Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Η κυβέρνηση Σαμαρά αναγνωρίζει το ψευδοκράτος Έρογλου!


Η κυβέρνηση Σαμαρά αναγνωρίζει το ψευδοκράτος Έρογλου!

Η χειρότερη εξέλιξη σε βάρος της Κύπρου και του Ελληνισμού από τον Αττίλα 2 άρχισε να τίθεται σε εφαρμογή μετά τη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ Ε.Βενιζέλου με τον Τούρκο ομόλογό του Α.Νταβούτογλου χθες στη Νέα Υόρκη. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο Ε.Βενιζέλος ανακοίνωσε τη διεξαγωγή επίσημης συνάντησής του με τον εκπρόσωπο του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους Ν. Έρογλου. Εάν αυτό δεν αποτελεί έμμεση πλην σαφή διπλωματική αναγνώριση του ψευδοκράτους τότε τι αποτελεί;

Στο βαρύ αυτό ολίσθημά της που συνιστά εθελούσια εγκατάλειψη των ύστατων γραμμών άμυνας απέναντι στην τουρκική στρατιωτική εισβολή και κατοχή και στα σχέδια των Η.Π.Α. για το νησί, η κυβέρνηση ανέφερε δια στόματος Ευάγγελου Βενιζέλου ότι έχει τη συναίνεση και την παρότρυνση του προέδρου της Κύπρου Ν.Αναστασιάδη, του ανθρώπου ο οποίος διέγραψε εν μια νυκτί την κυπριακή Οικονομία υπογράφοντας το γνωστό Μνημόνιο με τους Γερμανούς την Άνοιξη.

Ταυτόχρονα, εκτός από την έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, με τη διαδικασία που ανακοινώθηκε εχθές το κυπριακό πρόβλημα αποδιεθνοποιείται, ξεφεύγει από την βάση του ΟΗΕ και εγκλωβίζεται σε τετραμερές θέμα των εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα – Τουρκία – Αγγλία) και της Κύπρου. Επιστρέφει δηλαδή εκεί όπου το είχαν θέσει οι κυβερνήσεις αρχικά Παπάγου και στην συνέχεια Καραμανλή στις αρχές της δεκαετίας του ΄50 και στις διαδικασίες που κατέληξαν στις άθλιες συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου. Στις συμφωνίες για τις οποίες αργότερα ντράπηκαν όσοι από μέρους της ελληνικής πλευράς υπέγραψαν. Χρειάστηκαν εξήντα χρόνια για να βρεθούν εκπρόσωποι της Ελλάδας που επανακάμπτουν στην εποχή του Παπάγου και του Πιουριφόι, αυτή τη φορά όχι για να «αποτρέψουν τον κομμουνιστικό κίνδυνο», αλλά για να ενισχύσουν τα σχέδια των Η.Π.Α- Τουρκίας για την νοτιοανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Η αποδόμηση όμως της κυπριακής δημοκρατίας θα είναι η απαρχή της αποδόμησης ολόκληρης της ζώνης Κύπρος – Αιγαίο – Θράκη.

                                                                                                                                ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΚΚΙ – Σοσιαλιστική Αριστερά
  
ΠΗΓΗ:olympia.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΟΕΠΔΧΒ

.

Συναδέλφισσες , Συνάδελφοι ,
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση  αντιφασιστικού  συλλαλητηρίου  για  την  Τετάρτη  25  Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα .
Καλούμε τα σωματεία μέλη μας και όλους τους εργαζόμενους τους κλάδου μας, να συμμετέχουν  μαζικά  και  να  διαδηλώσουν  ενάντια  στο  φασισμό  και  σε κάθε μορφή βίας από όπου και αν προέρχεται.

Συναδέλφισσες , Συνάδελφοι,
Υποχρέωση  μας  είναι  να  εστιάσουμε  στην  απομάκρυνση  πολιτικών που  μας οδηγούν σε μονοπάτια «εμφυλίου» και μας αποδυναμώνουν .
Η  αλληλεγγύη και ο κοινός αγώνας των εργαζομένων για την αντιμετώπιση των αυταρχικών  και  βάρβαρων  πολιτικών  που ισοπεδώνουν μέρα με την ημέρα το βιοτικό μας επίπεδο , τα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα , είναι η μόνη λύση .

Υποχρέωση  μας  είναι να μην αφήσουμε να αμαυρωθεί ο αγώνας ενάντια στα μνημόνια και  στους  πολιτικούς  που  τα εφαρμόζουν αλλά αντίθετα να κλιμακωθεί με Γενική απεργία διαρκείας σε όλους τους κλάδους , σε όλη την Ελλάδα .

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΑΡΩΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ Ετοιμάζεται ο ''big brother'' της Εφορίας


Αγώνα δρόμου μέχρι τα Χριστούγεννα δίνουν φορολογούμενοι και λογιστές, που τρέχουν και δεν προλαβαίνουν τις διορίες που διαρκώς αλλάζουν για να δηλώσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν στην εφορία –ετοιμάζεται και νέα για όσες λήγουν την Παρασκευή 27/9 για δηλώσεις Ε9, επανέλεγχο δικαιολογητικών κλπ. 

Παρά τα απανωτά προβλήματα και τις διακοπές σύνδεσης στο δίκτυο του Taxisnet όμως, κυβέρνηση και Τρόικα «τρίβουν τα χέρια τους»  καθώς θεωρούν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι τελικά έτοιμο το νέο περιουσιολόγιο το οποίο «κτίζει» μήνες τώρα ο κ. Χάρης Θεοχάρης (και το οποίο εδώ και σχεδόν 20 χρόνια διακαώς ήθελαν να αποκτήσουν αλλά δεν μπορούσαν όλες οι κυβερνήσεις) βάσει του οποίου, από το 2014 και μετά, θα ελέγχεται on-line ολόκληρη η κινητή και η ακίνητη περιουσία 7 εκατομμυρίων.

Ο φόρτος των στοιχείων που έπρεπε να μπουν στο νέο περιουσιολόγιο ήταν ασύληπτος, για αυτό δεν επαρκούσαν καν οι γραμμές του ΟΤΕ για να μεταφέρουν τα δεδομένα που εισέρρεαν τις ώρες αιχμής στον server της ΓΓΠΣ.

Από το 2014, θα έχει στηθεί πλέον ο αληθινός Big Brother της εφορίας. Με τα στοιχεία που θα έχει, θα καταργηθούν ως περιττά τα αντικειμενικά κριτήρια και τα τεκμήρια, αφού η εφορία θα βλέπει και θα ελέγχει έσοδα, έξοδα, ακίνητα, αυτοκίνητα, καταθέσεις κλπ για κάθε πολίτη. Θα μπορεί έτσι να διενεργεί κάθε είδους διασταύρωση, «παίζοντας» με παραμέτρους που θα «σαρώνουν» κάθε ευρώ που διακινεί. 

Ό,τι δήλωσε και ό,τι δηλώνει επιπλέον τις επόμενες μέρες και εβδομάδες κάθε φορολογούμενος θα χρησιμοποιείται εναντίον του!

Ό,τι δεν δικαιολογείται, θα κατάσχεται σαν προϊόν φοροδιαφυγής.

Ο Big brother είναι πλέον σχεδόν έτοιμος. Στα 6,5 εκατομμύρια των δηλώσεων Ε1 (μαζί με τα συνοδευτικά έντυπα Ε2, Ε3, Ε5 κλπ) έρχονται να προστεθούν οι δηλώσεις Ε9 από 4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι δηλώσεις συνολικά ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια, ενώ το taxisnet δεν δεχόταν ποτέ ως τώρα πάνω από 1,5 - 2 εκατομμύρια δηλώσεις το χρόνο.

Πάνω σε αυτόν τον φόρτο θα πρέπει φέτος να δηλωθούν και οι συγκεντρωτικές τιμολογίων (πελατών-προμηθευτών) για να γίνουν διασταυρώσεις για τις συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών (για πλαστά και εικονονικά κλπ). Και αυτή η διορία που έληγε στα μέσα Οκτωβρίου θα πάρει παράταση, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ.

Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου όμως εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν και δηλώσεις Πόθεν Έσχες. Αν και αυτές θα υποβληθούν χειρόγραφα και όχι μέσω του Taxisnet, θα δώσουν «τροφή» για νέες διασταυρώσεις και ελέγχους με τους οποίους η εφορία θα «ξετινάξει» από τα τέλη του 2013 ή τις αρχές του 2014 τους φορολογυμένους. Με όλες αυτές τις παραμέτρους, ό,τι δεν δηλώνεται κατάσχεαι, μετά τους ελέγχους που θα «τρέχουν» καθημερινά για όλα τα εισοδήματα και για όλους τους φορολογουμένους.

newmoney.gr 
 ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Σκοντάφτει ο διαγωνισμός για ΔΕΠΑ – ΕΛΠΕ

Φωτογραφία για Σκοντάφτει ο διαγωνισμός για ΔΕΠΑ – ΕΛΠΕ
Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της ΔΕΠΑ καθώς μετά τον 
πρώτο διαγωνισμό ο οποίος είχε κηρυχθεί άγονος όλα δείχνουν ότι... η διαδικασία έναρξης του δεύτερου διαγωνισμού πώλησης, τον οποίο όλοι περίμεναν μέχρι τον Νοέμβριο, μετατίθεται για το νέο έτος.

Η Τρόικα σφίγγει τα ζωνάρια παρότι στη χθεσινή συνάντηση με τη διοίκηση του Ταμείου όλα κύλησαν σε θετικό κλίμα, ωστόσο, συζητήθηκε η πρόοδος των αποκρατικοποιήσεων καθώς και οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες αυτές πρέπει να γίνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση της ΔΕΠΑ, από την πλευρά του Ταμείου κρούουν τον κώδωνα τονίζοντας ότι χωρίς να υπάρξει ένα ειδικό πλαίσιο το οποίο θα ρυθμίζει τα χρέη των ιδιωτών προς την εταιρεία, δεν θα δούμε λευκό καπνό και ο διαγωνισμός δεν πρόκειται να προκηρυχθεί καθώς δεν προσεγγίζει το ενδιαφέρον κανενός επενδυτή

Την ίδια ώρα η μη πώληση της ΔΕΠΑ επηρεάζει αρνητικά την διαδικασία πώλησης της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια καθώς η δεύτερη ελέγχει το 35% της πρώτης. Το Ταμείο επιδιώκει να πετύχει την καλύτερη δυνατή προσφορά για τα ΕΛΠΕ κάτι το οποίο θα το πετύχει με την πώληση της ΔΕΠΑ η οποία θα ανέβασε και την αξία της. 



Στην προκειμένη περίπτωση δεν τα ΕΛΠΕ δεν έχουν εισπράξει το 35% από τη Socar για την πώληση της ΔΕΣΦΑ αλλά και η κατάσταση στα πετρελαιοειδή μεταθέτουν την διαδικασία πώλησης.

Όλα τα αυτά βρίσκονται στη σφαίρα των σεναρίων καθώς η Τρόικα πιέζει και στην περίπτωση που συμμεριστεί τις ελληνικές θέσεις και αντί για την αποκρατικοποίηση των ενεργειακών μονάδων τη θέση τους πάρουν άλλα έργα τότε η διαδικασία παίρνει εισιτήριο για το νέο έτος.

ΠΗΓΗ:dealnews.gr

Καύσιμα: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης


Βενζίνη με δελτίο, απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων ή ιδιωτικών αεροσκαφών κ.λπ., ακύρωση δρομολογίων πλοίων, περιορισμός του χρόνου λειτουργίας καταστημάτων και των φωτεινών επιγραφών τους και σειρά άλλων απαγορεύσεων προβλέπει το Σχέδιο Μέτρων Εκτακτης Ανάγκης (ΣΜΕΑ) που εγκρίθηκε με πράξη του υπουργικού συμβουλίου. Με τη συγκεκριμένη απόφαση υλοποιούνται στην ουσία οι προβλέψεις νομοθετικής ρύθμισης που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο με την οποία ενσωματώνονται στο ελληνικό δίκαιο οι κοινοτικές οδηγίες για την ασφάλεια ανεφοδιασμού στην ενέργεια. Στο ΣΜΕΑ αναφέρεται με λεπτομέρεια πότε πρέπει να εφαρμοστούν τα έκτακτα μέτρα για τον εφοδιασμό της αγοράς καυσίμων, πότε εφαρμόζονται εθελοντικά μέτρα, πότε είναι υποχρεωτικά καθώς και πώς συνεργάζονται τα εμπλεκόμενα υπουργεία (Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών, Εσωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Ναυτιλίας κ.λπ.).

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης προβλέπει σειρά εθελοντικών μέτρων, αλλά σε περίπτωση που η κατάσταση με τον ενεργειακό ανεφοδιασμό της χώρας χειροτερέψει, τότε επιβάλλονται υποχρεωτικά μέτρα για μείωση της ζήτησης πετρελαίου όπως: μέτρα περιορισμού της κίνησης των μέσων μεταφοράς (μείωση των ανώτατων ορίων ταχύτητας στους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, στους αυτοκινητόδρομους και στις εθνικές οδούς, περιορισμός της κυκλοφορίας οχημάτων εντός συγκεκριμένων περιοχών, περιοδική κυκλοφορία των οχημάτων αναλόγως του αριθμού κυκλοφορίας τους, περιορισμός της συχνότητας δρομολογίων ή των στάσεων των μέσων μαζικής μεταφοράς, περιορισμός κυκλοφορίας συγκεκριμένων κατηγοριών οχημάτων. Περιλαμβάνεται επίσης η απαγόρευση κίνησης σκαφών αναψυχής και ιδιωτικών αεροσκαφών, η ακύρωση πτήσεων και δρομολογίων πλοίων χωρίς κάποια ελάχιστη πληρότητα (μέσω συνένωσης δρομολογίων και κατόπιν σύμφωνης γνώμης των αρμόδιων κατά περίπτωση δημοσίων υπηρεσιών), η εντατική χρήση των υφιστάμενων αστικών λεωφορείων με φυσικό αέριο, ακόμα και η υποχρεωτική από κοινού μετακίνηση συγκεκριμένου αριθμού επιβατών με οχήματα ιδιωτικής χρήσης.

Το σχέδιο προβλέπει δύο κατηγοριών διαταραχές κατά τις οποίες μπορεί να εφαρμοστούν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης:

Σε μια «τοπική σοβαρή διαταραχή» ή σε μια «διεθνή σοβαρή διαταραχή». Μια «τοπική σοβαρή διαταραχή» προκαλείται από γεγονότα που λαμβάνουν χώρα σε μέρος ή στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας ή σε γειτονικές χώρες ή στις θαλάσσιες διαδρομές από τις οποίες πραγματοποιείται ο εφοδιασμός της χώρας σε πετρέλαιο ή/και πετρελαιοειδή προϊόντα, τα οποία διακόπτουν ή μπορούν να διακόψουν την τροφοδοσία σε πετρέλαιο ή/και πετρελαιοειδή προϊόντα μέρους ή του συνόλου της ελληνικής επικράτειας, στα οποία περιλαμβάνονται ιδίως καταστροφές ή για οποιονδήποτε λόγο διακοπή λειτουργίας εγκαταστάσεων διυλιστηρίου, αποθηκών ή αγωγών μεταφοράς πετρελαίου ή δυσχέρειες στη διακίνηση ή στη μεταφορά πετρελαίου ή πετρελαιοειδών λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, θεομηνιών, ατυχημάτων, περιβαλλοντικών καταστροφών, απεργιών ή συρράξεων.

«Διεθνής σοβαρή διαταραχή» προκαλείται από διεθνή γεγονότα, όπως «εμπόλεμες καταστάσεις, απεργίες, φυσικές καταστροφές ή αποφάσεις πετρελαιοπαραγωγών χωρών να διακόψουν προσωρινά ή μόνιμα την τροφοδοσία καταναλωτριών χωρών, τα οποία περιορίζουν ή αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά την παραγωγή ή τη διακίνηση πετρελαίου προς τις διεθνείς αγορές ή γενικά την προσφορά πετρελαίου ή πετρελαιοειδών». 
 ΠΗΓΗ:dimokratianews.gr

ANAKOINΩΣΗ ΔΑΚΕ


Συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα 23/9 η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΑΚΕ Ι.Τ. και ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η επικύρωση της απόφασης του Προεδρείου για την αυτόνομη κάθοδο της παράταξης στο χώρο των Ελληνικών Πετρελαίων.
Παράλληλα αποφασίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. Ε η ανάκληση λειτουργίας της ΔΑΚΕ-ΕΛΠΕ, λόγω αντικανονιστικής συμπεριφοράς, τάσεων αυτονόμησης και μονομερούς αποφάσεων ορισμένων στελεχών του Δ.Σ. με την απόφαση τους να προσχωρήσουν σε άλλο ψηφοδέλτιο.
Εν όψει των επικείμενων εκλογών του σωματείου, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί πυρήνας ΔΑΚΕ σωματείου ΕΛΠΕ με το διορισμό επτά στελεχών της παράταξης, ενός μέλους του Δ.Σ. του σωματείου και του επικεφαλής της Β’θμιας ΔΑΚΕ Ε.Κ. ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, ώστε να συγκροτήσουν το ψηφοδέλτιο και να έχουν την ευθύνη των διαδικασιών για τις εκλογές.  Ο πυρήνας της ΔΑΚΕ συγκροτείται από τους κάτωθι:
1.Καραμουσάς Δημήτριος Πρόεδρος ΔΑΚΕ Ε.Κ. ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
2. Λουκόπουλος Σπύρος     Μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου ΕΛΠΕ

1. Αλεξίου Αναστάσιος               Μέλος ΔΑΚΕ - ΕΛΠΕ
2. Ατσαλινού Βασιλική               Μέλος ΔΑΚΕ – ΕΛΠΕ
3. Καρατζά Καλλιόπη                 Μέλος ΔΑΚΕ – ΕΛΠΕ
4. Κατσικάρης Κων/νος              Μέλος ΔΑΚΕ – ΕΛΠΕ
5. Κοτλίδας Κων/νος                   Μέλος ΔΑΚΕ – ΕΛΠΕ
6. Λυμπερόπουλος Ιωάννης        Μέλος ΔΑΚΕ - ΕΛΠΕ
7. Μαρκοζάννες Φραντζέσκος    Μέλος ΔΑΚΕ – ΕΛΠΕ

Η απόφαση της Ε.Ε. είναι άμεσα εκτελεστέα, καθ’ ότι κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Β’θμιας και της Γ’θμιας ΔΑΚΕ.

Ο  συν. Κολυβάς Νικόλαος οφείλει να παραδώσει την σφραγίδα, το αρχειακό υλικό και ότι άλλο στοιχείο που εκφράζει την συνδικαλιστική μας παράταξη  (ιστοσελίδες κ.λ.π.) στον Καραμουσά Δημήτριο.

Καλούμε το σύνολο των εργαζομένων στο χώρο των ΕΛΠΕ αλλά πρώτα και κύρια τους ΔΑΚΙΤΕΣ εργαζόμενους να συμβάλλουν στην εκλογική επιτυχία της παράταξης στηρίζοντας το ένα και μοναδικό ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ που θα κατατεθεί στις εκλογές του σωματείου.

Για την Ε.Ε της ΔΑΚΕ Ι.Τ.

     Ο Πρόεδρος                                                                                               Ο Γραμματέας

Νικόλαος Κιουτσούκης                                                                           Αλέξανδρος Κομίνης



Τον Οκτώβριο τα αποτελέσματα της γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ

Πετρελαιοπηγή
Την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη αναμένεται να ανακοινωθούν τα επίσημα προκαταρκτικά αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στη Κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως το υπουργείο του μελετά την ακριβή ημερομηνία που θα δοθούν τα αποτελέσματα στη δημοσιότητα, ενώ όσον αφορά στην ποιότητα και στις ποσότητες των κοιτασμάτων, τόνισε ότι πρέπει η κυβέρνηση να είναι πολύ προσεκτική στο τι λέει αυτή τη στιγμή, σημειώνοντας πως πρέπει να κάνουμε υπομονή ακόμα λίγες μέρες μέχρι την παραλαβή των επίσημων προκαταρκτικών αποτελεσμάτων.

«Είναι πολύ ευαίσθητο θέμα. Αντιλαμβάνεστε περιλαμβάνει και δύο εταιρείες, την ΕΝΙ και την ΤΟΤΑΛ, οι οποίες είναι στα χρηματιστήρια των χωρών τους. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι λέμε και για τις ποσότητες και για την ποιότητα. Αν κάνουμε υπομονή ακόμα μερικές μέρες θα έχουμε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα», είπε.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Μετατίθενται για το 2014 οι διαγωνισμοί για ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ ;


Μπορεί κατά τη χθεσινή συνάντηση τρόικας- ΤΑΙΠΕΔ να συζητήθηκε η πρόοδος του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και ποια είναι τα επόμενα μεγάλα έργα όπως η ΔΕΠΑ και τα λιμάνια, συζητήθηκε ωστόσο και ποιες προϋποθέσεις χρειάζονται προκειμένου αυτά να υλοποιηθούν.

Στην περίπτωση λοιπόν της ΔΕΠΑ, το ΤΑΙΠΕΔ επανέλαβε και πάλι ότι χωρίς μια φόρμουλα που να ρυθμίζει τα σημαντικά χρέη των ιδιωτών προς την εταιρεία, διαγωνισμός δεν πρόκειται να προκηρυχθεί, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θα προσελκύσει κανένα ενδιαφέρον.

Αν και σύμφωνα με τις πληροφορίες η συζήτηση δεν επεκτάθηκε στις λεπτομέρειες, (σσ: οι εκπρόσωποι της τρόικας γνωρίζουν καλά το θέμα), έγινε σαφές ότι μέχρι σήμερα παρόμοια φόρμουλα το ΥΠΕΚΑ, που είναι και το αρμόδιο υπουργείο, δεν έχει βρει.

Μάλιστα, τα τελευταία στοιχεία για την αγορά ηλεκτρισμού, προκαλούν ανησυχία εξαιτίας της ασφυκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί σε σχέση με την ταμειακή ρευστότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ (που κατά το α’ 5μνηνο είχαν παρουσιάσει σταθεροποίηση), το τελευταίο δίμηνο παρουσιάζουν εκ νέου αύξηση, και από 1,2 δισ. ευρώ έχουν ξεπεράσει το 1,3 δισ. ευρώ, πρόβλημα που προφανώς μετακυλίεται σε όλη την ενεργειακή αλυσίδα, φτάνοντας φυσικά και στη ΔΕΠΑ.

Η χθεσινή συζήτηση ΤΑΙΠΕΔ- τρόικας δεν έφτασε τόσο βαθιά. Ειπώθηκε ωστόσο ότι μοναδική προϋπόθεση υλοποίησης με επιτυχία ενός νέου διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ, είναι να βρεθεί ένας τρόπος επίλυσης του θέματος των χρεών προς αυτήν.

«Διαφορετικά, θα οδηγηθούμε ξανά σε μια πώληση με το μαχαίρι στο λαιμό, σε συνθήκες ίσως και χειρότερες από την πρώτη φορά, υπό την έννοια, ότι η δημοσιότητα που πήρε η αποχώρηση της Gazprom από το διαγωνισμό, έκανε γνωστές σε όλους τους εν δυνάμει ενδιαφερόμενους, τις αδυναμίες της ΔΕΠΑ, και ειδικά το θέμα των χρεών της», λέει χαρακτηριστικά άνθρωπος που έχει άμεση εικόνα της κατάστασης.

Το κουβάρι των ΕΛΠΕ

Σε αυτό το σημείο υπεισέρχεται και η υπόθεση ΕΛΠΕ, που ελέγχουν το 35% της ΔΕΠΑ. Στο αρχικό χρονοδιάγραμμα του ελληνικού προγράμματος, η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ δεν ακολουθούσε τυχαία αυτήν της ΔΕΠΑ. Ο στόχος ήταν να μπορέσουν τα ΕΛΠΕ να πουληθούν σε όσο το δυνατό μεγαλύτερη τίμημα, αφού έχοντας μεταβιβάσει το μερίδιό τους στην ΔΕΠΑ, αυτόματα η αξία τους θα ανέβαινε.

Τώρα, ούτε αυτό έχει συμβεί, ούτε τα ΕΛΠΕ έχουν ακόμη εισπράξει τα κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 35% από την πώληση του ΔΕΣΦΑ στη Socar, ούτε το γενικότερο τάιμινγκ για τον κλάδο των πετρελαιοειδών είναι το καλύτερο (σσ: στο α’ 3μηνο παρουσίασε ζημιές μετά από φόρους 78 εκατ. ευρώ), προκειμένου να προκηρυχθεί ένας διαγωνισμός πριν το τέλος του 2013.

«Οι επιλογές λοιπόν και εδώ είναι δύο. ‘Η πώληση με το μαχαίρι στο λαιμό ή πώληση όταν είναι καλύτερες οι συνθήκες. Και εμπάσει περιπτώσει, γιατί να πωληθούν τώρα τα ΕΛΠΕ ; Καλή διοίκηση έχουν, η επόμενη χρονιά τουλάχιστον στο μέτωπο του πετρελαίου θέρμανσης μπορεί να είναι καλύτερη από τη φετινή, γιατί να μην περιμένουμε ακόμη μερικούς μήνες ;», είναι η άποψη στελέχους που παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση.

Φυσικά η ελληνική πλευρά δεν αποφασίζει μόνη της, και τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις πιέσεις της τρόικας για επιτάχυνση του προγράμματος, κ.ό.κ.

Εφόσον οι εκπρόσωποι των δανειστών δεχτούν τις ελληνικές θέσεις, και τη θέση των δύο ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων πάρουν άλλα έργα, δεν αποκλείεται τόσο ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ, όσο και για τα ΕΛΠΕ να μετατεθούν για το 2014.

Διαφορετικά δεν αποκλείεται όπως φοβούνται στελέχη που γνωρίζουν τις δυσκολίες των δύο έργων, το ήδη μπλεγμένο «κουβάρι» με ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ, αντί να ξετυλιχτεί, να μπερδευτεί στην πορεία ακόμη περισσότερο. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr