Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Η ακύρωση της διάλυσης της ΔΕΗ ενοχλεί ορισμένους


Τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ και τη ΡΑΕ σχολιάζει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σε σημερινή της ανακοίνωση.

Πιο αναλυτικά, η ΓΕΝΟΠ υπογραμμίζει τα εξής:

Η «νέα αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ» και ειδικά η προβολή της από τα δελτία ειδήσεων (ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά) ήταν τέτοια που έπρεπε να δημιουργηθεί η εντύπωση της «κακιάς ΔΕΗ που ξαναβάζει αυξήσεις στο ρεύμα». Για τα περισσότερα από αυτά μικρή αξία είχε το γεγονός ότι την αύξηση την επέβαλε η ΡΑΕ (όχι η ΔΕΗ).

Η ακύρωση της αποκρατικοποίησης του Ομίλου ΔΕΗ για την οποία δεσμεύτηκε η νέα κυβέρνηση, φαίνεται ότι ενόχλησε αρκετούς.

Είναι αυτοί που δυνητικά θα κερδίσουν από τη συκοφάντηση και την απαξίωση της ΔΕΗ , (πριν από δυο εβδομάδες με την ΕΣΣΕ καταλάβαμε πόσο εύκολα πιάνουν δουλειά οι μονταζιέρες των …συμφερόντων).

Είναι γνωστό σε όλους και κυρίως σε όσους διαβάζουν τακτικά τον ημερήσιο τύπο ότι τα συμφέροντα και οι επιχειρηματικοί όμιλοι στον τομέα της ενέργειας είναι μεγάλα.

Επειδή η επιχείρηση κατασυκοφάντησης της ΔΕΗ δεν είναι καινούρια, παραθέτουμε 10 αυξήσεις που έγιναν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από τις οποίες οι επτά έγιναν για λογαριασμό άλλων (!!!) αλλά το μάρμαρο το πλήρωσε, όπως και στο χαράτσι η ΔΕΗ:

1. Αυξήσεις, λόγω ρήτρας καυσίμου – Β΄ τρίμηνο 2010

2. Αύξηση του ΦΠΑ από 9 στο 10% - Μάρτιος 2010

3. Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης 5€ ανά 1.000 KWh για οικιακή και δημόσια χρήση  και 2,5 ευρώ ανά 1.000 KWh, για επιχειρηματική χρήση -   Μάιος 2010

4. Τέλος ΔΕΤΕ (Δικαιώματα Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών) 0,50 € ανά 1.000 KWh - Μάιος 2010

5. Αύξηση του τέλους Α.Π.Ε. από 0,3 σε 5,57 € η MWh για βιομηχανίες και εμπορικούς πελάτες - Ιούνιος 2010

6. Αύξηση  του ΦΠΑ από 10 στο 11% - Ιούλιος 2010

7. Αύξηση των χρεώσεων για τη χρήση του δικτύου διανομής κατά 15% στη μέση και κατά 7% στη χαμηλή τάση - Ιούλιος 2010

8. Νέα αύξηση της τάξης του 2,65% στο τέλος ΑΠ.Ε. που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις - Δεκέμβριος 2010

9. Νέα αύξηση του ΦΠΑ από 11 στο 13% - Ιανουάριος 2011

10. Αυξήσεις στα τιμολόγια που για τα οικιακά φθάνουν στο 11,1% - Ιανουάριος 2011.

Από αυτές τις αυξήσεις μόνον οι τρείς πήγαν στο ταμείο της ΔΕΗ. Οι υπόλοιπες εισπράχθηκαν «υπέρ τρίτων», αλλά αυτό που έμεινε είναι ότι η ΔΕΗ αυξάνει συνεχώς τα τιμολόγια.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Future Library: H ελληνική βιβλιοθήκη που βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Γκέιτς με 1 εκ. δολάρια δείχνει το μέλλον

FUTURE LIBRARY
Όταν ακούμε τη λέξη «βιβλιοθήκη» τι μας έρχεται στο μυαλό; Ατέλειωτα ράφια γεμάτα βιβλία, απόλυτη σιωπή και προσωπικό με ύφος βλοσυρό και με το δάχτυλο μπροστά στο στόμα να μας ζητάει να κάνουμε ησυχία. Σκεφτείτε τώρα μία άλλη εικόνα. Πάλι ένα χώρο γεμάτο βιβλία, όπου παιδιά και μεγάλοι παίζουν μουσική, κατασκευάζουν 3D αντικείμενα και παρακολουθούν κάθε είδους σεμινάρια, ενώ οι ηλικωμένοι κάνουν κούνια και μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν το Facebook, το Twitter και το Skype. Δεν είναι μια μακρινή εικόνα από το μέλλον, είναι η βιβλιοθήκη του σήμερα, η οποία ξεκίνησε από τη μικρή πόλη της Βέροιας για να κατακτήσει όλη την Ελλάδα - και όχι μόνο.

Το 2010 το Ίδρυμα Μελίντα και Μπιλ Γκέιτς -ναι, του γνωστού Γκέιτς!- βράβευσε το όραμα που έχτιζε υπομονετικά επί 25 χρόνια ο τότε διευθυντής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας Γιάννης Τροχόπουλος - και τώρα γενικός διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος - με ένα εκατομμύριο δολάρια. Το μοναδικό παράδειγμα της, το ότι παρουσίασε ....

Βαλαβάνη: Τέλος το ΤΑΙΠΕΔ -Τα έσοδα από το νέο ταμείο δεν θα πηγαίνουν στην αποπληρωμή του Χρέους

Αποτέλεσμα εικόνας για βαλαβανη
Την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ. (Ταμείου για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) και την ίδρυση ενός νέου Φορέα ανακοίνωσε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ, η οποία ενέκρινε (με την θετική γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ) τον διορισμό του Αστέριου (Στέργιου) Πιτσιόρλα ως προέδρου και του Αντώνιου Λεούση, ως διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ. Παρών δήλωσε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, όχι ψήφισε η ΧΑ και το ΚΚΕ.

Με τροπολογία, η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο....

Ανέβαλε ο ΟΑΕΔ τη συζήτηση για τα διαθέσιμα - Αντιδρούν και οι εργοδότες

Ανέβαλε ο ΟΑΕΔ τη συζήτηση για τα διαθέσιμα - Αντιδρούν και οι εργοδότες
Αναβολή της συζήτησης του θέματος μεταφοράς των διαθεσίμων τους στην ΤτΕ αποφάσισαν τα περισσότερα διοικητικά συμβούλια των ασφαλιστικών ταμείων παρά τις εγγυήσεις που παρέχει η τροπολογία Μαρδά –Στρατούλη για την διασφάλιση των κεφαλαίων που θα τοποθετούνται σε κρατικά ρέπος.

Το ΔΣ του ΟΑΕΔ που συνεδρίαζε σήμερα ανέβαλε τη συζήτηση του θέματος για την ερχόμενη Τρίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες...

Motor Oil: Έτος προκλήσεων το 2014 για τον όμιλο

Αποτέλεσμα εικόνας για Motor Oil: Έτος προκλήσεων το 2014 για τον όμιλο
Οι δραστηριότητες και τα οικονομικά μεγέθη της Motor Oil για τη χρήση 2014 παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ετήσιας ενημέρωσης αναλυτών η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συγκεκριμένη χρήση απετέλεσε για τη Motor Oil μία ακόμη χρονιά σειράς προκλήσεων. Η εταιρεία μέσω...

Την Επιβολή Πετρελαϊκού Εμπάργκο Έναντι της Λιβύης Εξετάζει η ΕΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Το ενδεχόμενο να επιβάλει πετρελαϊκό εμπάργκο και να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Λιβύης θα εξετάσει η ΕΕ αν αποτύχουν οι συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα. Υπό εξέταση είναι και η αποστολή Ευρωπαίων στρατιωτών στην περιοχή.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν χθες να καταρτιστούν προτάσεις για μια αποστολή των Βρυξελλών στη Λιβύη εφόσον από τις συνομιλίες επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ των δύο αντιπάλων κυβερνήσεων και των στρατών τους που μάχονται για την εξουσία, τέσσερα χρόνια μετά την ανατροπή του Καντάφι. Καλωσόρισαν δε  την πρόταση...

Πειραματόζωο δοκιμών νέων συμβολαίων κάνουν οι Γερμανοί την ασφάλεια εφοδιασμού στην αγορά ηλεκτρισμού.


14 χρόνια μετά το νόμο EEG, που έσπευσαν ν' αντιγράψουν πολλές χώρες, η Γερμανική Energiewende, η μετάβαση σε σύστημα "χαμηλού άνθρακα" έχει εξελιχθεί σε μια πλήρη αποτυχία: έχοντας ήδη εγκαταστήσει 74.000MW αιολικά+Φ/Β εξακολουθούν να έχουν τις ίδιες εκπομπές CO2 που είχαν και το 1991! Είχε συνεπώς πολύ δίκιο ο ..

Να εκχωρήσουν το 17% του ΔΕΣΦΑ σε ευρωπαϊκή εταιρεία εξετάζουν οι Αζέροι


Να εκχωρήσουν το 17% του ΔΕΣΦΑ σε ευρωπαϊκή εταιρεία εξετάζει η αζέρικη SOCAR, προκειμένου να ξεπεράσει το «μπλόκο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνομιλία που είχε τη Δευτέρα στη Βουλή με δημοσιογράφους.

Πρόκειται για το γνωστό σενάριο που συζητείται εδώ και μήνες με την Κομισιόν, με πληροφορίες να φέρουν ως επικρατέστερο διεκδικητή τη βελγική Fluxys. Ωστόσο εκτός από τους Βέλγους, ως πιθανοί υποψήφιοι εμφανίζονται ακόμα μία ισπανική, μία γερμανική και μία βουλγάρικη εταιρεία.

Η Κομισιόν, που έχει μπλοκάρει τη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στη Socar και διεξάγει έρευνα για πιθανή παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού, έχει θέσει στο τραπέζι την εκχώρηση του 17% σε τρίτη εταιρεία, προκειμένου να πέσει κάτω από το 51% το μερίδιο των Αζέρων. Ενώ αρχικά η Socar ήταν αρνητική στην εξέλιξη αυτή, τελευταία φαίνεται πως την συζητά, αν και το ζητούμενο για την ίδια είναι να βρει τρόπο να διατηρήσει την πλειοψηφία ή τουλάχιστον τον έλεγχο στον ελληνικό διαχειριστή. Με την παραχώρηση του 17% σε τρίτο όμιλο, το μερίδιό τους θα περιοριστεί στο 49%.

Τα ΕΛΠΕ, τα οποία πωλούν το μερίδιο του 35% που έχουν στον ΔΕΣΦΑ εκτιμούν ότι η υπόθεση, από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα κλείσει στο τρίτο τρίμηνο. Ο κ. Λαφαζάνης πάντως έχει διαμηνύσει ότι θα καθορίσει τις τελικές του κινήσεις για το θέμα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν συναινέσει στην πώληση, τότε το Δημόσιο θα μεταβιβάσει το 31% και θα διατηρήσει 34% μερίδιο στον Διαχειριστή.


ΠΗΓΗ:energypress.gr