Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Μπορούν τα βιομηχανικά φυτά να λύσουν το πρόβλημα του άνθρακα;

 

Η τεχνολογία δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευση άνθρακα (CCUS) χαιρετίζεται ως απαραίτητο μέρος της ενεργειακής μετάβασης. Οι καθαρές μηδενικές εκπομπές "θα είναι σχεδόν αδύνατες χωρίς CCUS", λέει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), ενώ οι νεοσύστατες επιχειρήσεις και το Big Oil προσπαθούν να δημιουργήσουν μια αγορά δέσμευσης άνθρακα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.  

Ενώ η ενεργειακή βιομηχανία εργάζεται για τη δέσμευση και αποθήκευση..

New Regulations Could Kill Nigeria’s Promising Deepwater Oil Industry

 


Nigeria may lose up to 38 percent of its deepwater oil production under the terms of the proposed new Petroleum Industry Bill, Nigerian daily Punch reports, adding that this could happen by 2025. Further, the industry could lose almost a third of its deepwater production potential by 2030 because of the bill.

The long-awaited piece of legislation, which has been in the works..

Ρωσική ένωση δυνάμεων με επίκεντρο την ενέργεια

 


Οι ρωσικές Lukoil και Gazprom προχωρούν με το πλάνο τους για τη δημιουργία ενός joint venture, με στόχο την ανάπτυξη δύο πεδίων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή Nenets στα βόρεια της χώρας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Gazprom σε ανακοίνωσή της, οι δύο εταιρείες είχαν συμφωνήσει τους όρους του joint venture, το οποίο ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2018, στο πλαίσιο του project εμπορικής εκμετάλλευσης..

ExxonMobil και Wells Fargo έχασαν 220 δισ. δολάρια χρηματιστηριακή αξία το 2020




Παρότι η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ αναρριχήθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά το τρέχον έτος, η ExxonMobil και η Wells Fargo -η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία και η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας αντίστοιχα- είδαν τις μετοχές τους να κατακρημνίζονται. Για την ακρίβεια οι δύο εταιρείες κατέγραψαν τις μεγαλύτερες πτώσεις σε όρους κεφαλαιοποίησης στην αμερικανική αγορά το 2020, καθώς οι κλάδοι τους παλεύουν να ανακάμψουν..

Κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης στο δημόσιο από 1/2/2021



 Eνημερωτική επιστολή  σε όλους τους φορείς του δημοσίου για την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης στο δημόσιο από την 1η Φεβρουαρίου 2021 απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει ο νόμος 4736/2020 – ο νόμος για τη κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης που..

Γιατί Ενοχλεί Τόσο Πολύ τις ΗΠΑ ο Αγωγός Nord Stream;



 Η είδηση που αναρτήθηκε εχθές στο πόρταλ (εδώ) μας πληροφορούσε για την επανέναρξη στις αρχές Ιανουαρίου των εργασιών κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2 στα χωρικά ύδατα της Δανίας μετά από 12μηνη η παύση, ως αποτέλεσμα κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Αμερικανική κυβέρνηση στις εταιρείες που εμπλέκονται στην κατασκευή του. Αποτέλεσμα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν απο  από την Ουάσιγκτον, βάσει της νομοθεσίας Protecting Europe's Energy Security Act of 2019 ( PEESA),ήταν η διακοπή των εργασιών πόντισης των δυο παράλληλων αγωγών, που..

Μειωμένη ζήτηση για πετρέλαιο και το 2021 - Μεταβαλόμενο τοπίο, κίνδυνοι για διυλιστήρια



 Ετούτη η χρονιά δεν είχε όμοιά της για τις τιμές του πετρελαίου, ακόμα κι αν με την εκπνοή της αυτές διαμορφώνονται στα σχεδόν 51 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή προσεγγίζουν τον μέσο όρο της περιόδου 2015-2017. Aπλώς αποκρύπτουν ένα έτος μεγάλης μεταβλητότητας και αστάθειας. Αρκεί να σκεφθεί κανείς πως τον Απρίλιο το αργό Νέας Υόρκης υποχώρησε σε αρνητικά επίπεδα και το πετρέλαιο τύπου Brent στο Λονδίνο εξασθένισε..

Σε Iσχύ τα 12 N. Mίλια σε Xωρικά Ύδατα από το Ιόνια ως το Ταίναρο



 «Με την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τέθηκε χθες σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.» Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών «το Προεδρικό Διάταγμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της ..