Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !!!


ΑΛΛΑΓΗ !...

Ελληνες: ο πιο απογοητευμένος λαός στην Ευρώπη σε ποσοστό... 99%!

Αποτέλεσμα εικόνας για Ελληνες: ο πιο απογοητευμένος λαός στην Ευρώπη σε ποσοστό... 99%!
Ο πιο απογοητευμένος λαός της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζουν να είναι οι Έλληνες σύμφωνα με το Τακτικό Ευρωβαρόμετρο του Φθινοπώρου 2015 που δημοσιεύτηκε σήμερα. 

Ειδικότερα, σε ποσοστό 60% οι Έλληνες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν μη ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, σε σχέση με 19% μέσο όρο στην ΕΕ των 28. Επίσης, το 83% των Ελλήνων δεν έχει εμπιστοσύνη στο μέλλον. Στην ΕΕ των 28 το αντίστοιχο ποσοστό είναι 32% και στην ευρωζώνη34%.Το 92% θεωρεί πως ήταν σε καλύτερη κατάσταση παλιότερα έναντι 55% στην ΕΕ και 57% στην ευρωζώνη. 

Το 70%, πάντως, των Ελλήνων είναι υπέρ της Ενιαίας Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και του Ευρώ (ΕΕ28: 56%) και το 80% υπέρ της ελεύθερης κίνησης των Ευρωπαίων πολιτών.
Σε ό,τι αφορά την επαγγελματική κατάσταση των Ελλήνων το 52% δηλώνει πως είναι ...

Μειώνεται το μερίδιο του ΟΠΕΚ καθώς οι ανταγωνιστές αντέχουν


Το μερίδιο του ΟΠΕΚ στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου οδεύει συρρικνούμενο και το 2020 θα είναι μικρότερο από εκείνο του 2016, καθώς η παραγωγή των ανταγωνιστών του επιδεικνύει αντοχή στις χαμηλές τιμές. Οξύνονται, έτσι, οι τριβές στους κόλπους του διεθνούς καρτέλ καθώς οι χώρες–μέλη του διαφωνούν σε ό,τι αφορά την ορθότητα της στρατηγικής του. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ, το 2020 η ζήτηση για το αργό που παράγουν τα μέλη του θα έχει περιοριστεί στα 30,70 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Παράλληλα, προβλέπει πως η ζήτηση το 2016 θα είναι 30,90 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Αυτό σημαίνει πως το 2020 η ζήτηση θα είναι κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα χαμηλότερη από τη σημερινή παραγωγή του. Τις εκτιμήσεις του αναφέρει...

Το φθηνό πετρέλαιο είναι σπουδαίο, εκτός από όταν δεν είναι

Αποτέλεσμα εικόνας για Το φθηνό πετρέλαιο είναι σπουδαίο, εκτός από όταν δεν είναι
Του Marc Champion

H τιμή του αργού πετρελαίου τύπου brent διολίσθησε στο χαμηλό 11 ετών των 36,20 δολαρίων την Τρίτη, εξέλιξη που αποδίδεται εν μέρει στο γεγονός ότι ο OPEC έχει παύσει να λειτουργεί. Μάλλον το καρτέλ έχει πεθάνει. Εσείς, σε κάθε περίπτωση, τραγουδήστε και ηχήστε τις καμπάνες. Απλώς όχι και τόσο δυνατά.

Δεν είναι βέβαια, η πρώτη φορά που οι τιμές του πετρελαίου κάνουν ξαφνική βουτιά. Ούτε και ο OPEC είναι το πρώτο καρτέλ που... χωλαίνει. Γι 'αυτό και εμείς -ή τουλάχιστον ο γκουρού της ενέργειας και βραβευμένος με Πούλιτζερ συγγραφέας Daniel Yergin- έχουμε μια ιδέα σχετικά με το τι να περιμένουμε.

Βραχυπρόθεσμα, η απάντηση είναι απλή και μηδενικού αθροίσματος: το φθηνό πετρέλαιο είναι καλό για την ανάπτυξη των οικονομιών που το καταναλώνουν και κακό για τις οικονομίες που το παράγουν.

Αυτή η πραγματικότητα μπορεί να είναι πιο περίπλοκη για τις ΗΠΑ αυτή τη φορά, λέει ο Yergin, διότι η χώρα εισάγει σήμερα μόνο περίπου το 25% του πετρελαίου που καταναλώνει. Το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το 60% του 2005, προτού δηλαδή πάρει φόρα η επανάσταση του σχιστολιθικού πετρελαίου. Μεγάλο μέρος της αύξησης των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια οφείλεται στην ανάπτυξη του κλάδου παραγωγής από σχιστόλιθο, ο οποίος τώρα βρίσκεται σε κίνδυνο από τις χαμηλότερες τιμές του εισαγόμενου πετρελαίου. "Αν αντιστρέψουν αυτή τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα πραγματικό πρόβλημα", λέει ο Yergin.

Ωστόσο, ακόμη και χωρίς αυτή την αλλαγή, αξίζει να εστιάσουμε στο πώς...

"Ενεργειακή δημοκρατία" και στην Ταϊλάνδη. Ενα νέου τύπου "φτωχόσπιτο", ό,τι πρέπει για το "μέσο" Ταϊλανδό.


Ο ήλιος είναι άφθονος και δωρεάν, κάθε μέρα στέλνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας στη γη, που μπορούν να καλύψουν πολλές φορές τις ανάγκες μας. Αλλά, υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα: δεν έχουμε ακόμα τα συστήματα εκείνα που μπορούν να συλλάβουν την ενέργεια του ήλιου και να την αποδώσουν οικονομικά προσιτή στην ανθρωπότητα, να καλύψουν τις ανάγκες όλων κι όχι μόνο των πλουσίων.

Κάποιοι στο Σύριζα γοητεύονται απ' την ιδέα της αποκεντρωμένης παραγωγής με Φ/Β, θεωρώντας την ως "ενεργειακή δημοκρατία". Όπως όμως είχαμε δει, εκεί όπου εγκαταστάθηκαν τα Φ/Β δημιούργησαν μια "δημοκρατία των πλουσίων". Στις ΗΠΑ, όπου οι τιμές είναι πιο χαμηλές απ' την Ευρώπη, τα Φ/Β έχουν εγκατασταθεί κυρίως στις πλούσιες περιοχές, στην Καλιφόρνια και στις ΒΑ ακτές. Στη Γερμανία έχουν εγκατασταθεί προπαντός στις πλούσιες Βαυαρία και Βάδη-Βυρτεμβέργη. Και κάτι αντίστοιχο έχει γίνει και στη χώρα μας, καθώς όταν στα χρόνια των μνημονίων τέθηκε κατ' επανάληψη θέμα να κοπούν μισθοί και συντάξεις οι βουλευτές ψήφιζαν πρόθυμα, όταν όμως την άνοιξη 2014 τέθηκε θέμα να κοπούν κάπως οι εξωφρενικές ταρίφες των Φ/Β, είδαμε τη μία και μοναδική περίπτωση που συνασπίστηκαν 57 βουλευτές (55 ΝΔ + 2 Πασοκ) ενάντια στην κυβέρνησή τους. 

Τώρα η "δημοκρατία των πλουσίων" έφθασε και στην Ταϊλάνδη, όπου κατασκευαστική εταιρεία προτείνει το ενεργειακά πλήρως αυτόνομο συγκρότημα σπιτιών που ..

Παραδειγματική τιμωρία των 28 βυτιοφορέων στη Θεσσαλονίκη ζητά η ΠΟΠΕΚ


Nα παρέμβει o Ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης για την αναθεώρηση της δίκης και την παραδειγματική τιμωρία των 28 βυτιοφορέων, που κατηγορούνται ότι αφαιρούσαν μικρές ποσότητες καυσίμων που προορίζονταν για πρατήρια της πόλης και τις κρατούσαν σε ιδιόκτητες δεξαμενές στα Διαβατά, ζητά η ΠΟΠΕΚ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «στις 16 Δεκεμβρίου δημοσιεύθηκε στης Εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Κώστα Καντούρη με τίτλο «Καμπάνες για εμπόριο καυσίμων από βυτιοφορείς» στη Θεσσαλονίκη.

Αν όλα όσα αναφέρονται ...

"Λευκή Βίβλος Ενέργειας" στην Ιρλανδία: το χέρι θα μπει πολύ βαθιά στην τσέπη των πολιτών.


Τον περασμένο Μάιο είχαμε δει το "μυστικό" της σταθερής μείωσης των εκπομπών CO2 της Ιρλανδίας μετά το 2001, ως της μόνης χώρας που το κατάφερε, σε αντίθεση π.χ. με Γερμανία ή Βρετανία. Τώρα η Ιρλανδία είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ, που έσπευσε μετά τη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι να δημοσιοποιήσει στις 16/12/2015 ένα πλαίσιο πολιτικής για τη μετάβαση σε ενέργεια χαμηλού άνθρακα στο διάστημα 2015-2030 και με επέκταση μέχρι το 2050.

Ο Υπουργός Ενέργειας της Ιρλανδίας κατά σύμπτωση λέγεται White, οπότε και η έκθεση αναφέρεται ως "Energy White Paper", κάνοντας λογοπαίγνιο τόσο με το όνομα του Υπουργού όσο και με την έννοια της "Λευκής Βίβλου για την Ενέργεια", που είναι ένα δεσμευτικό κείμενο πολιτικής. Η προηγούμενη "Λευκή Βίβλος", ουσιαστικά ένας "εθνικός ενεργειακός προγραμματισμός", είχε δημοσιευθεί το 2007.

Το κείμενο έρχεται ως συνέχεια μιας "Πράσινης Βίβλου" (Green Paper on energy policy), που είχε τεθεί σε διαβούλευση το 2014. Θέτει ως όραμα τη μείωση των εκπομπών "αερίων του θερμοκηπίου" το 2050 κατά 80-95% ως προς το 1990 και στο μηδέν ή και "πιο κάτω" το 2100.  "Πιο κάτω" προφανώς σημαίνει ...

Ο αρραβώνας έχει γίνει, μένει να γίνει και ο γάμος ΔΕΠΑ - Gastrade για την Αλεξανδρούπολη


Παρά το γεγονός ότι η ΔΕΠΑ δεν έχει κάνει ανακοινώσεις επί του θέματος (πέραν ίσως της σαφούς αναφοράς του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου Σπύρου Παλαιογιάννη σε πρόσφατο ενεργειακό συνέδριο), φαίνεται ότι το επίπεδο συνεργασίας της εταιρείας με την Gastrade του Ομίλου Κοπελούζου για το project του LNG τέρμιναλ της Αλεξανδρούπολης είναι αρκετά προχωρημένο.

Οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι για να αποσυρθεί από τον κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε. το αντίστοιχο project της Καβάλας (πλωτός σταθμός FSRU με την ονομασία Aegean LNG το οποίο «έτρεχε» η ΔΕΠΑ) και να παραμείνει μόνον το project της Αλεξανδρούπολης, υπήρξε έγγραφη ενημέρωση - δέσμευση της ΔΕΠΑ προς τις κοινοτικές αρχές, σχετικά με την υποστήριξή που παρέχει, πλέον, στο έργο αυτό. Το έργο, δηλαδή, είναι επισήμως υποστηριζόμενο, τόσο από τη ΔΕΠΑ όσο και από τη χώρα.

Μάλιστα, στα έγγραφα της Ε.Ε. το έργο, το οποίο έχει μετονομαστεί πλέον σε New LNG terminal in northern Greece, παρουσιάζεται με «σπόνσορες», τόσο την Gastrade όσο και την ΔΕΠΑ. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι τις συνομιλίες με τα αρμόδια στελέχη των Διευθύνσεων της Κομισιόν κάνουν από κοινού στελέχη του Ομίλου Κοπελούζου και στελέχη της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου.

Η διοίκηση της ΔΕΠΑ δεν θέλει σε αυτή τη φάση να μιλήσει επισήμως για το ζήτημα, ωστόσο είναι σαφές ότι το...

Φυλαχτείτε, τράβηξαν πάλι κόκκινες γραμμές

Αποτέλεσμα εικόνας για τράβηξαν πάλι κόκκινες γραμμές
Τελικά, κάποιοι μέσα στην κυβέρνηση, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεν λένε να βάλουν μυαλό από τα παθήματα τους. Εναν χρόνο τώρα, εκτίθενται με μαξιμαλιστικούς στόχους και ρητορείες (σχισίματα μνημονίων, διώξιμο τρόικας, επαναφορά 13ης σύνταξης, αύξηση του κατώτατου μισθού, ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, κατάργηση ΕΝΦΙΑ και αριθμός ουκ έστιν άλλων φιλολαϊκών μέτρων) και στο τέλος αναγκάζονται από τους δανειστές, να υπογράφουν μνημόνια και να ακολουθούν μέχρι κεραίας τις δεσμεύσεις και παρά ταύτα επιμένουν να κοροϊδεύουν εαυτόν και αλλήλους.

Μόλις προχθές εξαναγκάσθηκαν να...