Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

ΙΕΑ: Οι Χαμηλές Τιμές Αυξάνουν την Εξάρτηση Από το Πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Από το energia.gr
Αυξάνεται ο κίνδυνος ενεργειακής εξάρτησης της παγκόσμιας οικονομίας από το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής, καθώς οι χαμηλές τιμές του αργού επηρεάζουν αρνητικά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων για μείωση της ζήτησης ορυκτών καυσίμων. Αυτό αναφέρει σε δηλώσεις του στους Financial Times o επικεφαλής του ΙΕΑ, τονίζοντας ότι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράκ, έχουν σήμερα το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς από την εποχή του εμπάργκο της δεκαετίας του ’70.

Σύμφωνα με τον Φατίχ Μπιρόλ, τον εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, οι κυβερνήσεις έχουν...

Μήπως η τεχνολογία μάς αποχαυνώνει;

Αποτέλεσμα εικόνας για Μήπως η τεχνολογία μάς αποχαυνώνει;
Από το naftemporiki.gr
Τι θα σήμαινε για τους περισσότερους από εμάς να αποχωριστούμε ακόμη και για ένα 24ωρο το ίντερνετ, τον υπολογιστή και το smartphone μας; Σίγουρα θα νιώθαμε αποκομμένοι από τον επαγγελματικό και κοινωνικό μας περίγυρο, ενώ θα μας φαινόταν πραγματικός Γολγοθάς να παρακολουθήσουμε τις ειδήσεις της ημέρας.

Ακόμη χειρότερα, όσοι έχουμε συνηθίσει να συμβουλευόμαστε το «ψαχτήρι» της Google και τη Wikipedia για κάθε πιθανή και απίθανη πληροφορία, ενδεχομένως θα αισθανόμασταν δύσκολο να βασιστούμε αποκλειστικά στη μνήμη μας, για να θυμηθούμε γεγονότα και ονόματα. Και, ειδικά αν έπρεπε να στερηθούμε το «έξυπνο» κινητό, με το οποίο μπορούμε να «σερφάρουμε» οποιαδήποτε στιγμή και από οπουδήποτε, ίσως να χάναμε ακόμη και το… αντίδοτο στην πλήξη στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στις ουρές.

Οι «εχθροί» της προσήλωσης

Πίσω στη δεκαετία του 1990, μάλλον δεν θα..

Επενδύσεις $37 δις από τη Chevron στο Καζακστάν

Αποτέλεσμα εικόνας για Επενδύσεις $37 δις από τη Chevron στο Καζακστάν
Από το naftikachronika.gr
Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron ανακοίνωσε την επέκταση της επένδυσής της στο κοίτασμα πετρελαίου Tengiz του Καζακστάν σε ένα επενδυτικό πλάνο που μπορεί να φτάσει και τα $36,8 δις. Η επένδυση αποτελεί κοινοπραξία, ανάμεσα στη Chevron, στην οποία ανήκει το 50% του επενδυτικού project, την ExxonMobil με 25%, την KazMunaiGas (κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Καζακστάν) με 20% και τη ρωσική Lukoil με 5%.

Με τη συγκεκριμένη επένδυση, η παραγωγή πετρελαίου του Tengiz αναμένεται να ..