Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

ΠΕΟ προς Κυβέρνηση: Τοποθετηθείτε για τις αυξήσεις καυσίμων

Από το sigmalive.com
Οι καταναλωτές μέσα σε λίγες μέρες έχουν επιβαρυνθεί με διπλή αύξηση στις τιμές των καυσίμων, λέει σε ανακοίνωση της, η ΠΕΟ, καλώντας το Υπουργείο Εμπορίου να τοποθετηθεί και να ενημερώσει τους καταναλωτές κατά πόσο δικαιολογούνται αυτές οι αυξήσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά, αναφέρει, που παρατηρείται το φαινόμενο η άνοδος της τιμής του αργού πετρελαίου διεθνώς να προκαλεί αμέσως και αυτόματα αύξηση στις τιμές των καυσίμων, σε αντίθεση με το τι συμβαίνει όταν η τιμή του αργού πετρελαίου μειώνεται, που δεν παρατηρείται ανάλογη μείωση στη τιμή και στο χρόνο που πρέπει.

Αυτή τη φορά, αναφέρει η ΠΕΟ, η τιμή μέσα..

Δείτε την εγκύκλιο για το πώς θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις

Από το newmoney.gr
Τα χρόνια ασφάλισης (αριθμός ενσήμων) και το συνολικό ποσό που έχει καταβληθεί σε ασφαλιστικές εισφορές θα είναι τα δύο κριτήρια βάσει των οποίων θα διαμορφώνονται οι νέες συντάξεις για τους ασφαλισμένους που υπέβαλαν αιτήσεις μετά τις 12/5/2016.

Η εγκύκλιος του υπουργείου εργασίας που καθορίζει τον τρόπο, τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα εκδόθηκε με 6 μήνες καθυστέρηση με αποτέλεσμα να έχει «παγώσει »η απονομή των κύριων συντάξεων.

Με το νέο τρόπο θα υπολογιστούν και οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις προκειμένου να προκύψει το τελικό ποσό που θα αποτελείται από την «Εθνική» σύνταξη, την «ανταποδοτική» και την «προσωπική διαφορά» (διαφορά μεταξύ της τώρα καταβαλλόμενης και εκείνης που θα προκύψει με τον επανυπολογισμό).

H ανταποδοτική σύνταξη υπολογίζεται με..

Η επιστροφή του ΟΠΕΚ και τα σενάρια για το πετρέλαιο

Από το euro2day.gr
Επειτα από μήνες «πλάγιας» διπλωματίας, οι παραγωγοί κατέληξαν στη συμφωνία που σηματοδότησε την επιστροφή του ΟΠΕΚ, ακριβώς τη στιγμή που το καρτέλ θεωρούνταν ξεγραμμένο ως ανίκανο να δράσει συλλογικά.

Έπειτα από ένα διετές πείραμα με τις ελεύθερες αγορές, ο πόνος των χαμηλών τιμών του πετρελαίου ανάγκασε τους μεγαλύτερους παραγωγούς του κόσμου να ενώσουν τις δυνάμεις τους το 2016 και να αναχαιτίσουν έναν κορεσμό στην παγκόσμια προσφορά.

Ο ΟΠΕΚ, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες εκτός ΟΠΕΚ, κυρίως η Ρωσία, συμφώνησαν έπειτα από μήνες συζητήσεων και «πλάγιας» διπλωματίας να μειώσουν την παραγωγή για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Οι τιμές δείχνουν έτοιμες να κλείσουν το έτος περίπου..

Σε περικοπή της παραγωγής της προχωρά η Βενεζουέλα με βάση τη συμφωνία του ΟΠΕΚ


Από το energypress.gr
Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα περικόψει την πετρελαϊκή της παραγωγή κατά 95.000 βαρέλια ανά ημέρα με το νέο έτος, στα πλαίσια των υποχρεώσεών της που απορρέουν από τη συμφωνία του ΟΠΕΚ.

Η 1η Ιανουαρίου του 2017 είναι η έναρξη ισχύος της συμφωνίας που ολοκλήρωσαν οι παραγωγοί εντός και εκτός ΟΠΕΚ, η οποία αφορά συνολική μείωση 1,8 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα, με στόχο να επηρεαστούν οι τιμές.

Σημειώνεται ότι σήμερα η παραγωγή της Βενεζουέλας ανέρχεται στα 2,4 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα.

Ο ασφαλιστικός καζαμίας του 2017

Από το fpress.gr
Το ΕΚΑΣ μειώθηκε αλλά θα ξαναμειωθεί μέχρι να εξαφανιστεί. Οι συντάξεις θα υπολογιστούν από την αρχή και τα ονόματα των σημερινών συνταξιούχων θα μπουν σε μια «λίστα αναμονής».

Η αναμονή θα έχει να κάνει με το αν θα περικοπεί για μια ακόμη φορά η σύνταξή τους ή όχι. Οι νέοι συνταξιούχοι είναι δεδομένο ότι δεν θα πάρουν τα χρήματά που υπολόγιζαν ενώ με την αλλαγή του χρόνου θα ενεργοποιηθεί μια ακόμη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με τελικό προορισμό το γνωστό: σύνταξη όλοι στα 67 (ή στα 62 με 40 χρόνια εργασίας). Οι ασφαλιστικές εισφορές αλλάζουν για εκατομμύρια ασφαλισμένους ενώ με την αλλαγή του χρόνου, έρχεται στη ζωή μας ο «ενιαίος φορέας κοινωνικής ασφάλισης». Είναι, σε λίγες γραμμές, ο «ασφαλιστικός καζαμίας» του 2017 με τις αλλαγές μια προς μία να έχουν ως εξής:

Η Aramco πουλά το 49% των μετοχών της ( ; )

Από το naftikachronika.gr
H κολοσσιαία εταιρεία πετρελαίου Saudi Aramco, σύμφωνα με είδηση της Σαουδικής εφημερίδας al-Eqtisadiah η οποία δημοσιεύθηκε το Σάββατο, σχεδιάζει να πουλήσει το 49% των μετοχών της κατά τα επόμενα 10 χρόνια.  Η εταιρεία ωστόσο δεν σχολίασε απευθείας τη συγκεκριμένη είδηση η οποία αποτελεί πρωτοσέλιδο για τα ΜΜΕ στις χώρες του Αραβικού Κόλπου.

Η Saudi Aramco στοχεύει το 2018 να υποβάλει τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή στον κόσμο, ενώ το βλέμμα της είναι τόσο σε χρηματιστήρια της περιοχής όσο και της Αμερικής. Ωστόσο το ακριβές μέγεθος της προσφοράς αλλά και τα Χρηματιστήρια που θα επιλεγούν τελικά θα καθοριστούν από το Ανώτατο Συμβούλιο του Σαουδικού θρόνου.

Το success-story της Energiewende τσακίζει τα Γερμανικά νοικοκυριά. Όπως και τα Ελληνικά


Από το greeklignite.blogspot.gr
"Ο άνεμος φυσά δωρεάν κι ο ήλιος λάμπει τζάμπα" είναι η μόνιμη επωδός των πράσινων παπαγάλων εδώ και μια δεκαετία. Κάποιοι έκαναν το λάθος να τους πιστέψουν, μ' αποτέλεσμα να φουσκώσουν υπέρμετρα οι τσέπες όσων πουλάνε ανεμογεννήτριες και Φ/Β και ν' αδειάσουν οι τσέπες των νοικοκυριών. Θαυμάστε λοιπόν σήμερα πώς το καταπληκτικό success-story της Energiewende τσακίζει τα Γερμανικά νοικοκυριά, πόσο "δωρεάν" είναι ο άνεμος και πόσο "τζάμπα" είναι ο ήλιος.

Το πιο πάνω γράφημα προέρχεται απ' το strom-report.de, και δείχνει την εξέλιξη της τιμής του ηλεκτρισκού ρεύματος που πληρώνει κατά την τελευταία δεκαετία ένα μέσο Γερμανικό νοικοκυριό, που καταναλώνει ετησίως 3500kWh, (δηλαδή 1167kWh το τετράμηνο). Μέσα στην τελευταία δεκαετία η τιμή του ρεύματος αυξήθηκε 50%, από 19,46 λεπτά/kWh σε 29,13 λεπτά/kWh κι έχει σταθεροποιηθεί στα ψηλά επίπεδα την τελευταία τετραετία. Το αποτέλεσμα στην..

Εφτασε χθες το καράβι με τα 130.000 κυβικά από τη Sonatrach- Γεμάτη και πάλι η Ρεβυθούσα

Από το energypress.gr
Δίχως προβλήματα επάρκειας λειτουργεί το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, μετά και την άφιξη χθες στην Ρεβυθούσα, του μεγάλου φορτίου φυσικού αερίου των 130.000 κυβικών μέτρων από την Αλγερία.

Το πλοίο έφτασε χθες το πρωί στην εγκατάσταση του ΔΕΣΦΑ, και μέχρι αργά τη νύχτα είχε ξεφορτώσει και τα 130.000 κυβικά της συμφωνίας ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και της αλγερινής Sonatrach. 

Επομένως έπαψε να υφίσταται ζήτημα επάρκειας, καθώς η Ρεβυθούσα είναι και πάλι γεμάτη, ικανή να καλύψει ξανά τυχόν αύξηση της ζήτησης σε φυσικό αέριο. Ενόψει ωστόσο και της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών τις επόμενες ημέρες, οι αρμόδιοι θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Θυμίζουμε ότι..