Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Ούτε μέλος του Δ.Σ. δεν μπορούν να αλλάξουν οι τράπεζες χωρίς την ΕΚΤ

Ούτε μέλος του Δ.Σ. δεν μπορούν να αλλάξουν οι τράπεζες χωρίς την ΕΚΤ
Ο ομφάλιος λώρος κράτους - τραπεζών κόπηκε οριστικά και αμετάκλητα με τις θεσμικές αλλαγές που ισχύουν στην Ε.Ε. στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης. Η εποχή που κορυφαίες θέσεις στις τράπεζες ήταν ένα ασφαλές καταφύγιο για αποτυχόντες πολιτευτές ή και κάθε λογής πολιτικούς φίλους έχει περάσει οριστικά, καθώς πλέον ούτε ένα απλό μέλος διοικητικού συμβουλίου δεν θα μπορεί να τοποθετηθεί χωρίς προηγουμένως να εγκρίνει την αλλαγή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η τρόικα από την πρώτη στιγμή που ήρθε στη χώρα επεδίωξε με μια σειρά μέτρων να ενισχύσει την ανεξαρτησία των τραπεζών έναντι των επιθυμιών και των επιδιώξεων της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας. Η προσπάθεια βέβαια δεν ολοκληρώθηκε στον βαθμό που ήθελαν, αλλά με την πραγματικότητα που δημιουργεί η τραπεζική ένωση οι ελληνικές τράπεζες μετατρέπονται σε πλήρως αυτόνομους οικονομικούς οργανισμούς που μπορούν να ενεργούν μόνον μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια.

Με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, και επιπλέον με την ανάληψη στις 4 Νοεμβρίου της τραπεζικής εποπτείας από τον SSM, έχουν συντελεστεί σταδιακά αλλαγές που έχουν μεταβάλει πλήρως ό,τι γνωρίζαμε για τις τράπεζες. Ειδικότερα:

-  Ακόμη και ένα απλό μέλος του διοικητικού συμβουλίου να αντικατασταθεί, η τράπεζα θα πρέπει να υποβάλει το σχετικό αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία με τη σειρά της θα το μεταβιβάσει στην ΕΚΤ, η οποία και θα εγκρίνει την τοποθέτηση για να ακολουθήσει η σχετική ανακοίνωση από την τράπεζα. Το πράσινο φως μέχρι σήμερα το έδινε η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ τώρα η έγκριση θα έρχεται από τη Φρανκφούρτη. Είναι προφανές ότι η ΕΚΤ θα παίρνει υπόψη τις απόψεις της ΤτΕ, αλλά καθώς έχει πλέον τον τελικό λόγο είναι σε θέση να ασκήσει βέτο αν κρίνει ότι το πρόσωπο δεν έχει επαρκή προσόντα ή ότι δεν είναι κατάλληλο.

- Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί μέσω του ευρωσυστήματος κεφάλαια περίπου 43 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ κάθε Τρίτη χορηγεί σε όσες ευρωπαϊκές τράπεζες το επιθυμούν τα κεφάλαια που αιτούνται. Οι ελληνικές τράπεζες αντλούν ρευστότητα βάζοντας ενέχυρο στην ΕΚΤ τα ομόλογα του EFSF που κατέχουν, τυχόν άλλα ελληνικά ή και ξένα ομόλογα, αξιολογημένα δάνεια, έντοκα γραμμάτια κ.λπ. Αυτή είναι η ρευστότητα που στηρίζει σήμερα το τραπεζικό σύστημα. Αν η Ελλάδα στις 2/1/2015 δεν έχει συμφωνήσει και υιοθετήσει ένα πρόγραμμα -με τη μορφή πιστωτικής γραμμής ή με τυχόν άλλη μορφή-, η ΕΚΤ είναι υποχρεωμένη να σταματήσει να δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα. Αυτό σημαίνει ότι η ρευστότητα των 43 δισ. θα περιοριστεί στα περίπου 18 δισ., που είναι η αξία των ομολόγων του EFSF που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες. Τα υπόλοιπα ενέχυρα δεν γίνονται δεκτά. Η ελληνική κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και οι τράπεζες σε αυτή την περίπτωση θα ζητήσουν από την ΕΚΤ να παρασχεθεί ρευστότητα μέσω του προγράμματος ELA διά της Τραπέζης της Ελλάδος. Αν η ΕΚΤ δεν συναινέσει, οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές και η ύφεση στην ελληνική οικονομία θα είναι πρωτοφανής. Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ με απόφαση που πήρε στα τέλη του 2011 μπορεί να αποκλείει κατά την κρίση της και χωρίς αιτιολόγηση οποιαδήποτε τράπεζα από τις εβδομαδιαίες δημοπρασίες χρηματοδότησης.

- Η θέση που διατυπώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάσει την ελληνική κυβέρνηση γιατί αν δεν δίνονται οι δόσεις απλώς δεν θα πληρώνονται τα ομόλογα, είναι εκτός πραγματικότητας. Μη πληρωμή σημαίνει πιστωτικό γεγονός που θα προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις, οι οποίες θα παγώσουν σε πρώτη φάση τόσο τις τράπεζες όσο και όλες τις δραστηριότητες εισαγωγών και εξαγωγών. Για όσους αμφισβητούν τον συστημικό ρόλο των τραπεζών στην οικονομία και κατ’ επέκταση στην πολιτική και κοινωνική ζωή, να σημειωθεί ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο δρομολογήθηκαν όταν η ΕΚΤ αρνήθηκε χρηματοδότηση μέσω ΕLA, ενώ πολύς λόγος έχει γίνει και για την Ιρλανδία, η οποία αποδέχτηκε το μνημόνιο μετά την επιστολή που έστειλε ο τότε επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

- Οποιος και αν αναλάβει τη διοίκηση μιας συστημικής τράπεζας σήμερα, είναι προδιαγεγραμμένος ο τρόπος που θα ασκήσει το management ως και το τέλος του 2017. Κάθε τράπεζα έχει υπογράψει και δεσμευτεί με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DG Comp) πάνω σε ένα επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο καλύπτει τις δραστηριότητες όλου του ομίλου. Η DG Comp παρακολουθεί στενά και ελέγχει την τήρηση των σχεδίων σε συγκεκριμένα και προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει αν δεν υλοποιείται.

- Στο πλαίσιο των stress tests, στο Αsset Quality Review οι τράπεζες έστειλαν όλα τα δάνεια που έχουν χορηγήσει έχοντας δίπλα 160 στήλες διαφορετικών στοιχείων για το καθένα! Η ΕΚΤ έλεγξε και επαλήθευσε σε τυχαίο δείγμα τα στοιχεία των δανείων και η παροχή αυτών των συγκεκριμένων στοιχείων θα συστηματοποιηθεί σε βάθος χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα οι τράπεζες και ο επόπτης, δηλαδή η ΕΚΤ, θα πληροφορούνται ταυτόχρονα τις εξελίξεις στα δανειακά χαρτοφυλάκια. Η πορεία και η εξέλιξη ενός εκάστου δανείου θα είναι συνεχώς υπό την παρακολούθηση της εποπτικής αρχής. Ούτως ή άλλως, ως τις 15 Ιανουαρίου η Ελλάδα, καθώς και οι άλλες χώρες πρέπει να εναρμονίσουν το εθνικό δίκαιο με τις εποπτικές καταστατικές υποχρεώσεις της τραπεζικής ένωσης.

- Με την ανάληψη της εποπτείας από τον SSM όλες οι τράπεζες πέραν των συνηθισμένων εποπτικών ελέγχων θα υποβάλλονται και σε ένα ετήσιο stress test. Ουσιαστικά θα επικαιροποιούνται σε μόνιμη βάση τα στοιχεία των αρχικών stress tests που ανακοινώθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου. Τα αποτελέσματα των ετήσιων stress tests θα διαμορφώνουν τις βασικές εποπτικές υποδείξεις της ΕΚΤ προς τις συστημικές τράπεζες.

- Στις διοικήσεις των τραπεζών παραμένουν οι επίτροποι. Από την πλευρά του Δημοσίου είτε επειδή έχουν προνομιούχες μετοχές, είτε επειδή έχουν εγγυήσεις (ν. 3723/2008) και από την πλευρά του ΤΧΣ όπως προβλέπεται στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Τα ευρωπαϊκά εμπόδια για την πώληση της ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους

Τα ευρωπαϊκά εμπόδια για την πώληση της ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους
Η επίσκεψη του επικεφαλής της Socar Ρόβναγκ  Αμπντουλάγιεφ σε ταξίδι-αστραπή την εβδομάδα που πέρασε για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό δεν αποκαλύφθηκε παρά μόνο έπειτα από επίσημη ανακοίνωση της αζέρικης εταιρείας. Ο Αμπντουλάγιεφ είχε υποστηρίξει τις προοπτικές της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ στον πρόεδρό του, Νατίκ Αλίγιεφ, στην πρώιμη φάση πριν από δύο χρόνια, κατά την οποία τα ρίσκα για την ελληνική οικονομία παρέμεναν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Οπως φαίνεται όμως από πηγές που πρόσκεινται στην αζέρικη πλευρά, η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ είναι κάτι που βρίσκει συνεχή προσκόμματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ζητούμενο από την πλευρά της DG Comp (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού) στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις, που έχουν γίνει σε προφορικό επίπεδο, είναι η συγκρότηση νομικού πλαισίου που θα υποχρεώνει την αζέρικη πλευρά να χάσει τον έλεγχο του ΔΕΣΦΑ σε περίπτωση που βρεθεί να έχει παραβεί τους κανόνες μέσα στους οποίους θα κληθεί να λειτουργεί!

Μάλιστα σε συζητήσεις που έχουν γίνει έχει διατυπωθεί η άποψη ότι η Socar θα πέσει σε ποσοστό 49% από 66% που θα ελέγχει μετά την ιδιωτικοποίηση. Η κίνηση αυτή, όπως είναι φυσικό, έχει δημιουργήσει μεγάλη αντίδραση στους Αζέρους, οι οποίοι θεωρούν ότι με την υπεραυστηριοποίηση των όρων η ευρωπαϊκή πλευρά σπεύδει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για απώλεια του ελέγχου από μέρος τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θεωρεί ότι μέχρι τώρα έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να μπορεί να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση.

Η ελληνική πλευρά στο σύνολό της επιθυμεί να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση και για τον λόγο αυτό στις επαφές που έχει με τους Αζέρους τούς διαβεβαιώνει ότι δεν θα προβεί σε πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν το συμφωνηθέν αρχικό πλαίσιο. Η κατάληξη των διαπραγματεύσεων, που έχουν πάρει τις χρονικές διαστάσεις του Γεφυριού της Αρτας, προς το παρόν είναι να διεξαγάγει η ευρωπαϊκή επιτροπή έρευνα για το αν η Socar μπορεί να εκμεταλλευτεί την προνομιακή θέση που αποκτά στην ελληνική αγορά ενέργειας, δημιουργώντας έτσι προβλήματα στον ομαλό ανεφοδιασμό της χώρας!

Ποια μπορεί να είναι αυτά; Η υποεπένδυση και η έλλειψη υποστήριξης στη Ρεβυθούσα, ακόμα και η πιθανότητα πλημμελούς τροφοδοσίας της αγοράς. Η χρονική διάρκεια της έρευνας υπολογίζεται στους τρεις με έξι μήνες, που σημαίνει ότι η ολοκλήρωσή της μπορεί να φτάσει μέχρι τέλη Μαΐου. Ολα αυτά εγείρουν μεγάλα ερωτήματα σε σχέση με το ποια θα είναι τελικά η τύχη της εν λόγω αποκρατικοποίησης.

Παρά το γεγονός μάλιστα ότι οι Αζέροι εμφανίζονται να έχουν μεγάλα σχέδια για την εν λόγω επένδυση, αφού προτίθενται να τροφοδοτήσουν την αγορά και με υγροποιημένο αέριο, φαίνεται ότι υπάρχουν εσχάτως φωνές μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση που θέλουν να περιορίσουν τη διείσδυση της αζέρικης πλευράς στο γεωπολιτικό πεδίο της χώρας μας. Κι ενώ οι ευρωπαϊκές εταιρείες είχαν απουσιάσει χαρακτηριστικά από τον διαγωνισμό, η επανεκτίμηση των δεδομένων που διαμορφώνονται ενδέχεται να οδηγεί σε ανασύνταξη της στάσης τους απέναντι στους Ασιάτες, που όπως είναι γνωστό εμπλέκονται και στο επενδυτικό σχέδιο του TAP.

Η αζέρικη πλευρά στοχεύει με βάση την Ελλάδα να μπει στην τροφοδοσία και άλλων γειτονικών χωρών, που αποτελούν έτσι κι αλλιώς ενδιάμεσα περάσματα και άλλων ενεργειακών δρόμων, όπως η Βουλγαρία και η Αλβανία. Η ελληνική πλευρά που καίγεται για επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις δείχνει διατεθειμένη να υποστηρίξει τις θέσεις των Αζέρων, που γνωρίζουν πολύ καλά ότι μας χρειάζονται για να μπουν στο ευρωπαϊκό παιχνίδι.

Το ζήτημα είναι πώς αυτό θα οριοθετηθεί από τις Βρυξέλλες, αφού μεταξύ άλλων ζήτησαν να αφαιρείται από τα έξι μέλη της νέας διοίκησης του ΔΕΣΦΑ, που θα εκπροσωπούν τα αζέρικα συμφέροντα, η ψήφος σε περίπτωση που η Socar προβαίνει σε ενέργειες που θα αντιβαίνουν στα δέοντα της αγοράς!


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Παυσανίας: "Κατά την ταφή του Μ.Αλέξανδρου τηρήθηκε ο μακεδονικός νόμος" - Επέστρεψε η σορός του στη Μακεδονία;


Aκόμα όλοι αναρωτιούνται ποιος είναι ο νεκρός της Αμφίπολης και συνεχίζει να πλανάται το ερώτημα, που τελικά ετάφη ο Βασιλεύς των Βασιλέων Μέγας Αλέξανδρος και υπάρχει πιθανότητα η σορός του να επέστρεψε στην Μακεδονία;

Μια προσεκτική ματιά στον Παυσανία που αποτελεί πηγή της εποχής θα δέιξει ότι υπάρχει η πιθανότητα αυτή καθώς ο ιστορικός αναφέρει σαφέστατα ότι ο Μ.Αλέξανδρος ετάφη σύμφωνα με τον Μακεδονικό νόμο από τον Πτολεμαίο. Αυτό σημαίνει ότι ο Αλέξανδρος αποτεφρώθηκε και εν συνεχεία κάποια στιγμή η σορός επέστρεψε στα πάτρια εδάφη της Μακεδονίας. 

Εάν αποδεχτούμε ότι αυτό είναι αληθές υπάρχει πιθανότητα να βρίσκεται στην Αμφίπολη; Ο νεκρός της Αμφίπολης είναι όντως ο Νεκρός; Ή είναι μια παραπλανητική προστασία του πραγματικού ενοίκου του Τύμβου; Οι μέχρι τώρα ενδείξεις δείχνουν ότι ο λόφος Καστά κρύβει πολύ περισσότερα ευρήματα από ότι μέχρι αυτή την ώρα έχουν φανερωθεί, και είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν και άλλες εκπλήξεις.

Είναι πολυ παράξενο να έχει κατασκευαστεί ένα τόσο μεγάλο μνημείο με τονους μάρμαρο και ο νεκρός να έχει ταφεί με ευτελή υλικά όπως ο πορώλιθος, ενώ τα μισά του οστά ήταν εκτός του τάφου. Συνεπώς το μυστήριο συνεχίζεται ακόμα και το διαιωνίζει ο ίδιος ο Παυσανίας, ο οποίος δεν μπορέι να αγνοηθεί.

Ακολουθεί ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του empedotimos.blogspot.gr το οποίο δεν μπορεί να αγνοηθεί αφού δημιουργεί καίρια ερωτήματα. Το άρθρο αυτό είχε γραφτεί πριν την ανακάλυψη του τρίτου θαλάμου και του νεκρού. Θα δείτε ότι είχε προβλέψει ακριβώς τι θα επακολουθούσε αλλά και την τοποθεσία του νεκρού.

"Η σορός του Αλεξάνδρου αναχωρώντας από την Βαβυλώνα είχε προορισμό  τις Αιγές όπως μας αναφέρει ο Παυσανίας. Ο Πτολεμαίος όμως υφαρπάζει την σωρό την οποία και θάβει προσωρινά στην Μέμφιδα με βάση τον Παυσανία και το Πάριο Χρονικό αποτεφρώνοντας την λόγω της αναφοράς του Παυσανία ότι τηρήθηκε  ο Μακεδονικός νόμος κατά την ταφή, και μετά από λίγους μήνες, μετά από κοινή συμφωνία των διαδόχων στην διάσκεψη στον Τριπαράδεισο, τα οστά του Αλεξάνδρου μεταφέρονται μαζί με τους δύο βασιλείς (Φίλιππο Αριδαίο και Αλέξανδρο Δ’) στην Μακεδονία όπου θάβεται στον ήδη ετοιμασμένο τάφο που κατασκευαζόταν την διετία κατά την οποία η σορός του Αλεξάνδρου ήταν σε «αναμονή» στην Βαβυλώνα.

Φαίνεται ότι και σε αυτήν την περίπτωση ο Παυσανίας αποδεικνύεται αξιόπιστος καθώς πολύ πρόσφατα ενημερώθηκα ότι ο διακεκριμένος ερευνητής περί του Μεγάλου Αλεξάνδρου και συγγραφέας σχετικών βιβλίων Andrew  Chugg  ανέφερε ότι   “the sources say his tomb was intended to be at Aegae and Andronikos found an empty tumulus under the centre of the great mound at Aegae, which Hammond considered to be a cenotaph for Alexander” δηλαδή ότι ο Ανδρόνικος βρήκε ένα άδειο τύμβο στο κέντρο της Μεγάλης Τούμπας στις Αιγές (Βεργίνα) τον οποίο ο διακεκριμένος μελετητής  Hammond θεώρησε ότι είναι το κενοτάφιο του Αλεξάνδρου.

Με άλλα λόγια η πληροφορία που έχουμε από τον Παυσανία είναι σωστή, πράγματι στις Αιγές ετοιμαζόταν κάποιος τάφος ο οποίος ήταν και ο προορισμός της πομπής που μετέφερε την σορό του Αλεξάνδρου από την Βαβυλώνα. Καθώς ο Πτολεμαίος υφάρπαξε την σορό και την έθαψε στην Μέμφιδα, ο τάφος αυτός παρέμεινε αχρησιμοποίητος.

Αυτή η νέα πληροφορία αφένός μεν αναιρεί μέρος της υπόθεσης  μας ότι η αναφορά για μεταφορά στις Αιγές ήταν παραπλανητική και ότι ο πραγματικός προορισμός από την αρχή ήταν η Αμφίπολη και αφ’ ετέρου  μας αναγκάζει να ερευνήσουμε αν ο Πτολεμαίος έπαιξε κάποιον ρόλο στην κατασκευή του τάφου της Αμφίπολης μιας και, αν η ευρύτερη υπόθεση μας είναι σωστή, σε αυτόν φαίνεται ότι ενταφιάστηκε ο Αλέξανδρος μετά την μεταφορά του από τον Αντίπατρο στην Μακεδονία.

Κρίνοντας από την γενική συμπεριφορά του Πτολεμαίου και της σχέσης του με τον Αλέξανδρο, υποθέσαμε ότι η πρόθεση του Πτολεμαίου με την υφαρπαγή της σορού του Αλεξάνδρου, ήταν η προστασία των συμφερόντων του υιού του Αλεξάνδρου, του Αλεξάνδρου Δ’ και την de facto αναγνώριση του ως τον μόνο διάδοχο του Αλεξάνδρου. 

Κάνουμε λοιπόν την υπόθεση ότι από την αρχή ο Πτολεμαίος  είχε διαβλέψει τις προθέσεις του Περδίκκα και των λοιπών αντιπάλων του Αλεξάνδρου για την  υφαρπαγή της βασιλείας από τον Αλέξανδρο Δ’ και προετοίμασε την πράξη του (την υφαρπαγή δηλαδή της σορού ) προετοιμάζοντας δε ταυτόχρονα και την κατασκευή ενός νέου τάφου, μακριά από τις Αιγές, στον οποίο θα εθάβετο ο Αλέξανδρος.

Πολύ πιθανόν λοιπόν ο Πτολεμαίος να ήταν αυτός ο οποίος έδωσε εντολή στον Δεινοκράτη να σχεδιάσει και να κατασκευάσει τον τάφο στον οποίο θα ενταφιαζόταν ο  Αλέξανδρος.

Αν δε υποθέσουμε ότι η κατάσταση στην Μακεδονία , και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αμφίπολης, την διετία σχεδόν μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν ευνοϊκά διακείμενη προς την αποκατάσταση του Αλεξάνδρου και του υιού του, που αυτό θα εσήμαινε δραστηριοποίηση ίσως της Ολυμπιάδας ή και του Κρατερού , ο οποίος άλλωστε επέστρεφε στην Μακεδονία με τους παλαιμάχους για να αναλάβει την θέση του Αντίπατρου κατ’έντολήν του ιδίου του Αλεξάνδρου, σε συνεννόηση με τον Πτολεμαίο για την κινητοποίηση των αναγκαίων πόρων για την κατασκευή του τάφου, τότε η υπόθεση μας να είναι πραγματικότητα είναι πολύ πιθανή.

Έτσι λοιπόν είναι και αναμενόμενο, ο Πτολεμαίος και ο Δεινοκράτης, επηρεασμένοι ίσως από την Αιγυπτιακή τεχνική κατασκευής τάφων να προσέθεσαν τέτοια χαρακτηριστικά στο ταφικό μνημείο, τα οποία και διακρίνουμε σήμερα, όπως υπερμεγέθης κατασκευή, σφράγιση πλημμυρίζοντας τους χώρους με άμμο, σφίγγες στην είσοδο και πολύ πρόσφατα οι Καρυάτιδες και η μικρή σχετικά θύρα που οδηγεί στην συνέχεια του μνημείου. (τα δύο τελευταία θα τα αναπτύξω αμέσως μετά).

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του τάφου που παραπέμπει στον Πτολεμαίο είναι ο τύπος της  Σφίγγας που συναντάμε στην είσοδο του Τάφου της Αμφίπολης που παραπέμπει στις Σφίγγες που βρέθηκαν στον τάφο του Αλεξάνδρου στην Μέμφιδα. 
Όσον αφορά τις Καρυάτιδες……

Όπως αναφέρει η κα Λίλα Μαραγκού , ομότιμη καθηγήτρια Κλασσικής Αρχαιολογίας  του ΑΠΘ, τα αρχαϊκά χαρακτηριστικά των Καρυατίδων ερμηνεύονται πολύ απλά στο ότι πολύ πιθανόν οι τεχνίτες που τις έκαναν δεν ήταν Μακεδόνες (άλλωστε η Μακεδονία δεν είχε σχολή γλυπτικής) αλλά Παριανοί τεχνίτες οι οποίοι εκείνοι την εποχή είχαν μεταναστεύσει στην Θάσο για να εργαστούν στα εκεί εργαστήρια, μιας και η αγορά εργασίας για αυτούς στην Πάρο είχε προβλήματα. Μαζί τους μετέφεραν και την τάση που είχαν να δίνουν αρχαϊκά χαρακτηριστικά στα όποια καλλιτεχνήματα τους.

Άλλωστε η Θάσος ήταν πρώτα αποικία της Πάρου και ακόμα και την εποχή που εξετάζουμε οι σχέσεις  ήταν άριστες, άλλωστε είχε ιδρυθεί και κοινός δήμος «Παρίων και Θασίων»  στα μισά του τετάρτου αιώνα, δηλαδή γύρω στο 350, πράγμα που υποδηλώνει την πολύ στενή σχέση μεταξύ τους.


(Πηγή : Inscription hellénistique de Dalmatie. in: Bulletin de correspondance hellénique. Volume 59, 1935. pp. 489-513)


Αν τώρα θυμηθούμε ότι οι Κυκλάδες, και συνεπώς η Πάρος, διοικητικά ανήκαν στους Πτολεμαίους, θα ήταν εύλογη η υπόθεση μας ότι κατ’  εντολήν του Πτολεμαίου, τα εργαστήρια του νησιού απασχολήθηκαν για την κατασκευή του ταφικού μνημείου, το οποίο είναι πολυτελέστατο και κατασκευασμένο με μάρμαρο Θάσου (άλλωστε το μέγεθος του μνημείου και οι ανάγκες σε επεξεργασμένο  Θασίτικο μάρμαρο είναι τεράστιες που θα μπορούσαν να επιτευχθούν μόνο αν υπήρχε κρατική εντολή για την εκτέλεση ενός τέτοιου τεράστιου έργου).

Σε αυτό το έργο  συμπεριλαμβάνονται και οι  Καρυάτιδες , οπότε και το μυστήριο των  αρχαϊκών χαρακτηριστικών λύεται πολύ απλά και όχι με τον ανεύθυνο και επιπόλαιο χαρακτηρισμό τους ως Ρωμαϊκών από κάποιους που το υποστηρίζουν για τους δικούς τους λόγους.

Άλλωστε οι πλέον αρμόδιοι τις τοποθετούν στον 4ο αι.

Η χρήση τους στον Μακεδονικό Τάφο της Αμφίπολης δεν πρέπει να μας εκπλήσσει από το γεγονός ότι δεν έχουμε βρει παρόμοια χρήση σε άλλον Μακεδονικό τάφο, αν θεωρήσουμε ότι  το κατ’εντολήν Πτολεμαίου και εκτέλεση Δεινοκράτη ταφικό μνημείο θα φέρει και Αιγυπτιακή επιρροή.

Πράγματι στον Αιγυπτιακό Ναό της Hatshepsut υπάρχει ένα τρίθυρο με δύο αγάλματα του Οσιρη που μοιάζει εκπληκτικά με το μοτίβο που συναντήσαμε στον Τάφο της Αμφίπολης με τις Καρυάτιδες.

Στην παρακάτω φωτογραφία παρατίθενται τα δυο τρίθυρα για σύγκριση :


 ( http://en.wikipedia.org/wiki/Hatshepsut#mediaviewer/File:S_F-E-CAMERON_2006-10-EGYPT-WESTBANK-0153.JPG) 


Όσον αφορά την  μικρή θύρα που βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο που υποθέτουμε ότι οδηγεί στον κυρίως τάφο αποτελεί και αυτή ένδειξη Αιγυπτιακής επιρροής μιας και η είσοδος στους Αιγυπτιακούς τάφους γινόταν από μικρές εισόδους οι οποίες οδηγούσαν μετά από διαδοχή σφραγισμάτων με χρήση άμμου στον κεντρικό ταφικό θάλαμο.

Έτσι λοιπόν υποθέτουμε ότι η θύρα Ε4 που βρέθηκε στον βόρειο τοίχο του τρίτου θαλάμου θα οδηγήσει μέσω ενός στενού και χαμηλού διαδρόμου στο φυσικό κοίλωμα που φιλοξενεί τον κυρίως τάφο που σίγουρα θα έχει την μορφή ενός μικρού ναού όπως όλοι οι Μακεδονικοί τάφοι με  κάποιον προθάλαμο και φυσικά τον νεκρικό θάλαμο.

Ίσως λοιπόν ο διάδρομος αυτός να είναι κάπως έτσι :

(Η φωτογραφία είναι από την είσοδο στην πυραμίδα του Χέοπα)

Ο οποίος θα μας οδηγήσει επι τέλους στον κυρίως τάφο που θα είναι κάπως έτσι :




Το αν η πρόσβαση θα είναι εύκολη ή όχι δεν το ξέρουμε, αλλά πολύ πιθανόν, αν και εδώ ακολουθηθεί η Αιγυπτιακή τεχνική, να αποτελείται από διάφορους σφραγιστικούς χώρους, όπως συναντήσαμε μέχρι τώρα στον ταφικό διάδρομο και να μοιάζει με την  παρακάτω κάτοψη που είναι χαρακτηριστική ενός Αιγυπτιακού τάφου :


 http://web.utk.edu/~museum/research/reoccpap/tombs/tomb_plan.jpg 

Αυτά βέβαια θα τα επιβεβαιώσει ή θα τα καταρρίψει η ανασκαφή οπότε ας έχουμε λίγο υπομονή."



ΠΗΓΗ: defencenet.gr

O "μαύρος Οκτώβρης" της μισθωτής εργασίας


Ρεκόρ δεκαπενταετίας σημείωσαν οι αποχωρήσεις στους χώρους δουλειάς σε σχέση με τις προσλήψεις τον περασμένο Οκτώβριο (66.636), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του Υπουργείου Εργασίας για τις ροές της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό  τομέα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η ανεργία φαίνεται να «μειώνεται» κατά 1,9 -2,1% φέτος σε σχέση με πέρσι.

Η έκρηξη των απολύσεων φαίνεται πως έχει ήδη «ακουμπήσει» τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων. Χθες το δελτίο των στοιχείων της γενικής κυβέρνησης για το Σεπτέμβριο του 2014 αποκάλυψε πως στο εννιάμηνο του ίδιου έτους (Ιανουάριο – Σεπτέμβριο) καταγράφηκε –για πρώτη φορά ουσιαστικά από την αρχή του έτους- μείωση στα έσοδα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης από ασφαλιστικές εισφορές και μάλιστα της τάξεως του 1,7%.

Στελέχη του υπ. Εργασίας αναφέρουν στο Capital.gr πως αυτή η πτώση οφείλεται στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% (από την 1η Ιουλίου 2014) και στην εκτίναξη των συμβάσεων μερικής απασχόλησης, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες,η οποία «χτυπά» το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ).

Η «ανατομία» του ελλείμματος – ρεκόρ
Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά από το 2001, το μήνα Οκτώβριο του 2014 οι αποχωρήσεις (σ.σ. αναγγελίες οικειοθελούς αποχώρησης, καταγγελίες συμβάσεων ορισμένου χρόνου, λήξεις συμβάσεων) ήταν κατά  66.636 περισσότερες από τις προσλήψεις. Έτσι διαμορφώθηκε ένα αντίστοιχο πρωτοφανές για τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έλλειμμα στο ισοζύγιο της απασχόλησης. Ενδεικτικά αναφέρεται πως το 2013, το έλλειμμα αυτό ανήλθε μόλις στις 39.227 αποχωρήσεις, το 2012 στις  44.302, το 2011 στις 55.360, το 2010 στις 50.473 και το 2009 στις 34.999 αποχωρήσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Οκτωβρίου 2014, οπότε και σημειώθηκε το ρεκόρ δεκαπενταετίας στις «καθαρές» απολύσεις,  οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 151.110, ενώ οι αποχωρήσεις σε 217.746. Από τις 217.746 συνολικά αποχωρήσεις, οι 57.978 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 159.768 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Τι σχολίασε και τι όχι ο κ. Βρούτσης
Στη δήλωση που έκανε ο υπ. Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης με αφορμή της τελευταίας έκθεσης του συστήματος της «Εργάνης» ανέφερε  πως «ο φετινός Οκτώβριος – όπως και οι αντίστοιχοι μήνες παρελθόντων ετών που υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία - παρουσίασε αρνητικές ροές απασχόλησης (κατά 66.636 θέσεις εργασίας). Δεδομένης της λήξης της ιδιαίτερα επιτυχημένης για εφέτος θερινής τουριστικής περιόδου, οι απώλειες αυτές προέρχονται κατά βάση από τον τερματισμό συμβάσεων εποχικής εργασίας στον ευρύτερο τουριστικό τομέα (επισιτισμός και ξενοδοχειακές μονάδες)».

Με άλλα λόγια, ο κ. Βρούτσης αρκέστηκε να επισημάνει πως «αντίστοιχοι» Οκτώβριοι παρελθόντων ετών παρουσίασαν αρνητικές ροές απασχόλησης, μη σχολιάζοντας πως κατά το φετινό Οκτώβριο σημειώθηκε  το μεγαλύτερο έλλειμμα στο ισοζύγιο απασχόλησης από οποιονδήποτε αντίστοιχο.

Εξάλλου, εν μέρει εξηγείται αυτό το πρωτοφανές έλλειμμα από τη «λήξη της ιδιαίτερα επιτυχημένης για φέτος θερινής τουριστικής περιόδου», μιας και αναπάντητο παραμένει το ερώτημα –που δεν αφορά μόνο τον κ. Βρούτση στην κυβέρνηση- γιατί δεν υπήρξαν κάποιοι άλλοι τομείς –πλην του τουριστικού- οι οποίοι θα μπορούσαν να «απορροφήσουν» τους κραδασμούς  στην αγορά εργασίας μετά το πέρας του «μπουμ» στην απασχόληση που έφερε ο τουρισμός φέτος.

Ο υπ. Εργασίας, πάντως επισήμανε πως «σε επίπεδο δεκαμήνου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014 και λόγω της συνολικής βελτίωσης των στοιχείων απασχόλησης τα δύο τελευταία χρόνια, οι συνολικές ροές μισθωτής απασχόλησης παρουσιάζουν θετικό πλεόνασμα 120.287 θέσεων εργασίας, αποτελώντας - μαζί το περσινό «υψηλό» των 130.703 θέσεων εργασίας – τις καλύτερες επιδόσεις αντίστοιχων δεκαμήνων από το 2001 μέχρι σήμερα.».

Και όχι μόνο αυτό, αλλά «σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει την καθοδική του πορεία και τον Αύγουστο του 2014 ήταν σημαντικά μειωμένο κατά 2,1% ποσοστιαίες μονάδες από το «υψηλό» του Σεπτεμβρίου 2013 και κατά 1,9% μονάδες από τον αντίστοιχο περσινό Αύγουστο του 2013.


Αναλυτικά τα ισοζύγια ροών απασχόλησης (προσλήψεις μείον αποχωρήσεις) της περιόδου 2001-2014:



ΠΗΓΗ.capital.gr

Οι "εγγυημένες αποδόσεις" στην ηλεκτροπαραγωγή είναι συμβατές με το φιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο;


Η είδηση μας έρχεται από τη Βρετανία: ο παρατεινόμενος ήπιος καιρός επηρεάζει αρνητικά την κερδοφορία του δεύτερου μεγαλύτερου πάροχου, της SSE. Στη Βρετανία οι πάροχοι πουλάνε και αέριο και ρεύμα, αλλά ο ήπιος καιρός Σεπτέμβριο & Οκτώβριο κράτησε χαμηλά την κατανάλωση αερίου, ενώ και οι άνεμοι, που δεν φύσηξαν, κράτησαν χαμηλά την αιολική ηλεκτροπαραγωγή: στο εξάμηνο μέχρι το Σεπτέμβριο η ...
SSE είχε 22% λιγότερη παραγωγή από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρά το γεγονός ότι φέτος είχε περισσότερα αιολικά πάρκα! Κατόπιν αυτού αναγκάστηκαν να κοιτούν τις ανεμογεννήτριες να κάθονται και να καίνε τα παραδοσιακά αξιόπιστα ορυκτά καύσιμα, προκειμένου να μη μείνουν από ρεύμα.

Μας έχουν "πρήξει" στην ΕΕ με την ανάγκη για "ενεργειακή αποδοτικότητα" κι "εξοικονόμηση ενέργειας", (και καλά κάνουν, δεν υπάρχει λόγος για ενεργειακή σπατάλη), αλλά τα κέρδη των παρόχων θεωρητικά έρχονται από την αυξημένη κατανάλωση. Υπάρχει εδώ μια θεμελιώδης αντίφαση, για την οποία ποτέ κανείς δεν ομιλεί. Η κατανάλωση ηλεκτρισμού μπορεί να αυξάνεται μόνο όταν αναπτύσσεται η οικονομία και ζητεί ενέργεια, διαφορετικά ή μένει σταθερή ή ακόμα καλύτερα μειώνεται, εάν μειώνεται η ενέργεια ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος. Αν η κατανάλωση ηλεκτρισμού μειώνεται επειδή συρρικνώνεται η οικονομία, τότε πάμε σε περίπτωση μνημονιακού success story ...

Σ' όλα τα κράτη με το φιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο ισχυρίζονται ότι ο ιδιώτης αναλαμβάνει επιχειρηματικό ρίσκο. Αυτό είναι γενικά σωστό, αλλά υπάρχουν δυο κατηγορίες "επενδυτών", που αποδείχθηκε και στην Ελλάδα ότι δεν αναλαμβάνουν απολύτως κανένα ρίσκο. Ποιες είναι αυτές οι κατηγορίες; Οι τραπεζίτες και οι ηλεκτροπαραγωγοί:

Οι τραπεζίτες θεωρητικά ανέλαβαν το ρίσκο να γεμίσουν τις τράπεζες ομόλογα του δημοσίου, αλλά όταν τα ομόλογα "έσκασαν", τις ζημιές ανέλαβαν οι μέτοχοι, το δημόσιο έβαλε -από το 2008, με τις προνομιούχες μετοχές του Αλογοσκούφη- τα νέα κεφάλαια και οι διοικήσεις παρέμειναν στις θέσεις τους, για να ξαναποκτήσουν σιγά-σιγά ό,τι έχασαν, με τη βοήθεια των ρυθμίσεων που τους εξασφαλίζει το σάπιο πολιτικό σύστημα.

Στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς έρχονται η ΡΑΕ και το ΥΠΕΚΑ, με διάφορες ρυθμίσεις εδώ και χρόνια, να εξασφαλίσουν "εγγυημένες αποδόσεις", προκειμένου να μην κλείσουν τα εργοστάσια. Και το ερώτημα είναι βέβαια γιατί όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις μπορούν να κλείσουν αν δεν πάνε καλά, αλλά ειδικά οι ηλεκτροπαραγωγοί πρέπει να έχουν εγγυημένες αποδόσεις; Η απάντηση βρίσκεται στην ιδιομορφία που έχει η ηλεκτρική ενέργεια να μην αποθηκεύεται: κάθε στιγμή η παραγωγή πρέπει να μπορεί να καλύψει με ασφάλεια τη ζήτηση, επειδή διαφορετικά, αν η ζήτηση είναι μεγαλύτερη απ' την παραγωγή, το δίκτυο καταρρέει, γίνεται μπλακ άουτ, με ιδιαίτερα επιβαρυντικές συνέπειες στο σύνολο της οικονομίας. Και δεν αρκεί να είναι η παραγωγή μεγαλύτερη απ' τη ζήτηση, δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται να είναι πολύ μεγαλύτερη, προκειμένου να διατηρείται η συχνότητα του ρεύματος στα 50Hz, να μην υπάρχουν τοπικές υπερτάσεις ή πτώσεις τάσης. Για το λόγο αυτό δεν είναι τεχνικά δυνατό να έχει κανείς πάρα πολλά εργοστάσια, πολύ περισσότερα απ' όσα χρειάζονται για την κάλυψη των αναγκών, που να προσφέρουν ρεύμα κάθε στιγμή, προκειμένου "να υπάρχει ανταγωνισμός". Στην ηλεκτρική ενέργεια ο "ανταγωνισμός" είναι μια ιδεοληψία, που δεν μπορεί να βρει πρακτική εφαρμογή. Πρέπει να υπάρχει ένα κενό στην παραγωγή, για να μπορεί να μπει ένα νέο εργοστάσιο, αλλιώς το εργοστάσιο κάθεται και ή πληρώνεται για να κάθεται, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος ή δεν πληρώνεται και κλείνει.

Για πολλά χρόνια στη χώρα μας η αγορά ηλεκτρισμού δεν ήταν "απελευθερωμένη", αλλά αυτό δεν εμπόδιζε να υπάρχουν και ιδιώτες που παρείχαν υπηρεσίες διασφάλισης ισχύος: η ΔΕΗ χρειαζόταν ισχύ για να καλύπτει τις αιχμές φορτίου και την έβρισκε από ιδιώτες. Κι αυτό επειδή το ηλεκτρικό σύστημα ήταν εθνική υπόθεση, οι διεθνείς διασυνδέσεις ήταν για την ευστάθεια του δικού μας και των γειτονικών συστημάτων. Τώρα αυτό αλλάζει, τα ηλεκτρικά συστήματα των χωρών της ΕΕ διασυνδέονται σιγά-σιγά με φαραωνικά έργα, για να πάμε σε "ενιαία αγορά" ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να βρει ζωτικό χώρο επέκτασης ο γερμανικός ηγεμονισμός. Οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται για τα βασικά τεχνικά της ηλεκτροπαραγωγής, δεν ενδιαφέρονται για τις απώλειες ενέργειας απ' τη μεταφορά της ανά την Ευρώπη, αρκεί οι πολίτες να ξηλώνονται και να πληρώνουν με τις διάφορες μορφές φορολογίας τα "κερατιάτικα". Τι είναι εκείνο που μπορεί να σώσει τη χρεοκοπημένη χώρα; Μόνο η γεωγραφική της θέση, στη ΝΑ εσχατιά της Ευρώπης, χωρίς πολλές διασυνδέσεις δικτύων με την υπόλοιπη Ευρώπη και με φτωχούς γείτονες. Το ρεύμα θέλει καλώδια, δεν μεταφέρεται με καράβια!


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

ΗΠΑ:Τέσσερις νεκροί από διαρροή σε χημικό εργοστάσιο


Νεκροί μετά από έκθεση σε επικίνδυνες χημικές ουσίες είναι τέσσερις εργαζόμενοι στο εργοστάσιο χημικών La Porte DuPont στο Τέξας μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

 Άλλος ένας εργαζόμενος του χημικού εργοστασίου όπου απασχολούνται περίπου 320 άνθρωποι νοσηλεύεται. Η αιτία της φονικής διαρροής δεν έχει διευκρινιστεί και η έρευνα θα ξεκινήσει μόλις οι αρμόδιες αρχές εξασφαλίσουν ότι δεν συντρέχει πλέον κίνδυνος από τα χημικά.

Η διαρροή ήταν μεγάλη και όπως ανέφερε ένας εργαζόμενος στην εφημερίδα Houston Chronicle χρειάστηκαν δύο ώρες για να σταματήσει.

Σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία Καταγραφής Τοξικών Ουσιών και Ασθενειών η χημική ουσία που διέρρευσε, είναι η μεθυλομερκαπτάνη η οποία χρησιμοποιείται στην πλαστική βιομηχανία, στα φυτοφάρμακα και ως πρόσθετο υλικό στα καύσιμα των αεροσκαφών.

Η υπηρεσία Καταγραφής Τοξικών Ουσιών και Ασθενειών ανέφερε ότι η μεθύλομερκαπτάνη είναι ένα άχρωμο αέριο που εμφανίζεται φυσικά και έχει οσμή σάπιου λαχανικού. Η έκθεση ανθρώπων σε περιοχή με ανεπαρκή εξαερισμό ή σε κλειστούς χώρους μπορεί να οδηγήσει σε ασφυξία, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr