Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Παράνομο κρίθηκε το δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ

Το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ και το Συντονιστικό Πολιτών και Φορέων SOSτε το ΝΕΡΟ κρατάνε πανό κατά την διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της ΕΥΑΘ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού
Οργισμένοι κατά του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος με εγκύκλιο χαρακτηρίζει παράνομο το προγραμματισμένο για αύριο δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, παράλληλα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, εμφανίστηκαν οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το προεδρείο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, κατόπιν εντολής εισαγγελέα, θα συλλαμβάνονται με τη διαδικασία του αυτοφώρου όποιοι κατέχουν εκλογικούς καταλόγους, καθώς, όπως επισημαίνεται, είναι παράνομο να χρησιμοποιούνται αυτοί οι κατάλογοι σε άτυπα δημοψηφίσματα.  Η ΠΕΔ-ΚΜ, πάντως, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Σίμος Δανιηλίδης, είναι αποφασισμένη να πραγματοποιήσει το δημοψήφισμα, στήνοντας τις κάλπες στα πεζοδρόμια έξω από τις αυλές των σχολείων.

«Όσες τρικλοποδιές κι αν μας βάλουν, το δημοψήφισμα θα το κάνουμε γιατί το θέλει η κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Το έχουμε αποφασίσει ομόφωνα όλοι οι δήμοι της Θεσσαλονίκης. Η ΠΕΔ-ΚΜ, ως θεσμικός φορέας, έχει δικαίωμα από τον νόμο 3852 να διεξάγει δημοψηφίσματα.Δεν μπορεί κανείς να μας αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα, το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά. Καλούμε τους Θεσσαλονικείς ελεύθερα και αβίαστα να συμμετάσχουν. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε τους εκλογικούς καταλόγους, έχουμε ως δήμοι τα δημοτολόγια και αυτά θα χρησιμοποιήσουμε», τόνισε ο κ.Δανιηλίδης, ο οποίος δήλωσε ότι οι δήμαρχοι δεν φοβούνται συλλήψεις.

Για κατάπτυστη απόφαση Μιχελάκη έκανε λόγο ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος δήλωσε ότι ο υπουργός αντί να κάνει μία κίνηση καλής θέλησης για μία συμβιβαστική λύση, αποφάσισε να δυσκολέψει τα πράγματα. «Μήπως ο κ.Μιχελάκης φοβάται να ακούσει την άποψη του κόσμου για την ΕΥΑΘ», διερωτήθηκε ο κ.Μπουτάρης.



Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, απέστειλε σχετική εγκύκλιο στους δήμους της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, στην οποία χαρακτηρίζονται παράνομες οι κάλπες που είναι προγραμματισμένο να στηθούν αύριο έξω απο τα εκλογικά κέντρα της πόλης

Στην εγκύκλιο αναφέροντραι μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Περιήλθαν στην υπηρεσία μας καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες την Κυριακή 18 Μαϊου, ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για δημοτικές και περιφερειακές αρχές σε κάποιους δήμους της χώρα κάποιοι προτίθενται να στήσουν παράνομα κάλπες εντός σχολικών συγκροτημάτων στα οποία θα διεξάγονται οι εκλογές, προκειμένου οι εκλογείς να ψηφίζουν για θέματα άσχετα με την επίσημη και νομοθετικά προβλεπόμενη εκλογική διαδικασία. Παρακαλείστε να μεριμνήσετε για την ενημέρωση των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής όσο και των εφόρων αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής προκειμένου να διεξαχθεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας». 

ΠΗΓΗ:protothema.gr

Αλήθεια,πιστεύει ο Γραμματέας τα ίδια ;


Μετά το τελευταίο περιστατικό στην Πύλη ,έρχεται πάλι στην επιφάνεια η συζήτηση για το πως κάποιοι αντιλαμβάνονται τον Συνδικαλισμό. Η δύναμη της ψήφου του εργαζομένου είναι τεράστια και χρειάζεται πάνω από όλα παιδεία για να μπορείς να διαχειριστείς κάποιες καταστάσεις έτσι ώστε να μην καταλήξεις να κινείσαι στη σφαίρα του γραφικού. Πάνω από όλα χρειάζεται συνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων. Η παράταξη του σημερινού Γραμματέα και ο ίδιος προσωπικά είχαν στήσει ολόκληρη ''ιδεολογία'' για να μην εισέρχονται με το ιδιωτικό τους αυτοκίνητο οι συνδικαλιστές στους χώρους εργασίας,αλλά φυσικά τα ξέχασαν όλα αυτά όταν πήρε η παράταξη του την πολυπόθητη για αυτόν καρέκλα.
Αλήθεια,πιστεύει ο Γραμματέας τα ίδια που έλεγε για τους "αλαζόνες" του τότε προεδρείου και σήμερα;
 Θα βγάλει άραγε ανακοίνωση να καταγγείλει την αλαζονική συμπεριφορά του προέδρου απέναντι σε συναδερφο μας ; Η πρέπει να πάρει την έγκριση του προέδρου  πρώτα .

ΓΑΙΔΟΥΡΙΑ !!!


Όταν στην Ελλάδα ξεπουλούν τη ΔΕΗ, στη Γαλλία προστατεύουν την Alstom από εξαγορά της από τη General Electric


Στις αρχές Μαρτίου σας είχαμε ενημερώσει ότι, ενώ στην Ελλάδα ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία, η Γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία κρατικής εταιρείας μεταλλείων, προκειμένου να διασφαλίσει τον εφοδιασμό της χώρας με πρώτες ύλες και να εξάγει Γαλλική τεχνογνωσία στο εξωτερικό. Σήμερα θα δούμε πώς η Γαλλική κυβέρνηση προστατεύει τις στρατηγικής σημασίας Γαλλικές επιχειρήσεις από εξαγορά τους από ξένες εταιρείες.

Στο τέλος Απριλίου έγινε γνωστό το ενδιαφέρον της Αμερικανικής General Electric (GE) να εξαγοράσει τον τομέα ενέργειας της μεγάλης Γαλλικής εταιρείας Alstom έναντι περίπου 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στις 24 Απριλίου η Alstom ουσιαστικά επιβεβαίωνε τη φημολογία, δίνοντας στην δημοσιότητα μια ανακοίνωση ότι "δεν έχει ενημερωθεί για πιθανή δημόσια πρόταση εξαγοράς των μετοχών της εταιρείας". Οι αναφορές στο τύπο ήταν συγκεκριμένες για τον κλάδο ενέργειας, αλλά η Alstom μιλούσε για ...
"μετοχές της εταιρείας". Σε τέτοιες περιπτώσεις, παγκοσμίως, οι ανακοινώσεις των εταιρειών εστιάζουν στο γραφειοκρατικό μέρος και στη συμφωνία των διατυπώσεων με τις νομικές υποχρεώσεις και δεν μιλούν ποτέ για την ουσία

Έτσι, μόλις 5 μέρες αργότερα, στις 29 Απριλίου, μια νέα ανακοίνωση της Alstom επιβεβαίωνε την κατάθεση επίσημης πρότασης της GE για εξαγορά των κλάδων θερμικής ενέργειας, ΑΠΕ και δικτύων καθώς επίσης και υποστηρικτικών υπηρεσιών. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι  συγκεκριμένοι κλάδοι απασχολούν περίπου 65 χιλ. εργαζόμενους, έφεραν 14,8 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα το οικονομικό έτος 2012/13, το διοικητικό συμβούλιο εξετάζει την αποδοχή της και όρισε μια επιτροπή για εξέταση της προσφοράς μέχρι το τέλος Μαΐου. Σε περίπτωση που η πρόταση γίνει δεκτή, λέει η ανακοίνωση, η Alstom θα επικεντρωθεί στον τομέα των μεταφορών, θα αποπληρώσει μέρος του χρέους της και θα επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη Γερμανική Siemens, στην οποία θα παρέχει πρόσβαση σε εταιρικές πληροφορίες προκειμένου να καταθέσει εναλλακτική προσφορά. 

Η Alstom έχει παρουσία σε 100 χώρες, απασχολεί περίπου 18 χιλ. εργαζόμενους στη Γαλλία και περίπου 96 χιλ. παγκοσμίως, είχε έσοδα 20,3 δισεκατομμύρια ευρώ το οικονομικό έτος 2013/14. Δραστηριοποιείται στην κατασκευή του τρένου υψηλής ταχύτητας TGV και τρένων αστικού μετρό, ενώ ο κλάδος της για την ενέργεια, που κατασκευάζει εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής (πυρηνικά, κάρβουνου, φυσικού αερίου, υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ) και δίκτυα υψηλής τάσης, έφερε το 2013 το 70% των εσόδων. Εξοπλισμός της Alstom υπάρχει και σε πολλά εργοστάσια της ΔΕΗ.

Από την πρώτη στιγμή η Γαλλική κυβέρνηση, τόσο με τον Υπουργό βιομηχανίας Arnaud Montebourg όσο και με το νέο Πρωθυπουργό Manuel Valls, ξεκαθάρισε ότι δεν βλέπει με καλό μάτι την πρόθεση της GΕ: "σ' αυτή την υπόθεση δεν διακυβεύονται μόνο οικονομικά συμφέροντα, υπάρχουν επίσης συμφέροντα βιομηχανικά, κοινωνικά και ανθρώπινα. Η κυβέρνηση σκοπεύει να προστατεύσει τα συμφέροντα της Γαλλίας". Και αμέσως μετά και ο Γάλλος Πρόεδρος Francois Hollande χαρακτήρισε την πρόταση ως "μη αποδεκτή", αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προτιμούσε να δει μια συμμαχία Alstom - Siemens.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Ωστόσο η Siemens όχι μόνο δεν έχει προβεί μέχρι σήμερα σε καμιά σχετική ανακοίνωση, αλλά εξαγόρασε τον τομέα στροβίλων της Βρετανικής Rolls Royce έναντι 780 εκατ. ευρώ και δεν φαίνεται "να κυνηγάει ζεστά" μια συμφωνία με την Alstom.

Κατόπιν όλων αυτών η Γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε μια απόφαση, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 15/5 και ισχύει από 16/5, που της δίνει το δικαίωμα να μπλοκάρει εξαγορές εταιρειών στους τομείς της ενέργειας, του νερού, των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών και της εθνικής άμυνας. Η απόφαση καλύπτει επίσης τα διυλιστήρια, αλλά όχι τα πετροχημικά εργοστάσια.

Ο Κοινοτικός Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς & Υπηρεσιών -Γάλλος- Michel Barnier έκανε μια "χλιαρή" δήλωση, γενικά ενάντια στα μέτρα προστατευτισμού, για να συμπληρώσει ότι "Κάπου 10 χώρες της ΕΕ -Βρετανία, κλπ- έχουν πάρει παρόμοια μέτρα σε διάφορους τομείς" και κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να προστατεύσει την περιουσία της για λόγους δημόσιου συμφέροντος.


Το Γαλλικό Δημόσιο δεν είναι μέτοχος της Alstom, αλλά η κρατική EDF, η Γαλλική ΔΕΗ, είναι μεγάλος πελάτης της και από εκεί προκύπτει το μεγάλο ενδιαφέρον. Δεν πρέπει φυσικά να ξεχνούμε ότι όλα αυτά γίνονται παραμονές Ευρωεκλογών, τη στιγμή μάλιστα που η Γαλλική οικονομία δεν τα πάει πολύ καλά, η ανεργία είναι στο 11% και η δημοτικότητα του Francois Hollande σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτό ωστόσο δεν αλλάζει την ουσία του θέματος, που είναι ότι όταν στην Ελλάδα η μνημονιακή συγκυβέρνηση τρέχει να ξεπουλήσει τη ραχοκοκκαλιά της οικονομίας, τη ΔΕΗ κι ό,τι άλλο δημόσιο υπάρχει στη χώρα -και τη Δευτέρα θα δούμε ένα εντελώς νέο "κατόρθωμά τους"-, στη Γαλλία όχι μόνο μιλούν για παρέμβαση του κράτους στην οικονομία για προστασία του δημοσίου συμφέροντος, αλλά με αποφασιστικότητα κάνουν και πράξη τα λόγια τους

ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Καμερούν: Επίθεση της Μπόκο Χαράμ σε πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου

Καμερούν: Επίθεση της Μπόκο Χαράμ σε πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου
Μετά την απαγωγή περίπου 200 μαθητριών από άνδρες της Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία, υπάρχουν αναφορές για επίθεση σε πλατφόρμα εξόρυξης στο βόρειο Καμερούν από άνδρες της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με το BBC και το δίκτυο Lbc, ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση σε πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου κινεζικής ιδιοκτησίας κοντά στην πόλη Γουάζα.

Ο τοπικός κυβερνήτης, Ογκουστίν Φόνκα Άγουα, επιβεβαίωσε την επίθεση, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες.

Όπως αναφέρει το BBC τουλάχιστον ένας Κινέζος εργαζόμενος είναι νεκρός από τα πυρά και ένας ακόμα κρατείται όμηρος.


ΠΗΓΗ:protothema.gr

Mην του κάνεις τη χάρη!




ΠΗΓΗ:sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr

Για μια χούφτα λιγνίτη!

 Photo: AFP
Ο τίτλος δεν είναι δικός μου. Είναι γραμμένος στον τοίχο των επειγόντων του νοσοκομείου της πόλης Soma της Τουρκίας, βορειοανατολικά της Σμύρνης. Ναι, εκεί που έγινε το δυστύχημα των εκατοντάδων ψυχών, που χάθηκαν στα ερείπια του ορυχείου λιγνίτη της περιοχής.

Δεν ξέρω πόσους από τους νεκρούς μεταλλωρύχους θα ανακοινώσει αυτή τη φορά ο κύριος Ερντογάν ως “usual casualties”. Μέχρι τώρα έχει ανακοινώσει «πάνω από 200». Πάντως, η αλήθεια είναι ότι  οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 350 από το σύνολο των 787 σχετικών και ασχέτων, ανηλίκων και ενηλίκων, εργολάβων και μη, που βρέθηκαν εκεί στην αποφράδα αλλαγή της βάρδιας που «έτυχε»(!!) να πάρει φωτιά ο μετασχηματιστής. Ας πούμε εμείς ορισμένες αλήθειες αφού δεν πρόκειται να τις πει ούτε ο αμετροεπής κύριος Ερντογάν, ούτε φυσικά ο υπουργός ενέργειας της κυβέρνησής του:

1. Τα δυστυχήματα στα ανθρακωρυχεία της Τουρκίας είναι συνηθισμένα. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) τοποθετεί την Τουρκία στην τελευταία θέση σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο ως προς θέματα προστασίας της εργασίας. Πέρυσι,  95 εργαζόμενοι σκοτώθηκαν σε ατυχήματα στα ορυχεία, ενώ την δεκαετία 2002-2012 έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.000 Τούρκοι μεταλλωρύχοι. Το 1992, στην επαρχία Zonguldak στη Μαύρη Θάλασσα, ανάλογη έκρηξη σε άλλο ανθρακωρυχείο, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 263 ανθρακωρύχους. Tο 2010 στο ίδιο ορυχείο στη Μαύρη Θάλασσα, όταν 30 ανθρακωρύχοι είχαν χάσει τη ζωή τους, ο τότε υπουργός Εργασίας, είχε προκαλέσει την κατακραυγή της κοινής γνώμης, δηλώνοντας με αφοπλιστική ηλιθιότητα: «Στους πρώτους 19 ανθρακωρύχους, δεν υπήρχαν σημάδια από εγκαύματα -έχασαν τη ζωή τους όμορφα!». Φέτος από την αρχή της χρονιάς έχουν σκοτωθεί πάνω από 15, αλλά καθώς φαίνεται η φετινή χρονιά θα σπάσει το ρεκόρ...

2. Πού οφείλονται τα ατυχήματα/δυστυχήματα; Φυσικά δεν οφείλονται στην «κακιά ώρα». Σε όλες τις περιπτώσεις οφείλονται στον ίδιο λόγο, την ελλιπή τήρηση των κανονισμών ασφαλείας, τις ανασφαλείς συνθήκες εργασίας και τις ανασφαλείς ενέργειες και όχι σε «τυχαία» συμβάντα που είναι αδύνατον να προβλεφτούν! Μπορεί οι συνθήκες στα υπόγεια ανθρακωρυχεία να είναι οδυνηρές, εντούτοις δεν είναι ανεξέλεγκτες. Η αποφυγή των εκρήξεων είναι εφικτή όταν εφαρμόζονται αυστηρά τα μέτρα ασφάλειας για τον έλεγχο των αερίων, τον εξαερισμό και τον κλιματισμό των στοών, την πυρασφάλεια και πυρόσβεση και γενικότερα την υγεία και ασφάλεια στον τόπο εργασίας. Και χωρίς να απαιτείται η θυσία των καναρινιών πλέον…

3. Ο ορυκτός πλούτος της Τουρκίας είναι σημαντικός, πλην όμως η εκμετάλλευσή του είναι σε μεγάλο βαθμό ληστρική και δίχως ικανοποιητικούς δείκτες ασφαλείας και περιβαλλοντικής προστασίας. Ο λιγνίτης αποτελεί την πιο σημαντική πηγή ενέργειας για την Τουρκία και τα συνολικά του αποθέματα υπολογίζονται στα 8 δισ. τόνους. Η χώρα διαθέτει επίσης βιομηχανικά ορυκτά (πχ. το βόριο, 72% των παγκοσμίων αποθεμάτων), πετρέλαιο σε περιορισμένες ποσότητες, φυσικό αέριο, σιδηρομεταλλεύματα, μεταλλεύματα χρωμίου (χρωμίτες), χαλκού, μολύβδου, ψευδάργυρου, αντιμόνιου, μαγγάνιου, χρυσού κ.ά.

4. Δυστυχώς οι Τούρκοι, άρτι αφυπνισθέντες από λήθαργο δεκαετιών για τον ορυκτό τους πλούτο, δεν απέφυγαν τις υπερβολές, τόσο στα θέματα ασφαλείας όσο και στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Το ίδιο, σε μεγαλύτερο βαθμό, συμβαίνει και στην Κίνα όπου ο μεταλλωρύχος έχει καταντήσει να θεωρείται αναλώσιμο είδος και οι αρχές κάθε χρόνο ανακοινώνουν ότι 2.800-3.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους στα ανθρακωρυχεία (οι πραγματικοί αριθμοί είναι υπερδιπλάσιοι!). Τα κινεζικά ανθρακωρυχεία είναι διαβόητα για την παραβίαση των κανόνων εργασιακής ασφάλειας και θεωρούνται τα πιο θανάσιμα στον κόσμο. Κατά μέσο όρο 13-15 ανθρακωρύχοι σκοτώνονται καθημερινά μέσα στα κινέζικα ανθρακωρυχεία, αλλά αυτό δυστυχώς δεν συγκινεί κανέναν! 

Εννοείται ότι στον τόπο μας δεν θέλουμε τέτοια ανάπτυξη μακιαβελικού τύπου, που μπροστά στην όποια στοχοθεσία, δεν λογαριάζει την ανθρώπινη ζωή. Αντίθετα αγωνιζόμαστε για την εξορυκτική εκείνη ανάπτυξη που ισορροπεί ανάμεσα στην οικονομία των κοιτασμάτων, την ασφάλεια στην εργασία, το περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή. Δύσκολο μεν, εφικτό δε. Άλλωστε, στην Ελλάδα δεν υφίστανται πλέον υπόγεια ανθρακωρυχεία, μετά το κλείσιμο των υπόγειων λιγνιτωρυχείων στο Αλιβέρι και στην Κύμη Ευβοίας. Υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα λιγνίτη στη λεκάνη της Κοζάνης-Πτολεμαϊδας, στο Αμύνταιο, στη Φλώρινα, στη Μεγαλόπολη, στο Αλιβέρι, στην Ελασσόνα και στη Δράμα, εκ των οποίων τα δύο τελευταία δεν έχουν υποστεί εκμετάλλευση. Η εκμετάλλευση του λιγνίτη από τη ΔΕΗ Α.Ε αλλά και τους λίγους υπόλοιπους ιδιώτες που έχουν απομείνει, ευτυχώς πραγματοποιείται με επιφανειακές εξορύξεις, οπότε τα προβλήματα μετατοπίζονται κυρίως στον περιβαλλοντικό τομέα.

Κι ακόμη στην Ελλάδα έχουμε κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, 6-7 θανατηφόρα ατυχήματα στον εξορυκτικό τομέα. Μάλιστα, από τα 160 «θανατηφόρα» που συνέβησαν την τελευταία 25ετία, λιγότερο από το 30% έχουν γίνει στα λιγνιτωρυχεία-μεταλλεία, ενώ πάνω από το 50% έχουν γίνει σε λατομεία και γενικότερα σε μικρές εξορυκτικές μονάδες. Αυτά για την πληρέστερη εικόνα, όχι για συμψηφισμό ούτε για εφησυχασμό! 

*Ο Πέτρος Τζεφέρης είναι δρ. Μηχ. Μεταλλείων και Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Ορυκτών Πρώτων Υλών ΥΠΕΚΑ. Επίσης, ιδιοκτήτης και διαχειριστής των ιστοσελίδων: www.oryktosploutos.net και www.elladitsamas.blogspot.com.

ΠΗΓΗ:protagon.gr

Washington Post: Οι Έλληνες δουλεύουν σκληρότερα από τους Γερμανούς


“Θυμάστε όταν η ευρωπαϊκή οικονομία σημείωσε βουτιά και η Ελλάδα χρειάστηκε διάσωση; Οι Έλληνες κατηγορήθηκαν ότι είναι τεμπέληδες και δεν πληρώνουν τους φόρους τους. 'Εάν η ατιμία ήταν φορολογικό έσοδο, η Ελλάδα ίσως να βρισκόταν ένα βήμα πιο κοντά στο να λύσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα', έγραφαν  το 2013 οι New York Times” σημειώνει με σημερινό της δημοσίευμα η Washington Post και επιχειρεί να αποκαταστήσει την αλήθεια.

“Όπως αποδεικνύεται, οι Έλληνες δουλεύουν σκληρά. Οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερες ώρες από οποιονδήποτε άλλο στην Ευρώπη – ακόμα περισσότερο και από τους εργασιομανείς Αμερικανούς, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ”, σημειώνει η εφημερίδα.

Συγκεκριμένα, το ελληνικό εργατικό δυναμικό δούλεψε κατά μέσο όρο 2.034 ώρες το 2012, περισσότερες από τις 34 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Οι Γερμανοί δούλεψαν 1.397 ώρες και οι Ελβετοί 1.619 ώρες. 

ΠΗΓΗ; defencenet.gr

Μάθε σε ποιό εκλογικό τμήμα ψηφίζεις

Μάθε σε ποιό εκλογικό τμήμα ψηφίζεις
Απαντήσεις στο ερώτημα που πολλοί έχουν «πού ψηφίζω;» δίνει η διαδικτυακή εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών. Ο χρήστης συμπληρώνει απλώς είτε το εκλογικό αριθμό του, είτε όνομα επώνυμο, πατρώνυμο και όνομα μητρός και η εφαρμογή δείχνει σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζει.   Πατήστε εδώ 

ΠΗΓΗ:lifo.gr

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες απειλούνται με μια ενεργειακή κρίση

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες απειλούνται με μια ενεργειακή κρίση
Αντιμέτωπες με μια ενεργειακή κρίση βρίσκονται μια σειρά από χώρες της κεντρικής Ευρώπης, κάτι που σημαίνει πως θα αναγκαστούν να στραφούν στη Ρωσία, αναφέρει νέα μελέτη.

Οι χώρες που έχουν ενεργειακά αποθέματα που αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους για λιγότερο από ένα χρόνο εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τις εισαγωγές τους από χώρες όπως η Ρωσία, η Νορβηγία και το Κατάρ, αναφέρει η μελέτη του Global Sustainability Institute του Anglia Ruskin University.

Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι η Γαλλία (με αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα ενός έτους) και η Ιταλία (με αποθέματα αερίου και άνθρακα που αρκούν για διάστημα μικρότερο του ενός έτους και πετρελαϊκά αποθέματα ενός έτους).

Η Βρετανία έχει αποθέματα πετρελαίου 5,2 χρόνων, άνθρακα 4,5 χρόνων και αερίου 3 χρόνων.

Η Γερμανία έχει αποθέματα πετρελαίου που αρκούν για λιγότερο από ένα έτος και μπορεί να περάσει μόνο δύο χρόνια με τα αποθέματα αερίου της, όμως, διαθέτει άνθρακα που επαρκεί για 500 χρόνια. Η Βουλγαρία και η Πολωνία έχουν άνθρακα που καλύπτει τις ανάγκες τους για 73 και 34 χρόνια αντίστοιχα.

Αντίθετα, η Ρωσία έχει αποθέματα πετρελαίου που επαρκούν για 50 χρόνια, αερίου 100 χρόνων και άνθρακα πάνω από 500 χρόνων.

Όμως, η κρίση στην Ουκρανία φέρνει ξανά στην επιφάνεια το ζήτημα της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία, εν μέσω ανησυχιών ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως πολιτικό όπλο την απειλή να “κόψει” τις ροές αερίου μέσα στο χειμώνα.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Πάνω από τα 100 δολάρια το πετρέλαιο - Εβδομαδιαία άνοδος 2%

Πάνω από τα 100 δολάρια το πετρέλαιο - Εβδομαδιαία άνοδος 2%
Κέρδη 2% σε επίπεδο εβδομάδας σημείωσαν τα futures του πετρελαίου με φόντο την αύξηση των νέων κατοικιών και την εκτίμηση να αύξηση της ενεργειακής ζήτησης ενόψει καλοκαιριού.

Το αργό παράδοσης Ιουνίου σημείωσε άνοδο 52 σεντς ή 0,5% στα 102,02 δολάρια το βαρέλι, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου έκλεισαν σ τα 99,99 δολάρια το βαρέλι.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr