Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Συμφωνία με ILO και συνδικάτα


Υπέρ της διατήρησης του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις, συμφώνησαν σύμφωνα με πληροφορίες, το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, ο Υπουργός Εργασίας και οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων, στη Γενεύη, όπου συναντήθηκαν.

Παράλληλα όλες οι πλευρές έκριναν ότι δεν χρειάζεται καμία νέα πρόβλεψη για την καθιέρωση της εργοδοτικής ανταπεργίας (Λοκ αουτ).

Σε ό,τι αφορά στο συνδικαλιστικό νόμο, πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι συμφωνήθηκε η επανεξέταση των προβλέψεων σχετικά με την χρηματοδότηση των συνδικάτων και τις συνδικαλιστικές άδειες όχι όμως για τον τρόπο λήψης αποφάσεων για τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στο τέλος Οκτωβρίου θα υπάρξει νέα συνάντηση στην Αθήνα σχετικά με το πως θα οργανωθεί ο διάλογος και τι αλλαγές θα γίνουν στο συνδικαλιστικό νόμο.  

Αυτές τις αποφάσεις θα παρουσιάσει η ηγεσία του υπουργείου εργασίας στους εκπροσώπους των δανειστών μας την Πέμπτη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η διαπραγματευτική συνάντηση των δυο πλευρών.

Πηγή: www.athina984.gr


ΠΗΓΗ.capital.gr

14,5 δις. δολάρια «ρίχνει» η Αίγυπτος σε διΰλιση και πετροχημικά


Η Αίγυπτος σκοπεύει να επενδύσει 14,5 δις. δολάρια για την ανάπτυξη του τομέα διΰλισης και πετροχημικών μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πετρελαίου, στα πλαίσια προσπαθειών για να ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει.
Όπως δήλωσε στο Reuters ο υπουργός, Σερίφ Ισμαήλ, στόχος είναι να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαϊκών προϊόντων κατά 5-10% σε ετήσια βάση, προκειμένου να περιοριστούν οι εισαγωγές. Από τα 14,5 δις. δολάρια, τα 12,5 δις. θα αφορούν επενδύσεις στην διΰλιση και το 1,9 δις. την ανάπτυξη του σχεδίου ETHYDCO στην Αλεξάνδρεια, το οποίο θα παράγει πετροχημικά και αιθυλένιο. Η παραγωγή της μονάδας αυτής αναμένεται να φτάσει τους 460.000 τόνους ετησίως στο αιθυλένιο και τους 400.000 τόνους στο πολυαιθυλένιο από το 2015 και μετά.
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Ιούλιο σημαντικές μειώσεις στις επιδοτήσεις για τα καύσιμα, προκειμένου να προστατευτεί ο κρατικός προϋπολογισμός και να μειωθεί το χρέος.
Σήμερα, η Αίγυπτος παράγει περίπου 8 εκατ. τόνους ντίζελ κάθε χρόνο και καταναλώνει 500.000 τόνους κάθε μήνα, καθώς και 300.000 τόνους LPG, 150.000 τόνους βενζίνης και 500.000 τόνους fuel oil.
Μέσω της επέκτασης του διϋλιστηρίου Μιντόρ, η παραγωγή βενζίνης θα φτάσει τους 20.000 τόνους ετησίως και του ντίζελ στο 1,8 εκατ. τόνους.
Στον τομέα της παραγωγής υδρογονανθράκων, η Αίγυπτος φιλοδοξεί να παράγει στο οικονομικό έτος 2014-15 5,4 δις. κ.π. αερίου ημερησίως και 695.000 βαρέλια πετρελαίου. Παράλληλα, οι εισαγωγές αναμένεται να κυμανθούν στους 6,5 εκατ. τόνους.
Το πρόβλημα όσον αφορά τις νέες επενδύσεις είναι ότι οι ξένες εταιρείες αντιμετωπίζουν με δυσπιστία την Αίγυπτο εξαιτίας των χρεών της προς τις πετρελαϊκές. Έστω και έτσι, οι επενδύσεις στον κλάδο εκτιμώνται σε 8,3 δις. δολάρια φέτος, έναντι 8,2 δις. δολαρίων πέρυσι.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ναυάγιο στη συνάντηση ΓΣΕΕ – εργοδοτών στη Γενεύη

Ναυάγιο στη συνάντηση  ΓΣΕΕ – εργοδοτών στη Γενεύη
Σε ναυάγιο αναμένεται να καταλήξει η συνάντηση ΓΣΕΕ-εργοδοτών, υπό την αιγίδα του  ILO σήμερα στη Γενεύη με στόχο τη συμφωνία 7 σημείων για τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο που απαιτεί η Τρόικα.

Τα στελέχη της ΓΣΕΕ αποσαφήνισαν ότι «δεν υπάρχει περιθώριο τροποποίησης του υπάρχοντος πλαισίου».

Ο Υπουργός Εργασίας  κ. Γ. Βρούτσης είχε επισημάνει την ανάγκη συμφωνίας για τη  βελτίωση του «κουρασμένου» συνδικαλιστικού νόμου που ισχύει εδώ και τριάντα χρόνια με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία  η οποία θα αποτελούσε καλό χαρτί για την κυβέρνηση στη συνάντηση της Πέμπτης με την Τρόικα .

Ωστόσο το υπουργείο αποκόμισε θετικό μήνυμα  από τον Guy Ryder, γενικό διευθυντή του  ILO ότι ο διεθνής οργανισμός στηρίζει της ελληνικές θέσεις όσον αφορά στις ομαδικές απολύσεις ..

«Είναι προφανές  -είχε τονίσει νωρίτερα στην εισήγησή του ο κ. Βρούτσης- ότι δεν θέλουμε και, ακόμη περισσότερο, δεν δικαιούμαστε ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου – και, γενικότερα, ως κυβέρνηση - να παρέμβουμε ή να επηρεάσουμε το διεκδικητικό περιεχόμενο του συνδικαλιστικού κινήματος. Μας ενδιαφέρει, ωστόσο, όπως και όλη την ελληνική κοινωνία, η εύρυθμη και οργανωμένη λειτουργία της συνδικαλιστικής έκφρασης των εργαζομένων, η αντιπροσωπευτική συμμετοχή της εργασίας και της παραγωγής στο πλαίσιο της κοινωνικής διαπραγμάτευσης».

Στο πλαίσιο της συζήτησης θα παρουσιαστούν δύο συγκριτικές μελέτες που εκπονήθηκαν με πρωτοβουλία του Υπουργείου . Η πρώτη μελέτη του ILO αφορά στις ομαδικές απολύσεις (collective dismissals) και στη δημιουργία παραγωγικών θέσεων εργασίας (productive jobs) και η δεύτερη – την οποία εκπόνησε ο καθηγητής κ. Παπαδημητρίου – αφορά στη χαρτογράφηση του πλαισίου άσκησης της συνδικαλιστικής δραστηριότητας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Σύμφωνα με την μελέτη του κ. Κ.Παπαδημητρίου ,μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο  και τη Βουλγαρία η απεργία  θεωρείται νόμιμη  όταν αποφασίζεται από τη  γενική συνέλευση των εργαζομένων . Στελέχη της ΓΣΕΕ υποστηρίζουν ότι το πλαίσιο είναι απόλυτα δημοκρατικό και θυμίζουν το περίφημο άρθρο 4 του νόμου Αρσένη περί κοινωνικοποιήσεων (1984) που απαιτούσε πλειοψηφία γενικής συνέλευσης για την κήρυξη απεργίας στις ΔΕΚΟ. Για την ιστορία, το άρθρο ακυρώθηκε στην πράξη.

Επίσης το lock out ( κλείσιμο της επιχείρησης από τον εργοδότη ως αντίδραση στην απεργία) ισχύει στη Γερμανία αλλά δεν  προβλέπεται στην Ιταλία και την Πορτογαλία .

«Ο νόμος ήδη θέτει αυστηρούς περιορισμούς με αποτέλεσμα πολλές απεργίες να κηρύσσονται παράνομες- επισημαίνει ο καθηγητής Γιάννης Κουζής, επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.- Αν θέσουν και άλλους περιορισμούς ,θα περισταλεί ολοκληρωτικά το δικαίωμα της απεργίας. Όλα γίνονται εκ του πονηρού. Πολλές ευρωπαικές χώρες δεν έχουν καν νομοθετικό πλαίσιο για την  κήρυξη απεργίας . Το πλαίσιο το αποφασίζουν τα συνδικάτα.  Ας μην ξεχνάμε ότι το 98% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρές και μικρομεσαίες χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Πως θα κηρύξουν απεργία;»



ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Έτινγκερ: Αναντικατάστατος ο λιγνίτης στο ενεργειακό μίγμα της Γερμανίας!


"Ως ρεαλιστής που είμαι, είμαι βέβαιος πως όποιο κόμμα κι αν κερδίσει τις εκλογές του 2017 θα προχωρήσει στο κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων το 2022, όπως είναι προγραμματισμένο. Πριν τη Φουκουσίμα το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία ήταν μόνο 23%, ως εκ τούτου η εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας είναι εφικτή. Αλλά για το 45% της ενέργειας που ...
παίρνουμε απ' τον άνθρακα για πολύ καιρό δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αντί να εισάγουμε ή να επιδοτούμε το λιθάνθρακα, πρέπει να εστιάσουμε στη χρήση του λιγνίτη της Λουσατίας και της Ρηνανίας. Επειδή πηγαίνει στην οικονομία ανεξάρτητα απ' τους προμηθευτές. Γι' αυτό υποστηρίζω ότι πρέπει να κρατήσουμε τα μοντέρνα λιγνιτικά εργοστάσια για την κάλυψη του φορτίου βάσης".

Είναι απόσπασμα από συνέντευξη που έδωσε τον περασμένο Απρίλιο ο Γερμανός Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γκύντερ Έτινγκερ στην κυριακάτικη έκδοση της μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας Bild. ("GroKo" στον τίτλο είναι η συντομογραφία για το "μεγάλο συνασπισμό" Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών που κυβερνά τη Γερμανία: ο Ευρω-Κομισάριος προειδοποιεί το Μεγάλο Συνασπισμό ότι το υψηλό κόστος ενέργειας δεν πρέπει να ανακόπτει την οικονομία).

Αναντικατάστατος λοιπόν ο ρόλος του λιγνίτη για τη Γερμανική οικονομία στην κάλυψη του φορτίου βάσης: είναι εγχώρια πηγή ενέργειας, δημιουργεί προστιθέμενη αξία στην οικονομία, δίνει δουλειές στους Γερμανούς, εξασφαλίζει φθηνή ενέργεια για τη βιομηχανία τους και την κάνει διεθνώς ανταγωνιστική και με τα μοντέρνα εργοστάσια που έχτισαν πολύ πρόσφατα μπορούν να ανεβοκατεβάζουν και φορτία πολύ γρήγορα, παρακολουθώντας τις αυξομειώσεις της ζήτησης φορτίου κι εντάσσοντας το λιγνίτη τους ακόμα πιο βαθιά στην καμπύλη ζήτησης φορτίου. Και κάπως έτσι η Γερμανία έκανε το 2013 νέο ρεκόρ ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, αυξάνοντας τις εκπομπές CO2 κι αδιαφορώντας επιδεικτικά για το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών CO2, η αγορά των οποίων έχει καταρρεύσει και δεν προβλέπεται να ξαναζωντανέψει, παρά μόνο με συστηματική χειραγώγηση απ' την Κομισιόν. Δεν τους αρκεί μόνο να λένε το λιγνίτη τους "Schwarze Gold- Μαύρο χρυσό", το κάνουν πράξη κιόλας.

Είπε κι άλλα ο Έτινγκερ, όπως ότι πριν το 2017 ο νόμος EEG θα χρειαστεί μια συνολική τροποποίηση, πέρα απ' αυτή που μόλις έγινε, προκειμένου να συμβαδίζει με τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ΑΠΕ και τα τελευταία μέτρα για τις κρατικές ενισχύσεις στην ενέργεια. Κι ότι ο ρυθμός επέκτασης των ΑΠΕ πρέπει να μειωθεί σημαντικά. "Το κύριο πρόβλημα της εναλλακτικής ενέργειας είναι ότι η ηλεκτρική ενέργεια δεν αποθηκεύεται σε μεγάλες ποσότητες. Αυτό δεν θα αλλάξει τίποτα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Μόνο αν μπορείτε να αποθηκεύσετε την ηλεκτρική ενέργεια μπορεί η αιολική και η ηλιακή ενέργεια να καλύψουν το σύνολο στο μέλλον. Μέχρι τότε θα είναι μια καλή προσθήκη, αλλά δεν πρέπει να είναι το επίκεντρο του ενεργειακού εφοδιασμού".

Για 60 χρόνια και στην Ελλάδα ο λιγνίτης ήταν η βασική πηγή ηλεκτροπαραγωγής: ο λιγνίτης έδινε, δίνει και θα δίνει τη φθηνότερη κιλοβατώρα, η χώρα είχε απ' τα πιο φθηνά τιμολόγια στην Ευρώπη, η βιομηχανία αναπτύχθηκε χέρι-χέρι με το λιγνίτη στη μεταπολεμική Ελλάδα, χιλιάδες Έλληνες βρήκαν δουλειά στη λιγνιτική βιομηχανία κι ακόμα και γκασταρμπάιτερς επαναπατρίστηκαν στις λιγνιτοπαραγωγές περιοχές.

Κι ύστερα ήρθε στην Ελλάδα το φυσικό αέριο. Αντί να αναπτύξουν δίκτυα και να δώσουν το φυσικό αέριο στη βιομηχανία και τα νοικοκυριά, όπως γίνεται παντού στον κόσμο, οι πολιτικοί μας, που είχαν κάνει συμφωνία με ρήτρα take or pay (θα πληρώσουμε το αέριο είτε το πάρουμε είτε όχι),   βρήκαν την εύκολη λύση: όταν ήρθε η ώρα να πάρουμε το αέριο έντρομοι κάλεσαν τη ΔΕΗ να εντάξει το αέριο στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής. Κι επειδή η ΔΕΗ είτε δεν το ήθελε όλο είτε δεν το χρειαζόταν, κάλεσαν ιδιώτες να επενδύσουν σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με αέριο, "απελευθερώνοντας" την αγορά ηλεκτρισμού. Κι όπως μας έχει πει ο ΑΔΜΗΕ, έκαναν "βαριές" μονάδες, με "υψηλά τεχνικά ελάχιστα", με απώτερο σκοπό να υποκαταστήσουν το λιγνίτη.

Μόνο που για ακόμα μια φορά "λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο": η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύθηκε στα ουράνια απ' το 1996 μέχρι το 2008, το Brent από 10 δολάρια πήγε στα 147 κι από κοντά ανέβηκαν οι τιμές όλων των ενεργειακών προϊόντων. Το φυσικό αέριο έγινε πανάκριβο κι η ηλεκτροπαραγωγή με αέριο εξαιρετικά ασύμφορη. Τώρα όμως είναι αργά, η ζημιά στη χώρα έγινε κι οι πολίτες πληρώνουν μέσα απ' τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού τις αδιέξοδες επιλογές των πολιτικών. Ήρθε μετά "καπάκι" κι η "πράσινη ανάπτυξη" που φόρτωσε νέα "κερατιάτικα" στους λογαριασμούς κι "έδεσε το γλυκό": με τη χρεοκοπία οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού έγιναν από δυσβάστακτοι έως απαγορευτικοί για χιλιάδες νοικοκυριά, που ξαναγύρισαν στην εποχή της γκαζόλαμπας.

Την ώρα που στη Γερμανία θεωρούν το λιγνίτη αναντικατάστατο κι επεκτείνουν διαρκώς τη χρήση του, εμείς δυστυχώς έχουμε μπλέξει με το Μανιάτη, που τη μια μιλάει για λιγνίτη, την άλλη για φυσικό αέριο, την τρίτη υπογράφει για αιολικά, που όμως τα θεωρεί ακριβά, την τέταρτη μιλάει για υδρογονάνθρακες και την πέμπτη για ενεργειακή αποδοτικότητα. Η "πολιτική κωλοτούμπα" γνωρίζει λαμπρές μέρες δόξας με το Μανιάτη και τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, τουλάχιστον ο Παπαγεωργίου μιλάει πολύ λιγότερο και δεν εκτίθεται.

Η ενεργειακή μας πολιτική χρειάζεται επανασχεδιασμό κι επαναθεμελίωση στην κύρια εγχώρια πηγή ενέργειας, στο λιγνίτη μας, το δικό μας μαύρο χρυσό. Για να συνεχίσουμε την πορεία που βαδίσαμε με επιτυχία για 60 χρόνια, μετά το 1950. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μια Νέα Ελλάδα, που θ' αφήσει πίσω της το παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.



ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Αποχώρησε η Total Από το Μετοχικό Κεφάλαιο του ΤΑΡ – Με 16% η Ισπανική Enagás


Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία του αγωγού ΤΑΡ, Trans Adriatic Pipeline AG, η εταιρεία Enagá s, που διαχειρίζεται το δίκτυο φυσικού αερίου της Ισπανίας, εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιό της με μερίδιο 16%, ενώ, παράλληλα, η Fluxys αύξησε τη δική της συμμετοχή από 16% σε 19%.
Οι δύο εταιρείες εξαγόρασαν μετοχές της γερμανικής E. ON, που ως τώρα κατείχε το 9% των μετοχών, και της γαλλικής Total, που κατείχε το 10%. Οι E. ON και Total αποχωρούν τελείως από το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.
Έτσι, μετά τις αλλαγές αυτές, το μετοχικό κεφάλαιο της TAP AG διαμορφώνεται ως εξής: BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (19%), Enagá s (16%) και Axpo (5%).
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της TAP AG, Kjetil Tungland, δήλωσε επ’ ευκαιρία των εν λόγω αλλαγών: «Η κοινοπραξία του ΤΑΡ ήταν ανέκαθεν ανοικτή σε νέους στρατηγικούς εταίρους και είμαι πολύ ευχαριστημένος που καλωσορίζω την Enagá s στον TAP. Αυτό συνεχίζει το επιτυχημένο μοντέλο της κοινοπραξίας μας, το οποίο έχει φέρει κοντά παραγωγούς, “παίκτες” του κλάδου του midstream, καθώς και αγοραστές φυσικού αερίου ώστε να αναπτυχθεί το σημαντικό αυτό πρότζεκτ. Η Enagá s, ως μία μεγάλη εταιρεία φυσικού αερίου με μεγάλη εμπειρία σε επενδύσεις υποδομών στην Ευρώπη και την Νότιο Αμερική, θα συμβάλει στην ενίσχυση της στρατηγικής θέσης του ΤΑΡ ως ενός πραγματικά Ευρωπαϊκού πρότζεκτ που θα μεταφέρει αέριο από μία νέα πηγή στις ενεργειακές αγορές της ευρωπαϊκής ηπείρου».
Από την πλευρά του ο Andy Lane, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου για της TAP AG, δήλωσε: «καθώς ετοιμαζόμαστε για το επόμενο κρίσιμο στάδιο, ξεκινώντας την κατασκευή δρόμων και γεφυρών στην Αλβανία, στις αρχές του 2015, θα ήθελα να ευχαριστήσω τις E.ON και Total για την ισχυρή δέσμευση και συμβολή τους στην ανάπτυξη του ΤΑΡ και να καλωσορίσω την Enagá s ως νέο μέτοχο του ΤΑΡ».


ΠΗΓΗ:energia.gr

Κέρδη για το πετρέλαιο


Ανοδική πορεία ακολούθησαν οι τιμές του πετρελαίου τύπου light sweet καθώς η πρόσφατη ισχυρή ζήτηση που εκδηλώθηκε για τη βενζίνη ενθάρρυνε τους επενδυτές να αγοράσουν αργό. 

Ειδικότερα, το συμβόλαιο παραδόσεως Νοεμβρίου, σημείωσε άνοδο 1,03 δολ. ή 1,1% στα 94,57 δολ. το βαρέλι, στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η τιμή του αργού τύπου brent ενισχύθηκε κατά 20 σεντς, ή 0,2% στα 97,20 δολ. το βαρέλι. 

Η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο συμβολαίων υποχώρησε στα 2,63 δολ., το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και ένα έτος. 

Στις ΗΠΑ, η αγορά πετρελαίου ενισχύθηκε από την έντονη ζήτηση για αργό για την παραγωγή βενζίνης, καθώς οι εργασίες συντήρησης διυλιστηρίου στην Ανατολική Ακτή και οι διακοπές σε μονάδες παραγωγής στην ακτή του Κόλπου, έχουν περιορίσει τις προμήθειες και έχουν αφήσει τα υπόλοιπα διυλιστήρια σε λειτουργία να καταβάλουν αγώνα για να καλύψουν τη ζήτηση.

Το συμβόλαιο βενζίνης παραδόσεως Οκτωβρίου, το οποίο ενισχύθηκε κατά 3,44 σεντς στα 2,6963 δολ. το γαλόνι, έχει κερδίσει περισσότερο από 7% κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.


ΠΗΓΗ.capital.gr

ΕΚΕΔΑ: «Πρόσκληση σε σεμινάριο ενδυνάμωσης γυναικών».


Η Κεντρική Δομή Ισότητας Γυναικών της Γ.Σ.Ε.Ε. σε συνεργασία με τη Γραμματεία Γυναικών του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ελευσίνας Δυτικής Αττικής (ΕΚΕ- ΔΑ)  στο πλαίσιο του έργου «Προώθηση και ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα όργανα εκπροσώπησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων» σας προσκαλούν σεσεμινάριο ενδυνάμωσης γυναικών με θέμα «Από την προσωπική εμπειρία στη συλλογική δράση: η θέση της γυναίκας στην παραγωγική διαδικασία» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή 18 & 19 Οκτωβρίου 2014 στο κτήριο του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, Χαριλάου 28.

Το σεμινάριο έχει στόχο την ενίσχυση της δικτύωσης, την προώθηση της αυτενέργειας και της  συλλογικής δράσης, την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ικανότητας των γυναικών  και την ενεργοποίησή τους, ώστε να ανιχνεύουν και να αξιοποιούν πηγές γνώσης πάνω σε βασικά θέματα που τις ενδιαφέρουν (ζητήματα εργασιακού και ασφαλιστικού δικαίου, κοινωνική δικτύωση, αγωγής υγείας και Α’ βοηθειών κλπ) με δημιουργικό τρόπο. Η εκπαιδευτική μέθοδος του εργαστηρίου βασίζεται σε βιωματικές και συμμετοχικές τεχνικές.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στην κα Κατερίνα Μπουγιούκου (Κεντρική Δομή Ισότητας Γυναικών ΓΣΕΕ), τηλ. 210- 5218749 και στην καΑγγελική Πανολιάσκου ( ΕΚΕ- ΔΑ) τηλ. 210- 5546321.


ΠΗΓΗ:ekeda.gr

ANAKOIΝΩΣΗ ΣΚΕΕΠ

                                               
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στις 27.09.14 κληθήκαμε άρον άρον σε έκτακτο Δ.Σ. του Σωματείου για να αποφασίσουμε την έγκριση του υπό την αίρεση των οργάνων συμφωνηθέν Πρακτικό Συμφωνίας μεταξύ Προεδρείου και Διοίκησης που ρυθμίζει τις αμοιβές των εργαζομένων βάρδιας της Συντήρησης και η Εταιρεία πλέον τους απασχολεί ως ημερήσιους. Ένα Πρακτικό που μας θύμισε τα νομοσχέδια της Κυβέρνησης όπου σε ένα νομοσχέδιο καλύπτουν 10 θέματα και το λέμε αυτό διότι το ίδιο Πρακτικό για την παραπάνω ρύθμιση, εμβόλιμα (γιατί άραγε;;;) ορίζει ότι ο εξορθολογισμός του κόστους μεταφοράς θα ισχύει από 01.09.14 έως 31.12.17 ;;;; δηλαδή 15 μήνες περίπου μετά τη λήξη της θητείας του Σωματείου μας και ένα χρόνο μετά τη λήξη της ΣΣΕ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το να επιμένει το Συνδικάτο να αντιμετωπίζει όλα τα θέματα εξυπηρετώντας την Εργοδοσία είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο και πρακτική που την εντατικοποιεί, ώστε να κλείσει όλα τα ζητήματα που ο Εργοδότης έχει σχεδιάσει για να αποδομήσει το εργασιακό καθεστώς όσο διοικεί αυτό το Προεδρείο.  

Εμείς ως ΣΚΕΕΠ εκφράσαμε την διαφωνία μας όχι ως προς το περιεχόμενο του Πρακτικού αλλά ως προς την ουσία του, που είναι τα Οργανογράμματα, διότι είναι απαράδεκτο να λες ότι είσαι αντίθετος με την μείωση των Οργανογραμμάτων και να συμφωνείς στις ρυθμίσεις που επικυρώνουν την μείωσή τους. Το on call δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, έρχεται από τις ΒΕΘ. Αυτό που μας προκαλεί εντύπωση είναι πως αντί να παίρνουμε τα θετικά από κάθε χώρο εργασίας που συμβάλλουν στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων αλλά και των εργαζομένων, εμείς πράττουμε το ακριβώς αντίθετο.  Αυτό που ευχόμαστε για τον εργαζόμενο που θα κληθεί να έρθει στο χώρο εργασίας και πιθανόν να αργήσει ή να μην μπορεί να ανταποκριθεί στην κλήση, να μην έχει κυρώσεις βάση του εσωτερικού κανονισμού.

Βέβαια οι διάλογοι στη διάρκεια της συνεδρίασης από την πλευρά του Προεδρείου ήταν αφοπλιστικοί με χαρακτηριστική τη τοποθέτηση του Προέδρου που στην άρνησή μας να ψηφίσουμε το Πρακτικό Συμφωνίας λόγω της μείωσης των Οργανογραμμάτων όπου είπε το αμίμητο "ουσιαστικά δεν μειώνονται τα Οργανογράμματα, δεν χάνονται θέσεις εργασίας, απλά η Διοίκηση βρήκε άλλο τρόπο εργασίας".

Ήρθε να ενισχύσει την παραπάνω θέση με την τοποθέτησή του και ο Α΄ Αντιπρόεδρος Γ. Παπακωνσταντίνου όπου είπε "κάναμε Γενική Συνέλευση και ψηφοφορία για τα Οργανογράμματα και ο κόσμος αποφάσισε. Συμφωνώντας με το Πρακτικό Συμφωνίας δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με την Εταιρεία. Βάση της Απόφασης της Γενικής Συνέλευσης είμαστε υποχρεωμένοι να μπούμε στην ρύθμιση".

Από την πλευρά της ΕΛΚΕ στο θέμα της μείωσης των Οργανογραμμάτων ο συνάδελφος Λαβδαίος είπε "αφού δεν καταφέραμε τίποτε στην διαπραγμάτευση, προχωρήσαμε στο Πρακτικό Συμφωνίας".

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι για τις πράξεις τους χρησιμοποιούν ως άλλοθι ότι ο κόσμος όλα αυτά τα έχει ψηφίσει, επομένως τι μπορούμε να κάνουμε εμείς.


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Όσο για τις μειώσεις των δρομολογίων των λεωφορείων ο "Μέγας Πρόεδρος" κατηγόρησε ανοιχτά τους συναδέλφους στις Πύλες που κατέγραφαν το πλήθος των συναδέλφων στα λεωφορεία ενώ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει και τους συναδέλφους που υπογράφανε δήθεν χαρτιά για άλλα δρομολόγια εκτός του προορισμού τους. Πάντως γεγονός είναι ότι μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις!; κατάφερε μετά από το κόψιμο 20 λεωφορείων να κερδίσει άλλο ένα και να το θεωρεί τεράστια επιτυχία…. όσο για τον δήθεν Γραμματέα του Σωματείου επανέλαβε απλά ότι ήταν απόφαση του κόσμου αφού ψήφισε την Σύμβαση. Τέτοια δουλοπρέπεια πια!!!

Είμαστε σίγουροι ότι όλοι μας έχουμε αντιληφθεί την απόλυτη εργασιακή κατάρρευση που συμβαίνει γύρω μας τα τελευταία χρόνια.  Η μόνη λύση που έχει πλέον απομείνει, είναι η μέσα από θεσμικές διαδικασίες, απομάκρυνση των συγκεκριμένων συνδικαλιστών διότι η παρουσία τους είναι τοξική για τα συμφέροντα των εργαζομένων.