Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Συμβούλιο της Ευρώπης: Η λιτότητα έκανε κόσκινο τα δικαιώματα των εργαζομένων και ανέργων


Διάτρητο έχουν αφήσει τον Κοινωνικό Χάρτη προστασίας των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στις ευρωπαϊκές χώρες, επισημαίνει το Συμβούλιο της Ευρώπης καταγράφοντας 180 παραβιάσεις των διατάξεών του σε 38 χώρες-μέλη του διεθνούς οργανισμού μόνο μέσα στο 2013.
Η διαπίστωση ανήκει στον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Θόρμπγιον Γιάγκλαντ, που χθες παρουσίασε στις Βρυξέλλες τα σχετικά στοιχεία στηριζόμενος στα ετήσια συμπεράσματα της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων (ECSR) του οργανισμού.
"Η ανάγκη για την προστασία των καθημερινών δικαιωμάτων των εργαζομένων και μη εργαζομένων αποτελεί βασική ευρωπαϊκή αξία, η οποία καθίσταται όλο και πιο σημαντική όταν οι καιροί είναι δύσκολοι" τόνισε χαρακτηριστικά, απευθύνοντας έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ρίξουν μεγαλύτερο βάρος στην προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Επισήμανε ακόμη πως σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, οι παραβιάσεις των διατάξεων του Κοινωνικού Χάρτη αυξάνονται και συνδέονται με τις ανεπαρκείς χορηγήσεις των κοινωνικών παροχών -που πλήττουν δυσανάλογα τους φτωχούς, τους ανέργους, τους ηλικιωμένους και τους αρρώστους- και με την άνιση μεταχείριση των μεταναστών.
Ο Γιάγκλαντ κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου να επικυρώσουν την τελευταία εκδοχή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και να ενταχθούν στον εποπτικό μηχανισμό του. Τόνισε επίσης ότι οι διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις υποχρεώσεις των χωρών απέναντι στον Χάρτη όταν συζητούν για την επιβολή μέτρων λιτότητας.

ΠΗΓΗ:avgi.gr

To δημόσιο μπαίνει εγγυητής στις αποκρατικοποιήσεις

TAIPED

Το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε τροπολογία με την οποία το δημόσιο μπαίνει εγγυητής στις αποκρατικοποιήσεις. Mάλιστα για φέτος έχει προστεθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 1 επιπλέον δις, καθώς το 2013 βρήκε εκτός στόχων κυρίως λόγω ΔΕΠΑ. 

Συγκεκριμένα, το Δημόσιο θα μπορεί να δεσμεύεται έναντι των επενδυτών που επικράτησαν στους διαγωνισμούς, ότι θα καταβάλει αποζημιώσεις αν δεν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και οι διαδικασίες.

ΠΗΓΗ:olympia.gr/

Αναβολή δια χειρός Στουρνάρα

Αναβολή δια χειρός Στουρνάρα
Οι αναγνώστες της «Α» δεν διαβάζουν ό,τι έγινε, αλλά ό,τι ΘΑ γίνει! Και δεν το λέμε εμείς, ευλογώντας τα γένια μας, αλλά το αποδεικνύει η πραγματικότητα, όπως έγινε στην περίπτωση με την έκτακτη Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) της ΔΕΗ, η οποία ήταν προγραμματισμένη για χθες Παρασκευή, με «κυρίως πιάτο» το ακανθώδες ζήτημα του καθορισμού τής τιμής πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος στην «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε.», θυγατρική τού Ομίλου Μυτιληναίου.
Όπως είχαμε προβλέψει στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας μας (www.iapopsi.gr) την Τετάρτη, με βάση το ρεπορτάζ, η Γ.Σ. αναβλήθηκε (για τις 28 Φεβρουαρίου και ώρα 11.00 π.μ.), όχι γιατί δεν υπήρξε απαρτία, αλλά με πρωτοβουλία τού βασικού μετόχου της επιχείρησης, του υπουργείου Οικονομικών δηλαδή. Ο εκπρόσωπός του πάτησε σε δύο «βάρκες», από τη μια το συμφέρον της δημόσιας επιχείρησης και από την άλλη η βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της αγοράς, υποστηρίζοντας πως ο περίπου ένας μήνας που μεσολαβεί μέχρι τη σύγκληση της νέας Γ.Σ. είναι επαρκής χρόνος ώστε ΔΕΗ και «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ» να διαβουλευτούν και να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση.
Τα πράγματα λοιπόν εξελίχθηκαν όπως τα είχαμε καταγράψει. Συγκεκριμένα, το iapopsi.gr έγραφε «προφητικά» και μεταξύ άλλων τα εξής: «Σε πρώτη φάση, ψιθυρίζεται ότι η προγραμματισμένη για την Παρασκευή έκτακτη Γ.Σ. της ΔΕΗ δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, καθώς οι πληροφορίες θέλουν τον βασικό μέτοχο της επιχείρησης, που είναι το Δημόσιο με το 51,4% που κατέχει, να μην κατέβει στη Γ.Σ., οδηγώντας σε αναβολή τη διαδικασία λόγω έλλειψης απαρτίας.
»Για να συμβεί, βεβαίως, κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχει προηγηθεί αδυναμία των συναρμόδιων υπουργείων –βλ. υπουργείο Οικονομικών και ΥΠΕΚΑ– να καταλήξουν σε κοινή πλατφόρμα για την τιμολόγηση της “ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε.” από τη ΔΕΗ. Άλλος λόγος να μην βρεθούν στη Γ.Σ. δεν υπάρχει. Και γίνεται εύκολα κατανοητό ότι αν ο βασικός μέτοχος σφραγίσει τις εξελίξεις με την… απουσία του, θα μοιάζει σαν οι κ.κ. Στουρνάρας και Μανιάτης να αγνοούν την επιχειρηματολογία του “δικού” τους… μαγαζιού (σ.σ.: που βασίζεται στα επίσημα στοιχεία της Eurostat και της Ε.Ε.) και να πετούν την μπάλα στην εξέδρα, προσφέροντας χρόνο και ευελιξία κινήσεων στους εκπροσώπους των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Βιομηχανίες οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω εμφανίζονται να… κόπτονται για τα “λουκέτα” που έρχονται στον κλάδο της ενέργειας εξαιτίας –κατά τη γνώμη τους και κατά την άποψη των φίλα προσκείμενων Μ.Μ.Ε.– της ανάλγητης ΔΕΗ».
Τελικώς το Δημόσιο παρέστη, αλλά η κατάληξη ήταν η ίδια αφού ζήτησε αναβολή της Γ.Σ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΗΓΗ:iapopsi.gr

ΓΣΕΕ: Ο ευφάνταστος κύριος Σκουρλέτης


Με έκπληξη και οργή ακούσαμε τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη, κατά τη διάρκεια της εκπομπής ENIKOS του κ. Χατζηνικολάου, να επιτίθεται με ψεύδη και ανακρίβειες κατά της Συνομοσπονδίας, μιλώντας περί (ευφάνταστης) συμφωνίας ΓΣΕΕ - εργοδοτών για περαιτέρω μείωση του μισθού των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όσα ψευδώς και ανακριβώς ισχυρίστηκε ο κύριος Πάνος Σκουρλέτης είναι λόγω άγνοιας και όχι λόγω ανακριβούς ενημέρωσης της συνδικαλιστικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στη ΓΣΕΕ, ώστε να απαξιωθεί ο θεσμός και να δημιουργήσουν ένα δεύτερο μικρό ΠΑΜΕ.
Καλό θα ήταν να γνωρίζουν εκεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η ΓΣΕΕ όχι μόνο δεν έχει συμφωνήσει ΠΟΤΕ σε μειώσεις μισθών, αλλά εν μέσω μνημονίων υπέγραψε το 2010 Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην οποία προβλεπόταν αύξηση. Αυτή η σύμβαση καταργήθηκε με νομοθετική παρέμβαση, πριν καν λήξει, κατ' επιταγή των δανειστών.
Σε κάθε περίπτωση παραπέμπουμε τον κ. Σκουρλέτη στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ συναδέλφου Γιάννη Παναγόπουλου, σχετικά με τις ανόητες και αντιεπιστημονικές θέσεις στελεχών του ΚΕΠΕ.

ΠΗΓΗ:gsee.gr

ΕΛΛΗΝΑ...ΠΟΣΑ ΨΕΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙΣ;;;

ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΚΕΡ ΙΝΔΩΝ & ΡΩΣΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ !!!


Σε σκληρό πόκερ έχουν επιδοθεί                            
τα τελευταία 24ωρα Ρώσοι 
και οι Ινδοί, με έπαθλο 
τα ενεργειακά αποθέματα 
της Βόρειας Ελλάδας!


Χοντρό παιχνίδι με τα ενεργειακά αποθέματα  στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, παίζεται τα τελευταία 24ωρα. Το γεγονός ότι οι Ρώσοι ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για την περιοχή και τα κοιτάσματα της, είναι γνωστό παλαιόθεν. Συνεπώς, η επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος αυτού από τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, μάλλον δεν εξέπληξε κανέναν.

Αντιθέτως, πολύ μεγάλη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι για την ίδια περιοχή και για τον ίδιο λόγο, ενδιαφέρον εκδηλώνεται πλέον και από την ...Ινδία. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι Ινδοί επιχειρηματίες, που βρίσκονται αυτές τις μέρες στην χώρα μας, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που έχουν με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, έχουν θίξει και το ενεργειακό ζήτημα, ζητώντας, μάλιστα, περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με την κατάσταση στον Πρίνο και όχι μόνο.

Το γεγονός, ωστόσο, δεν προκαλεί εντύπωση σε κανέναν από όσους ασχολούνται με τα ενεργειακά ζητήματα στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί όπως λέγεται, μετ' επιτάσεως, "υπάρχει πολύ πράγμα", το οποίο αρκεί για να ...ξεδιψάσει το επενδυτικό ενδιαφέρον πολλών. Γι' αυτό και το μεγάλο και συνεχές ενδιαφέρον που εκφράζεται για τους ενεργειακούς πόρους του βόρειου τμήματος της χώρας μας.

Πηγή: voria.gr

ΠΗΓΗ:kavalaoil.blogspot.gr/

Η Μείωση της Κερδοφορίας των ΙΟC’S Λόγω Υψηλών Επενδυτικών Δαπανών Επηρεάζουν Αρνητικά το Ενδιαφέρον τους για Συμμετοχή σε Έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο


Προβληματισμό δημιουργεί το υψηλό κόστος για έρευνες υδρογονανθράκων που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες από τις μεγάλες διεθνείς εταιρείες πετρελαίου, γνωστές ως ΙΟ C’, γεγονός που εμποδίζει πλέον την επέκταση των δραστηριοτήτων τους σε νέες περιοχές, γνωστές ως new frontiers (νέα σύνορα). 
Τέτοιες περιοχές καλύπτουν την Ανατολική Αφρική, συμπεριλαμβανομένων και των εμπόλεμων Σομαλίας και Νοτίου Σουδάν, την Τανζανία, ορισμένων χωρών της Δυτικής Αφρικής, τη Βραζιλία και τελευταία την Ανατολική Μεσόγειο. Ακόμη ως νέα και πολλά υποσχόμενη περιοχή θεωρείται όλη σχεδόν η έκταση της Αρκτικής όπου ως γνωστόν δεν έχει επιλυθεί πλήρως το συνοριακό καθεστώς με τις ΗΠΑ, Καναδά, Ρωσία, Δανία και Νορβηγία να ευρίσκονται σε διαπραγματεύσεις την τελευταία δεκαετία. Σε κάθε περίπτωση αρκετές από τις IOC’ S αλλά και κρατικές εταιρείες , στη περίπτωση της Ρωσίας και Νορβηγίας, έχουν προχωρήσει σε έρευνες οι οποίες στην πράξη έχουν αποδειχθεί πολυδάπανες και με αβέβαια μέχρι σήμερα αποτελέσματα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΗΓΗ:energia.gr