Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Ο «μαύρος χρυσός» που άλλαξε τον ρου της Ιστορίας

Από το newsbeast.gr
Η ιστορία του πετρελαίου είναι συνυφασμένη με την ίδια την πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού. Πολυάριθμες ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι το προϊόν που εκτοξευόταν από φυσικές πηγές πετρελαίου χρησιμοποιούταν ήδη στην αρχαία Βαβυλώνα, την Περσία και την Κίνα, με τον Ηρόδοτο και τον Διόδωρο τον Σικελό να ανασυγκροτούν ιστορικά τις πρώιμες αυτές χρήσεις.

Ακόμα και ο Μάρκο Πόλο θα περιγράψει τον 13ο αιώνα τα πετρελαϊκά χωράφια του σημερινού Αζερμπαϊτζάν, την ίδια στιγμή που..

Ο ΟΠΕΚ, σαν ένα άστρο που πεθαίνει, πρόκειται να εκραγεί

Από το energypress.gr
Ο ΟΠΕΚ πεθαίνει. Ο πρόεδρος Τραμπ μάλλον θα χαρεί, αλλά ίσως να μην του αρέσει περισσότερο αυτό που θα τον αντικαταστήσει.

Για μια περίοδο, στη νεότητά του, το καρτέλ έλαμψε πολύ λαμπρά και βοήθησε τα μέλη του να αναλάβουν τον έλεγχο των πετρελαϊκών τους δραστηριοτήτων και να αντιταχθούν στους ξένους παραγωγούς και τις κυβερνήσεις τους. Τώρα, όμως, όπως κάθε άστρο, πρόκειται να ενδορραγεί.

Όταν ένα άστρο ξεμένει..

Η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού από ελεύθερη συλλογική διεργασία μετατρέπεται οριστικά σε κρατικοδίαιτη διαδικασία

Από το gsee.gr 
Για την επικείμενη έναρξη της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού ύστερα από την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας η ΓΣΕΕ δηλώνει τα εξής:

Η Κυβέρνηση εφαρμόζει –και μάλιστα θριαμβολογώντας– το καθεστώς ρύθμισης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου που το 2013, όταν και θεσπίστηκε, αναθεμάτιζε εμφατικά και καταψήφιζε ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Πρόκειται ουσιαστικά για..

ΕΛΠΕ: Εξόπλισαν πλήρως τα εργαστήρια σε 23 Γυμνάσια και Λύκεια

Από το euro2day.gr
Mε άρτια εξοπλισμένα και σύγχρονα Εργαστήρια Φυσικών Επιστημών (Ε.Φ.Ε.) εγκαινιάστηκε η φετινή σχολική χρονιά σε συνολικά 23 Γυμνάσια και Λύκεια των Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Ευόσμου-Κορδελιού και Δέλτα, με στόχο την ουσιαστική, ισότιμη και σε βάθος χρόνου βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης σε επιστημονικούς τομείς.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά στις περιοχές του Θριασίου και της Δ. Θεσσαλονίκης με την πρωτοβουλία και την ευγενική ..

Νέα αποθέματα φυσικού αερίου ανακάλυψε η Total στην ΑΟΖ της Βρετανίας

Από το energypress.gr 
Εξαιρετικά θετικά ήταν τα αποτελέσματα γεώτρησης της γαλλικής εταιρείας Total, όπου το γεωτρύπανο φτάνοντας σε τελικό βάθος 4.312 μέτρα, ανακάλυψε μια στήλη αποθεμάτων φυσικού αερίου 42 μέτρων που χρονολογείται από την πρώτη γεωλογική εποχή Cretaceous.

Οι προκαταρκτικές δοκιμές επιβεβαιώνουν την ποιότητα των αποθεμάτων, τη διαπερατότητα και την καλή απόδοση της γεώτρησης, με τα εν δυνάμει ανακτήσιμα..

Αποτελέσματα γραπτής αξιολόγησης υποψηφίων για τις θέσεις Διπλωματούχων Μηχανικών ,Χημικών και Τεχνικών Συντήρησης

ΕΛΠΕ: Ευνοούνται από IMO 2020 και εξαγωγές σύμφωνα με τη Wood - Στα 8,12 η τιμή στόχος

Από το worldenergynews.gr
Η Wood Company δίνει στόχο 8,12 ευρώ με σύσταση hold, εκτιμώντας ότι δεν παρουσιάζει πρόοδο η διαδικασία ιδιωτικοποίησης σε σχέση με τις δικές της προσδοκίες.

Από την άλλη πλευρά,ο Όμιλος παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως οι υψηλές εξαγωγές, οι προοπτικές ανάκμαμψης της εγχώριας αγοράς και η ωφέλεια από..

Στον Αστερισμό των $ 80 το Αργό Καθώς η Παγκόσμια Ζήτηση Ξεπέρασε τα 100 Εκατ. Βαρέλια την Ημέρα εν Μέσω Περιορισμένης Παραγωγής

Από το energia.gr
Συναγερμός έχει κτυπήσει στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων, καθώς η τιμή του αργού ξεπέρασε τα $ 80 το βαρέλι την περασμένη Παρασκευή, ενδοσυνεδριακά στο ICE του Λονδίνου για τα μηνιαία συμβόλαια ποικιλίας Brent,του διεθνούς benchmark, με τις πληροφορίες από την Τεχεράνη να κάνουν λόγο για διαρκώς..

ΕΛΠΕ: Ολοκληρώθηκαν τα site visits των επενδυτών - Το Νοέμβριο οι δεσμευτικές προσφορές για το 50,1%

Από το energypress.gr
Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσδιοριστεί τελικώς η ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ. Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι επισκέψεις των εκπροσώπων των δύο ενδιαφερόμενων επενδυτών (Vitol, Glencore) στις εγκαταστάσεις του ομίλου και προχωρά κανονικά το due diligence. 

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της κατάρτισης του συμφώνου αγοραπωλησίας, έχουν παραδοθεί τα βασικά κείμενα του SPA και εξετάζονται όλα ..

Τι σημαίνει η έλευση του αμερικανικού LNG στην Ελλάδα

Από το capital.gr
Τον περασμένο Ιούνιο, στο World Gas Conference που πραγματοποιήθηκε στη Ουάσινγκτον, η ελληνική αντιπροσωπία του ΔΕΣΦΑ έγινε αποδέκτης του ενδιαφέροντος αμερικανικών εταιρειών, οι οποίες θέλησαν να πληροφορηθούν λεπτομέρειες για τις τεχνικές προδιαγραφές και τις δυνατότητες του τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) της Ρεβυθούσας. Την περασμένη εβδομάδα, το αμερικανικό ενδιαφέρον αναζωπυρώθηκε όπως φάνηκε..