Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Συνάντηση Γ. Μανιάτη με τη διοίκηση της Edison


Η Edison επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της ως πρώτου ξένου επενδυτή στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας και είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε επενδυτικές ευκαιρίες τόσο στον τομέα του ηλεκτρισμού όσο και των υδρογονανθράκων, όπως επισήμανε η διοίκση της εταιρείας κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη.

Με την ευκαιρία της συνάντησης, η οποία έλαβε χώρα στην κεντρική έδρα της στο Μιλάνο, η Edison επιβεβαίωσε τη σημασία που αποδίδει στην Ελλάδα, μέσα στα πλαίσια της στρατηγικής ανάπτυξης του Ομίλου. 

"Αποτελεί τιμή για την Edison" δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Bruno Lescoeur, "να φιλοξενεί στην ιστορική της έδρα τον Υπουργό κ. Μανιάτη και την ελληνική αντιπροσωπεία κατά τον τερματισμό των εορταστικών εκδηλώσεων για την 130η επέτειο της ίδρυσής της. 

Ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την παρουσία μας ως πρώτου ξένου επενδυτή στον ελληνικό ενεργειακό τομέα και να διαπιστώσουμε την πρόοδο που σημειώθηκε σε πολλά σημαντικά θέματα. 

Εκτός από την παγιωμένη παρουσία στην αγορά ηλεκτρισμού, όπου η Edison προσβλέπει σε περαιτέρω ευκαιρίες ανάπτυξης, επιβεβαιώσαμε στον κ. Υπουργό τη δέσμευσή μας για την έρευνα υδρογονανθράκων, αναγγέλλοντας τη συμμετοχή της Edison στο νέο bid round ερευνών και για την υλοποίηση των αγωγών φυσικού αερίου IGI και IGB που αναπτύσσουμε από κοινού με την ΔΕΠΑ. 

Οι υποδομές αυτές θα προσφέρουν στην Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια σημαντική πρόσβαση στα νέα μεγάλα αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Πιστεύουμε ότι είναι μία στρατηγική ευκαιρία για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες και βεβαίως μία ευκαιρία για να καταστεί ποιο γρήγορο και ποιο ανταγωνιστικό το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου".

«Είμαι ευτυχής που επισκέφθηκα την έδρα της Edison με τη ευκαιρία μιας τόσο σημαντικής επετείου για αυτή την ιστορική εταιρεία, δήλωσε από την πλευρά του ο Υπουργός κ. Μανιάτης. 

Είχα τη δυνατότητα να διαπιστώσω την πορεία υλοποίησης διαφόρων σημαντικών πρωτοβουλιών και να επιβεβαιώσω την υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης στα επενδυτικά σχέδια που η Edison προωθεί μέσω σταθερών συνεργασιών με μεγάλες ελληνικές εταιρείες.

Ιδιαίτερα, υπογράμμισα στη Διοίκηση της Edison την μεγάλη σημασία που η Κυβέρνησή μας αποδίδει στο σταδιακό άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και στην Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος της Ελλάδας της Βαλκανικής χερσονήσου και της ιταλικής αγοράς. 

Στα πλαίσια αυτά, επανέλαβα στη Διοίκηση της Edison την απόλυτη δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ταχεία υλοποίηση του IGB και του IGI. 

Παράλληλα με την προώθηση της ανάπτυξης του αγωγού EAST-MED, ο IGB αποτελεί βασική στρατηγική επιλογή για τα Βαλκάνια, ενώ ο IGI Ποσειδών θα διασφαλίσει τη εξαγωγή στην Ιταλία των νέων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο, στα πλαίσια της ελεύθερης και πλήρως ανταγωνιστικής ανάπτυξης των νέων οδεύσεων φυσικού αερίου». 

Ο Υπουργός Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο Μιλάνο για να συμμετάσχει στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισκέφθηκε σήμερα την κεντρική έδρα της Edison στο Μιλάνο και συναντήθηκε με τη Διοίκηση του Ομίλου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία εκπροσωπήθηκαν όλοι οι επιχειρηματικοί τομείς του Ομίλου που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, συζητήθηκαν τα κυριότερα θέματα που συνδέονται με την πορεία του ενεργειακού τομέα της χώρας, όπως η έρευνα υδρογονανθράκων, η ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρισμού και η υλοποίηση των στρατηγικής σημασίας οδεύσεων φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και την Ιταλία. 

Η Διοίκηση της Εdison εξήρε την σπουδαιότητα της Ελλάδας στη συνολική της δραστηριότητα, επισημαίνοντας:

- την παγιωμένη πλέον παρουσία στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στον οποίο ο Όμιλος συμμετέχει με σημαντικές επενδύσεις και θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση ήδη από το 2008 μέσω της Elpedison - σύμπραξη με την Ελληνικά Πετρέλαια και την Ελλάκτωρ - στη χονδρεμπορική αγορά και στην αγορά λιανικής πώλησης,

- τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων με την απόκτηση της άδειας για έρευνα στον Δυτικό Πατραϊκό, σε συνεργασία με την Ελληνικά Πετρέλαια και την Petroceltic. 

Ιδιαίτερη προσοχή αποδίδεται από την Εdison και στην συνεργασία με την ΔΕΠΑ για την υλοποίηση υποδομών στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου IGB και ΙGI που βρίσκονται σε προωθημένο στάδιο υλοποίησης και βεβαίως η μελέτη σκοπιμότητας για τον αγωγό EAST-MED.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Αθήνα προς Άγκυρα: Υποχρέωσή σας ο σεβασμός της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου


Προς την Τουρκία μήνυμα ότι τόσο η ευρωπαϊκή της πορεία όσο και η πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό εξαρτάται από τη συμπεριφορά της στέλνει ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας στην απάντηση της ελληνικής πλευράς στα όσα προκλητικά υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή.

Η Άγκυρα όχι μόνο χαρακτηρίζει «πρόκληση» της ελληνοκυπριακής πλευράς τις έρευνες και τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά φτάνει και στο σημείο να ζητά την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Κούτρα έχει ως εξής: «Η Τουρκία γνωρίζει, και πάντως οφείλει να γνωρίζει, ότι ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υποχρέωση όλης της διεθνούς κοινότητας. Η Κύπρος δεν αντέχει καμία περαιτέρω παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Από τη συμπεριφορά της Τουρκίας εξαρτάται και η ευρωπαϊκή της πορεία και η πορεία των διαπραγματεύσεων στη Κύπρο».


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Facebook: Κυκλοφορεί νέος επικίνδυνος ιός


Ένας νέος ιός έχει κάνει την εμφάνιση του τις τελευταίες μέρες στο facebook.

Οπως μπορεί να έχετε παρατηρήσει, πολλές φορές στα Post σας, φαίνεται οτι "φίλοι" σας, σας ενθαρύνουν να κάνετε ένα κλικ σε ένα λινκ που σας επιτρέπει να αλλάξετε το χρώμα του Facebook στο προφίλ σας.

Το μήνυμα είναι το παρακάτω: Select your favourite color scheme for facebook layout. https://apps.facebook.com/themescoloe?ref=954 


ΠΗΓΗ:
defencenet.gr

Ξεκινούν έλεγχοι made in USA από την εφορία

Ξεκινούν έλεγχοι made in USA από την εφορία
Τους πρώτους φακέλους μεγάλων φορολογικών υποθέσεων που θα ελεγχθούν με το αμερικανικό σύστημα άρχισαν να ανοίγουν έναν προς έναν οι ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με την Ημερησία, οι έλεγχοι made in USA ξεκίνησαν και οι φορολογούμενοι θα πρέπει πλέον να ξεχάσουν τον παραδοσιακό τρόπο υπολογισμού και φορολόγησης των εισοδημάτων που δήλωναν μέχρι σήμερα στην εφορία. Πολλοί ενδεχομένως θα χάσουν και τον ύπνο τους αφού στο «μικροσκόπιο» των φορο-ελεγκτών θα βρεθούν ακόμη και τα χρήματα που δαπανούν για καταναλωτικές συνήθειες μέχρι και τα ποσά που ξοδεύουν για αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχεία.

Κοσμήματα, έργα τέχνης, συλλογές και άλλα τιμαλφή που η αξία τους υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ, τραπεζικές καταθέσεις, ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, δάνεια, υποθήκες, επενδύσεις, διαθέσιμα μετρητά καθώς και όλα τα έσοδα και οι καταναλωτικές δαπάνες ακόμη και τα αεροπορικά εισιτήρια και τα χρήματα που πληρώνει κάποιος στα ξενοδοχεία θα προσδιορίζουν πλέον το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα των φορολογουμένων.

Το μοντέλο των φορο-ελέγχων για την αποκάλυψη και φορολόγηση των «κρυφών» εισοδημάτων αλλάζει πλέον ριζικά. Η εφορία ακολουθώντας την αμερικανική συνταγή θα προσδιορίζει τα πραγματικά εισοδήματα των φορολογουμένων με έμμεσο τρόπο λαμβάνοντας υπόψη όλα τα έσοδα και τα έξοδά του, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) και τις καταθέσεις του στις τράπεζες. Πρόκειται για τις «έμμεσες τεχνικές ελέγχου».

Με βάση τα στοιχεία αυτά θα προσδιορίζονται τα φορολογητέα εισοδήματα και εφόσον αυτά υπερβαίνουν τα δηλωθέντα εισοδήματα τότε ο φορολογούμενος θα καλείται να πληρώσει πρόσθετο φόρο εισοδήματος.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Αντικύθηρα: σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις κρατούνται μυστικές


Μπορεί η Αμφίπολη να έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας, ωστόσο πολύ σημαντικές αρχαιολογικές έρευνες λαμβάνουν χώρα στα ανοιχτά των Αντικυθήρων όπου αρχαιολόγοι δύτες της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του ωκεανογραφικού Ινστιτούτου της Μασσαχουσσέτης πραγματοποιούν έρευνες στο γνωστό ναυάγιο, αλλά και σε ένα δεύτερο.

Μάλιστα, τα μέχρι στιγμής ευρήματα χαρακτηρίζονται πολύ σημαντικά, αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί..

Την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση στα Κύθηρα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τις υποθαλάσσιες έρευνες που ξεκίνησαν στις 15 Σεπτεμβρίου, παρουσία πλήθους επιστημόνων και εκπροσώπων του Τύπου.

Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι δύτες δεν προέβησαν σε ανακοινώσεις. Ο λόγος, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», Πάνος Λασκαρίδης, – εκ των χορηγών της αρχαιολογικής αποστολής– είναι ότι η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού απαγόρευσε την προγραμματισμένη ανακοίνωση, ώστε η παρουσίαση των ευρημάτων να γίνει στην Αθήνα τις προσεχείς ημέρες, από τον ίδιο τον υπουργό Κώστα Τασούλα.

Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις οι ανακοινώσεις θα μετατεθούν για τις 9 Οκτωβρίου, ημερομηνία που πιθανότατα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφθεί το νησί για να ενημερωθεί σχετικά με την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών – επίσκεψη που αρχικά επρόκειτο να γίνει σήμερα, Σάββατο αλλά αναβλήθηκε εν όψει της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης που ξεκινάει τη Δευτέρα στη Βουλή.

Τα ευρήματα, πάντως, χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς σημαντικά και τα συμπεράσματα ακόμη σημαντικότερα.

Οι ενδείξεις δείχνουν ότι το ρωμαϊκής εποχής ναυάγιο από το οποίο προέρχονται τόσο ο διάσημος και αινιγματικός μηχανισμός των Αντικυθήρων, όσο και ο εντυπωσιακός χάλκινος Έφηβος έχουν να δώσουν πολλές πολύτιμες πληροφορίες, ενώ οι αρχαιολόγοι κάνουν λόγο και για εντοπισμό μεγάλου μεγέθους χάλκινων αγαλμάτων.

Στη σύγχρονη έρευνα χρησιμοποιήθηκαν και σύγχρονα μέσα –οι ισχυρότεροι σύμμαχοι των δυτών και των αρχαιολόγων που επιχειρούν τη νέα εξερεύνηση είναι το ρομπότ χαρτογράφησης Sirius και η επαναστατική στολή Exosuit -ουσιαστικά ένας εξωσκελετός από αλουμίνιο, η οποία τους επιτρέπει να παραμείνουν για πολύ περισσότερη ώρα και να κινηθούν πιο άνετα σε πολύ μεγάλα βάθη.

—Οι καταδύσεις στα Αντικύθηρα

Το ναυάγιο είχε ανακαλυφθεί τυχαία από σφουγγαράδες το 1900 σε βάθος 55 μέτρων. Τότε ανελκύθηκαν με τα μέσα της εποχής ο μηχανισμός των Αντικυθήρων και μοναδικά αριστουργήματα, όπως τα αγάλματα του εφήβου των Αντικυθήρων και του Φιλοσόφου.

Έκτοτε, το ναυάγιο των Αντικυθήρων εξερευνήθηκε το 1976 από τον διάσημο γάλλο εξερευνητή Ζακ Υβ Κουστώ. Ο μοναδικός Έλληνας, που όχι μόνο έλαβε μέρος στις πολύμηνες τότε υποβρύχιες έρευνες με το Καλυψώ αλλά είχε και την εποπτεία όλης της επιχείρησης, ήταν ο αρχαιολόγος -αυτοδύτης και πρώην γενικός διευθυντής αρχαιοτήτων Λάζαρος Κολώνας.


ΠΗΓΗ:econews.gr

Πλεόνασμα… χρεών

Πλεόνασμα... χρεών

Λογιστικά και αντιστρόφως ανάλογα με τα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας είναι τα λίγα «θετικά» αποτελέσματα της μνημονιακής κυβερνητικής πολιτικής, όπως αυτό για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, στο οκτάμηνο του έτους εμφανίζεται πλεόνασμα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η οικονομία βρίσκεται σε τέλμα και τα νοικοκυριά είναι χρεοκοπημένα.
Μόνο όσοι αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία ανέρχονται σε 2,5 εκατ., χωρίς δηλαδή να υπολογίζονται οι οφειλέτες των τραπεζών, με τους 200.000 εξ αυτών να προστίθενται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Αύξουσα παραμένει η τάση και των χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, τα οποία τον Αύγουστο έφτασαν τα 4,67 δισ. ευρώ.
Όλα αυτά σκιαγραφούν μια εκρηκτική κατάσταση, η οποία μπορεί να αποτυπωθεί και από ένα μόνο στοιχείο: Ήδη οι προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ ξεπερνούν τις 50.000.


ΠΗΓΗ:jodigraphics.net

Σκληρή απάντηση της Κύπρου για την ΑΟΖ

Σκληρή απάντηση της Κύπρου για την ΑΟΖ
Με σοβαρές επιπτώσεις στη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό, εάν οι τουρκικές προκλήσεις συνεχιστούν στην Κυπριακή ΑΟΖ και υπάρξει παρενόχληση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, προειδοποιεί η κυπριακή κυβέρνηση.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «η παρενόχληση, με οιονδήποτε τρόπο, της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών».

Ο ίδιος ανέφερε πως την Παρασκευή το βράδυ η Τουρκία εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX), με την οποία δεσμεύει κάποιες περιοχές εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως άμεσα η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε οδηγία με την οποίαν αποδείκνυε το παράνομο της τουρκικής οδηγίας.

Το θέμα, σημείωσε, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, αφού παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και δικαιώματα της εταιρείας ENI-KOGAS που δραστηριοποιείται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, μετά από συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία.


ΠΗΓΗ:zougla.gr

Κυπριακή ΑΟΖ: Στέλνουν το Barbaros στα νότια για επίδειξη δύναμης [χάρτης]


Η Τουρκία, έχοντας αποτύχει να παρεμποδίσει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις που έγιναν στο κοίτασμα «Αφροδίτη» και συνεχίζονται στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» στη Κυπριακή ΑΟΖ, προσπαθεί να δείξει ότι έχει παρουσία στην περιοχή στέλνοντας πάλι το ερευνητικό πλοίο Barbaros στα νότια της Κύπρου.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιήσει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, ακύρωσε το πρόγραμμα του και προσανατολίζεται σε πλου στη νότια περιοχή.

Σε ναυτική προειδοποίηση NAVTEX που εξεδόθη η Τουρκία έχει δεσμεύσει από τις 14 Οκτωβρίου θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά της Αμμοχώστου - Λάρνακας - Λεμεσού.

Η περιοχή βρίσκεται σε διεθνή ύδατα (έξω από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου) και εκτός του χώρου που έχει δεσμευθεί από τη Κυπριακή Δημοκρατία για τις γεωτρήσεις του πλοίου - γεωτρύπανο Saimem 10000. Στη περιοχή βρίσκεται και φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που παρακολουθεί τις έρευνες από απόσταση.

Μέχρι στιγμής οι έρευνες που γίνονται για λογαριασμό της Κύπρου εντός της ΑΟΖ της δεν έχουν παρεμποδιστεί από τη Τουρκία και κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να γίνει όπως έχουν διαβεβαιώσει τη Λευκωσία και οι ΗΠΑ. Η τουρκική παρουσία όπως εκτιμάται έχει να κάνει με θέματα εσωτερικής κατανάλωσης, αφού επί της ουσίας δεν επιτυγχάνει κάποια ανατροπή.

Η Τουρκία αισθάνεται πως η συμφωνία της Ελλάδας και της Κύπρου με την Αίγυπτο, την απομονώνει και περιορίζει την όποια επιτυχία των διεκδικήσεων της στην πλούσια σε φυσικό αέριο περιοχή.

Η πορεία του Barbaros



ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Καφε Μπαρ "Το πρωτογενές πλεόνασμα"



ΠΗΓΗ:jodigraphics.net

Αιολικά εγκλήματα κατά της ελληνικής φύσης καταγγέλλει η Κομισιόν


Τον κώδωνα του κινδύνου για τη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων στη χώρα μας κρούει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή που απέστειλε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Κομισιόν εξέτασε καταγγελίες για συγκεκριμένα αδειοδοτημένα ή εν λειτουργία αιολικά πάρκα στην Εύβοια και στην Κρήτη και διαπίστωσε παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αυθαιρεσίες και σοβαρές παραλείψεις εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ κατά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί την αδειοδότηση και λειτουργία αυτών των αιολικών πάρκων και ζητά από το ελληνικό κράτος την κατάθεση νέων μελετών περιβαλλοντικών όρων, αλλά και τη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία στα κριτήρια έγκρισης. Με άλλα λόγια, το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΧΣΑΑ) για τις ΑΠΕ είναι κυριολεκτικά στον αέρα.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι ελληνικές Αρχές  ”παραδέχονται πως σε ό,τι αφορά το ΕΠΧΣΑΑ για τις ΑΠΕ, λόγω του εθνικού του χαρακτήρα, δεν λαμβάνει υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο (π.χ. περιοχές Natura 2000 και τους στόχους διατήρησής τους) επί του οποίου μεριμνά το άρθρο της προαναφερόμενης οδηγίας”.

—Εύβοια

Στην περίπτωση της Εύβοιας, η Κομισιόν δέχτηκε καταγγελίες για 42 εν λειτουργία και υπό σχεδιασμό αιολικά πάρκα από διάφορες εταιρείες. Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι ελληνικές αρχές παραβιάζουν το άρθρο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τους οικότοπους και την άγρια πανίδα και χλωρίδα (92/43/ΕΟΚ), καθώς δεν έλαβαν υπόψη σε κανένα στάδιο της διαδικασίας τις σωρευτικές επιπτώσεις των διαφόρων έργων.

Τα 42 πάρκα αντιστοιχούν σε 427 ανεμογεννήτριες, οι 398 εκ των οποίων βρίσκονται εντός προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 και μαζί με αυτές, τα συνοδά έργα (δρόμοι, καλώδια, θάλαμοι ελέγχου κ.λπ.).

—Κρήτη

Στην περίπτωση της Κρήτης, η Επιτροπή εξέτασε καταγγελίες για τις επιπτώσεις του αιολικού δικτύου σε περιοχές Natura 2000 του νησιού όπου ενδημούν πέντε αρπακτικά πτηνά υπό καθεστώς προστασίας.

Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι από τα 51 εν λειτουργία και σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα στην Κρήτη οκτώ λειτουργούν, τρία διαθέτουν άδεια εγκατάστασης και 40 άδεια παραγωγής. Από αυτά, τα 41  βρίσκονται σε περιοχές Natura 2000 (505 από τις 579 ανεμογεννήτριες) αλλά λειτουργούν μόνο 58 ανεμογεννήτριες.

Επίσης, γίνεται αναφορά σε σχετική επιστολή του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης όπου αναφέρεται ότι «οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης ακολουθούνται μεμονωμένα για κάθε αιολικό σταθμό, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ο αριθμός και η θέση των ήδη λειτουργούντων και χωρίς να εκτιμάται η συσσωρευτική δράση τους στο περιβάλλον».

Μάλιστα, το Τμήμα Περιβάλλοντος θεωρεί ότι η υλοποίηση όλων αυτών των σχεδιαζόμενων αιολικών σταθμών «είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει μια μη αναστρέψιμη κατάσταση υποβάθμισης, δεδομένου ότι παράλληλα απαιτείται μια σειρά συνοδών έργων».

—Τι λέει η Κομισιόν για το χωροταξικό των ΑΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει στις ελληνικές αρχές ότι η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), στην οποία υποβλήθηκε το ΕΠΧΣΑΑ για τις ΑΠΕ, «δεν αναφέρει τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά των περιοχών Natura 2000, για τα οποία οι επιπτώσεις ενδέχεται να είναι σημαντικές», ούτε καταγράφει τα υφιστάμενα περιβαλλοντικά προβλήματα, παραβιάζοντας έτσι άρθρο της ευρωπαϊκής οδηγίας 2001/42/ΕΚ, ενώ δεν αναλύονται οι πιθανές σωρευτικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Κατά την άποψη της Επιτροπής, η μελέτη θα έπρεπε να έχει περισσότερες πληροφορίες.

«Το ΕΠΧΣΑΑ για τις ΑΠΕ διαμορφώνει μόνο ένα πολύ γενικό στρατηγικό πλαίσιο για την ανάπτυξη ΑΠΕ, χωρίς ωστόσο να περιέχει επιχειρησιακές και ειδικές στρατηγικές κατευθύνσεις που να λαμβάνουν υπόψη τις οικολογικές απαιτήσεις του δικτύου Natura 2000 σε εθνικό επίπεδο», επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και δηλώνει ότι οι γενικές κατευθύνσεις και πληροφορίες της ΣΜΠΕ θα πρέπει να συμπληρωθούν σε περιφερειακό επίπεδο με την υποβολή των διαφόρων περιφερειακών πλαισίων χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης στη διαδικασία της μελέτης.

«Οι ελληνικές αρχές [...], έχοντας συμφωνήσει ως προς το σχέδιο χωρίς να έχουν βεβαιωθεί ότι δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα των εν λόγω περιοχών παραβίασαν το άρθρο 6 και το άρθρο 7 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ», επισημαίνεται στην επιστολή. Στο άρθρο 6 αναφέρεται ότι «κάθε σχέδιο, μη άμεσα συνδεόμενο ή αναγκαίο για τη διαχείριση του τόπου, το οποίο όμως είναι δυνατόν να επηρεάζει σημαντικά τον εν λόγω τόπο, καθεαυτό ή από κοινού με άλλα σχέδια, εκτιμάται δεόντως ως προς τις επιπτώσεις του στον τόπο». Για τη συμμόρφωση με αυτό το άρθρο, η Επιτροπή καλεί τις ελληνικές αρχές να προβληματιστούν σχετικά με δύο επιστημονικές δημοσιεύσεις:

Συμπερασματικά, η Επιτροπή θεωρεί ότι οι περιπτώσεις της Εύβοιας και της Κρήτης, με την ανάπτυξη πλειάδας ανεξάρτητων έργων, των οποίων οι σωρευτικές επιπτώσεις στις περιοχές Natura 2000 δεν λαμβάνονται υπόψη, αναδεικνύουν το σημαντικό πρόβλημα απουσίας στρατηγικού σχεδιασμού για τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα.

—Συμμόρφωση

Για τη συμμόρφωση με το άρθρο 6 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ , η Επιτροπή καλεί τις ελληνικές αρχές να προβληματιστούν σχετικά με δύο επιστημονικές δημοσιεύσεις:

Η πρώτη είναι της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας του Ιανουαρίου 2010 για τον προσδιορισμό και τη χαρτογράφηση των περιοχών της Ελλάδας που είναι οι πιο ευαίσθητες στην εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών πάρκων από ορνιθολογική σκοπιά και από σκοπιά βιοποικιλότητας και η οποία καθορίζει ζώνες αποκλεισμού αιολικών.

Η δεύτερη είναι μελέτη (Σεπτέμβριος 2013) που διεξήγαγε το WWF στην περιοχή της Θράκης, για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στα αρπακτικά και βάσει αυτής εκπονήθηκαν κατευθυντήριες γραμμές ορθού χωροταξικού σχεδιασμού στη Θράκη, δηλαδή προτείνονταν ζώνες αποκλεισμού.

Μπορείτε να διαβάσετε την επιστολή που έφερε στο φως η “Εφημερίδα των Συντακτών” εδώ.


ΠΗΓΗ:econews.gr

Νέα Τεράστια Πρόκληση από την Τουρκία…. Αίτημα για παύση των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ…

Νέα Τεράστια Πρόκληση από τα τουρκάκια…. Αίτημα για παύση των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ… Που είστε ανθέλληνες πολιτικοί;
Έχουν ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικότητας… Κι όμως, ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση τους χαϊδεύουν από πάνω και τα αυτιά… Αντί να προασπίσουν τα δίκαια συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου απέναντι στους «γείτονες» κοιμούνται (σκόπιμα) τον ύπνο του δικαίου… Και τα τουρκάκια δεν χάνουν ευκαιρία να προκαλούν και να ξαναπροκαλούν με ότι μέσο διαθέτουν… Σαμαροβενιζέλοι και Ανα(ν)στασιάδης… Πιο ανθέλληνας πεθαίνεις…

Την διεθνή κοινότητα καλεί το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών να εμποδίσει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις τις Κυπριακής Δημοκρατίας για φυσικό αέριο χαρακτηρίζοντας την στάση της ε/κ πλευράς “προκλητική”. Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι μέχρι τότε θα στηρίξει τις έρευνες για φυσικό αέριο και γεώτρηση στα κατεχόμενα.

Στην ανακοίνωσή του την οποία δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «παρακολουθείται με ανησυχία η συνέχιση των μονομερών ερευνών της ε/κ διοίκησης της νοτίου Κύπρου για υδρογονάνθρακες στην λεγόμενη περιοχές ΑΟΖ χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις συγκεκριμένες και λεπτομερείς προτάσεις της τ/κ πλευράς που έχει υποβάλει για τον δίκαιο διαμοιρασμό».

«Υποστηρίζουμε τα σημεία που ανέφερε στην δήλωσή του στις 3 Οκτωβρίου 2014 το υπουργείο της ΤΔΒΚ σχετικά με την έναρξη νέας γεώτρησης της ε/κ διοίκησης αυτή τη φορά στο οικόπεδο 9. Ο στόχος και η προτεραιότητα της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς να επιτευχθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα που συνεχίζεται εδώ και 50 χρόνια όπως συζητείται στις διαπραγματεύσεις στη βάση της ουσιαστικής ιδρυτικής βούλησης των δύο λαών στο νησί, της πολιτικής ισότητας και της κοινής ιδιοκτησίας του νησιού», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «η εγγυήτρια δύναμη Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την εποικοδομητική της στάση όπως και μέχρι σήμερα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος».

«Ωστόσο περιμένουμε η ε/κ πλευρά να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μόνος ιδιοκτήτης του νησιού, να τερματίσει τις μονομερείς έρευνες και να υιοθετήσει αντίληψη ενός νέου συνεταιρισμού. Ελπίζουμε ότι η ανεύθυνη στάση αυτή της ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου να μην επηρεάσει αρνητικά τις περιεκτικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος το οποίο έγινε αποδεχτό στις 11 Φεβρουαρίου και που αναμένουμε ότι θα φέρουν αποτέλεσμα σύντομα», αναφέρεται στην ανακοίνωση .

«Ευχόμαστε ότι όλοι θα μοιραστούν το νερό που θα φέρουμε μέχρι το τέλος του έτους στην ΤΔΒΚ, τις φυσικές πηγές του νησιού, τις ευκαιρίες που θα εμφανιστούν μετά τις λύση διασφαλίζοντας τον στόχο για ένα καλύτερο μέλλον και στις δύο πλευρές», σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει πως «ωστόσο όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένως, εάν η προτεραιότητα της ε/κ πλευράς είναι αντί για τον συνεταιρισμό και τον δίκαιο διαμοιρασμό, να κινηθεί μονομερώς για τις φυσικές πηγές αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό σε καμιά περίπτωση».

«Καλούμε την διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί για να εμποδίσει την προκλητική στάση της ε/κ πλευράς και τα μονομερή της βήματα», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ και προσθέτει ότι μέχρι να γίνει αυτό θα στηρίξουν όλα τα βήματα που θα κάνει η ΤΔΒΚ ώστε να γίνουν οι απαραίτητες σεισμικές έρευνες και να διευκρινιστεί η περιοχή που θα σταλεί πλατφόρμας γεώτρησης ώστε να διασφαλιστούν τα ουσιαστικά δικαιώματα της πάνω σε αυτές τις πηγές».

«Το υπουργείο εξωτερικών της ΤΔΒΚ με γραπτή ανακοίνωσή του στις 3 Οκτωβρίου είχε επικρίνει τις παράνομες έρευνες υδρογονανθράκων της Ε/κ διοίκησης στην Μεσόγειο χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα των Τ/κ στο νησί και είχε χαρακτηρίσει ως `ανησυχητική εξέλιξη` την έναρξη εργασιών γεώτρησης του πλοίου SAIPEM 10000 στο οικόπεδο 9 το οποίο βρίσκεται στην περιοχή οικοπέδων της λεγόμενης ΑΟΖ», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 
sigmalive


ΠΗΓΗ;hellasforce.com

Σχέδιο ΕΛΠΕ-ΜΟΤΟR OIL για ιδιωτικό ΙΕΚ . Ετοιμάζουν το φυτώριο των αυριανών στελεχών τους

Στηρίζουν ενεργά κάθε χρόνο την εκπαίδευση χιλιάδων φοιτητών στο τομέα των καυσίμων,όμως φαίνεται ότι θέλουν να επεκταθούν και να ασχοληθούν πιο ενεργά,επενδύοντας στην σωστή εκπαίδευσή τους!
Ο λόγος για τους κολοσσούς στο κλάδο των πετρελαιοειδων , ΕΛΠΕ και ΜΟΤΟRΟΙL,οι οποίοι έχουν προχωρήσει στο σχεδιασμό για να ιδρύσουν από κοινού-εξασφαλιζοντας όλα τα εφόδια και την απαραίτητη τεχνογνωσία-ίδρυμα επαγγελματικης κατάρτισης και εκπαίδευσης,των αυριανών στελεχών τους .
Με ενεργή συμμετοχή σε ιδιωτικά κολέγια και χορήγηση υποτροφιών στους κλάδους της μηχανικής και μηχανολογίας(χημικής και ηλεκτρολογιας ),καθώς και παροχή πρακτικής άσκησης στο χώρο των διυλιστηρίων,τα ΕΛΠΕ έδειχναν παροδοσιακα,το επρακτο ενδιαφέρον τους για την εξειδίκευση του νέου αίματος εργαζομένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες ,όπως ο κ,Κωστοπουλος είχε αναφέρει επανειλημμενως σε δηλώσεις του,τα διυλιστήρια Αθηνών ,Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης προσπαθούν να δώσουν υπόσταση στο όραμά τους,που δεν είναι άλλο από την δημιουργία ενός Ιδρύματος Επαγγελματικης Κατάρτισης,το οποίο θα αποτελέσει το,< φυτώριο>από το οποίο θα εξάγεται το ανθρώπινο δυναμικό που θα στελεχώνει τις επιχειρήσεις τους.
Το project που επεξεργαζονται οι εταιρείες είναι εναρμονισμενο με τα διεθνή πρότυπα,που δίνει έμφαση στην εξειδικευση των φοιτητών σε κρίσιμους τομείς,όπως η διύλιση και επεξεργασία καυσίμων.Έτσι θα,παρακάμπτεται η περίοδος προσαρμογής,και οι rookies θα <μπαίνουν>έτοιμοι στην παραγωγική διαδικασία.


ΠΗΓΗ:ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΞΕΛΙΞΗ

Σε 40.000 σελίδες είναι αποτυπωμένο το ασφαλιστικό της Ελλάδας! - Η αποθέωση της γραφειοκρατίας


Εκπλήξεις επεφύλασσε η έως τώρα καταγραφή των νόμων και των διατάξεων, που συνθέτουν το νομικό πλαίσιο που διέπει την κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα, η οποία ολοκληρώνεται σταδιακά από το υπουργείο Εργασίας.

Πρόκειται για ένα «τιτάνιο έργο, που δεν θα πίστευε κανένας», ανέφερε μιλώντας την προηγούμενη Παρασκευή στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το υλικό το οποίο αποτυπώθηκε, καλύπτει τη χρονική περίοδο από το 1940 έως σήμερα και αφορά σε 80 υφιστάμενα και συγχωνευθέντα ταμεία, τομείς και κλάδους (κύριας ασφάλισης, επικουρικής, χορήγησης εφάπαξ, κάλυψης ασθένειας).

Συνολικά, συγκεντρώθηκαν, καταγράφηκαν και ταξινομήθηκαν 5.436 νόμοι, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις και ερμηνευτικές εγκύκλιοι. Επίσης συγκεντρώθηκαν 2.800 Δικαστικές Αποφάσεις και 26 Διατάξεις Κοινοτικού & Διεθνούς Δικαίου.

Για την καταγραφή, απαιτήθηκαν έως τώρα, 38.495 σελίδες νόμων, καταστατικών διατάξεων κανονισμών ασφάλισης και παροχών των ασφαλιστικών ταμείων, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «από την κατάσταση αυτή έχαναν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι εργαζόμενοι, ενώ οι μόνοι κερδισμένοι ήταν εκείνοι που ονομάζουμε ειδήμονες του ασφαλιστικού. Όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή θα εκπλαγείτε».

Πράγματι, η έως σήμερα καταγραφή, επεφύλασσε εκπλήξεις, καθώς εντοπίστηκαν ειδικές φωτογραφικές διατάξεις, όπως αυτή που καθιερώνει διαφορετικό ύψος σύνταξης ΙΚΑ, αρκετά υψηλότερης σε όσους διετέλεσαν διοικητές του ταμείου τουλάχιστον για μία διετία.

Βρέθηκαν ακόμη, διατάξεις νομοθετημάτων που παραμένουν σε ισχύ έως σήμερα, ενώ αφορούν ζητήματα που έχουν ξεπεραστεί πολλές δεκαετίες πριν. Ανάμεσά τους, νομοθετήματα όπως ο κανονισμός περί εγκρίσεως προσωρινής αποτίμησης βασικών ειδών φυματικών ασφαλισμένων του ΙΚΑ που θεσπίστηκε σε μια εποχή που η φυματίωση βρισκόταν σε έξαρση στην Ελλάδα, το άρθρο 32 του Κανονισμού Ασφάλισης ΙΚΑ με τίτλο «Ασφαλισμένοι Ε. Λ. Κ. Α. Δ.» που προβλέπει την εξαγορά του χρόνου των ημερών εργασίας που αναγνωρίζονταν στην ασφάλιση του ΙΚΑ υπέρ των Ασφαλισμένων του Ειδικού Λογαριασμού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δωδεκανήσου (Ε. Λ. Κ. Α. Δ.) ο οποίος έχει καταργηθεί από το 1951, αλλά και το άρθρο 99 του Κανονισμού Ασφάλισης ΙΚΑ που αφορά στη διαδικασία ασφάλισης των τεχνιτών μαθητών Μικτών Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως (Μ.Ο.Μ.Α.), η οποία έχει καταργηθεί από το 1992.

Η καταγραφή της νομοθεσίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας επιλεγμένων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφαλίσεων». Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, έχει ήδη ολοκληρωθεί το 50% του έργου, το οποίο, σύμφωνα με το σχεδιασμό αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2015. Έως τον ερχόμενο Μάρτιο, αναμένεται να έχει παραδοθεί η ποιοτική αξιολόγηση της υφιστάμενης νομοθεσίας και νομολογίας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ακολουθήσει η εκπόνηση ενός Προσχεδίου Νόμου, του Κώδικα Τομέα Κοινωνικής Ασφάλισης για το υπό διαμόρφωση νομικό πλαίσιο και τη θεσμική θωράκιση των αποτελεσμάτων του έργου.

Με την ολοκλήρωση του έργου τον, η ελληνική πολιτεία και οι ασφαλισμένοι θα έχουν στη διάθεσή τους ένα απλουστευμένο, σύγχρονο και κωδικοποιημένο θεσμικό πλαίσιο χωρίς παρωχημένες και αλληλοκαλυπτόμενες διατάξεις, χωρίς καμία αλλαγή των υφιστάμενων δικαιωμάτων των ασφαλισμένων.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr 

5 λόγοι που πέφτει η τιμή του πετρελαίου


Εδώ και πολλές εβδομάδες οι τιμές του μαύρου χρυσού υποχωρούν έντονα, με αποκορύφωμα τις χθεσινές πολύ ισχυρές πιέσεις που οδήγησαν λίγο υψηλότερα από τα $88,00 αν και τελικά οι αγοραστές έκαναν δυναμική επανεμφάνιση.

Είναι σημαντικό, τόσο για τους επενδυτές όσο και για τους traders, να αναζητήσουν τις αιτίες που μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτή την πτώση.

Αν και η αναζήτηση των παραγόντων που επηρεάζουν την τιμή του πετρελαίου είναι σχετικά εύκολη, κάθε φορά υπάρχουν διαφορετικές αιτίες πίσω από την πτώση του μαύρου χρυσού και ποτέ δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το βασικό κάθε φορά λόγο που οδηγεί σε πτώση της τιμής.

1. Η αύξηση της παραγωγής από τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της EIA, η Αμερική, εδώ και πολλά τρίμηνα έχει μετατραπεί σε εξαγωγέα πετρελαίου γεγονός που σημαίνει ότι όχι μόνο καλύπτει την εγχώρια ζήτηση, αλλά περισσεύει και πετρέλαιο για εξαγωγές. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι αμερικανικές εξαγωγές πετρελαίου έχουν βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 57 ετών. Το σενάριο αυτό παίρνει κι άλλες προεκτάσεις καθώς υπάρχουν αναλυτές που θεωρούν ότι η αύξηση της παραγωγής αποτελεί μια προσπάθεια να πληγεί η Ρωσία από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου. Σενάριο που δε μπορεί να αγνοηθεί, δεδομένης της κρίσης στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.

2. Αύξηση της παραγωγής από χώρες του ΟΠΕΚ

Ο παράγοντας αυτός αφορά κυρίως την επιστροφή της παραγωγής από χώρες που είχαν σταματήσει την παραγωγή λόγω πολεμικών συγκρούσεων ή άλλων κυρώσεων. Πρόκειται κυρίως για τη Λιβύη και το Ιράν, που επανήλθαν στην παραγωγή αυξάνοντας την ημερήσια παραγωγή του ΟΠΕΚ, η οποία πλέον ξεπερνάει τη ζήτηση. Ως εκ τούτου, οι υπόλοιπες χώρες του ΟΠΕΚ, προσπαθούν να ρίξουν την τιμή για να πουλήσουν. Η σκέψη για μείωση της παραγωγής δεν έχει γίνει ακόμα πραγματικότητα, ούτε και σημαίνει ότι θα βρει πρόσφορο έδαφος στον ΟΠΕΚ λόγω των νέων συμμαχιών εντός του Οργανισμού.

3. Άνοδος του δολαρίου

Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναλλαγών στα εμπορεύματα γίνονται σε δολάρια, η άνοδος του αμερικανικού νομίσματος είναι φυσιολογικό να πιέζει πτωτικά την τιμή του πετρελαίου.

4. Αλλαγή των ενεργειακών αναγκών

Η πρόοδος της τεχνολογίας καυσίμων, επιτρέπει τη μεγαλύτερη αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Επίσης, πολλοί τομείς κινούνται προς την υιοθέτηση του φυσικού αερίου ως πρωταρχική καύσιμη ύλη (αυτοκίνητα, εμπορικά πλοία κ.α.). Αυτό αλλάζει σταδιακά το χάρτη της σπουδαιότητας των καυσίμων στο σύγχρονο επιχειρείν.

5. Αμφίβολη κατανάλωση από Κίνα και Αμερική

Η Κίνα είναι γεγονός ότι έχει βρεθεί σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία φέτος με αποτέλεσμα η ζήτηση πετρελαίου να έχει μειωθεί. Επιπλέον, υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με το αν η Αμερική καταναλώνει περισσότερο πετρέλαιο παρά το ρυθμό ανάπτυξης 4,6% με τον οποίο τρέχει η αμερικανική οικονομία.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr