Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Τι αλλάζει στις πανελλήνιες εξετάσεις το σχέδιο "Αθηνά" Παρατηρείται σχετική μείωση εισακτέων, παρά τις αντίθετες αιτιάσεις του υπουργείου Παιδείας


Τι αλλάζει στις πανελλήνιες εξετάσεις το σχέδιο

Αλλάζει τα δεδομένα στην κατάθεση των μηχανογραφικών, αλλά και στις σχολές προτίμησης των μαθητών το σχέδιο "Αθηνά". Οι πανελλαδικές εξετάσεις δε μεταβάλλονται κατά τη φετινή χρονιά, ούτε και κατά την επόμενη, από τη χρονιά ισχύος όμως του σχεδίου, τροποποιούνται οι πιθανότητες να περάσει ο μαθητής της τρίτης Λυκείου στις σχολές ενός πεδίου έναντι των άλλων.

Οι συγχωνεύσεις ιδρυμάτων και σχολών δεν θα μπορούσαν να μη συνοδευτούν και από τη μείωση στον συνολικό αριθμό των εισακτέων, παρότι διακηρύττεται σε όλους τους τόνους από πηγές του υπουργείου Παιδείας, αλλά και από τον ίδιο τον υπουργό, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο ότι οι αλλαγές στον αριθμό των εισακτέων είναι αμελητέες.

Η ανακατανομή των εισακτέων, πάντως, φέρνει αλλαγές στις σχολές και ανά πεδίο και αυτό αναμένεται να αντικατοπτριστεί και στις βάσεις του 2013.
Αναλυτικά:

Α' Πεδίο: Μείωση εισακτέων, άνοδος βάσεων

Στο Α' Πεδίο εντάσσονται και οι Νομικές Σχολές, οι οποίες συγκεντρώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες προτιμήσεις. Για φέτος είναι πιθανό να παρατηρηθεί μικρή μείωση στους εισακτέους.

Αύξηση του ανταγωνισμού έρχεται και στα τμήματα Ψυχολογίας, όπου η βάση θα ανέβει ακόμη περισσότερο από πέρυσι που είχε σταματήσει στα 18.204 μόρια.
Β' Πεδίο: 2.117 περισσότεροι εισακτέοι για την επόμενη χρονιά

Ευκολότερη αναμένεται να είναι η εισαγωγή για αυτούς που θέλουν να περάσουν τις "πύλες" των τμημάτων Φυσικής, Χημείας, και Μαθηματικών, καθώς το υπουργείο Παιδείας προέβλεψε σημαντική αύξηση για τις θέσεις αυτές.

Συγκεκριμένα, από τις 7.483 που προσφέρονταν πέρσι, φέτος θα αυξηθούν στις 9.600.
Γ' Πεδίο: Σταθερές βάσεις

Οι επιστήμες που σχετίζονται με την Υγεία αναμένεται να παραμείνουν στα επίπεδα του 2012. Οι εισακτέοι που θα βάλουν στην κορυφή του μηχανογραφικού τους το τμήμα Ιατρικής Αθήνας θα πρέπει να γνωρίζουν, ωστόσο, ότι οι εισακτέοι δε θα ξεπεράσουν τους 150 και στην αντίστοιχη σχολή Θεσσαλονίκης τους 160.
Δ'Πεδίο: Μείωση των εισακτέων

Μικρή μείωση έρχεται στο 4ο πεδίο λόγω συγχωνεύσεων, καθότι τα τμήματα μειώνονται από 142 σε 110.

Ωστόσο, στα Πολυτεχνικά τμήματα δεν έρχονται αλλαγές, κατά βάση λόγω κυρίως της πολιτικής απόφασης να παραμείνει ανέγγιχτο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από τις μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που προβλέπει το σχέδιο

Η μείωση αφορά κυρίως τμήματα τεχνολογικών ιδρυμάτων, καθώς από τα 95 που υπήρχαν πέρυσι θα ενταχθούν μόλις 64!
Ε' Πεδίο: Δραματική πτώση εισακτέων, μεγάλος ανταγωνισμός

Στο Ε' Πεδίο και για όσους υποψηφίους θα θέλουν να φοιτήσουν σε οικονομικές σχολές από την επόμενη χρονιά, κυριολεκτικά "θα πέσουν κορμιά". Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά Ιδρύματα που πρόσκεινται στο πεδίο θα απορροφήσουν 8.500 από 9.523.

Το φαινόμενο παίρνει ακόμα πιο εκτεταμένες διαστάσεις,αν παρατηρήσει κανείς ότι οι μειώσεις διαθέσιμων θέσεων, δεν αφορούν τις σχολές υψηλής προτίμησεις, αλλά τις μικρομεσαίες, οι οποίες κινούνται κατά κόρον σε μεσαία και χαμηλά επίπεδα βάσεων. Τα τμήματα ΤΕΙ του Ε' Πεδίου συγχωνεύονται από 44 σε μόλις 19. Είναι, συνεπώς, δεδομένο ότι θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός.
Αναλυτικά, οι μεταβολές των εισακτέων..... 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Ντροπή: Ξεπούλησαν τον Hellas Sat! - Οι επικοινωνίες Ε.Δ. και Εθνοφρουράς "στον αέρα"




"Μέσα στη νύχτα" οι Γερμανοί του ΟΤΕ (Deutsche Telekom) πούλησαν τοn μοναδικό ελληνικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο και άφησαν την χώρα χωρίς ιδιόκτητες δορυφορικές επικοινωνίες και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά την κυπριακή Εθνοφρουρά, κυριολεκτικά στο έλεος των ξένων. Ο Hellas Sat, πουλήθηκε στην ArabSat κατά 99,05% έναντι 208 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΟΤΕ.
Σε μία εποχή που οι δορυφορικές επικοινωνίες στο νέο πεδίο επιχειρήσεων της Α.Μεσογείου, που είναι το ο κρισιμότερος, ίσως, παράγων σε μία αναμέτρηση, η Ελλάδ χάνει τον έλεχο του μοναδικού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου της!
Υπενθυμίζουμε ότι το defencenet.gr είχε αποκαλύψει πέρσι ότι σε δηλώσεις του στο ψευδο-«μακεδονικό» πρακτορείο των Σκοπίων (!) ο γενικός διευθυντής του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, αποκάλυψε ότι πωλείται ο ελληνικός δορυφόρος HellaSAT…
Οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν για πρώτη φορά αποκτήσει αυτόνομες δορυφορικές επικοινωνίες και δυνατότητα μεταφοράς εικόνας σε πραγματικό χρόνο από τον δορυφόρο στο ΕΘΚΕΠΙΧ. Δεν σημαίνει ότι τώρα θα παψει να συμβαίνει αυτό, απλά  τώρα μπορεί την κρίσιμη ώρα να κοπεί το κύκλωμα "κατά λάθος" αφού θα ελέγχεται από ξένους (ποιος ξέρει ποιους, εμείς θα απορήσουμε αν από πίσω βρίσκονται και τουρκικά συμφέροντα).
"Πετύχαμε μια σημαντική συμφωνία, η οποία εξασφαλίζει τους καλύτερους δυνατούς και πλέον συμφέροντες όρους και επιπλέον αξία για όλους τους εταίρους. Το Ελληνικό και Κυπριακό Δημόσιο θα αποκτήσουν έναν αξιόπιστο επενδυτή που έχει τους πόρους για να προβεί στις απαραίτητες επενδύσεις" δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, τον οποίο φυσικά ουδόλως απασχολούν κάποιες "μικρές λεπτομέρειες", όπως οι αυτόνομες δορυφορικές επικοινωνίες των ΕΔ και της Εθνοφρουράς.
Οι δύο κυβερνήσεις που έχουν λόγο, μπορούν να θέσουν εμπόδια στην συμφωνία και να αποτρέψουν την πώληση του δορυφόρου. Θα το κάνουν;
 Ο Hellas Sat 2 θεωρείται από τους πιο ισχυρούς δορυφόρους με ευρεία ευρωπαϊκή κάλυψη και εκτοξεύτηκε με επιτυχία το Μάιο του 2003.
Εκτός από την Ευρώπη ο δορυφόρος Hellas Sat 2 καλύπτει τη Μέση Ανατολή και Νότια Αφρική, διαθέτει πάνω από 100 πελάτες σε 26 χώρες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στις περιοχές κάλυψης με την προσφορά μιας ευρείας γκάμας δορυφορικών υπηρεσιών, όπως δορυφορική τηλεόραση, κάλυψη γεγονότων, δορυφορικό ίντερνετ και ψηφιακές δορυφορικές τηλεπικοινωνίες, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο στρατηγικά την τροχιακή θέση των 39 μοιρών Ανατολικά όπου είναι στραμμένες σήμερα οι δορυφορικές κεραίες 2.5 περίπου εκατομμυρίων συνδρομητών.
Η εταιρεία απασχολεί 65 επιστήμονες στην Ελλάδα και την Κύπρο και ο δορυφόρος είναι πλήρως ελεγχόμενος από δύο ιδιόκτητους σταθμούς TT&C, εγκατεστημένους σε Ελλάδα και Κύπρο. Τα έσοδα της Hellas Sat το 2012 ανήλθαν σε 31 εκ. Ευρώ.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Κάτω από τα 96 δολάρια το πετρέλαιο




Πτωτικά κινήθηκε η τιμή του αργού την Πέμπτη, κλείνοντας κάτω από τα 96 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Μαρτίου, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 95,83 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Ήταν το χαμηλότερο κλείσιμο για το συμβόλαιο μήνα από τις 23 Ιανουαρίου. 
ΠΗΓΗ:zougla.gr

"Ηθική ευθύνη των ΕΛ.ΠΕ. η νοθεία στα καύσιμα"




Ανεξέλεγκτα συνεχίζουν να δρουν τα κυκλώματα λαθρεμπορίας και νοθείας καυσίμων στον Στρατό, με την ανοχή και τις ευλογίες των Αρχών, παρά τις απανωτές καταγγελίες του γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργου Σούρλα.
Οι τηλεοπτικές εκπομπές «Κίτρινος Τύπος», «Ζούγκλα» και η ηλεκτρονική εφημερίδα zougla.gr αποκάλυψαν τις παράνομες δραστηριότητες κυκλωμάτων νοθείας καυσίμων και των παραφυάδων τους στις Ένοπλες Δυνάμεις, με κέρδη δισεκατομμύρια ευρώ. 
Ωστόσο, οι Αρχές κωφεύουν τόσο για τα ρεπορτάζ όσο και για τις επίσημες αναφορές του γενικού γραμματέα. 
O πρώην αντιπρόεδρος καταγγέλλει πως ηθική ευθύνη για τις προαναφερόμενες υποθέσεις έχουν οι μέτοχοι των Ελληνικών Πετρελαίων, καθώς θα έπρεπε ήδη να έχουν παρέμβει για να ελέγξουν το τελικό προϊόν που τα ΕΛ.ΠΕ. παραδίδουν στον Ελληνικό Στρατό, την Πυροσβεστική και την Αστυνομία.
Ο κ. Σούρλας εδώ και 8 χρόνια έχει ενημερώσει τους εκάστοτε υπουργούς Άμυνας, τους οικονομικούς εισαγγελείς, το ΣΔΟΕ και μόλις χθες τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και Προϊστάμενο των Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος, κ. Νικ. Παντελή, καταγγέλλοντας την εκτεταμένη νοθεία καυσίμων.  Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στην τηλεόραση της Ζούγκλας και αποκάλυψε ότι από χημικές αναλύσεις δειγμάτων καυσίμων που ελήφθησαν πρόσφατα  από δεξαμενές στρατοπέδων στην Κρήτη και την Πάτρα διαπιστώθηκε ότι είναι νοθευμένα και επικίνδυνα.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι λόγω της νοθείας πλήν των άλλων επιπτώσεων καθίστανται πιο εύφλεκτα και «δυνατόν να προκαλέσουν βλάβη σε πρόσωπα».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ (ΚΕΦΕΠ)




ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΕΓΚΡΙΣΗ  ΤΟΥ  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ  2012  ΚΑΙ  ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ  2013  ΤΟΥ ΠΣΕΕΠ 

Συναδέλφισσες,  συνάδελφοι 
 Συνεδρίασε   σήμερα  Πέμπτη  07/02/13  η  ΚΕΦΕΠ  και  αφού  συνήλθε  σε  Σώμα,  όρισε  τις  ημερομηνίες  διεξαγωγής  της  ψηφοφορίας   για  την  έγκριση  του  Διοικητικού  & Οικονομικού  Απολογισμού 2012  και  Προϋπολογισμού  2013  του  ΠΣΕΕΠ.  Η  ψηφοφορία  θα  διεξαχθεί  ταυτόχρονα  με  την  εκλογή  Εκπροσώπων  Εργαζομένων  στο  Δ.Σ.  των  
ΕΛΠΕ,  δηλαδή:  
• 18/02/13  σε  ΒΕΑ,  ΒΕΘ  &  ΒΕΕ   από  06:00  έως  19:00 
• 19/02/13  σε  ΒΕΑ,  ΒΕΘ  &  ΒΕΕ   από  06:00  έως  20:00 
• 19/02/13  στη  Χειμάρας               από   08:00  έως  16:00  
 Στα  κατά  τόπους  γραφεία  του  ΠΣΕΕΠ  θα  υπάρχουν  Τοπικές  Εφορευτικές  Επιτροπές  που  θα  έχουν  την  ευθύνη  για  τη  διεξαγωγή  των  εκλογών.   
 Δικαίωμα  ψήφου  έχουν  όλα  τα  μέλη  του  ΠΣΕΕΠ  με  την  επίδειξη  της  υπηρεσιακής  τους  κάρτας. 
ΠΗΓΗ:pseep.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΕΠ

 
Ανακοίνωση της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής για την εκλογή των Εκπροσώπων των Εργαζομένων στο Δ. Σ των ΕΛΠΕ 

Η «φράξια» των 7 υφυπουργών βάζει φωτιά στο ΠΑΣΟΚ




Η «φράξια» των 7 υφυπουργών βάζει φωτιά στο ΠΑΣΟΚ
«Παρών» στις εσωκομματικές εξελίξεις δηλώνει και πάλι η ομάδα των 7 υφυπουργών του ΠΑΣΟΚ. Μετά από σιγή ασυρμάτου πολλών μηνών η ομάδα επαναδραστηριοποιείται το τελευταίο χρονικό διάστημα ενόψει του συνεδρίου του κόμματος στις 28 Φεβρουαρίου.
Οι κύριοι Φίλιππος Σαχινίδης, Σωκράτης Ξυνίδης, Μανώλης Οθωνας, Θάνος Μωραΐτης θα αποτελέσουν τον πυρήνα της σημερινής συνάντησης στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους και να καταλήξουν σε μια κοινή παρέμβαση. Μαζί τους θα ήταν και ο Γιώργος Πεταλωτής που κατέβαινε οδικώς από την Κομοτηνή αλλά ενεπλάκη-έξω από τη Θεσσαλονίκη- σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος που είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί το αυτοκίνητό του, χωρίς ευτυχώς ο ίδιος να τραυματιστεί.
Ετσι, επέστρεψε στην Κομοτηνή και θα μετάσχει στη σύσκεψη τηλεφωνικώς.
Επίσης θα απουσιάζει ο Γιάννης Δριβελέγκας, επισήμως λόγω σπασμένου χεριού, ανεπισήμως λόγω πιέσεων της Ιπποκράτους.
Παρόντες στη συνάντηση φημολογείται ότι θα είναι και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ή πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όπως ο Πάνος Μπεγλίτης, ο Νίκος Τσώνης, ο Νίκος Ζωίδης, η Αφροδίτη Παπαθανάση και η Μαρία Θεοχάρη. Ο Θάνος Γικόνογλου έχει διαμηνύσει ότι βρίσκεται στη Βουλγαρία αλλά συμφωνεί με την κίνηση.
Ολοι, σύμφωνα με πληροφορίες από άλλες συναντήσεις που έχουν ρποηγηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, εκφράζουν την ανησυχία τους για την πορεία του κόμματος κυρίως σε δύο κατευθύνσεις...... 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μηχανισμοί διάσωσης

Αυτο 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net/

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ! Ε.Βενιζέλος: "Να μην προσμετρώνται οι έδρες του Λαϊκού Συνδέσμου στη Βουλή"!



Κι εκεί που χρωστούσαν στην Ελλάδα και στον Ελληνιsmό γενικότερα οι του ΠΑΣΟΚ, τώρα "ζητάνε και το βόδι", δηλαδή τολμούν να έχουν λόγο για το ποίου κόμματος θα προσμετρώνται οι ψήφοι στην Βουλή και ποίου όχι!
Συγκεκριμένα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε να μην προσμετρώνται οι ψήφοι των Ελλήνων που θα ψηφίζουν Λαϊκό Σύνδεσμο-Χρυσή Αυγή μέσω του μη υπολογισμού των βουλευτών της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο!
Δηλαδή ζήτησε να υπάρξει πολιτική συμφωνία ώστε να μην συγκροτείται κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την συμμετοχή των βουλευτών της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, εκτός των περιπτώσεων σύστασης εξεταστικών ή προανακριτικών επιτροπών.
Δηλαδή να επιβληθεί κανονική χούντα!
Επίσης ζήτησε να μπουν κριτήρια αντιπροσώπευσης του κοινοβουλευτικού Σώματος σε διεθνείς Οργανισμούς.
Προφανώς δεν εννοούσε ότι θα πρέπει να αποκλείονται οι βουλευτές ενός κόμματος, του ΠΑΣΟΚ ,που πολλάκις έχουν συλληφθεί οι υπουργοί των κυβερνήσεών του να κλέβουν το δημόσιο χρήμα και να καταχρώνται τα δημόσια αξιώματά τους.
Σχολιάζοντας την εκρηκτική ανοδο του Λαϊκού Συνδέμσου στις δημοσκοπήσεις σημείωσε το ότι έχουμε πρόβλημα φτώχειας είναι προφανές, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε τη λύση στον φασισμό, στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία.
Τέλος ανακοίνωσε την πραγματοποίηση ημερίδας για την αντιρατσιστική κινητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας στις  21 Φεβρουαρίου και Συνέδριο του ΙΣΤΑΜΕ για αναθεώρηση Συντάγματος.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας στις 12 Φεβρουαρίου


ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας στις 12 Φεβρουαρίου
Τρίωρη Παναττική στάση εργασίας εξήγγειλε για τις 12 Φεβρουαρίου η ΑΔΕΔΥ, από τις 8.00 έως τις 11.00 το πρωί. 
Ο συνδικαλιστικός φορέας καλεί όλους τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α. και των Ν.Π.Δ.Δ. «να συμμετάσχουν στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο των Δικαστηρίων και να διαμαρτυρηθούν κατά της παραπομπής σε δίκη, 35 εργαζομένων-μελών του ΠΑΜΕ, οι οποίοι στις 4 Φεβρουαρίου 2013, εισήλθαν στο Υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας να δουν τον Υπουργό και να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους για τα απανωτά και ιδιαίτερα σκληρά μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο και η Κυβέρνηση, σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων».
Στην ανακοίνωση, η ΑΔΕΔΥ  καλεί την Κυβέρνηση ν’ αλλάξει ρότα, «να πάψει πια να θεωρεί μονόδρομο την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως να πάψει να δείχνει το πιο σκληρό και αυταρχικό της χαρακτήρα».
 ΠΗΓΗ:.enikos.gr

Δέκα γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ σε τρία χρόνια




Στις δέκα θα φτάσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις τα επόμενα τρία χρόνια στα έξι τεμάχια («2», «3», «9», «10», «11», «12») της κυπριακής ΑΟΖ με βάση τα ισάριθμα συμβόλαια που έχει υπογράψει το Υπουργείο Εμπορίου με τις έξι εταιρείες και κοινοπραξίες που θα τα εκμεταλλευθούν.
Τα τελευταία δύο συμβόλαια για τα τεμάχια «10» και «11» υπογράφτηκαν την Τετάρτη από τον υπουργό Εμπορίου, Νεοκλή Συλικιώτη και τον αντιπρόεδρο της Total Μέσης Ανατολής, Αρνό Μπροϊάκ.
«Εδραιώνουμε στρατηγικές συμμαχίες με φίλες χώρες, όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Νότιος Κορέα κι αν ληφθεί υπόψη και το τεμάχιο "12" τότε στις συμμαχίες αυτές προστίθενται οι ΗΠΑ και το Ισραήλ», υπέδειξε αμέσως μετά τις υποφραφές ο Νεοκλής Συλικιώτης.
Από την πλευρά του ο Αρνό Μπροϊάκ ανέφερε ότι η Total θα προχωρήσει με δισδιάστατες σεισμογραφικές μελέτες για το «10» και σε τρισδιάστατες μελέτες για «11». Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι, όπως έγγραψε χθες ο «Φ», θα προχωρήσει πρώτα για γεώτρηση στο τεμάχιο «11» και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για πετρέλαιο.
«Η Total σκοπεύει να προχωρήσει σε γεωτρήσεις τόσο για πετρέλαιο όσο και για φυσικό αέριο», είπε, προσθέτοντας όμως ότι είναι πολύ πρόωρο να λεχθεί πιο από τα δύο θα έχει προτεραιότητα. «Υπάρχουν δύο διαφορετικά σχέδια για τα δύο τεμάχια», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του γαλλικού κολοσσού.
Να σημειωθεί ότι υπεύθυνος της Total στη Κύπρο αναλαμβάνει ο Πιέρ Ολινγκέρ, μετά από θητεία σε σημαντικές θέσεις της εταιρείας σε Αφγανιστάν και Ιράν. 
Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται αρμοδίως, το πριμ υπογραφής και για τα δύο τεμάχια ανέρχεται τελικά σε €24 εκατ., κάτι που δείχνει ότι οι Γάλλοι δεν ανέβασαν αισθητά το προσφερόμενο ποσό αυτό στις τελικές διαπραγματεύσεις.
(Φιλελεύθερος) 
ΠΗΓΗ:.energypress.gr

25 χρόνια παράταση για την εκμετάλλευση και ανάπτυξη του Πρίνου




Στη Βουλή για κύρωση βρίσκεται πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η διάταξη με την οποία εναρμονίζεται η παλιά σύμβαση παραχώρησης του Πρίνου, με την καινούργια νομοθεσία για τα πετρέλαια. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι παρατείνονται για μια 25ετία οι άδειες εκμετάλλευσης που έχει η Energean Oil για το κοίτασμα του Πρίνου και έτσι ανοίγει ο δρόμος για να ξεκινήσει η εταιρεία το νέο επενδυτικό της πρόγραμμα που θα της επιτρέψει να συνεχίσει και να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου.
Ενώ η εναρμόνιση εκκρεμεί πάνω από ένα χρόνο (και έχει αναγγελθεί με Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΚΑ από το Νομέμβριο) και μετά τις πρόσφατες παλινωδίες για το φορολογικό καθεστώς τις οποίες αποκάλυψε το energypress, φαίνεται ότι υπήρξε θετική εξέλιξη στην υπόθεση. Για την ακρίβεια υπήρξε νέα γνωμοδότηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με την οποία αναγνωρίζεται ότι ισχύει ο τελευταίος νόμος (4001 του 2011)  και η σχετική διάταξη οδηγήθηκε στη Βουλή.
Σήμερα στον Πρίνο, μετά από συνολικές επενδύσεις 200 εκατ. δολαρίων, η παραγωγή φτάνει τα 2.000 βαρέλια την ημέρα, διατηρώντας άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας για πάνω από 350 εργαζόμενους στην περιοχή της Καβάλας. Καθώς όμως το κοίτασμα θεωρείται ώριμο, απαιτούνται συνεχείς επενδύσεις και εντοπισμοί νέων στόχων, προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή η παραγωγή και να συνεχίσει η εταιρεία τη λειτουργία της.
Η ίδια η Energean έχει δεσμευτεί επισήμως για την υλοποίηση σημαντικών νέων επενδύσεων ύψους που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την εγκατάσταση μιας νέας θαλάσσιας πλατφόρμας σε απόσταση 4,5 χιλιομέτρων από την πλατφόρμα του Πρίνου για την κάθετη γεώτρηση του κοιτάσματος Ε και τη δημιουργία αγωγών για τη μεταφορά του πετρελαίου.
Προοπτική
Το ερώτημα βεβαίως που προκύπτει είναι ποια είναι τα δεδομένα γύρω από τον Πρίνο και εάν υπάρχει προοπτική στην περιοχή; Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις της παραχωρησιούχου εταιρείας μόνο τα πιστοποιημένα αποθέματα που υπάρχουν σήμερα στην περιοχή του Πρίνου φτάνουν τα 19 εκατ. βαρέλια. Το πετρέλαιο αυτό δε βρίσκεται σε κάποια μελέτη, έχει ήδη εντοπιστεί και πιστοποιηθεί και χρειάζεται να γίνει μια επένδυση ώστε να βγει στην επιφάνεια.
Εκτός από τα βεβαιωμένα αποθέματα, στη λεκάνη του Πρίνου, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι υπάρχουν ακόμη ανεκμετάλλευτα σημαντικά κοιτάσματα. Μελέτη της εταιρείας Petrenel κάνει λόγο για δυνητικούς και ενδεχόμενους πόρους ύψους 603,1 εκατ. βαρελιών εκτιμώντας ότι τα απολήψιμα αποθέματα φτάνουν τα 95 εκατ. βαρέλια. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Εως 460 ευρώ το μήνα για κατάρτιση σε 45000 νέους


Εως 460 ευρώ το μήνα για κατάρτιση σε 45000 νέους

Με την ονομασία «Επιταγή Εισόδου» ο ΟΑΕΔ δίνει την ευκαιρία σε νέους ανέργους ηλικίας έως 29 ετών να καταρτιστούν επαγγελματικά για διάστημα πενταμήνου στον τομέα για τον οποίο έχουν επιλεγεί, λαμβάνοντας ένα ποσό που θα κυμαίνεται από 400 έως 460 ευρώ το μήνα.

Η επιλογή τους θα γίνεται μέσω του ισχύοντος συστήματος μοριοδότησης με την εποπτεία του ΟΑΕΔ.
Στόχος του προγράμματος είναι οι επιχειρήσεις που θα αναλάβουν την πρακτική εκπαίδευση αυτών των νέων να τους προσλάβουν και να τους εντάξουν στο μόνιμο προσωπικό τους.
Το πρόγραμμα Επιταγής εισόδημα εργασίας για άνεργους νέους έως 29 ετών περιλαμβάνει ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων μέσω χορήγησης voucher για:
Κατάρτιση έως 100 ώρες (οριζόντιες και εξειδικευμένες δεξιότητες) σε συνδυασμό με καθοδήγηση / εκπαιδευτικό mentoring.
Πρακτική άσκηση / Εργασιακή εμπειρία πέντε (5) μηνών.
Επιχορήγηση των επιχειρήσεων που θα μετατρέψουν την πρακτική άσκηση σε σύμβαση εργασίας, με κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών για ένα έτος.
Ωφελούμενοι:
-Άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ /ΤΕΙ έως είκοσι εννέα (29) ετών,
-Άνεργοι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας & μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έως 29 ετών, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους κατά προτεραιότητα το αργότερο 36 μήνες πριν την υποβολή αίτησής τους στο πρόγραμμα.
Παρέχει:
στο νέο:
Επίδομα κατάρτισης 5€ ανά ώρα κατάρτισης.
-Αμοιβή 460€ για κάθε μήνα εκπαιδευτικής πρακτικής άσκησης (για αποφοίτους AEI/TEI).
-Αμοιβή 400€ για κάθε μήνα εκπαιδευτικής πρακτικής άσκησης (για αποφοίτους υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης)
-Ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
-Επιπλέον ασφαλιστική κάλυψη έναντι κινδύνου,ατυχήματος κλπ. για όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής πρακτικής άσκησης.
στην επιχείρηση:
-Κάλυψη εργοδοτικών εισφορών για ένα έτος, για τις επιχειρήσεις που θα μετατρέψουν την πρακτική άσκηση σε σύμβαση εργασίας.
Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται κατά προτεραιότητα στους εξής τομείς:
-Αγροδιατροφικός Τομέας
-Τουρισμός – Πολιτισμός
-Νέες τεχνολογίες
-Ενέργεια (παραγωγή, εξοικονόμηση)
-Ναυτιλία
-Υπηρεσίες υγείας – κοινωνικής φροντίδας
*Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο
πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού, ενώ αναλαμβάνει τη δέσμευση να μην απολύσει προσωπικό καθ'όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής πρακτικής άσκησης και της επιχορήγησης. 
ΠΗΓΗ:fpress.gr

ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ Toυρκική εισβολή στο Αιγαίο και στην ακτοπλοΐα - Μετά τις μαρίνες σαρώνουν και τις ακτοπλοϊκές




Με την εξαγορά ελληνικών ακτοπλοϊκών εταιρειών ολοκληρώνεται η τριπλή "εισβολή" της Τουρκίας στο Αιγαίο, Επίσης ετοιμάζονται να δρομολογήσουν και νέες ακτοπλοϊκές γραμμές από την Τουρκία προς το Αιγαίο Τούρκοι επιχειρηματίες της γνωστής συνομοταξίας των συνεργατών του "βαθέως" τουρκικού κράτους.
Το πιο τραγικό είναι ότι μέσω των διασυνδέσεων των νησιών του ανατολικού Αιγαίου με την Τουρκία πέραν της εποχικής τουριστικής κίνησης και επιβατικής κίνησης τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου εξαρτούν όλο και περισσότερο τον εφοδιασμό των τοπικών αγορών τους από την Τουρκία.
Έτσι, μετά την αορά των περισσότερων προς διάθεση στρατηγικής σημασίας μαρινών από τον τουρκικό όμιλο Dogus, την αγορά νησιού (ακόμα δεν έχει διαρρείσευ το όνομα ούτε του νησιού, ούτε του ιδιοκτήτη) και την αγορά διάφορων παραθαλάσσιων εκτάσεων, η Άγκυρα μέσω της ελεγχόμενης οικονομικής διείσδυσης επιχειρηματιών της καταφέρνει να ελέγξει ακτοπλοϊκά και τις θαλάσσιες συγκοινωνίες του Αιγαίου εκμεταλλευόμενη την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει (και...) οι ακτοπλοϊκές εταιρείες.
Εγκαθιστώνται σύντομα δύο νεας γραμμές από την Τουρκία, η μία προς την Θεσσαλονίκη και η άλλη προς τον Πειραιά. Πρόκειται αφενός για τη γραμμή Αϊβαλί (Κυδωνίες), Λέσβος, Θεσσαλονίκη και αφετέρου Σμύρνης, Τσεσμέ, Πειραιά.
Όλα ξεκίνησαν όταν η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου είχε δεχθεί αιτήματα από δήμους και νομαρχίες του Ανατολικού Αιγαίου για κατάργηση της visa με την Τουρκία ώστε να ενισχυθεί η ελληνική νησιωτική αγορά από Τούρκους επισκέπτες.
Ήδη πέντε ελληνικά λιμάνια στο Αιγαίο συνδέονται με την Τουρκία με τακτικά δρομολόγια. Η Μυτιλήνη είναι συνδεδεμένη ακτοπλοϊκώς με το Αϊβαλί, η Χίος με το Τσεσμέ, η Σάμος και η Κω με το Κουσάντασι και η Ρόδος με το Μπόντρουμ και τη Μαρμαρίς.
Παράλληλα σύμφωνα με το Lloyd΄s List η τουρκική ακτοπλοΐα έχει γίνει επίκεντρο σημαντικών κρατικών ενισχύσεων από το 2011, κάτι που δεν μποεεί να συμβεί με την εληνική ακτοπλοΐα λόγω αυστηρών περιορισμών από την ευρωπαΪκή επιτροπή ανταενώ στους σχεδιασμούς έχουν συμμετάσχει και ολλανδικά συμφέροντα.
Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί πως στα τέλη Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) ανακοίνωσε πως μπορεί να χρηματοδοτήσει με 33 εκατ. ευρώ εταιρικές οντότητες της Σμύρνης με στόχο την απόκτηση νέων οχηματαγωγών. Η EBRD έχει χρηματοδοτήσει συνολικά την Τουρκία με 2,6 δισ. ευρώ σε 76 business plan σε διάφορους τομείς.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΜΑΣ ΧΛΕΥΑΖΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ! Τουρκικά ΜΜΕ: «Το έβαλαν στα πόδια οι ‘Ελληνες για την ΑΟΖ»




Προκαλεί ο τουρκικός τύπος για το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ, γράφοντας ότι οι Έλληνες το «έβαλαν κυριολεκτικά στα πόδια» μετά τις άμεσες τουρκικές αντιδράσεις, αφού δεν ανακηρύξαμε μονομερώς την Ανεξάρτητη Οικονομική Ζώνη.
Οι τουρκικές εφημερίδες, Milliyet, Star, Akşam, Radikal, επικαλούνται για να στηρίξουν αυτές τις πληροφορίες τους και δημοσιεύματα του κυπριακού τύπου και συγκεκριμένα της κυπριακής εφημερίδας Φιλελεύθερος, όπως γράφει ο Τουρκολόγος Νίκος Χειλαδάκης.
Όπως αναφέρει ο τουρκικός τύπος, σύμφωνα και με δημοσίευμα του κυπριακού Φιλελευθέρου, μετά από έντονες αντιδράσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς αλλά και της δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, κ Νταβούτογλου, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να υποχωρεί και να βάζει ουσιαστικά το μεγάλο αυτό ζήτημα της ανακήρυξης της ΑΟΖ, στο… «ψυγείο».
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Οι πληροφορίες ότι τις επόμενες ώρες η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε γενική επιστράτευση ελέγχονται ως ανακριβείς!

 
ΠΗΓΗ:sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr/

Κερδισμένη η ΔΕΗ από το Κραχ στην Ευρωπαϊκή Αγορά Ρύπων




Στη ΔΕΗ πρέπει να ευλογούν την τύχη τους, καθώς πάνω που άρχισαν να κοστολογούνται με το νέο έτος τα δικαιώματα ρύπων, η τιμή αυτών υποχώρησε σημαντικά και βρίσκεται πλέον κοντά στα 4 ευρώ ανά τόνο. Το κραχ αυτό στην τιμή των ρύπων ενισχύει με έναν απροσδόκητο τρόπο την ΔΕΗ, καθώς στους λογαριασμούς των καταναλωτών είχε γίνει πρόβλεψη για ακριβότερη τιμή στα δικαιώματα εκπομπών.
Το αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής είναι ότι η ΔΕΗ χρεώνει τους καταναλωτές της με βάση τις προβλέψεις που είχαν γίνει για μια τιμή δικαιωμάτων στα 7 ευρώ, άρα για ένα χρονικό διάστημα μέχρι να ανακάμψουν οι τιμές θα βγει κερδισμένη και θα καρπώνεται την διαφορά. 
Γιατί όμως κατέρρευσε εν μια νυκτί η αγορά δικαιωμάτων εκπομπών της Ευρώπης; Ο αρχικός προγραμματισμός είχε τοποθετήσει τις τιμές τους κοντά στα 10 ευρώ ανά τόνο με προοπτική να ανεβαίνουν διαρκώς και να ξεπεράσουν τα 20 ευρώ μέσα σε μερικά χρόνια. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε, σύμφωνα με την Ε.Ε., επαρκές κίνητρο για να σταματήσουν οι επενδύσεις στη ρυπογόνο βιομηχανία και να υιοθετηθούν πιο «πράσινοι» τρόποι παραγωγής αγαθών και ενέργειας.  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Προς τη Γη κατευθύνεται πράσινος κομήτης με δηλητηριώδη ουρά




Το 2013 η ανθρωπότητα θα μπορέσει να θαυμάσει πολλούς όμορφους κομήτες. Ένας από αυτούς ήδη από τις αρχές Απριλίου θα έχει προσεγγίσει τόσο πολύ τη Γη, ώστε οι κάτοικοι του Βόρειου Ημισφαιρίου θα είναι σε θέση να τον παρατηρήσουν με γυμνό μάτι. 
 Ο αριθμός του είναι ο....
C/2012 F6. Επίσης, τον ονομάζουν και ως Λέμμον. Έχει ένα ασυνήθιστα πράσινο χρώμα. Κινείται εντελώς αθόρυβα και τώρα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 92 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, στο Νότιο Ημισφαίριο.  
 Ο έντονος χρωματισμός του ουράνιου σώματος δημιουργείται λόγω της σύστασης διατομικού άνθρακα και κυανίου στο φάσμα του. 
ΠΗΓΗ:nyxtobaths.blogspot.com

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το ν/σ για τη διατήρηση πετρελαϊκών αποθεμάτων



Χθες με τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας σχετικά με την διατήρηση πετρελαϊκών αποθεμάτων «ασφαλείας».
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ Ο ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΣ ΠΑΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΑ ΕΛΦΕ!




Ο γνωστός κακομοίρης που τον έχει και ο πρωθυπουργός ακόμη για συνομιλητή του, συνεχίζει το βρώμικο παιχνίδι του και με τα ΕΛΦΕ. Μετά το πάρτι που ετοιμάζει με τους Σκοπιανούς για την αγορά της μονάδας της ΛΑΡΚΟ στην Κοζάνη και το άπλωμα των διχτυών προς …Φλώρινα μεριά, ο γνωστός κακομοίρης ξεκαθαρίζει το τοπίο και με το εργοστάσιο των Λιπασμάτων στην Καβάλα. Εκεί τα πράγματα είναι πιο …χοντρά: 1) η εταιρεία έχει ΑΔΕΙΑ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 200 μεγαβάτ στο ένα πρότζεκτ και …κραθείτε τώρα, 1200 μεγαβάτ στο δεύτερο πρότζεκτ μαζί με την Έντισον και τον Ελλάκτωρα! Επειδή μάλιστα το δίκτυο της ΔΕΗ δεν μπορεί να σηκώσει τέτοιο τέρας, για αρχή έδωσαν άδεια για 450 μεγαβάτ!!! 2) Οι τεράστιες αποθήκες φυσικού αερίου που θα πάρει για προίκα ο νέος επενδυτής που θα διαλέξει η ΔΕΠΑ και στην ουσία το….. ΤΑΙΠΕΔ! 3) το λιμάνι που έχει η εταιρεία και στο οποίο θα πιάνουν τα καράβια που θα μεταφέρουν αύριο το υγροποιημένο φυσικό αέριο…..και 4) τα λιπάσματα.
Εμείς θα είμαστε εδώ για να παρακολουθούμε τις κινήσεις του κακομοίρη…
 ΠΗΓΗ:olympia.gr

Σπρώχνουν τη ΔΕΗ στους Γερμανούς Ποιοί ενδιαφέρονται για το ιδιωτικοποιούμενο "φιλέτο". Οι υποψήφιοι αγοραστές και οι εγχώριοι σύμμαχοι τους




Εντονο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους για το "κομμάτι" της ΔΕΗ που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί, μετά τη σχεδιαζόμενη απόσχιση μέρους της παραγωγικής της υποδομής και των δραστηριοτήτων διανομής ρεύματος. Στο πλευρό τους συμπαρατάσσονται εγχώρια επιχειρηματικά γκρουπ, που προσπαθούν να εξασφαλίσουν μερίδιο της πίτας, προσφέροντας στους ξένους "προσβάσεις" και γνώση της ελληνικής αγοράς. Η τρόικα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις, φοβούμενη διαπλοκές και περιπλοκές...
Στη λίστα των υποψήφιων αγοραστών της εταιρίας που θα προκύψει από τη διάσπαση της ΔΕΗ, περιλαμβάνονται η γερμανική RWE, η ιταλική Edison (που ανήκει στο γαλλικό γκρου0 EdF), οι ισπανικές Iberdrola και Endesa (ελεγχόμενη από την ιταλική ENEL) και ο κρατικός φορέας επενδύσεων του Κατάρ.
Το ενδιαφέρον των ισπανικών εταιριών - όπως και και του κρατικού επενδυτικού φορέα του Κατάρ - έχει εκφρασθεί επισήμως σε κυβερνητικό επίπεδο και δια της διπλωματικής οδού. Η Endesa/ENEL και η Iberdrola  είναι ναι ήδη παρούσες στην  Ελλάδα, η πρώτη μέσω συμμετοχών σε ενεργειακές εταιρίες και η δεύτερη μέσω θυγατρικής που δραστηριοποιείται στις ανανεώσιμες πηγές.
Γάλλοι και Ιταλοί θα  συμμαχήσουν πιθανότατα με εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, με τους οποίους συνεργάζονται  την τελευταία δεκαετία, έχοντας δημιουργήσει κατά καιρούς  κοινοπρακτικά σχήματα. Στη λίστα των προνομιακών υποψήφιων εταίρων τους περιλαμβάνονται ο όμιλος Μυτιληναίου, το γκρουπ Λάτση μέσω ΕΛΠΕ και οι όμιλοι  Βαρδινογιάννη/Motor Oil, Κοπελούζου και Μπόμπολα.
Προβάδισμα πάντως φαίνεται ότι έχει η γερμανική RWE,  με την οποία είχε προσπαθήσει να "δέσει" τη ΔΕΗ ο τότε πρόεδρος της  Τ. Αθανασόπουλος, νυν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ που θα υλοποιηήσει την ιδιωτικοποίηση (...). 
Επί προεδρίας Αθανασόπουλου η (τότε διοίκηση της) ΔΕΗ είχε συμφωνήσει με τους Γερμανούς να παραχωρήσει στην RWE ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, να κλείσει λιγνιτικές μονάδες ως "ρυπογόνες" και να δημιουργήσει νέες λιθανθρακικές σε συνεργασία με το γερμανικό γκρουπ, μέσω του οποίου θα προμηθευόταν λιθάνθρακα. Το σχέδιο είχε εγκριθεί κατ'αρχήν από την κυβέρνηση Καραμανλή, ματαιώθηκε όμως εν τέλει, μετά από έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, που προκάλεσαν και πολιτικές παρεμβάσεις.
Το γερμανικό γκρουπ επανέρχεται τώρα ως φαβορί,  έχοντας κυβερνητική υποστήριξη από το Βερολίνο. Πρωταρχικός στόχος του να αποκτήσει τον έλεγχο των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων που θα ιδιωτικοποιηθούν και να αξιοποιήσει εν συνεχεία τις δυνατότητες εισαγωγής ρεύματος που παράγεται σε άλες μονάδες του στην κεντροανατολική Ευρώπη.
Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης για τη ΔΕΗ προβλέπει τη δημιουργία μιας θυγατρικής εταιρίας, στην οποία θα μεταφερθούν τρεις ή τέσσερις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, τεχνικες υπηρεσίες και μέρος του πελατολογίου, μαζί με το αντίστοιχο προσωπικό. Το πλειοψηφικό - ή όλοκληρο- το πακέτο μετοχών της εταιρίας  θα δοθεί σε ιδιώτες μέσω διεθνούς διαγωνισμού.
Το πλάνο έχει ροιστικοποιηθεί από το υπουργείο Ενέργειας σε συνεργασία με την HSBC, που ενεργεί ως σύμβουλος της κυβέρνησης στη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση. Τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί στην τρόικα και εφ' όσον πάρει το "καλώς έχει", θα σταλεί για έγκριση στην Κομισιόν.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούλιο -Αύγουστο και ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί τον Οκτώβριο-Νοέμβριο. 
ΠΗΓΗ:sofokleousin.gr

Βακτήριο φτιάχνει χρυσό από νερό



Ένα βακτήριο που μετατρέπει ιόντα χρυσού σε μικροσκοπικά ψήγματα του πολύτιμου μετάλλου ανακάλυψαν Καναδοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο «McMaster University» στο Οντάριο.
Το βακτήριο ονομάζεται «Delftia acidovorans» και εντοπίζεται συχνά στην επιφάνεια μικροσκοπικών ψηγμάτων χρυσού.
Η ικανότητα του υδρόβιου βακτηρίου να σχηματίζει ψήγματα χρυσού από διαλυμένα ιόντα χρυσού (υγρός χρυσός), έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα καθώς τα ιόντα χρυσού είναι τοξικά.
Η απάντηση, σύμφωνα με Καναδούς ερευνητές, βρίσκεται στη χημική ουσία delftibactin A, η οποία «θωρακίζει» το βακτήριο και παράλληλα μετατρέπει τα δηλητηριώδη ιόντα σε σωματίδια χρυσού.
Η χημική ουσία επιτελεί τη συγκεκριμένη διαδικασία μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, σε συνθήκες ουδέτερου PH και σε θερμοκρασία δωματίου.
Το πολύτιμο βακτήριο ανοίγει τον δρόμο για την αξιοποίηση των απορριμμάτων στα ορυχεία χρυσού.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ένα άλλο βακτήριο που εντοπίζεται σε ψήγματα χρυσού και ονομάζεται Ischiadicus metallidurans καταπολεμά την τοξικότητα αποθηκεύοντας τα ιόντα στα κύτταρά του.
Ορισμένα μέταλλα, όπως ο σίδηρος, βοηθούν τα βακτήρια να αναπτυχθούν, ενώ άλλα, όπως ο άργυρος, τα σκοτώνουν.
Τα ιόντα χρυσού, που είναι αόρατα σε ένα ποτήρι νερό, εντοπίζονται στον ωκεανό, τα υπόγεια ύδατα και άλλες φυσικές πηγές υδάτων.
Ο συμπαγής χρυσός σχηματίζεται μετά από γεωλογικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο υπέδαφος.
Διαβάστε στο econews.gr για το βακτήριο Cupriavidus metallidurans που επιβιώνει υπό συνθήκες υπερυψηλής τοξικότητας για να δημιουργήσει χρυσό 24 καρατίων. 
ΠΗΓΗ:econews.gr