Απρόσμενη άνοδο σημείωσαν τα αποθέματα αμερικάνικου αργού, την εβδομάδα που έληξε στις 11 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφορίας Ενέργειας των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, σημειώθηκε άνοδος κατά 2,6 εκατ. βαρέλια στα 381,1 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να περιμένουν μείωση των αποθεμάτων κατά 1 εκατ. βαρέλια. Πρόκειται για την υψηλότερη αποθηκευμένη ποσότητα από τις 4 Ιουλίου.
Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης ενισχύθηκαν κατά 1 εκατ. βαρέλια στα 204,6 εκατ. βαρέλια. Οι αναλυτές προέβλεπαν πως τα αποθέματα βενζίνης θα αυξηθούν κατά 600 χιλ. βαρέλια.
Τα διυλισμένα αποθέματα πετρελαίου, δηλαδή τα αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης και ντήζελ, υποχώρησαν κατά 2,1 εκατ. βαρέλια, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μείωση κατά 1,4 εκατ. βαρέλια.
Σημειώνεται ότι η παραγωγική δυναμικότητα των διυλιστηρίων στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε περισσότερο του αναμενόμενου, στο 91,2%.
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Σε έκτακτη γενική συνέλευση καλούνται στις 15 Δεκεμβρίου οι μέτοχοι των ΕΛΠΕ.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο της έκτακτης Γ.Σ., θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις επί των ακολούθων θεμάτων Ημερήσιας Διάταξης:
1. Διανομή αφορολόγητων αποθεματικών, σύμφωνα με το άρθρο 72 του Ν. 4172/2013
2. Τροποποίηση της από 30.6.2014 απόφασης της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων ως προς το κατώτερο όριο της αξίας απόκτησης ιδίων μετοχών κατά το άρθρο 16 Κ.Ν. 2190/1920.
ΠΗΓΗ:newmoney.gr
Αναθεωρημένη κατά 12%, από τις ισραηλινές εταιρείες Delek και Avner, που είναι συνιδιοκτήτριες με την αμερικανική Noble, είναι η ποσότητα του φυσικού αερίου που υπάρχει στο κοίτασμα.
Οι δύο εταιρείες αναφέρουν ότι, σύμφωνα με τη νέα τους εκτίμηση, στο κοίτασμα υπάρχουν 4,54 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
Delek και Avner προσθέτουν ότι στόχος τους είναι να εντάξουν την ανάπτυξη του τεμαχίου «Αφροδίτη» στα ευρύτερα σχέδια για το ισραηλινό κοίτασμα «Λεβιάθαν» και ότι, δεδομένης της μικρής αγοράς της Κύπρου, ο κύριος αγοραστής των αποθεμάτων δύναται να είναι η διεθνής αγορά.
Μιλώντας στο SigmaLive, ο σύμβουλος του Έλληνα Πρωθυπουργού για τα ενεργειακά ζητήματα, Σόλωνας Κασίνης, είπε ότι πρόκειται για μια αναμενόμενη εξέλιξη η οποία προκύπτει στη βάση των αξιολογήσεων που γίνονται από τους επιστήμονες των εταιρειών.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
««Η Φινλανδία βλέπει τη Ρωσία ως ένα αξιόπιστο προμηθευτή και δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τις εισαγωγές φυσικού αερίου»», δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας »Erkki Tuomioja»,σε επίσκεψη του στην Άγκυρα.
««Η Φινλανδία αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο εδώ και σαράντα χρόνια, δεν είχε ποτέ οποιαδήποτε είδους πρόβλημα σχετικά με την τιμή ή τις παραδόσεις. Η Ρωσία είναι ο μοναδικός προμηθευτής φυσικού αερίου στη Φινλανδία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εγκαταλειφθεί η συνεργασία μας με τη Ρωσία»», δήλωσε επίσης ο »Tuomioja».
ΠΗΓΗ:olympia.gr
Οι άνθρωποι που εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες στη δουλειά τους, καίνε λιγότερη ενέργεια (θερμίδες) στη διάρκεια του 24ώρου, σε σχέση με όσους δουλεύουν κανονικά ωράρια, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος παχυσαρκίας, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι νυχτερινές βάρδιες αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας
Η μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα ότι όταν κανείς εργάζεται -και τρώει- βράδυ, σε ώρες που κανονικά θα έπρεπε να κοιμάται, τότε τείνει να βάλει πρόσθετα κιλά - αν και για λόγους που δεν είναι ξεκάθαροι ακόμα.
Η νέα έρευνα δείχνει ότι όσοι εργάζονται τα βράδια, αν δεν θέλουν να παχύνουν, θα πρέπει να τρώνε λιγότερο και να ασκούνται σωματικά πιο τακτικά. Δυστυχώς όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτοί ακριβώς οι εργαζόμενοι συνήθως κάνουν πιο ανθυγιεινή διατροφή και ασκούνται λιγότερο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κένεθ Ράιτ, αναπληρωτή καθηγητή φυσιολογίας και διευθυντή του Εργαστηρίου Ύπνου και Χρονοβιολογίας του Πανεπιστημίου Μπόουλντερ του Κολοράντο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), πειραματίστηκαν με 14 υγιή άτομα επί έξι ημέρες.
Οι εθελοντές ακολούθησαν στο εργαστήριο κατά τις πρώτες δύο ημέρες ένα τυπικό ωράριο με ύπνο το βράδυ και πρωινή εργασία, ενώ τις επόμενες τέσσερις ημέρες το πρόγραμμα αντιστράφηκε, μένοντας ξύπνιοι τις νύχτες και πέφτοντας για ύπνο το πρωί. Καθ' όλο το εξαήμερο του πειράματος, η ποσότητα του φαγητού και των θερμίδων ήταν ίδια, απλώς διέφερε η ώρα που οι συμμετέχοντες έτρωγαν.
Η έρευνα έδειξε ότι όταν οι άνθρωποι ακολουθούσαν το πρόγραμμα των νυχτερινών βαρδιών, η συνολική κατανάλωση ενέργειας (θερμίδων) μέσα στην ημέρα συνολικά ήταν κατά 12% έως 16% μικρότερη, πράγμα που πιθανώς οφείλεται στην αποδιοργάνωση του βιολογικού (κιρκαδιανού) ρολογιού. Οι άνθρωποι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχουν εξελιχθεί, έτσι ώστε να μένουν ξύπνιοι και να τρώνε όταν έξω υπάρχει φυσικό φως και να κοιμούνται όταν είναι σκοτάδι. Όταν οι συνήθειές τους αυτές ανατρέπονται, υπάρχουν συνέπειες για το σώμα τους και τον μεταβολισμό του.
«Η εργασία σε βάρδιες αντίκειται στη θεμελιώδη βιολογία, καθώς απαιτεί η βιολογική ημέρα μας να συμβαίνει τη νύχτα και η βιολογική νύχτα μας να συμβαίνει στη διάρκεια της ημέρας, πράγμα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί», δήλωσε ο Κένεθ Ράιτ.
Το παράδοξο, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι οι εργαζόμενοι τα βράδια τείνουν να παχύνουν, παρ' όλο που, όπως διαπιστώθηκε στο πείραμα, το σώμα τους καίει περισσότερο λίπος, όταν κοιμούνται στη διάρκεια της ημέρας, σε σχέση με όταν κοιμούνται τα βράδια. Δεν είναι σαφές γιατί αυτό συμβαίνει. Παρ' όλο όμως που καίνε πιο πολύ λίπος, συνολικά η ενεργειακή κατανάλωσή τους μέσα στο 24ωρο είναι μικρότερη, με τελικό αποτέλεσμα να τείνουν να βάλουν έξτρα κιλά.
Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο εργάζονται σε βάρδιες (και νυχτερινές), καθώς οι οικονομίες των κρατών παγκοσμιοποιούνται. Η νυχτερινή εργασία έχει συνδεθεί και με άλλες παθήσεις, όπως διαβήτη, καρδιοπάθεια και εγκεφαλικά.
ΠΗΓΗ:ethnos.gr
Το υπουργείο Πετρελαίου της Νορβηγιάς αποφάσισε να περικόψει τις επενδύσεις για το 2015, καθώς οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου τις καθιστούν επισφαλείς.
Όπως εξήγησε ο υπουργός, Τορντ Λίεν, «πρέπει να παραδεχτούμε ότι θα υπάρξει πτώση των επενδύσεων μεγαλύτερη του αναμενόμενου».
Συνολικά ο κλάδος του πετρελαίου της χώρας αναμένει μια μείωση 10,9% στις επενδύσεις, από τις 221 δις. κορώνες (32,67 δις. δολάρια) φέτος σε 197 δις. κορώνες. Η εικόνα αυτή αντανακλάται και στην κρατική Statoil, η οποία έχει ανακοινώσει πρόγραμμα μείωσης του κόστους και απολύσεις.
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Νέες απώλειες κατέγραψε την Τρίτη το πετρέλαιο, χάνοντας και το επίπεδο των 75 δολ. το βαρέλι καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής τους στην κρίσιμη συνεδρίαση των μελών του στις 27 Νοεμβρίου.
Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 1,03 δολ. ή 1,4% κλείνοντας στα 74,61 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.
Το αργό τύπου Brent υποχώρησε σε ποσοστό 1,1% στα 78,47 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe.
Οι ανησυχίες για την υπερπροσφορά στην αγορά και την αδύναμη ζήτηση πιέζουν τις τιμές του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες και οι επενδυτές περιμένουν ένα σημάδι από τον ΟΠΕΚ ότι θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή του, προκειμένου να ανακόψει την πτώση των τιμών. Η πλειοψηφία πάντως των αναλυτών εκτιμά ότι ο Οργανισμός θα διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή του.
ΠΗΓΗ.capital.gr
Δεν φαίνεται να αποφασίζουν να ελαττώσουν την παραγωγή τα κράτη μέλη του OPEK, ώστε να κρατηθούν οι τιμές από την πρόσφατη πτώση.
Ο Nicolas Maduro ανακοίνωσε ότι στην επόμενη σύνοδο των κρατών του OPEK, στις 27 Νοεμβρίου, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα συζητήσουν για τους τρόπους αντίδρασης ώστε να επιταχυνθεί η ανάκαμψη των τιμών.
Οι τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως, έχουν σημειώσει πτώση, μετά το υψηλότερο σημείο που βρέθηκαν τον Ιούνιο, όπου και έφτασαν τα 115 δολάρια το βαρέλι. Τόσο το Brent όσο και το αργό, έχουν χάσει το 1/3 της τιμής τους, ενώ βρέθηκαν την Τρίτη σε χαμηλό τεσσάρων ετών, στα 79 δολάρια το βαρέλι.
Η ασθενής ζήτηση και το ισχυρό δολάριο, καθώς και η ισχυρή άνοδος της παραγωγής αμερικανικού πετρελαίου είναι οι τρεις λόγοι πίσω από την πτώση στις στιγμές.
Η International Energy Agency (IEA), προειδοποιεί για ένα νέο κεφάλαιο στην αγορά πετρελαίου, όπου θα μπορούσε να κινδυνέψει, ακόμα και η κοινωνική συνοχή, σε κάποιες χώρες.
Σύμφωνα με το Reuters, το Ιράκ έχει βάλει ως βάση στον προϋπολογισμό του 2015 τα 80 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα άλλα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ, μεταξύ των οποίων και η κύρια πετρελαιοπαραγωγική χώρα, Σαουδική Αραβία, βλέπουν ως κλειδί για την αγορά ενέργειας την μείωση της παραγωγής, ως ένα όπλο να προστατευτούν οι τιμές.
Πάντως, όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, είναι δύσκολο να υπάρξει ανακοίνωση για την απόφαση του ΟPΕC, σχετικά με τη νέα του πολιτική, στο τέλος του μήνα.
"Η πτώση της τιμής δεν βοηθά τα μέλη του OPEK" αναφέρει στο CNBC ο Abhishek Deshpande, αναλυτής πετρελαίου και αερίου στη γαλλική τράπεζα Natixis και προσθέτει πως μία σύντομη συμφωνία μεταξύ των χωρών μελών του OPEc και αυτών που δεν είναι μέλη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες.
Στην προηγούμενη συμφωνία, μεταξύ των δύο πλευρών, για μείωση της παραγωγής, μόνο η Νορβηγία ελάττωσε την παραγωγή της, πράγμα που δεν φαίνεται πως θα αλλάξει ακόμα και σήμερα. Η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να φτάσει στα 50 δολάρια το βαρέλι, για το Brent και το αργό, αν στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας δεν υπάρξει συμφωνία.
Ένα πιθανό σενάριο, στο που θα οδηγήσει η χαμηλή τιμή του πετρελαίου, είναι να μειωθεί η παραγωγή σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ. Όπως ανακοίνωσε η IEA, η πτώση των τιμών, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής σχιστολιθικού αερίου κατά 10%, για το 2015.
Μερικοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, θα αφήσουν την τιμή του πετρελαίου να κατέβει και άλλο, ώστε να πληγεί η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ, αφού η εξόρυξη του συγκεκριμένου πετρελαίου είναι πιο ακριβή.
Ο αναλυτής της BNP Paribas, Harry Tchilinguirian, σημειώνει ότι η Σαουδική Αραβία, ένας από τους πιο ευέλικτους πετρελαιοπαραγωγούς, παίζει το παιχνίδι του "κοτόπουλου", δηλαδή του ποιος θα "κοτέψει" πρώτος (ΟΠΕΚ ή χώρες εκτός ΟΠΕΚ).
Το Ιράν θα μπορούσε να είναι άλλος ένας λόγος αβεβαιότητας αυτή την εβδομάδα, με τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν να συνεχίζονται, ενώ προβλέπεται να αυξηθεί η οικονομική πίεση από τις ΗΠΑ.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι πιο πιθανό είναι να υπάρχει, μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ, συμφωνία για μείωση της παραγωγής, παρά για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
ΠΗΓΗ:newmoney.gr
Η απεμπλοκή του κράτους από την χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος των ασφαλιστικών ταμείων είναι ο επόμενος στόχος κυβέρνησης και τρόικας, θέτοντας μάλιστα μέσα στο 2015 τις σχετικές βάσεις τόσο με την ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων , όσο και με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις επαγγελματίες συντάξεις με συμμετοχή και της ιδιωτικής ασφάλισης .
117192413Μπορεί προς το παρόν να διαρρέουν οι στόχοι για τις επικείμενες αλλαγές σχετικά με την δημιουργία τριών ταμείων κύριας ασφάλισης με σαρωτικές ενοποίησης ταμείων κύριας και επικουρικής σύνταξης , ωστόσο μέσα στο 2015 η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη , βάση της μνημονικής σύμβασης να προχωρήσει και στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου των επαγγελματικών ταμείων. Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο θα εντάξει και την ιδιωτική ασφάλιση αναφορικά με την δυνατότητα συμμετοχής τους και δημιουργίας επαγγελματικών ταμείων .
Ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν το σύστημα θα είναι υποχρεωτικό ή προαιρετικό και σ με ποια χρηματοοικονομικά και κεφαλαιακά κριτήρια οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες θα συμμετέχουν ή θα δημιουργούν επαγγελματικά ασφαλιστικά ταμεία.
Σε αυτό τον τομέα τον κεντρικό ρόλο θα τον έχει η Τράπεζα της Ελλάδος που είναι εποπτεύουσα αρχή των ασφαλιστικών εταιριών . Άλλωστε έχει οριστεί ως διαπραγματευτής με την ιδιωτική ασφάλιση , καθώς και για την εκπόνηση των σχετικών προτάσεων.
Ένα δεύτερο ζήτημα που φαίνεται να ανοίξει με τις ενοποιήσεις ταμείων και τις αλλαγές στον τομέα των επαγγελματικών ταμείων είναι και αυτό της υγείας. Η πρόταση «βόμβα» του διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλου για ανταποδοτικές παροχές αντίστοιχες των εισφορών των ασφαλισμένων κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν.
Εάν και εφόσον υιοθετηθεί σημαίνει ότι τα επαγγελματικά ταμεία θα μπορούν με συμβάσεις με ασφαλιστικές να προσφέρουν και καλύψεις υγείας , ενώ οι ασφαλιστικές εταιρίες θα διαμορφώνουν πακέτα ασφάλισης που θα λειτουργούν συμπληρωματικά με την κοινωνική ασφάλιση.
Κάτι άλλωστε που κάνουν και τώρα καθώς τα συμβόλαια αυτά είναι ελκυστικά και παρουσιάζουν αύξηση στις πωλήσεις λόγω των υποβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας από τον ΕΟΠΥΥ και το ΕΣΥ .
ΠΗΓΗ:asfalisinet.gr
Εκδόθηκε το νέο Μηνιαίο Δελτίο Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ για τον Οκτώβριο, χωρίς καμιά έκπληξη. Όσα είχαμε επισημάνει πριν δυο μήνες, για τα στοιχεία 8μήνου, εξακολουθούν να ισχύουν σχεδόν αμετάβλητα. Η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή παραμένει στο 46%, η συμμετοχή των εισαγωγών παραμένει στο 16% και του φυσικού αερίου έχει πέσει στο 12%.
Στο τέλος Φεβρουαρίου είχε δημοσιευθεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του μέλους ΔΣ της ΕΒΙΚΕΝ, της Ένωσης των ενεργοβόρων βιομηχανιών, κ. Αντ. Κοντολέοντα, με τίτλο "Η συνεχιζόμενη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής υπονομεύει την Ανάπτυξη". Στο άρθρο του αυτό ο κ. Κοντολέων επεσήμαινε ότι "είναι σαφές ότι η επανεκκίνηση της ελληνικής βιομηχανίας προϋποθέτει ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας και αυτό στον ηλεκτρισμό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την διατήρηση της λιγνιτικής παραγωγής τουλάχιστον στο επίπεδο της παραγωγής των 27.500GWH του 2010-2012".
Λίγο αργότερα, στο τέλος Απριλίου, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ μιλώντας σε συνέδριο, είχε πει ότι η λιγνιτική παραγωγή θα είναι φέτος 25.500GWh. Τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για το πρώτο τρίμηνο 2014 έδειχναν πράγματι μια αύξηση 10% στη λιγνιτική παραγωγή ως προς το 2013, παρέμενε όμως μόνο στο 48% του ενεργειακού μείγματος έναντι 47% το ίδιο διάστημα του 2013.
Ωστόσο στη συνέχεια τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του 7μήνου Ιαν-Ιουλ 2014, η λιγνιτική παραγωγή ήταν μόνο 4,68% αυξημένη σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και η συμμετοχή του λιγνίτη είχε πέσει στο 46%. Φάνηκε αμέσως ότι οι 25.500GWh δεν υπάρχει περίπτωση να επιτευχθούν, καθώς αυξήθηκαν εντυπωσιακά, στο 15%, οι εισαγωγές ηλεκτρισμού.
Δυο μήνες έμειναν για να κλείσει το έτος και η πρόβλεψη την οποία μπορούμε να κάνουμε είναι ότι η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή θα μπορούσε στην καλύτερη των περιπτώσεων να κλείσει στα επίπεδα των 23400-23500GWh, πολύ μακριά απ' τις 27500GWh που είχε ζητήσει η ΕΒΙΚΕΝ. Η απώλεια ωστόσο των δυο Μονάδων του ΑΗΣ Πτολ/δας, λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς της 9ης Νοεμβρίου, δεν θα επιτρέψει ούτε αυτά τα επίπεδα, οπότε το κλείσιμο αναμένεται στα επίπεδα των 23000-23100GWh.
Η κατάσταση παραμένει απογοητευτική, παραμένει σε τέλμα και δεν διαφαίνεται προοπτική βελτίωσης, δεν διαφαίνεται ελπίδα στο βάθος του ορίζοντα. Μόνο ο λιγνίτης μπορεί να εγγυηθεί την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, μόνο ο λιγνίτης μπορεί να δώσει δουλειές στους Έλληνες, αλλά ο Μανιάτης μας υπόσχεται 7500MW αιολικά, για να στηρίξει τη χειμαζόμενη γερμανική βιομηχανία και να ρημάξει το ηλεκτρικό μας σύστημα, που δεν μπορεί να "σηκώσει" τόσα αιολικά. Βαδίζει με συνέπεια στον ίδιο βαθιά λαθεμένο δρόμο που είχαν χαράξει και με το εξίσου ανεκδιήγητο σχέδιο Ήλιος.
Τόσο η λιγνιτική παραγωγή όσο και η χώρα χρειάζονται μια επανεκκίνηση, καθόσον διαφορετικά η όποια βιομηχανία έχει απομείνει θα ακολουθήσει τους νέους στην ξενιτιά ...
41 χρόνια μετά το 1973, η πρώτη φράση της Διακήρυξης του Πολυτεχνείου παραμένει δραματικά επίκαιρη: "Οι φοιτητές απ' όλες τις σχολές στη διάρκεια του φοιτητικού κινήματος συνειδητοποιήσαμε, πως τα προβλήματά μας, σχετικά με τον εκδημοκρατισμό της Παιδείας και τη λειτουργία του Eκπαιδευτικού συστήματος, δεν λύνονται, χωρίς την αλλαγή της συγκεκριμένης πολιτικής καταστάσεως."
ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr