Από το greeklignite.blogspot.com
Η Ιαπωνία είναι μια πλούσια χώρα, με εξαιρετικά προηγμένη τεχνολογία και μια φιλοσοφία των κατοίκων της για τη ζωή και τη χώρα τους που διαφέρει εντελώς απ' αυτή αρκετών Δυτικών χωρών. Είναι μια εξαιρετικά σεισμογενής χώρα, αλλά το τεχνολογικό της επίπεδο της επέτρεψε να παίρνει για χρόνια μεγάλο μέρος του ηλεκτρισμού της από πυρηνικά εργοστάσια. Ακόμα και στο μεγάλο σεισμό του 2011 στη Φουκουσίμα τα εργοστάσια άντεξαν τη δόνηση, ήταν το τσουνάμι που προκάλεσε την καταστροφή στο εργοστάσιο της TEPCO.
Όπως ήταν αναμενόμενο η καταστροφή της Φουκουσίμα έφερε το προσωρινό κλείσιμο όλων των πυρηνικών εργοστασίων, προκαλώντας αιφνίδιο και πολύ μεγάλο έλλειμμα ηλεκτροπαραγωγής. Τα διαγράμματα της επάνω εικόνας δείχνουν..
Από το lygeros.org
Η έννοια της συνέχειας υπάρχει μεταξύ της Γαλλίας και της Κύπρου. Η πρώτη συμφωνία που έκαναν το 2007, ανανεώθηκε το 2017 για άλλα δέκα χρόνια.
Σε αυτό το πλαίσιο αναβαθμίστηκε, γι’ αυτόν τον λόγο προβλέπει έρευνες στρατιωτικού, επιστημονικού και τεχνικού χαρακτήρα, εκπαίδευση και ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών για τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, της ασφάλειας στη θάλασσα, αλλά και για τις απειλές και τους σχετιζόμενους κινδύνους που έχουν σχέση με εχθροπραξίες.
Επειδή υπάρχει..
Από το capital.gr
Μπορεί η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΠΑ να αποφάσισε να εγκρίνει τη συμφωνία για την εξαγορά του μεριδίου της Shell στην ΕΠΑ και την ΕΔΑ Αττικής, ωστόσο τα αμείλικτα ερωτήματα ακόμη δεν έχουν απαντηθεί και η τύχη του "deal", που φέρει την υπογραφή της διοίκησης Τζώρτζη, παραμένει... θολή. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν η συμφωνία προβλέπει ότι η ΔΕΠΑ θα πληρώσει παχυλή αμοιβή (155 εκατ. ευρώ) για να αγοράσει το μερίδιο της Shell, η οποία είναι γνωστό ότι εδώ και τουλάχιστον 1,5 χρόνο επεδίωκε και διαπραγματευόταν χωρίς αποτέλεσμα την αποχώρησή της από την ελληνική αγορά αερίου.
Εδώ, όμως, φαίνεται ότι υπάρχει πολύ... ζουμί και θα πρέπει..
Από το rethemnosnews.gr
Αντίθετοι στις δύο νέες συμβάσεις παραχώρησης για έρευνα (και στη συνέχεια εκμετάλλευση) υδρογονανθράκων για τις θαλάσσιες περιοχές στα Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης δηλώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Όπως αναφέρει αναλυτικά η ανακοίνωση «οι δύο νέες συμβάσεις που δρομολογήθηκαν για υπογραφή μετά από την απόφαση του Υπουργού ΥΠΕΝ κ. Σταθάκη, με την οποία επιλέχθηκε η προσφορά της μίας και μοναδικής ενδιαφερόμενης κοινοπραξίας για τις δύο περιοχές μετά από διαγωνισμό του 2017 η αντίθεση στις εξορύξεις υδρογονανθράκων είναι θέμα αρχής για την Πολιτική Οικολογία. Η επιλογή των εξορύξεων αντιστρατεύεται..
Από το insider.gr
Ντόμινο ανατιμήσεων στα προϊόντα και τις υπηρεσίες προκαλεί το ακριβό πετρέλαιο το οποίο φλερτάρει τον τελευταίο καιρό με τα 80 δολάρια οδηγώντας σε άνοδο το κόστος ζωής των Ελλήνων.
Ήδη η χειμερινή σεζόν έκλεισε με πτώση 24% στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης κάτι που σημαίνει ότι ήταν πεσμένη τόσο η κατανάλωση του εξαμήνου όσο και η ζήτηση για προαγορά για την επόμενη χειμερινή σεζόν. Η τιμή κλεισίματος..
Από το tanea.gr
Η θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα από ασβεστολιθικά πετρώματα και παρουσιάζουν ομοιότητες με το κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου, της Καλυψώς και του Ονησιφόρου της Κύπρου, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις με το κοίτασμα της Αφροδίτης στην Κύπρο ή του Λεβιάθαν στο Ισραήλ. Ολα αυτά τα κοιτάσματα είναι αερίου, ανακαλύφθηκαν δε την τελευταία πενταετία με μια σειρά γεωτρήσεων σε βαθιά νερά.
Στα βαθιά νερά της Ελλάδας, όπως είναι..
Από το thepressproject.gr
Ομιλία του Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ, σε ανοιχτή συγκέντρωση (29/6/2018) στην Ηγουμενίτσα, στα πλαίσια εκδήλωσης της κίνησης κατά της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο.
Αγαπητοί ηπειρώτες και ηπειρώτισσες
Ο λόγος που είμαι εδώ μαζί σας σήμερα έχοντας ταξιδέψει από τη Θεσσαλονίκη για τη συνάντησή μας αυτή δεν είναι μόνο γιατί μου κάνατε την τιμή να με καλέσετε. Είναι και γιατί το αισθάνομαι ως ένα είδος υποχρέωσής μου. Θα μπορούσα, αν λογάριαζα..
Από το kathimerini.gr
Στον Κόλπο του Μεξικού, περίπου 322 χιλιόμετρα από τις ακτές της Λουιζιάνας, η Chevron έχει εγκαταστήσει μια τεράστια πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές πλατφόρμες που αντλούν πετρέλαιο από μια πετρελαιοπηγή ακριβώς από κάτω, η συγκεκριμένη πλατφόρμα λειτουργεί με ένα σύστημα γιγάντιων υποθαλάσσιων αγωγών, που μεταφέρουν πετρέλαιο ταυτόχρονα από τρεις πετρελαιοπηγές από απόσταση 24 χιλιομέτρων.
Ρεπορτάζ του BloombergBusinessweek αναφέρει πως αυτή η εγκατάσταση αποτελεί μέρος..