Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Σε Άνοδο η Παραγωγή της Βιομηχανίας Πετρελαίου το 2013 Λόγω Εξαγωγών


Παρά τη συνεχιζόμενη «βύθιση» της εγχώριας αγοράς καυσίμων, η βιομηχανία παραγώγων πετρελαίου αυξάνει κι εφέτος την παραγωγή της, περισσότερο μάλιστα από οποιονδήποτε άλλον κλάδο, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς απ' ό,τι το 2012, διαφοροποιώντας παράλληλα το προϊοντικό μείγμα των πωλήσεών της.
Η διεύρυνση των εξαγωγών του κλάδου στη γειτονική Τουρκία και σε άλλες χώρες αφορά κυρίως ντίζελ και αντισταθμίζει σε γενικές γραμμές τις απώλειες που προκύπτουν από τους μειωμένους όγκους πωλήσεων στην εσωτερική αγορά, χωρίς ωστόσο να επιφέρει αύξηση των εσόδων των επιχειρήσεων, λόγω της πτώσης των τιμών και της παράλληλης έντασης του ανταγωνισμού, που τείνουν να εκμηδενίσουν την κερδοφορία τους.
Το επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου 2013, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο όγκος παραγωγής της βιομηχανίας παραγώγων πετρελαίου παρουσίασε αύξηση κατά 13,2%, σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο του 2012, οπότε είχε καταγραφεί αύξηση 17%. Η παραγωγή πετρελαιοειδών το 2013 υπολογίζεται ότι είναι κατά 22,2% μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του έτους 2005, ενώ, αντιθέτως, ολόκληρη η βιομηχανική παραγωγή είναι μικρότερη από εκείνη του 2005 κατά 26,4%.
Πιο συγκεκριμένα, ο όγκος της παραγωγής του κλάδου αυξήθηκε τους έξι από τους επτά μήνες, με ρυθμό +2,3% τον Ιανουάριο (+23,6% τον ίδιο μήνα του 2012) +4,2% τον Φεβρουάριο (+9,8%), +23,5% τον Μάρτιο (+21,4%), +20,1% τον Μάιο (+7,5%), +30,8% τον Ιούνιο (+14,7%) και +14,2% τον Ιούλιο (-3,8%). Αντιθέτως, μειώθηκε με ρυθμό -1,0% τον Απρίλιο (+59,5%).
Συγχρόνως, παρουσιάζουν πτώση οι καθαρές τιμές των προϊόντων του κλάδου, δηλαδή χωρίς τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Ειδικότερα τον περασμένο Ιούλιο, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2012, οι τιμές τους στην εγχώρια αγορά ήταν κατά 5% χαμηλότερες, ενώ στη διεθνή αγορά ήταν κατά 3,9% χαμηλότερες. Η μέση τιμή του αργού πετρελαίου το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε δολάρια ΗΠΑ ήταν κατά 5% χαμηλότερη εκείνης του πρώτου εξαμήνου του 2012, ενώ οι μέσες τιμές των προϊόντων σε δολάρια ΗΠΑ την ίδια χρονική περίοδο μειώθηκαν κατά 6,5%, σε συνθήκες ενίσχυσης του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά 1,3% και καθίζησης της κερδοφορίας των εταιρειών του κλάδου σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, λόγω πτώσης των περιθωρίων κέρδους της διύλισης αργού πετρελαίου κατά 40-75%, ανάλογα με τον βαθμό συνθετότητας του κάθε διυλιστηρίου.
Τόσο η βιομηχανία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ όσο και η βιομηχανία ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ το πρώτο εξάμηνο του 2013 παρουσίασαν σε εταιρική βάση, ως γνωστόν, μειωμένα έσοδα και ζημιές (αθροιστικά 116,2 εκατ. ευρώ), παρά το γεγονός ότι αύξησαν τον όγκο των εξαγωγών τους η πρώτη από 1,40 εκατ. μετρικούς τόνους το 2012 σε 2,69 εκατ. μετρικούς τόνους το 2013 και η δεύτερη, που είναι από ετών κατά βάση εξαγωγική, από 3,45 εκατ. μετρικούς τόνους το 2012 σε 3,92 εκατ. μετρικούς τόνους το 2013.
Η πτώση της ζήτησης πετρελαιοειδών στην εγχώρια αγορά το εξάμηνο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2013 ξεπέρασε το 20%, παρά την αύξηση της κατανάλωσης των υγραερίων κατά 5% και του ντίζελ κίνησης κατά 11%, κυρίως λόγω της μείωσης της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης κατά 70% και των βενζινών κατά 10%. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 ΠΗΓΗ:energia.gr

Χρονοδιάγραμμα αξιοποίησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων

Γεωδυναμικά πολύπλοκος ο ελληνικός χώρος. Κοιτάσματα μπορεί να υπάρχουν: (Α,Β) στο βορειότερο σημείο του Αιγαίου (π.χ. Πρίνος, Επανομή), (Γ) στη Μεσοελληνική Μολασσική Αύλακα, από τα Γρεβενά ώς την Κοζάνη, με εξαίρεση όμως μικρές λεκάνες, κατά πάσα πιθανότητα μη εκμεταλλεύσιμες, (Δ) στη Δυτική Ελλάδα, από τα αλβανικά σύνορα ώς την Πελοπόννησο, στο χερσαίο και υποθαλάσσιο χώρο, (Ε) στο υποθαλάσσιο πλατό της Αδριατικής και (Ζ) νοτιοανατολικά, νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, στην υποθαλάσσια περιοχή της Μεσ
Το χρονοδιάγραμμα για την έρευνα και αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κ. Μαθιουδάκης μιλώντας στο δεύτερο «Annual Balkans Oil & Gas 2013 Summit».

Γεωδυναμικά πολύπλοκος ο ελληνικός χώρος. Κοιτάσματα μπορεί να υπάρχουν: (Α,Β) στο βορειότερο σημείο του Αιγαίου (π.χ. Πρίνος, Επανομή), (Γ) στη Μεσοελληνική Μολασσική Αύλακα, από τα Γρεβενά ώς την Κοζάνη, με εξαίρεση όμως μικρές λεκάνες, κατά πάσα πιθανότητα μη εκμεταλλεύσιμες, (Δ) στη Δυτική Ελλάδα, από τα αλβανικά σύνορα ώς την Πελοπόννησο, στο χερσαίο και υποθαλάσσιο χώρο, (Ε) στο υποθαλάσσιο πλατό της Αδριατικής και (Ζ) νοτιοανατολικά, νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, στην υποθαλάσσια περιοχή της Μεσ
Παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα φαίνεται να διαθέτει σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες έρευνες, ενώ πρόσθεσε ότι η επαλήθευση αυτών των ενδείξεων θα δώσει νέο βηματισμό στον τομέα της ενέργειας και της οικονομίας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και θα ενδυναμώσει τις προοπτικές ολόκληρης της Ευρώπης για οικονομική ευημερία και ενεργειακή ασφάλεια.

Παρουσιάζοντας το σχεδιασμό του υπουργείου ο κ. Μαθιουδάκης ανέφερε ότι: 

-Έχει, σχεδόν, ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της διαδικασίας open door για παραχωρήσεις αδειών έρευνας και για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές: Δυτικό Πατραϊκό, Ιωάννινα και Κατάκολο (πρόκειται για περιοχές που είχαν ερευνηθεί και στο παρελθόν για υδρογονάνθρακες και επαναπροκηρύχθηκαν). Για τις δυο πρώτες περιοχές, οι συμβάσεις βρίσκονται στο στάδιο της οριστικοποίησης. Για την περιοχή Κατακόλου, η επιτροπή εξετάζει την κοινή προσφορά των διαγωνιζόμενων εταιρειών και αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η πρώτη διερευνητική γεώτρηση, ανέφερε ο κ. Μαθιουδάκης, θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2014 ή στις αρχές του 2015 το αργότερο.

-Για τις υπεράκτιες ζώνες του Θερμαϊκού και του Στρυμωνικού κόλπου το υπουργείο έλαβε αίτημα από ενδιαφερόμενους επενδυτές να προχωρήσουν σε έρευνες υδρογονανθράκων στις ανωτέρω περιοχές, το οποίο αξιολογείται.

-Το 2014-2015 θα προκηρυχθούν για έρευνα οι περιοχές στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Περί τα τέλη του 2013, θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η ερμηνεία των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες στις περιοχές αυτές το 2012 από τη νορβηγική εταιρία PGS, οι οποίες καλύπτουν έκταση περίπου 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο κ. Μαθιουδάκης ανέφερε τέλος ότι η Ελλάδα δαπανά κάθε χρόνο περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές υδρογονανθράκων και κάθε εξέλιξη που μειώνει την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές υδρογονανθράκων μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση πιο εύκολα.

Ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών

Την πεποίθηση ότι στην Ελλάδα υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες τόσο στη στεριά όσο και σε θαλάσσιες περιοχές στον τομέα των υδρογονανθράκων, «ωστόσο, χρειάζεται υπομονή, απρόσκοπτη χρηματοδότηση, αποτελεσματική λειτουργία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Δημοσίου και ξεκάθαροι όροι» εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας.

Ο κ. Ρήγας διαβεβαίωσε ότι η Energean Oil & Gas (η εταιρία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου) θα δώσει το παρόν σε κάθε γύρο παραχωρήσεων που θα διεξαχθεί από το ελληνικό Δημόσιο. Επεσήμανε ωστόσο την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών, αναφερόμενος χαρακτηριστικά στο παράδειγμα της διαδικασίας open door, στην οποία το σχήμα της Energean μαζί με την Petra Petroleum έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος ανάδοχος. Η διαδικασία όπως είπε κρατά από τον Ιούνιο του 2012, ενώ η κύρωσή της από την Βουλή θα απαιτήσει επιπλέον χρόνο.

«Η προώθηση των διαδικασιών και η ανακάλυψη κοιτασμάτων αναμφίβολα θα προσελκύσει και άλλες εταιρείες, επενδύσεις και θέσεις εργασίας στη χώρα. Κι αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να χάνεται χρόνος. Πόσο μάλλον που γύροι παραχωρήσεων εξελίσσονται με αξιόπιστες και γρήγορες διαδικασίες στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ. Μεσογείου», ανέφερε ο κ.Ρήγας.

Τέλος έκανε λόγο για συχνές αλλαγές στο νομικό και φορολογικό καθεστώς σε αντιδιαστολή π.χ. με το Μαυροβούνιο όπου όλοι οι όροι -φορολογία, αδειοδοτήσεις, διαδικασίες- περιλαμβάνονται εξ αρχής στο σχέδιο σύμβασης και οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν με σαφήνεια αν τους συμφέρει ή όχι να επενδύσουν και με την Αίγυπτο, όπου παρά τις συνεχείς και βίαιες πολιτικές αλλαγές, οι άνθρωποι που ηγούνται του κρατικού πετρελαϊκού τομέα είναι εδώ και χρόνια οι ίδιοι και το περιβάλλον σταθερό.
 ΠΗΓΗ:enet.gr

Αυστηρότερη η εποπτεία δεξαμενών καυσίμων


Τις διαδικασίες για την ογκομέτρηση και έγκριση χρήσης δεξαμενών αποθήκευσης ενεργειακών προϊόντων που τελούν υπό καθεστώς αναστολής των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων προσδιορίζει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη.

Σκοπός της απόφασης είναι η καθιέρωση σύγχρονων, αξιόπιστων και διεθνώς αποδεκτών τυποποιημένων διαδικασιών ογκομέτρησης δεξαμενών αποθήκευσης ενεργειακών προϊόντων υποκείμενων σε καθεστώς αναστολής δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων.
Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται οι εργασίες του ελέγχου και της ογκομέτρησης (αρχικής και επανογκομέτρησης) δεξαμενών είτε με σταθερή έδραση είτε δεξαμενών που βρίσκονται σε αυτοκίνητο όχημα. Επίσης, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι απαιτήσεις που πρέπει να πληροί ο χρησιμοποιούμενος εξοπλισμός κατά τις ανωτέρω εργασίες, καθώς και οι φορείς που δύνανται να διενεργούν τις εν λόγω εργασίες. Η απόφαση του Γ. Μαυραγάνη δεν αφορά στις δεξαμενές αποθήκευσης των υγρών καυσίμων και υγραερίων στα πρατήρια λιανικής πώλησης.
Αρμόδιες Αρχές για την εποπτεία των δεξαμενών αποθήκευσης ενεργειακών προϊόντων που τελούν υπό καθεστώς αναστολής δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων είναι το Τελωνείο και η Χημική Υπηρεσία του Γενικού Χημείου τους Κράτους που ασκούν την εποπτεία και τον έλεγχο των εγκαταστάσεων στις οποίες ευρίσκονται οι προς έλεγχο και ογκομέτρηση δεξαμενές. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Μέσα από.... 18.000 χωράφια θα περάσει ο TAP !

Σε δεκαοκτώ περίπου χιλιάδες εκτιμάται ότι ανέρχονται οι ιδιοκτησίες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία χωράφια, από τις οποίες θα χρειασθεί να περάσει ο διαδριατικός αγωγός Trans Adriatic Pipeline (TAP).
Τόσοι υπολογίζονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλο το μήκος της διαδρομής των 543 χιλιομέτρων της Β. Ελλάδος, με τους οποίους θα χρειασθεί να έρθει σε συμφωνία η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού, προκειμένου το έργο να περάσει από το χωράφι τους. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία (80%), πρόκειται για γεωργικές εκτάσεις.
Ηδη, οι μελέτες για τον καθορισμό των αποζημιώσεων ανά είδος καλλιέργειας βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ παράλληλα "τρέχει" έρευνα για να προσδιοριστούν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες, να καθοριστούν επακριβώς τα όρια των ιδιοκτησιών τους, ώστε η διαδικασία να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.
Ποιο είναι αυτό ; Να ξεκινήσει η κοινοπραξία επαφές με κάθε έναν από τους εμπλεκόμενους ιδιοκτήτες, προκειμένου να περάσει ο αγωγός από το χωράφι του.
Το ερώτημα είναι με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό. Η εταιρεία του TAP θα υποβάλει προσφορά σε κάθε ιδιοκτήτη, αποζημιώνοντάς τον για την καλλιέργεια (εφόσον διαθέτει) και καταβάλλοντάς του ένα ενοίκιο για να της παραχωρήσει δουλεία διόδου. Διαφορετικά, εφόσον δηλαδή τα δύο μέρη δεν τα βρουν, θα προχωρεί η διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.
Πολλών ειδών αποζημιώσεις
Τα ποσά των αποζημιώσεων αφορούν στην περίοδο τόσο της κατασκευής του έργου, όσο και αυτήν της λειτουργίας του.
- Για την περίοδο των 2 ετών της κατασκευής του (2016-2018), οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν τόσο για τη δουλεία διόδου, όσο και για το είδος της καλλιέργειάς τους.- Για την περίοδο λειτουργίας του αγωγού, θα αποζημιωθούν προκειμένου να παραχωρήσουν μια ζώνη δουλείας μήκους 8 μέτρων (4 μέτρα από κάθε πλευρά του αγωγού).
Δεδομένου ότι ο αγωγός θα είναι υπόγειος στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής των 543 χλμ, και θα διέρχεται σε βάθος 1- 1,5 μέτρο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, ο ιδιοκτήτης της έκτασης δεν θα μπορεί να καλλιεργήσει στο σημείο εκείνο βαθύριζα δέντρα.
Ενημερωτικές εκδηλώσεις
Ήδη γύρω στις 40 ομάδες της εταιρείας του TAP «σαρώνουν» τη Βόρειο Ελλάδα, και πραγματοποιούν εκδηλώσεις σε κάθε Δήμο απ’ όπου θα διέλθει ο αγωγός (προ ημερών για παράδειγμα βρέθηκαν στα Γιαννιτσά, και στην Ημαθία), προκειμένου να ενημερωθούν οι τοπικές κοινωνίες και οι ενδιαφερόμενοι.
Στόχος είναι η διαδικασία ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης να έχει τελειώσει το καλοκαίρι του 2014, ώστε η έναρξη κατασκευών του έργου να ξεκινήσει τη διετία 2015-2016, και να έχει ολοκληρωθεί το 2019.
Το συντονισμό του έργου έχει αναλάβει η ολλανδική εταιρεία Royal Haskoning DHV, η οποία σταδιακά θα έρθει σε επαφή με τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων τόσο σε Ελλάδα, όσο επίσης σε Ιταλία και Αλβανία, μέσω μίας ομάδας 200 μελών.
Ο αγωγός TAP, που επί ελληνικού εδάφους θα διασχίσει τους νομούς Έβρου, Κομοτηνής, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας και Καστοριάς, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 4.800 θέσεις εργασίας στα χρόνια της λειτουργίας του και προστιθέμενη αξία ύψους 18 δισ. ευρώ, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ. ΠΗΓΗ:energypress.gr

Γιλντίζ: Το Νέο Σεισμογραφικό Πλοίο της Τουρκίας Μπορεί να Εισέλθει στην Κυπριακή ΑΟΖ


Το σεισμογραφικό πλοίο της Τουρκίας «Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασιά», που διενεργεί έρευνες για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, θα μπορούσε να εισέλθει στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου σε τρεις εβδομάδες για να συνεχίσει την εξερεύνηση εν αναμονή της έγκρισης του Πρωθυπουργού, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ.
Σύμφωνα με την αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ο κ. Γιλντίζ ανέφερε ότι το Μπαρμπαρός έχει βάλει τρυπάνι στις ακτές της περιοχής Μερσίνης, Αλεξανδρέττας, Αττάλειας.
«Θα εργαστεί εκεί για ακόμη τρεις εβδομάδες. Αργότερα, θα μιλήσουμε με τον Πρωθυπουργό για το αν θα εισέλθει στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Αν ο Πρωθυπουργός το εγκρίνει, το σκάφος θα μπορούσε να εισέλθει στα βόρεια ή νότια της Κύπρου, γιατί έχει μια τεχνική και πολιτική διάσταση». 
ΠΗΓΗ:energia.gr

ΓΙΑ 300 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Στα σκαριά πρόγραμμα εθελουσίας στα ΕΛΠΕ

Στα σκαριά πρόγραμμα εθελουσίας στα ΕΛΠΕ
Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για περίπου 300 εργαζομένους ή σχεδόν το 8% του συνολικού προσωπικού προσφέρουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, προκειμένου να μειώσουν το κόστος λειτουργίας, δήλωσαν σήμερα στο Reuters, δύο πηγές από την εταιρεία.
Στα σκαριά πρόγραμμα εθελουσίας στα ΕΛΠΕ 
Το πρόγραμμα αφορά κυρίως διοικητικό προσωπικό, ενώ η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους λήγει στα τέλη του επόμενου μήνα, σημείωσαν τα στελέχη που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
Πηγή: Reuters
  
ΠΗΓΗ:.ethnos.gr