Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

«Ως εδώ» λέει το Ιράν - Καλεί τους Σαουδάραβες να μειώσουν την πετρελαιοπαραγωγή τους

Από το energypress.gr
To Iράν αντιστέκεται στην επιβολή ορίων στην εγχώρια παραγωγή αργού και καλεί την Σαουδική Αραβία να προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες των μελών του ΟΠΕΚ να καταλήξουν σε μια συμφωνία μείωσης της παραγωγής.

«Θα αφήσουμε την παραγωγή στα επίπεδα που συμφωνήθηκαν στην Αλγερία», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, όταν ρωτήθηκε αν το Ιράν θα περικόψει την παραγωγή μαζί με τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ.

Σημειώνεται ότι σε..

Ο ραδιενεργός αντιδραστήρας του Τσερνόμπιλ σφραγίζεται από τη μεγαλύτερη κινητή μεταλλική δομή του κόσμου

Από το naftemporiki.gr
Η μεγαλύτερη κινητή μεταλλική δομή του κόσμου θα σφραγίσει τον τέταρτο αντιδραστήρα του σταθμού Τσερνόμπιλ για τις επόμενες δεκαετίες.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν δημιουργήσει μία αψίδα μεγέθους σχεδόν όσο δύο γήπεδα ποδοσφαίρου, για να καλύψουν τα απομεινάρια της μολυσμένης δομής του διαβόητου τέταρτου αντιδραστήρα, όπου συνέβη το ατύχημα τον Απρίλιο του 1986.

Ο στόχος είναι να διατηρηθούν ασφαλείς οι μελλοντικές γενιές σε όλη την Ευρώπη από την πυρηνική ακτινοβολία που συνεχίζει να εκπέμπεται από τον αντιδραστήρα που έλιωσε πριν από πάνω από 30 χρόνια.

Το Τσερνόμπιλ παραμένει το..

Αλεξόπουλος (ΕΛΠΕ): Πιθανά 100 εκατ. βαρέλια στον Πατραϊκό

Αποτέλεσμα εικόνας για ελπε
Από το capital.gr
Τον εντοπισμό, μετά τις έρευνες που έχουν γίνει, γεωλογικών δομών που διαπιστώνουν ότι η περιοχή του Πατραϊκού είναι πετρελαιοπιθανή, ανακοίνωσε ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης των ΕΛΠΕ, Γ. Αλεξόπουλος.

"Εάν εντοπιστεί πετρέλαιο στην περιοχή εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από 100 εκατομμύρια βαρέλια", ανέφερε ο ίδιος, αποκαλύπτοντας επίσης ότι τις προσεχείς ημέρες τα ΕΛΠΕ αναμένεται να αναδειχθούν προτιμητέος ανάδοχος για το οικόπεδο 2 του διαγωνισμού παραχώρησης για το Ιόνιο.

Ο κ. Αλεξόπουλος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στις..

«Μάχη» πετρελαϊκών κολοσσών σε διαγωνισμό έρευνας υδρογονανθράκων στο Μεξικό

Απο το bankingnews.gr
Στον διαγωνισμό θα παραχωρηθούν τα δικαιώματα έρευνας του κοιτάσματος Trion και 10 ακόμη «οικοπέδων» βαθέων υδάτων

Οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου εκδήλωσαν ενδιαφέρον να διεκδικήσουν τα δικαιώματα έρευνας για υδρογονάνθρακες στον Κόλπο του Μεξικό, στους διαγωνισμούς που θα πραγματοποιήσει το Μεξικό στις 5 Δεκεμβρίου 2016.

Ένας από τους υποψηφίους είναι ο αμερικανικός κολοσσός Chevron, ο οποίος θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό σε κοινοπραξία με την κρατική μεξικανική πετρελαϊκή εταιρεία Petroleos Mexicanos (Pemex) και την ιαπωνική Inpex Corp.
Η γαλλική Total θα συμμετάσχει σε..

Νοτιοκορεάτες έφτιαξαν θερμοηλεκτρική βαφή, ώστε βαμμένες επιφάνειες να μετατρέπουν τη θερμότητα σε ηλεκτρισμό

Από το energypress.gr
Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κορέας (KIST) και του Ινστιτούτου Ερευνών Ηλεκτροτεχνολογίας της Κορέας, με επικεφαλής τον Τζέ Σουνγκ δημιούργησαν μια θερμοηλεκτρική μπογιά που μετατρέπει σε ηλεκτρική ενέργεια τη θερμότητα των βαμμένων επιφανειών.

Η βαφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλες επιφάνειες όπως κτίρια, αυτοκίνητα και πλοία, αλλά και σε μικρότερες, ανεξαρτήτως σχήματος του αντικειμένου. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, η θερμοκρασία της στέγης και των τοίχων ενός κτιρίου μπορεί να ξεπεράσει τους 50 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι. Η νέα βαφή μπορεί να μετατρέψει αυτή την έξτρα θερμότητα σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Η βαφή περιέχει..

Μαύρος καπνός στο Κορδελιό- Τί απαντούν τα ΕΛΠΕ

Από το rthess.gr
Αναστάτωση στην δυτική Θεσσαλονίκη από πυκνό μαύρο καπνό. 

Επρόκειτο για ελεγχόμενη καύση στον πυρσό του εργοστασίου πολυπροπυλενίου των ΕΛΠΕ. Λόγω βλάβης στον εξοπλισμό το εργοστάσιο σταμάτησε να λειτουργεί. 

Τα πλεονάζοντα αέρια οδηγήθηκαν στον πυρσό για ασφαλή καύση, εξήγησε στο ΡΘ ο Χριστόφορος Αντόντσιος διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών των ΕΛΠΕ. 

Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την δημόσια υγεία. 

Εν τω μεταξύ μυστήριο παραμένει η δυσοσμία στο Κορδελιό.

Η «Εποχή του Διαμαντιού» στην ενέργεια: «Αθάνατες» μπαταρίες που χρησιμοποιούν πυρηνικά απόβλητα

Αποτέλεσμα εικόνας για Η «Εποχή του Διαμαντιού» στην ενέργεια: «Αθάνατες» μπαταρίες που χρησιμοποιούν πυρηνικά απόβλητα
Φυσικοί και χημικοί του University of Bristol δημιούργησαν ένα τεχνητό διαμάντι το οποίο, όταν βρίσκεται σε ραδιενεργό πεδίο, είναι ικανό να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα- μια τεχνολογία η οποία στην ουσία μπορεί να επιτρέψει την παραγωγή ηλεκτρισμού από πυρηνική μπαταρία η οποία χρησιμοποιεί πυρηνικά απόβλητα.

Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να λύσει κάποια από τα σημαντικότερα προβλήματα των πυρηνικών απόβλητων, της παραγωγής ενέργειας και της διάρκειας ζωής των μπαταριών.

Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος παρουσιάστηκε..

Berenberg : Το ιρανικό αίνιγμα με τα ΕΛΠΕ

Από το newmoney.gr
Yπο τον τίτλο το «Ιρανικό αίνιγμα» ο αναλυτής της Γερμανικής Βerenberg κ. Υ. Κukhtanych διερεύνησε κατά πόσο οι ιρανικές οφειλές παραμένουν στον ισολογισμό των Ελληνικών Πετρελαίων. Όπως σημειώνει η σύσταση διακράτηση ( hold με τιμή – στόχο 4,5 ευρώ) για την μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων παραμένει ενδεχόμενη σχετικά με την αντιμετώπιση της εκκρεμούς οφειλής προς το Ιραν.

Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό Platts (ο οποίος παρέχει τιμές ενέργειας) που επικαλείται το ιρανικό υπουργικό πρακτορείο πετρελαϊκών ειδήσεων Shana, στις αρχές..

Προς κατάργηση η τοποθέτηση του GPS στα βυτιοφόρα

Αποτέλεσμα εικόνας για βυτιοφορο
Από το energyworld.gr
Παρά τα διαρκή αιτήματα εκ μέρους της αγοράς πετρελαιοειδών για εφαρμογή της υπουργικής απόφασης του 2012 που προέβλεπε την υποχρεωτική εγκατάσταση GPS σε βυτιοφόρα, αλλά και σε πλωτά εφοδιαστικά μέσα με στόχο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στην αγορά καυσίμων, η κυβέρνηση προχωρά στην κατάργησή της.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», με την παράγραφο 8 του άρθρου 15 που συζητήθηκε χθες με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη η ..

ΕΛΠΕ: Δεν ευθυνόμαστε για τη δυσοσμία στον Εύοσμο

Από το energypress.gr
Τη διαβεβαίωση ότι οι δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων στη Θεσσαλονίκη δεν προκαλούν το ανεξήγητο φαινόμενο της έντονης δυσοσμίας που ταλαιπωρεί, εδώ και πολλά χρόνια, τους κατοίκους στο Ελευθέριο Κορδελιό και στον Εύοσμο, έδωσαν εκπρόσωποι της εταιρίας, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

"Δεν είμαστε εμείς μέρος του προβλήματος, θέλουμε όμως να γίνουμε μέρος της λύσης του", είπε ο διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων του Ομίλου Γιάννης Κορωναίος, απευθυνόμενος σε εκπροσώπους φορέων και σε κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι συμμετείχαν σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: "Η ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου", που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου.

Ο κ. Κορωναίος, επισήμανε ότι..

ΕΛΠΕ: «Η Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει» για 4η Χρονιά

Από το energia.gr
Το 4ο κατά σειρά ταξίδι του προγράμματος «Η Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει» ξεκινά σήμερα, Τρίτη 29 Νοεμβρίου, μετά από 3 χρόνια ένθερμης υποστήριξης από τα παιδιά των απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας. Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής επιμόρφωσης υποστηρίζεται αποκλειστικά από τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και υλοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Άγονη Γραμμή Γόνιμη».

Η «Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει» ρίχνει άγκυρα σε απομακρυσμένους προορισμούς σπέρνοντας ιδέες και γνώσεις οικολογικού περιεχομένου στους μαθητές και στους κατοίκους των περιοχών που υλοποιείται, με στόχο την..

Κατευθείαν στην εκμετάλλευση μπαίνει το κοίτασμα του Κατακόλου – Έγινε μετατροπή της άδειας

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Από το energypress.gr
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress , δόθηκε από το υπουργείο Ενέργειας το πράσινο φως, ώστε η άδεια έρευνας υδρογονανθράκων στο Κατάκολο, η οποία είχε δοθεί στην Energean Oil & Gas, να μετατραπεί σε άδεια εκμετάλλευσης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, η εταιρεία θα υποβάλει πλάνο εκμετάλλευσης, ώστε  μέσα στο 2017 να ξεκινήσει η άντληση πετρελαίου.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για..