Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

To πρώτο φορτίο αργού πετρελαίου για την Αίγυπτο

Από το worldenergynews.gr
Το υπουργείο πετρελαίου του Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 4/5/2017 ότι έχει αρχίσει την φόρτωση  δεξαμενόπλοιου με 2 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου για την Αίγυπτο, σηματοδοτώντας την πρώτη αποστολή βάσει της διμερούς συμφωνίας.

Σύμφωνα με τη συμφωνία διάρκειας ενός έτους που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα μεταξύ Ιράκ και Αιγύπτου, το Ιράκ θα πουλήσει 12 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε  το υπουργείο.

Η Ελλάδα 4η στην ΕΕ με την ακριβότερη βενζίνη μετά φόρων και 20η προ φόρων

Από το worldenergynews.gr
Για διαρκή όξυνση της κρίσης στα πρατήρια καυσίμων κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς, τονίζοντας σε non paper που εξέδωσαν, ότι τα συνεχή μέτρα επιβάρυνσης των καυσίμων με φόρους, παράλληλα με την αφαίμαξη των εισοδημάτων των καταναλωτών, οδήγησαν χιλιάδες πρατήρια στο λουκέτο.

Όπως επισημαίνουν, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης (ΕΦΚ) αυξήθηκαν κατακόρυφα, με αποτέλεσμα οι τιμές λιανικής της Ελλάδας να φιγουράρουν πάντα στην πρώτη ακριβότερη πεντάδα ή τριάδα της ΕΕ των 28. 

Ωστόσο, υπογραμμίζεται, ως προς τις τιμές προ φόρων και δασμών η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις. 

Ειδικότερα..

API: Οι επενδύσεις στους υδρογονάνθρακες των ΗΠΑ θα υπερβούν τα 1,3 τρισ. δολάρια έως το 2035

Από το worldenergynews.gr
Οι ιδιωτικές επενδύσεις στις υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ θα υπερβούν τα 1,3 τρισ. δολάρια έως το 2035, εάν εφαρμοστούν οι σωστές κανονιστικές πολιτικές, σύμφωνα με έκθεση του American Petroleum Institute (API).

Παράλληλα, όπως αναφέρεται, οι επενδύσεις αυτές θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δημιουργία περισσότερων από..

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΓΙΑ 8 ΜΑΗ


Από το poenergias.gr          
          8 Μάη : Ημέρα μνήμης για τους εργαζόμενους στα Ελληνικά Πετρέλαια και τον Κλάδο μας για όλους τους αδικοχαμένους συναδέλφους μας.

           8 Μάη 2015 : Δευτεραίος, Δελιλάι, Αβράμπος, Μαγγούρας έδωσαν τη ζωή τους για να
αποτρέψουν τα χειρότερα.

Τιμάμε τη μνήμη τους όχι μόνο με μνημεία..

Πραγματικά αντίμετρα είναι:..


 Από το mandatoforos.blogspot.gr
"Θα σε ταϊζω με τον μισό σανό απ' τον μισό που σού 'χω κόψει για δυό χρόνια" (νέα μέτρα), είπε ο χωριάτης στον γάιδαρό του, "και αν ζήσεις" (όροι, και προϋποθέσεις),
     .."θα ρίξω μιά χούφτα μουχλιασμένο καλαμπόκι στις κότες" (αντίμετρα). 

     Αυτή είναι η ακριβής περιγραφή του συμπληρωματικού
μνημονίου που συμφώνησε η κυβέρνηση των τραγικών λιγούρηδων,
     ..που ο λαός ψήφισε τον Σεπτέμβριο  του '15 χάφτοντας τότε το "παράλληλο πρόγραμμα" του ημιαγράμματου πινόκιο.
     Κι αφού χόρτασε παράλληλο πρόγραμμα και του βγαίνει απ' τα ρουθούνια,
     ..τώρα θα ψηφίσει με την σιωπή του και το δεύτερο αριστερό μνημόνιο, 
     ..ελπίζοντας σε "αντίμετρα" που ΑΝ ποτέ έρθουν όχι μόνον δεν θα είναι ανάλογα των μέτρων,
     ..αλλά θα αφορούν..

Η «κατάρα» των πλουτοπαραγωγικών πηγών: Τι δεν έχουμε καταλάβει στην Ελλάδα

Από το larkikanea.blogspot.gr
Χωρίς να έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα ως κράτος και χωρίς να έχει προετοιμαστεί το έδαφος κατάλληλα ως θεσμικό πλαίσιο και αγορά, έχουμε επιδοθεί σε ένα πληθωρισμό υπεραισιόδοξων και πολλές φορές επιστημονικά αστήρικτων ανακοινώσεων.  Πολλά λόγια και έργο ελάχιστο...
Η επιστημονική έρευνα και η ιστορική εμπειρία δείχνουν πως η ανακάλυψη σημαντικών πλουτοπαραγωγικών πηγών σε μία χώρα και ειδικά η ανακάλυψη..

Τα "μαθήματα από τη Ρόδο" -και την Αυστραλία- για τα αιολικά, που φαίνεται να έμαθε -επιτέλους- ο ΔΕΔΔΗΕ! (Μέρος 3ο)

Από το greeklignite.blogspot.gr
Ολοκληρώνουμε σήμερα την τριλογία για "Τα "μαθήματα από τη Ρόδο" -και την Αυστραλία- για τα αιολικά, που φαίνεται να έμαθε -επιτέλους- ο ΔΕΔΔΗΕ!" Στο 1ο μέρος είδαμε ένα δημοσίευμα στο energypress για διαμαρτυρίες "επενδυτών" σε αιολικά στα νησιά και το συσχετισμό με τα μπλακ άουτ στη Ρόδο και τη Νότια Αυστραλία. Στο 2ο μέρος είδαμε ποιο είναι το σύμφωνα με πολλές πηγές επιτρεπόμενο ποσοστό διείσδυσης αιολικών στα δίκτυα κι όλες οι πηγές κατατείνουν πως μόλις το ποσοστό ξεπεράσει το 10% αρχίζουν και τα προβλήματα αστάθειας στο δίκτυο. Κι αφού τα είδαμε αυτά, σήμερα θα δούμε τι ποσοστό διείσδυσης αιολικών υπάρχει στα μικροδίκτυα των νησιών, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ.

Στις 10/4/2017 ο ΔΕΔΔΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα τα Πληροφοριακά Δελτία Παραγωγής στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά για τον Ιανουάριο 2017 και το Φεβρουάριο 2017, τα οποία μάλιστα -άγνωστον γιατί- τα έχει σε προστατευμένο αρχείο pdf, που δεν επιτρέπεται αντιγραφή! Στην εποχή του print screen και του optical character recognition φυσικά μπορεί ο καθένας να αντιγράψει ό,τι θέλει, αλλά ίσως ο ΔΕΔΔΗΕ θεωρεί πως απευθύνεται σε ψηφιακά αναλφάβητους. Σεβόμενος την επιθυμία του..

Ο ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜOΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚHΣ EΝΩΣΗΣ ΚΑΙ Η ΚΡIΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧOΛΗΣΗΣ

Ο ισχυρισμός ότι η διάρθρωση και η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσομοιάζει με Καρτέλ, με την έννοια ότι η λειτουργία της δεν επιδιώκει στην πράξη τις ισότιμες σχέσεις των κρατών-μελών αλλά την ελαχιστοποίηση του ανταγωνισμού μεταξύ τους, επιβεβαιώνεται με τον συνδυασμό της οικονομικής ύφεσης, της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της ανεργίας και της προσφυγικής κρίσης. Στις συνθήκες αυτές αναδείχθηκαν με τον πιο εύληπτο τρόπο οι εσωτερικές αντιθέσεις των κρατών -μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες στην κορύφωσή τους έφθασαν αρκετές φορές σε επίπεδο ανατροπών και αδράνειας των θεσμικών της λειτουργιών. 

Ουσιαστικά, πρόκειται για κορυφαίες..

Προβληματισμός στην Κύπρο για τη στάση του Ισραήλ έναντι των παράνομων ερευνών του Barbaros

Από το worldenergynews.gr
Προβληματισμό προκαλούν στη Λευκωσία οι δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή Ενέργειας του Ισραήλ Σαούλ Μέριντορ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barabaros στην ΑΟΖ της Κύπρου, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή».
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, ο Μέριντος σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu δήλωσε, πως..

Kuwait Energy, η πρώτη εταιρεία από χώρα του ΟΠΕΚ στην χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου

Από το worldenergynews.gr
Η Kuwait Energy Plc,  σχεδιάζει μια αρχική δημόσια προσφορά που θα την κάνει την πρώτη εταιρεία από χώρα  του ΟΠΕΚ εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Η εταιρεία αναμένει να συγκεντρώσει περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια στην IPO, ανέφερε σε ανακοίνωση  στο χρηματιστήριο την Τετάρτη 3/5/2017.

Οι μετοχές θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται τον Ιούνιο, δήλωσε ο ανεξάρτητος παραγωγός ενέργειας.

Η Kuwait Energy ιδρύθηκε..

Ρωσικής προέλευσης το 70% του πετρελαίου στα διυλιστήρια της πολωνικής Lotos

Από το energypress.gr
Σχεδόν το 70% του αργού πετρελαίου που επεξεργάστηκαν τα διυλιστήρια της πολωνικής Lotos το πρώτο τρίμηνο του 2017 ήταν ρωσικής προέλευσης.

Το στοιχείο αυτό καταδεικνύει την ισχυρή εξάρτηση της εταιρείας από τις ρωσικές εισαγωγές αργού πετρελαίου.

Πέρυσι, στο σύνολο του έτους, το αντίστοιχο ποσοστό ξεπέρασε το 75%

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Lotos είναι η δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση καυσίμων της Πολωνίας.

Επιτυχημένη η Πρώτη Υδροστατική Δοκιμή στον Αγωγό TAP

Από το energia.gr
Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη 27 Απριλίου ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη του υδροστατική δοκιμή. 

Πρόκειται για μία μέθοδο που επιβεβαιώνει την ασφάλεια του αγωγού μετά την κατασκευή του. Ο αγωγός γεμίζεται με νερό και του ασκείται υψηλή πίεση, άνω των ορίων λειτουργίας του, έτσι ώστε να ελεγχθεί η ακεραιότητά του και να επιβεβαιωθεί η ασφαλής απόδοσή του όταν τεθεί σε λειτουργία.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η δοκιμή εφαρμόστηκε στα..

Επικρίνει το σχέδιο για τον πετρελαιαγωγό Dakota Access ο ΟΗΕ

Από το energypress.gr
Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών επέκρινε το σχέδιο του αμφιλεγόμενου πετρελαιαγωγού που σχεδιάζεται να κατασκευασθεί στην περιοχή της Βόρειας Ντακότα στις ΗΠΑ.

Το έργο, το οποίο έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας η εταιρία Energy Transfer Partners, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς, όπως καταγγέλλουν οι φυλές των ιθαγενών ο πετρελαιαγωγός απειλεί την πρόσβασή τους σε πόσιμο νερό, καθώς και πολλές τοποθεσίες όπου έχουν κηδευθεί πρόγονοί τους.

Μέχρι σήμερα, ενάντια στα σχέδια κατασκευής του αγωγού έχουν ξεσπάσει δεκάδες μαχητικές διαδηλώσεις.

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τους ιθαγενείς πληθυσμούς Βικτώρια Ταουλί –Κορπουζ επέκρινε με δριμύτητα την..