Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

ΣΑΝ ΕΧΤΕΣ PETROLA 1996 ΚΑΙ ΕΛΠΕ 2013


ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΕΙΣ  ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ
ή «ΕΘΕΛΟΥΣΙΕΣ ΕΞΟΔΟΙ»
Σε μια περίοδο έντονης οικονομικής αβεβαιότητας και έντονου ανταγωνισμού σε διεθνές επίπεδο, οι μεγάλες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη προσπαθούν να βρουν τρόπους για να εκτονώσουν τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται στην δραστηριότητά τους στον βιομηχανικό και εμπορικό τομέα.
Του
ΜΕΛΙΓΚΟΤΣΙΔΗ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Π.Ο.Ε.Δ.Χ.Β.


Οι επιχειρήσεις επιστρατεύουν στις στελεχιακές δυνάμεις τους και αξιοποιούν κάθε δυνατότητα που τους παρέχεται για να ελέγξουν το κόστος και να αυξήσουν την παραγωγικότητα και συνεπώς τα κέρδη τους.
Η σύγχρονη τεχνολογία σωστά αξιοποιούμενη παρέχει τη δυνατότητα βελτίωσης της παραγωγής προς όφελος στη σχέση κέρδους κόστους όμως ταυτόχρονα δημιουργεί και πλεόνασμα εργατικού δυναμικού με όλες τις συνέπειες που επιφέρει.
Οι Επιχειρήσεις με χαμηλό οικονομικό προφίλ προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν το κόστος με έλεγχο των μεγεθών που μπορούν να αλλαχθούν και αυτά μπορεί να είναι: το κόστος των πρώτων υλών, το κόστος των πάγιων εξόδων, το κόστος συντήρησης και το κόστος μισθοδοσίας του προσωπικού. Την ίδια πορεία ακολουθούν και μεγαλύτερες επιχειρήσεις με σχετικά διαφορετικές προτεραιότητες που εξαρτώνται από το τεχνολογικό τους επίπεδο.
Το πιο ελαστικό μέγεθος που μπορεί να τροποποιηθεί είναι αυτό της μισθοδοσίας του προσωπικού.  Γι΄ αυτό και είναι το πρώτο που δέχεται την επίθεση του ελέγχου. Οι περισσότερες επιχειρήσεις στον Ελλαδικό χώρο Δημόσιες και Ιδιωτικές έχουν κατά καιρούς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εφαρμόσει έλεγχο στις δαπάνες για μισθοδοσία του προσωπικού. Από Συνδικαλιστική πλευρά αυτή είναι και η πιο ενδιαφέρουσα διάσταση που πρέπει να δούμε. Αφορμή για αυτή την προσέγγιση μας δίνει το Πρόγραμμα «Εθελουσίας Εξόδου» που εφαρμόζει σήμερα η ΠΕΤΡΟΛΑ.
Πάγια τακτική στα Προγράμματα εθελουσίας εξόδου από όπου και αν εφαρμόστηκαν ήταν κάποιο ελκυστικό πακέτο αποζημίωσης για το προσωπικό που θα αποχωρούσε και αυτό αποτελούσε το βασικό κίνητρο.
Στην ΠΕΤΡΟΛΑ όμως δεν συμβαίνει μόνο αυτό. Δεν αρκεί να είναι ελκυστικό το πακέτο αποζημίωσης πρέπει να πεισθούν με κάθε τρόπο οι εργαζόμενοι γι΄ αυτό. Οι Προϊστάμενοι και οι Διευθυντές έχουν αναλάβει το ρόλο να απομονώσουν κάποιους συναδέλφους και να τους εξηγήσουν ιδιαιτέρως πως πρέπει να φύγουν τώρα που τους συμφέρει η αποζημίωση. Να γιατί στην επικεφαλίδα η φράση «ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΕΞΟΔΟΣ» μπήκε σε εισαγωγικά.  Το κλίμα που επικρατεί μέσα στην επιχείρηση είναι αποκαρδιωτικό γιατί καλούνται με αυτόν τον ψυχολογικά εκβιαστικό τρόπο να εγκαταλείψουν την δουλειά τους 210 άνθρωποι που κάποιοι από αυτούς έζησαν 20 και 24 χρόνια το εργοστάσιο αυτό και έδωσαν ψυχή και σώμα για να το φέρουν μέσα στις κορυφαίες βιομηχανίες της χώρας μας.
Όμως επικράτησαν οι επιλογές κάποιων «Τεχνοκρατών» οι οποίοι φέρουν ακέραια την ευθύνη για ότι θα προκύψει ή θα συμβεί στο μέλλον αφού αυτοί καλώς ή κακώς συνεκτίμησαν τις παραμέτρους και αποφάσισαν να δώσουν αυτές τις «λύσεις» που έκριναν σωστές για να εξυγιάνουν δήθεν την Επιχείρηση.  Βέβαια ακόμα δεν έχουμε πεισθεί ότι μια βιομηχανία που έρχεται 2η σε πωλήσεις το 1994 και 22η σε καθαρά κέρδη την ίδια χρονιά και μάλιστα με λειτουργία των μονάδων μόνο για 8 μήνες (μετά την ανακατασκευή της μονάδας αργού συνέπεια της πυρκαϊάς του Σεπτέμβρη του 1992).
Μετά από αυτή την «ημερομηνία σταθμό» άρχισε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Διυλιστηρίου το οποίο εμείς οι Συνδικαλιστές του χώρου ζητούσαμε πολλά χρόνια πριν. Η έναρξη των εργασιών για τον εκσυγχρονισμό και την ανακατασκευή του Διυλιστηρίου ενθάρρυνε τους εργαζόμενους και έδωσε νέες προοπτικές για το μέλλον τους. Εξακολουθούμε να ζητάμε την ολοκλήρωση των επενδυτικών προγραμμάτων για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και ταυτόχρονα τον προγραμματισμό νέων επενδύσεων για παραγωγή νέων προϊόντων που θα καθιστούσαν ανταγωνιστικότερη την επιχείρηση. Να όμως που σήμερα καλούνται να αποχωρήσουν αυτοί που έστησαν ουσιαστικά για 2η φορά την επιχείρηση.  Ολόκληρα Τμήματα αποδεκατίζονται στη μισή τους δύναμη. Βασικοί παράγοντες ασφαλείας αγνοούνται ή υποβαθμίζονται. Η συρραφή οργανογραμμάτων με οριακές οργανικές θέσεις με πρότυπα που δεν λαβαίνουν υπ΄ όψη τους τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου χώρου αποτελούν τραγικό λάθος. Η ανάληψη της ευθύνης γι΄ αυτές τις επιλογές δεν σημαίνει ότι εκλείπει το θέμα. Η ευθύνη θα είναι διαρκώς απαιτητή και το μόνο που εύχομαι είναι να μην αναζητηθεί ποτέ. Ειλικρινά το εύχομαι.
Το μεγάλο θέμα της Συντήρησης των Εγκαταστάσεων και των Μονάδων είναι ένα άλλο φλέγον ζήτημα που απασχολεί όσους υπεύθυνα το ζουν καθημερινά. Η αναδοχή έργου σε εργολάβους για όλα τα έργα δεν αποτελεί πανάκεια που καλύπτει όλες τις ανάγκες Συντήρησης. Το θέμα του κόστους της εργολαβίας είναι το λιγότερο που μας απασχολεί από καθαρά οικονομική πλευρά και την ευθύνη την αναλαμβάνουν όσοι εμπλέκονται σ΄ αυτό, όμως δεν μπορεί να μην μας απασχολεί ο συσχετισμός κόστους-ποιότητας αφού το χαμηλό κόστος συνεπάγεται εξ΄ ίσου και χαμηλότερη ποιότητα έργου.
Όλα αυτά που αναφέρθηκαν αποτελούν μια μικρή μόνο αναφορά σε ένα θέμα που πρέπει να κοινοποιηθεί προς κάθε κατεύθυνση και για να προβληματίσει όλους τους συναδέλφους για τις σύγχρονες μεθόδους που χρησιμοποιεί η εργοδοσία ξεκινώντας από τις φαινομενικά ανώδυνες παρεμβάσεις που έχουν σαν κατάληξη την ψυχρή απροκάλυπτη επίθεση για να επιτύχει τους σκοπούς της.
Έτσι και η ΠΕΤΡΟΛΑ ξεκίνησε από τις Εθελουσίες εξόδους και τελικά απειλεί να εφαρμόσει τον νόμο για ομαδικές απολύσεις σε ποσοστό 2%. Το λόγο επιτέλους πρέπει να τον έχει το Σωματείο που πρέπει να δραστηριοποιηθεί με όλες τις δυνάμεις που μπορεί να διαθέσει για να αποτρέψει τέτοιες δυσάρεστες εξελίξεις.



ΠΗΓΗ : ΔΙΫΛΙΣΤΗΡΙΑ & ΧΗΜΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ - ΙΑΝΟΥΡΙΟΣ – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1996
ΔΗΜΙΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΔΙΫΛΙΣΤΗΡΙΑ & ΤΙΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ – σελ. 17 - 18

Κατατέθηκε στη Βουλή η συμφωνία φιλοξενούσας χώρας για τον αγωγό TAP. Θα συζητηθεί την επόμενη Τετάρτη


Κατατέθηκε στη Βουλή και θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, το νομοσχέδιο για την κύρωση της «Συμφωνίας Φιλοξενούσας χώρας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της TRANS ADRIATIC PIPELINE AG», που αφορά την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού TAP.
Η κύρωση της συμφωνίας, η οποία είχε υπογραφεί τον περασμένο Ιούνιο, θεωρείται από την Κοινοπραξία του αγωγού ως βασική προϋπόθεση για τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης που αφορά την κατασκευή του συστήματος αγωγών από το Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν, που θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τον αγωγό, μέχρι την Ιταλία μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας.
Πρόκειται για επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ για το ελληνικό τμήμα του αγωγού, με την οποία προβλέπεται να δημιουργηθούν 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας στους κλάδους των κατασκευών, μεταφορών, επικοινωνιών, κλπ.
Σύμφωνα µε μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για το έργο, η ανάπτυξη του αγωγού θα δημιουργήσει συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ύψους 17 έως 18 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος 54 ετών.
Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου τονίζεται μεταξύ άλλων ότι:
-Με την πρόβλεψη σημείων διασύνδεσης του αγωγού µε το ελληνικό σύστημα μεταφοράς καθίσταται δυνατή η διοχέτευση φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά. Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα η οποία θα παραλάβει αζέρικο αέριο µέσω TAP.
-Η δυνατότητα προμήθειας της ελληνικής αγοράς µε φυσικό αέριο µέσω του αγωγού TAP σημαίνει µία πρόσθετη πηγή εφοδιασμού ενέργειας, άρα αύξηση των επιλογών και της διαπραγματευτικής δύναμης της χώρας έναντι των προμηθευτών της. Με τον τρόπο αυτόν, ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και της ευρωπαϊκής αγοράς.
-Το έργο συντελεί στη γεωπολιτική αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στον διεθνή ενεργειακό χάρτη, καθώς την καθιστά σημαντικό ενεργειακό κόμβο και κέντρο ενεργειακών εξελίξεων όσον αφορά στη διαμετακόμιση φυσικού αερίου στην περιοχή της νοτιανατολικής Ευρώπης.
Σε ό,τι αφορά το φορολογικό καθεστώς, η συμφωνία προβλέπει τρεις περιόδους, ανά δεκαετία αρχής γενομένης από την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού. Σε κάθε δεκαετία θα εφαρμόζεται σταθερά ο εκάστοτε φορολογικός συντελεστής που ισχύει, με τον περιορισμό ότι οι φόροι δεν μπορεί να υπερβαίνουν ή να υπολείπονται περισσότερο από 20% σε σχέση με αυτούς που προκύπτουν από την εφαρμογή του σημερινού φορολογικού καθεστώτος.
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου τα έσοδα του Δημοσίου από τη φορολογία εισοδήματος της Κοινοπραξίας εκτιμώνται κατά την πλήρη λειτουργία του Έργου και εφεξής (δηλαδή στο διάστημα 2019- 2042), περίπου 15.600.000 ευρώ, ετησίως. Κατά το κατασκευαστικό στάδιο (2015- 2018) τα έσοδα εκτιμώνται αντίστοιχα σε 390.000 ευρώ τον χρόνο. Η συμφωνία προβλέπει επίσης απαλλαγή από τον ειδικό φόρο ακινήτων και σε ορισμένες περιπτώσεις τον ΦΠΑ.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ) 

ΠΗΓΗ:news247.gr

ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΣΟ ΠΟΤΕ

Χ. Σμιτ: Κατακεραυνώνει τη Μέρκελ και προτείνει διαγραφή χρέους της Ελλάδας


Ότι πρέπει να ελαφρυνθεί το χρέος της Ελλάδας και της Ισπανίας επισήμανε σε συνέντευξή του στους New York Times ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ.
"Η Μέρκελ δεν νιώθει την Ευρωπαϊκή Ένωση στην καρδιά της. Με το ορθολογικό μυαλό της, ναι, καταλαβαίνει τη σημαία της. Αλλά δεν υπάρχει αλληλοϋποστήριξη, συμπάθεια και προσφορά βοήθειας. Δεν υπάρχει αλληλεγγύη. Με ένα εμπορικό πλεόνασμα 240 δισ. ευρώ, η Γερμανία πρέπει να δείξει αλληλεγγύη", επισήμανε ερωτηθεί για την καγκελάριο της Γερμανίας και την κρίση του ευρώ.
"Μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία και οι άνθρωποι της Ανατολικής Γερμανίας επιζητούσαν την ελευθερία όχι την Ευρώπη. Και αυτό σήμαινε την Αμερική, όπως για τους Πολωνούς και τους Τσέχους. Τείνω να πιστεύω ότι έχει εντονότερα συναισθήματα για της ΗΠΑ, απ' ό,τι για την Ευρώπη", συνέχισε.
Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας εμφανίζεται ανένδοτος, τονίζοντας πως οι Γερμανοί πρέπει να αλλάξουν προσέγγιση.
"Έχουμε το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα στον κόσμο, μεγαλύτερο και από αυτό της Κίνας. Στο τέλος, η Γερμανία θα πρέπει να απαντήσει στην πίεση και να δαπανήσει περισσότερα. Αυτό το τεράστιο πλεόνασμα φέρνει ηθική αναγκαιότητα", τόνισε.
Θα πρέπει να διαγραφεί μέρος του χρέους και να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα και την Ισπανία, ώστε να επιστρέψουν στην ανάκαμψη, επισημαίνεται στο άρθρο, με τον Χέλμουτ Σμιτ να υπενθυμίζει πως κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και με τη Γερμανία τη δεκαετία του 1950.


 ΠΗΓΗ:news247.gr

Eρχεται πρόσθετος φόρος εισοδήματος 1,3 δισ. ευρώ το 2014 λόγω κατάργησης φοροαπαλλαγών


Πολύ πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη θα πρέπει να βάλουν την επόμενη χρονιά οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς πέρα από τη κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το δημοσιονομικό «κενό», πέρα από τις διευκολύνσεις για το χρέος που θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι, βρέξει - χιονίσει, θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά πλήρως οι φορολογικές διατάξεις που ψηφίστηκαν με το Μεσοπρόθεσμο στις αρχές του 2013.

Επί της ουσίας μιλάμε για πρόσθετο φόρο εισοδήματος 1,3 δισ ευρώ, λόγω της πλήρους εφαρμογής της νέας κλίμακας για μισθωτούς - συνταξιούχους, τη κατάργηση του αφορολογήτου των παιδιών, την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και πάνω απ' όλα τη πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών, που λειτουργούσαν έως τώρα ως «μαξιλάρι» για την απορρόφηση των κραδασμών της εκάστοτε φορολογικής κλίμακας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνοδεύουν τον Προϋπολογισμό του 2014, με τις δηλώσεις του 2013 οι φορολογούμενοι δήλωσαν δαπάνες συνολικά 11,2 δισ ευρώ, που αφορούσαν σε ενοίκια κατοικιών, σε ασφάλιστρα ζωής, σε δίδακτρα φροντιστηρίων, σε τόκους στεγαστικών δανείων, σε υγεία και περίθαλψη κ.λ.π.

Οι φοροαπαλλαγές επί αυτών των δαπανών ανήλθαν συνολικά στο 1,015 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 650 εκατ. ευρώ αφορούν στον «σκληρό» πυρήνα φοροαπαλλαγών, οι οποίες καταργήθηκαν ΠΛΗΡΩΣ και το αποτέλεσμα θα το βιώσουν οι φορολογούμενοι κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων του 2014.

Ενδεικτικά, φέτος οι φορολογούμενοι κατάφεραν να μειώσουν το φόρο τους με φοροαπαλλαγές που καταργήθηκαν ως εξής:

ασφάλιστρα ζωής: 51,7 εκατ. ευρώ
δίδακτρα: 21,7 εκατ. ευρώ
εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία (επαγγελματικά): 104 εκατ. ευρώ
ενοίκια κύριας και φοιτητικής κατοικίας: 52,2 εκατ. ευρώ
τόκοι στεγαστικών δανείων: 52,4 εκατ. ευρώ
προστατευόμενα τέκνα και κατοικία στη παραμεθόριο: 317,8 εκατ. ευρώ
Σημειώνεται ότι αν και η απαλλαγή για ιατρικές και νοσοκομειακές δαπάνες, από τις οποίες φέτος οι φορολογούμενοι είχαν μείωση φόρου 65,6 εκατ. ευρώ, διατηρείται σε ισχύ, έχουν προβλεφθεί αυστηρές προϋποθέσεις που ουσιαστικά οδηγούν σε κατάργηση της.

Συγκεκριμένα, το ποσό του φόρου μειώνεται σε ποσοστό 10% για τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, εφόσον αυτά υπερβαίνουν το 5% του φορολογητέου εισοδήματος του φορολογούμενου. Το ποσό της μείωσης ανεξαρτήτως του ποσού των εξόδων δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι π.χ. συνταξιούχος με εισόδημα 15.000 ευρώ, για να έχει έκπτωση φόρου ιατρικών δαπανών 10%, αυτά τα έξοδα θα πρέπει να είναι πάνω από 750 ευρώ. 

 ΠΗΓΗ:.iefimerida.gr

ANAKOINΩΣΗ ΠΕΣΥ ΒΕΘ

 


Συναδέλφισσες – συνάδελφοι ,

Τη Δευτέρα 25/11/2013 και ώρα 11:00 π.μ. στο χώρο του εστιατορίου του CC, το Σωματείο θα ενημερώσει τους εργαζόμενους για όλες τις εξελίξεις που αφορούν το εργοστάσιο του CC.

Καλούνται όλοι οι συνάδελφοι να παραβρεθούν για να ενημερωθούν.



22 νεκροί από έκρηξη σε πετρελαιαγωγό στην Κίνα


Τουλάχιστον 22 άτομα σκοτώθηκαν μετά από έκρηξη που σημειώθηκε σε πετρελαϊκό αγωγό στο κινεζικό Κινγκντάο .
Η έκρηξη προκλήθηκε όταν πετρέλαιο που διέρρευσε από ραγισμένο σημείο του αγωγού έπιασε φωτιά. 
Η έκρηξη, που σημειώθηκε στο δίκτυο της Sinopec, δεν θεωρείται προς το παρόν ότι οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση αλλά τα αίτιά της παραμένουν υπό διερεύνηση.
Όπως μεταδίδει το κινεζικό Xinhua, το δυστύχημα σημειώθηκε ενώ συνεργεία επισκεύαζαν το ραγισμένο σημείο στον αγωγό. 

 ΠΗΓΗ:energypress.gr

Επιτάχυνση για ΕΛΠΕ, Καβάλα, ΔΕΠΑ και με τη «βούλα» του Προϋπολογισμού


Ψηλά και επισήμως μπαίνει ο πήχης των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων για το 2014, καθώς σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, του χρόνου θα προκηρυχθούν τρεις κρίσιμοι διαγωνισμοί, για ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, και υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα.

Αν σε αυτούς προσθέσουμε και τον ΑΔΜΗΕ, το διαγωνισμό για τον οποίο «τρέχουν» η ΔΕΗ με το ΥΠΕΚΑ, ο οποίος φιλοδοξεί να ανοίξει πρώτος το νέο κύκλο, μιλάμε συνολικά για τέσσερις δύσκολες ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες στην πλειοψηφία τους θα προκηρυχθούν μέσα στο α’ τρίμηνο.

Του μεν ΑΔΜΗΕ η προκήρυξη θα δημοσιευτεί μέσα στον Δεκέμβριο ή το αργότερο τον Ιανουάριο, για να ακολουθήσουν αυτές για τη Καβάλα, και τα ΕΛΠΕ, και ανάλογα με την εικόνα βελτίωσης της ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρισμού, εκείνη της ΔΕΠΑ (τέλος α’ 6μήνου στην καλύτερη περίπτωση, τέλος του έτους στη χειρότερη).

Έχει ενδιαφέρον ότι στο κείμενο του προϋπολογισμού γίνεται σαφής διαχωρισμός μεταξύ του διαγωνισμού για τα ΕΛΠΕ και της συμμετοχής του 35% που έχουν στη ΔΕΠΑ.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι όπως έχει γράψει το «Energypress», έχει εγκαταλειφτεί οριστικά το αρχικό σχέδιο που ήθελε πρώτα την πώληση της ΔΕΠΑ και μετά αυτήν για τα ΕΛΠΕ με «προίκα» τα έσοδα από τη διάθεση του 35%. Εδώ και καιρό πλέον, το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει πως θα προχωρήσουν τα ΕΛΠΕ ανεξάρτητα από τη ΔΕΠΑ, και απλώς στην προκήρυξη θα υπάρχει ρητή αναφορά πως οι υποψήφιοι πρέπει να λάβουν υπόψη στο τίμημα που θα καταθέσουν και τη συμμετοχή 35% που έχει η εταιρεία στη δημόσια επιχείρηση αερίου. Σε κάθε πάντως περίπτωση, θα πρέπει προηγουμένως να ασκηθεί το δικαίωμα πρώτης προτίμησης με τον όμιλο Λάτση, που είναι ο ένας από τους δύο βασικούς μετόχους των ΕΛΠΕ (ο άλλος είναι το Δημόσιο).

Επιτάχυνση για Καβάλα

Στην περίπτωση της υπόγειας αποθήκης της Ν. Καβάλας, το ΤΑΙΠΕΔ έχει αποστείλει σύμφωνα με πληροφορίες ένα έτοιμο σχέδιο υπουργικής απόφασης προκειμένου να επιταχυνθεί η προκήρυξητου διαγωνισμού.

Πρόκειται στην ουσία για μια εξουσιοδοτική απόφαση γενικού χαρακτήρα που περιγράφει τηνμορφή της προκήρυξης, όπως μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να έχει τη μορφή σύμβασης μακροχρόνιας παραχώρησης (π.χ. 50 χρόνια), καθώς και ότι το Δημόσιο εκτός από το αρχικό τίμημα, θα εισπράττει και ποσοστό επί των εσόδων από τον μελλοντικό παραχωρησιούχο.

Έπειτα και από τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο του αγωγού TAP, και την απόκτηση του ΔΕΣΦΑαπό τη Socar, στο ΤΑΙΠΕΔ θεωρούν ότι οι συνθήκες για ένα διαγωνισμό για την υπόγεια αποθήκη της Ν. Καβάλας έχουν ωριμάσει, και πως το τώρα είναι το σωστό τάιμινγκ για να προκηρυχθεί.

Το σκεπτικό είναι ότι ο διαγωνισμός θα διαρκέσει ένα χρόνο, οπότε η ολοκλήρωσή του και η ανάδειξη πλειοδότη θα συμπέσουν με την εκπνοή της διάρκειας εκμετάλλευσης της υπόγειας αποθήκης από την Energean Oil της (23 Νοεμβρίου 2014). Την ημερομηνία εκείνη, η παραχώρηση επιστρέφει πίσω στο Δημόσιο, δηλαδή στο ΤΑΙΠΕΔ.

Στα μέσα του 2014 της ΔΕΠΑ

Τέλος, η πώληση της ΔΕΠΑ μετατοπίζεται για τα μέσα του 2014 με στελέχη του ΥΠΕΚΑ και του ΤΑΙΠΕΔ να ελπίζουν ότι μέχρι τότε η ρευστότητα στην αγορά ηλεκτρισμού θα έχει βελτιωθεί και ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί θα μπορούν να αποπληρώνουν την εταιρεία για το αέριο που τους προμηθεύει ώστε να μη συσσωρεύει απλήρωτους λογαριασμούς.

Τα χρέη προς τη ΔΕΠΑ ήταν ο βασικός λόγος που επικαλέστηκε η Gazprom για την αιφνιδιαστική αποχώρησή της από τον προηγούμενο διαγωνισμό, ο οποίος κηρύχθηκε άγονος. 

Κύκλοι της αγοράς ελπίζουν σε αυτό το πρόβλημα να μην προστεθούν και άλλα, εννοώντας το θέμα που έχει ανοίξει η τρόικα με τις αλλαγές στην αγορά λιανικής του φυσικού αερίου. Η τρόικα πιέζει να καταργηθεί το σημερινό καθεστώς του αποκλειστικού δικαιώματος σε ένα προμηθευτή στη λιανική, με το ΥΠΕΚΑ να απαντά ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος.

Στελέχη της αγοράς ωστόσο επισημαίνουν ότι σε περίπτωση που τεθεί θέμα αλλαγής του σημερινού καθεστώτος, υπάρχει ένας διπλός κίνδυνος.
Πρώτον, να τιναχτεί στον αέρα ο νέος διαγωνισμός πώλησης της ΔΕΠΑ που προγραμματίζεται για το 2014, αφού οι διαπραγματεύσεις με τους ξένους μετόχους των τριών ΕΠΑ, μαζί με τις προσφυγές που σίγουρα θα ακολουθήσουν, θα διαρκέσουν τουλάχιστον ένα χρόνο ή και περισσότερο.

Δεύτερον, να πληγεί σοβαρά η αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου αναφορικά με τιςμακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης, πόσο μάλλον όταν σύντομα σπρόκειται να υπογράψει μια σειρά από καινούργιες.

 ΠΗΓΗ:.energypress.gr

ANAKOINΩΣΗ ΠΣΕΕΠ


Συναδέλφισσα, συνάδελφε

           Στις 20/11/13 πραγματοποιήθηκε το πρώτο Δ.Σ. του Σωματείου μας μετά από τη σύγκληση του Προεδρείου στις 12/11/13. Τα θέματα της ημερήσιας  διάταξης ήταν: ορισμός Επιτροπών ΠΣΕΕΠ, ορισμός μελών Υπηρεσιακού Συμβουλίου, Εξουσιοδότηση Ταμία για όλες τις τραπεζικές συναλλαγές, ορισμός μελών Δ.Σ. στο ΤΑΑΤ, αλλά κυρίως η απόφαση συνδιαμόρφωσης του  διεκδικητικού μας πλαισίου για τη νέα ΕΣΣΕ έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι επαφές μεταξύ των δύο μερών. Επίσης, εγκρίθηκε το Πρόγραμμα Δράσης τριετίας 2014 – 2016 του ΠΣΕΕΠ, το οποίο και σας επισυνάπτουμε.
            Αντιλαμβανόμαστε πλήρως το μέγεθος της ευθύνης που σαν Σωματείο αναλαμβάνουμε καθώς και το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί από κυβερνήσεις Τρόικα και ΔΝΤ και που μέσα σε αυτό καλούμαστε να αγωνιστούμε. Το  πρόγραμμα δράσης λοιπόν του Σωματείου μας, που σχεδιάστηκε σε βάθος τριετίας και με συντριπτική πλειοψηφία (19 – 1) εγκρίθηκε από το Δ.Σ. ΠΣΕΕΠ, αποτελεί τη βάση στην οποία θα στηριχθούμε όσον αφορά τις θέσεις μας χωρίς όμως να αλλάζει στο παραμικρό τη σταθερή πεποίθησή μας, πως η ίδια η στήριξη του κάθε εργαζόμενου ξεχωριστά και στο σύνολό τους, αποτελεί το μόνο εχέγγυο που εξασφαλίζει πραγματικά τη δυναμική, την προοπτική και το όραμά μας.
            Με άξονα λοιπόν τον εργαζόμενο και τις ανάγκες του, θα κινήσουμε προς τα εμπρός, όπως και πριν, έτσι και τώρα. Τέλος, το Δ.Σ. επαναβεβαίωσε τη θέση του να μην επιτρέψει φαινόμενα πιέσεων και εκβιασμών υπό μορφή διλημμάτων, εις βάρος κανενός συναδέλφου.
            Πρέπει επιτέλους όλοι οι εμπλεκόμενοι να αντιληφθούν πως όλα όσα βιώνουμε όλοι μας καθημερινά ως πολίτες αυτής της χώρας, έχουν ξεπεράσει τα όρια της αντοχής μας και πως το ΠΣΕΕΠ παραμένει θεματοφύλακας και εγγυητής της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων, αλλά και της ασφαλούς και παραγωγικής προοπτικής της Εταιρείας και κατ΄επέκταση της ζωής όλων των συναδέλφων.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΡΙΕΤΙΑΣ 2014 – 2016

1. ΕΣΣΕ 2014 – 2016
Α) Αναλογιστική  μελέτη  για  τον  επιμερισμό  των  ετήσιων  αποδοχών  σε  μηνιαία   βάση.
    Β) Εκκρεμότητες από την τριετή ΕΣΣΕ 2011 – 2013
2. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
Συγκρότηση  επιτροπής  για  τη  βελτίωση  και  προετοιμασία  στην  περίπτωση  που καταγγελθεί από την Εταιρεία.
3. ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Να γίνει καταγραφή των αναγκών και υλοποίηση των απαραιτήτων για τη λειτουργία της εταιρείας προσλήψεων  με  βάση  τα  οργανογράμματα  που ισχύουν.
4. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
    Μελέτη, σχεδιασμός και ίδρυση επαγγελματικού ταμείου.
5. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Ορισμός και αναγνώριση  ασθενειών  που  μαστίζουν  τον  εργασιακό  μας  χώρο  ως επαγγελματικές.
6. ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΥΑΕ
7. ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΣΕΕΠ
8. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ      ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ     ΚΑΙ     ΗΜΕΡΙΔΩΝ      σχετικών        με     τις     
    δραστηριότητές μας.
9. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ – ΒΙΩΣΙΜΗ & ΑΣΦΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΜΙΛΟΥ
Παρακολουθούμε και ελέγχουμε το επενδυτικό πρόγραμμα της Εταιρείας  και  την εξέλιξή του.
10.ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
11.ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
     Ανάπτυξη Διεθνών Σχέσεων
12.ΤΑΚΤΙΚΕΣ    ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ  ΓΙΑ  ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΙΕΙΝΗΣ  &  ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ       με
     συμμετοχή όλων των αρμοδίων  φορέων.
13.ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Δημιουργία διασωματειακού οργάνου στον Όμιλο για να συντονιστεί η  δράση  και η αντίδραση στα επιχειρούμενα, από την Εταιρεία, μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους.

Άντε γεια!!!


Στα χνάρια του κομμουνιστή αγωνιστή συνδικαλιστή Δημητρίου του Αγωνιστικού Μετώπου και οι συνδικαλιστές της ΕΛΚΕ Κωστόπουλος και Ορφανός.

Πριν λίγες μέρες κατήγγελλαν τις οικειοθελείς και ζητούσαν την ψήφο μας για τη νέα θητεία του σωματείου.


Σήμερα αποτελούν παρελθόν στον εργασιακό μας χώρο κάνοντας χρήση του προγράμματος οικειοθελών αποχωρήσεων της εταιρείας.


Ρητορικό το ερώτημα:

Στην ΕΛΚΕ το γνώριζαν και τους χρησιμοποίησαν ως κράχτες στο μαγαζί ή το έμαθαν εκ των υστέρων όπως κι εμείς;

Συνάδελφοι σε καλή μεριά και να έχετε το νου σας στο τραπεζικό κούρεμα.


Για το κούρεμα των συνδικαλιστών που μας αφήσατε στο πόδι σας θα φροντίσουμε εμείς… 


ΠΗΓΗ:networkedblogs.com


ΣΧΟΛΙΟ :Το γνώριζαν άλλα έπρεπε να κρύψουν τα παιδιά τους .Βλέπεις άλλοι συνάδερφοι απολύονται, πιπέρι στο στόμα μας  παίρνουν την οικειοθελή ήθελα να πω.

Πιλοτικό πρόγραμμα με βιοαέριο αντί για πετρέλαιο στα σχολεία του Μετσόβου

Πιλοτικό πρόγραμμα με βιοαέριο αντί για πετρέλαιο στα σχολεία του Μετσόβου
Θα υλοποιηθεί μέσω ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ

Βιοαέριο, για να θερμαίνονται τα σχολικά κτίρια, προβλέπει η μελέτη η οποία ανατέθηκε από το δήμο Μετσόβου, σε ομάδα μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και η οποία παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Δημήτρη Καλιαμπάκο στην αίθουσα συνεδριάσεων του δήμου.

Πρόκειται για μία ώριμη μελέτη, όπως υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Νικόλαος Τσομπίκος, η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί μέσω του ΕΣΠΑ, με έργο προϋπολογισμού 2,2 εκ. ευρώ.

Όταν ολοκληρωθεί το έργο, στις εγκαταστάσεις θα καταλήγουν κάθε χρόνο περίπου 6.000 τόνοι οργανικών αποβλήτων, από πτηνοτροφεία και γεωργικές καλλιέργειες, καθώς και υπολείμματα από την παραγωγή τυριού και κρασιού. Με συγκεκριμένη διαδικασία στην συνέχεια, θα παράγεται το βιοαέριο, το οποίο θα διοχετεύεται σε μηχανή εσωτερικής καύσης, ώστε να παράγεται η ενέργεια.

Το εγχείρημα αυτό, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος, θα έχει μεγάλη οικονομική αλλά και οικολογική σημασία, αφού ο δήμος, αναμένεται να εξοικονομεί 100.000 ευρώ περίπου το χρόνο, τα οποία τώρα ξοδεύει, για ρεύμα και πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ παράλληλα θα διαχειρίζεται με σύγχρονο τρόπο και τα βιουπολείμματα.

Όπως προβλέπεται από την μελέτη, ο χώρος στον οποίο θα εγκατασταθεί η μονάδα θα είναι εκεί που βρίσκονται τα παλιά σφαγεία Μετσόβου.

Στόχος του δήμου Μετσόβου είναι μελλοντικά να καλυφθούν ενεργειακά όλα τα δημόσια κτίρια.

ΠΗΓΗ:newsbeast.gr

Τι πουλάμε για να πάρουμε 3,3 δισ. ευρώ

Τι πουλάμε για να πάρουμε 3,3 δισ. ευρώ
Έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις  ύψους 3,3 δισ. ευρώ αναμένει για το 2014 το υπουργείο Οικονομικών. Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού το πρόγραμμα του Ταμείου Αξιοποίησης της ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου για το 2014 περιλαμβάνει τις  παρακάτω αποκρατικοποιήσεις:

-Πώληση μετοχών της ΕΥΔΑΠ.

-Πώληση μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων (35%).

-Πώληση μετοχών της ΔΕΠΑ (65% ΤΑΓΠΕΔ - 35 % ΕΛΠΕ).

-Δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης της υποθαλάσσιας αποθήκης στην περιοχή «Νότια Καβάλα».

-Πώληση δικαιωμάτων επιλεγμένων ακινήτων του Δημοσίου.

-Παραχώρηση/πώληση μετοχών 12 μεγάλων λιμένων, συμπεριλαμβανομένων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.

-Παραχώρηση μαρινών.

-Πώληση μετοχών στον Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» (30% ΤΑΓΠΕΔ, από σύνολο 55% του Ελληνικού Δημοσίου).

-Πώληση μετοχών των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

-Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και 3.000 ακινήτων.

Επιπλέον βρίσκονται σε εξέλιξη οι ακόλουθοι 14 διαγωνισμοί:

-Η πώληση των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ, της εταιρείας που έχει τα δικαιώματα για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του χώρου του παλαιού αεροδρομίου της Αθήνας, καθώς και του γειτονικού παράκτιου μετώπου, στην οποία 4 επενδυτές συμμετέχουν στην τελική φάση.

-Η παραχώρηση δύο ομάδων περιφερειακών αερολιμένων με τη συμμετοχή 7 επενδυτικών σχημάτων στη διαγωνιστική διαδικασία.

-Η χορήγηση του αποκλειστικού δικαιώματος διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος για 20 έτη με τη συμμετοχή 2 επενδυτικών σχημάτων.

-Η πώληση 51% των μετοχών της ΕΥΑΘ με τη συμμετοχή 2 επενδυτικών σχημάτων.

-Η πώληση 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ με τη συμμετοχή 3 επενδυτικών σχημάτων.

-Η πώληση 100% των μετοχών της ΕΕΣΣΤΥ με τη συμμετοχή 3 επενδυτικών σχημάτων.

-Η αξιοποίηση ακινήτου στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας στη Χαλκιδική.

-Η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της ομάδας τουριστικών λιμένων Αλίμου, Νέας Επιδαύρου, Ύδρας και Πόρου.

-Η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Χίου.

-Η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Πύλου.

-Η αξιοποίηση τεσσάρων Ιαματικών Πηγών στο νομό Φθιώτιδας.

-Η εκμίσθωση διάρκειας 99 ετών ακινήτων στη περιοχή Αφάντου στη Ρόδο.

-Η αξιοποίηση για 99 χρόνια των ακινήτων Ξενία Σκιάθου, Τσαγκαράδας και Άνδρου.

-Η πώληση μετοχών της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΕ. 

ΠΗΓΗ:.attikipress.gr

Πάνω από τα 95 δολάρια έκλεισε το αργό


Πάνω από τα 95 δολάρια ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Πέμπτης το αργό πετρέλαιο αναρριχώμενο στο υψηλότερο επίπεδο για αυτό τον μήνα, καθώς οι τιμές πετρελαίου θέρμανσης και βενζίνης αυξήθηκαν λόγω της ισχυρής ζήτησης στις ΗΠΑ. 

Η τιμή του πετρελαίου βρήκε επίσης στήριξη σε μια σειρά θετικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία. 

Ειδικότερα το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου ενισχύθηκε κατά 1,59 δολάρια ή 1,7% κλείνοντας στα 95,44 δολάρια το βαρέλι, ήτοι το υψηλότερο σημείο από τις 31 Οκτωβρίου.


ΠΗΓΗ.capital.gr