Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Αυτή είναι η περιοχή της Ελλάδας με το πιο γρήγορο Internet

Internet Internet
Την 92η θέση, μεταξύ 196 χωρών, καταλαμβάνει η Ελλάδα στον κατάλογο των κρατών με τις υψηλότερες ταχύτητες του Διαδικτύου διεθνώς.

Την ίδια στιγμή, η Γλυφάδα είναι η περιοχή της χώρας με το ταχύτερο Internet.

Αυτό προκύπτει από μετρήσεις του Net Index, με βάση τα στοιχεία της εταιρείας μέτρησης της διαδικτυακής ταχύτητας OOKLA, όπως ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Η μέση ταχύτητα σύνδεσης στην Ελλάδα είναι τα 9,64 Mbps, που την κατατάσσει σε καλύτερη θέση από την Ιταλία, την Κύπρο και την Αλβανία, αλλά σε χειρότερη από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το ταχύτερο Internet στον κόσμο έχουν οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης με μέση ταχύτητα 103,99 Mbps και του Χονγκ Κόνγκ με 96,30 Mbps. Επίσης, με πολύ υψηλές ταχύτητες «σερφάρουν» οι κάτοικοι της Νότιας Κορέας με 76,88 Mbps και της Ιαπωνίας με 67,83 Mbps.

Σουηδία, Ολλανδία, Λιθουανία και Ελβετία είναι οι χώρες της Ευρώπης που βρίσκονται μέσα στην πρώτη δεκάδα των χωρών με το ταχύτερο ίντερνετ στο κόσμο.

Η Δανία, η Λετονία, η Μολδαβία, η Ισλανδία, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, η Εσθονία, η Φινλανδία και η Νορβηγία βρίσκονται στην κορυφαία εικοσάδα στο γρήγορο Internet. Η Μπουρκίνα Φάσο έχει τις χαμηλότερες ταχύτητες ίντερνετ στον κόσμο, με μόλις 1,12 Mbps.

Σε παγκόσμια βάση η μέση ταχύτητα σύνδεσης είναι 22,04 Mbps, ενώ η μέση ευρυζωνική ταχύτητα στην Ευρώπη είναι 27,3 Mbps. Στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, η μέση ταχύτητας σύνδεσης είναι τα 27,4 Mbps και στις χώρες του G8 28,8 Mbps.

Στην Ελλάδα, η Γλυφάδα, με 17,24 Mbps, είναι η περριοχή με τις μεγαλύτερες ταχύτητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο, ενώ ακολουθούν η Βούλα με 17,04 Mbps και οι Σέρρες με 13,87 Mbps.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Αλεξανδρούπολη με 13,5 Mbps και η Κομοτηνή με 11,46 Mbps.

Η Αθήνα βρίσκεται στη 16η θέση με μέση ταχύτητα 9,89 Mbps, ακολουθούμενη από τη Θεσσαλονίκη στη 17η θέση, με 9,87 Mbps. Χαμηλές ταχύτητες έχουν τα Ιωάννινα με 8,08 Mbps, η Καλαμάτα με 8,10 Mbps και η Ναύπακτος με 8,36 Mbps.


ΠΗΓΗ:tanea.gr

Χορηγήθηκε άδεια στο ΔΕΣΦΑ για μετρητικό σταθμό


Χορηγήθηκε άδεια εγκατάστασης στον Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Α.Ε. από τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων για τη 2η αναβάθμιση του Μεθοριακού Μετρητικού Σταθμού Φυσικού Αερίου Στρυμονοχωρίου στο Σιδηροκάστρο του νομού Σερρών, με προσθήκη διάταξης αντίστροφης ροής.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην απόφαση που δημοσιεύεται σήμερα στο Διαύγεια, χορηγήθηκε στον ΔΕΣΦΑ άδεια εγκατάστασης, διάρκειας 3 ετών, για τη 2η αναβάθμιση του Μεθοριακού Μετρητικού Σταθμού Φυσικού Αερίου Στρυμονοχωρίου στη Δημοτική Ενότητα Σιδηροκάστρου του δήμου Σιντίκης του νομού Σερρών, με προσθήκη διάταξης αντίστροφης ροής, σύμφωνα με τα υποβληθέντα σχέδια, την τεχνική περιγραφή, τον προϋπολογισμό, το ερωτηματολόγιο, τη μελέτη ασφαλείας και τα λοιπά στοιχεία που περιλαμβάνονται σε συγκεκριμένους φακέλους.

Η κατασκευή του έργου θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προδιαγραφές που αναφέρονται στην υποβληθείσα τεχνική περιγραφή και το Υπουργείο Οικονομίας διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλλει την εκτέλεση μεταρρυθμίσεων στην υπόψη εγκατάσταση σε κάθε περίπτωση που θα διαπιστωθεί ότι τούτο είναι αναγκαίο για να εκπληρωθούν οι επιδιωκόμενοι σκοποί.

Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης και εντός της διάρκειας ισχύος της παρούσας άδειας, θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση για χορήγηση άδειας λειτουργίας, συνοδευόμενη με όλα τα προβλεπόμενα από τις οικ.483/35/Φ.15/17-01-2012 (ΦΕΚ 158/Β/03-02-2012) και Δ3/Α/οικ.4303/22-02-2012 (ΦΕΚ 603/Β/05-03-2012) υπουργικές αποφάσεις, δικαιολογητικά.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Κανονικά ο διαγωνισμός για τις έρευνες υδρογονανθράκων

Κανονικά ο διαγωνισμός για τις έρευνες υδρογονανθράκων
Οι προσφορές κατατίθενται την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου

Κανονικά θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση τριών περιοχών της δυτικής Ελλάδας για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων ('Αρτα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησος). Ωστόσο, είναι πιθανό να επανεξεταστούν οι όροι του διαγωνισμού για την παραχώρηση 20 θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Οι πληροφορίες αυτές προκύπτουν από συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, με τη διοίκηση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Οι προσφορές για τις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας κατατίθενται την ερχόμενη Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου ενώ για τις 20 θαλάσσιες περιοχές η αντίστοιχη προθεσμία, που είναι πιθανό να παραταθεί, εκπνέει στις 14 Μαίου.


ΠΗΓΗ:newsbeast.gr

Τουρκική πρόκληση: Δεν αποσύρουμε το Μπαρμπαρός

barbaros12
Απορρίπτει η Τουρκία το αίτημα Τσίπρα για αποχώρηση του ερευνητικού «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Ητουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» μεταδίδει πως διπλωματικές πηγές από την Άγκυρα ανέφεραν ότι δεν θα αποσύρουν το ερευνητικό πλοίο επειδή το ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας και επανέλαβαν ότι δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στη στάση της Άγκυρας.

Το τουρκικό «όχι»έρχεται μια ημέρα έπειτα από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στη Λευκωσία, από όπου ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας έκανε λόγο για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας πως η έλευση του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός «συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τις διμερείς συνομιλίες».

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα philenews.com, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως «οι θέσεις που είχαμε εκφράσει προηγουμένως ισχύουν», σημειώνοντας ότι οι τρεις προτάσεις της Άγκυρας παραμένουν.

Ποιες είναι αυτές; Πρώτον, να επιταχυνθεί η διαδικασία λύσης των Ηνωμένων Εθνών. Δεύτερον, οι φυσικές πηγές να ανήκουν στην ενωμένη Κύπρο και τρίτον, να ιδρυθεί μια κοινή επιτροπή για τις φυσικές πηγές και τα έσοδα από τις φυσικές πηγές να κατακρατηθούν από αυτή την επιτροπή.


ΠΗΓΗ:ienimerosi.gr

Νέα άνοδος στην τιμή του πετρελαίου


Ανοδικά κινήθηκε και σήμερα για δεύτερη μέρα το μπρεντ φτάνοντας τα 54,75 δολάρια το βαρέλι, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Αμερικανοί επενδυτές αναφέρουν ότι μετά από περίπου επτά μήνες πτωτικής πορείας, η τιμή του μαύρου χρυσού δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

«Εκτιμούμε ότι θα έχουμε μια διόρθωση της αγοράς» σχολίασε ο Ουόλτερ Ζίμερμαν, επικεφαλής αναλυτής της United-ICAP στο Νιου Τζέρσεϊ. «Είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή είναι προτιμότερο για κάποιον να επενδύσει αποσκοπώντας μακροπρόθεσμα σε κέρδη παρά να πουλήσει άμεσα» συμπλήρωσε ο ίδιος. Κατά τον Ζίμερμαν, το μπρεντ θα μπορούσε να φτάσει τα 61 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό να προσεγγίσει τα 59 δολάρια το βαρέλι.

«Δεν εκτιμώ ότι κάτι έχει αλλάξει ριζικά εκτός ίσως από την ψυχολογία της αγοράς» υπογραμμίζει ο Τσαντραβίρ Αχούτζα, αναλυτής της Kolmar Americas στο Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ.

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ κινήθηκε ανοδικά κατά 1,76 δολάρια το βαρέλι διαμορφούμενη στα 54,75 δολάρια το βαρέλι στις 09:45 ώρα Ελλάδας. Την ίδια ώρα, η τιμή του αμερικανικού αργού ανέβηκε κατά 1,33 δολάρια το βαρέλι στα 49,36 δολάρια το βαρέλι.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr 

Τι απέγιναν οι 25.500GWh λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής που είχε προβλέψει τον περασμένο Απρίλιο ο Πρόεδρος της ΔΕΗ;


Το 2014 τελείωσε, ώρα να δούμε τα απολογιστικά στοιχεία της ηλεκτροπαραγωγής, σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Ενέργειας Δεκεμβρίου 2014 του ΑΔΜΗΕ.

Ας θυμηθούμε πρώτα πως το 2012 στο διασυνδεμένο ηλεκτρικό σύστημα, που περιλαμβάνει την ηπειρωτική χώρα και τα διασυνδεμένα νησιά, ο λιγνίτης είχε καλύψει το 54,5% (27.555GWh), το φυσικό αέριο 28% (14.136GWh), οι ΑΠΕ συνολικά το 6,2%, τα υδροηλεκτρικά το 7,7%, οι εισαγωγές το 3,5% και υπήρχε και λίγη πετρελαϊκή συμμετοχή, για να καλύψει συνολική ζήτηση 50.558GWh.  

Το 2013 η συνολική ζήτηση στο διασυνδεμένο ηλεκτρικό σύστημα, κατά την ...
εκτίμηση του ΑΔΜΗΕ, ήταν 50.717GWh, ο λιγνίτης είχε καλύψει μόλις το 46% (23.231GWh), το φυσικό αέριο 24% (12.150GWh), οι ΑΠΕ συνολικά το 15%, τα υδροηλεκτρικά το 11% και οι εισαγωγές το 4%.


Η σημαντική μείωση της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής είχε δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στην Ένωση ενεργοβόρων βιομηχανιών-ΕΒΙΚΕΝ, που το Φεβρουάριο, με άρθρο του μέλους του ΔΣ Αντ. Κοντολέοντα, ζήτησε 27500GWh λιγνιτικής παραγωγής, ως ελάχιστο όριο κάτω απ' το οποίο δεν πρέπει να πέσει η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Η παραγωγή βέβαια δεν ανεβαίνει απ' τη μια μέρα στην άλλη, αλλά στις 29/4 είχε γίνει στην Αθήνα μια ημερίδα ("The future of Greek Gas and Power Markets: Looking ahead with optimism and realism"), όπου ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Αρ. Ζερβός είχε εκτιμήσει πως η λιγνιτική παραγωγή το 2014 θα είναι περίπου 25500GWh, αυξημένη σε σχέση με το 2013.

Δυστυχώς για τη χώρα, πολύ γρήγορα φάνηκε πως η λιγνιτική παραγωγή δεν ανέκαμψε όσο εκτιμούσε ο απερχόμενος(;) Πρόεδρος της ΔΕΗ, καθώς ήδη τα στοιχεία του 7μήνου και του 8μήνου 2014 έδειχναν μικρή μόνο μεταβολή σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Και στις αρχές Νοεμβρίου μια πυρκαγιά κατέστρεψε τις λιγνιτικές μονάδες Πτολεμαϊδα 3 & 4, οπότε υπήρξε κι από εκεί μια μικρή απώλεια λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής.

Το 2014 λοιπόν, η εκτίμηση της συνολικής ζήτησης που δίνει ο ΑΔΜΗΕ για το διασυνδεμένο ηλεκτρικό σύστημα, έφθασε στις 50.415GWh και καλύφθηκε κατά 45% από το λιγνίτη (22.709GWh), που για μια ακόμα χρονιά ήταν η βασική πηγή, κατά 17% από εισαγωγές, που ήταν η 2η σημαντικότερη πηγή και είναι το νέο εθνικό μας success story,  κατά 13% από φυσικό αέριο, που επιτέλους κατέβηκε σε λογικά επίπεδα, κατά 9% από παραγωγή στο δίκτυο (αποκεντρωμένα Φ/Β), κατά 8% από ΑΠΕ σε υποσταθμούς συστήματος και κατά 8% απ' τα υδροηλεκτρικά.

Έχουμε λοιπόν μια αρνητική απόκλιση 11%, της απολογιστικής λιγνιτικής παραγωγής σε σχέση με την πρόβλεψη Ζερβού τον Απρίλιο. Έχουμε επίσης μια αρνητική απόκλιση 18,5% απ' το στόχο των 27.500 GWh, που είχε ζητήσει η ΕΒΙΚΕΝ. Μπιρμπίλη και Μανιάτης-"πρέπει να είμαστε ενάντια στο λιγνίτη" θα πρέπει να νοιώθουν πολύ περήφανοι γι' αυτόν, παρέλαβε μια ΔΕΗ που το 2009 είχε παράγει από λιγνίτη 30.542GWh και, αν αντικατασταθεί από τη νέα κυβέρνηση, θα παραδώσει μια ΔΕΗ που το 2014 παρήγαγε από λιγνίτη μόλις 22.709GWh, μείωση 25,6%. Παρέλαβε μια εταιρεία με τιμή μετοχής στα 12,5 ευρώ και η τιμή έχει κατρακυλήσει στα 5,1 ευρώ. Παρέλαβε μια εταιρεία που δεν είχε πρόβλημα ρευστότητας και πλέον έχει  κάτι λιγότερο από 2 δισ. ευρώ ανείσπρακτους λογαριασμούς. Κι όσο για το πώς μεταβλήθηκε αυτά τα χρόνια η τιμή του ρεύματος, καλύτερα να μην το συζητούμε, αν έχετε κρατημένους παλιούς λογαριασμούς της ΔΕΗ δείτε και κλάψτε.

Όσοι τυχόν πουν πως αυτά οφείλονται στην κρίση που μαστίζει τη χώρα, καλό είναι να διαβάσουν την παρουσίαση της επικαιροποιημένης μελέτης της Booz & Co σχετικά με το πιθανό περιθώριο βελτίωσης αποδοτικότητας της ΔΕΗ, όπου ο απερχόμενος(;) Πρόεδρος περίπου υπερηφανεύεται για τη μεγαλύτερη μείωση μισθολογικού κόστους στα χρονικά και τη μεγάλη μείωση προσωπικού, λες κι αυτά έγιναν με δικούς του χειρισμούς κι όχι με βάρβαρες κυβερνητικές παρεμβάσεις. Αν ο ίδιος θέλει να αυτοπροβάλλεται για όσα θεωρεί ως θετικά της κυβερνητικής πολιτικής, είναι απολύτως δίκαιο να του χρεώνονται και τα αρνητικά.

Η συνεχιζόμενη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής δεν προοιωνίζεται ευχάριστα για τη χώρα, ιδίως ενόψει της απόσυρσης στα αμέσως επόμενα χρόνια των παλαιότερων λιγνιτικών μονάδων για λόγους αδυναμίας συμμόρφωσης με τα όρια ρύπων που θέτει η νέα Κοινοτική Οδηγία IED (Industrial Emissions Directive). Βλέπετε Γερμανοί και Γάλλοι θέλουν να πουλήσουν νέο εξοπλισμό θερμικών μονάδων, πώς θα γίνει αυτό αν δεν αποσυρθούν γρήγορα οι πιο παλιές;  Και σας έχουμε πει από πέρυσι τι παθαίνουν τα τιμολόγια όταν μειώνεται η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα ...

Σας έχουμε ενημερώσει πως δεν τίθεται θέμα επάρκειας αποθεμάτων, καθόσον μόνο στα ήδη υπάρχοντα ανοικτά ορυχεία υπάρχουν 1,4 δισεκατομμύρια τόννοι, ενώ μερικά δισεκατομμύρια τόννοι υπάρχουν σε άλλα ελληνικά κοιτάσματα, που μπορούν να αναπτυχθούν στη συνέχεια εάν η τεχνολογία δεν δώσει στο σύντομο μέλλον αξιόπιστες λύσεις υποκατάστασης των ορυκτών καυσίμων. Σας έχουμε ενημερώσει για το πραγματικό πρόβλημα της αυξανόμενης τα τελευταία χρόνια εξόρυξης του λιγνίτη με μη κατάλληλο εξοπλισμό, που οδηγεί σε χειροτέρευση της ποιότητας λιγνίτη που παραδίδεται στους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς και σε αύξηση της ποσότητας λιγνίτη που πρέπει να καεί για να παράγει μια κιλοβατώρα. Πρόβλημα που οφείλεται αποκλειστικά στην επιλογή του πολιτικού συστήματος, του ίδιου που χρεοκόπησε τη χώρα σε καιρό ειρήνης, να προχωρήσει στη διάλυση της ΔΕΗ και στην πώληση των ιματίων της στη ντόπια και ξένη ολιγαρχία.

Θα χρειαστεί πολύ "κουπί" η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Και η ανασυγκρότηση καλό θα είναι να ξεκινήσει απ' τη ΡΑΕ και τον εθνικό ενεργειακό προγραμματισμό, που ακόμα τον περιμένουμε. Μήπως επειδή μόνο "εθνικός" δεν θα ήταν;


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Π. Λαφαζάνης: Προαναγγέλλει μειώσεις στις τιμές καυσίμων, φυσικού αερίου και ΔΕΗ


Μειώσεις στις τιμές καυσίμων, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, προανήγγειλε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Κατά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) Γιάννη Παπαθανασίου και τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Κωστόπουλο ο κ. Λαφαζάνης έθεσε θέμα μείωσης των τιμών των καυσίμων. Παράλληλα, δήλωσε ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα υπάρξει μείωση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 20% σε δύο δόσεις (λόγω της μείωσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου), ενώ έκανε λόγο και για μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο όπως διευκρίνισε, «προς το παρόν δεν τίθεται θέμα μείωσης των φόρων στα καύσιμα». Δεσμεύτηκε ότι θα ρίξει το βάρος στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. «Είναι πολύ εκτεταμένο φαινόμενο και η αντιμετώπισή του συλλογικά από τα συναρμόδια υπουργεία - με μέτρα που θα εξειδικευθούν και στο πλαίσιο των πργραμματικών δηλώσεων - είναι κρίσιμης σημασίας για τα έσοδα του Δημοσίου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τα ΕΛΠΕ είναι γίγαντας και το κράτος θα αξιοποιήσει το ποσοστό του σ' αυτά

Ως προς τα ΕΛΠΕ, ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε την άποψη ότι το 35% των μετοχών που ελέγχει το κράτος θα επιστρέψει στο Δημόσιο από το «αμαρτωλό» - όπως το χαρακτήρισε – ΤΑΙΠΕΔ. «Το κράτος θα αξιοποιήσει το κρίσιμο και στρατηγικό αυτό ποσοστό για να παίξει θετικό ρόλο στα ΕΛΠΕ, τα οποία είναι ένας γίγαντας για τα μέτρα της Ελλάδας που μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο για την ασφάλεια, την επάρκεια και τη μείωση των τιμών των πετρελαιοειδών» υπογράμμισε.

Εξήγγειλε δε ότι ως προς την ενεργειακή πολιτική η Ελλάδα «θα σταματήσει να είναι δορυφόρος» και θα ασκήσει «στρατηγική πολυδιάσταση και πολυεπίπεδη, θα έχουμε ενεργειακές σχέσεις τεσσάρων οριζόντων».

Τι είπε για τους διαγωνισμούς υδρογονανθράκων

Τέλος, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης των προθεσμιών για το διαγωνισμό υδρογονανθράκων που αφορά το Ιόνιο και το νότιο Κρητικό πέλαγος, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να επανακαθοριστούν».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να αλλάξει το μοντέλο των διαγωνισμών προκειμένου το Δημόσιο να συμμετάσχει στην παραγωγή αλλά και στις ερευνητικές δαπάνες. Δεν αλλάζει το πλαίσιο για τις τρεις περιοχές (Αιτωλοαρκανανία, ΒΔ Πελοπόννησος και 'Αρτα) για τις οποίες θα γίνει ωστόσο μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος, την ερχόμενη Παρασκευή, ό,τι απαιτείται.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Μνήμες 1986 "ξυπνά" στον Bob Dudley της BP η πτώση της τιμής του πετρελαίου


Αποκαρδιωμένος δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της βρετανικής BP, Bob Dudley, αναφορικά με τη ραγδαία πτώση της τιμής του πετρελαίου στα επίπεδα των 100 δολαρίων το βαρέλι.
Όπως δήλωσε στο Bloomberg, «αισθάνομαι ότι συμβαίνει το ίδιο με το 1986, όταν το πετρέλαιο υποχώρησε από τα $30 το βαρέλι στα $10 και δεν ανέκαμψε μέχρι που το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ το 1990».
Πέραν αυτού, ο Dudley εκτίμησε ότι οι τιμές του πετρελαίου ίσως και να παραμείνουν κάτω από τα $60 για ένα διάστημα 3 ετών.
Η άποψη του επικεφαλής της BP έρχεται σε αντίθεση με τον Claudio Descalzi, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ιταλικής Eni, ο οποίος τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι αναμένει η τιμή του «μαύρου» χρυσού να ανακάμψει πριν τη λήξη του 2015.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών του Bloomberg, η τιμή του αμερικάνικου αργού αναμένεται να διαμορφωθεί στα 74 δολ. ανά βαρέλι το 2016, για να αυξηθεί ελάχιστα στα 75 δολ. το 2017.



ΠΗΓΗ:energypress.gr