Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Συγκλονιστικό βίντεο: "Λάβαμε εντολή να μην ενοχλούμε τους Τούρκους στο Αιγαίο"


Συγκλονιστική δημόσια καταγγελία που συνιστά εσχάτη προδοσία είχαμε πριν λίγο από τον πρόεδρο της Ένωσης Λιμενικών Θράκης Σάκη Ζησίδη: Το Λιμενικό έλαβε εντολή "άνωθεν", δηλαδή από την κυβέρνηση, να αποχωρήσει από την περιοχή της Ζουράφας και να μη ενοχλεί τον στόλο των τουρκικών σκαφών (Ναυτικού, Ακτοφυλακής και αλιευτικά)!

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση είναι απλά τρομοκρατημένη σε ότι αφορά την πιθανότητα κλιμάκωσης ελληνοτουρκικού επεισοδίου, αλλά αν φοβούνται να πάνε στο δάσος να παίξουν τους λαγούς.

Εδώ πλέον αναδεικνύονται ζητήματα εθνικής μειοδοσίας.

Και αν δίνουν τέτοιες εντολές στην Ακτοφυλακή ποιος μας λέει ότι σε μια κρίση δεν θα δώσουν τις ίδιες εντολές και στις Ένοπλες Δυνάμεις; Και το ερώτημα είναι αν θα το αποδεχθούν αυτό οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Χθες ούτε καν παρενοχλήθηκε το τουρκικό ελικόπτερο ειδικών δυνάμεων που πέταξε επάνω από τηνν Σάμο. Μέχρι την στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν υπάρξει ούτε καν διάβημα για το γεγονός στην Άγκυρα!

Πριν μερικές ημέρες το defencene.gr είχε αποκαλύψει με φωτογραφικό ντοκουμέντο την εισβολή τουρκικών κσαφών της Ακτοφυλακής και αλιευτικών, σε απόσταση λόγω εκατοντάδων μέτρων από τη Ζουράφα στο βορειοανατολικό Αιγαίο

Σήμερα έρχεται ένα άλλο γεγονός για να καταδείξει ότι η κυβέρνηση γα λόγους που η ίδια γνωρίζει δεν τολμά ούτε καν στοιχειώδη αστυνόμευση να ασκήσει εντός της ελληνικής επικράτειας έναντι των τουρκικών παραβιάσεων: Εντολή να αποχωρήσουν από την περιοχή της Ζουράφας έλαβαν τα σκάφη του λιμενικού Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης!

Τα σκάφη του ΛΣ/Ακτοφυλακή είχαν προσεγγίσει προκειμένου να αντιμετωπίσουν την παραβίασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας από τουρκικά αλιευτικά που συνοδεύονταν από σκάφη του τουρκικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Λιμενικών Θράκης Σάκη Ζησίδη η εντολή της αποχώρησης  δόθηκε «άνωθεν», δηλαδή από το Αρχηγείο σε εκτέλεση φυσικά εντολης της κυβέρνησης

Ακούστε τα όσα συγκλονιστικά είπε ο Σάκης Ζήσιδης για την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων τις τελευταίες μέρες στον Σταύρο Αποστολίδη στην πρωινή εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού Status Radio:
 ΠΗΓΗ:.defencenet.gr

Και η επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ στο πόρισμα για ΤΤ!


Σε συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Γιάννη Στουρνάρα θα κριθεί το μέλλον της σημερινής επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το όνομα της οποίας συμπεριλαμβάνεται στο πόρισμα- βόμβα για τα δάνεια του Τ.Τ.

Η συμμετοχή της Αναστασίας Σακελλαρίου σε επιτροπή (τη περίοδο 2011- 2012) για την αναχρηματοδότηση των ύποπτων δανείων και η καταγραφή του ονόματος της στη λίστα των εμπλεκομένων προσώπων, καθιστου΄ν την θέση της πρόκληση αν παραμείνει ως έχει.

Παράγοντες του ΤΧΣ αλλά και του υπουργείου Οικονομικών δεν επιβεβαιώνουν- επί του παρόντος- ότι έχει ζητηθεί η παραίτηση της κ. Σακελλαρίου, ωστόσο οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά από την συνεννόηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται πως η κ.Σακελλαρίου είχε προκαλέσει αίσθηση όταν είχε γίνει γνωστό πως ο μισθός της έφτανε τα 17.900 ευρώ το μήνα.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Τουρκική επιχείρηση "πολιορκίας" στο Αιγαίο απο Ζουράφα έως Καστελόριζο


Επιχείρηση «πολιορκίας» και αμφισβήτησης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο από τη Ζουράφα μέχρι και το Καστελόριζο στήνει η Τουρκία. Ο σκοπός είναι προφανής και έχει να κάνει με την ελληνική ΑΟΖ και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που υπάρχουν εντός αυτής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η Άγκυρα επικεντρώνεται σε δύο νησιά, τα οποία καθορίζουν την ελληνική κυριαρχία και «τοποθετούν» τα όρια της ΑΟΖ.

Για την επόμενη εβδομάδα οι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει περιοχή στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αεροναυτικά γυμνάσια. Θα λάβουν μέρος πλοία επιφανείας, αεροσκάφη, ίσως και υποβρύχια.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, καθώς θεωρείται πιθανό οι Τούρκοι να στήσουν ένα επεισόδιο για να αμφισβητήσουν την εθνική κυριαρχία και τις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.

Το Καστελόριζο το εντάσσουν στις «γκρίζες ζώνες» ή καλύτερα θα ήθελαν να το εξαφανίσουν από το χάρτη, ενώ αξιώνουν και συνδιαχείρηση της περιοχής της Ρόδου, όπου υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Μην ξεχνάμε το «καζάν καζάν» του Ρ.Τ. Ερντογάν που ελέχθη στα μούτρα του Α. Σαμαρά χωρίς να αντιδράσει, αλλά και πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρουν πώς θα «ανάψει το Αιγαίο» αν η Ελλάδα επιχειρήσει εκμεταλλευόμενη την Προεδρία της Ε.Ε. να ανακηρύξει ΑΟΖ.

«Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο» και «θα κάνει τα πάντα για να συνεχίσει απτόητη τις έρευνες με προοπτική εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο», έλεγε το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας που υποστηρίζει την κυβέρνηση Ερντογάν.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν Έλληνες επιτελείς και τη χθεσινή υπέρπτηση πάνω από τη Σάμο. Οι Τούρκοι πραγματοποιώντας άσκηση στα παράλια, έστειλαν ένα ελικόπτερο τύπου AS-532 Cougar να διεισδύσει στον ελληνικό εναέριο χώρο και να πετάξει πάνω από το ελληνικό νησί.

Η πρόκληση δείχνει ποιοτική αναβάθμιση, αφού όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, δεν συνηθίζεται κάτι τέτοιο. Τα ελικόπτερα που παραβιάζουν συνήθως τα εθνικά χωρικά ύδατα ή του κανόνες του FIR Αθηνών έχουν απονηωθεί από πλοία.

Το Cougar είχε την πλήρη υποστήριξη της Τουρκικής Αεροπορίας, αφού τόσο στο Αιγαίο όσο και στα παράλια πετούσαν δεκάδες μαχητικά στο πλαίσιο της «άσκησης». Δώδεκα μάλιστα από αυτά, τα μισά οπλισμένα, σημείωσαν 3 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Αυτό δείχνει πώς επρόκειτο για μια σχεδιασμένη επιχείρηση-πρόκληση.

Λίγα 24ωρα πριν η Τουρκία είχε βγάλει στο βορειοανατολικό Αιγαίο πολλές μονάδες του Στόλου της για να πραγματοποιήσει βολές ανοιχτά του Κόλπου Ξηρού. Επί της ουσίας όμως θέλησε να προβάλει την αμφισβήτηση του καθεστώτος της Ζουράφας, αφού τα πολεμικά πλοία της Άγκυρας έφτασαν μερικές εκατοντάδες μέτρα από την νησίδα παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Κάτω από τα… κανόνια των πολεμικών πλοίων μπήκαν και Τούρκοι ψαράδες, όπως αποκάλυψε το «defencenet.gr» και με τσαμπουκά εκδίωξαν τους Έλληνες αλιείς από ελληνικά χωρικά ύδατα προκειμένου να γεμίσουν τα δίχτυα τους.

Η οδηγία από το υπουργείο Εξωτερικών του «αναπληρωτή πρωθυπουργού» Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν πάντως να αποφευχθεί η ένταση για να μη χαλάσει η προγραμματισμένη φιέστα της ανάληψης της ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε.

Είναι σαφές πώς η Άγκυρα τεντώνει το σκοινί στο Αιγαίο και δεν είναι διόλου απίθανο να προκαλέσει «θερμό επεισόδιο» για να διεκδικήσει συνδιαχείριση των ενεργειακών κοιτασμάτων.

Η τακτική της τεχνητής έντασης συμφέρει στην παρούσα φάση και τον Ρ.Τ. Ερντογάν που κάνει άνοιγμα στο «βαθύ» κράτος, τους στρατιωτικούς και τους δικαστικούς προκειμένου να ξεφύγει από τη δίνη των σκανδάλων διαφθοράς στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Η ηγεσία του ελληνικού Πενταγώνου το γνωρίζει πολύ καλό αυτό και έχει επεξεργαστεί στρατιωτικά σχέδια αντίδρασης και απάντησης στις απειλές της Τουρκίας.

Το θέμα είναι τι γίνεται με την κυβέρνηση που συνεχώς είναι με γυρισμένο…

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Συμφωνία ανταλλαγής πετρελαίου με τρόφιμα ετοιμάζουν Ρωσία - Ιράν

Συμφωνία ανταλλαγής πετρελαίου με τρόφιμα ετοιμάζουν Ρωσία - Ιράν
Την ανταλλαγή πετρελαίου με τρόφιμα και άλλα αγαθά διαπραγματεύονται Ιράν - Ρωσία, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου από την Τεχεράνη, παρά τις κυρώσεις της Δύσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο που επικαλείται πηγές και από τις δύο χώρες, αυτή τη στιγμή συζητούνται οι  τελικές λεπτομέρειες σε μια συμφωνία ανταλλαγής που θα προβλέπει τη διάθεση στη Ρωσία έως 500.000 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα σε αντάλλαγμα για ρωσικό εξοπλισμό και αγαθά. Με τις τιμές του πετρελαίου κοντά στα 100 δολ. το βαρέλι, το Ιράν θα μπορούσε να δει τα έσοδα του να αυξάνονται κατά 1,5 δισ. δολ. το μήνα, όπως μεταδίδει το Reuters.

"Έχει σημειωθεί καλή πρόοδος και υπάρχουν καλές πιθανότητες επιτυχίας", δήλωσε στο πρακτορείο ρωσική πηγή. "Συζητάμε τις λεπτομέρειες και η ημερομηνία της υπογραφής θα εξαρτηθεί από αυτές τις λεπτομέρειες".

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η συμφωνία με τη Ρωσία θα εφαρμοστεί πριν οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες στη συμφωνία που επετεύχθη τον περασμένο Νοέμβριο στη Γενεύη μεταξύ των έξι μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη μείωσαν στο μισό τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν τους τελευταίους 18 μήνες σε περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Μια συμφωνία που θα προβλέπει την αγορά 500.000 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα από τη Ρωσία θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση των εξαγωγών κατά 50%, ενισχύοντας  σημαντικά την οικονομία της χώρας. 

 ΠΗΓΗ:.newmoney.gr

Εντός Ιανουαρίου η επιλογή τοποθεσίας για τον πλωτό LNG της ΔΕΠΑ στην Καβάλα


Μέσα στο μήνα αναμένεται ότι η ΔΕΠΑ θα καταλήξει στην επιλογή της καταλληλότερης τοποθεσίας, στην Καβάλα, όπου προτίθεται να κατασκευάσει πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), επένδυση ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την Ημερησία, αρμόδιο κλιμάκιο στελεχών της Επιχείρησης βρέθηκε λίγο πριν από τις γιορτές στην Καβάλα και εξέτασε μία σειρά από διαθέσιμες χωροταξικές επιλογές, μεταβαίνοντας στην περιοχή της Νέας Καρβάλης, στις εγκαταστάσεις της Kavala Oil και στο λιμάνι της πόλης.
Μέσα στον Ιανουάριο εκτιμάται πως θα έχουν προετοιμαστεί τα πρώτα μελετητικά δεδομένα (προκαταρκτική μελέτη ασφάλειας) και στο πλαίσιο αυτό θα γίνει γνωστή και η τοποθεσία για την κατασκευή του σταθμού.
Μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014 θα είναι έτοιμη και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία είναι ίσως και το σημαντικότερο τμήμα της αδειοδοτικής διαδικασίας για την επένδυση.
Πάντως, οι τοπικοί φορείς δια μέσω και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, θα επιθυμούσαν ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου να «κουμπώσει» επάνω στη θαλάσσια εξέδρα φυσικού αερίου της νότιας Καβάλας, η οποία προορίζεται για υποθαλάσσια αποθήκη αερίου.
Η συγκεκριμένη εγκατάσταση βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τις ακτές (νότια και δυτικά του Πρίνου στη θαλάσσια περιοχή της Καλλιράχης Θάσου), αλλά τα δικαιώματα επί του κοιτάσματος και της μετατροπής του σε αποθήκη έχουν μεταφερθεί από το ελληνικό δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ.
Στο πλαίσιο αυτό το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται, μόλις περατωθεί και σχετική μελέτη, να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την αξιοποίηση της αποθήκης.
Από την πλευρά της η ΔΕΠΑ, που στελέχη της οποίας, αλλά και η διοίκησή της, έχουν επισκεφτεί αρκετές φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα την Καβάλα, έχει σημειώσει ότι η τοπική κοινωνία θα έχει οφέλη από την επένδυση του LNG, η οποία θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση.
Παλαιότερα είχε εκτιμηθεί πως μία ανάλογη πλωτή μονάδα αεριοποίησης στα ανοιχτά της Καβάλας, με δυναμικότητα περίπου 175.000 κ.μ. LNG, απαιτεί μία επένδυση της τάξης των 500-600 εκατ. δολαρίων.
Εφόσον υλοποιηθεί η επένδυση της ΔΕΠΑ, τότε ο συγκεκριμένος σταθμός εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να προμηθεύει με 5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως, τα οποία με αφετηρία τη Βόρεια Ελλάδα θα μπορούν να μεταφέρονται, μέσω των αγωγών ITG και IGB, στην υπόλοιπη ΝΑ Ευρώπη και στην Τουρκία. 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Πρόγραμμα Υποτροφιών Ακαδημαϊκού έτους 2014-2015, για Μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό.


Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ανακοινώνει ετήσιο Πρόγραμμα Υποτροφιών για Μεταπτυχιακές Σπουδές στις χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ολλανδία (αγγλόφωνα προγράμματα).

Το πρόγραμμα στοχεύει στην υποστήριξη άριστων φοιτητών, που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους με εξειδίκευση σε κλάδους, που απαιτούν τεχνολογίες αιχμής, αλλά και σύγχρονες προσεγγίσεις σε θέματα Διοίκησης και Στρατηγικής.

Ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων και δικαιολογητικών ορίζεται η   1η Μαρτίου 2014.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε:

Την αναλυτική Προκήρυξη του Προγράμματος, το σχετικό Έντυπο Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης, καθώς και υποδείγματα βεβαιώσεων βαθμολογικής κατάταξης υποψηφίου στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.
Διευκρινίσεις παρέχονται στα τηλέφωνα: 210-63 02 648, 210-77 25 113 (Δ/νση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Ομίλου).


Αναλυτική Προκήρυξη του Προγράμματος.
(πατήστε εδώ).


  
ΠΗΓΗ:helpe.gr

WWF: Απορίες για τα μέτρα κατά της αιθαλομίχλης


Τα μέτρα που ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ για την καταπολέμηση της αιθαλομίχλης γεννούν περισσότερες απορίες, παρά... δίνουν απαντήσεις σε αυτή την περιβαλλοντική και υγειονομική κρίση. Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς θέτει προς τα συναρμόδια υπουργεία μερικά ερωτήματα.

1. Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη

Όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η ΕΕ έχουν ορίσει για τα επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια ΑΣ10 ως ανώτατο όριο τα 50 μg/m3, γιατί το υπουργείο σας ορίζει ως ανώτατο όριο για τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων τα 101 μg/m3 και άνω;

Γιατί δεν δημοσιεύετε μετρήσεις για τα μικρότερης διαμέτρου αιωρούμενα σωματίδια, τα εξαιρετικά επικίνδυνα ΑΣ2,5; Οι μετρήσεις και η δημοσιοποίησή τους είναι υποχρεωτικές για όλα τα κράτη της ΕΕ.

Όταν μιλάτε για προφύλαξη ατόμων με αναπνευστικά και άλλα προβλήματα, γιατί αναρτάτε τα αποτελέσματα των μετρήσεων ρύπανσης στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ με τουλάχιστον μια μέρα καθυστέρηση; Πώς εκτιμάτε ότι μπορεί να προφυλαχθεί ένα παιδί με άσθμα ή ένας ηλικιωμένος με καρδιακά προβλήματα; Απλά μυρίζοντας την ατμόσφαιρα;

Έχετε προσπαθήσει να διαβάσετε τα δεδομένα των μετρήσεων στην προαναφερόμενη ιστοσελίδα του υπουργείου σας; Εμείς προσπαθούμε εδώ και χρόνια, αλλά μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκτήσουμε την απαραίτητη για την πληροφόρηση και προφύλαξη του κοινού εικόνα της ρύπανσης των πόλεων.

Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης, γιατί δεν αναρτώνται αποτελέσματα μετρήσεων για κάθε Σάββατο και Κυριακή; Δεν γίνονται μετρήσεις ή θεωρείτε πως ο κόσμος δεν κινδυνεύει από τη ρύπανση τα Σαββατοκύριακα;

Η αιθαλομίχλη σκεπάζει για δεύτερο χειμώνα τις ελληνικές πόλεις. Υπερβάσεις καταγράφονται εδώ και πολλά χρόνια, μας έχει μάλιστα ευγενικά προειδοποιήσει για αυτή τη νομική παράβαση η ΕΕ. Παρακαλούμε λοιπόν να μας εξηγήσετε γιατί δεν υπάρχουν τα απαραίτητα σχέδια διαχείρισης της ποιότητας του αέρα. Επίσης παρακαλούμε να θέσετε στη γνώση του κοινού τις μετρήσεις σε άλλες πόλεις, καθώς Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα.

Σχετικά με το μέτρο της μειωμένης χρέωσης ρεύματος, παρακαλούμε διευκρινίστε πώς θα ειδοποιούνται τα νοικοκυριά, ώστε να σβήνουν το τζάκι και να ανάβουν ηλεκτρικά σώματα. Διαθέτουν η ΔΕΗ και οι περιφέρειες τα απαραίτητα μέσα επικοινωνίας ώστε να ενημερώνουν άμεσα για τις αλλαγές στα τιμολόγια; Επίσης, διαθέτει η ΔΕΗ τις απαραίτητες υποδομές για να μπορεί να καταγράφει την κατανάλωση εντός των συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων, όπως για παράδειγμα έξυπνους μετρητές;

Άλλο ερώτημα σχετικό με τις μειωμένες χρεώσεις ρεύματος: όπως αναφέρετε στη σχετική σας απόφαση, η μείωση κατά 70% αφορά στο ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου. Όπως προκύπτει από πρόχειρη ανάλυση, με βάση το παράδειγμα λογαριασμού που υπάρχει στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ, σε σύνολο 178,22€, οι ανταγωνιστικές χρεώσεις ενός τετραμήνου είναι 105,58€, ήτοι περίπου 0,880€ τη μέρα. Αυτό δίνει περίπου 0,6€ όφελος για τον καταναλωτή, ανά ημέρα εφαρμογής του μέτρου. Θεωρείτε ότι αυτό αποτελεί κίνητρο για στροφή προς ηλεκτρικά σώματα θέρμανσης, από νοικοκυριά που τώρα καίνε ξύλα; 

Τέλος, ενώ συμφωνούμε κατ' αρχήν ότι ο εξηλεκτρισμός της θέρμανσης είναι σημαντική εξέλιξη, σε σχέση με την καύση πετρελαίου και ξύλων, εντούτοις μας ανησυχεί η ευκολία με την οποία το πρόβλημα της ρύπανσης μεταφέρεται από τις μεγάλες πόλεις στις περιοχές που πνίγονται από τα εργοστάσια της ΔΕΗ. Η υγεία των κατοίκων της Πτολεμαΐδας, που τροφοδοτεί το ρυπογόνο ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας, μας ενδιαφέρει εξίσου με την υγεία των κατοίκων της Αθήνας. Παρακαλούμε λοιπόν όπως μας ενημερώσετε γιατί προωθείτε για το 2017 την κατασκευή νέας, πάντα εξαιρετικά ρυπογόνου και επικίνδυνης για τη δημόσια υγεία, λιγνιτικής μονάδας, ειδικά όταν η ΔΕΗ βρίσκεται τώρα σε διαδικασία πώλησης.

2. Προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη

Βάσει διεθνών δεσμεύσεων της χώρας, στην περίπτωση επικείμενης απειλής για την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον διαβιβάζονται αμέσως και αμελλητί στο κοινό που ενδέχεται να επηρεασθεί όλες οι πληροφορίες που μπορούν να επιτρέψουν στο κοινό να λάβει μέτρα για την πρόληψη ή την άμβλυνση των επιπτώσεων. Δεδομένης της υγειονομικής κρίσης που προκαλείται από την αιθαλομίχλη, θεωρούμε επιβεβλημένη τη δημοσιοποίηση δεδομένων για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών με αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα. Έχει εκπονήσει τo Κέντρο Επιχειρήσεων Συντονιστικού Οργάνου Τομέα Υγείας (Κ. ΕΠΙΧ. Σ. Ο. Τ. Υ.) σχετικό επιχειρησιακό σχέδιο [15 παρ. 4 ν. 3370/2005];

Στην υπουργική απόφαση που συνυπογράψατε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, γίνεται μνεία στο «Πόρισμα της Επιτροπής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης που συγκροτήθηκε με Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υγείας (ΑΔΑ ΒΕ2ΩΘ−Ψ6Γ)». Θα είχε ενδιαφέρον να πληροφορηθεί το κοινό το περιεχόμενο του πορίσματος αυτού, με ανάρτηση στη σελίδα του αρμόδιου υπουργείου.

Έχετε επεξεργαστεί μέτρα για «την αξιοποίηση οικονομικών μέσων, όπως οι φόροι, οι επιβαρύνσεις ή η εμπορία των εκπομπών», ειδικά για μεγάλους ρυπαντές, όπως υποδεικνύει η οδηγία 2008/50 και η σχετική εθνική νομοθεσία;

Ποιο είναι το οικονομικό κόστος της θνησιμότητας και της νοσηρότητας από την έκθεση στην αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση των τελευταίων 2 ετών; 

ΠΗΓΗ:tro-ma-ktiko.blogspot.gr/

Σε χαμηλό οκτώ μηνών η τιμή του αργού


Σε χαμηλό οκτώ μηνών και κάτω από τα 92 δολάρια το βαρέλι έκλεισε η τιμή του αργού την Πέμπτη, βρίσκοντας λίγη στήριξη μετά και τα χθεσινά στοιχεία για τα αποθέματα των ΗΠΑ που έδειξαν μικρότερη της αναμενόμενης μείωση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 67 σεντς ή 0,7% στα 91,66 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Ήταν η έβδομη πτώση στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις. Σύμφωνα με την FactSet η τιμή έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Μαΐου.

Στο φυσικό αέριο, το συμβόλαιο Φεβρουαρίου έκλεισε στα 4,005 δολάρια ενά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες, χάνοντας 21 σεντς.


ΠΗΓΗ.capital.gr