Προ του κινδύνου να τιναχθεί στον αέρα ολόκληρο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο η αποκρστικοποίηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ ενέχει χαρακτήρα "ναυαρχίδας", η κυβέρνηση φαίνεται ότι αποδέχθηκε τους τρεις βασικούς όρους των ρωσικών εταιρειών Gazprom και Sintez οι οποίες απειλούσαν με αποχώρηση από τον διαγωνισμό, αλλά ταυτοχρόνως έχουμε και νέα παράταση στο θρίλερ: Οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν τελικά μετά το Πάσχα στις 10 Μαΐου, προκειμένου να μελετηθούν οι νέοι όροι του διαγωνισμού.
Χρειάστηκε η προσωπική παρέμβαση του Α.Σαμαρά προς την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ (ενός ελεγχόμενου κατά 100% από την τρόικα, ΤΑΙΠΕΔ...) με την "απειλή" της αδυναμίας εκπλήρωσης των βασικών όρων της συμφωνίας ως προς το σκέλος των εσόδων στον φετινό Προϋπολογισμό σε περίπτωση που ο διαγωνισμός ¨"τιναχθεί στον αέρα".
Υπήρξε και επικοινωνία του Α.Σαμαρά με τον ίδιο τον πρόεδρο της Ρωσίας Β.Πούτιν, κατά την οποία επανα επιβεβαιώθηκε η διάθεση της Μόσχας να στηρίξει την Αθήνα σε όλα τα πεδία κρίσιμου ενδιαφέροντός της, από την στιγμή που ετηρούντο οι όροι του διαγωνισμού και ο πλειοδότης επικρατήσει.
"Δεν έχουμε καμία αντίρρηση να κατακυρωθεί σε κάποιους άλλους πέρα από τις ρωσικές εταιρείες ο διαγωνισμός, αν πληρώσουν περισσότερα από αυτές" αναφέρουν πηγές από την Μόσχα, γνωρίζοντας βέβαια ότι οι προσφορές των ρωσικών εταιρειών κυμαίνονται από 300 μέχρι 600% υψηλότερα από των άλλων ανταγνωιστών.
Π.χ. η αμερικανική υποψηφιότητα της αζερικής SOCAR είναι περί τα 350 εκατ. ευρώ για την ΔΕΠΑ!
Οι βασικοί όροι παραμονής τους ήταν το θέμα της εγγυητικής επιστολής, όπου θα απαλειφθεί ο όρος περί κατάπτωσης της εγγυητικής επιστολής σε περίπτωση μη κατακύρωσης του διαγωνισμού στον πλειοδότη εξ αιτίας μη συμφωνίας της ΕΕ στην κατακύρωση σε αυτόν (οι ρωσικές εταιρείες είναι ήδη πλειοδότριες άτυπα, αλλά ουσιαστικά), εξασφάλιση είπραξης των συσσωρευμένων χρεών των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών προς της ΔΕΠΑ, τα οποία ήταν "στον αέρα" και επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας σε περίπτωση που η χώρα αποχωρήσει από το ευρώ και πάει σε εθνικό νόμισμα.
Πρέπει να είναι η πρώτη συμφωνία που πρειλαμβάνει κάτι τέτοιο και σίγουρα εφ'εξής θα υπάρχουν σε όλες τις μεγάλες συμβάσεις τέτοιες προβλέψεις, αφού η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη ή καλύτερα η υιοθέτηση εθνικού νομίσματος είναι ένα ενδεχόμενο αρκετά ισχυρό και δεν αφορά κατ'ανάγκην μόνο την Ελλάδα.
Οι ρωσικές εταιρείες (βασικά η Gazprom αφού η Sintez κρατά εξαιρετικά χαμηλό προφίλ) πέτυχαν να συμπεριληφθεί στους όρους της συμφωνίας και ρήτρα εθνικού νομίσματος. Δηλαδή να υπάρχει αναλυτική αναφορά πως αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη και επιστρέψει στη δραχμή, τότε η συμφωνία θα επαναδιαπραγματευθεί σε βασικά της σημεία και αν δεν υπάρξει κατάληξη στην επαναδιαπραγμάτευση τότε μπορούν οι επενδυτες μέχρι και αν αποχωρήσουν.
Οι παραπάνω όροι περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο της σύμβασης πώλησης «Sale & Purchase Agreement», (SPA) της ΔΕΠΑ που δόθηκε προς τους επενδυτές,
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Προς Σωματεία μέλη ΠΟΕΠΔΧΒ
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Την Τρίτη 16/4 και την Πέμπτη 18/4 πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Ομοσπονδία με τους Προέδρους και Γενικούς Γραμματείς των Σωματείων μελών της ΠΟΕΠΔΧΒ.
Το θέμα συζήτησης ήταν οι Συλλογικές συμβάσεις εργασίας (Επιχειρησιακές- Κλαδικές).
Μετά από ενημέρωση που έγινε από τη Διοίκηση και από τους Νομικούς Συμβούλους της Ομοσπονδίας για το τι προβλέπει σήμερα η Νομοθεσία, ακολούθησε λεπτομερής συζήτηση που αφορούσε αφενός μεν τις ΣΣΕ που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα στον κλάδο μας (κυρίως επιχειρησιακές) αφετέρου δε τις ΣΣΕ που είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση.
Όλα δείχνουν- και από τις ΣΣΕ που έχουν υπογραφεί αλλά και από αυτές που δεν έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής σε συμφωνία- ότι οι εργοδότες συνεχίζουν να απαιτούν μειώσεις αποδοχών και σε ορισμένες περιπτώσεις και κατάρηση ΣΣΕ, εκμεταλλευόμενοι τη δύσκολη κατάσταση που περνάει η χώρα αλλά πολύ περισσότερο τους Νόμους (εκτρώματα) που φρόντισε η τρικοματική κυβέρνηση να ψηφίσει εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της εργοδοσίας και μόνο.
Από τη διεξοδική συζήτηση που είχαμε προέκυψε η ανάγκη αντίστασης και δράσης προκειμένου να μην περάσουν τα σχέδια των εργοδοτών όπου μετά και την λήξη της τελευταίας ημερομηνίας της μετενέργειας (15 Μαϊου), θα προχωρήσουν πιθανόν και σε ατομικές συμβάσεις.
Προτ'αθηκε σαν προειδοποιητική ενέργεια των σωματείων όλου του κλάδου να πραγματοποιηθεί 24ωρη πανελλαδική Γενική Απεργία στις 9 ή 13 Μάη 2013, με κύριο αίτημα υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας χωρίς μειώσεις αποδοχών σε όλους τους χώρους και για όλους τους εργαζόμενους.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αισθητή πτώση σημειώνουν το τελευταίο διάστημα οι τιμές των καυσίμων, λόγω της υποχώρησης των διεθνών τιμών των πετρελαιοειδών.Οι τελικές τιμές παραμένουν μεν σε υψηλά επίπεδα λόγω της φορολογίας που επιβλήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια, ωστόσο η τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται τώρα σε επίπεδα σχεδόν 20 λεπτά χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Το πετρέλαιο θέρμανσης αντίστοιχα πωλείται περίπου 7 λεπτά το λίτρο φθηνότερα σε σχέση με την έναρξη της περιόδου διάθεσης (15 Οκτωβρίου), η οποία ολοκληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα. Και για το ντίζελ κίνησης, στο οποίο στο μεταξύ έχει μειωθεί και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, η μέση τιμή έχει υποχωρήσει κατά 21 λεπτά περίπου.
Αναλυτικά:
-Η μέση τιμή της αμόλυβδης σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών διαμορφώθηκε χθες σε 1,667 ευρώ το λίτρο, από 1,854 στις 16 Απριλίου του 2012 οπότε βρέθηκε σε επίπεδα - ρεκόρ όλων των εποχών (δηλαδή σε ετήσια βάση η μείωση είναι 18,7 λεπτά). Η πτώση της λιανικής τιμής αντιστοιχεί στην υποχώρηση της τιμής διυλιστηρίου στο ίδιο διάστημα, που οφείλεται στην υποχώρηση των διεθνών τιμών.
-Για το πετρέλαιο θέρμανσης η μέση τιμή είναι τώρα στο 1,295 ευρώ το λίτρο, από 1,37 τον Οκτώβριο οπότε ξεκίνησε η διάθεσή του στην αγορά, δηλαδή πωλείται περίπου 7 λεπτά φθηνότερα. Σε σχέση ωστόσο με τον περυσινό Απρίλιο το πετρέλαιο θέρμανσης έχει αυξηθεί κατά περίπου 30 %, λόγω της εξίσωσης του φόρου με το ντίζελ κίνησης. Η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά ολοκληρώνεται την ερχόμενη Τρίτη, 30 Απριλίου.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τον Απρίλιο σημειώθηκε μεγάλη αύξηση, άνω του 25 % στις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης καθώς οι καταναλωτές έσπευσαν να αποθεματοποιήσουν καύσιμα ενόψει της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με τον αντίστοιχο που επιβάλλεται στο ντίζελ κίνησης η οποία έγινε τον Οκτώβριο του 2012. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς δεν παρατηρείται εφέτος αντίστοιχο φαινόμενο, αντίθετα αναμένεται αύξηση στις πωλήσεις πετρελαίου κίνησης.
-Και για το ντίζελ κίνησης η μείωση σε σχέση με πέρυσι υπερβαίνει τα 20 λεπτά καθώς η μέση τιμή διαμορφώνεται τώρα στο 1,371 ευρώ το λίτρο, από 1,58 πέρυσι. Η μείωση στο κίνησης, εκτός από την πτώση των διεθνών τιμών οφείλεται και στην περικοπή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που έγινε ταυτόχρονα με την εξίσωση του φόρου στη θέρμανση.
Παρά τις μειώσεις αυτές, οι τιμές σε απόλυτα μεγέθη δεδομένης και της μείωσης των εισοδημάτων διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι στην τριετία 2009 - 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ελληνικών Πετρελαίων η συνολική κατανάλωση καυσίμων λόγω της κρίσης έχει περιοριστεί κατά 30 % ενώ έχουν βάλει λουκέτο περισσότερα από 1500 πρατήρια.
Στο μεταξύ χθες εξελέγη νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων. Νέος πρόεδρος ανέλαβε ο Γ.Ασμάτογλου ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι στόχος της διοίκησης στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της αγοράς που πλήττουν πρατηριούχους και καταναλωτές.
ΠΗΓΗ:.energypress.gr
Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης δήλωσε στο Απε-Αμπε ότι «ο ορυκτός πλούτος αποτελεί έναν πολύ βασικό πυλώνα στήριξης του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, στον οποίο πρέπει με υπευθυνότητα, επιμονή, σεβασμό στο περιβάλλον και συγκεκριμένα ανταποδοτικά οφέλη των τοπικών κοινωνιών να επενδύσουμε. Ο δρόμος είναι ανοιχτός εναπόκειται σε όλους εμάς να το κάνουμε πράξη». Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία εξέλιξης των ερευνών, λέγοντας ότι «βρίσκονται σε πολύ καλό στάδιο».
Και πρόσθεσε ότι βάσει των πρώτων αποτελεσμάτων «μπορούμε να αναμένουμε θετικά αποτελέσματα στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης» και ότι «το φθινόπωρο θα έχουμε πλήρη εικόνα για τα αποθέματα στις δύο αυτές περιοχές».
ΠΗΓΗ:defencenet.gr
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι διαπιστώθηκε διαρροή υδραυλικού λαδιού περίπου 4.000 λίτρων στον ατμοηλεκτρικό σταθμό του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης.
Η διαρροή έγινε σε αγωγό μεταφοράς εντός του σταθμού και αμέσως κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιοι της ΔΕΗ, οι οποίοι πήραν τα προβλεπόμενα μέτρα για την συλλογή και τη διαχείριση του λαδιού. Όπως τονίζεται, δεν διαπιστώθηκε διαρροή ελαίου στον περιβάλλοντα χώρο, ούτε στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.
Ενημερώθηκε, επίσης, η αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος της Περιφέρειας, η οποία μετά από έλεγχο που έκανε δεν διαπίστωσε ρύπανση εκτός του σταθμού.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
Από παρθένες παραλίες μέχρι ανάκτορα, νησιά και την πρεσβεία της στο Λονδίνο, μία χώρα σε κρίση πουλά τα περιουσιακά της στοιχεία αναφέρει άρθρο της βρετανικής Telegraph για την Ελλάδα.
Με τίτλο «Το μεγάλο ξεπούλημα της Ελλάδας» το άρθρο της Χάριετ Αλεξάντερ κάνει εκτενή αναφορά στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αξιοποιήσει δημόσια περιουσία, αναζητώντας επενδυτές.
Η συντάκτρια του άρθρου περιγράφει την παραλία της Αφάντου στη Ρόδο, λίγα μίλια μακριά από το γήπεδο του γκολφ που είναι προς πώληση. Μαζί της βρίσκεται ένας κάτοικος της περιοχής ο οποίος δηλώνει ότι «Είμαστε σαν χρεοκοπημένη νοικοκυρά που αναγκάζεται να πουλήσει τα ασημικά για να σώσει την οικογένεια. Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή».
Το άρθρο αναφέρεται επίσης και στην πρόσφατη πώληση του Σκορπιού, του νησιού του Ωνάση, στο Ρώσο ολιγάρχη, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ως δώρο για την 24χρονη κόρη του Εκατερίνα, καθώς και στην αγορά έξι νησιών έναντι 7 εκατ. λιρών από τον Εμίρη του Κατάρ.
Παράλληλα, η Αλεξάντερ γράφει ότι «διατίθεται προς πώληση το ανάκτορο της Κέρκυρας, όπου γεννήθηκε ο Πρίγκιπας Φίλιππος και για το οποίο η κυβέρνηση υπερηφανεύεται στην ιστοσελίδα της ότι είναι δίπλα στην έκταση που ανήκει στη δυναστεία Ρόθτσιλντ».
«Αξιωματούχοι αρνήθηκαν να συζητήσουν τις τιμές, ισχυριζόμενοι ότι εξαρτάται από τις προσφορές, αλλά η ακτή της Αφάντου αναζητά μία επένδυση της τάξης των 150-250 εκατ. ευρώ», προσθέτει το δημοσίευμα.
Ακόμη, σημειώνει ότι το λιμάνι του Πόρου βρίσκεται επίσης στη διάθεση της κυβέρνησης προς εκμετάλλευση, καθώς επίσης και το κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στο Holland Park του Λονδίνου, προς 22 εκατομμύρια λίρες.
Η συντάκτρια παραθέτει στο άρθρο της δηλώσεις του υπευθύνου του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μηλιού, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η δημόσια περιουσία πρέπει να παραμείνει ως έχει χωρίς να πωληθεί.
Αλλοι ωστόσο -επισημαίνει η Αλεξάντερ- θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή, δεδομένου ότι τα δύο πακέτα διάσωσης που έχουν δοθεί από τους πιστωτές της χώρας έχουν αποτύχει να ανακάμψουν την οικονομία της, που βρίσκεται σε ύφεση εδώ και έξι χρόνια.
Πηγή: The Telegraph
ΠΗΓΗ:larissanet.gr
Το Εργατικό Δίκαιο και ιδίως το Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο, όπως άλλωστε και άλλοι κλάδοι δικαίου, έχουν σήμερα το status «δικαίου κατεχόμενης χώρας». Στο Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο το Μνημόνιο ΙΙ (Π.Υ.Σ. 6 / 28.2.2012) έπληξε με χειρουργικά χτυπήματα το δίκαιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της διαιτησίας, αφήνοντας άθικτο, μέχρι στιγμής, τον βασικό συνδικαλιστικό νόμο (1264/1982). Διανύσαμε διακόσια χρόνια διαφωτισμού και Εργατικού Δικαίου μέχρις την επιστροφή μας σε ένα καθεστώς εργασιακών σχέσεων που μοιάζουν με αυτές των απαρχών της ιστορίας του Εργατικού Δικαίου:
Κυρίαρχος διαπλαστικός παράγοντας των όρων εργασίας γίνεται και πάλι η ατομική σύμβαση εργασίας, έστω και υπό τον μανδύα της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας που συνάπτει ο εργοδότης με ένωση προσώπων, αυτή την καρικατούρα συνδικαλιστικής οργάνωσης. Η ισορροπία του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων και ρυθμίσεων (συλλογικές συμβάσεις εργασίας και διαιτησία) καταστρέφεται, ο νομοθέτης επιβάλλει τη λήξη των συλλογικών συμβάσεων και των διαιτητικών αποφάσεων, με τον ίδιο τρόπο καταργείται η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων, το κενό ρύθμισης που δημιουργείται πληρούται με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Με την κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία εξουδετερώνεται ο επικουρικός μηχανισμός της συλλογικής αυτονομίας που διασφάλιζε τη θέσπιση συλλογικών ρυθμίσεων και την απώθηση της βίας της ατομικής διαπραγμάτευσης.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την απόφαση 668/2012 απέρριψε μεν τις αιτήσεις ακύρωσης κατά του πρώτου Μνημονίου, έθεσε ωστόσο με τη σκέψη 35 ένα όριο για τα νομοθετικά μέτρα περιορισμού συνταγματικών δικαιωμάτων: Με τα μέτρα μείωσης μισθών και συντάξεων δεν πρέπει να παραβιάζεται το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης που επιβάλλει το άρθρο 2 παρ. 1 Σ. Όμως οι υλικοί όροι αξιοπρεπούς εργασίας και διαβίωσης, το πραγματικό αντίκρισμα της συνταγματικής επιταγής για σεβασμό και προστασία της αξίας του ανθρώπου, έχουν παραβιαστεί στην Ελλάδα προ πολλού. Η απονομή δικαιοσύνης από τα δικαστήρια, η αποτελεσματική λειτουργία του κοινωνικού κράτους δικαίου και του πολιτικού συστήματος αποτελούν, εκτός των άλλων, και μηχανισμούς απορρόφησης της εγγενούς στην κοινωνία βίας. Όταν αυτό δεν συμβαίνει και ο νόμος έχει πλέον μοναδικό συστατικό του τον καταναγκασμό (βία), η εξέλιξη των πραγμάτων είναι προβλέψιμα ζοφερή. Η παράλληλη επιλογή των πολιτών να υπερασπιστούν τα ατομικά και κοινωνικά τους δικαιώματα αυτοδυνάμως παραμένει ανοιχτή και αναπόφευκτη, αν η κοινωνία αρνηθεί την ισοπέδωση που επιβάλλει η πολιτική των δανειστών της χώρας μας.
Κατά τον χρόνο που γράφονται αυτές οι γραμμές αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των αιτήσεων ακύρωσης της ΓΣΕΕ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων κατά της Π.Υ.Σ. 6 / 28.2.2012. Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι το δικαστήριο, με μεγάλη μάλιστα πλειοψηφία των μελών του, έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, θα καταγραφεί μια μεγάλη νίκη της κοινωνίας. Η έκβαση αυτής της δίκης θα έχει τεράστια σημασία για την υπόσταση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων αλλά και για την ύπαρξη των πολιτών της χώρας, που είναι στενά συνυφασμένη με την τύχη των πληττόμενων συνταγματικών δικαιωμάτων τους. Οι θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος δεν έχουν αλλάξει (ούτε μπορούν άλλωστε να αλλάξουν), οι λοιπές υπερνομοθετικής ισχύος πηγές, π.χ. του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ομοίως. Στην ιεραρχία των πηγών δικαίου το Σύνταγμα εξακολουθεί να αποτελεί κριτήριο και μέτρο των υποκείμενων κανόνων. Και οι μνημονιακοί νόμοι υπόκεινται στις θεμελιώδεις επιταγές του Συντάγματος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ