Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Πόσο αξίζει η αξιοπιστία ηλεκτροδότησης; Μηδέν για το Σκουρλέτη, αλλά τουλάχιστον 10.000€ ανά MWh στη Γαλλία.

Από το greeklignite.blogspot.gr
Ο Σκουρλέτης αποτελεί ήδη παρελθόν απ' το Υπουργείο Ενέργειας, όπως είχα προβλέψει πριν το Δεκαπενταύγουστο, αλλά οι ζημιές που προκάλεσε θα μας συντροφεύουν για καιρό. Από 'δω και πέρα θα έχουμε ν' ασχολούμαστε με το Σταθάκη, που τον υποδέχομαι με την επισήμανση πως θα είναι ο 11ος στη σειρά Υπουργός, επί ημερών του οποίου παραμένει κλειστό το λιγνιτωρυχείο της Βεύης. Τσοχατζόπουλος, Σιούφας, Φώλιας, Χατζηδάκης, Μπιρμπίλη, Παπακωνσταντίνου, Λιβιεράτος, Μανιάτης, Λαφαζάνης, Σκουρλέτης, μια τρικομματική δεκάδα έχουν καταφέρει να κρατούν κλειστό για πάνω από 15 χρόνια ένα λιγνιτωρυχείο που ήταν επί 70 χρόνια ιδιωτικό κι έδινε δουλειές στους Φλωρινιώτες, που τώρα ξενιτεύονται κι αυτοί όπως κι όλη η υπόλοιπη Ελλάδα. Την ίδια στιγμή που ο ΑΗΣ Μελίτης, η πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της χώρας, ταλαιπωρείται απ' το 2009, επί οκτώ (8) ολόκληρα χρόνια, από προβληματική τροφοδοσία με λιγνίτη και η χρεοκοπημένη χώρα εισάγει ρεύμα απ' τη λιγνιτική μονάδα των Σκοπίων, που βρίσκεται μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά απ' τον ΑΗΣ Μελίτης, απ' την άλλη πλευρά των συνόρων. Εθνική τρικομματική ξεφτίλα, που θα 'πρεπε φυσιολογικά να έχει απασχολήσει τη δικαιοσύνη, αλλά αυτή προφανώς είναι απασχολημένη με τα κανάλια και δεν έχει χρόνο για τέτοια πράγματα.

Ποιος μπορεί να είναι ο λόγος για να διατηρείται επίμονα και συστηματικά κλειστό το λιγνιτωρυχείο της Βεύης; Μας τον είπε ο Σκουρλέτης μόλις..

Ιράν και Πολωνία προχωρούν σε επανασύσφιξη των σχέσεων στον τομέα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου

Από το naftikachronika.gr
Η Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου (National Iranian Oil Company – NIOC) υπέγραψε νέα συμφωνία συνεργασίας με την κρατική εταιρεία αερίου και πετρελαίου της Πολωνίας – PGNiG.

Η PGNiG είχε παρουσία στο Ιράν εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ ακόμα και κατά την διάρκεια της περιόδου ισχύος των κυρώσεων η πολωνική κρατική εταιρεία δραστηριοποιείτο στο Ιράν και συγκεκριμένα στην ανάπτυξη του πεδίου φυσικού αερίου Lavan. Όμως, λόγω της αναβλητικότητας και παρελκυστικής πολιτικής της εταιρείας που επικαλείτο αδυναμία εκτέλεσης έργων λόγω των κυρώσεων, η Τεχεράνη υποχρεώθηκε σε παύση της συνεργασίας των δύο μερών.

Οι συνθήκες, όμως, έχουν αλλάξει και πλέον..

Επισήμως σε ισχύ η Συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή

Αποτέλεσμα εικόνας για Επισήμως σε ισχύ η Συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή
Από το energyworld.gr
Η συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι και επίσημα πλέον σε ισχύ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πρέπει τώρα να εργαστούν για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace, επικροτούν την ενθαρρυντική εξέλιξη, αλλά εξακολουθούν να ζητούν ισχυρότερη και έγκαιρη δράση για να αποτραπεί η καταστροφική κλιματική αλλαγή.

Όλοι οι μεγάλοι ρυπαντές του κόσμου, η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ινδία επικύρωσαν την ιστορική συμφωνία, και μαζί με τις υπόλοιπες χώρες δεσμεύτηκαν να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ο στόχος αυτών των δεσμεύσεων είναι...

Η Ελλάδα από τις ακριβότερες χώρες της ΕΕ στις τιμές της βενζίνης- Λόγω φόρων

Αποτέλεσμα εικόνας για λιανική καυσίμων
Από το iefimerida.gr
Την άποψη ότι οι αξήσεις φόρων στα καύσιμα δεν οδηγούν σε ανάλογη αύξηση των δημοσίων εσόδων επιβεβαίωνει έρευνα της IBHS AE, σύμφωνα με την οποία η μείωση του Ε.Φ.Κ. το 2014 στο πετρέλαιο θέρμανσης εκτόξευσε τις πωλήσεις κατά 43,3%.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα, παρά την πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου παραμένει ως μια από τις ακριβότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη βενζίνη, λόγω φόρων.

Ο εγχώριος κλάδος του χονδρικού εμπορίου καυσίμων εξετάζεται σε μελέτη της IBHS ΑΕ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το 2015 καταναλώθηκαν συνολικά 7,2 εκατ. τόνοι καυσίμων, ποσότητα μεγαλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 6,7% (ή κατά 450.000 τόνους). Επομένως, ο ρυθμός αύξησης εμφάνισε σαφή επιτάχυνση σε σχέση με την ήπια άνοδο του 2014 (+2,5%).

Σύμφωνα με την IBHS, η ενίσχυση αυτή αποδίδεται σε..

BP και Rosneft μπαίνουν στη λιανική καυσίμων στην Ινδία

Από το energypress.gr
Η BP και η Rosneft στοχεύουν να μπουν ορμητικά στην λιανική αγορά καυσίμων στην Ινδία, το μέγεθος της οποίας εκτιμάται σήμερα στα 117 δισ. δολάρια, όπου, την τελευταία δεκαετία, οι ινδικές κρατικές επιχειρήσεις δεν αντιμετώπιζαν κάποιον ανταγωνισμό.  

Ήδη, η BP έχει εξασφαλίσει άδειες για να ανοίξει 3.500 πρατήρια καυσίμων στην δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. Την ίδια στιγμή, η Rosneft απόκτησε πρόσβαση σε 2.700 αντλίες με την πρόσφατη εξαγορά της Essar Oil Ltd., η οποία σχεδιάζει να προσθέσει 2.600 επιπλέον πρατήρια.

Μαζί με τις Reliance Industries Ltd. και Royal Dutch Shell Plc, ο ιδιωτικός τομέας θα επιδιώξει να αποσπάσει ένα..

ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΣΦΑΙΡΑ ή ΠΛΑΝΗΤΗΣ σε ΤΡΟΧΙΑ στον ΗΛΙΟ (video)

Από το diadrastika.com
Άγνωστα αντικείμενα με παράξενα σχήματα βλέπουμε συχνά πολλά, κοντά στον Ήλιο μας. Συνήθως, η πορεία τους και οι μορφές συνοδεύονται από κάποιο μυστήριο. Όμως, τώρα αυτό το μυστήριο γίνεται μεγαλύτερο…

Σύμφωνα με το video που ακολουθεί, εντοπίστηκε κάτι μεγάλο και σφαιρικό να βρίσκεται κοντά στον Ήλιο.

Τι μπορεί να είναι αυτή η γιγαντιαία σφαίρα; Ένα τεράστιο τεχνητό διαστημόπλοιο; Ένας άγνωστος και μυστηριώδης πλανήτης που πλησιάζει;

Το εκπληκτικότερο είναι πως φαίνεται να κινείται και είναι..

ΟΠΕΚ: Έτος - καμπή το 2016 για το πετρέλαιο

Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΠΕΚ: Έτος - καμπή το 2016 για το πετρέλαιο
Από το capital.gr
Αυτή η χρονιά σηματοδοτεί "σημείο καμπής" προς μια ισορροπημένη αγορά για το πετρέλαιο, αν και το περιβάλλον χαμηλότερων τιμών, η αστάθεια της αγοράς και οι αβεβαιότητες γύρω από τις περιβαλλοντικές πολιτικές, θα συνεχίσουν να προκαλούν σύγχυση γύρω από τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του μαύρου χρυσού. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ).

"Η πετρελαϊκή αγορά έχει δείξει σημάδια πως οδεύει προς μια πιο ισορροπημένη κατάσταση" σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη έκθεσή μας τον Δεκέμβριο, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Οργανισμός, ενώ διευκρινίζει ότι η μεταβλητότητα συνεχίζεται και οι προκλήσεις παραμένουν σε "πολλά μέτωπα".

Αξίζει να σημειωθεί ότι ..