Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Αυστραλοί επιστήμονες έβαλαν τους καρχαρίες στο twitter

Αυστραλοί επιστήμονες έβαλαν τους καρχαρίες στο twitter
Εδώ και λίγο καιρό 320 λευκοί καρχαρίες που κολυμπούν ανοιχτά των ακτών της Δυτικής Αυστραλίας tweetαρουν τις θέσεις τους στους ωκεανούς, ώστε να είναι γνωστό που και πως... κινούνται. Σε μια λογική ίδια με αυτή των εγκληματιών που με ένα βραχιόλι παρακολουθείται η θέση τους, έτσι και οι λευκοί καρχαρίες θα αναφέρουν θέση και απόσταση από τις ακτές στο... twitter.

Επί της ουσίας οι καρχαρίες θα έχουν πομπούς οι οποίοι θα tweetαρουν τη θέση των λευκών καρχαριών όταν τα ψάρια κολυμπούν σε απόσταση κάτω των 0,6 μιλών από την ακτή.

Εκτός από τη θέση τους οι καρχαρίες θα... γνωστοποιούν και το μέγεθός τους ώστε να αποφεύγονται οι θάνατοι από ενέδρες καρχαριών στις ακτές της Δυτικής Αυστραλίας.



Οι περιοχές αυτές είναι τα σημεία εκείνα του πλανήτη, όπου γίνονται οι περισσότερες επιθέσεις από καρχαρίες με τους επιστήμονες να ελπίζουν ότι τα tweets θα μπορούσαν να σώσουν ανυποψίαστους χρήστες από μία φονική ενέδρα.
  
ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Όταν η αιθαλομίχλη σκότωνε 12 χιλιάδες Λονδρέζους

Η μεγάλη αιθαλομίχλη, “Great Smog” ή “Big Smoke” αγγλιστί, καταγράφεται ως ένα από τα μεγαλύτερα περιστατικά ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Λονδίνο το Δεκέμβριο του 1952. Προκλήθηκε από έναν θανατηφόρο συνδυασμό κρύου καιρού, άπνοιας ανέμων, που οδήγησε σε συγκέντρωση ατμοσφαιρικών ρύπων, κυρίως από τη χρήση άνθρακα, που σχημάτισε ένα παχύ στρώμα νέφους πάνω από την πόλη. Διήρκεσε πέντε ημέρες από την Παρασκευή 5 έως την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου του 1952 και εξαφανίστηκε μετά από την αλλαγή του καιρού. 

Το συμβάν εκείνες τις ημέρες δε θεωρήθηκε ως μείζον. Κάποια προβλήματα ορατότητας, αλλά και η διείσδυση ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους της ενοχλητικής μυρωδιάς δε στάθηκαν ικανά για να κινητοποιήσουν τους μηχανισμούς συναγερμού του αγγλικού κράτους. Άλλωστε το Λονδίνο είχε βιώσει αρκετά παρόμοια περιστατικά και πριν το Δεκέμβρη του 52. 

Η τραγική όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων ολιγωρία, φάνηκε τις επόμενες ημέρες από τις ιατρικές αναφορές: επιπλοκές στο αναπνευστικό σύστημα που προκλήθηκαν από τις επιπτώσεις της αιθαλομίχλης οδήγησαν στο θάνατο 4 χιλιάδες ανθρώπους ενώ πάνω από 100 χιλιάδες αντιμετώπισαν διάφορα προβλήματα υγείας. Πιο πρόσφατες και ολοκληρωμένες μελέτες κατέδειξαν ωστόσο ότι ο αριθμός των θανάτων ήταν πολύ μεγαλύτερος και ξεπέρασε τις 12 χιλιάδες.

Η αιθαλομίχλη του ΄52 καταγράφεται ως το σοβαρότερο περιστατικό ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ιστορία της Βρετανίας, επηρεάζοντας την επιστημονική έρευνα, τη νομοθεσία αλλά και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη δημόσια υγεία, καθώς οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στη νομοθεσία, περιλαμβανομένου και του περίφημου νομοσχεδίου Clean Air Act το 1956.

Η μόλυνση του Λονδίνου προκλήθηκε κυρίως από τρεις πηγές: την καύση petcock για οικιακή θέρμανση, την παρουσία πολλών παλαιών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς αντιρρυπαντικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούσαν ως καύσιμο άνθρακα και βέβαια τη ρύπανση από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, ιδιαίτερα των πετρελαιοκίνητων λεωφορείων. 

Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο τα επόμενα χρόνια, μεταξύ άλλων δόθηκαν οικονομικά κίνητρα στα νοικοκυριά για να αντικαταστήσουν τα συστήματα θέρμανσης, με εναλλακτικά που δεν προκαλούν ατμοσφαιρική ρύπανση (τουλάχιστον στην ίδια ένταση) κυρίως με φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια, πετρέλαιο και επιτρεπόμενα στερεά καύσιμα). Παρά τις βελτιώσεις πάντως, εξαιτίας της ανεπαρκούς προόδου εφαρμογής των μέτρων, το Λονδίνο έζησε ξανά περιστατικό αιθαλομίχλης δέκα χρόνια μετά το Δεκέμβριο του 1962.

Στην Αθήνα του σήμερα βεβαίως δεν υπάρχουν καυστήρες ή τζάκια petcock, ούτε βεβαίως μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με κάρβουνα. Υπάρχουν όμως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που καίνε στα τζάκια τους ξύλα ή ό,τι άλλο βρουν, προκειμένου να ζεσταθούν, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η πολιτική της για τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και για το φυσικό αέριο (στην Αθήνα σχεδόν το 50% καλύπτει τις ανάγκες του σε θέρμανση με φυσικό αέριο που επίσης έχει τον υψηλότερο συντελεστή φορολογίας στην Ευρώπη) είναι σωστή και δε χρειάζεται προσαρμογές.  Άλλωστε επιτυγχάνει τον μείζονα στόχο να μη θερμαίνονται με φθηνό πετρέλαιο οι πισίνες στην Εκάλη...
(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)
 
 ΠΗΓΗ:.energypress.gr

Τρεις αγνοούμενοι έπειτα από βύθιση εξέδρας πετρελαίου στη Σ. Αραβία


Μετά τη βύθιση μιας εξέδρας άντλησης πετρελαίου του πετρελαϊκού κολοσσού Aramco κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης, στα ανοιχτά της Σαουδικής Αραβίας, αγνοούνται 3 εργάτες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία.

Το δυστύχημα σημειώθηκε στο Σαφανίγια, το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο πετρελαϊκό κοίτασμα του κόσμου, 265 χιλιόμετρα βορείως του Νταχράν, όπου έχει την έδρα της η Aramco, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία παγκοσμίως όσον αφορά την παραγωγή και τα διαθέσιμα αποθέματα.

Οι υπόλοιποι 24 εργαζόμενοι στην εξέδρα διασώθηκαν και ορισμένοι από αυτούς φέρουν μόνο ελαφρά τραύματα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των τριών αγνοουμένων, δύο Ινδών και ενός υπηκόου Μπαγκλαντές.

Η εταιρεία διευκρίνισε ότι οι εργασίες εξόρυξης πετρελαίου στο κοίτασμα δεν διακόπηκαν λόγω του δυστυχήματος. Το Σαφανίγια ανακαλύφθηκε το 1951 και έχει δυνατότητα παραγωγής 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως.

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Φιλανθρωπία ή αλληλεγγύη? Προτιμώ Κράτος Πρόνοιας

Ο Ροκφέλερ σε ένα λόγο που είχε βγάλει το 1929 μεσούσης της οικονομικής κρίσης είπε ότι η ύφεση έρχεται και παρέρχεται. Η οικονομία κάνει κύκλους, αυτό είναι γνωστό οπότε το πιο πιθανόν είναι ότι και αυτή η οικονομική κρίση που ζούμε κάποια στιγμή θα περάσει. Το θέμα είναι τι θα αφήσει πίσω της. Ήδη τις συνέπειες τις βιώνουμε. 
Για την ώρα η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην ανεργία και στις συνέπειες που αυτή επιφέρει (μην τις αναφέρω, είναι γνωστές και δεν θέλω να γράφω στενάχωρες λέξεις).
Πως διαρθρώνεται η ανεργία και η ύφεση;
1. Η αδυναμία του κράτους να μπορέσει να πληρώσει τις υποχρεώσεις του οδήγησε σε απολύσεις στον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα (το μεγαλύτερο μέρος της ιδιωτικής οικονομίας στηρίζεται, ως άλλη Σοβιετία, σε έργα του Δημοσίου),
2. Η αδυναμία του κράτους να διαχειριστεί τα οικονομικά του (έσοδα - έξοδα) οδήγησε σε μειώσεις μισθών στον δημόσιο τομέα και σε περικοπή συντάξεων,
3. Η συνεχής ύφεση δημιούργησε κλίμα συγκράτησης στην ιδιωτική οικονομία και στην ιδιωτική κατανάλωση με αποτέλεσμα να πληγούν οι ιδιωτικοδίαιτες (άραγε πόσες είναι αυτές!) επιχειρήσεις,
4. Το κακό όνομα της χώρας είχε σαν συνέπεια να πληγούν οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις (και όχι μόνο αλλά και ο Έλληνας πολίτης, ο Έλληνας φοιτητής κλπ. Rebranding Greeks που λέει και ο Peter Economides)

Μπορώ να γράψω και άλλα, αλλά η ουσία των παραπάνω είναι ανεργία και ανέχεια, πτώση του βιοτικού επιπέδου.
  
Σε μία τέτοια κατάσταση ένα κράτος θα έπρεπε να έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο αντιμετώπισης κρίσεων και να βοηθήσει τον πληθυσμό που δυστυχεί. Πιθανόν να υπάρχει κάποιο σχέδιο (Αποθεματικό Απροβλέπτων για τους γνωρίζοντες) αλλά δεν μου είναι σαφές το πως θα λειτουργήσει και εν πάσει περιπτώσει δεν έχω δει παρά σπασμωδικά αποτελέσματα (κάποια επιδοτούμενα προγράμματα για ανέργους κλπ) .
Αντ' αυτού παρατηρείται η έντονη ενεργοποίηση δύο κοινωνικών δραστηριοτήτων που ήταν σε ύπνωση για χρόνια (δεν λέω ότι δεν ήταν ενεργές αλλά είχαν μικρή παρέμβαση στην κοινωνία): η φιλανθρωπία και η αλληλεγγύη.

Οι φιλάνθρωποι

Κανάλια, Εκκλησία, πλούσιοι φιλάνθρωποι, επιχειρήσεις στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης κλπ διαγκωνίζονται σε δραστηριότητες φιλανθρωπίας με σκοπό να βοηθήσουν τους συμπατριώτες μας που δυστυχούν. Σκοπός πάντοτε να βοηθήσουν αλλά νομίζω ότι πάντα κρύβεται ένας άλλος σκοπός οικονομικής φύσεως (κανάλια, επιχειρήσεις), πολιτισμικής (Εκκλησία και αύξηση του ποιμνίου), πολιτικής επιρροής (πλούσιοι φιλάνθρωποι) κ.λ.π/

Οι αλληλέγγυοι

Από την άλλη πλευρά ad hoc οργανώσεις αλληλοβοήθειας και ΜΚΟ αναπτύσσουν αλληλέγγυες δραστηριότητες αρκετές φορές κάτω από το πολιτικό μανδύα της ριζοσπαστικής και έξω- κοινοβουλευτικής αριστεράς. Πιστεύω ότι ο σκοπός τους είναι κατά κύριο λόγο η αλληλοβοήθεια προς τους συμπατριώτες που έχουν ανάγκες αλλά δεν μου βγάζει κανείς από το μυαλό ότι η πολιτική προσέγγιση δεν είναι στους στόχους των κινημάτων αυτών (εξαιρώ τις ΜΚΟ). 
Α!!, τώρα τελευταία τέτοια δραστηριότητα αναπτύσσει και άκρο-δεξιά (τα Χρυσά Αυγά) αλλά με όχι και τόσο ανθρωπιστική οπτική.

Πριν επιχειρηματολογήσω με βάση τον τίτλο, ας κάνω μία αναφορά σε κάποιους βασικούς ορισμούς.

Φιλανθρωπία
Η φιλανθρωπία είναι ένα χαρακτηριστικό σπορ των πλουσίων και της Εκκλησίας. Αναπτύχθηκε ιστορικά πρώτα στην Καθολική Εκκλησία και στην αριστοκρατία ως θρησκευτική υποχρέωση για την βοήθεια των φτωχών. Σταδιακά με την ανάπτυξη της το υιοθέτησε και η αστική τάξη το οποίο το διαμόρφωσε κάπως πιο δημοκρατικά μέσω των φιλανθρωπικών οργανώσεων και της Κοινωνίας των Πολιτών. Εν γένει η φιλανθρωπία στηρίζεται σε μία πατερναλιστική αντίληψη ότι οι κυρίαρχες τάξεις (Αριστοκρατία, Εκκλησία, μεγαλοαστοί) ξέρουν καλύτερα να κυβερνούν από ότι οι "κατώτεροι" και άρα στο πλαίσιο της διακυβέρνησης τους, ένα μέρος του πλούτου τους (αυτό που θα επιλέξουν βέβαια αυτοί) θα μεταφερθεί στους φτωχούς στην λογική μίας υποχρέωσης, ενός καθήκοντος. Το σημαντικό βέβαια είναι ο φτωχός να ξέρει ότι ο συγκεκριμένος πλούσιος είναι αυτός που τον "ταΐζει" και έτσι να δημιουργείται μία σχέση εξάρτησης με τις γνωστές προεκτάσεις που μπορεί να έχει.
"Οι πλούσιοι και ισχυροί οφείλουν να επωμίζονται το φορτίο της κοινωνικής ευθύνης το οποίο ουσιαστικά αποτελεί τμήμα των προνομίων τους" (Heywood 2006, σελ. 170).

Αλληλεγγύη
"Ο Ρώσος αναρχικός Peter Kropotkin υποστήριξε πως ο κυριότερος λόγος επιβίωσης και ανάπτυξης του ανθρωπίνου είδους είναι χάρη στην ικανότητα του για αλληλοβοήθεια". (Heywood 2006, σελ. 212). Η αλληλεγγύη σαν κοινωνική δραστηριότητα υπάρχει από την δημιουργία των πρώτων ανθρωπίνων κοινοτήτων, αλλά ως πολιτική δραστηριότητα άρχισε να αποκτά μία πολιτική χροιά με την ανάπτυξη του σοσιαλισμού τον 19ο αιώνα. Η αλληλεγγύη αποτέλεσε κομβική ιδεολογική αναφορά τόσο για τους σοσιαλιστές όσο και για τους αναρχικούς. Η ιδέα της αλληλεγγύης δομήθηκε με βάση την ιδέα του κολεκτιβισμού (αντίθετο του πατερναλισμού). "Ο κολλεκτιβισμός με την ευρεία έννοια είναι η πίστη πως η συλλογική προσπάθεια έχει μεγαλύτερη ηθική και πρακτική αξία από τον ατομικό και προσωπικό μόχθο." (Heywood 2006, σελ. 209). Η αλληλεγγύη αποτελεί μία κοινωνική δραστηριότητα που αναπτύσσεται μεταξύ των μικρομεσαίων όπου ένα μέρος του εισοδήματος τους αλλά και της προσωπικής εργασίας προσφέρεται σε συνανθρώπους τους που έχουν ανάγκες.
Σε σχέση με την φιλανθρωπία είναι σίγουρα πιο ανθρώπινο ωστόσο συνεχίζει να κρύβει μία προσωπική σχέση εξάρτησης ανάμεσα σε αυτόν που βοηθά και σε αυτόν που βοηθιέται.

Το Κοινωνικό κράτος και κράτος πρόνοιας
Το κοινωνικό κράτος και το κράτος πρόνοιας είναι αυτό που πρέπει, κατά την άποψη μου, να βοηθά τους φτωχούς και άπορους. Το κράτος πρόνοιας υψώνεται ως ένα απρόσωπο τείχος ανάμεσα σε αυτούς που έχουν πλούτο ή και σε αυτούς που θέλουν να βοηθήσουν. Μέσω ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος παίρνει πόρους από τους κατέχοντες και διαμέσου των ειδικευμένων υπηρεσιών που οφείλει να έχει διαμορφώσει και μέσω ενός αυστηρά καθορισμένου νομικού πλαισίου, παρέχει στους έχοντες ανάγκη επιδόματα, παροχές υγείας και ασφάλισης, δωρεάν υγεία.  

Να μην παρεξηγηθώ. Δεν εναντιώνομαι ούτε στην φιλανθρωπία ούτε στην αλληλεγγύη. Πιστεύω ότι και οι δύο μορφές κοινωνικής βοήθειας βοηθούν σε μία κατάσταση. Ωστόσο σε μία οργανωμένη κοινωνία το ποσοστό συμμετοχής τους στην κοινωνική βοήθεια θα ήθελα να είναι μικρό (πχ. 20% αλληλεγγύη και 10% φιλανθρωπία) με την πολιτεία να έχει το 70% της κοινωνικής δραστηριότητας μέσα από τις δομές της.

Τώρα στην περίοδο της κρίσης με την συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους τα ποσοστά των άλλων δύο ανεβαίνουν. Το αποδέχομαι και προσπαθώ με τον τρόπο μου να βοηθήσω, στο επίπεδο βέβαια της προσφοράς μου σε αλληλέγγυες ενέργειες. Η φιλανθρωπία δεν μου ταιριάζει.
  
ΠΗΓΗ:christosb.blogspot.gr

ΔΕΣΦΑ: Σε πόσο καιρό θα «βγάλει» τα λεφτά του ο επενδυτής

ΔΕΣΦΑ: Σε πόσο καιρό θα «βγάλει» τα λεφτά του ο επενδυτής
Ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ΑΕ (ΔΕΣΦΑ), ο οποίος ιδιωτικοποιήθηκε, ήταν μια υγιής δημόσια επιχείρηση, αφού παρουσίαζε ελκυστικά βασικά οικονομικά μεγέθη και ελκυστικούς αριθμοδείκτες. Τo Δημόσιο θεώρησε σωστό να ξεκινήσει τις ιδιωτικοποιήσεις από μια κερδοφόρα και αποδοτική δημόσια επιχείρηση, εισπράττοντας 400 εκατ. ευρώ ως αντίτιμο από την πώληση του 66% (ΤΑΙΠΕΔ 31% και ΕΛΠΕ 35%).

Διαβάζοντας, λοιπόν, τις οικονομικές καταστάσεις, προκύπτει ένα συνολικό (συσσωρευμένο από άλλες χρήσεις) ποσό της τάξης των  262,4 εκατ. ευρώ (χωρίς του 2013) που αποτελούν κρατικές επιχορηγήσεις, δηλαδή χρήματα των φορολογουμένων, και θεωρούνται ως έσοδα, αλλά και υποχρεώσεις. Από αυτά τα στοιχεία, προκύπτουν τα εξής ερωτήματα (για τα οποία δεν διευκρινίστηκαν αρμοδίως διότι δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα η σύμβαση αγοραπωλησίας): τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης θα επιστραφούν στο κράτος από τον νέο ιδιοκτήτη και με ποιο κόστος (επιτόκιο); Σε πόσο καιρό; Το ΤΑΙΠΕΔ το έχει προβλέψει αυτό στη σύμβαση; Και γιατί το ποσό των κρατικών επιχορηγήσεων εμφανίζεται σε μία σελίδα μεταξύ των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων και σε άλλη σελίδα ως έσοδο…

Στις σημειώσεις των οικονομικών καταστάσεων αναφέρεται χαρακτηριστικά «οι κρατικές χρηματοδοτήσεις σχετίζονται με επενδύσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων και αναγνωρίζονται ως έσοδα παράλληλα με την απόσβεση περιουσιακών στοιχείων –κυρίως μηχανολογικού εξοπλισμού- που επιδοτήθηκαν. Ανάλογα με τις διατάξεις του νόμου, στα πλαίσια του οποίου έγινε η επιχορήγηση, ισχύουν ορισμένοι περιορισμοί ως προς τη μεταβίβαση των επιχορηγούμενων παγίων περιουσιακών στοιχείων και ως προς τη διαφοροποίηση της νόμιμης υπόστασης της επιχορηγουμένης  εταιρείας». Από αυτό προκύπτει ακόμα ένα ερώτημα:  Ο νόμος περί μεταβίβασης θα ισχύει και στην τωρινή σύμβαση;

Σημειώνεται ότι στις 13 Οκτωβρίου 2013 δημοσιεύτηκε η έγκριση νέας κρατικής ενίσχυσης για τέσσερα έργα βελτίωσης και επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στην Ελλάδα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί μία έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης με την οποία περιβάλλεται τόσο το αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ όσο και οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας».

Αυτό δήλωσε τότε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Γιώργος Παπαρσένος, με αφορμή την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εγκρίνει τη χορήγηση, από εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους, ποσού ύψους 134 εκατ. ευρώ για τέσσερα έργα υποδομής φυσικού αερίου.

Εξάλλου Δώδεκα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου έχει συνάψει η ΔΕΣΦΑ, συνολικού ύψους 425 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Όπως προκύπτει, τα 11 από τα 12 δάνεια είναι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ένα από την Εθνική Τράπεζα. Το σημερινό ανεξόφλητο υπόλοιπο των εν λόγω εγγυημένων δανείων είναι 259 εκατομμύρια ευρώ.
Στην απάντησή του ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρει ότι «σκοπό του ΤΑΙΠΕΔ, αποτελεί η αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, που περιέρχεται στην κυριότητά του, με ειδικότερους στόχους τη μείωση του δημόσιου χρέους και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, εντός του πλαισίου των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, των προβλέψεων των Μεσοπρόθεσμων Προγραμμάτων Δημοσιονομικής Προσαρμογής και του ισχύοντος εθνικού και κοινοτικού δικαίου».

 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  
ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Ραδιενεργό καίσιο από το Τσέρνομπιλ στη Θεσσαλονίκη


Τα τζάκια «ξυπνούν» το Καίσιο του Τσέρνομπιλ

Ίχνη του ραδιενεργού στοιχείου καίσιο ανιχνεύτηκαν στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης, από ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ.

Οι επιστήμονες αποδίδουν την ύπαρξη του στοιχείου στην καύση ξύλου για θέρμανση από τζάκια και ξυλόσομπες.

Οι συγκεντρώσεις είναι μικρές, σε σημείο μη ανησυχητικό, ωστόσο το φαινόμενο χρήζει περαιτέρω μελέτης, αφού οι μετρήσεις έγιναν σε περιοχή που δεν υπάρχει μεγάλη χρήση τέτοιων θερμαντικών σωμάτων.

Όπως εξηγεί στο “Έθνος” η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φυσικής του ΑΠΘ, Μ. Μανωλοπούλου, μέλος της ερευνητικής ομάδας που δημοσίευσε το αποτέλεσμα της μελέτης της στο Journal of Environmental Radioactivity, το ραδιενεργό στοιχείο απορροφήθηκε από τα δέντρα ορισμένων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, μέσω του νέφους που κατακάθισε στο έδαφος την περίοδο του πυρηνικού ατυχήματος του Τσερνόμπιλ το 1986.

Με την καύση της ξυλείας, ένα μέρος του Καισίου απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και διαχέεται στην πόλη, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό (το μεγαλύτερο) παραμένει στη στάχτη της εστίας.

Οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή στη διαχείριση της στάχτης και συμβουλεύουν τους κατόχους τζακιών να μη σηκώνουν σκόνη κατά τη διαδικασία του καθαρισμού της εστίας, ενώ επισημαίνουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα αν αυτό στη συνέχεια αναμειχθεί με το έδαφος. Σε ό,τι αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση, απαιτείται περαιτέρω μελέτη του φαινομένου.

Όπως είπε η κ. Μανωλοπούλου, οι μετρήσεις της ερευνητικής ομάδας έδειξαν πολύ μικρές συγκεντρώσεις Καισίου σε επίπεδο ιχνών. Ωστόσο, αυτές πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης, όπου δεν υπάρχουν νοικοκυριά και δεν γίνεται εκτενής καύση ξύλου για τις ανάγκες θέρμανσης. Είναι πολύ πιθανό οι συγκεντρώσεις να είναι μεγαλύτερες σε άλλες αστικές περιοχές με σημαντική χρήση τζακιών και ξυλόσομπας.

Ελληνική ξυλεία

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το Καίσιο δεν ανιχνεύτηκε σε ξυλεία που έχει εισαχθεί από χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στο Τσέρνομπιλ (π.χ. Βουλγαρία), αλλά σε ελληνική ξυλεία, από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Η κ. Μανωλοπούλου το αποδίδει στις κλιματικές συνθήκες (π.χ. βροχές) που επικρατούσαν όταν το ραδιενεργό νέφος πέρασε από κάθε περιοχή.

Το θέμα της καύσης ξύλου και βιομάζας και οι επιπτώσεις του στο περιβάλλον και την υγεία των αστικών κέντρων απασχόλησε τις εργασίες επιστημονικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη.

Ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΑΠΘ, Λ. Σιχλετίδης, ανέφερε πως η επιβάρυνση από την ημιτελή καύση βιομάζας είναι μεγαλύτερη ακόμα και από αυτήν του καπνίσματος. Σε αυτήν αποδίδονται εν μέρει και τα αυξανόμενα περιστατικά αδενοκαρκινωμάτων που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στα νοσοκομεία.

 ΠΗΓΗ:periergaa.blogspot.com/

Μειωμένη η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη λόγω απεργίας


Η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη έπεσε στα 230.000 βαρέλια την ημέρα, αφότου οι εργάτες έκλεισαν τα ανατολικά τερματικά τον Ιούλιο.
Η απεργία των εργατών προκάλεσε τη μείωση της παραγωγής από 1.6 εκατ. βαρέλια την ημέρα που ήταν πριν το 2011 (μέσος όρος) στο ιστορικό χαμηλό των 110.000 βαρελιών την ημέρα που καταγράφηκε μέσα στο 2013.
Οι εργάτες ζητούν αυξήσεις στους μισθούς τους και καλύτερες εργασιακές συνθήκες.
Η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη αποτελεί το 95% των εξαγωγών της χώρας. 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

ANAKOINΩΣΗ ΕΛΚΕ ΕΛΠΕ

 
Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Το Σάββατο 21 του Δεκέμβρη, πραγματοποιήθηκαν τα Γενικά Συμβούλια που θα επικύρωναν το Διεκδικητικό μας Πλαίσιο για τη νέα ΕΣΣΕ καθώς και θα έκριναν την εισήγηση του ΔΣ του ΤΑΑΤ για τις επιβεβλημένες αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας του Ταμείου.

Ταμείο Αλληλοβοηθείας – Απεργιακό Ταμείο (ΤΑΑΤ).

Εγκρίθηκαν αλλαγές σε δυο άρθρα του κανονισμού. Επικαιροποιήθηκε το άρθρο 3 όπου εξασφαλίστηκε η συμμετοχή όλων των παρατάξεων στο ΔΣ του Ταμείου, όχι μόνο όσων υπάρχουν αυτή τη στιγμή, αλλά και όλων όσων θα προκύψουν στο μέλλον. Επίσης στο άρθρο 10 έγιναν αλλαγές όπου δίνουν τη δυνατότητα στο ΔΣ του ΤΑΑΤ να αποφασίζει το από ποιες απεργίες θα γίνεται η παρακράτηση του 10%, κάνοντας έτσι πιο ευέλικτη και ρεαλιστική τη λειτουργία του. Η ανάγκη του να διαθέτουμε ένα Ταμείο το οποίο να στηρίζει τον κάθε συνάδελφο όποτε έχει πραγματικά ανάγκη φαίνεται πως έγινε αντιληπτή από όλες τις παρατάξεις που παρά τις αντίθετες γνώμες που είχαν εκφραστεί στο παρελθόν, συμμετείχαν παραγωγικά στη διαδικασία.

Διεκδικητικό Πλαίσιο νέας ΕΣΣΕ

Κατατέθηκε η τελική εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας για τη νέα ΕΣΣΕ, εμπλουτισμένη από προτάσεις και άλλων παρατάξεων και τέθηκε προς έγκριση από το Γενικό Συμβούλιο.  Έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος όπου αναπτύχτηκαν οι θέσεις όλων των παρατάξεων αλλά και Γενικών Σύμβουλων ειδικότερα. Η θέση της ΕΛΚΕ παρέμεινε σταθερή καθώς αυτή προήλθε από διάλογο με όλους τους συναδέλφους, τόσο πριν τις τελευταίες εκλογές όσο και μετά. Χαρακτηρίστηκε από ρεαλισμό, σύνεση και πλήρη επίγνωση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο καλούμαστε να κινηθούμε, τόσο ως εργαζόμενοι αλλά και ως πολίτες γενικότερα. Χωρίς να παρασυρθούμε σε αέναες, άκαιρες και καιροσκοπικές προεκλογικές δεσμεύσεις, καταθέσαμε πριν τις εκλογές, μια αρχική μορφή διεκδικητικού πλαισίου, σεβόμενοι τις σχέσεις που έχουμε αναπτύξει χρόνια τώρα σε εργοστάσια και εγκαταστάσεις και πιστεύοντας πως αυτό που πραγματικά μετράει είναι η ειλικρίνεια, η ευθύτητα και η πραγματική αγωνιστική διάθεση, όποτε αυτή χρειαστεί, στην πράξη και όχι στα λόγια. Χρόνια τώρα αντιλαμβανόμαστε τη Δημοκρατία, όχι σαν μια απλή πλειοψηφική διαδικασία, αλλά σαν μια ουσιαστική και παραγωγική διαδικασία που μόνο καλό μπορεί να προσφέρει. Αυτό λοιπόν και κάναμε πράξη και αυτό αποτυπώθηκε και στην ουσιαστική συμβολή μας στο Διεκδικητικό Πλαίσιο για τη νέα ΕΣΣΕ.

Παραδόξως αυτό δεν έγινε αντιληπτό από ορισμένες παρατάξεις που επιμένουν, σε πείσμα των καιρών, να αντιλαμβάνονται γεγονότα πρόσωπα και καταστάσεις υπό το πρίσμα άλλων «ενδοξότερων» και πιο «αυτοκρατορικών» εποχών. Σε άλλες περιόδους αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από εύθυμο έως γραφικό. Στην εποχή όμως που ζούμε, δυστυχώς, είναι τραγικό. Τραγικό είναι να θεωρείται πως η επιθετικότητα ενός Σωματείου, εξαντλείται στη γενική αύξηση του «συμβολικού» 0,5% (χωρίς κι αυτό να αποτελεί κόκκινη γραμμή κατά δήλωση κάποιων) που πρέπει να διεκδικήσουμε και να μετατρέπεται ο ρεαλισμός και η υπευθυνότητα σε μιζέρια και φοβία. Στη συνέχεια και αφού έχουμε επιτελέσει στο ακέραιο το «καθήκον» μας, επιτρέπεται προφανώς να ασκούμε συνδικαλισμό με όρους «καφετέριας». Τραγικό είναι να συνεχίζουν να επαίρονται πως έχουν ξεφύγει οριστικά από τα πλοκάμια του στείρου κομματισμού και συγχρόνως να εμμένουν σε αναφορές και σε χαρακτηρισμούς που διαχωρίζουν ανθρώπους και συνειδήσεις σε «δικούς» μας και «άλλους».  Τραγικό είναι να μεταφέρονται φήμες και κουβέντες για απολύσεις, χαμένα κουπόνια και κομμένα πριμ, αλλά τραγικότερο όλων είναι κάποιοι να υπερθεματίζουν λα αυτά, να  τα  επαυξάνουν και να καλλιεργούν τελικά αυτό το κλίμα μιζέριας και φοβίας που αυτοί ξορκίζουν. Ταυτόχρονα επίσης προκαλούν, ζητώντας να έχουμε ως βάση διαπραγμάτευσης για τη νέα ΕΣΣΕ, τη ΕΣΣΕ του 2010, ξεχνώντας προφανώς πως και αυτή την έχει συνυπογράψει ένας άνθρωπος που αυτοί χαρακτήριζαν … όπως χαρακτήριζαν. Η εμμονή στη συγκεκριμένη θεσμική ιδιότητα ως φαίνεται δείχνει πως έχουν ρίξει χαμηλά τον πήχη τους αν και κατά τη γνώμη μας πρέπει να τον ρίξουν κι άλλο. Όσο θα συνεχίσουν να συμπεριφέρονται απαξιωτικά, εγωκεντρικά, αλαζονικά, τόσο αυτός θα χαμηλώνει. Μέχρι τη στιγμή που θα αντιληφτούν επιτέλους, πως αυτό που θα πρέπει να αισθάνονται, κοιτώντας όλους όσους πίστεψαν ειλικρινά σε αυτούς, είναι απλά και μόνο, ντροπή. Κρίμα γιατί προς στιγμή πιστέψαμε πως κάποιες πρακτικές έμειναν οριστικά στο παρελθόν.

Συναδέλφισσα συνάδελφε

Η υπερψήφιση του διεκδικητικού μας πλαισίου για τη νέα ΕΣΣΕ κατά πλειοψηφία, στην ουσία εγκαινίασε και την αρχή των διαπραγματεύσεων όπου πολύ σωστά θα συμμετέχουν όλες ανεξαιρέτως οι παρατάξεις. Καλούμε κάθε συνάδελφο να σταθεί διπλά στο Σωματείο μας και να αποτελέσει για μια ακόμα φορά τον κύριο και μοναδικό εγγυητή της απαραίτητης δυναμικής και αγωνιστικότητας που απαιτείται. Η Ελεύθερη Κίνηση Εργαζομένων είναι σίγουρη πως και πάλι ο κάθε απλός εργαζόμενος θα αποτελέσει το καταλύτη των εξελίξεων και θα δώσει στον δίκαιο αγώνα μας το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η ΕΛΚΕ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ


ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΕ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΑΣ

Αγανακτισμένη γιαγιά, γροθοκοπεί Βενιζέλο και Στουρνάρα!

Η κυβέρνηση μας «εφεύρε» και διατυμπανίζει κάτι καταπληκτικό. Που ποτέ άλλοτε διεθνώς δεν υπήρξε.



Κύριοι Βουλευτές,

Η κυβέρνηση μας «εφεύρε» και διατυμπανίζει κάτι καταπληκτικό. Που ποτέ άλλοτε διεθνώς δεν υπήρξε.

«Εφεύρε» τρόπο ώστε όταν τα μεγέθη της αιθαλομίχλης υπερβαίνουν ορισμένο μέγεθος, τότε «πατώντας» ένα κουμπί ο κ. Σαμαράς να σταματούν τα ρολόγια της ΔΕΗ ορισμένων πολλών συνανθρώπων μας να χρεώνουν το ρεύμα!!!!!!

«Προβλέπεται» αυτοματοποίηση στο μέλλον!!!!!!

Ντροπή Κύριοι!!! Σταματήστε τα ψεύδη σας!!! Δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα.
Ευριπίδης Μπίλλης
Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ

 ΠΗΓΗ:olympia.gr

Τα έκτακτα μέτρα για την αιθαλομίχλη -Kλείνουν σχολεία, δημόσια κτίρια, απαγορεύεται η κυκλοφορία

Τα έκτακτα μέτρα για την αιθαλομίχλη -Kλείνουν σχολεία, δημόσια κτίρια, απαγορεύεται η κυκλοφορία
Τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Πρόκειται για τις υπουργικές αποφάσεις που μεταξύ άλλων αφορούν τη δωρεάν παροχή ρεύματος στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, για διπλάσιο αριθμό ημερών σε σχέση με τις ημέρες κατά τις οποίες εκδίδεται σύσταση για διακοπή της χρήσης τζακιών και θερμαστρών.

Στις αποφάσεις περιλαμβάνονται συστάσεις για τους πολίτες, αλλά και μέτρα για τη διακοπή λειτουργίας εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης σε δημόσια κτίρια, κλείσιμο σχολείων, αλλά και περιορισμούς στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Ειδικότερα, για τις περιόδους που η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων υπερβαίνει τα 150 mg ανά κυβικό μέτρο αέρα, λαμβάνονται τα εξής μέτρα:

-Ατομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση − δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. 'Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

-Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

-Διακοπή λειτουργίας των δημόσιων ή ιδιωτικών βρεφικών, βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

-Σύσταση για διακοπή χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας και για χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πηγών θέρμανσης έναντι της χρήσης στερεών καυσίμων και καυσίμων στερεής βιομάζας,

-Σύσταση για ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης

-Απαγόρευση λειτουργίας αποτεφρωτικών κλιβάνων,

-Απαγόρευση οποιασδήποτε καύσης σε ανοικτούς χώρους,

-Διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, με εξαίρεση των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν αέρια καύσιμα. Εξαιρούνται τα κτίρια περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας και συγκεκριμένα τα νοσοκομεία, οι κλινικές, τα αγροτικά - περιφερειακά ιατρεία, οι υγειονομικοί σταθμοί, τα κέντρα υγείας, τα ψυχιατρεία, τα ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα ιδρύματα χρονίως πασχόντων, οι οίκοι ευγηρίας − γηροκομεία, τα βρεφοκομεία, τα οικοτροφεία - ορφανοτροφεία, οι ξενώνες, τα άσυλα καθώς και οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

-Περιορισμός κατά 30% της βιομηχανικής-βιοτεχνικής δραστηριότητας ο οποίος θα αποδεικνύεται με στοιχεία μείωσης παραγωγής ή και κατανάλωσης καυσίμου, σε σχέση με το μέσο όρο λειτουργίας των προηγούμενων επτά ημερών. Εξαιρούνται οι μονάδες συνεχούς πυράς και οι μονάδες που χρησιμοποιούν αέρια καύσιμα.

-Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των ΙΧ επιβατικών βενζινοκίνητων μη καταλυτικών, των ΙΧ πετρελαιοκίνητων και όλων των πετρελαιοκίνητων φορτηγών ιδιωτικής χρήσης στις περιοχές που θα καθορίζονται στην ανακοίνωση κήρυξης της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων,

-Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των σχολικών λεωφορείων καθώς και όλων των φορτηγών δημόσιας χρήσης στις περιοχές που θα καθορίζονται στην ανακοίνωση κήρυξης της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων,

-Κυκλοφορία των ταξί με σύστημα μονών -ζυγών.

Οι αποφάσεις για την εφαρμογή των μέτρων λαμβάνονται για την Αττική από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και για την υπόλοιπη χώρα από τους Περιφερειάρχες. Για χαμηλότερα επίπεδα ρύπανσης προβλέπονται επίσης ηπιότερα μέτρα. Το σύνολο του σχεδίου αναγράφεται στη συνημμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Με δύο ακόμη αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη και του υφυπουργού Μάκη Παπαγεωργίου:

-Θεσπίζεται η δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας (εκτός από τις χρεώσεις για δίκτυα κλπ.) στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για διπλάσιο αριθμό ημερών σε σχέση με τις ημέρες εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Στόχος είναι να δοθεί κίνητρο για χρήση ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης αντί για τζάκια, σόμπες κλπ.

-Επεκτείνεται η έκπτωση στο τιμολόγιο του ηλεκτρικού για οργανώσεις που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας. Πρόκειται αναλυτικά για φορείς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εκκλησιαστικά ιδρύματα τα οποία παρέχουν συσσίτια και διαθέτουν μαγειρεία, εστιατόρια κλπ., νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου προνοιακού χαρακτήρα που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και δομές κοινωνικής αλληλεγγύης που έχουν δημιουργήσει πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ, οι οποίες στεγάζονται σε δημοτικά κτίρια (κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά ιατρεία και κοινωνικά συσσίτια). Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι 1200 κιλοβατώρες και για τις δύο επόμενες 1000 kWh. Η έκπτωση για όλες τις κατηγορίες είναι 70 % επί του τιμολογίου του προμηθευτή.

Φωτογραφία: Eurokinissi

ΠΗΓΗ:iefimerida.gr

Νότιο Σουδάν: Αντάρτες κατέλαβαν πετρελαιοπηγές


Πετρελαιοπηγές στην πολιτεία Γιούνιτι του Νότιου Σουδάν, όπου η παραγωγή αργού έχει σταματήσει από τις αρχές της εβδομάδας λόγω των συγκρούσεων, κατέλαβαν αντάρτες πιστοί στον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας Ρικ Μάκαρ, όπως δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας.

«Ορισμένες πετρελαιοπηγές είναι στα χέρια των ανταρτών που παραμένουν πιστοί στον Ρικ Μάκαρ και φοβούμαστε ότι μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στις εγκαταστάσεις και στο περιβάλλον», δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Στέφεν Ντιου Ντάου.

Ο Ντάου υποστήριξε ότι οι αντάρτες κατέλαβαν το κοίτασμα Θαρ Τζαθ, μια περιοχή όπου παράγονταν 45.000 βαρέλια ημερησίως. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι εργασίες εξόρυξης δεν έχουν επηρεαστεί στην πολιτεία του Άνω Νείλου, όπου παράγονται περίπου 200.000 βαρέλια την ημέρα.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr