Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Jetoil: Πώς "έπεσε" η εταιρεία που είχε το 10% της αγοράς καυσίμων

Αποτέλεσμα εικόνας για Jetoil:
Από το capital.gr
Κανείς στην αγορά καυσίμων δεν εξεπλάγη από την είδηση που έσκασε χθες ότι μια από τις πιο ιστορικές εταιρείες του κλάδου η Mamidoil Jetoil των Νίκου και Κυριάκου Μαμιδάκη έκανε αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99. Η εταιρεία που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήλεγχε δίκτυο 600 πρατηρίων και είχε μερίδιο αγοράς της τάξης του 10% στα καύσιμα, με σημαντική παρουσία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και εκτός των συνόρων με εξαγωγές σε χώρες των Βαλκανίων όπως Σκόπια, Σερβία, Μαυροβούνιο αντιμετώπιζε προβλήματα μέσα στην κρίση τα οποία επιδεινώθηκαν δραματικά πέρυσι. Το "ξήλωμα του πουλόβερ" ξεκίνησε πέρυσι, όταν αποφασίστηκε υπό το βάρος των δυσκολιών που αντιμετώπιζε η εταιρεία, να διακοπεί ο εφοδιασμός του δικτύου της στη Νότια Ελλάδα και τα πρατήρια ξεκίνησαν να τροφοδοτούνται αποκλειστικά από τα διυλιστήρια ή άλλαξαν σήμα. Η εταιρεία κατέβαλε προσπάθειες ώστε να κρατήσει το δίκτυό της στη Βόρεια Ελλάδα και το Ιόνιο, ενώ από τα τέλη του 2015 και τις αρχές της φετινής χρονιάς άρχισε να χάνει με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς το δίκτυό της.

Μέχρι πριν λίγες εβδομάδες κατέβαλε..

Προσοχή μην το πατήσετε: στην Κοζάνη κυκλοφορεί αδέσποτο "αμμωνιακό άζωτο".


Από το greeklignite.blogspot.gr
Πολλά αδέσποτα έχουν μαζευτεί στη μνημονιακή Ελλάδα, όπου δυστυχώς ο καθένας βγάζει ένα δελτίο τύπου και γράφει κυριολεκτικά ό,τι γουστάρει, χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη να τεκμηριώσει τα γραφόμενα.

Το Μάρτιο είχαμε την αδέσποτη "άεργο ισχύ", αυτή στην οποία ο ΔΕΔΔΗΕ απέδωσε τα απανωτά μπλακ άουτ στη Ρόδο. Η ΔΕΗ απ' την πρώτη στιγμή "φωτογράφισε" την υπερβάλλουσα διείσδυση των αιολικών πάρκων στο ηλεκτρικό μικροδίκτυο Ρόδου-Χάλκης ως υπαίτια για τα μπλακ άουτ, κάτι που επεσήμανε απ' την πρώτη στιγμή το ιστολόγιο. Για να ψελλίσει στη συνέχεια ο ΔΕΔΔΗΕ πως φταίει η "άεργος ισχύς" κι όχι τα αιολικά πάρκα, ισχυρισμό για τον οποίο βεβαίως ουδεμία τεκμηρίωση παρουσίασε.

Μετά την αδέσποτη "άεργο ισχύ" στη Ρόδο, μας προέκυψε την Πέμπτη και αδέσποτο "αμμωνιακό άζωτο", αυτή τη φορά στην Κοζάνη. Πρόκειται για μια πόλη με Δήμαρχο έναν αυτοαποκαλούμενο Οικολόγο, ο οποίος μισεί το λιγνίτη και που τον Απρίλιο υπέπεσε σε βαρύτατο πολιτικό ατόπημα οργανώνοντας ημερίδα με μόνο προσκεκλημένο πολιτικό κόμμα τους Οικολόγους και αναγορεύοντας σε συνομιλητή το WWF. Πρόκειται για το Δήμαρχο που δεν θέλει τη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 και προφανώς προτιμά να βλέπει τους άνεργους να μαζεύονται μπροστά στο Δημαρχείο του, εκλιπαρώντας για κανένα μεροκάματο όπως ήταν συνήθης πρακτική στις αρχές του 20ού, όχι του 21ου αιώνα. Ένας Δήμαρχος λοιπόν για τον οποίο, για ό,τι συμβαίνει στην περιοχή, φταίει ο λιγνίτης, όχι η δική του περιορισμένη οπτική.

Το 2013 είχε διαπιστωθεί η ..

Ιράν: Συμφωνία Petramina - NIOC για γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου

Αποτέλεσμα εικόνας για Ιράν: Συμφωνία Petramina - NIOC για γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου
Από το topontiki.gr
Η κρατική πετρελαϊκή εταιρία της Ινδονησίας, Pertamina θα υπογράψει συμβόλαιο με κρατική πετρελαϊκή εταιρία του Ιράν (NIOC) τον επόμενο μήνα προκειμένου ν' αναπτύξει δύο πεδία γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιράν. Αυτό τουλάχιστον μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua επικαλούμενο ιρανικά ΜΜΕ.

Τα πεδία που θα αξιολογηθούν είναι τέσσερα σύμφωνα με τις αρχικές μελέτες, ενώ από αυτά θα επιλεγούν τα δύο, σύμφωνα με δηλώσεις του Σιαμσού Αλάμ, διευθυντή της Pertamina.

Η Pertamina στοχεύει την αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής στο πεδίο κατά 30.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, χωρίς ωστόσο να έχουν γνωστοποιηθεί τα πεδία γεωτρήσεων.

Η εταιρία υπέγραψε την αρχική συμφωνία με τη NIOC το Μάιο κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο υπουργός Ενέργειας της Ινδονησίας στην Τεχεράνη για την αγορά 600.000 τόνων υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου (LPG) από το Ιράν.

Κέρδη 28% για το αμερικανικό αργό στο β' τρίμηνο - Άνω των $50 το Brent

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Από το newmoney.gr
Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου, καλύπτοντας τις αρχικές τους απώλειες, καθώς οι traders εκτιμού ότι στο β' εξάμηνο του έτους υπάρχει η πιθανότητα αύξησης της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σημαντική ώθηση στις τιμές έδωσε και η νέα υποχώρηση του δολαρίου, ενώ οι επενδυτές προχώρησαν και..