Ο ΑΔΜΗΕ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014 το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς 2015-2024.
Έχει προηγηθεί η δημοσίευση από τον ΑΔΜΗΕ της "Μελέτης Επάρκειας Ισχύος για την περίοδο 2013-2020", από την οποία μάθαμε το πολύ ενδιαφέρον ότι το 2020, μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς για περιβαλλοντικούς λόγους, θα έχουμε πολλές ΑΠΕ, αλλά, αν θέλουμε να έχουμε ρεύμα το βράδυ, θα χρειαζόμαστε εισαγωγές.
Στο δικτυακό τόπο του ΑΔΜΗΕ έχουν αναρτηθεί pdf αρχεία για το "Κύριο Τεύχος" (δίπλα), το "Παράρτημα" και το "Χάρτη του Συστήματος". Το μεγάλο ενδιαφέρον βέβαια βρίσκεται στο Κύριο Τεύχος, ένα μακροσκελές κείμενο 164 σελίδων.
Και η τωρινή μελέτη του ΑΔΜΗΕ μας δίνει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες:
Ας πάμε κατευθείαν στη σελίδα 30 (36 του pdf), στην παράγραφο 2.2.4.3 "Μελλοντικές Προκλήσεις". Στο κάτω μέρος της σελίδας διαβάζουμε : "Στο σύνολο της χώρας έχουν εκδοθεί άδειες παραγωγής τριπλάσιας περίπου ισχύος από τη μέγιστη ζήτηση του Συστήματος. Είναι φανερό ότι η παραγόμενη ισχύς από το σύνολο των αδειοδοτημένων σταθμών δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από το Σύστημα, ούτε όσον αφορά τη διακίνηση της ισχύος, ούτε όσον αφορά την απορρόφηση της ενέργειας. Παρά ταύτα, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο επιβάλλει στον ΑΔΜΗΕ να ανταποκριθεί στο σύνολο των αιτημάτων σύνδεσης που του υποβάλλονται. ... Προφανώς υπάρχει αδυναμία ανταπόκρισης σε μια διαρκώς συνεχιζόμενη ροή αιτημάτων σύνδεσης, η οποία οδηγεί σε ένα σύνολο παραγωγής ΑΠΕ που δεν είναι δυνατόν ούτε να διακινηθεί στο Σύστημα ούτε να απορροφηθεί από αυτό". Ο ΑΔΜΗΕ καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ανταποκριθεί, δεν έχει όμως ούτε την τεχνική ούτε την οικονομική δυνατότητα να αναπτύξει το Σύστημα, ούτως ώστε να ικανοποιηθεί εξ ολοκλήρου ο όγκος των αιτημάτων".
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite ! Δείτε μας λοιπόν τώρα και στο Facebook και κάντε Like στη σελίδα μας!
Τι άλλο να πει δηλαδή ο ΑΔΜΗΕ, για τον παραλογισμό που επικρατεί στην αθρόα αδειοδότηση ΑΠΕ; Προσέξτε, μιλάμε για έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενέργειας που έχει τη μοναδική ιδιότητα να μην μπορεί να αποθηκευτεί. Και στην περίπτωση της Ελλάδας, που είναι στην άκρη της Ευρώπης και δεν έχει επαρκείς διασυνδέσεις με τις γείτονες χώρες, η ισχύς αυτή, τριπλάσια απ' τη μέγιστη ζήτηση, δεν μπορεί ούτε και να εξαχθεί, ακόμα κι αν τη χαρίσουμε στους γείτονες. Το λέει ο ΑΔΜΗΕ ξεκάθαρα: το δίκτυο δεν αντέχει! Το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να αλλάξει! Δεν είναι τεχνικά δυνατό να γίνουν όλα αυτά τα δίκτυα που χρειάζονται και δεν υπάρχουν τα λεφτά για να γίνουν!
Οι πολιτικοί βέβαια πάντα βρίσκουν λύσεις, γι' αυτό τους ψηφίσαμε άλλωστε: θα ιδιωτικοποιήσουν τον ΑΔΜΗΕ, ώστε να βρει και τη τεχνική και την οικονομική δυνατότητα ο ιδιωτικός ΑΔΜΗΕ να κάνει αυτά που δεν μπορεί να κάνει ο δημόσιος ΑΔΜΗΕ. Μας το είπαν άλλωστε: έρχονται τρέχοντας οι επενδυτές! Επενδυτές που θα δουλεύουν για το δημόσιο συμφέρον και για την ψυχή της μάνας τους; Όχι βέβαια, το έργο το έχουμε ξαναδεί. Οι καταναλωτές νάναι καλά, για να πληρώνουν τις μεγάλες ιδέες των πολιτικών.
Αν γίνουν όλα αυτά τα έργα ΑΠΕ που έχουν αδειοδοτήσει, θα δουλεύει η γερμανική και η δανέζικη βιομηχανία για να μας προμηθεύσει ανεμογεννήτριες, θα δουλεύει η κινέζικη βιομηχανία για να μας προμηθεύσει Φ/Β, όλα αυτά θα γίνονται με δανεικά κεφάλαια που η χρεοκοπημένη χώρα δεν τα έχει και θα καταλήξουμε με περίσσεια ΑΠΕ, που δεν θα μπορεί να πάει πουθενά αν προηγουμένως δεν γίνουν χιλιάδες χιλιόμετρα νέων δικτύων, δεν θα καταναλώνεται, αφού δεν θα υπάρχει ζήτηση και τα κεφάλαια των "επενδυτών" δεν θα εξυπηρετούνται. Ένα κεφάλαιο που δεν εξυπηρετείται πιέζει πάντα τους πολιτικούς για μηχανισμούς αποζημίωσης και στις ΑΠΕ έχει βρεθεί η λύση : λέγεται "αποζημίωση απορριπτόμενης ισχύος", πληρώνουμε δηλαδή λεφτά για να κάθονται τα πάρκα εκείνα που δεν μπορούν να δουλέψουν. Δεν γνωρίζω αν το έχουμε ήδη θεσμοθετήσει στην Ελλάδα, στη Βρετανία όμως το έχουν κάνει. Λεφτά υπάρχουν! Μεγάλε Παπανδρέου, σχολή δημιούργησες!
Και όσο συνεχίζουμε να αυξάνουμε αλόγιστα τις ΑΠΕ, θα συνεχίζουμε να έχουμε και το τεράστιο έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε άκριτα επιδοτήσεις, θα συνεχίσουμε να ακριβαίνουμε το ρεύμα. Ό,τι έπαθε και η Ισπανία, ό,τι έπαθε η Γερμανία, ό,τι έπαθε η Βρετανία.
ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr/