Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Κουίζ:Τι συμβαίνει με μεγάλη εταιρία του κλάδου πετρελαιοειδών


Έντονες φήμες κυκλοφορούν στην αγορά πετρελαιοειδών για τη ρευστότητα μεγάλης εταιρίας του κλάδου
Οι κακές γλώσσες αναφέρουν ότι στην προμήθεια πετρελαίου η εταιρία παρουσιάζει καθυστερήσεις στις πληρωμές και το τελευταίο διάστημα επικρατεί αναστάτωση. Πάντως επισήμως η εταιρία δεν έχει ενημερώσει για κάποιο ζήτημα αν και στις τελευταίες οικονομικές καταστάσει είχε εμφανιστεί σημαντική μείωση των διαθεσίμων άνω του 60% ενώ αν κάποιος διαβάσει προσεκτικά βλέπει ότι σουμάρονται ταμείο και διαθέσιμα στις τράπεζες πράγμα που δεν ορθόν (για να μην το χαρακτηρίσουμε αλλιώς) κατά ΔΛΠ. Επανερχόμαστε 

 ΠΗΓΗ:fpress.gr

Αλλάζει το καθεστώς στις ομαδικές απολύσεις. Αυστηροποιούνται τα κριτήρια


Για το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων τελικά επήλθε συμφωνία ανάμεσα σε ΣΕΒμ ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΕ και υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών.
Με βάση την ομόφωνη απόφαση που υπήρξε, από τούδε και στο εξής, κάθε εργοδότης που θέλει να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις, θα πρέπει να προσκομίζει υποχρεωτικά στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας τα εξής:
- Το φάκελο της επιχείρησης
- Στοιχεία για τα δάνειά της σε τράπεζες
- Στοιχεία για τις οφειλές της σε ασφαλιστικά ταμεία
- Στοιχεία για τις οφειλές της σε τρίτους.
Τα προαναφερόμενα "ντοκουμέντα" θα συνεκτιμώνται από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Στη συνέχεια θα διαβιβάζονται στον υπουργό Εργασίας, ο οποίος είναι εκείνος που θα αποφασίζει τελικά.
"Η απόφαση αυτή έχει τεράστια οικονομική και κοινωνική σημασία, καθώς θωρακίζει την αγορά εργασίας με καθαρούς κανόνες που εξασφαλίζουν τόσο την άσκηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, όσο, κυρίως, την προστασία των εργαζομένων", σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και προσθέτει:
"Η θετική αυτή εξέλιξη σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή συνεννόησης και εθνικής ενότητας για την αρμονική σύνδεση της ανάπτυξης και των επενδύσεων με την κοινωνική συνοχή και την απασχόληση".
Να σημειωθεί ότι το θέμα των ομαδικών απολύσεων έχει θέσει επιτακτικά στην ατζέντα της παρούσας διαπραγμάτευσης η τρόικα, η οποία ζητά να υπάρξει πλήρη απελευθέρωση.
Η αντίδραση του ΣΕΒ
Η απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας για τη διαδικασία εφαρμογής των άρθρων 3 και 5 του Ν. 1387/1983 (σχετικά με τις προϋποθέσεις για ομαδικές απολύσεις) "ισορροπεί αποτελεσματικά τις κοινωνικές ανάγκες με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι επιχειρήσεις στην αγορά", ανακοίνωσε ο ΣΕΒ.
"Η διάσωση επιχειρήσεων που μπορούν ακόμη να προσφέρουν προστιθέμενη αξία μέσα από αναδιάρθρωση της παραγωγικής τους διαδικασίας ώστε να καταστούν ανταγωνιστικές αποτελεί διακύβευμα της σημερινής συγκυρίας", προσθέτει ο Σύνδεσμος σχολιάζοντας την απόφαση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 ΠΗΓΗ:news247.gr/

Σε ποιες εταιρίες απένειμε η Greenpeace τα “βραβεία της ντροπής”

Σε ποιες εταιρίες απένειμε η Greenpeace τα “βραβεία της ντροπής”
Τα βραβεία αυτά απονέμονται κάθε χρόνο στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία, σε επιχειρήσεις που κατηγορούνται ότι έδειξαν "ιδιαίτερη αδιαφορία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον".
Ο ενεργειακός κολοσσός της Ρωσίας Gazprom, που επικρίνεται για τα προγράμματά του στην Αρκτική, και η αμερικανική εταιρεία ενδυμάτων Gap, η οποία κατηγορείται για την πολιτική της στο Μπανγκλαντές, κέρδισαν σήμερα τα "βραβεία της ντροπής" για το 2014, τα οποία απονέμει κυρίως η περιβαλλοντική οργάνωση "Γκρίνπις".

Το βραβείο της κριτικής επιτροπής, η οποία αποτελείται, μεταξύ άλλων, από μέλη της Γκρίνπις και της Διακήρυξης της Βέρνης, μιας ελβετικής μη κυβερνητικής οργάνωσης, αποφασίστηκε να δοθεί στην Gap επειδή η αμερικανική εταιρεία αρνήθηκε να υπογράψει μια συμφωνία για τις πυρκαγιές και την ασφάλεια των κτιρίων στο Μπανγκλαντές, παρά την κατάρρευση πέρυσι τον Απρίλιο του Ράνα Πλάζα, ενός κτιρίου που βρισκόταν στα προάστια της Ντάκα και στέγαζε πολλές υφαντουργικές μονάδες, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 1.100 ανθρώπων.

Οι δύο οργανώσεις κατηγορούν την αμερικανική εταιρεία ότι εμπόδισε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στην χώρα αυτή, προωθώντας το δικό της πρόγραμμα, το οποίο χαρακτήρισαν ως μια "μη δεσμευτικού χαρακτήρα ψευδοσυμφωνία που ελέγχεται από τις ίδιες τις επιχειρήσεις". 
Το Μπανγκλαντές είναι η δεύτερη χώρα εξαγωγής ενδυμάτων στον κόσμο. Ο τομέας αυτός, ο οποίος με τα 4.500 εργοστάσιά του αποτελεί έναν από τους πυλώνες της εθνικής οικονομίας, αντιπροσωπεύει το 80% των ετήσιων εξαγωγών του Μπανγκλαντές, ύψους 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το βραβείο του κοινού κέρδισε παράλληλα ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom κατόπιν ψηφοφορίας που έγινε στο Ίντερνετ στην οποία μετείχαν περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι.

"Ο Gazprom είναι η πρώτη επιχείρηση που αντλεί πετρέλαιο κάτω από τα παγωμένα νερά της Αρκτικής, παρά τον καταστροφικό απολογισμό της στο θέμα της ασφάλειας", αναφέρει σε ανακοίνωση της Γκρίνπις ο Κούμι Νάιντου, εκτελεστικός διευθυντής της Greenpeace International.

Τα σχέδια του ρωσικού ομίλου στην Αρκτική είχαν βρεθεί στο προσκήνιο μετά την φυλάκιση τριάντα μελών του πληρώματος του πλοίου Arctic Sunrise της Γκρίνπις. 

Αυτοί είχαν συλληφθεί έπειτα από μια δράση τους τον Σεπτέμβριο κατά μιας πετρελαϊκής εξέδρας της Gazprom στην Αρκτική, η οποία είχε ως στόχο την καταγγελία των κινδύνων που εγκυμονεί η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε αυτήν την ζώνη η οποία έχει ιδιαίτερα ευαίσθητα οικοσυστήματα.

Η Gazprom δεν σχολίασε σχετικά σε ερώτηση που της υπέβαλε το Γαλλικό Πρακτορείο στη Μόσχα.

Πέρυσι οι νικητές των "βραβείων της ντροπής" ήταν η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs, σύμβολο των κακών πρακτικών του χρηματοπιστωτικού τομέα, και η πετρελαϊκή εταιρεία Shell, η οποία κατηγορείται ότι συνέβαλε στη μείωση των αιώνιων πάγων της Αρκτικής.

ΠΗΓΗ:newsit.gr

Guardian: Μεγάλες ανισότητες στην Υγεία της ΕΕ - Οι φτωχοί πληρώνουν το τίμημα


Για το σοβαρό πρόβλημα των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian, τονίζοντας πως «τα ευρωπαϊκά κράτη πληρώνουν για την υγεία πάνω από 1,3 τρισ. ευρώ τον χρόνο, την ίδια ώρα που το προσδόκιμο ζωής των φτωχών της κοινωνίας μειώνεται από ασθένειες και αναπηρίες, σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ».

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι το αναπόφευκτο κόστος των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας» είναι μεγαλύτερo από το ΑΕΠ των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, και η έκθεση προειδοποιεί ότι ''αγνοώντας τις κοινωνικές, οικονομικές και ιατροφαρμακευτικές ανισότητες στον τομέα της υγείας θα διακινδυνεύσουμε την οικονομική ανάκαμψη"», γράφει ο Guardian σε δημοσίευμα του.

Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών. Το χάσμα στο προσδόκιμο υγιούς ζωής (δηλαδή χωρίς ασθένειες και αναπηρίες), ήταν 19 χρόνια για τους άνδρες και 18,4 χρόνια για τις γυναίκες μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα και τα χαμηλότερα ποσοστά.

Για το προσδόκιμο ζωής, η διαφορά ήταν 13,4 χρόνια για τους άνδρες και 10,6 χρόνια για τις γυναίκες, τονίζει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, η έρευνα της ΕΕ διαπιστώνει πως «μόνο οι πλούσιοι απολαμβάνουν καλύτερη υγεία, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων είναι αποκλεισμένοι από τις υπηρεσίες υγείας, ή πεθαίνει πρόωρα λόγω των ανισοτήτων στην υγεία».

Κλείνοντας, ο Guardian φιλοξενεί δηλώσεις του Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος υποστηρίζει πως «Η οικονομική κρίση έχει πάρει βαρύ τίμημα για την υγεία και την ευημερία των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Αυτό αντικατοπτρίζεται στην αύξηση της ανεργίας, την αύξηση της φτώχειας, καθώς και τη μείωση των δημόσιων υπηρεσιών που απειλούν με φτωχότερα αποτελέσματα για την υγεία, αλλά και με την διεύρυνση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας.

Η έλλειψη εργασίας και ευκαιριών εμπόδισε τους ανθρώπους -ιδιαίτερα στους νέους- να αξιοποιήσουν το δυναμικό τους και να συμβάλλουν πλήρως στην κοινωνία».

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Ερευνα ΓΣΕΒΕΕ: 4/10 νοικοκυριά έχουν έναν άνεργο και χρωστούν στις τράπεζες


Σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας βρίσκεται μεγάλο μέρος των ελληνικών νοικοκυριών με 4 στα 10 νοικοκυριά να έχουν τουλάχιστον έναν άνεργο, να παρουσιάζουν σημαντικές υποχρεώσεις στις τράπεζες και να θεωρούν ότι δεν θα τα βγάλουν πέρα, ενώ 1 στα 3 φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του λόγω των συσσωρευμένων υποχρεώσεων.

Από την άλλη πλευρά, το 87% έχει δικό του ακίνητο ενώ διατηρείται ψηλά η εμπιστοσύνη στο σύστημα δημόσιας υγείας.

Αυτά είναι τα βασικότερα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ετήσια τακτική έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ που έγινε σε συνεργασία με την εταιρία MARC A.E. και μεταξύ άλλων παρατηρείται σημαντική μείωση εισοδήματος για το 97% των νοικοκυριών και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής ιδιαίτερα των πολυμελών οικογενειών.

Σύμφωνα με την έρευνα 

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Προστασία του περιβάλλοντος παράλληλα με τις εξορύξεις ζητά ο Κύπριος υπ. Περιβάλλοντος


Στην αναγκαιότητα της περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα προστασίας του περιβάλλοντος από δραστηριότητες σε σχέση με την ανεύρεση και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, αναφέρθηκε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου, Νίκος Κουγιάλης, εκπροσωπώντας την Κύπρο σε Μεσογειακό Συνέδριο, στη Φλωρεντία.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση το συνέδριο, με θέμα «Η Μεσόγειος- Ένα νέο Ελ Nτοράντο Υδρογονανθράκων», πραγματοποιήθηκε στα 21 – 22 Ιανουαρίου και οι εργασίες του επικεντρώθηκαν στα θέματα υγείας, ασφάλειας και περιβάλλοντος σε σχέση με τις δραστηριότητες για ανεύρεση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο.
Μιλώντας ενώπιον του συνεδρίου ο κ. Κουγιάλης «τόνισε την οικονομική σημασία που έχει για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου η ανεύρεση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και τις ευκαιρίες που δίνονται για ενδυνάμωση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μέσω της διεθνούς συνεργασίας».
Υπογράμμισε, επίσης, «την αναγκαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος από τις δραστηριότητες σε σχέση με την ανεύρεση και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ γειτνιαζουσών χωρών, οι οποίες διεξάγουν αυτού του είδους τις δραστηριότητες».
Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διαδικασίες ώστε να συναφθεί Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ στον τομέα του περιβάλλοντος, με έμφαση στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από αυτού του είδους τις δραστηριότητες.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία της υπογραφής τέτοιων συμφωνιών από όλες τις γειτνιάζουσες χώρες.
«Η αναγκαιότητα περιφερειακής συνεργασίας, την οποία επισήμανε ο κ. Κουγιάλης, έτυχε θερμής αποδοχής από τους συνέδρους και ιδιαίτερα από την Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, η οποία υπερτόνισε τη σημασία της για την επίτευξη του κοινού στόχου που είναι η οικονομική ανάπτυξη με την παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος», αναφέρεται.
Το συνέδριο προσφώνησαν, πέρα από την Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαρία Δαμανάκη, πολιτικοί από αριθμό χώρων της Μεσόγειου που έχουν άμεσο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την εξόρυξη υδρογονανθράκων, όπως ο Λίβανος και η Αλγερία, καθώς και ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι της βιομηχανίας υδρογονανθράκων.

 ΠΗΓΗ:energypress.gr

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ασπροφός


Την 21η Ιανουαρίου 2014 συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Asprofos Engineering S. A. και συγκροτήθηκε σε σώμα, ως εξής:
· Δημήτριος Καραγκούνης, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Πρόεδρος.
· Διαμαντής Λέντσιος, Χημικός Μηχανικός Πανεπιστημίου Bologna, MSc in Petrochemicals &  Hydrocarbon Chemistry ( UMIST), Αντιπρόεδρος.
· Ιωάννης Φωτόπουλος, Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc Πανεπιστημίου USC, Διευθύνων Σύμβουλος
· Διονύσιος Ρούτσης, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, Μέλος
· Γεώργιος Δημόγιωργας, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, Μέλος
· Κωνσταντίνος Μαρτάκος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, Μ Sc Περιβαλλοντολόγος ΕΜΠ, Μέλος
· Σόλων Φιλόπουλος, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, Μέλος (εκπρόσωπος εργαζομένων)
Η Asprofos Engineering S. A., μέλος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία μελετών στην Ελλάδα, με δραστηριότητες σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης και της λεκάνης της Μεσογείου. Εξειδικεύεται σε ενεργειακά και περιβαλλοντικά έργα και έχει αναπτύξει ένα σημαντικό portfolio συνεργασιών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΓΣΕΕ: Ανεπανόρθωτη ζημιά από την πώληση του ΑΔΜΗΕ


Την πλήρη αντίθεσή της «στο ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ» εκφράζει η ΓΣΕΕ, ζητώντας «να σταματήσει η διωτικοποίηση του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και να αποσύρει η κυβέρνηση το επίμαχο νομοσχέδιο». Σε αντίθετη περίπτωση, όπως προειδοποιεί «θα βρει  για ακόμη μια φορά απέναντί της το σύνολο των εργαζομένων και του ελληνικού λαού ,γιατί το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό».
Όπως υποστηρίζει η συνομοσπονδία «Ήδη 350.000 ελληνικά νοικοκυριά ζουν χωρίς ρεύμα και αναμένεται από την συγκεκριμένη απαράδεκτη απόφαση να μεγαλώσει αυτή η δραματική λίστα και να  ενταθεί η φτώχεια και η εξαθλίωση».
Ακόμη κάνει λόγο για «ανεπανόρθωτη ζημιά στο δημόσιο συμφέρον» κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «υιοθετώντας κάθε παράλογη και ανεδαφική εντολή της τρόικα προχωρά στο ξεπούλημα του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας». 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Σώθηκες ρε μαλάκα Μήτσο; …Σώθηκα Κυβερνήτα! (video)


Μετά την διαρροή της απόφασης του ΣτΕ για τους Αξιωματικούς, κάποιοι γνωστοί δημοσιογράφοι συγκροτημάτων του Τύπου έντυπου και ηλεκτρονικού έπιασαν δουλειά! Το τι γράφτηκε και το τι ειπώθηκε δεν λέγεται, ακόμη και από επίσημα χείλη που υποτίθεται γνωρίζουν από πρώτο χέρι το τι τραβάει ένας Αξιωματικός ή ένας ένστολος όπως ο λένε οι ίδιοι!
Κάποιος αποκαλύπτει ότι  θα ανοίξει η πόρτα του φρενοκομείου αν η Κυβέρνηση εφαρμόσει την δικαστική απόφαση του ΣτΕ και επιστρέψει τα παρανόμως παρακρατηθέντα χρήματα των Αξιωματικών, κάποιος άλλος θυμάται τον Δούκα υπουργό του Καραμανλή που προσέφυγε εναντίον της απόφασης που δικαίωσε τους συνταξιούχους για τα (αναδρομικά Λάφκα). Κάποιοι άλλοι ανεβάζουν το ποσό επιστροφής σε ένα 1δις ευρώ γνωρίζοντας ότι λένε ασύστολα ψεύδη! Ένας υπουργός με περισσή αλαζονεία, δήλωσε δια τηλεοράσεως ότι όσες δικαστικές αποφάσεις και να βγούνε δεν θα γεννήσουμε λεφτά …Ουαί Υποκριτές και Φαρισαίοι! Ακόμη και ένας “γνωστός εργατολόγος” προσπάθησε να αρπάξει την ευκαιρία για να λίγα ψηφαλάκια, ερμηνεύοντας ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους!
Ποτέ όμως αυτοί οι δήθεν δεν έγραψαν μια αράδα υπέρ του Λαού, όταν συγκροτήματα έπαιρναν θαλασσοδάνεια χωρίς ποτέ να επιστρέψουν ..(Ούτε βέβαια έστηναν αγχόνες στις εφημερίδες  όταν τα αφεντικά τους δε πλήρωναν  ποτέ τις εισφορές στα ταμεία τους …). Τώρα τους έπιασε ο πόνος για τα δήθεν έκρηξη των εξόδων του Κράτους; ….Που δεν είναι παροχές αλλά παρακρατηθέντα χρήματα από ανθρώπους που τα δικαιούνται; Εσείς τι λέτε;
Για δείτε το video από μια εγκατάλειψη μαχητικού αεροσκάφους μετά από εμπλοκή  που αφού οι Χειριστές προσπάθησαν να το σώσουν το εγκατέλειψαν φλεγόμενο …Για αυτούς κάνει λόγο το ΣτΕ κύριε Υπουργέ! Αυτοί είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κάποιοι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας ήθελαν να τους κόψουν το πτητικό επίδομα που είναι μερικά κατοστάρικα! Δείτε το και αναρωτηθείτε και εσείς όπως ο και  Κυβερνήτης Ρε μαλάκα Μήτσο σώθηκες; Σώθηκα Κυβερνήτα γιατί εμάς μας προστατεύει ο Θεός για να φυλάμε την Πατρίδα! Ο Μήτσος που μιλάει στο video είναι σήμερα διοικητής σε μονάδα Μαχητικών!
http://veteranos.gr 

ΠΗΓΗ:eaaslarisas.blogspot.gr/

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΕΠ

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

           Πραγματοποιήθηκε χθες 22/01/14 η δεύτερη συνάντηση των διαπραγματευτικών ομάδων του Σωματείου και της Εταιρείας για την ΕΣΣΕ και τον Εσωτερικό Κανονισμό.
           Το Σωματείο το τελευταίο διάστημα, ενόψει διαπραγματεύσεων για τη νέα ΕΣΣΕ,  κάλεσε  την  Εταιρεία  να  συμβάλει  από  την  πλευρά  της  στη  διαμόρφωση  του κατάλληλου κλίματος προκειμένου να οδηγηθούμε σε συμφωνία σύντομα, επ΄ ωφελεία  και των δύο πλευρών και για να διασφαλισθεί ένα ομαλό  εργασιακό κλίμα,  με κυρίαρχο  το διάλογο, τη συνεννόηση και όχι τη σύγκρουση, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα και την Εταιρεία.
            Δυστυχώς  όμως η πρόταση που κατέθεσε η Εταιρεία ήταν άκρως προσβλητική και αναξιοπρεπής για τους εργαζόμενους, αποδομεί την ΕΣΣΕ στο σύνολό  της και φέρνει  το μνημόνιο στα ΕΛΠΕ.   Προτείνει μονοετή ΕΣΣΕ με  μηδενικές αυξήσεις. Επιχειρεί να αναστείλει χρονοεπίδομα, 3ετίες, πολυετίες, τους μισθούς πριμ,  κατάργηση του επιδόματος βάρδιας 39,5%,   μειώσεις  20%  σε  όλες τις παροχές, μείωση των ημερομισθίων του επιδόματος αδείας και του ύψους της αποζημίωσης απόλυσης,  παύση της καταβολής ειδικού επιδόματος   μετεγκατάστασης  στους εργαζόμενους των Κεντρικών Γραφείων και μείωση κατά  50% του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους στα γραφεία των εγκαταστάσεων,  μείωση των ετών αναγνώρισης προϋπηρεσίας κατά 50%,  προαπαιτεί  πτυχίο ΤΕΙ για τις νέες προσλήψεις των Χειριστών και Τεχνιτών  με  ένταξή   τους  στο Μ.Κ. 19.
          Στη συνάντηση αυτή η Εταιρεία μας παρουσίασε τις «προτάσεις της», τις οποίες όμως εμφάνισε στην ανακοίνωσή της καμουφλαρισμένες, και τις οποίες όχι μόνο απορρίψαμε στο σύνολό τους, αλλά αρνηθήκαμε και να τις συζητήσουμε,  απαιτώντας - σε  νέα συνάντηση -  να  γίνει  σοβαρή  συζήτηση  πάνω  στο  πλαίσιο  που  έχει καταθέσει το Σωματείο.
Συναδέλφισσες, οι
           Την ώρα που κυβέρνηση, Τρόικα και ΔΝΤ με τους νόμους που επέβαλαν, έφτασαν το κάθε Ευρώ που κερδίζει ο εργαζόμενος στα 45 λεπτά !!!, την ώρα που διέλυσαν όλες τις δομές κοινωνικής ασφάλισης και αλληλεγγύης (υγεία, παιδεία, μεταφορές κ.λ.π. ) εκμηδενίζοντας τον όποιο «κοινωνικό μισθό» υπήρχε στη χώρα (τώρα μόνο όσοι έχουν χρήματα μπορούν να ελπίζουν σ’ αυτά τα κοινωνικά αγαθά !!!), την ώρα που χρεοκοπούν τα νοικοκυριά με τα χαράτσια στα σπίτια, στα αυτοκίνητα, στα καύσιμα κ.λ.π., αυτή την ώρα βρήκε η διοίκηση, να ξαναβάλει σε περιπέτειες και σύγκρουση Εταιρεία και εργαζόμενους. Η επιλογή τους να επιτεθούν τώρα στους εργαζόμενους είναι έγκλημα ενάντια στην ίδια την προοπτική και το μέλλον των ΕΛΠΕ.
            Βάζουν σε κίνδυνο την ήρεμη και ασφαλή λειτουργία των μονάδων, αφού με αυτές τις «προτάσεις» διαλύουν την απαραίτητη ηρεμία και συγκέντρωση των εργαζομένων, στοχοποιώντας όποιες δυνατότητες έχουν απομείνει για  αξιοπρέπεια και ζωή.  Ας το καταλάβουν καλά λοιπόν, δεν θα τους το επιτρέψουμε.
            Απ’ ότι φαίνεται η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. δεν έγινε σοφότερη μετά την εμπειρία του 2011. Πιστεύει πως μπορεί να μας τρομοκρατήσει, για να αποδομήσει-διαλύσει  την ΕΣΣΕ. Τους πληροφορούμε πως είναι βαθιά νυχτωμένοι.
            Η διοίκηση της Εταιρείας με μία κίνηση,  που αποτελεί  μνημόνιο  ανακολουθίας, και μη παίρνοντας καμία ευθύνη για τα οικονομικά αποτελέσματά του «πετάει τη μπάλα στην κερκίδα» χρεώνοντας μόνο στη κρίση τα αποτελέσματα του Ομίλου. Επιχειρεί  να  αποδομήσει στο σύνολό της, την  ΕΣΣΕ,  θίγοντας  ανερυθρίαστα την αξιοπρέπειά μας, προσβάλλοντας βάναυσα το κοινό αίσθημα ευθύνης και δικαίου,  θέλοντας τελικά να εφαρμόσει νόμο Μνημονίου και στα  ΕΛΠΕ.  Η μετακύλιση στους εργαζόμενους όλων των ευθυνών (και του κόστους) που προήλθαν από τις επιλογές της Διοίκησης,  των ανεξέλεγκτων δανεισμών, των  διεθνών οικονομικών συνθηκών αλλά και των άκαιρων επιλογών της, αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
            Το αν πρέπει να βάλουμε για μια ακόμα φορά πλάτη, όπως η διοίκηση χαρακτηριστικά   και  σε  εισαγωγικά  μας προτρέπει,  σε κανένα σημείο δε δικαιώνει εν΄ τέλει την αυτόβουλη διάθεσή μας, να το πράξουμε όπως και το κάνουμε, χωρίς εισαγωγικά αλλά με αίσθημα ευθύνης και δικαίου. Φαίνεται λοιπόν ότι η υπεύθυνη στάση των εργαζομένων ερμηνεύεται από την Εταιρεία ως αδυναμία.   Ως εδώ λοιπόν,  κύριοι της διοίκησης.
            Σε  ότι  αφορά  τώρα  την  πρόταση  της  διοίκησης  για  τον  Εσωτερικό  Κανονισμό, ας γίνει ξεκάθαρο στην Εταιρεία ότι ο Εσωτερικός Κανονισμός περιλαμβάνει δικαιώματα και υποχρεώσεις και των δύο πλευρών.
            Λυπούμαστε  αλλά  δεν  πρόκειται  να  συμμετέχουμε σε μια τέτοια διαδικασία. Η πρότασή μας παραμένει σε ισχύ και θα συνεχίσουμε αυτή να προκρίνουμε, μη βρίσκοντας λόγο να μπούμε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για έναν Εσωτερικό Κανονισμό – Ποινολόγιο.
          Οι  εργαζόμενοι  θα  υπερασπιστούμε  τη  Σύμβαση και τις ζωές μας όχι από απληστία»,  αλλά  αναγκασμένοι από την ίδια την πραγματικότητα,  από  την ανάγκη για επιβίωση. Για να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας.  Και  αυτό  θα  το  καταλάβει και η διοίκηση των ΕΛΠΕ με πολύ σκληρό  τρόπο,   αν δεν αλλάξει τακτική και δεν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με σεβασμό στους εργαζόμενους (που τόσο επαίνεσε και ο Διευθύνων Σύμβουλος στις τελευταίες εκδηλώσεις κοπής πίττας !!!),  αλλά και στην ιστορία, το παρόν και κυρίως το μέλλον των ΕΛΠΕ.

         Τις επόμενες μέρες το Σωματείο με περιοδείες θα ενημερώσει τους  εργαζόμενους.Σας καλούμε να μείνετε ψύχραιμοι, αλλά αποφασισμένοι, συσπειρωμένοι γύρω από το Σωματείο μας και να είστε σίγουροι ότι στο τέλος θα βγούμε νικητές. Η νίκη μας θα είναι νίκη και για την παραγωγική και αναπτυξιακή πορεία των ΕΛΠΕ.

ΓΣΕΕ:Δελτίο Τύπου - Λουκέτα και απολύσεις αντί για ανάπτυξη και απασχόληση


H ΓΣΕΕ εκφράζει την έντονη αντίδρασή της για την κυβερνητική απόφαση με την οποία καταργείται το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού.
Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση υλοποιώντας παράλογες μνημονιακές πολιτικές, λαμβάνει μέτρα που αφενός μεν μεγαλώνουν την ήδη εφιαλτική λίστα των ανέργων και αφετέρου πετούν στο δρόμο εκατομμύρια ευρώ λες και περισσεύουν.

Η κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ ενός ινστιτούτου με μεγάλη ερευνητική δράση σταματά την υλοποίηση έργων απασχόλησης που, αν μη τι άλλο, έχει ανάγκη η χώρα υπό τις παρούσες συνθήκες.

To Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού απασχολεί εξειδικευμένο προσωπικό ενώ υποστηρίζει 13.000 επιχειρήσεις που απασχολούν περίπου 100.000 άτομα.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα κάθε σχέδιο κλεισίματος του Ε.Ι.Ε.Α.Δ και να εντάξει τη δράση του στο υπό σύσταση Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης.

Πρέπει να κατανοήσουν επιτέλους Κυβέρνηση και αρμόδιοι υπουργοί ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για νέες απολύσεις ούτε για νέα λουκέτα στην αγορά.

ΠΗΓΗ:gsee.gr/

Σε διαγωνισμό για έρευνες υδρογονανθράκων στο Μαυροβούνιο «κατεβαίνει» η Energean


Σε διαγωνισμό για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Μαυροβούνιο σχεδιάζει να συμμετάσχει η Energean Oil & Gas, σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της Μαθιού Ρήγα στο Bloomberg.
Οι προσφορές αναμένεται να κατατεθούν τον Μάιο.
Παράλληλα, εξετάζει τις προοπτικές συμμετοχής σε ανάλογα εγχειρήματα στην Αλβανία, την Κροατία, τη Ρουμανία, τον Λίβανο, το Ισραήλ, την Τυνησία, την Κένυα και την Τανζανία, ενώ εντός των ημερών αναμένεται να υπογράψει τη συμφωνία παραχώρησης για τις έρευνες έξω από τα Ιωάννινα.
Η Energean έχει ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για τα «οικόπεδα» στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Εξάλλου, η συμφωνία με τη BP για την εξαγορά όλης της παραγωγής του Πρίνου αναμένεται να βοηθήσει την τραπεζική χρηματοδότηση της Energean από το εξωτερικό, προκειμένου να υλοποιήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Αυξάνεται αντί να μειώνεται το δημόσιο χρέος Στο 171,8% του ΑΕΠ το γ' 3μηνο του 2013

Αντί να κατεβαίνει, ανεβαίνει το δημόσιο χρέος, οξύνοντας τα οικονομικά αδιέξοδα και την πολιτική κρίση με την συγκυβέρνηση εγκλωβισμένη ανάμεσα στα σκάνδαλα και τις τραπεζικές τρύπες που φορτώνονται στο κράτος απαιτώντας διαρκώς μέτρα λιτότητας. Στην Ελλάδα το χρέος υπολογίζεται αυξημένο κατά 341 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ' τριμήνου 2013, στα 317,31 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Eurostat.

 
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας (χρέος της Γενικής Κυβέρνησης) ήταν αυξημένο σε σχέση με το τέλος του δεύτερου τριμήνου. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, το χρέος αυξήθηκε στο 171,8% από 168,8% στο τέλος του δεύτερου τριμήνου (σ.σ.: η αύξηση αυτή αντανακλά ουσιαστικά τη μείωση του ελληνικού ΑΕΠ στο ίδιο διάστημα).

Σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2012, το χρέος της Ελλάδας παρουσιάζει αύξηση 17,2 δισ. ευρώ σε απόλυτα μεγέθη και 19,9 ποσοστιαίες μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι υψηλότερο από το τρίτο τρίμηνο του 2012 κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην Ευρωζώνη, το δημόσιο χρέος μειώθηκε ελάχιστα στο τρίτο τρίμηνο σε απόλυτο μέγεθος, για πρώτη φορά από το τέταρτο τρίμηνο του 2007. Συγκεκριμένα, το χρέος της Ευρωζώνης ανήλθε στα 8,8 τρισ. ευρώ από 8,9 τρισ. ευρώ στο τέλος του δεύτερου τριμήνου. Το χρέος της Ευρωζώνης μειώθηκε και ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 92,7% από 93,4%. Αλλά στην Ε.Ε. των 28 το χρέος αυξήθηκε στο 86,8% από 86,7%, λόγω κυρίως των συναλλαγματικών επιδράσεων, όπως ανακοίνωσε η Eurostat.

Το χρέος του δημοσίου εκτοξεύθηκε όταν έσκασε η φούσκα το 2007-8 όταν έσπευσαν τα κράτη σε ρόλο ΕΚΑΒ να  να καλύψουν τις τρύπες του χρηματοοικονομικού συστήματος, εντείνοντας την οικονομική συρρίκνωση που ακολούθησε και έπληξε τα φορολογικά έσοδα. Το κόστος των τραπεζικών διασώσεων εκτινάχθηκε στα ύψη και σε πιο αδύναμες οικονομίες, όπως στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, πήρε δραματικές διαστάσεις.

Τα επίπεδα του χρέους αυξήθηκαν τόσο γρήγορα που οι επενδυτές σταμάτησαν να αγοράζουν κυβερνητικά ομόλογα, με αποτέλεσμα η Ε.Ε. και το ΔΝΤ να φέρουν αντίμετρα σκληρής λιτότητας προκειμένο να χρηματοδοτήσουν τα χρέη στη λεγόμενη “ελεγχόμενη χρεοκοπία”.

Θηλιά
Τα υψηλότερα ποσοστό κυβερνητικού χρέους ως προς το ΑΕΠ στο τέλος του γ΄ τριμήνου καταγράφηκαν στην Ελλάδα (171,8% του ΑΕΠ), Ιταλία (132,9%), Πορτογαλία (128,7%) και Ιρλανδία (124,8%) και τα χαμηλότερα στην Εσθονία (10,0%), Βουλγαρία (17,3%) και Λουξεμβούργο (27,7%).

Σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2013, 10 κράτη μέλη κατέγραψαν αύξηση στο χρέος τους, 17 κατέγραψαν μείωση, ενώ η Σλοβενία δεν παρουσίασε μεταβολή. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Κύπρο (+11,0 ποσοστιαίες μονάδες), Λουξεμβούργο (+4,6) και Ελλάδα (+3,0). Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Πορτογαλία (-2,6), Φινλανδία (-2,5), Βέλγιο (-1,5), Γερμανία (-1,4) και Ουγγαρία (-1,3).

Σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2012, 23 χώρες κατέγραψαν αύξηση στο χρέος τους και μόλις πέντε μείωση. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Κύπρο (+25,3), Ελλάδα (+19,9), Ισπανία (+14,3) και Σλοβενία (+14,1), ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις στη Γερμανία (-2,8), Λετονία (-2,0), Βουλγαρία (-1,4), Δανία (-0,9) και Λιθουανία (-0,8).
Χαμόγελα μόνο μπροστά στις κάμερες
Χαμόγελα μόνο μπροστά στις κάμερες
Στη Γερμανία το χρέος διαμορφώθηκε στο 78,4% του ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο του 2013, από 79,8% το β΄ τρίμηνο του 2013 και 81,1% το γ΄ τρίμηνο του 2012.

Στη Γαλλία, το χρέος διαμορφώθηκε στο 92,7% του ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο του 2013, υποχωρώντας από 93,6% του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο του 2013, αλλά αυξημένο από 89,7% το γ΄ τρίμηνο του 2012.  

Το χρέος της Ελλάδας αποτελείται από δάνεια (128,3% του ΑΕΠ), χρεόγραφα πλην μετοχών (42,9% του ΑΕΠ) και νομίσματα και καταθέσεις (0,6% του ΑΕΠ).

Το χρέος της Ευρωζώνης αποτελείται κατά 79,3% από χρεόγραφα πλην μετοχών, κατά 17,9% από δάνεια και κατά 2,7% από νομίσματα και καταθέσεις. Το διακυβερνητικό χρέος που προέκυψε από τα δάνεια που δόθηκαν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης ανήλθε στο 2,4% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2013.

ΠΗΓΗ:enet.gr

"Ράλι" για την τιμή του φυσικού αερίου, κέρδη 1,9% για το αργό


"Ράλι" έκανε η τιμή του φυσικού αερίου την Τετάρτη, κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011, καθώς η κακοκαιρία στις Ανατολικές ΗΠΑ ανέβασε τη ζήτηση για το καύσιμο θέρμανσης.

Αναλυτικότερα, η τιμή του συμβολαίου του φυσικού αερίου, παραδόσεως Φεβρουαρίου, ενισχύθηκε κατά 26 σεντς ή 5,8% στα 4,689 δολάρια ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες. Ήταν το υψηλότερο επίπεδο κλεισίματος για το πιο ενεργό συμβόλαιο σε διάστημα άνω των 2 1/2 ετών, σύμφωνα με την FactSet.

Σημαντική άνοδο κατέγραψε και η τιμή του πετρελαίου ενόψει της ανακοίνωσης των εβδομαδιαίων στοιχείων για τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ. Το συμβόλαιο Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 1,76 δολάρια ή 1,9%, στα 96,73 δολ. το βαρέλι, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του έτους.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Έργα Αναβάθμισης 3,7 Δις. Δολαρίων σε Αιγυπτιακό Διϋλιστήριο


Η Egyptian Refining ( ERC) πρόκειται να ξεκινήσει τα έργα αναβάθμισης του διϋλιστηρίου Μοστορόντ, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Κάιρο, στα πλαίσια ενός επενδυτικού προγράμματος ύψους 3,7 δις. δολαρίων.
Στόχος είναι να ικανοποιηθεί η ζήτηση για πετρελαϊκά προϊόντα στην Αίγυπτο και να μειωθεί η ανάγκη για εισαγωγές. Το πρόγραμμα προβλέπεται να ξεκινήσει στα τέλη Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνοντας της εταιρείας, Τομ Τόμασον.
Η αναβάθμιση θα συμπεριλάβει μονάδα hydrocracking και coking, ενώ τονίζεται ότι το διϋλιστήριο έχει δυναμικότητα 145.000 βαρελιών ανά ημέρα. Όταν ολοκληρωθούν τα έργα, το διϋλιστήριο θα είναι σε θέση να παράγει 4,1 εκατ. τόνους προϊόντων ετησίως, ανάμεσά τους και 2,2 εκατ. τόνους euro 5 ντίζελ.

ΠΗΓΗ:energia.gr

Economist: Η σκιά της κοινωνικής έκρηξης "στοιχειώνει" την Ελλάδα


Την εκτίμηση του Economist ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες με τον υψηλότερο κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης, γεγονός το οποίο απέδωσε στο έβδομο συνεχιζόμενο έτος ύφεσης της οικονομίας, μετέφερε ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού The Economist Ντάνιελ Φράνκλιν (Daniel Franklin) κατά τη διάρκεια παρουσίασης της ετήσιας έκδοσης του βρετανικού ομίλου «Ο Κόσμος το 2014» για την Ελλάδα και την Κύπρο.
Αναλύοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες η Ελλάδα εισέρχεται στο 2014, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) Αντώνης Μακρής, μίλησαν για εξαντλούμενες αντοχές της ελληνικής κοινωνίας λόγω των επιπτώσεων της συνεχιζόμενης λιτότητας και της ύφεσης της οικονομίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασαν την άποψη ότι οι εταίροι της Ελλάδας, οι οποίοι καθορίζουν τους όρους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη κατανόηση προς αυτή την κατεύθυνση. Εκτίμησαν δε ότι έως σήμερα το μεγαλύτερο βάρος έχει σηκώσει ο ιδιωτικός τομέας σε αντίθεση με τον δημόσιο.
Αναλυτικότερα, ο υπεύθυνος της έκδοσης Ντάνιελ Φράνκλιν προέβλεψε ότι το 2014 τα καλά οικονομικά νέα θα έρθουν από τη Δύση, με τις χώρες του G4 να συνδράμουν το παγκόσμιο πραγματικό ΑΕΠ κατά 544 δισ. δολ. (ΗΠΑ- 370 δισ. δολ., Ιαπωνία- 91 δισ. δολ., Βρετανία- 43 δισ. δολ., Γερμανία- 40 δισ. δολ.).
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ελίτ των επιτυχημένων επιχειρηματιών στον τομέα της τεχνολογίας θα διαδεχθεί τα "golden boys" των τραπεζών στο παγκόσμιο οικονομικό προσκήνιο και κατ’ επέκταση θα αποτελέσει το «κόκκινο πανί» για τη διεθνή κοινή γνώμη.
Στην κορυφή της κατάταξης με βάση την ταχύτητα οικονομικής ανάπτυξης ο κ. Φράνκλιν τοποθέτησε -στη θέση της μέχρι πρότινος πρωτοπόρου Κίνας, η οποία είναι πλέον χώρα μεσαίου εισοδήματος με πιο αργή ανάπτυξη- χώρες όπως το Νότιο Σουδάν και η Μογγολία.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Φράνκλιν αναφέρθηκε στην ένταση η οποία απορρέει από το ευαίσθητο θέμα των νησιών ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία.
Τόνισε επίσης ότι το 2014, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του, το Sky City (Σαγκάη) θα είναι το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο με ύψος 838 μέτρα.
Αναφέρθηκε, εξάλλου, στο γεγονός ότι ο ιδρυτής της Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον (Richard Branson) θα διοργανώσει το πρώτο εμπορικό ταξίδι στο διάστημα, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο ίδιος μαζί με τα δύο παιδιά του.
Σχετικά με το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου προέβλεψε ότι θα προσελκύσει τα βλέμματα του φιλοθεάμονος κοινού στη Βραζιλία, ενώ ανέφερε ότι πιθανές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης, με αιχμή το κόστος ανάληψης της διοργάνωσης, ενδεχομένως να επισκιάσουν τα ματς.
Το 2014, σύμφωνα με τον κ. Φράνκλιν, το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κληθεί να ψηφίσει σε εθνικό επίπεδο, γεγονός που οφείλεται στη διεξαγωγή εκλογικών διαδικασιών σε μεγάλες χώρες, όπως η Ινδία και η Βραζιλία.
Τέλος, εκτίμησε ότι μεγάλοι «παίκτες», όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ αλλά και η Κίνα, θα έχουν σκυμμένο το κεφάλι στα εσωτερικά μέτωπα εν μέσω πολιτικής αστάθειας που θα απορρέει από τις οικονομικές δυσκολίες.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΠΗΓΗ:news247.gr/