Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Έκθεση της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας


Τον Σεπτέμβριο 2013 δόθηκε στη δημοσιότητα  για πρώτη φορά η Ετήσια Έκθεση Πεπραγμένων της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Πατώντας στην εικόνα, μπορείτε να την διαβάσετε.

Με το άνοιγμα δέκα φακέλων, όπως των offshore, των πλαστών και εικονικών τιμολογίων, του λαθρεμπορίου καυσίμων κ.ά., αποδείχθηκε ότι οι απώλειες για την εθνική οικονομία ξεπερνούσαν τα 12δις ευρώ το χρόνο.

Αν είχαν παταχθεί εγκαίρως αυτά τα κυκλώματα, ούτε η χώρα μας θα είχε αυτό το χρέος, ούτε θα χρειάζονταν περικοπές μισθών και συντάξεων.

Δεν χρειάζονται απαραίτητα μεγάλα πόσα  για τον επιτελικό σχεδιασμό της πάταξης της διαφθοράς.

Εκείνο που χρειάζεται είναι η απόφαση για αγώνα χωρίς συμβιβασμούς και υπολογισμό προσωπικού και πολιτικού κόστους.
  
ΠΗΓΗ:totekmirio.gr

Ολοι στο ΙΚΑ με 360 ευρώ ενιαία εθνική σύνταξη

Τρία φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους γεγονότα ανοίγουν εκ νέου τον «ασκό του Αιόλου» για τέσσερις εκ βάθρων αλλαγές στο Ασφαλιστικό, με νέες συγχωνεύσεις κύριων και επικουρικών ταμείων, μειώσεις συντάξεων, καθώς και δημιουργία Εθνικού Φορέα Συντάξεων, με κορμό το ΙΚΑ.
Προφητικό το πρωτοσέλιδο της «Ε» στις 2 Μαρτίου 2013
Προφητικό το πρωτοσέλιδο της «Ε» στις 2 Μαρτίου 2013
Τα γεγονότα αυτά σχετίζονται με:

1Τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων (2,6 δισ. ευρώ για το 2014) και τις απαιτήσεις της τρόικας για περαιτέρω περικοπές και διαρθρωτικές αλλαγές.

2 Τις θέσεις που έχει εκφράσει στο παρελθόν ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, για τη δημιουργία ενός Ταμείου κύριας σύνταξης, τις οποίες έχει δώσει εγγράφως στην κυβέρνηση και αναμένεται να επαναφέρει σε σχετική ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για το Ασφαλιστικό την ερχόμενη Πέμπτη.

3Τις απόψεις του προέδρου της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου, χθες κατά τη γιορτή της Ημέρας Ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Ρ. Σπυρόπουλος αναμένεται να παρουσιάσει στη συνεδρίαση τέσσερις στόχους για την επόμενη μέρα στο Ασφαλιστικό, που είχε παρουσιάσει η «Ε» στις 2 Μαρτίου:

1ος στόχος: Η δημιουργία ενός και μόνο Εθνικού Φορέα Συντάξεων με τους διακριτούς κλάδους (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες) για παροχή:

- Ενιαίας Εθνικής Σύνταξης 360 ευρώ προς όλους τους ασφαλισμένους, όπως αυτή ορίζεται στο Ν. 3863/2010 και επιπρόσθετα στους ανασφάλιστους που δεν ξεπερνούν ένα κατώτατο όριο ετήσιου εισοδήματος (7.000 ευρώ,) με την ταυτόχρονη ισχύ της κατώτερης σύνταξης.

- Ανταποδοτικής σύνταξης, η οποία αθροίζεται στην ενιαία και θα προκύπτει από τις εισφορές εργοδότη και εργαζομένου για τους μισθωτούς και μόνο από τις εισφορές του αυτοαπασχολούμενου για το σύνολο της ομάδας αυτής.

(Την παροχή υπηρεσιών υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αντίστοιχα, προς όλους τους ασφαλισμένους καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.)

2ος στόχος: Η δημιουργία εναλλακτικών (προσωπικών) επιλογών θεμελίωσης επιπρόσθετων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μέσω επαγγελματικών ταμείων για παροχή:

- πρόσθετων τμημάτων σύνταξης,

- πρόσθετων υπηρεσιών υγείας,

- άλλων παροχών.

Ο θεσμός των επαγγελματικών ταμείων έχει εισαχθεί στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με νόμο του 2002, ο οποίος παραμένει ουσιαστικά ανενεργός.

3ος στόχος: Ο καθορισμός κανόνων που θα κατοχυρώνουν την επάρκεια των παροχών σύνταξης και υγείας, με κοινά αποδεκτούς όρους και προϋποθέσεις που θα εξισορροπούν την επάρκεια των συντάξεων και παροχών με τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας και την ίδια την ανταγωνιστικότητά της. Ο στόχος αυτός απαιτεί τη μελέτη ειδικού μαθηματικού τύπου (αλγορίθμου) που θα συνδυάζει το ετήσιο ΑΕΠ, το ποσοστό του ΑΕΠ που διατίθεται στη χρηματοδότηση των συντάξεων, το ύψος των συντάξεων, το ύψος των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών, τους χρόνους ασφάλισης, τα όρια συνταξιοδότησης (σουηδικό μοντέλο).

4ος στόχος: Η ανάπτυξη θεσμών λειτουργικής υποστήριξης των δομών κοινωνικής ασφάλισης που θα διασφαλίζουν:

- βέλτιστο λειτουργικό κόστος,

- προάσπιση πόρων από παραβατικές συμπεριφορές,

- καθολική είσπραξη των πόρων και εισφορών,

- θωράκιση της οικονομικής λειτουργίας από αυστηρούς και αποτελεσματικούς μηχανισμούς εποπτείας και ελέγχου.

Στην παρούσα φάση και ειδικότερα μετά τις σοβαρές παραμετρικές αλλαγές που έχουν συμβεί τα τελευταία 3 χρόνια στο Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο άλλων ανατροπών σε ό,τι αφορά τα όρια ηλικίας, το ύψος των συντάξεων και το επίπεδο των παροχών, διευκρινίζει ο διοικητής του ΙΚΑ.

Αντίθετα, πρέπει να επικεντρωθούμε, με ιδιαίτερη επιμέλεια, με τόλμη και προγραμματισμό στην εξειδίκευση των προαναφερόμενων στόχων. 

ΠΗΓΗ:enet.gr

Citi: Μειώνει τις προβλέψεις για τα περιθώρια κέρδους στα δυιλιστήρια - Ελαφρώς καλύτερα Ebitda για τα ΕΛΠΕ στο γ' τρίμηνο

Citi: Μειώνει τις προβλέψεις για τα περιθώρια κέρδους στα δυιλιστήρια - Ελαφρώς καλύτερα Ebitda για τα ΕΛΠΕ στο γ' τρίμηνο
Χαμηλώνει τις προβλέψεις της για τα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων της Ευρώπης η Citi, κατά 10% για το 2013 και κατά 20% για το 2014/2015, αντανακλώντας τις τρέχουσες μακροοικονομικές συνθήκες.

Όπως αναφέρει το γ' τρίμηνο σημαδεύτηκε από την περαιτέρω εξασθένηση των περιθωρίων διύλισης. Παρά την αύξηση της ζήτησης ο ευρωπαϊκός δείκτης μειώθηκε κατά 40%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Πάντως, παρά την αρνητική εικόνα, η Citi εκτιμά ότι τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια θα εμφανίσουν ισχυρότερα αποτελέσματα σε τριμηνιαία βάση λόγω των καλύτερων επιδόσεων σε άλλα τμήματα της αγοράς (upstream και  ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).

Ελληνικά Πετρέλαια

Η εταιρεία ανακοινώνει αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο την Πέμπτη. Σύμφωνα με τη διοίκηση, το περιβάλλον διύλησης είναι πολύ δυσμενές για την Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για τα δυιλιστήρια της Μεσογείου που βλέπουν τα περιθώρια μειωμένα κατά 50% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Δύο ενθαρρυντικές εξελίξεις για τα ΕΛΠΕ στο γ' τρίμηνο αποτελούν η αύξηση των μεγεθών της εγχώριας εμπορίας (πρατήρια βενζίνης) μετά από μια καλύτερη τουριστική περίοδο ενώ η αύξηση της διάθεσης πετρελαίου / βενζίνης θα ευνοήσει τα δυιλιστήρια της Ελευσίνας.

Η εταιρεία ανακοίνωσε προσαρμοσμένα Ebitda 21 εκατ. ευρώ στο β' τ΄ριμηνο ενώ για το γ' τρίμηνο αναμένεται να κινηθούν λίγο υψηλότερα.

Οι αναλυτές της Citi θεωρούν θετική έκπληξη την απόδοση στο 8% του ομολόγου των ΕΛΠΕ λήξης 2017 δεδομένων των συνθηκών. Τα ομόλόγα θα πρέπει να διαπραγματεύονται με premium σε σχέση με αντίστοιχες βιομηχανίες, σχολιάζει η Citi, λόγω της μεταβλοτήτας των κερδών σε σχέση με το outlook. 

ΠΗΓΗ:.newmoney.gr

ΑΔΕΔΥ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στα Προπύλαια


Πανελλαδική στάση εργασίας σε όλο τον δημόσιο τομέα την Πέμπτη από τις 12.00 έως τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13.00 στα Προπύλαια αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. 

Ειδικότερα, η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας - κινητικότητας «που επιτείνει τη διάλυση των Δημοσίων Υπηρεσιών και οδηγεί στην απόλυση και την ανεργία χιλιάδες Δημοσίους Υπαλλήλους» καθώς και να καταγγείλει την ενεργοποίηση της τροπολογίας των Υπουργών Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την οποία οδηγούνται σε καθεστώς υποχρεωτικής αργίας οι υπάλληλοι των ΑΕΙ και ΤΕΙ «με το σαθρό επιχείρημα ότι δεν απογράφησαν καθώς απεργούσαν».

Όπως υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ, με την τροπολογία αυτή η κυβέρνηση ουσιαστικά ποινικοποιεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

«Αυξήστε τώρα τον κατώτατο μισθό!»

Σάββας Ρομπόλης
Δεν χρειάζεται Νόμπελ Οικονομίας για να αντιληφθεί κανείς την αποτυχία της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής στη χώρα. Την ώρα που «πυκνώνουν οι ανησυχίες» για ένα τρίτο Μνημόνιο, ο Σάββας Ρομπόλης, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, οδηγεί ένα βήμα παραπέρα τη συζήτηση.
           
Σάββας ΡομπόληςΔεν χρειάζεται Νόμπελ Οικονομίας για να αντιληφθεί κανείς την αποτυχία της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής στη χώρα. Την ώρα που «πυκνώνουν οι ανησυχίες» για ένα τρίτο Μνημόνιο, ο Σάββας Ρομπόλης, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, αντιδρά στο «αναπόφευκτο», οδηγώντας ένα βήμα παραπέρα τη συζήτηση στη σημερινή συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.». Περιγράφει τους βασικούς άξονες της ολοκληρωμένης πρότασης του Ινστιτούτου για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Μένει να απαντηθεί ποιος θα εφαρμόσει μια τέτοια εναλλακτική μακροoικοινομική πολιτική.


«Ηγετικοί κλάδοι της οικονομίας μπορεί να είναι η ενέργεια, μπορεί να είναι η φαρμακοβιομηχανία και ο τουρισμός, αρκεί να αποκτήσει αναπτυξιακό ρόλο


«Από το 2010 έως σήμερα, η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί κατά 37,3%, η εγχώρια ζήτηση κατά 31%, η απασχόληση κατά 18,2%, το ΑΕΠ κατά 25% και οι αποδοχές των μισθωτών κατά 37 δισ. ευρώ

«Οι μισθοί και οι συντάξεις, αν υπολογίσουμε και τις φορολογικές επιβαρύνσεις, έχουν μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Κώστα Ζαφειρόπουλο

• Εβδομος χρόνος ύφεσης. Επειτα από 3,5 χρόνια ζωής με την τρόικα, αυτό που κερδίσαμε ήταν να μειωθεί το έλλειμμα κατά 24 δισ., σχεδόν να μηδενιστεί. Τι χάσαμε όμως;

Από το 2010 έως σήμερα η αγοραστική δύναμη του Ελληνα έχει μειωθεί κατά 37,3 %, η εγχώρια ζήτηση κατά 31%, και βρίσκεται στα επίπεδα του 1999, η απασχόληση κατά 18,2%, η παραγωγικότητα της εργασίας κατά 6,5%, και βρίσκεται στα επίπεδα του 2003, η παραγωγικότητα της οικονομίας έχει πέσει στο 8,8, το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 25%, ενώ οι αποδοχές των μισθωτών, που είναι πολύ σοβαρό, έχουν μειωθεί κατά 37 δισεκατομμύρια. Δηλαδή από τις μειώσεις της μισθωτής εργασίας, είτε από τους μισθούς είτε από φορολογικές αυξήσεις, οι μισθωτοί έχασαν από το εισόδημά τους 37 δισεκατομμύρια. Και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή αυτοί που εργάζονται ελεύθερα και δεν έχουν υπαλλήλους, σε αυτή την περίοδο έχασαν 4 δισ. με βάση τους υπολογισμούς που έχουμε κάνει.

Η ιδιωτική κατανάλωση έχει μειωθεί 30%, ο όγκος παραγωγής στη χώρα μας 23,5%, το κόστος εργασίας 13,9% και οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν μειωθεί 35%, και αν υπολογίσουμε και τις φορολογικές επιβαρύνσεις, φτάνουμε σε μια μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 50% σε σχέση με το 2009.Ταυτόχρονα, από τις 930.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα (1-10 άτομα) αναμένεται να έχουν κλείσει έως το τέλος του 2013 οι 190.000. Το κεφαλαιακό απόθεμα και το τεχνολογικό υπόβαθρο της χώρας έχουν φθάσει σε τόσο χαμηλό επίπεδο, που αντιστοιχεί στα επίπεδα που η ελληνική οικονομία είχε αμέσως μετά τον εμφύλιο πόλεμο.

• Συχνά ακούμε σε Ελλάδα και Ευρώπη όσον αφορά τη λιτότητα ότι «δεν υπήρχε και δεν υπάρχει άλλος δρόμος» («Τhere is no other alternative»). Την ίδια στιγμή, η μείωση του κόστους εργασίας, με τις μειώσεις των μισθών, δεν έφερε μείωση στις τιμές των προϊόντων, ούτε και αυτών που εξάγονται. Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση του ΙΝΕ;

Εμείς αυτό το εναλλακτικό μοντέλο που έχουμε επεξεργαστεί (το γνωστό στη βιβλιογραφία ως «μοντέλο διόρθωσης άλματος») είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 586 ευρώ, όπου είναι, στα 750, εκεί που ήταν. Υπολογίσαμε ότι αν το εφαρμόσουμε σε 300 χιλιάδες εργαζόμενους από τους 1.800.000 που εργάζονται σήμερα στον ιδιωτικό τομέα, για έναν χρόνο από 1/1/2014, αυξάνεται η ζήτηση 0,75%, αυξάνεται το ΑΕΠ 0,5%, και δημιουργούνται 7.000 νέες θέσεις εργασίας. Μέσα σε 5 χρόνια θα κερδηθεί το 15% του ΑΕΠ από το 25% που έχει χαθεί. Το υπόλοιπο 10% που αντιστοιχεί σε 150.000 θέσεις εργασίας δεν πρόκειται να ανακτηθεί ποτέ.

Στον δεύτερο χρόνο αυτό το μέτρο όμως θα πρέπει να ενισχυθεί και από ένα σχέδιο επενδύσεων και ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας. Ειναι εντελώς λανθασμένη η πεποίθηση πως κάθε αύξηση μισθών μειώνει τα κέρδη και επιδεινώνει την ανταγωνιστικότητα. Μια πολιτική ανάπτυξης με αύξηση του κατώτατου μισθού θα αυξήσει τις πωλήσεις και θα μειώσει το αχρησιμοποίητο παραγωγικό δυναμικό. Εξάλλου, ο μοναδικός δείκτης που έχει ανεβεί κατακόρυφα από το 2009 έως σήμερα στην Ελλάδα είναι ο λόγος του διαθέσιμου εισόδηματος των εταιρειών προς τις αμοιβές της εργασίας (εισόδημα υπολογισμένο μετά τους φόρους επί των κερδών και της περιουσίας).

• Η ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας θα έχει ως ατμομηχανές τον τουρισμό και την οικοδομή πάλι;

Εμείς θεωρούμε ότι δεν μπορεί να είναι ηγετικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας η οικοδομή. Θεωρούμε ότι δύο αντιπαραγωγικοί κλάδοι που έχει η ελληνική οικονομία είναι η οικοδομή και η πολεμική βιομηχανία. Θα έχουμε φυσικά σπίτια, καταστήματα, εργοστάσια, αλλά θα είναι συμπληρωματικός κλάδος. Ηγετικοί κλάδοι της οικονομίας μπορεί να είναι η ενέργεια, μπορεί να είναι η φαρμακοβιομηχανία και ο τουρισμός, αρκεί να αποκτήσει αναπτυξιακό ρόλο. Ο τουρισμός είναι μια ζήτηση. Εμείς οι οικονομολόγοι θέλουμε αυτή τη ζήτηση να της δώσουμε αναπτυξιακή διάσταση. Πώς; Δημιουργώντας γύρω από αυτή τη ζήτηση, γύρω δηλαδή από τους τουρίστες, έναν δακτύλιο δραστηριοτήτων. Είτε της πρωτογενούς παραγωγής, δηλαδή των αγροτικών προϊόντων, είτε της δευτερογενούς παραγωγής, δηλαδή της μεταποίησης.

• Αν κάνουμε μια μελέτη κόστους – οφέλους του τουρισμού στην Ελλάδα, τι θα διαπιστώσουμε;

Είναι ξεκάθαρο πως το κόστος του τουρισμού στην Ελλάδα σήμερα είναι μεγαλύτερο από το όφελος. Γιατί το όφελος του τουρισμού είναι σε όρους χρηματικούς, αυτό που πληρώνεις στο ξενοδοχείο, στο αεροδρόμιο, στο αεροπλάνο, αλλά δεν έχει διαχυθεί στην πραγματική οικονομία. Δηλαδή στην κατανάλωση αγροτικών προϊόντων και στην κατανάλωση βιομηχανικών προϊόντων που παράγονται στη χώρα μας και όχι που παράγονται στο εξωτερικό και εισάγονται. Γιατί μέσα στην τιμή του προϊόντος που εισάγεται υπάρχει και το κόστος της κοινωνικής ασφάλισης. Κατά συνέπεια, τόσα χρόνια, από τους 10-12 εκατομμύρια τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα, εμείς συμμετέχουμε και στη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης στις χώρες τους.

k.zafeiropoulos@efsyn.gr

 ΠΗΓΗ:efsyn.gr

Στα ταμεία του κράτους καταλήγει το 60% του μισθού ενός Έλληνα μισθωτού των 1.500 ευρώ, φορολογούμενου πολίτη...


Στα ταμεία του κράτους καταλήγει το 60% του μισθού ενός Έλληνα, φορολογούμενου πολίτη, σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα της «Καθημερινής».

Έτσι, ακόμα και ένας υπάλληλος με μεικτές μηνιαίες αποδοχές της τάξης των 1.500 ευρώ, που... θεωρητικά πάντα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προνομιούχος, φτάνει τελικά να περιορίζεται στα 620 ευρώ, ως πραγματικό ποσό που μπαίνει στην τσέπη του.

Οι λόγοι; Από πού να αρχίσει κανείς... Φόρος εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές, εισφορά αλληλεγγύης, φόρος κατοχής ακινήτων, τέλη κυκλοφορίας, ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε είδη πρώτης ανάγκης και ΦΠΑ, είναι μερικοί μόνο «παράγοντες», που συντελούν στην «αφαίμαξη» του μισθού.

Έτσι λοιπόν, ξεκινώντας από τα 1.500 ευρώ, ο εργοδότης παρακρατά αυτομάτως 248 ευρώ για την ασφαλιστική εισφορά του εργαζομένου και την αποδίδει στο ΙΚΑ. Επιπλέον, κρατά 126 ευρώ για το φόρο εισοδήματος, αλλά και 13 ευρώ για το «προσωρινό μέτρο» της εισφοράς αλληλεγγύης. Αυτομάτως, οι καθαρές αποδοχές του υπαλλήλου πέφτουν στα 1.116 ευρώ.

Στο παράδειγμα που φέρνει η «Καθημερινή», ένας κάτοικος Χαλανδρίου, που ζει σε ένα διαμέρισμα 120 τ.µ. πενταετίας, καλείται να πληρώσει για κάθε τετραγωνικό περίπου 6,5 ευρώ φόρο κατοχής, το γνωστό «χαράτσι» της ∆ΕΗ, ή 780 ευρώ συνολικά. Το κόστος, σε μηνιαία βάση, προσθέτει μια έξτρα επιβάρυνση, που φτάνει τα 65 ευρώ. Ο μισθός ήδη βρίσκεται στα 1.051 ευρώ.

Αν ο ίδιος μισθωτός έχει ένα αυτοκίνητο 1.600 κυβικών, θα πρέπει να πληρώνει 265 ευρώ ετησίως σε τέλη κυκλοφορίας (ή 22 ευρώ το μήνα). Αν χρειάζεται να οδηγεί κιόλας περίπου 15.000 χιλιόμετρα το χρόνο θα αυξάνει και την κατανάλωση της βενζίνης, η οποία θα φτάνει τα 1.200 λίτρα. 

Ο φόρος ανά λίτρο φτάνει περίπου στο ένα ευρώ (στη βενζίνη επιβάλλεται και φόρος κατανάλωσης και ΦΠΑ), που σημαίνει ότι στο καύσιμο επιβάλλεται φόρος 100 ευρώ το μήνα.

Στο ίδιο παράδειγμα, για το διαμέρισμα των 120 τετραγωνικών στην Αττική χρειάζονται περίπου 1.200 λίτρα πετρέλαιο. Με τιμή λιανικής στο 1,28 ευρώ, ο φόρος διαμορφώνεται στα 57 λεπτά. ∆ηλαδή, πληρώνει περίπου 1.500 ευρώ στον έμπορο καυσίμων και από αυτά τα 684 (ή 57 ευρώ το μήνα) κατευθύνονται στα κρατικά ταμεία.

Ο μισθωτός του παραδείγματος καλείται να πληρώσει και το λογαριασμό της ΔΕΗ. Για παράδειγμα, για κατανάλωση 1.200 κιλοβατωρών ανά τετράμηνο, η ∆ΕΗ χρεώνει περίπου 115 ευρώ. Ωστόσο, ο λογαριασμός εκτοξεύεται στα 300, αν συνυπολογιστούν δημοτικά τέλη και φόροι, τέλος ακίνητης περιουσίας, ΦΠΑ, ειδικός φόρος κατανάλωσης και διάφορες χρεώσεις για το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων. Όλα αυτά αναλογούν σε περίπου 185 ευρώ το τετράμηνο ή 46 ευρώ μηνιαίως.

Ανάμεσα στους λογαριασμούς που έρχονται κάθε μήνα στο σπίτι, φτάνει και αυτός της κινητής τηλεφωνίας. Αν υποτεθεί ότι κάνει λογαριασμό 41 ευρώ το μήνα, τα 11,33 είναι φόρος (φόρος κινητής τηλεφωνίας και ΦΠΑ επί του φόρου). Αν καπνίζει κιόλας ένα πακέτο την ημέρα, χρειάζεται άλλα 114 ευρώ. Από αυτά τα 92 είναι φόροι. 

Αν αφαιρεθούν οι δαπάνες που προαναφέρθηκαν, στο φορολογούμενο έχουν απομείνει περίπου 500 ευρώ για να καλύψει τα έξοδα του σούπερ μάρκετ, ένδυση, υπόδηση, φροντιστήρια κ.λπ. 

Αυτές οι δαπάνες υπάγονται σε ΦΠΑ 23% ή 13% για τα τρόφιμα, που σημαίνει ότι η εφορία απορροφά περίπου 100 ευρώ μηνιαίως.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των εξόδων, που είναι καθημερινά και τα περισσότερα αναγκαία, είναι ο μισθός των 1.500 ευρώ να χάνονται 880 ευρώ και ο μισθωτός να μένει με 620 ευρώ στην τσέπη... 

ΠΗΓΗ:protothema.gr

ΕΛΠΕ: Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε απομακρυσμένα νησιά


Ακολουθώντας πιστά το μήνυμα της αποστολής του «Ενέργεια για ζωή», ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης:  «Η ενέργεια για ζωή… ταξιδεύει», που στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων των νησιών: Σίκινος - Σέριφος -  Σκιάθος - Σκόπελος - Κάσος - Κάρπαθος - Καστελόριζο

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Άγονη Γραμμή Γόνιμη», τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων,  υποστηρίζεται από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ. 

Μέσα από μια διαδραστική προσέγγιση αναλύονται έννοιες που σχετίζονται με τη σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων και την εξοικονόμηση ενέργειας. Για την πραγματοποίηση αυτού του «ταξιδιού» συνεργάζονται ΜΚΟ, επιστημονικές ομάδες, τοπικοί φορείς και θεσμικά όργανα, που έχουν περιβαλλοντικές ανησυχίες ή ασχολούνται με το περιβάλλον.

Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ,  χορηγός της πρωτοβουλίας, ταξιδεύουν αυτή τη φορά μαζί με την «Άγονη Γραμμή Γόνιμη» σε απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου, θέλοντας να συμβάλουν στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης και στη διάδοση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης σε μικρούς και μεγάλους.  

Εκ μέρους του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ η διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, κ. Ράνια Σουλάκη, δήλωσε: «Για τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ το γεγονός αυτό αποτελεί μια νέα περιβαλλοντική πρωτοβουλία, που ξεπερνάει τα όρια των τοπικών κοινωνιών. Η υποστήριξη και η ενδυνάμωση της νέας γενιάς έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε κεντρικό πυλώνα των προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου. 

Επιβραβεύουμε του άξιους, προσφέρουμε υποτροφίες, υποστηρίζουμε τις δραστηριότητες σχολείων και εκπαιδευτικών φορέων, ενθαρρύνουμε την καινοτομία, τις δράσεις για το περιβάλλον, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την υλοποίηση  προγραμμάτων που ενισχύουν τη γνώση και παρέχουν εφόδια στους νέους». 

Όπως δήλωσε ο ιδρυτής της οργάνωσης «Άγονη Γραμμή Γόνιμη»  και εμπνευστής του προγράμματος, κ. Στέφανος Νόλλας: «Όραμα και ελπίδα μας είναι μέσα από την εκπαίδευση να βάλουμε ένα λιθαράκι ώστε αυτοί που έρχονται, να κάνουν τα πράγματα λίγο καλύτερα από αυτούς που φεύγουν. Θέλουμε να εμφυσήσουμε στα παιδιά το ενδιαφέρον, την αγάπη και την ευαισθησία για τη γη, το χώμα, το νερό, τα ζώα και τα φυτά. Θέλουμε να θέσουμε τις βάσεις για την δημιουργία μιας πολύτιμης σχέσης. Τη σχέση ανάμεσα σε μας και τον κόσμο που βρίσκεται ολόγυρά μας, μας αγκαλιάζει και μας φροντίζει. Πρέπει, νομίζω να τον φροντίζουμε κι εμείς. Το εγχείρημα είναι σπουδαίο και δύσκολο μαζί. Εμείς πάντως σκοπεύουμε να βάλουμε τα δυνατά μας!»

Η «ενέργεια για ζωή»… ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ και περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων  οι οποίες  θα υλοποιηθούν σε  συνεργασία  με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, φορείς και  θεσμικά όργανα:  - ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΝΙΜΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ, ΕΛΙΞ, EXILE ROOM, ANCIENT HOUSE HIPPOCRATES GARDEN, ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, MOM, ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΙΤΙ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗ, URBANACT  -   που προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες όλα αυτά τα χρόνια στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

 ΠΗΓΗ:sofokleousin.gr

Financial Times: Η μεσαία τάξη τέλος!


Η εμπειρία της μεσαίας τάξης ήταν ανέκαθεν η εξής: Ο άνθρωπος έχει την επαγγελματική του ταυτότητα. Είμαστε αυτό που κάνουμε. Επιλέγουμε επαγγέλματα που ταιριάζουν στον χαρακτήρα μας και στην συνέχεια αυτά τα επαγγέλματα διαμορφώνουν τον χαρακτήρα μας.


Οι σχολαστικοί άνθρωποι γίνονται λογιστές και στην συνέχεια η λογιστική τους κάνει ακόμη πιο σχολαστικούς. Ειδικά οι άνδρες, πάντα καθορίζονταν εν μέρει μέσα από την δουλειά τους.

Αλλά αυτή η εποχή τελειώνει. Με την οικονομική κρίση και την τεχνολογική αλλαγή (τα ρομπότ καταλαμβάνουν τον πλανήτη), μειώνεται συνεχώς ο αριθμός όσων έχουν μια ικανοποιητική δουλειά ή μένουν στο ίδιο επάγγελμα για πάντα. Ο άνθρωπος σταματά να είναι η δουλειά του. Κι αυτό τον υποχρεώνει να βρει νέα ταυτότητα.

Έχω περάσει πολλά χρόνια κάνοντας ερασιτεχνικές έρευνες πάνω στην επαγγελματική ταυτότητα. Ένας δικηγόρος μου «απέσταξε» τα ουσιώδη χαρακτηριστικά του επαγγέλματός του: «Πρέπει να συνταχθείς με όποια πλευρά της υπόθεσης σε προσλαμβάνει, οπότε πρέπει να είσαι ανήθικος. Και πρέπει να είσαι επίσης πειστικός. Είναι το προφίλ του ψυχοπαθή».

Ένας πρώην δημοσιογράφος που πέρασε στις τραπεζικές επενδύσεις, μού έδωσε την δική του άποψη για τους τραπεζίτες: «Άνθρωποι που τους ενδιαφέρει το χρήμα, συνήθως γιατί μεγάλωσαν με την έλλειψή του».

Οι πολιτικοί απαξιώνονται, αλλά από την δική μου εμπειρία κρίνω ότι τείνουν να είναι φιλικοί και κοινωνικοί. Όταν κάποτε έπεσα τυχαία σε ένα δωμάτιο γεμάτο αριστερούς πολιτικούς από όλο τον κόσμο, πρόσεξα κάτι άλλο: Σχεδόν όλοι έδειχναν καλά. Είναι οι άνθρωποι που έχουν αρκετή αυτοπεποίθηση ώστε να μπαίνουν σε de facto διαγωνισμούς δημοτικότητας και να βλέπουν τα πρόσωπά τους μεγεθυμένα σε πόστερς.

Οι επαγγελματικές ταυτότητες αλλάζουν με τον χρόνο. Όταν μπήκα στην δημοσιογραφία πριν από 20 χρόνια, ήταν μεθυστικό επάγγελμα. Μετά ήρθε το Ιντερνέτ και απαιτούσε σχεδόν ασταμάτητο γράψιμο με μειωμένο μισθό. Σήμερα οι δημοσιογράφοι είναι μάλλον εργάτες και, όλο περισσότερο, γυναίκες (Ο ταχύτερος τρόπος για να κυριαρχηθεί από γυναίκες ένα επάγγελμα, είναι η μείωση των μισθών).

Το ακαδημαϊκό έργο κάποτε προσέλκυε ανθρώπους που τους άρεσαν οι ιδέες. Αλλά με την διολίσθηση της «καθολικής θεωρίας» και την πίεση για δημοσίευση ατελείωτων όγκων συγγραμμάτων, οι ακαδημαϊκοί σήμερα τείνουν να είναι σκληρά εργαζόμενοι τύποι, αποφασισμένοι να αφιερώσουν την ζωή τους σε μικροσκοπικές ιδιαιτερότητες (στην ολλανδική αργκό, αυτοί οι τύποι χαρακτηρίζονται «λάτρες μυρμηγκιών», που έχουν εμμονή με μικροσκοπικά πράγματα).

Κάποια άλλα επαγγέλματα τα καταστρέφει η τεχνολογία. Όταν ένας βιβλιοπώλης με ρώτησε να του αναφέρω το αγαπημένο μου βιβλιοπωλείο, απάντησα ανοήτως «η Amazon» και απάντησε με μια κραυγή: γι 'αυτό η δημοσιογραφία αντικαθίσταται από τις δημόσιες σχέσεις.

Τα θύματα αυτών των αλλαγών χάνουν τις επαγγελματικές τους ταυτότητες. Αυτό συμβαίνει στους περισσότερους διαφημιστές, για παράδειγμα, γύρω στην ηλικία των 40. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, η ιστορία που έχει ο καθένας για το ποιος είναι, ξαφνικά καταρρέει. Αυτός είναι ένας λόγος που οι άνεργοι τείνουν να είναι δυστυχισμένοι. Οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή στο εργασιακό στάτους φέρνει σύγχυση και σε οικογένεια και φίλους.

Εμείς στην μεσαία τάξη, ζούμε απλώς ό,τι έζησε η εργατική τάξη από την δεκαετία του 1970. Οι μεταλλωρύχοι και οι εργάτες στα εργοστάσια είχαν σκληρές, δυσάρεστες δουλειές, αλλά εκείνες οι δουλειές προσέδιδαν ταυτότητα, εν μέρει επειδή ακριβώς ήταν σκληρές. Σήμερα οι περισσότερες δουλειές της εργαζόμενης τάξης περιλαμβάνουν την παροχή υπηρεσιών: Σερβιτόροι, ταξιτζήδες, φύλαξη παιδιών ή ηλικιωμένων. Αλλά είναι δύσκολο να χτίσεις μια ταυτότητα από την παροχή υπηρεσιών.

Το χάσμα των τάξεων ξεχωρίζει τους ανθρώπους που επιλέγουν την δουλειά τους εκείνους που δεν την επιλέγουν. Οι σημερινοί νέοι κατά κανόνα δεν την επιλέγουν. Αν έχουν δουλειά, είναι συχνά στην παροχή υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αυτοκαθοριστούν χωρίς το πλεονέκτημα της επαγγελματικής ταυτότητας.

Αρκετοί το κάνουν μέσω της κατανάλωσης: Είσαι ο Mac σου ή ο αγαπημένος σου καφές. Τα social media προσφέρουν άλλες στρατηγικές. Στο Twitter, έχεις 160 χαρακτήρες για να γράψεις την βιογραφία σου –στην ουσία να δηλώσεις την ταυτότητά σου. Οι νεώτεροι άνθρωποι συχνά αναφέρουν απλώς την αγαπημένη τους ομάδα ή μάρκα ή χρησιμοποιούν κάποιο εξυπνακίστικο tag.

Για πολλούς ανθρώπους, ο λογαριασμός τους στο Twitter ή η σελίδα τους στο Facebook είναι η ταυτότητά τους. Είναι ο χώρος όπου παρουσιάζουν τον εαυτό τους στον κόσμο. Αυτές οι ιστοσελίδες έχον απογειωθεί επειδή οι άλλες ταυτότητές μας έχουν αποδυναμωθεί –ή όπως το θέτει ο κοινωνιολόγος Zygmunt Bauman, έχουν γίνει πιο «ρευστές».

Οι άνθρωποι κάποτε καθορίζονταν μέσα από την δουλειά, την θρησκεία, την πατρίδα και την οικογένειά τους. Όμως στους σημερινούς υλιστικούς, άνεργους, παγκοσμιοποιημένους καιρούς όπου όλο περισσότεροι από εμάς ζούμε μόνοι, δεν είμαστε πια σίγουροι για το ποιοι είμαστε.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Έκθεση IIF: Τρεις φορές πιο σκληρό το μνημόνιο της Ελλάδας από της Ιρλανδίας


Σε έκθεσή του το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο ΙΙF διαπιστώνει πως «το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβλήθηκε στην Ελλάδα ήταν τρεις φορές πιο σκληρό σε σχέση με αυτό της Ιρλανδίας».

Στην έκθεση αναφέρεται πως στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της διετίας 2010-2012 επετεύχθη δημοσιονομική προσαρμογή 5,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, έναντι ετήσιας προσαρμογής μόλις 1,7% του ΑΕΠ στην Ιρλανδία.

Ακόμη, σημειώνεται πως το δυσθεώρητο αρχικό χρέος της Ελλάδας, το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και η πολύ σκληρότερη δημοσιονομική προσαρμογή είχαν αισθητά μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ. Αυτό όπως αναφέρει το IIF αύξησε τα ποσοστά του χρέους και ενίσχυσε τις αμφιβολίες σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, παρά τη μείωση του ελλείμματος και τις πρωτοφανείς απώλειες που υπέστη ο ιδιωτικός τομέας.

Στην έκθεση αναφέρεται πως η λιτότητα «στραγγαλίζει την Ελλάδα» και παραμένει αμφίβολη τόσο η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους όσο και η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές αφού «την ίδια στιγμή που οι αγορές δίνουν πρόσβαση στην Ιρλανδία η Ελλάδα παραμένει αποκλεισμένη από αυτές και μετρά αθροιστικές απώλειες 20% στο ΑΕΠ της από το 2008, ενώ έχει ανεργία άνω του 26%».

Μάλιστα θεωρούν σίγουρο πως θα εφαρμοστούν νέα μέτρα για το 2013 – 2014, τα οποία θα φτάσουν στο 7,4% του ΑΕΠ. 

ΠΗΓΗ:iefimerida.gr

Μεταπτυχιακό «Μηχανική Πετρελαίου» από το Πολυτεχνείο Κρήτης


Με την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας, ένα νέο μεταπτυχιακό με τίτλο «Μηχανική Πετρελαίου» έρχεται να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των πτυχιούχων Πολυτεχνικών Σχολών και ΤΕΙ για εξειδίκευση στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Σύμφωνα με την εγκριτική απόφαση (ΦΕΚ Β' 2808), θα διεξαχθεί από το Πολυτεχνείο Κρήτης, οι εισακτέοι ορίζονται σε 20 και θα έχει δύο εξάμηνα. Τα μαθήματα θα γίνονται στα Αγγλικά. 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

ANAKOINΩΣΗ ΠΣΕΕΠ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

           Συνεδρίασαν σήμερα  τα  μέλη  που  εκλέχθηκαν  στο Δ.Σ. του Σωματείου για τη συγκρότησή  τους  σε  σώμα  και  την εκλογή  Προεδρείου.
          Κατά  τη  διαδικασία  εκλέχθηκαν:

Πρόεδρος:                                    Οφθαλμίδης Παναγιώτης
Α΄ Αντιπρόεδρος:                         Παπακωνσταντίνου Γιώργος
Β΄ Αντιπρόεδρος:                         Παπουτσής Χρήστος
Γ΄ Αντιπρόεδρος:                         Λαβδαίος Σωτήρης
Γεν.  Γραμματέας:                        Κρόκος Σταύρος
Αν. Γεν. Γραμματέας:                   Τσορμπατζόγλου Αντώνης
Οργανωτικός Γραμματέας:           Αλειφέρης Ιωάννης
Ταμίας:                                         Φειδογιάννης Νίκος
Γρ. Τύπου & Δημ. Σχέσεων:         Σκοπελίτης Γιώργος
Μέλη:                                            Αναγνωστόπουλος Νικόλαος
                                                     Ευσταθιάδης Παναγιώτης
                                                     Καραμουσάς Δημήτρης
                                                     Κοσμέτος Κοσμάς
                                                     Κούκης Δημήτρης
                                                     Μίχας Γιώργος
                                                     Νέστωρας Δημήτρης
                                                     Ντόκας Παύλος
                                                     Παπαγιαννόπουλος Κώστας
                                                     Πέππας Χρήστος
                                                     Σίμος Γρηγόρης
                                                     Χριστίδης Σταύρος

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

           Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες του Σωματείου σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τους εργαζόμενους. Οι επιθέσεις ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα δεν έχουν όρια και μόνη ελπίδα αποτελεί η αντίσταση, ο αγώνας και κυρίως η ενότητα των εργαζομένων.
           Η δέσμευση όλων μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, είναι δεδομένη και αποτελεί την πρώτη και βασική προϋπόθεση για να πετύχουμε σαν σωματείο τους στόχους μας.
           Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να παραμείνουν ενωμένοι και συσπειρωμένοι γύρο από το Σωματείο μας, σήμερα περισσότερο από ποτέ, να υπερασπιστούμε τη δουλειά και τις ζωές μας, από όποιους θέλουν να τις  διαλύσουν.  Είμαστε σίγουροι πως έχουμε και τη δύναμη και τη θέληση να το πετύχουμε και θα τα καταφέρουμε!!!

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                     Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΟΦΘΑΛΜΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                                                     ΚΡΟΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ


         

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ "PRIRAZLOMNAYA" ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ (+videos)

Τι συμβαίνει με την 
Ρώσικη πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου;


ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ...

Στην Θάλασσα Pechora, που βρίσκεται στην βορειοδυτική Ρωσία ανακαλύφθηκε το 1989  ένα μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου, το λεγόμενο "πεδίο Prirazlomnoye" δυναμικότητας 610 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου. Η ονομασία "Prirazlomnoye" που δόθηκε στο κοίτασμα σημαίνει "Γεωλογικό ρήγμα", τονίζοντας το μέγεθος των αποθεμάτων. Λόγω των παγετώνων, δεν μπορούσε μέχρι τώρα να πραγματοποιηθεί παραγωγική γεώτρηση, με αποτέλεσμα το κοίτασμα να παραμένει για χρόνια ανεκμετάλλευτο. Πλέον όμως, με τις νέες τεχνολογίες που έχουν εισέλθει στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων, το συνεχές λιώσιμο των πάγων και τις υψηλότατες τιμές του πετρελαίου, τίποτα δεν είναι ανέφικτο. 



Την πλήρη εκμετάλλευση του κοιτάσματος ανέλαβε πρόσφατα ο Ρωσικός ενεργειακός κολοσσός GAZPROM, πραγματοποιώντας την Άνοιξη του 2013 την πρώτη γεώτρηση επί Αρκτικού εδάφους που έγινε ποτέ! Η εξόρυξη προγραμματίζεται να ξεκινήσει άμεσα, με την πρώτη "ice-resistant" πλατφόρμα στον κόσμο, σχεδιασμένη να αντέχει σε παγετό. Οι θερμοκρασίες στην περιοχή εκείνη φτάνουν τους -50 βαθμούς Κελσίου! Η πρωτότυπης σχεδίασης για αντοχή σε ειδικές συνθήκες πλατφόρμα "PRIRAZLOMNAYA", κατασκευάζεται από τα απομεινάρια μιας παροπλισμένης πλατφόρμας ηλικίας 30 ετών που βρισκόταν στη Βόρεια Θάλασσα και ανήκε στην τότε εταιρία Conoco. (μετέπειτα ConocoPhilips). Από την πλατφόρμα θα πραγματοποιηθούν 40 επικλινείς γεωτρήσεις για την καλύτερη εκμετάλλευση όλου του κοιτάσματος.

Η πλατφόρμα Prirazlomnaya, σχεδιασμένη να αντέχει σε θερμοκρασίες έως -50 βαθμούς Κελσίου!

Τα σχέδια της GAZPROM όμως βρίσκουν εμπόδιο το 2013 στην μη κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, η οποία ισχυριζόμενη την έλλειψη ασφάλειας καταγγέλλει τη λειτουργία της Prirazlomnaya.

Στο video που ακολουθεί θα δείτε σκηνές τραβηγμένες από τα κινητά τηλέφωνα των ίδιων των εργαζομένων της πλατφόρμας, που αποδεικνύουν την παλαιότητα και ακαταλληλότητα της Prirazlomnaya.. 
  

Κέρδη 0,6% για το αργό


Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Δευτέρας το αργό μετά τη διακοπή των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και ενώ η ροή του φυσικού αερίου από τη Λιβύη προς την Ιταλία διακόπηκε. 

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Δεκεμβρίου κέρδισε 54 cents τερματίζοντας στα 95,14 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. 

Οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν κατέληξαν σε συμφωνία, αν και οι εμπλεκόμενες πλευρές εξέφρασαν την αισιοδοξία τους σημειώνοντας ότι οι διάφορες έχουν μειωθεί. Οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν σε δέκα ημέρες σε μια νέα προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στο ιρανικό πρόγραμμα.

Η παραγωγή του Ιράν υποχώρησε περίπου 17% το 2012 από το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσίας ενέργειας, μετά την επιβολή των διεθνών κυρώσεων κατά της χώρας με στόχο την αύξηση της πίεσης προς το καθεστώς.

Στο μεταξύ, η ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία Eni ανακοίνωσε σήμερα ότι η ροή του φυσικού αερίου από τη Λιβύη προς την Ιταλία διακόπηκε εξαιτίας των "διαδηλώσεων" που οργανώνονται στον τερματικό σταθμό του δικτύου υγραερίου στην Μελίτα.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δείτε τί πλήρωσε το δημόσιο στις χρεοκοπημένες τράπεζες από το 2008 έως και σήμερα

bank_euro7
Στοιχεία για τα ακριβή ποσά με τα οποία χρηματοδότησε το ελληνικό κράτος την κάθε τράπεζα από το 2008, διαβιβάστηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν συγκεκριμένα με απαντητικό 7σέλιδο έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος.

Ο κ. Σταϊκούρας ενημερώνει ουσιαστικά για τη στήριξη των τραπεζών σύμφωνα με τον Ν. 3723/2008 «Ενίσχυση ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης»:

Για τις προνομιούχες μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων που ανέλαβε το Ελληνικό Δημόσιο, έναντι καταβολής Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου λήξεως 21.05.2014 και 23.07.2014 (κι όχι μετρητών). Το συνολικό ποσό των αναλαμβανομένων μετοχών σήμερα ανέρχεται σε 4.473.585.000 ευρώ.

Για τις εγγυήσεις σε δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων που παρείχε το Ελληνικό Δημόσιο από το 2009 και μετά. Ειδικά για τις εγγυήσεις επισημαίνεται ότι το ανεξόφλητο υπόλοιπο αυτών ουδέποτε υπερέβη το εκάστοτε συνολικό όριο, που σήμερα ανέρχεται σε 85 δισ. ευρώ.

Για τα πιστωτικά ιδρύματα στα οποία διατέθηκαν ειδικοί τίτλοι μηδενικού επιτοκίου, για το χρονικό διάστημα από το 2008 έως 18.10.2013, το ανεξόφλητο υπόλοιπο των οποίων σήμερα είναι 2,4 δισ. ευρώ.

Προνομιούχες Μετοχές

Όπως ειδικότερα ενημερώνει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το άρθρο 1 του 3723/2008 το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε προνομιούχες μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων, έναντι καταβολής σε αυτές Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου λήξεως 21.05.2014 και 23.07.2014 (κι όχι μετρητών). Το συνολικό ποσό των αναλαμβανομένων μετοχών σήμερα ανέρχεται σε 4.473.585.000 ευρώ και κατανέμεται ως εξής 

ΠΗΓΗ:olympia.gr