Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Αυστηρές Ποινές για την Λαθρεμπορία στα Ναυτιλιακά Καύσιμα Ζητά ο Μουσουρούλης



Υπέρ της αυστηροποίησης του πλαισίου ποινών για τους λαθρέμπορους ναυτιλιακού καυσίμου, και τη θέσπισή του σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία τάσσεται ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης.
Απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση για «το λαθρεμπόριο ναυτιλιακών καυσίμων» ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου επεσήμανε:

«Οι Λιμενικές Αρχές προβαίνουν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους των φορτίων των πλοίων και βυτιοφόρων οχημάτων που κινούνται στους χώρους δικαιοδοσίας τους. Εφόσον από τους ελέγχους διαπιστωθούν παραβάσεις των διατάξεων περί λαθρεμπορίου του ν.2960/2001 «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας» (ΦΕΚ 265 Α΄), σχηματίζονται ποινικές δικογραφίες σε βάρος των υπαιτίων και κατάσχονται τα προϊόντα λαθρεμπορίου και τα μέσα διακίνησης αυτών, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στον εν λόγω νόμο.

Παράλληλα, ενημερώνονται οι αρμόδιες Αρχές του Υπουργείου Οικονομικών (Τελωνεία, ΔΟΥ, ΣΔΟΕ) για τις δικές τους ενέργειες αναφορικά με τη σύνταξη έκθεσης προσδιορισμού διαφυγόντων δασμών και φόρων για το Δημόσιο και για την περαιτέρω οικονομική-φορολογική διερεύνηση της υπόθεσης» και προσέθεσε:

«Περαιτέρω, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος συνεργάζονται σε επιτελικό επίπεδο για το σχεδιασμό και την οργάνωση δράσεων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου υγρών καυσίμων και τον συντονισμό ελέγχων από κοινού. Παράλληλα προγραμματίζονται εκπαιδεύσεις των στελεχών Λ.Σ–ΕΛ.ΑΚΤ σε θέματα ελέγχων και παραβάσεων.

Τέλος, σημειώνεται ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου εξετάζει θετικά την αυστηροποίηση του πλαισίου ποινών για τους λαθρέμπορους ναυτιλιακού καυσίμου, και τη θέσπιση αυτού σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία» 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Χωρίς συμφωνία και η δεύτερη συνάντηση ΓΣΕΕ – εργοδοτών



Και νέα συνάντηση πριν από τις 14 Μαΐου θα πραγματοποιήσουν ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς καθώς από την σημερινή δεύτερη συνάντηση για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας υπήρξε μεν διαφωνία ως προς το μισθολογικό σκέλος, διεφάνη όμως πρόθεση διασφάλισης αρκετών θεσμικών αιτημάτων. 

Στη σημερινή συνάντηση δεν συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΣΕΒ, καθώς από χθες είχαν δηλώσει κόλλημα λόγω της γενικής τους συνέλευσης. Οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των εργοδοτών απέρριψαν το αίτημα της ΓΣΕΕ για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ που ήταν πριν από την εφαρμογή των μνημονίων. 

Φάνηκε όμως ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία στο πλαίσιο της θεσμικής διασφάλισης αρκετών δικαιωμάτων και επιδομάτων , τα οποία θα καταργηθούν από τις 14 Μαΐου και μετά. 

Να σημειωθεί ότι στις 15 Μαΐου λήγει και η τρίμηνη παράταση ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. 


ΠΗΓΗ:capital.gr

ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΤΟΥΣ


Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καιρός για την νέα σύμβαση πλησιάζει.Οι συζητήσεις μεταξύ των συναδέλφων ολοένα και πυκνώνουν ,οι αγωνίες ,οι σκέψεις,οι προβληματισμοί ακόμα και δειλά-δειλά κάποιες προτάσεις αρχίζουν να μπαίνουν.... στην ημερήσια διάταξη.Παράλληλα,έρχεται και η ώρα των εύκολων επαναστάσεων,τον επικών κορώνων που όταν έρθει η ώρα να γίνουν πράξεις ξαφνικά γινόμαστε υπεύθυνοι συνδικαλιστές και ξεχνάμε τα πάντα.
 Για την αξιοπιστία όλων, αλλά και για την ενημέρωση των συναδέλφων ας δώσει το προεδρείο του ΠΣΕΕΠ λίστα με τις συμμετοχές σε όλες τις απεργίες του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου  και του Γενικού Συμβουλίου μιας και αυτοί είναι που αποφασίζουν για τις απεργίες που κάνουμε  Με αυτό τον τρόπο θα ξεχωρίσουν και οι επαναστάτες από τους "επαναστάτες". Και βέβαια δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο το γεγονός ότι, παρά το ότι δεχτήκαμε αδιαμαρτύρητα να σπάσει στα δυο η ΚΟΡΥΦΑΙΑ απεργία της Πρωτομαγιάς,ο απαλλαγμένος από την εργασία του, Γραμματέας Τύπου του ΠΣΕΕΠ επέλεξε την υπερωριακή απασχόληση από την απεργία,στέλνοντας το ξεκάθαρο μήνυμα: 
                                         
                                             "ΑΡΧΙΣΕ ΠΑΛΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!!!!!  " 

Είναι ώρα να ξεκινήσει η πραγματική επανάσταση, όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις πρέπει να βρουν ένα κοινό τρόπο δράσης, ώστε να  αντιμετωπίσουμε αυτή τη σύμβαση με όσο το δυνατόν καλύτερα για εμάς αποτελέσματα ! 

ΕΥΑΘ: Την «Κίνηση 136» στηρίζει το ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς



Το ίδρυμα «Bill and Melinda Gates Foundation» του μεγιστάνα των νέων τεχνολογιών, που χρηματοδοτεί προγράμματα κατά του AIDS και της ελονοσίας, είναι ένα από τα 22 ιδρύματα, φορείς, οργανώσεις και συνεταιριστικές τράπεζες από όλο τον κόσμο, που, ως Επενδυτές Κοινωνικής Ευθύνης, στηρίζουν την υποψηφιότητα της «Κίνησης 136» για την αγορά της ΕΥΑΘ.

Όπως έγραψε η Ελευθεροτυπία, οι 22 Επενδυτές Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) διαχειρίζονται για τη στήριξη παρόμοιων προσπαθειών ανά τον κόσμο ένα κεφάλαιο που υπερβαίνει τα 30 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Κίνησης 136», που πλέον έχει πάρει τη θεσμική ονομασία «Ενωση Πολιτών για το Νερό», Λάζαρο Αγγέλου, οι ΕΚΕ έχουν ενημερωθεί για την προσπάθεια που εκτυλίσσεται στη Θεσσαλονίκη ώστε να μην περάσει το νερό σε ιδιώτες και έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους να στηρίξουν τους φορείς, τις οργανώσεις και τις κινήσεις πολιτών που παίρνουν μέρος σ'αυτή την προσπάθεια. 

Συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους ΕΚΕ και την Ενωση Πολιτών για το Νερό είναι ο φιλέλληνας πρόεδρος της εταιρείας χρηματοοικονομικής επικοινωνίας «Bondholder Communications Group» («BondCom»), Ρόμπερτ Απφελ, ο οποίος έχει αναλάβει και την πρωτοβουλία για τη διεθνή υποστήριξη της προσπάθειας.

Σύμφωνα με την Ενωση Πολιτών για το Νερό, η «BondCom» βασίζεται στη σύγχρονη τεχνολογία για τη διασύνδεση εκδοτών χρεογράφων με τους επενδυτές τους. Τα τελευταία 5 χρόνια, στην εταιρεία έχει ανατεθεί η εξυπηρέτηση συναλλαγών άνω των 800 δισ. δολαρίων. 

Οπως λέει ο Λ. Αγγέλου, ήταν ο ίδιος ο Ρ. Απφελ που ήρθε σε επαφή με την Ενωση Πολιτών για τον Νερό, όταν διαπίστωσε ότι μια ομάδα Ελλήνων στη Θεσσαλονίκη αντιδρά και προσπαθεί να εμποδίσει την ιδιωτικοποίηση του νερού που πίνουν περισσότεροι από 1,5 εκατ. πολίτες. Με τη βοήθειά του διαμορφώθηκε η πρόταση που κατέθεσε η ένωση στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πώληση της ΕΥΑΘ, ήταν αυτός που ενημέρωσε τους υπόλοιπους ΕΚΕ για την προσπάθεια που γίνεται στη Θεσσαλονίκη και κέντρισε το ενδιαφέρον τους και, τελικά, τη στήριξή τους στην πρόταση. 

«Η πρότασή μας είναι πλήρης και απαντά σε όλα τα ζητούμενα που έθεσε το ΤΑΙΠΕΔ. Οσοι νόμιζαν ότι δεν είμαστε υπολογίσιμοι και ότι η εξαγορά της ΕΥΑΘ θα ήταν γι' αυτούς περίπατος, θα βρουν απέναντί τους έναν αντίπαλο εξίσου ισχυρό, αν όχι ισχυρότερο», τονίζει ο Λ. Αγγέλου. 
ΠΗΓΗ:moneypost.gr

Σήμερα η δεύτερη συνάντηση ΓΣΕΕ - Εργοδοτών



Νέα συνάντηση θα έχει σήμερα, στις 11 το πρωί, στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ η ΓΣΕΕ με τους εκπροσώπους των εργοδοτών, με στόχο την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο χρόνος πιέζει καθώς, όπως είναι γνωστό, στις 14   Μαΐου λήγει η μετενέργεια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και μαζί με αυτήν δικαιώματα και ....
επιδόματα για περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενους του  ιδιωτικού τομέα.

Η εξέλιξη αυτή, γνωστή στα συνδικάτα αλλά και στους εργοδότες εδώ και μήνες, θα οδηγήσει σε μείωση των αποδοχών κατά 10% έως 20%, επιπλέον της μείωσης που έχουν υποστεί οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα τα τελευταία χρόνια.

Περίπου 45 είναι οι κλαδικές συμβάσεις που είχαν λήξει στις 14 Φεβρουαρίου και μετά την οριστική λήξη και της μετενέργειας, από τις 15 Μαΐου περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα δουν τις αμοιβές τους να μειώνονται εξαιτίας της κατάργησης μιας σειράς επιδομάτων, κυρίως δε, του επιδόματος γάμου.

Βάσει του Μνημονίου οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν τον βασικό μισθό και μόνο τα επιδόματα προϋπηρεσίας, τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας, εφόσον μέχρι τις 14 Μαΐου  δεν έχει υπογραφεί νέα κλαδική (επιχειρησιακή ή ατομική) σύμβαση που να προβλέπει κάτι διαφορετικό.

Να σημειωθεί επίσης, ότι το Μνημόνιο προβλέπει ότι όσοι εργοδότες δεν εκπροσωπούνται στις εργοδοτικές τους οργανώσεις, δεν δεσμεύονται από τις κλαδικές συμβάσεις και μπορούν να διαμορφώσουν τους μισθούς όπως επιθυμούν, χωρίς βέβαια να πέφτουν κάτω από το κατώφλι της εθνικής συλλογικής σύμβασης.

Η ΓΣΕΕ επιδιώκει την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ προκειμένου να θωρακίσει μια σειρά από θεσμικά ζητήματα όπως είναι τα επιδόματα, όμως το εγχείρημα δεν είναι εύκολο.

 ΠΗΓΗ:pak-elta.gr

Το ελληνικό δράμα δεν έχει happy end



Πέντε χρόνια και πέντε πακέτα διάσωσης μετρά η κρίση χρέους στην Ευρώπη και η ευρωζώνη -και ο κόσμος- δεν δείχνει την προσοχή που θα έπρεπε στη χώρα από όπου πρωτοξεκίνησε ο οικονομικός πανικός. 

Αφού έλαβε δάνεια εκατοντάδων δισ. ευρώ από τους γείτονές της, η Ελλάδα, χωρίς να αντιμετωπίζεται πια ως απειλή για την ακεραιότητα της ευρωζώνης, συνεχίζει να ζει το μαρτύριό της μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. 

Τα πράγματα δεν θα έπρεπε να είναι έτσι μόνο και μόνο γιατί η εμπειρία της μας διδάσκει πολύτιμα μαθήματα, παρά τις διαφορές από τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. 

Η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το πρόγραμμα προσαρμογής που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα εμφανίζει κάποιες αχτίδες αισιοδοξίας εν μέσω των δεινών και των συνεχών διαψεύσεων. 

Το πρόγραμμα επιτυγχάνει κάποιους από τους οικονομικούς στόχους: το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο έχει βελτιωθεί κατά 10% του εθνικού προϊόντος, μία από τις μεγαλύτερες προσαρμογές της Ιστορίας σε καιρό ειρήνης. Αντίστοιχη βελτίωση έχει σημειώσει και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει κλείσει τα δύο τρίτα από το κενό ανταγωνιστικότητας που δημιουργήθηκε μετά την είσοδο στο ευρώ. Οι τράπεζες επιτέλους ανακεφαλαιοποιούνται, γεγονός που μπορεί να δώσει τέλος στην πιστωτική ασφυξία.


Ωστόσο, το τίμημα είναι τεράστιο. Το ΑΕΠ έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20%. Το κόστος ανά μονάδα εργασίας έχει βελτιωθεί μέσω των περικοπών στους μισθούς -κατ’ επέκταση και στο επίπεδο ζωής- και όχι μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας. Το κοινωνικό κόστος είναι ανυπολόγιστο και οι συνέπειες θα είναι μακροχρόνιες. 

Δεν υπήρχε τρόπος να συνεχίσει η Ελλάδα να καταναλώνει πέρα από τις δυνάμεις της. Όπως σημειώνει το ΔΝΤ, χωρίς τα μισητά δάνεια διάσωσης, η προσαρμογή θα ήταν ακόμα πιο ριζική - περισσότερες απότομες περικοπές ή το χάος μιας ανεξέλεγκτης εξόδου από το ευρώ. 

Το πολύ δυσχερές σημείο εκκίνησης, όμως, δεν απέκλειε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Η ευρωζώνη θα μπορούσε να είχε αποδεχτεί νωρίτερα ένα μεγαλύτερο κούρεμα στον ιδιωτικό τομέα. Και οι επιλογές της Αθήνας έφεραν περισσότερο πόνο από ό,τι χρειαζόταν. 

Οπότε, δεν ευθύνονται μόνο οι υπερβολικά μεγάλες περικοπές για τα δεινά των αθώων Ελλήνων, αλλά και η επιλογή να προστατευτούν οι προνομιούχοι και να μεταφερθεί το βάρος στους πιο αδύναμους ώμους. 

Αν υπάρχει κάποιο θετικό σημείο, αυτό είναι ότι η Ελλάδα έχει πολλές ευκαιρίες για ανάπτυξη. Αλλά χωρίς βαθύτερη πολιτική αναμόρφωση θα παραμείνουν ανεκμετάλλευτες και θα χρειαστούν, όπως προειδοποιεί το ΔΝΤ, συνεχείς επιμηκύνσεις των δανείων της, με ευνοϊκότερους όρους από αυτούς της αγοράς. Η ευρωζώνη και οι καθημερινοί Έλληνες έχουν κοινό συμφέρον να κόψουν τα δεσμά μεταξύ διαπλεκομένων και κράτους. 
ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Αγωγή Σλοβακικής τράπεζας κατά της Ελλάδας για το PSI!


38893_obr
Η σλοβακική τράπεζα Bank Postova στρέφεται νομικά εναντίον της Ελλάδας για το κούρεμα του 2012. Συγκεκριμένα, η τράπεζα προσφεύγει στο Δικαστήριο Διεθνών Διακανονισμών για το επιβεβλημένο PSI καταγγέλλοντας ότι η Ελλάδα παραβίασε τις διεθνείς συνθήκες με το swap ομολόγων.
«Η Ελλάδα υιοθέτησε μέτρα που παραβιάζουν τις διεθνείς συμφωνίες. Με αυτό τον τρόπο, ζημίωσε την αξία της επένδυσής μας. Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε την επένδυσή μας και να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας» αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος Marek Tarda στη σχετική ανακοίνωση.

Η Σλοβακική τράπεζα το 2011 κατείχε ελληνικά ομόλογα ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ από το PSI σημείωσε απώλειες 217 εκατ. ευρώ τις οποίες και πέρασε στα αποτελέσματα του 2011. Το 2012 η τράπεζα κατέγραψε καθαρά κέρδη 67,46 εκατ. ευρώ. Η Postova Βanka είναι η 6η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Διαθέτει 41 υποκαταστήματα, ενώ προσφέρει υπηρεσίες σε περισσότερα από 1.500 ταχυδρομεία της χώρας. 
ΠΗΓΗ:olympia.gr

ΠΡΟΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ 30% 27% η ανεργία τον Φεβρουάριο



Το ποσοστό ανεργίας τον Φεβρουάριο του 2013 σκαρφάλωσε στο 27,0%, από 26,7% που ήταν τον Ιανουάριο του 2013 και 21,9% τον Φεβρουάριο του 2012.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 245.021 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2012 (+22,8%) και κατά 11.663 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2013 (+0,9%) και ανήλθαν σε 1.320.189 άτομα.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Σε υψηλό 5 εβδομάδων και πάνω από τα 96 δολάρια η τιμή του αργού



Με κέρδη έκλεισε την Τετάρτη η τιμή του πετρελαίου, καθώς η μικρότερη της αναμενόμενης αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα, το πιο αδύναμο δολάρια αλλά και τα ισχυρά στοιχεία για τις κινεζικές εξαγωγές τήν οδήγησαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων και πάνω από τα 96 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του αργού ενισχύθηκε παρά το γεγονός ότι τα συνολικά αποθέματα αργού στις ΗΠΑ έφτασαν τα 395,5 εκατ. βαρέλια. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο εβδομαδιαίας προσφοράς από το 1982, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Ιουνίου ενισχύθηκε κατά 1 δολάριο ή 1,1% στα 96,62 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Ήταν το υψηλότερο επίπεδο για το πιο ενεργό συμβόλαιο από τις 2 Απριλίου, σύμφωνα με την FactSet.

ΗΠΑ: Αύξηση μικρότερη των εκτιμήσεων των αποθεμάτων αργού 

Αύξηση σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την περασμένη σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα. 

Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 0,23 εκατ. βαρέλια στα 395,514 εκατ. βαρέλια. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο των αποθεμάτων κατά 1,7 εκατ. βαρέλια. 

Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 0,91 εκατ. βαρέλια στα 215,074 εκατ. βαρέλια ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κατά 0,3 εκατ. βαρέλια. 

Παράλληλα, τα διυλισμένα αποθέματα, που περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντίζελ, αυξήθηκαν κατά 1,812 εκατ. βαρέλια στα 117,564 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για άνοδο κατά 0,4 εκατ. 

Τέλος, η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας των αμερικανικών διυλιστηρίων αυξήθηκε στο 87% από 84,4%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στο 84,8%.


ΠΗΓΗ:.capital.gr

ΚΚΕ: Το νομοσχέδιο δεν έχει στόχο την αντιμετώπιση του ρατσισμού



Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που έχει δει το φως της δημοσιότητας, δεν είναι ούτε αθώο ούτε έχει πραγματικό στόχο την αντιμετώπιση του ρατσισμού, του ναζισμού και της Χρυσής Αυγής» επισημαίνει με σχόλιό του το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο «στηρίζεται και ενσωματώνει αποφάσεις και νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που, με πρόσχημα την αντιμετώπιση του ρατσισμού, στοχοποιούν και βάζουν περιορισμούς στην πολιτική δράση κομμάτων και κινημάτων που αντιπαλεύουν το σύστημα της εκμετάλλευσης και την ΕΕ». Το ΚΚΕ σημειώνει παράλληλα: «Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως ρητά αναφέρεται, ενσωματώνει απόφαση – πλαίσιο της ΕΕ στην οποία γίνεται λόγος για επικείμενες πρωτοβουλίες ποινικοποίησης της λαϊκής πάλης. Αποτελεί προπομπό για επικίνδυνες διατάξεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενάντια στους λαϊκούς αγώνες, τη δράση ριζοσπαστικών οργανώσεων και των κομμουνιστών». Δεν είναι τυχαίο ότι στη βάση αντίστοιχων νόμων και του ανιστόρητου κατασκευάσματος για την εξίσωση φασισμού-κομμουνισμού, που έχει γίνει επίσημη ιδεολογία της ΕΕ, ποινικοποιείται η δράση Κομμουνιστικών Κομμάτων σε αρκετές χώρες της ΕΕ, την ίδια στιγμή που φασιστικά κόμματα και ομάδες δρουν ανενόχλητα, συμμετέχουν ακόμη και σε κυβερνήσεις» υπογραμμίζει. Ο λαός με τη δική του πάλη μπορεί να απομονώσει και να αχρηστεύσει τη δράση της Χρυσής Αυγής και των άλλων φορέων του ρατσισμού και όχι το σύστημα που τους γεννά, τους θρέφει και τους αξιοποιεί για να βάλει στο στόχαστρο τη λαϊκή πάλη και να χτυπήσει τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ. 
  AΠΕ-ΜΠΕ
 ΠΗΓΗ:press-gr.blogspot.gr

Μισθοί επιπέδου Αγκόλας στην Ελλάδα από 14 Μαΐου


3c091ddbe122afa37afe337f164f6f4c_XL
Από τη μία μέρα στην άλλη, οι εργοδότες αποκτούν το δικαίωμα να μειώσουν περαιτέρω τους κλαδικούς μισθούς 10%- 35%, καθώς καταργούνται το επίδομα γάμου και όλα τα επιδόματα που προβλέπονταν από τις κλαδικές συμβάσεις.
Βάσει του μνημονίου, οι αμοιβές επανέρχονται στον βασικό κλαδικό μισθό και διατηρούνται μόνο - όπου υπάρχουν - τα εξής τέσσερα επιδόματα: ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας .Χωρίς την υπογραφή νέων συμβάσεων εργασίας, εναλλακτικά οι εργοδότες μπορούν να προτείνουν την υπογραφή νέων επιχειρησιακών η ατομικών συμβάσεων με μειώσεις μισθών έως τα επίπεδα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.
Το μόνο - προς τα κάτω - όριο αμοιβών που υφίσταται πλέον είναι οι κατώτατοι μισθοί οι οποίοι έχουν διαμορφωθεί στα 586 ευρώ και στα 510,95 ευρώ για τους εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών, δηλαδή σε επίπεδα μόλις πιο κάτω, ούτε καν ίσα με το μέσο εισόδημα ενός εργαζόμενου στο Κονγκό ή την Αγκόλα.
Αυτή φαίνεται είναι η ανάπτυξη που οραματίστηκε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ μαζί με τους «Γερμανοί είναι φίλοι μας», καθώς λένε ότι έτσι θα βελτιωθεί και άλλο η ανταγωνιστικότητά μας. Και βέβαια, εάν η κυβέρνηση επιθυμεί απλά να γίνουμε οι σκλάβοι της Μέρκελ και του ευρω-συφερτού της γιατί θα κοστίζουμε ένα τίποτα, τότε καλυφτείτε γιατί όντως έρχεται ανάπτυξη που θα ...αναπτυχθεί σύντομα στα σπίτια όλων μας.
Σε λίγους μήνες και οι κλαδικές αμοιβές σταδιακά θα συντείνουν προς αυτά τα όρια μετατρέποντας την αγορά εργασίας σε πιο αιμοβόρο σκλαβοπάζαρο από αυτό που ήδη είναι, αλλά μην σας ενοχλεί, γιατί άλλωστε είμαστε μέλη της μεγάλης και σίγουρης ευρωπαϊκής οικογένειας, απλά τυγχάνει εμείς να είμαστε τα «νόθα» της παιδιά.
Ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι μετά τον Μάιο, περίπου 1.200.000 εργαζόμενοι ( 63%) που δε θα καλύπτονται πια από συλλογικές συμβάσεις θα μείνουν έρμαια των ατομικών συμβάσεων, έχοντας ως μοναδικό δίχτυ ασφαλείας τον κατώτατο μισθό.
Καταρχήν, όσον αφορά στα κατώτατα όρια στις συναντήσεις ΓΣΕΕ- ΣΕΒ, οι εργοδότες προέβαλαν αδυναμία προσέγγισης των οικονομικών αιτημάτων της ΓΣΕΕ . Η Συνομοσπονδία επέμεινε στις διατυπωμένες θέσεις της και έθεσε ως αφετηρία των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη νέα ΕΓΣΣΕ τη συμφωνία του Φεβρουαρίου του 2012 με τις εργοδοτικές οργανώσεις, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων κατώτατο μισθό 751,39 ευρώ. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΤΕ: Στο τραπέζι η διανομή μερίσματος για το 2013



Ο ΟΤΕ θα τιμήσει την συμφωνία που προκύπτει από την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει υπογραφεί και λήγει στο τέλος του 2014 και δεν θα μεταβάλλει τους μισθούς για την περίοδο που σύμβαση αυτή είναι εν ισχύ τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ κατά την τηλεδιάσκεψη για τον σχολιασμό των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου. 

Ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι θα διατηρηθούν οι θεσμικές παροχές που προκύπτουν από τις συμβάσεις όπως πχ ο λογαριασμός νεότητας, οι ειδικές άδειες κ.α. ενώ σημείωσε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον κανονισμό μεταθέσεων και στον πειθαρχικό κανονισμό του ΟΤΕ που ισχύουν από την εποχή του μονοπωλίου και θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν. 

VDSL 

Ερωτηθείς για το θέμα του VDSL ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι ο ΟΤΕ έχει τοποθετήσει 1.100 νέες καμπίνες κάτι που συνεπάγεται ότι είναι σε θέση να παρέχει την υπηρεσία σε 200.000 συνδρομητές. Ωστόσο σημείωσε για να γίνει αυτό θα πρέπει να δώσει πρώτα το ‘Ok” η ΕΕΤΤ. Πάντως έως σήμερα οι συνδρομητές έχουν φτάσει τις 20.000.

Μέρισμα 

Σε σε ερώτηση αναλυτή για το μέρισμα ο οικονομικός διευθυντής του Ομίλου κ. Μαζαράκης σημείωσε ότι για τη χρήση του 2012 έχει ληφθεί απόφαση ότι δεν θα δοθεί μέρισμα ενώ για την χρήση του 2013 σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να γίνει οποιαδήποτε αναφορά στο αν η εταιρεία θα προχωρήσει ή όχι στην διανομή μερίσματος.  
ΠΗΓΗ:euro2day.gr

"Η γήρανση του πληθυσμού στην Ε.Ε. βάζει σε κίνδυνο τα συστήματα υγείας"



 Η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Allianz, σε έρευνά που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα, προκύπτει από τα στοιχεία ότι η γήρανση του πληθυσμού στην ΕΕ, σε συνδυασμό με τη μείωση του ιατρικού προσωπικού και την αύξηση του κόστους της περίθαλψης, ενδέχεται να δημιουργήσουν μεγάλες προκλήσεις για τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας και πρόνοιας.

  Το έτος 2060, η ΕΕ θα αριθμεί 152 εκατ. κατοίκους άνω των 65 ετών, εκ των οποίων τα 50 εκατ. εκτιμάται ότι θα είναι εξαρτώμενοι από την φροντίδα τρίτων, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Allianz. Το 2010, άνω των 65 ετών ήσαν 87,2 εκατ. άνθρωποι στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat.

  Επιπλέον, το προσδόκιμο ζωής αναμένεται σύντομα να ανέλθει στα 85 χρόνια για τους άνδρες και στα 89,1 χρόνια για τις γυναίκες. Κατά συνέπεια, όλο και λιγότεροι νέοι θα έχουν να φροντίσουν όλο και περισσότερους ηλικιωμένους, προσθέτει η ασφαλιστική εταιρεία.

  "Η εξέλιξη αυτή είναι ανησυχητική. Η κατάσταση επιδεινώνεται υπό το βάρος της δημογραφικής μεταβολής, η οποία συνοδεύεται από τη μείωση στην προσφορά προσωπικού υγείας και την αύξηση των δαπανών για τις ιατρικές φροντίδες", σχολίασε στο ίδιο ανακοινωθέν ο Κλάους Μίχελ, ειδήμονας της Allianz.

  Μόνον στη Γερμανία, περίπου 2 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται υπό την αποκλειστική φροντίδα τρίτων, ενώ έως το 2050 ο αντίστοιχος αριθμός αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί στα 4,5 εκατ. ανθρώπους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Allianz.

  "Τα τελευταία χρόνια, το ειδικά καταρτισμένο προσωπικό των υπηρεσιών υγείας και οι νοσοκομειακές υπηρεσίες έχουν γίνει ιδιαίτερα ακριβές", προστίθεται στην έκθεση.

  Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως αυτή η αύξηση δεν μπορεί να ισοσκελιστεί από την αύξηση των συντάξεων και της υγειονομικής κάλυψης. Η διαφορά στη δαπάνη φθάνει συχνά τα 300 ευρώ, τα οποία καλείται να καλύψει ο ασθενής από την τσέπη του.

  "Ήδη σήμερα, πολλές γερμανικές οικογένειες δεν μπορούν να ανταποκριθούν μόνες τους στα ιατρικά έξοδα των προσώπων των οποίων έχουν την αποκλειστική φροντίδα», υπογραμμίζει η εταιρεία.

  Σύμφωνα με την Allianz, η Γερμανία σήμερα αριθμεί 950.000 επαγγελματίες στον χώρο της υγείας και θα έχει ανάγκη για άλλους 783.000 έως το 2060.

  "Το ερώτημα στο οποίο θα πρέπει άμεσα να δώσουμε μία απάντηση είναι το εξής: από πού θα προέλθουν αυτοί οι επιπλέον εργαζόμενοι; Αυτό που περιπλέκει έτι περισσότερο το θέμα είναι πως πρόκειται να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο πληθυσμός που είναι σε ηλικία που μπορεί να εργαστεί», τονίζει.

  Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Eurostat, ο πληθυσμός στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί από τα 501 εκατ. κατοίκους την 1η Ιανουαρίου 2010 στα 525 εκατ. το 2035 και στα 526 εκατ. περί το 2040, για να αρχίσει κατόπιν να φθίνει σταδιακά μειούμενος στα 517 εκατ. το 2060.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr