάλειας όπως :

ü  Πραγματοποιήθηκε  αλλαγή της διαδικασίας εισόδου-εξόδου των οχημάτων στην εγκατάσταση. Αντί της μεταλλικής μπάρας στο εξής θα ανοιγοκλείνουν οι βαρέως τύπου πύλες .

ü  Αυξάνεται ο αριθμός των καμερών στο κλειστό κύκλωμα CCTV των εξωτερικών χώρων .

ü  Έγινε μετατροπή στο γκισέ συναλλαγής του ταμείου, αφαίρεση του υαλοπίνακα με κλειστό τοίχο.

ü  Μετατροπή της πόρτας προθαλάμου του ταμειακού κτιρίου με διπλές πόρτες (τύπου Τραπεζών )  Η εργασία έχει ανατεθεί .

ü  Αλλαγή της πόρτας του ταμείου με ειδική πόρτα ασφαλείας . Έχει ανατεθεί .


ü  Τοποθέτηση μηχανισμού χρονοκαθυστέρησης σε όλα τα χρηματοκιβώτια του Ομίλου . Έχει ανατεθεί .

ü  Εκπονήθηκε  μελέτη από εξωτερικό ειδικό σύμβουλο για θέματα ασφάλειας  για όλες τις εγκαταστάσεις που διαθέτουν ταμείο .

ü  Παράλληλα πραγματοποιείται διερεύνηση για τοποθέτηση χρηματοκιβωτίων νέας τεχνολογίας , για όλα τα ταμεία της εταιρίας .

Η επιτροπή υγιεινής & ασφάλειας θα παρακολουθήσει από κοντά τις εργασίες βελτίωσης αλλά και το χρονοδιάγραμμα ,καθώς επίσης και την ποιότητα και τεχνολογία των προαναφερθέντων, προκειμένου  να διασφαλιστεί στο μέγιστο η απρόσκοπτη και ασφαλή καθημερινή εργασία-λειτουργία της εγκατάστασης .

Πρόεδρος  ΕΥΑΕ
Κ. ΚΑΓΚΕΛΙΔΗΣ  


Δελτίο Τύπου - Παράνομη απόλυση συνδικαλίστριας



Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει την εργοδοτική τρομοκρατία των διαγνωστικών κέντρων – κλινικών EUROMEDICA, τα οποία δε δίστασαν να προχωρήσουν στην απόλυση εργαζόμενης – συνδικαλίστριας εκλεγμένου μέλους του Δ.Σ. του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, η οποία εργάζεται στο υποκατάστημα της εταιρείας στο Περιστέρι.
Πρόκειται σαφώς για κατάφωρα παράνομη, καταχρηστική και εκδικητική απόλυση με καθαρό στόχο την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και την κατατρομοκράτηση των εργαζομένων.
Καλούμε και απαιτούμε από τη Διοίκηση της EUROMEDICA:
- να προχωρήσει στην άμεση ανάκληση της παράνομης και άκυρης απόλυσης και να σεβαστεί το Ν. 1264/82
- να καταβάλλει όλες τις δεδουλευμένες αποδοχές στους εργαζόμενους.
Η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης δεν θα περάσει!
 ΠΗΓΗ:gsee.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΠΑΓΩΜΑ 8ΜΗΝΩΝ - 2ΜΗΝΩΝ.mpg

Συνεχίζει τις εξαγωγές ρεύματος στη Συρία η Τουρκία



Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν θα σταματήσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς της Συρία, μια κίνηση την οποία οι τουρκικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι εξετάζουν μετά την κατάρριψη ενός τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους από τη Συρία.
«Ο συριακός λαός έχει ανάγκη τώρα περισσότερο από πότε από ηλεκτρική ενέργεια. Θα εξακολουθήσουμε να παρέχουμε ηλεκτρική ενέργεια», υπογράμμισε ο Γιλντίζ μιλώντας στους δημοσιογράφους, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.
Η ιδιωτική τουρκική εταιρεία Aksa αναμένεται να εξάγει περίπου 500 εκατομμύρια κιλοβατώρες στη Συρία μέχρι το τέλος του χρόνου, κυρίως στο Χαλέπι και τα περίχωρά του, σύμφωνα με το πρακτορείο. 
ΠΗΓΗ:energypress.g

Σημαντική πτώση κερδών το β΄τρίμηνο για τη ConocoPhillips



Σημαντική πτώση κερδών και εσόδων κατέγραψε η πετρελαϊκή εταιρεία ConocoPhillips το β΄τρίμηνο του 2012.
Ειδικότερα, τα κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν στα 2,27 δισ. δολ., ή 1,8 δολ. ανά μετοχή, από 3,4 δισ. δολ., ή 2,41 δολ. ανά μετοχή. Σε προσαρμοσμένη βάση τα ανά μετοχή κέρδη μειώθηκαν στα 1,22 δολ. από 1,64 δολ. ενώ οι αναλυτές τα τοποθετούσαν στα 1,17 δολ.
Πτωτικά κινήθηκαν και οι πωλήσεις οι οποίες κατέγραψαν πτώση 14% στα 15,17 δισ. δολ. και η μέση ημερήσια παραγωγή υποχώρησε στα 1,54 εκατ. βαρέλια από 1,64 εκατ. βαρέλια. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Κινεζική πετρελαϊκή "εισβολή" στον Καναδά



Τη μεγαλύτερη έως τώρα «εισβολή» σε ξένες ενεργειακές πλουτοπαραγωγικές πηγές έκανε η Κίνα, με τον κορυφαίο offshore παραγωγό πετρελαίου της CNOOC να ανακοινώνει την εξαγορά της καναδικής Nexen έναντι 15,1 δισ. δολαρίων.
Η CNOOC θα πληρώσει 27,50 δολάρια ανά μετοχή για τη Nexen, ποσό προσαυξημένο κατά 61% από το κλείσιμο της τιμής μετοχής της τελευταίας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Παρασκευή.
Εάν η συμφωνία εγκριθεί από τους μετόχους της Nexen, η καναδική Nexen θα αποτελέσει θυγατρική της CNOOC που θα ελέγχεται πλήρως από την κινεζική εταιρεία.  
ΠΗΓΗ:.energypress.gr