Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Νέα Μανωλάδα: πλέον οι εργάτες γης δέχονται πυρά αντί για μεροκάματο



H εγκληματική ενέργεια στη Μανωλάδα Ηλείας που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό αλλοδαπών εργατών επειδή διεκδίκησαν το αυτονόητο, δεδουλευμένα 6 μηνών, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου και αποδεικνύει τα τραγικά αποτελέσματα της εργασιακής εκμετάλλευσης αλλά και της έλλειψης ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η διερεύνηση της υπόθεσης και η άμεση απόδοση ευθυνών είναι επιτακτική ανάγκη, την ώρα που αφενός μεν φαινόμενα ρατσιστικής βίας λαμβάνουν χώρα σε καθημερινή βάση και αφετέρου τα εργασιακά δικαιώματα βρίσκονται στην κλίνη του Προκρούστη.
Στη Μανωλάδα και ειδικότερα στις καλλιέργειες φράουλας έχει δημιουργηθεί ένα κράτος εν κράτει, το εργασιακό καθεστώς θυμίζει σύγχρονο δουλεμπόριο και αντικατοπτρίζει τις ειδικές οικονομικές ζώνες που η κυβέρνηση και οι τροϊκανοί ονειρεύονται.
Τα ερωτήματα είναι πολλά και παραμένουν αναπάντητα.
Πως είναι δυνατόν οι επιστάτες να οπλοφορούν; Πόσα εργόσημα έχουν πληρωθεί στην περιοχή και ειδικότερα από τον συγκεκριμένο επιχειρηματία;
Το συγκεκριμένο περιστατικό βίας πρέπει επιτέλους να αφυπνίσει τις αστυνομικές αρχές αλλά κυρίως τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, να διαπιστώνεται αν η εργασία αλλοδαπών αλλά και του συνόλου των εργαζομένων της χώρας γίνεται με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος και να τιμωρούνται επιτέλους όσοι «στραγγαλίζουν» ακόμη και τα εναπομείναντα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και βουλιάζουν με την εισφοροδιαφυγή τα ασφαλιστικά ταμεία. 
ΠΗΓΗ:gsee.gr

Ασφάλιση ανέργων με εισιτήριο υγείας τις επόμενες ημέρες


Ασφάλιση ανέργων με εισιτήριο υγείας τις επόμενες ημέρες
Ξεκινάει το επόμενο διάστημα το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας για την ασφάλιση των 200000 ανέργων το οποίο χρηματοδοτείται απο το ΕΣΠΑ .
Απο το πρόγραμμα για την ασφάλιση των ανέργων ο αναμενόμενος αριθμός ωφελουμένων είναι περίπου 200000 πολίτες χωρίς ασφαλιστική ικανότητα και χαμηλά εισοδήματα, οπου δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας κυρίως πρόληψης, για τα έτη 2013 και 2014
Η ασφάλιση των ανέργων θα γίνεται με το εισιτήριο υγείας, μία κάρτα με την οποία ανασφάλιστοι και οικονομικά αδύναμοι πολίτες θα μπορούν να έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο ΕΣΥ για δύο χρόνια .
Αυτή την στιγμή το πρόγραμμα για την ασφάλιση ανέργων βρίσκεται στην φάση των προκηρύξεων πρόσκλησης σε αναδόχους για την υλοποιήση του προγράμματος και αναμέναται να προκυρηχθεί τις επόμενες ημέρες .
Τα κριτήρια οπου θα παρέχεται η ασφάλιση στους ανέργους με το εισιτήριο υγείας δεν έχουν καθοριστεί και αναμένεται η υπουργική απόφαση που θα τα καθορίζει .
 ΠΗΓΗ:fpress.gr

ΓΣΕΕ Θετική εξέλιξη για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας



Η κατάθεση και η διακομματική ψήφιση της τροπολογίας για τα ναυπηγεία Ελευσίνας αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα για τη χειμαζόμενη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας και ειδικότερα για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Νεωρίου Σύρου.
.Η ΓΣΕΕ έχει τονίσει κατ΄επανάληψη ότι η ναυπηγική βιομηχανία θα μπορούσε υπό σωστές προϋποθέσεις να συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, να διασφαλίσει τις θέσεις απασχόλησης, να αποπερατώσει τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά κυρίως να κερδίσει το ρόλο που της αναλογεί και στην εμπορική ναυπηγική βιομηχανία.
Η τροπολογία δικαιώνει τις πολύμηνες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Ναυπηγεία καθώς και τις παρεμβάσεις της Συνομοσπονδίας που είχαν και έχουν έναν και μοναδικό στόχο: τη διεκδίκηση του αυτονόητου, το δικαίωμα στην εργασία, και στην αξιοπρέπεια.
Η ρόλος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι καθοριστικός για τις εξελίξεις και πρέπει στην παρούσα φάση να είναι πιο ενεργητικός, με στόχο την επίλυση των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σύνολο των ναυπηγείων της χώρας και των εργαζομένων σ΄ αυτά.
Η ΓΣΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στη ναυπηγική βιομηχανία μέχρις ότου διασφαλιστεί η βιώσιμη λειτουργία της και το σύνολο των θέσεων εργασίας. 
ΠΗΓΗ:gsee.gr

ΕΡΧΕΤΑΙ Η… “ΜΗΤΕΡΑ” ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΥΡΕΜΑΤΩΝ;



Στα 3,3 τρισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζει σε βάθος χρόνου τη συμμετοχή ιδιωτών ομολογιούχων στον ορθολογισμό των ισολογισμών των ευρωπαϊκών τραπεζών ώστε να μην χρειαστεί κούρεμα καταθέσεων σε περίπτωση προβλημάτων, η HSBC η τράπεζα που είδε πρώτη την μαύρη τρύπα στην δευτερογενή αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών στις ΗΠΑ το 2007, ένα χρόνο πριν τη κατάρρευση της Lehman.

Τώρα έχοντας ανακεφαλαιοποιηθεί εδώ και μια 5ετια και όντας μια από τις λιγοστές τράπεζες παγκοσμίως με πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑ, αναλύει με επιστημονική κυνικότητα τη μητέρα όλων των κουρεμάτων που “διαβάζει” στις ευρωπαϊκές εφαρμοσμένες οικονομικές πολιτικές.

Για την ακρίβεια εκτιμά πως τα επόμενα λίγα έτη θα πρέπει να αναζητηθούν από τις τράπεζες παγκοσμίως κεφάλαια ύψους 3,3 τρισ. ευρώ από τις αγορές με χρεόγραφα που δεν έιναι μετοχές ικανά να απορροφήσουν ζημίες σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί.

Εισάγουν επίσης τον νεωτεριστικό όρο PLAC ή primary loss-absorbing capital για να περιγράψουν τα χρεόγραφα εκείνα που θα μηδενιστούν σε περίπτωση που μια τράπεζα χρειαστεί να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια ή ακόμα και να μετασχηματιστεί ή να διασπαστεί (resolution) για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της.

Υπογραμμίζεται ότι η πίεση από τις ρυθμιστικές αρχές προς τις τράπεζες για την νέα αυτή κεφαλαιακή διάρθρωση και τις απαιτήσεις για το ύψος της βαίνει κατά την HSBC αυξανόμενη καθώς οι εσωτερικές διασώσεις (bail-in) αποτελούν πλέον εμφανώς την λύση πρώτης επιλογής ώστε να μην επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι.

Αν και ξεκαθαρίζει με σαφήνεια ότι για τις 47 ευρωπαϊκές τράπεζες τις οποίες περιέλαβε η ανάλυσή της τα υπάρχοντα κεφάλαια εμφανίζονται ικανά να απορροφήσουν ζημίες εως και το 100% της αξίας του μέχρι να θιχτούν οι μη ασφαλισμένες καταθέσεις, όπως έγινε στην Κύπρο, είναι επαρκείς αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν πρόβλημα οι υπόλοιπες.

Επιπλέον τοποθετεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο όριο μεταξύ της ύπαρξης επαρκών τέτοιων κεφαλαίων (στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι μετοχές, οι προνομιούχες μετοχές, τα μη εξασφαλισμένα υβριδικά κεφάλαια, τα μη εξασφαλισμένα ομολογιακά δάνεια αλλά και senior unsecured ομόλογα) και της ανάγκης για προσφυγή στις καταθέσεις.

Συνάγεται όμως ότι με το ποσό των 3,3 τρις. ευρώ που απαιτείται διεθνώς να αντληθεί από τις αγορές για να υπάρξει κεφαλαιακή επάρκεια σύμφωνα και με τις απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ είναι τεράστιο, είναι πιθανό να μην μπορέσει να εξασφαλιστεί από όλες τις τράπεζες το απαιτούμενο κεφάλαιο και σίγουρα όχι με ελκυστικό κόστος. Και εκεί ανοίγει το ενδεχόμενο

Ειδικότερα εκτιμά πως οι προβλέψεις της Βασιλείας ΙΙΙ σε συνδυασμό με την ανάγκη για ενίσχυση της κεφαλαιακής επαρκείας που αυτή συνεπάγεται αλλά και την κατεύθυνση που δείχνουν μετά την Κύπρο να υιοθετούν τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων μεταφράζονται στην ανάγκη να χρησμοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια κενά κεφαλαιακής επάρκειας ύψους 3,3 τρισ. ευρώ.

Η συζήτηση αυτή ανοίγει ενώ παραμένει μετέωρο το πότε και το πώς της κοινής ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας και καθώς μεγαλες τράπεζες όπως η Deutsche Bank πόσο μάλλον μικρότερες περιφερειακές καλούνται να ενισχυθούν κεφαλαιακά. Ακόμα περισσότερο δε καθώς η προοπτική περεταίρω ύφεσης στον ευρωπαϊκό νότο ενισχύει το ενδεχόμενο της κλιμάκωσης των επισφαλειών και άρα και των προβλέψεων για κάλυψή τους, σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα μεγεθύνοντας και τα απαιτούμενα κεφάλαια για να μην κουρευτούν καταθέσεις .

Ο παρακάτω πίνακας είναι ενδεικτικός της κλιμάκωσης από χρηματοδοτικό εργαλείο σε χρηματοδοτικό εργαλείο με την οποία η HSBC εκτιμά ότι θα γίνονται από τουδε και στα εξής οι διασώσεις των τραπεζών. Το ονομάζει «The bail-in waterfall», δηλαδή τον «καταρράκτη των εσωτερικών διασώσεων» και τελευταίο κεφάλαιο που θα θίγεται εκτιμάται ότι είναι οι εγγυημένες καταθέσεις. 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

Ο Α. Σαμαράς ζητά τη συμβολή της ΕΕ για την ανακήρυξη ΑΟΖ



Για την ανάγκη ανακήρυξης της ελληνικής ΟΑΖ με την συνδρομή όμως της ΕΕ μίλησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια του 12ου Συνεδρίου του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και Επενδύσεων. Στην ομιλία του ο Αντών ης Σαμαράς τόνισε για πρώτη φορά το ενδεχόμενο σύνδεσης των ΑΟΖ Ελλάδας Κύπρου και Μάλτας στο πλαίσιο μιας κοινής προσπάθειας.

Στην ομιλία του με την οποία άνοιξε τις εργασίες του Συνεδρίου, ο κ. Σαμαράς σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως τα ενεργειακά αποθέματα στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται στη δικαιοδοσία, κατά κύριο λόγο, ευρωπαϊκών κρατών.

Η Μεσόγειος, εκτίμησε ο κ. Σαμαράς, είναι κάτι παραπάνω από μια θάλασσα, καθώς για την Ευρώπη είναι το πιο κρίσιμο θαλάσσιο σύνορό της.

«Πρέπει να προφυλαχθεί η Ευρώπη από τους κινδύνους που βρίσκονται στα νότιά της, και από εκεί προέρχονται κύματα μεταναστών, στην απέναντι ακτή βρίσκονται πλουτοπαραγωγικοί πόροι που έχει ανάγκη η Ευρώπη, αλλά και στον ίδιο το βυθό της Μεσογείου», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά πως η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης μπορεί να κριθεί από τη Μεσόγειο.

«Η Ε.Ε.», υπογράμμισε κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός, «πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία της στη γειτονιά της, η Μεσόγειος παίζει και θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την ασφάλεια και τη διεθνή ακτινοβολία της Ευρώπης, για τον ενεργειακό εφοδιασμό της».

Αντιδρώντας η Χρυσή Αυγή στην ομιλία Σαμαρά έκανε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ δεν εξαρτάται από αυτούς που επανειλημμένως έχουν προδώσει τα δίκαια της χώρας ούτε και από τους διεθνείς τοκογλύφους.

Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της ΧΑ αναφέρεται:

«Η άμεση ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ δεν εξαρτάται από τους ευρωπαίους, που έχουν επανειλημμένως προδώσει τα δίκαια της χώρας μας, αλλά από την ελληνική ισχύ και αποφασιστικότητα και βασίζεται στο Δίκαιο της Θάλασσας. Οι διεθνείς τοκογλύφοι, που τσάκισαν την οικονομία μας και αποδυνάμωσαν τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, δεν στέκονται αρωγοί, αλλά εμπόδια σε κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης του εθνικού μας πλούτου προς όφελος των Ελλήνων». 

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

KATAΠΤΥΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ SPIEGEL "Οι Ελληνες δεν είναι φτωχοί λένε ψέματα"




Το Der Spiegel ξεπέρασε τον εαυτό του σε "κιτρινισμό". Το γερμανικό περιοδικό κυκλοφορεί με τίτλο «Το ψέμα της φτώχειας. Πώς οι ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε κρίση καμουφλάρουν τον πλούτο τους» και κάνει επίθεση τόσο στους Ελληνες όσο και στους Κύπριους. Χαρακτηριστικό είναι το εξώφυλλο που απεικονίζει έναν Ελληνα -κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ενωσης- να μεταφέρει χρήματα σε σακιά πάνω σε έναν γάιδαρο.

Το δημοσίευμα του Der Spiegel βασίζεται σε μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα στοιχεία της οποίας παρουσιάζουν τα γερμανικά νοικοκυριά φτωχότερα από αυτά των Ελλήνων και των Κυπρίων, που οι πρώτοι καλούνται να «σώσουν».

Γνωρίζοντας ότι θα θυμώσουν εύκολα τους Γερμανούς με το κλισέ ότι "οι Έλληνες έχουν σπίτια, εσείς δεν έχετε", προσπαθοούν να τους πείσουν ότιδήποτε μας κάνει η κυβέρνησή τους ότι το αξίζουμε.

Η ΕΚΤ στο πλαίσιο μελέτης κατέθεσε ερωτηματολόγια για τον πλούτο των κατοίκων σε 15 κεντρικές τράπεζες χωρών - μελών της Ευρωζώνης. Στην έρευνα πήραν μέρος 62.000 νοικοκυριά και τα στοιχεία αφορούν την περίοδο 2007 - 2011.

Το πόρισμα δείχνει ότι η Κύπρος είναι η δεύτερη πλουσιότερη χώρα της Ευρωζώνης με μέση περιουσία πολιτών 266.900 ευρώ. Πιο πλούσιοι σύμφωνα με την ΕΚΤ είναι μόνο οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου με 397.800 μέση περιουσία, ενώ στην τρίτη θέση ήταν η Μάλτα με 215.900 ευρώ.

Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσό ήταν 101.900 ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από τη μέση περιουσία των Γερμανών που φέρεται να είναι 51.000 ευρώ.

«Υπάρχει πράγματι κρυμμένος πλούτος σε ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε κρίση;» και «Θα μπορούσαν άραγε τα ίδια τα κράτη ''σκλάβοι'' να βοηθήσουν τον ίδιο τους τον εαυτό;».

Το δημοσίευμα διαπιστώνει ότι η γνώση από τη μελέτη αυτή έρχεται μέσα από το γεγονός ότι οι πλούσιες χώρες του ευρώ δεν είναι και τόσο πλούσιες όσο νομίζαμε. Με αυτόν τον τρόπο πλασάρεται το νέο δόγμα της Γερμανίδας καγκελαρίου που θα καλεί το Νότο να πληρώσει για τους φτωχούς Γερμανούς.Είδατε πόσο εύκολα κατευθύνονται οι μάζες;

Στην ηλεκτρονική του έκδοση δε, το περιοδικό φιλοξενεί μία φωτογραφία της Ανγκελα Μέρκελ έξω από την ελληνική Βουλή, κρεμασμένη σε μία αγχόνη. Ο τίτλος είναι «Φτωχή Γερμανία!» και η λεζάντα: «Πώς ακριβώς θα επιτευχθεί μία ευρω - διάσωση, πώς μπορούμε να μιλάμε για ευρω - διάσωση όταν οι χώρες που χρωστούν είναι πλουσιότερες από τη χώρα των δανειστών τους;».

Αξίζει να αναφέρουμε πως στη μελέτη της ΕΚΤ επισημαίνεται ότι οι σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης μπορούν να αποδοθούν στις αξίες των ακινήτων και στα ποσοστά ιδιοκτησίας τους. Η μελέτη δημοσιεύτηκε σε αρκετά μέσα ενημέρωσης της Ευρώπης με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο συμπέρασμα ότι κράτη του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Κύπρος, η Ισπανία και η Ιταλία, εμφανίζονται να διαθέτουν πλουσιότερα νοικοκυριά από τη Γερμανία.

Ο αντίλογος στο πόρισμα της μελέτης της ΕΚΤ, σύμφωνα με οικονομολόγους είναι πως δεν έχουν ληφθεί υπόψιν αρκετοί κρίσιμοι παράγοντες - που εν πολλοίς καθορίζουν το πόσο πλούσιο θεωρείται ένα νοικοκυριό.

Φυσικά επείτηδες δεν λαμβάνουν υπόψιν τους ότι η ακίνητη περιουσία δεν είναι ρευστό, και δεν τρώγεται. Κατασκευάστηκε σε εποχές που υπήρχαν λεφτά,και έχουν ήδη φορολογηθεί άπειρες φορές κατά την κατασκευή τους. Επειδή όμως θεωρούν τον κόσμο πιθηκοειδή, μιλάνε απλοποιητικά με φράσεις "σλόγκαν" για να είναι σίγουροι ότι δεν θα καταλάβουν.

Δεν αναφέρουν επίσης ότι η ατμομηχανή της Ελλάδος ήταν η οικοδομή, και όχι η βιομηχανία όπως στην Γερμανία.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Επιστολή-πρόσκληση για νέα ΕΓΣΣΕ



Επιστολή πρόσκληση στους εργοδοτικούς φορείς απέστειλε η ΓΣΕΕ για την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Η Συνομοσπονδία ως αφετηρία των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την νέα ΕΓΣΣΕ θέτει τη συμφωνία του Φεβρουαρίου του 2012 με τις εργοδοτικές οργανώσεις, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων κατώτατο μισθό 751,39 ευρώ.
Στην επιστολή επισημαίνεται και η ανάγκη ενός νέου κοινού διαβήματος των κοινωνικών εταίρων προς την Κυβέρνηση με το οποίο θα τονίζεται και θα ζητείται η επαναφορά της πλήρους και καθολικής ισχύος της ΕΓΣΣΕ, η επεκτασιμότητα των κλαδικών και ομοιοεπαγγεματικών συμβάσεων και η αποκατάστασης της μετενέργειας.
 Σας επισυνάπτουμε τη σχετική πρόσκληση 
  
ΠΗΓΗ:.gsee.gr

''Η τρόικα απαίτησε, η κυβέρνηση συμφώνησε''




Σε οξεία ανακοίνωσή της η Αριστερή Πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, κάνει λόγο για «προσπάθεια δημιουργίας τεχνητού και επίπλαστου κλίματος αισιοδοξίας αναφορικά με την τελευταία διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών», η οποία υποστηρίζει ότι αυτό «δεν μπορεί να κρύψει τη νέα υποχώρηση των Κυβερνόντων στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο».

Η κίνηση, επικεφαλής της οποίας είναι το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος (φωτό), επισημαίνει ότι «οι επίορκοι, που θα έπρεπε ήδη να έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους, θα ακολουθηθούν στην έξοδο από χιλιάδες ακόμη εργαζομένους, που με μοναδική αξιολόγηση, αυτή των προσωπικών τους φακέλων, θα προστεθούν μαζί με τις οικογένειες τους, στον τεράστιο αριθμό των ανέργων».

Υπογραμμίζει ότι «οι δηλώσεις περί μη ένταξης του μέτρου σε δημοσιονομικούς στόχους, μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν. Καθώς ο καθένας αντιλαμβάνεται, ότι ακόμη και αν ισχύσει η αντικατάστασή τους από «νέους» και «άφθαρτους, αυτοί θα εισέλθουν με πολύ πιο μικρούς μισθούς στο Δημόσιο, θα είναι δηλαδή φτηνοί και αναλώσιμοι, στο έλεος των αποφάσεων για μετακινήσεις και χωρίς ελπίδα για διασφαλίσεις και συνταξιοδοτικές παροχές. Η απαίτηση της Τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο, είναι η απαίτηση του ισχυρού να υλοποιηθεί άλλη μια μεγάλη αντιμεταρρύθμιση. Η επιβολή μειώσεων, συντάξεων και απολύσεων, η κατάργηση κάθε μορφής εργασιακών σχέσεων είναι η απαίτηση της επιβολής του πιο σκληρού νεοφιλελευθερισμού σε μια χώρα και σε ένα λαό».

Κατά την Αριστερή Πρωτοβουλία οι περιχαρείς δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι «η μικρολεπτομέρεια της συνταγματικής πρόβλεψης για μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων επιτέλους παρακάμπτεται», λέει τα πάντα. Η «διασταλτική» ερμηνεία του Συντάγματος, οδηγεί στην κατάργησή του και τον θρίαμβο ακραίων και ανιστόρητων λογικών».

Για την κίνηση «το ερώτημα που μένει αναπάντητο και πρέπει να απαντηθεί, είναι ποιοι λόγοι οδήγησαν στη διαγραφή ενός ακόμη άρθρου της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων, αυτό που έλεγε όχι απολύσεις στο δημόσιο».

Η Αριστερή Πρωτοβουλία τα βάζει ευθέως και με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ: «Οι λογικές που αναπτύσσονται από μερίδα στελεχών της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ για το θέμα των απολύσεων και που δυστυχώς ταυτίζονται απόλυτα με αυτές της ΝΔ, προκαλούν θλίψη και οργή σε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη αυτού του τόπου. Επιχειρήματα και συγκρίσεις ανάμεσα στις απολύσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, λες και είναι αξιολογήσιμη η διαβάθμιση της ανθρώπινης τραγωδίας, η συκοφάντηση των εργαζομένων και της εργασίας τους και η αποδοχή της λογικής του «μικρότερου κακού», τους οδηγούν σε ρόλο θλιβερών συνοδοιπόρων της νεοσυντήρησης. Η ίδια η αντίληψη της πρόσληψης μέσω της απόλυσης άλλου, είναι αντίληψη διχαστική, επικίνδυνη και σε κάθε περίπτωση βαθιά συντηρητική. Φαίνεται ότι οι οπαδοί της συντηρητικής μετάλλαξης του ΠΑΣΟΚ δεν καταλαβαίνουν απολύτως τίποτα από την δημοσκοπική του καθίζηση σε μονοψήφιους αριθμούς, ούτε από τη συνεχιζόμενη εχθρική στάση του συνόλου της κοινωνίας απέναντί τους. Με ενέσεις αβάσιμης αισιοδοξίας και πολιτικούς βερμπαλισμούς δεν αντιμετωπίζονται τα τεράστια ηθικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, που δημιουργεί η διαχείριση της κρίσης, με τους κανόνες, τις διαταγές και τις επιλογές των εκπροσώπων των δανειστών. Τελικά ας μην χρεωθεί εξαιτίας αυτών των πολιτικών η Δημοκρατική Παράταξη τις νέες «Πλατείες Κλαυθμώνος». !!!Έλεος…!».

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Μαθητές στέλνουν το δικό τους μήνυμα κατά της δουλείας


Μαθητές στέλνουν το δικό τους μήνυμα κατά της δουλείας

Μαθητές, από 15 έως 18 ετών, από δημόσια σχολεία της Αττικής παρουσιάζουν έργα εικαστικά, βίντεο, ποίηση, ιστορίες, δοκίμια, τραγούδια και χορό, αξιοποιώντας όποια μορφή έκφρασης τους εμπνέει για να στείλουν μήνυμα ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
«Μη γυρίζεις την πλάτη σου, θα μπορούσες να είσαι εσύ. Γι’ αυτό το να βοηθάς αυτούς τους ανθρώπους θα έπρεπε να είναι η πρωταρχική σου σκέψη», γράφει στο ποίημά του, στα αγγλικά, ο 16χρονος Νίκος.
Την έκθεση «Step2Freedom», που θα διαρκέσει από τις 19 ως τις 30 Απριλίου, συνδιοργανώνουν η Πρεσβεία των ΗΠΑ, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «No Project» και ο χώρος τέχνης «Βρυσάκι». Αποτελεί δε την κορύφωση μιας σειράς εκπαιδευτικών εργαστηρίων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «No Project» που διεξήχθησαν σε δημόσια σχολεία της Αττικής. Τα εργαστήρια είχαν ως στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τη σύγχρονη δουλεία και το ανθρώπινο εμπόριο.
Το «No Project» είναι μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία κατά της εμπορίας ανθρώπων που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση κυρίως των νέων στο θέμα αυτό.
Σύμφωνα με τη ομάδα του «No Project» υπολογίζεται ότι 20-30 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε καθεστώς δουλείας, πολλοί εκ των οποίων είναι παιδιά. Η διακίνηση και εμπορία ανθρώπων. «Το 70% των χρημάτων που διακινούνται στο εμπόριο ανθρώπων αφορά στη σεξουαλική εκμετάλλευση. Ωστόσο, οι περισσότεροι σύγχρονοι σκλάβοι βρίσκονται πίσω από τα προϊόντα που καταναλώνουμε: τη σοκολάτα, τον καφέ, το τσάι, τη γεωργία, τα ρούχα, τα χαλιά, ακόμα και τις ηλεκτρονικές συσκευές. Είναι όλοι κομμάτι του καταναλωτικού εγκλήματος», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Τζούντι Έλενα, μέλος της πρωτοβουλίας.
Η ομάδα του «No Project» στοχεύει μέσα από την αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να παρακινήσει τους νέους σε όλο τον κόσμο να δημιουργήσουν στους τομείς της λογοτεχνίας, της μουσικής, των εικαστικών και των νέων τεχνολογιών, επάνω σε θέματα σχετικά με τις σύγχρονες μορφές της δουλείας, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν και στη συνέχεια να ευαισθητοποιήσουν και τον υπόλοιπο κόσμο.
«Τα παιδιά αναστατώνονται όταν ακούν ότι άλλα παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και εκφράζουν το θυμό τους με τρόπο σαφή, αλλά όχι κυνικό. Και τελικά η δύναμη και η δημιουργικότητα των παιδιών εμπνέει ακόμα περισσότερα παιδιά», προσθέτει η Τζούντι Έλενα.
Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «No Project» στα δύο χρόνια της δραστηριοποίησής του έχει πραγματοποιήσει μεταξύ άλλων διαφημιστικό σποτ κατά της εμπορίας ανθρώπων σε συνεργασία με φοιτητές του πανεπιστημίου της Βοστόνης, εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, των ΗΠΑ και της Νέας Ζηλανδίας, βίντεο με χορογραφία από την διεθνούς φήμης ομάδα χιπ χοπ «Request» και δράσεις με το ελληνικό μουσικό γκρουπ «Lowcast» και την ελληνική χιπ χοπ ομάδα χορού «Ladies N Gents».
Την έκθεση στο «Βρυσάκι» συμπληρώνουν, επίσης, ταινίες κινουμένων σχεδίων φοιτητών του Τμήματος Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας και αφίσες που φιλοτέχνησαν. Οι φοιτητές με τα έργα τους φωτίζουν πτυχές της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. 
ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

Πτώση 70% στην κατανάλωση πετρελαίου το 5μηνο Οκτωβρίου - Φεβρουαρίου




Πτώση 68,7% καταγράφηκε στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης το πεντάμηνο Οκτωβρίου 2012-Φεβρουαρίου 2013 σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Στουρνάρα και τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη.
Τα στοιχεία τηρούνται στη βάση δεδομένων της Διεύθυνσης Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και ΕΦΚ και αποτυπώνουν τις αναλώσεις στην περίοδο από Οκτώβριο έως και Φεβρουάριο και για το 2011-2012 και για το 2013-2013.
Αναλυτικότερα:
• τον Οκτώβριο του 2011 οι αναλώσεις ανήλθαν σε 307.218.000 λίτρα και τον Οκτώβριο του 2012 σε 36.265.000 λίτρα (μεταβολή -88,2%).
• Το Νοέμβριο του 2011 οι αναλώσεις ανήλθαν σε 406.048.000 λίτρα και το Νοέμβριο του 2012 σε 95.152.000 λίτρα (μεταβολή -76,6%) • Τον Δεκέμβριο του 2011 οι αναλώσεις ήταν 502.090.000 λίτρα και το Δεκέμβριο του 2012 ήταν 232.908.000 λίτρα (μεταβολή -53,6%) • Τον Ιανουάριο του 2012 οι αναλώσεις ήταν 618.443.000 λίτρα και τον Ιανουάριο του 2013 ήταν 171.392.000 λίτρα (μεταβολή -67,1%) • Το Φεβρουάριο του 2012 οι αναλώσεις ήταν 524.766.000 λίτρα και το Φεβρουάριο του 2013 ήταν 171.392.000 λίτρα (μεταβολή -67,3%).
Συνολικά το πεντάμηνο της περιόδου 2011-2012, οι αναλώσεις είχαν ανέλθει σε 1.833.800.000 λίτρα και το πεντάμηνο της περιόδου 2012-2013 ανήλθαν σε μόλις 567.634.000 λίτρα (μεταβολή -68,7%).
Παρά τη μείωση που αποτυπώνεται ωστόσο στα στοιχεία της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, όπως προκύπτουν από έρευνα στο πληροφοριακό σύστημα τελωνείων για το χρονικό διάστημα από 15.10.2012 (έναρξη χειμερινής περιόδου) έως 28.02.2013 ανέρχονται περίπου σε 244.000.000 ευρώ ενώ για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα από 15.10.2011 έως 28.02.2012 ήταν 141.495.000 ευρώ. «Είναι προφανές ότι κατά την τρέχουσα χειμερινή περίοδο υπάρχει αύξηση στα έσοδα του πετρελαίου θέρμανσης από τον ΕΦΚ, σε σχέση με την περσινή χειμερινή περίοδο παρά τη μείωση της κατανάλωσης του συγκεκριμένου προϊόντος, η οποία αφενός σχετίζεται με τη μειωμένη ζήτηση λόγω κλιματολογικών συνθηκών, αποθεματοποίησης και υψηλής τιμής διάθεσής του, αφετέρου όμως με τον περιορισμό του λαθρεμπορίου λόγω στροφής στη χρήση του πετρελαίου κίνησης αντί θέρμανσης», αναφέρουν στο έγγραφό τους οι κ.κ. Στουρνάρας και Μαυραγάνης. Επισημαίνουν δε ότι το πρώτο δίμηνο του 2013 και όσον αφορά στις ποσότητες του πετρελαίου κίνησης που τελωνίστηκαν υπήρξε μια αύξηση αυτών σε ποσοστό 7% σε σχέση με το τις αντίστοιχες ποσότητες του 2012, «γεγονός που καταδεικνύει ότι το συγκεκριμένο μέτρο λειτούργησε ως θετικός παράγοντας στον περιορισμό του λαθρεμπορίου». Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών παραθέτει επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι κατά το 2012, στον τομέα των ενεργειακών προϊόντων, πραγματοποιήθηκαν 3.661 έλεγχοι, βρέθηκαν 544 παραβάτες, βεβαιώθηκαν 5.658 φορολογικές και απλές τελωνειακές παραβάσεις και 221 λαθρεμπορίες ενώ εντοπίστηκαν 34 παράνομες υπόγειες και υπέργειες δεξαμενές καυσίμων και τα επιβληθέντα πρόστιμα διαβιβάζονται για καταλογισμό και είσπραξη στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. και τελωνεία. Στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 15 Απριλίου και υπογράφεται από τους κ.κ. Στουρνάρα και Μαυραγάνη, αναφέρεται για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης ότι, βάσει των διασταυρώσεων και των εκκαθαρίσεων δικαιούχων και τιμολογίων πώλησης πετρελαίου θέρμανσης, μέχρι την 15.03.2013 είχαν καταβληθεί 59.250.026,95 ευρώ σε 346.687 διακριτούς δικαιούχους.
Το έγγραφο διοαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Μάξιμου Σενετάκη με την οποία έθετε θέμα για την αποτελεσματικότητα του μέτρου της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης με δεδομένο το γεγονός ότι καταγράφεται πολύ μεγάλη μείωση της κατανάλωσης εξαιτίας της αυξημένης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.
Μόλις την περασμένη Τρίτη πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική επιτροπή που είναι αρμόδια για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει τον προσεχή Ιούνιο στους «εταίρους» την αναγκαιότητα αλλαγών σε πολιτικές που «φαίνεται να μην αποδίδουν». Στους τομείς αυτούς, ο κ. Σταϊκούρας συμπεριέλαβε τόσο τον ΦΠΑ στην εστίαση όσο και την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΤΟ "ΦΩΣ" ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ !...

Παρέμβαση εισαγγελέων για τις καταγγελίες Καρχιμάκη για την Τράπεζα της Ελλάδος


Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης
Οι καταγγελίες του πρώην υπουργού Μιχάλη Καρχιμάκη σχετικά με «αδικαιολόγητες συμπεριφορές και πρακτικές» της Τράπεζας της Ελλάδος οδήγησαν στην παρέμβαση των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης
Στην καταγγελία του μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους οικονομικούς εισαγγελείς να ελέγξουν ενέργειες της Τράπεζα της Ελλάδος και συγκεκριμένα έγραψε:

«Γιατί δεν επεμβαίνετε να ελέγξετε γιατί δεν έγινε ο έλεγχος υγείας, με την ευθυνη,της τραπεζας ελλαδος, των χαρτοφυλακίων των ανωνύμων και των θυγατρικών των τραπεζών, των offshore; πως διοχετευθηκαν τα δάνεια των κεντρικών χαρτοφυλακίων σε όφσορ κ.λπ,και μετα χάθηκαν προς άγνωστες κατευθύνσεις κ.λ.π.

Γιατί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έρχεται να καλύψει τις διαφορές χορηγήσεων και καταθέσεων χωρίς επαρκή έλεγχο;

Όλα αυτά που είναι το μεγαλύτερο αδιαφανές εγχείρημα, όλων των εποχών μαζι με την κατάρρευση της χώρας από την ΝΔ δεν πρέπει να τα ελέγξετε;

Γιατί δεν παρεμβαίνετε στις καταγγελίες Στουρναρα ότι η διετία 2007 -2009 κατέρευσε την Ελλάδα; Γιατί δεν παρεμβαίνετε,να ελεγξετε το κατα ποσόν η κεντρική τράπεζα και ο διοικητής της άσκησαν τον εποπτικό και ελεγκτικό τους ρόλο σε διάφορες εκδοχές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ,χωρίς δόλο και χωρίς σκοπιμότητες,και αν υπαρχουν κάποιες παραγγελίες σας προς ανακριτες,που καθυστερούν για άγνωστους και αδικαιολογητους λόγους;

Γιατί δεν παρεμβαινετε να ελεγξετε τον ρόλο και τις αδικαιολογητες ενέργειες του κεντρικου τραπεζίτη για την αυθαίρετη απόφαση του χωρίς την έγκριση των ασφαλιστικών ταμείων ,να αγοράσει ομόλογα απο τα ρευστα διαθέσιμα των ταμείων που είχαν κατατεθεί στην κεντρικη τράπεζα ,τα οποία μετα το psi ,έχασαν περίπου 8,5δις ευρω που ήταν χρήματα των εργαζομένων;

Επιθυμείτε να υπηρετήσετε το δημόσιο συμφέρον ;» 
ΠΗΓΗ:enet.gr

Στο 4,5% παρέλαβε το ΚΚΕ η Αλέκα και 4,5% το παρέδωσε!



Είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια πέρασαν από το 13ο συνέδριο του ΚΚΕ που άρχισε στις 19 Φεβρουαρίου του 1991, με την ολοκλήρωση των εργασιών του οποίου η Αλέκα Παπαρήγα αναδείχθηκε οριακά γενική γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος μετά από λυσσαλέα φραξιονιστική διαπάλη ανάμεσα στη γραφειοκρατική και τη δεξιά πτέρυγά του, έχοντας ήδη από το 1989 από κοινού πετάξει εκτός ΚΚΕ την αριστερή πτέρυγα. Ενδεικτικό της οξύτητας της εσωκομματικής σύγκρουσης είναι ότι η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία ήταν ήδη μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και επί χρόνια γραμματέας τής κατά πολύ ισχυρότερης οργάνωσης του κόμματος, της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (ΚΟΑ), δεν είχε καν εκλεγεί... αντιπρόσωπος (!) στο συνέδριο εκείνο στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 1.200 σύνεδροι.
Συμμετείχε αριστίνδην στο συνέδριο ως μέλος του απερχόμενου Πολιτικού Γραφείου και εξελέγη γραμματέας του ΚΚΕ με την αδιανόητη για κομμουνιστικό κόμμα οριακή διαφορά των 57 ψήφων έναντι 53 που πήρε ο αντίπαλός της Γιάννης Δραγασάκης που προερχόταν από το αντίπαλο στρατόπεδο, σε ψηφοφορία της Κεντρικής Επιτροπής που έγινε στις 27 Φεβρουαρίου του 1991. Είναι εξόφθαλμο ότι το ΚΚΕ ακόμη και σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής είναι διχασμένο σε δύο σχεδόν ίσα κομμάτια. Η διάσπαση είναι απλώς ζήτημα χρόνου και όντως ολοκληρώνεται στις 8 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Στις 18 Δεκεμβρίου του 1991 συνέρχεται στον Περισσό το 14ο έκτακτο συνέδριο του ΚΚΕ που απλώς επικυρώνει τη νέα διάσπαση.
Στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση υπό την ηγεσία της Αλέκας Παπαρήγα, το 1993, το ΚΚΕ σημειώνει το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα της ιστορίας του: μόλις 4,54%! Μοναδική παρηγοριά της ότι ο ΣΥΝ, το υπόλοιπο κομμάτι του τέως ενιαίου Συνασπισμού της Αριστεράς, παίρνει 2,94% και μένει εκτός Βουλής. Μια θλίψη το ποσοστό του ΚΚΕ συγκρινόμενο με το 9,89% του 1985, το 10,93% του 1981 ή το 9,36% του 1977 που το ΚΚΕ είχε κατεβεί μόνο του. Στις τρεις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 1989, Νοεμβρίου 1989 και Μαρτίου 1990 ο ενιαίος Συνασπισμός, στον οποίον συμμετείχε το ΚΚΕ, είχε πάρει 13,13% και 10,97% και 10,28% αντιστοίχως. Οι δεύτερες βουλευτικές εκλογές με ηγεσία Παπαρήγα φέρνουν το ΚΚΕ σε πολιτικά ακόμη χειρότερη θέση επί της ουσίας. Βρισκόμαστε στο 1996 και ναι μεν το ΚΚΕ τσιμπάει μια εκατοστιαία μονάδα και ανεβαίνει στο 5,61% αλλά ο ΣΥΝ επανέρχεται δυναμικά και ξαναμπαίνει στη Βουλή, από την οποία δεν θα φύγει έκτοτε, με 5,12%. Συνολικά, δεκαπέντε χρόνια με την Αλέκα στο τιμόνι το ΚΚΕ φυτοζωεί εκλογικά αδυνατώντας να φτάσει το 6%. Στις εκλογές του 2007 έρχεται η ανάκαμψη με 8,15%, σε εκείνες του 2009 το ποσοστό πέφτει λίγο στο 7,54%, τον Μάιο του 2012 εκ νέου εκτόξευση στο 8,48%. Μετά από έναν μήνα, στις εκλογές του Ιουνίου, η οικτρή καταβαράθρωση: ποσοστό 4,50%, νέο αρνητικό ρεκόρ. Εχει έρθει το ουσιαστικό τέλος της πολιτικής κυριαρχίας της Αλέκας, η οποία παραδίδει το ΚΚΕ στα εκλογικά συντρίμμια που το παρέλαβε προ εικοσαετίας και πλέον.
Η Παπαρήγα ανέλαβε γραμματέας σε μια πολύ δύσκολη εποχή για τους κομμουνιστές. Δύο μήνες πριν αναλάβει, στις 25 Δεκεμβρίου 1990, είχε διαλυθεί και τυπικά η Σοβιετική Ενωση. Κατόρθωσε να αποτρέψει τη διάλυση του ΚΚΕ και να διασφαλίσει την επιβίωσή του με τις αριστερότερες θέσεις από οποιοδήποτε κομμουνιστικό κόμμα στην Ευρώπη. Από οργανωτική σκοπιά και παρά την κρίση που σήμερα σοβεί στις γραμμές του, η Αλέκα παρέδωσε το ΚΚΕ σε πολύ καλύτερη κατάσταση από εκείνη που το παρέλαβε. Εσωκομματικά καλά τα πήγε. Απέτυχε όμως και ενδεχομένως παταγωδώς στον τομέα των σχέσεων του ΚΚΕ με τον λαό και τον ευρύτερο κόσμο της Αριστεράς.
Δικαιούται απολύτως να υπερηφανεύεται ότι έπαιξε τον κυρίαρχο, πρωταγωνιστικό ρόλο στην επικράτηση της γραφειοκρατικής πτέρυγας επί της δεξιάς, της αυτοαποκαλούμενης «ανανεωτικής» το 1991. Σήμερα όμως το ΚΚΕ έχει και πάλι το 4,50% των ψήφων, μόλις το ένα... έκτο (!) του 26,89% του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΚΚΕ απειλείται πλέον με περιθωριοποίηση την ώρα της μεγαλύτερης κρίσης στην ιστορία του ευρωπαϊκού καπιταλισμού. Κινδυνεύει να καταστεί ασήμαντος παράγοντας ακόμη και στην Αριστερά, για την οποία όλως παραδόξως πέρυσι η Αλέκα Παπαρήγα ανακάλυψε ξαφνικά ότι... δεν υπάρχει και ότι το ΚΚΕ δεν έχει καμία σχέση μαζί της! Καλά, αν δεν υπάρχει Αριστερά, τότε πώς η Αλέκα πρωταγωνιστούσε προ 25ετίας στη συγκρότηση του ενιαίου «Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου», διαγράφοντας από το ΚΚΕ όσους θεωρούσαν καιροσκοπικό εκείνον τον ενιαίο συνασπισμό Φλωράκη - Κύρκου; Ουδέποτε μίλησε γι' αυτό αλλά δεν έχει καμιά σημασία πλέον. Η εποχή της Αλέκας τελείωσε άδοξα! Οσο για τον διάδοχό της, ισχύει η ρήση «αρχή άνδρα δείκνυσι». Θα κριθεί από τα έργα του.
 ΠΗΓΗ:ethnos.gr

Πάντα σκουλήκι...


 ΠΗΓΗ:sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr/

Ευρωβουλευτές σήκωσαν πλακάτ: «Κάτω τα χέρια από Ελλάδα και Κύπρο!»


eyrovoyleytes-sikosan-plakat-kato-ta-xeria-apo-ellada-kai-kupro-foto
«Κάτω τα χέρια από Ελλάδα, Κύπρο, Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία» ανέγραφαν τα πλακάτ που σήκωσαν βουλευτές του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τη σχετική φωτογραφία ανέβασε στη σελίδα του στο Facebook ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, ο οποίος ήταν ένας εκ των διαμαρτυρομένων υπέρ των χωρών της περιφέρειας της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στην Ολομέλεια για την κατάσταση στην Κύπρο. 
ΠΗΓΗ:newpost.gr

Πρόταση ΠΑΣΟΚ για τους υδρογονάνθρακες…


Πετρελαιοπηγή

Παρέμβαση στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της βουλής πραγματοποίησε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, εισηγούμενος στην κυβέρνηση πρόταση νόμου του κόμματος του σύμφωνα με την οποία το 75% των μελλοντικών εσόδων από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων θα δεσμεύονται υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων. Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο...
για πράξη αναπτυξιακής προοπτικής που θα ξεπεράσει τη μιζέρια του μνημονίου και έμπρακτη απόδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης, ενώ ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης θα κάνει δεκτή την σχετική πρόταση νόμου, με τη μόνη διαφορά ότι οι μελλοντικοί πόροι θα διοχετευθούν στον ήδη υφιστάμενο λογαριασμό αλληλεγγύης γενεών.

Όπως αναφέρται σε σχετική ανακοίνωση, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, εισηγούμενος απόψε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τη σχετική πρόταση νόμου των βουλευτών του κόμματος, αναφέρθηκε στην ανάγκη ίδρυσης «Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών» με σκοπό τη δημιουργία αποθεματικού για την χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως τη διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενεών, χρηματοδοτούμενο κατά 70-75% από τις εταιρείες που αναλαμβάνουν την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και από τη διάθεση αδειών για έρευνες.

Για το ΠΑΣΟΚ, όπως τόνισε ο κ. Μανιάτης, «βασική και κύρια υποχρέωση της Πολιτείας είναι να μεριμνά για τη διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς σύνταξης για τους πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εργασιακό βίο τους. Στην παρούσα συγκυρία που τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν σημαντικές οικονομικές ανάγκες και με δεδομένη την εκτίμηση ότι στα επόμενα 25-30 χρόνια, μπορεί τα έσοδα από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων να ξεπεράσουν τα 150 δισ. ευρώ, η διάθεση σημαντικού μέρους αυτών (70-75%) στα ασφαλιστικά ταμεία μπορεί να αποτελέσει μια νέα ιδιαίτερα μεγάλη πηγή χρηματοδότησης, ως έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης μας προς τις ερχόμενες γενιές για τη διασφάλιση της ομαλής συνταξιοδότησής τους από το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα».

Ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε ότι σε εποχή βαθιάς κρίσης, οι υδρογονάνθρακες αποτελούν σπουδαία ελπίδα για την κοινωνία και την εθνική οικονομία, αφού ο ορυκτός πλούτος μπορεί να αποτελέσει νέα πηγή εσόδων και θέσεων εργασίας στην χώρα. Αφού αναφέρθηκε στις σεισμικές έρευνες για την αξιολόγηση του πετρελαϊκού δυναμικού στα νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο σε νορβηγική εταιρεία και την αναμενόμενη ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού για τα οικόπεδα στον Πατραϊκό, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα (έσοδα 10 δισ. ευρώ σε βάθος 30ετίας), μίλησε για τα κρατικά και δημόσια ταμεία σύνταξης που έχουν δημιουργήσει κυβερνήσεις ή φορείς κοινωνικής ασφάλισης με σκοπό την χρηματοδότηση μελλοντικών υποχρεώσεων του αναδιανεμητικού συστήματος στο εξωτερικό, με πιο επιτυχημένο αυτό της Νορβηγίας, το οποίο χρηματοδοτείται από τους φόρους στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο, από τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της χώρας και από τα μερίσματα που εισπράττει το Ταμείο από το μετοχικό μερίδιο που κατέχει στη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Νορβηγίας και πλέον αποτελεί το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο στην Ευρώπη και το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο, με περιουσία άνω των 400 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος αναλυτικότερα στην αξιοποίηση του εθνικού πλούτου μας και τη σημασία της και για τις τοπικές κοινωνίες προς την κατεύθυνση της μείωσης των ανισοτήτων, ο κ. Μανιάτης έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα. Με την προκήρυξη του διαγωνισμού, η χώρα εισέπραξε ένα εκατ. ευρώ το 2012, ενώ το 2013 θα λάβει 5-10 εκατ. ευρώ. Το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα δαπανήσει χρήματα, μόνον εισπράττει. Σε πέντε χρόνια θα λειτουργήσουν 10-15 γεωτρύπανα. Κάθε γεωτρύπανο σημαίνει 200-300 θέσεις εργασίας. Για κάθε μία θέση εργασίας προκαλούνται άλλες δύο έμμισθες θέσεις και για κάθε ένα ευρώ εισόδημα δημιουργούνται άλλα δύο ευρώ σε άλλους κλάδους. Σημειωτέον ότι από τα έσοδα, 20% πηγαίνει στο Πράσινο Ταμείο για έργα περιβάλλοντος και ανάπτυξης και το 5% αποτελεί τοπικό φόρο.

Όσον αφορά στον Πατραϊκό, στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων τα τοπικά έσοδα ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ σε βάθος 30ετίας, ποσό τριπλάσιο από τα αντίστοιχα Π.Ε.Π. Στην Ήπειρο το κοίτασμα ισοδυναμεί με 50-80 εκατ. ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του βιομηχανικού τομέα της Περιφέρειας θα παρουσιάσει αύξηση 40% (από 480 εκατ.) 
ΠΗΓΗ:.capital.gr

ΗΠΑ: 70 νεκροί από την έκρηξη στο Τέξας


ΗΠΑ: 70 νεκροί από την έκρηξη στο Τέξας
70 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίσθηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε εργοστάσιο λιπασμάτων κοντά στο Γουάκο του Τέξας, μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο KWTX, που επικαλείται το διευθυντή των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης του Γουεστ, βορείως του Γουάκο, Τζορτζ Σμιθ.

Η έκρηξη σημειώθηκε στο εργοστάσιο West Fertilizer, δήλωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ο οποίος τόνισε ότι η αιτία είναι άγνωστη προς το παρόν.

Από την έκρηξη προκλήθηκαν πυρκαγιές σε γειτονικά κτίρια.
 ΠΗΓΗ:enikos.gr

Δεν Εντόπισε Κρούσματα Νοθείας στα Πρατήρια Καυσίμων του Νομού Χανίων η Έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης



Δεν έδειξαν κρούσματα νοθείας τα δείγματα που έλαβε ερευνητική μονάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης από πρατήρια του νομού Χανίων και τα οποία παρουσιάστηκαν στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Βενζινοπωλών του νομού. Ειδικότερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση της η Ένωση:

«Στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν. Χανίων, που πραγματοποιήθηκε στις 14 Απριλίου 2013, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την Ερευνητική Μονάδα “Χημεία και Τεχνολογία Υδρογονανθράκων” του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης με αντικείμενο την “ποιοτική αξιολόγηση πετρελαϊκών καυσίμων στην αγορά του νομού Χανίων”, υπό τον δρ. χημικό μηχανικό, αν. καθηγητή, Νίκο Πασαδάκη και την ΕΕΔΙΠ, χημικό Ελένη Χαμηλάκη. Για την πραγματοποίηση της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν 50 δείγματα αμόλυβδης βενζίνης 95 και 50 δείγματα ντίζελ κίνησης και για την ανάλυση των δειγμάτων υιοθετήθηκε η εφαρμογή της υπέρυθρης φασματοσκοπίας. Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι τα δείγματα της αμόλυβδης βενζίνης και του ντίζελ κίνησης που ελήφθησαν από 50 πρατήρια του νομού Χανίων, εμφανίζουν έντονη ομοιότητα στη σύστασή τους και η ανάλυση των δειγμάτων αυτών δεν εντόπισε ενδείξεις επιμόλυνσης (νοθείας). Επιπλέον, εξ αφορμής της έρευνας αυτής, δημιουργήθηκε μια αρκετά πλούσια βάση δεδομένων με τα υπέρυθρα φάσματα αμόλυβδης βενζίνης και ντίζελ κίνησης, από τα μισά περίπου πρατήρια του νομού Χανίων, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση και των υπολοίπων πρατηρίων αλλά και για την παρακολούθηση των ίδιων στο χρόνο 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γερμανία: Υποβάθμιση απο Egan Jones σε “A” από “A+”




Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γερμανίας σε “A”, από “A+” προηγουμένως προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Egan Jones, επικαλούμενος την έκθεση της στις τράπεζές της και σε πιο αδύναμη κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνδυασμό με το διογκούμενο λόγο χρέους προς ΑΕΠ.

Το outlook των αξιολογήσεων είναι αρνητικό.

Με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel να αντιτείνεται στα ευρωομόλογα “η Γερμανία είναι πιθανό να ηττηθεί σε ψήφους από άλλα μέλη της ΕΚΤ και συνεπώς βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγαλύτερη πιθανή έκθεση”, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Egan Jones.

Ο οίκος εκτιμά πως το γερμανικό χρέος θα αυξηθεί στο 100% του ΑΕΠ από λίγο πάνω από το 80% το 2011 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΥΡΑΥΛΑΚΑΤΟΙ Πέρασε η τροπολογία - Σώθηκαν τα ναυπηγεία Ελευσίνας



Μόνο οι "συνήθεις ύποπτοι" ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, δεν υπερψήφισαν την τροπολογία των έξι βουλευτών, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αποσκοπεί στην παραλαβή των τριών πυραυλακάτων Super Vita, την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων της Ελευσίνας και στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.

Η τροπολογία προβλέπει ότι οι διαφορές μεταξύ των πληρωμών του Πολεμικού Ναυτικού και των αξιώσεων των ναυπηγικών μονάδων που λειτουργούν στην Ελλάδα, αίρονται ύστερα από έκθεση του Σώματος Ορκωτών Λογιστών, η οποία θα βεβαιώνει την πρότερη αντιστοιχία μεταξύ πληρωμών που έχει καταβάλει το Πολεμικό Ναυτικό και το έργο που έχει εκτελεστεί από την εταιρεία, σε συνδυασμό με τις δαπάνες που είναι απαραίτητες για την εκτέλεσή του.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr