Τρίτη 27 Μαΐου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΚΕΕΠ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Τίποτε δεν γίνεται τυχαία, όλα έχουν την σημασία τους. Η ανακοίνωση της ΕΛΚΕ βγήκε υπό το καθεστώς πίεσης λόγω της Εσωτερικής Επιστολής που στείλαμε χθες το πρωί και ζητάει την σύσταση έκτακτου Δ.Σ. ΠΣΕΕΠ με θέμα τα Οργανογράμματα.  Αντί λοιπόν να επιλέξουν να βγάλουν καημούς με την ανακοίνωσή τους θα μπορούσαν απλά να αποδεχθούν το έκτακτο Δ.Σ. και εκεί να συζητηθούν όλα. Προτίμησαν όμως για άλλη μια φορά να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους.

Με θλίψη διαπιστώνουμε για την ΕΛΚΕ πως το ισχυρότερο και μόνο όπλο της είναι η σιωπή.  Γίνεται όλο και περισσότερο ξεκάθαρο ότι κάθε φορά που της ''επιτρέπεται'' να επικοινωνεί με τους εργαζομένους για τα ζητήματα που τους απασχολούν υστερεί.Kινείται με ανευθυνότητα και ανωριμότητα,  ενώ δεν ξεφεύγει από τον στρατηγικό στόχο της απόλυτης προσήλωσης στα δικά της ''προβλήματα''.

Οι εργαζόμενοι θα περίμεναν να είχε βγάλει μια ανακοίνωση στήριξης για το συνάδερφο Αρχιφύλακα στο επαίσχυντο περιστατικό της Πύλης των ΒΕΑ. Αντί αυτού θυμήθηκαν να κατηγορήσουν το ΣΚΕΕΠ και να μας θυμίσουν ξανά το θέμα της Σύμβασης που αρκεί κάποιος να ανατρέξει στο προεκλογικό τους φυλλάδιο και θα καταλάβει πόσο ψεύτες είναι.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το θέμα των Οργανογραμμάτων δεν ''προέκυψε εσχάτως''. Άλλωστε ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας που πήγαν μόνοι και συμφώνησαν την Σύμβαση το γνωρίζουν καλά. Προκαλεί όμως ''έκπληξη'' πόσο γρήγορα ξέχασε ο Γραμματέας τι ψήφισε ο Πρόεδρος στο Δ.Σ. της Εταιρείας στις 28.03.14 όπου υπερψήφισε την αποχώρηση 55 συναδέλφων χωρίς αντικατάσταση καθώς και τα νέα Οργανογράμματα  ΒΕΑ και ΒΕΘ, στα πρότυπα των ΒΕΕ και των Διυλιστηρίων της Κ. Ευρώπης και Β. Αμερικής. 

Η συνέπεια της ψήφου του Προέδρου στο Δ.Σ. της Εταιρείας φάνηκε εχθές το μεσημέρι, όταν μετά την επιστολή που στείλαμε έσπευσε μαζί με τον Γραμματέα να διευκρινίσει σε μία από τις περίφημες ενημερώσεις στο Κοντρόλ Διύλισης των ΒΕΑ, ότι όσον αφορά τα Οργανογράμματα, οι ΒΕΕ λειτουργούν στο 100% του Οργανογράμματος, οι ΒΕΘ στο 120% αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα και μόνο ο Ασπρόπυργος είναι στο 180% και εκεί υπάρχει θέμα. Άρα οι αλλαγές των Οργανογραμμάτων θα προκύπτουν συνέχεια μέχρι να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα αφού το Προεδρείο το έχει αποδεχθεί.

Είναι ανήκουστο όμως, ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του ΠΣΕΕΠ αντί να προστατεύουν τους εργαζόμενους, όποτε τους βολεύει να απεμπολούν τον ρόλο τους και να στέλνουν τους εργαζόμενους να συζητήσουν με την Διοίκηση για τα Οργανογράμματα.  Γιατί άραγε;  Μήπως για να καλύψουν την αποτυχία τους ή στην καλύτερη περίπτωση την συνενοχή τους σε αυτά που έχουν ήδη συμφωνήσει;

Με αφορμή τις Εκλογές Υγιεινής και Ασφάλειας που εξελίσσονται στις ΒΕΘ και θα γίνουν τις επόμενες ημέρες σε ΒΕΕ και ΒΕΑ, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του Γραμματέα του ΠΣΕΕΠ ότι ο εκπρόσωπος της Διοίκησης που ήρθε να επιθεωρήσει τα μαγειρεία του Ασπροπύργου παρατήρησε ότι αυτά ήταν εντελώς ακατάλληλα για την παρασκευή φαγητού και εξέφρασε την απορία του πως δεν πάθαμε τίποτα μέχρι σήμερα! Αν όλα αυτά που ειπώθηκαν είναι αληθή τότε πού ήταν η Υγιεινή και Ασφάλεια; Ποιος ήταν Συντονιστής στην επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας άραγε; Μήπως ήταν από την παράταξη του Γραμματέα;


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Είναι υποχρέωσή μας να προσέλθουμε στις κάλπες για την εκλογή της νέας Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας, επιλέγοντας – στηρίζοντας με την ψήφο μας συναδέλφους που δεν θα υποκύψουν σε καμία πίεση εις βάρος της Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων.

Βίντεο: Όταν ο Ε.Βενιζέλος ζητούσε άμεσα εκλογές μετά την νίκη του ΠΑΣΟΚ με 4 μονάδες το 2009


Το αίτημα που εξέφρασε το 2009 ο Ευ. Βενιζέλος και μάλιστα με τη χρήση της ίδιας ακριβώς ορολογίας, επανέλαβε χθες ο  Α. Τσίπρας. Και κάποιοι μίλησαν για...«πρωτοφανή θεσμική εκτροπή»

«Ο κ. Τσίπρας με το χθεσινό του διάβημα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον έφερε σε μια εξαιρετικά δύσκολή θέση καθιστώντας τον ακροατή μιας αντισυνταγματικής του πρότασης» δήλωσε χθες ο κ. Βενιζέλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Α. Τσίπρα.

«Με αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας παραποιεί το κοινοβουλευτικό πολίτευμα της Ελλάδας και το Σύνταγμα της χώρας, το οποίο προβλέπει με πολύ σαφή τρόπο στο άρθρο 41 πότε και πώς διαλύεται η Βουλή».

«Άρα, η αντικοινοβουλευτική ερμηνεία του Συντάγματος είναι μια συμπεριφορά που έρχεται σε αντίθεση με το ίδιο το Σύνταγμα και φυσικά δείχνει ότι δεν υπάρχει θεσμική συνέπεια και σοβαρότητα στις ενέργειες του», φρόντισε ακόμη να σημειώσει.

Ας δούμε όμως, τώρα, τι δήλωνε την επομένη των Ευρωεκλογών του 2009 ο Ευ. Βενιζέλος..

ΠΑΣΟΚ: 36.65 %

ΝΔ: 32.30 %

Στο 1,17΄΄ του βίντεο, δημοσιογράφος ρωτά τον Ευ. Βενιζέλο:

Θέτει ζήτημα εκλογών το ΠΑΣΟΚ;

Και εκείνος απαντά:

«Το θέμα των εκλογών τίθεται εκ των πραγμάτων. Το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει τη διεξαγωγή εκλογών πολύ πριν τις Ευρωεκλογές. Είχε ζητήσει την τατυτόχρονη διεξαγωγή Ευρωεκλογών και εθνικών/βουλευτικών εκλογών. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει την ουσιαστική νομιμοποίηση που απαιτείται, προκειμένου να διαχειριστεί μια πρωτοφανή κρίση, μια κρίση διεθνή αλλά και μια κρίση εθνική που προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση με την πολιτική της. Υπάρχει πρόβλημα δυσαρμονίας. Υπάρχει πρόβλημα ουσιαστική δυσαρμονίας μεταξύ της οριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ και του πραγματικού συσχετισμού δυνάμεων στο εκλογικό σώμα. Ο κ. Καραμανλής μπορεί να οχυρωθεί πίσω από το τυπικό στοιχείο της ύπαρξης μια πλειοψηφίας των 151 βουλευτών με τον κ. Παυλίδη στη Βουλή, αλλά έτσι δεν κυβερνιούνται οι κοινωνίες και οι χώρες τώρα. Τα προβλήματα είναι πολύπλοκα, είναι απαιτητικά, χρειάζονται μεγάλες συστρατεύσεις, πρωτοβουλίες, τομές, συναινέσεις. Χρειάζεται μια ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας, και όταν λέω της χώρας εννοώ και του κράτους και της κοινωνίας και της οικονομίας. Δεν νομίζω ότι ο κ. Καραμανλής και η ΝΔ διαθέτει τώρα ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας.»

Και ένα φρεσκάρισμα στις δηλώσεις του Α. Τσίπρα:


Δηλώσεις Α. Τσίπρα 26/5/2014


ΣΥΡΙΖΑ: 26,58 %
ΝΔ: 22,71 %
ΠΑΣΟΚ: 8,02%

Δεν είναι μόνο η μεγάλη, καθαρή, σημαντική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με τέσσερις μονάδες, αλλά και ότι τα δύο κόμματα που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό έχουν απώλεια 11 και πλέον μονάδων σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2012. Αν χθες είχαμε εθνικές εκλογές με βάση τον τωρινό εκλογικό νόμο, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα συγκέντρωναν 94 από 162 βουλευτές που έχουν σήμερα και αυτό συνιστά πολύ μεγάλη δυσαρμονία, μεταξύ της βούλησης του λαϊκού σώματος και των πολιτικών συσχετισμών. Και όταν καταγράφεται τέτοια δυσαρμονία, υπογράμμισε, κανείς δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε κρίσιμες αποφάσεις που δεσμεύσουν τη χώρα, ούτε μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Υ.Γ.: 2009: Όταν η νίκη ήταν «καθαρή» και οι εκλογές «λαϊκή απαίτηση»

:thepressproject.gr


ΠΗΓΗ:defencenet.gr


Φτωχός παρά τη δουλειά


Δημοσιοποιήθηκε σήμερα στη Γενεύη η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Η μεσαία τάξη διογκώνεται αλλά παράλληλα οι μισοί εργαζόμενοι στον κόσμο ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. 1,5 δις οι ανασφάλιστοι.

Η τάση είναι θετική όμως οι απόλυτοι αριθμοί προκαλούν τρόμο. Σε όλο τον κόσμο διογκώνεται η μεσαία τάξη, ακόμη και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους στις αναπτυσσόμενες χώρες ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, 1,5 δις άνθρωποι εργάζονται χωρίς κατάλληλα συμβόλαια και κοινωνική ασφάλιση. Στην πλειονότητά τους παραμένουν στη φτώχεια παρά το γεγονός ότι έχουν εργασία.
Εντούτοις σύμφωνα με τον Γκι Ράιντερ πρόεδρο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας οι αναπτυσσόμενες χώρες σε σύγκριση με τις βιομηχανικά αναπτυγμένες βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης. Ανάμεσα στο 1980 και στο 2011 αυξήθηκε το κατά κεφαλή εισόδημα κατά 3,3%. Σύμφωνα με την έκθεση 839 εκατομμύρια εργαζόμενοι στις αναπτυσσόμενες χώρες κερδίζουν πάντως λιγότερα από δυο δολάρια την ημέρα, δηλαδή περίπου 1,5 ευρώ. Ο αριθμός των συγκεκριμένων εργαζομένων αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του συνόλου των εργαζομένων.
Αύξηση των ανέργων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια
 Εργάτριες σε χωράφια 
Εργάτριες σε χωράφια
Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα προστεθούν 213 εκατομμύρια άνεργοι. Από αυτούς τα 200 εκατομμύρια βρίσκονται στις αναπτυσσόμενες χώρες. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει ακόμα πιο εκρηκτική η κατάσταση με την ανεργία των νέων, η οποία αυτή τη στιγμή ξεπερνά το 12%. Η υψηλότερη ανεργία των νέων παρατηρείται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όπου εκεί ένας στους τρεις νέους είναι άνεργος.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ζήτησε να υπάρξουν άμεσα καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ιδρύθηκε το 1919 μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και αποτελεί εξειδικευμένη οργάνωση του ΟΗΕ.
AFDP / DPA / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ.σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΠΗΓΗ:dw.de

ΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ! Με υπογραφή Σαμαρά – Στουρνάρα – Προβόπουλου τα νέα μέτρα (που δεν θα ερχόντουσαν)!

samaras epistoli 1
Το θέμα το ανέδειξε η Δημοκρατία. Δείτε το ντοκουμέντο της ντροπής όπου ένας πρωθυπουργός και δύο διορισμένοι με απλή υπογραφή, ερήμην κοινοβουλίου και άλλων δημοκρατικών θεσμών, θα πετσοκόβει “εάν δεν πιάνονται οι στόχοι”. Είναι το θέμα που είχαμε αποκαλύψει εδώ και τρία χρόνια για τον λεγόμενο “αυτοματισμό” στις περικοπές συντάξεων και ένα πλέγμα ενεργειών που προβλεπόταν σαφώς από το μνημόνιο. Όλοι όμως το διέψευδαν. Δείτε το ντοκουμέντο.

samaras epistoli 1samaras epistoli 2


ΠΗΓΗ:olympia.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ε.Τ.Ε.Α.Π.Ε.Π-Ν.Π.Ι.Δ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 28/05/2014

ΕΤΕΑΠΕΠ
                                                   Αρχαιρεσίες 28ης Μαΐου 2014 
     Κατάρτιση Ενιαίων Ψηφοδελτίων για την εκλογή μελών Δ.Σ. και Εφορευτικής Επιτροπής 

Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή (Π.Δ.Ε.) του ΕΤΕΑΠΕΠ στη σημερινή 47η τακτική συνεδρίασή της προέβη σε έλεγχο των αιτήσεων υποψηφιότητας που υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα, ενόψει των αρχαιρεσιών της 28ης Μαΐου 2014, για την ανάδειξη (α) τριμελούς εφορευτικής επιτροπής και (β) πέντε (5) τακτικών και ισάριθμων αναπληρωματικών μελών Δ.Σ. Οι υποβληθείσες αιτήσεις υποψηφιότητας πληρούν τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις που ορίζονται στα άρθρα 12 και 13 του Καταστατικού του Ταμείου (ΦΕΚ 409/Β’/22-2-2013). Ως εκ τούτου, η Π.Δ.Ε. με ομόφωνη απόφασή της εγκρίνει τις τρεις (3) αιτήσεις υποψηφιότητας για μέλος εφορευτικής επιτροπής και τις δεκατρείς (13) αιτήσεις υποψηφιότητας για μέλος Δ.Σ. και καταρτίζει αντιστοίχως τους ακόλουθους αλφαβητικούς πίνακες υποψηφίων:

                                                ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ 28ης ΜΑΪΟΥ 2014 
ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΜΕΛΩΝ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 

ΓΕΩΡΓΑΝΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΙΩΑΝΝΗ 
ΘΕΜΕΛΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ 
ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

                                               ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ 28ης ΜΑΪΟΥ 2014 
ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΜΕΛΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 

ΔΡΑΤΣΟΥΜΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 
ΖΗΛΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΑΝΔΡΕΑ 
ΚΡΑΣΣΑΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ 
ΛΟΥΔΑΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 
ΜΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 
ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΚΟΣΜΑΣ του ΣΑΒΒΑ 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΦΩΤΙΟΥ 
ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ 
ΠΕΡΟΥΤΣΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ 
ΡΩΣΣΗΣ ΚΑΙΣΑΡ του ΜΑΡΚΟΥ 
ΣΠΥΡΑΝΤΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ του ΑΓΓΕΛΟΥ 
ΧΗΡΑ ΜΑΡΙΑ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 

Σημείωση: Ενστάσεις κατά του πίνακα υποψηφίων από όσους έχουν έννομο συμφέρον υποβάλλονται 
στην τριμελή εφορευτική επιτροπή που θα εκλεγεί κατά την ημέρα διεξαγωγής των αρχαιρεσιών 
(άρθρο 12 παρ. 8 Καταστατικού ΕΤΕΑΠΕΠ – ΦΕΚ 409/Β’/22-2-2013) 

Εκ της Π.Δ.Ε

ΠΗΓΗ:eteapep.gr

Επανέρχεται η Vopak για το τερματικό καυσίμων στην Κρήτη


Μετά από 2,5 περίπου χρόνια διαπραγματεύσεων και αποτυχία έως τώρα να προχωρήσει το σχέδιο, ο ολλανδικός όμιλος Vopak κατέθεσε τελικά αίτημα στο Invest in Greece για τη δημιουργία τερματικού σταθμού αποθήκευσης πετρελαιοειδών στη Νότια Κρήτη.
Η επένδυση αφορά αναλυτικότερα στη δημιουργία τερματικού σταθμού αποθήκευσης πετρελαιοειδών κοντά στην περιοχή του Αθερινόλακκου, το ύψος της οποίας με βάση παλαιότερες εκτιμήσεις υπολογίζεται μεταξύ των 300-500 εκατ. ευρώ. Επίσης, με βάση όσα είχαν γνωστοποιηθεί δυόμισι χρόνια πριν, στο έργο στη φάση της κατασκευής θα απασχοληθούν περίπου 1.500 άτομα ενώ οι μόνιμες θέσεις εργασίας υπολογίζονταν σε περίπου 200.
Σημειώνεται ότι η Κρήτη ήταν η μία από τις τέσσερις περιοχές που είχε επιλέξει η Ολλανδική εταιρεία, που είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες logistics στον κόσμο, για να κάνει τον τερματικό σταθμό της. Οι άλλες περιοχές ήταν η Κύπρος, η Αίγυπτος και η Τουρκία.
Σήμερα η Vopak λειτουργεί 79 τερματικούς σταθμούς σε 29 χώρες με συνολική χωρητικότητα αποθήκευσης πάνω από 31 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ενώ άλλα 6,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα θα ενταχθούν στο δυναμικό της μέχρι το 2017.
Σε ότι αφορά στην επένδυση στην Κρήτη, αν και εφόσον υλοποιηθεί, η εταιρεία θα καλύπτει τις ανάγκες των εταιρειών για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, θα εξυπηρετούνται οι διελεύσεις από τα στενά του Σουέζ, η πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και ότι εισάγεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό στην περιοχή.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΕΚΤΑΚΤΟ: Σε "κόκκινο συναγερμό" οι δυνάμεις ταχείας αντίδρασης της Αττικής - Το πάνε για "θερμό επεισόδιο" οι Τούρκοι;


Σε «κόκκινο» συναγερμό τέθηκαν πριν από λίγη ώρα οι δυνάμεις ταχείας αντίδρασης της Αττικής στο πλαίσιο της άσκησης «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 3/14» που διέταξε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος.

Είναι προφανές πώς η ενεργοποίηση των ειδικών δυνάμεων της Αττικής συνδέεται με τις τουρκικές προκλήσεις που έγιναν χθες, όπου ολόκληρος στόλος της Άγκυρας έφτασε να απειλεί την Ελλάδα δυτικά του 25ου Μεσημβρινού και μέχρι τις ακτές της Αττικής.

Και το ερώτημα είναι, έγιναν μόνο αυτά που ανακοινώθηκαν ή πρόκειται και για άλλες κινήσεις των Τούρκων που βάζουν σε κίνδυνο της ασφάλειας της χώρας; Όπως και να έχει η Τουρκία επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες τόσο μέσω της "εισβολής" πλοίων της μέχρι το Σούνιο όσο και με τις ανακοινώσεις περι ερευνών νότια της Θάσου και δυτικά της Σαμοθράκης μια επικίνδυνη κλιμάκωση.

Οι μόνοι που έχουν λάβει στα σοβαρά τις τουρκικές προκλήσεις είναι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Στην κυβέρνηση και ειδικά στο υπουργείο Εξωτερικών τους απασχολούν θέματα όπως ο ανασχηματισμός και το κόψιμο των 50 εδρών από το πρώτο κόμμα. Δεν μιλάμε για τον Ε. Βενιζέλο. Αυτός είναι "μεθυσμένος" απο τη... νίκη του ΠΑΣΟΚ (έτσι το βλέπει αυτός, γιατί σε σχέση με το 2012 έχασε 4,5 μονάδες) και κοιτάζει πώς θα βάλει ακόμη περισσότερους στην κυβέρνηση. 

Πριν από λίγο πάντως και ενώ τουρκικά πλοία και σήμερα βρίσκονται στο Αιγαίο και συγκεκριμένα ανατολικά της Άνδρου και της Νάξου και νότια της Σάμου, εντός δεσμευμένων περιοχών (τουλάχιστον παρόν τον παρόν) για την άσκηση «Beyaz Firtina 2014», δόθηκε εντολή για διεξαγωγή «Πυροπολητή».

Ειδικές δυνάμεις από τις μονάδες της Αττικής διατάχθηκαν να επιβιβαστούν σε ελικόπτερα Chinook, και σε Πλοία Ταχείας Μεταφορά «Zubr». Άγνωστο είναι ακόμη αν και σε ποια περιοχή θα επιχειρήσουν.

Αυτό πάντως αν γίνει θα γίνει με την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών F-16 και Mirage, και με ελικόπτερα Apache, όπως επίσης και από πολεμικά πλοία που βρίσκονται στο Αιγαίο με αποστολή την παρακολούθηση του τουρκικού Στόλου.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΕΚΕΔΑ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


Είμαστε στο πλευρό των γονέων και των μαθητών για να μην περάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για συγχώνευση των σχολικών κτιρίων.

Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας καταγγέλλει την συνεχόμενη μνημονιακή, νεοφιλελεύθερη πρακτική της κυβέρνησης για την διάλυση και εν κατακλείδι την κατάργηση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας.

Ο στόχος είναι ένας και μοναδικός, η έντεχνη απαξίωση της Δημόσιας Παιδείας, με βασικό στοίχημα την ιδιωτικοποίησή της.

Η Παιδεία είναι ο βασικότερος μοχλός για τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά του μέλλοντος της πατρίδας μας.

Οφείλει, λοιπόν η κυβέρνηση να επενδύσει σε αυτήν και όχι να την τεμαχίζει.

Πιστεύουν τάχα ότι η συγχώνευση σχολικών κτιρίων και  το στίβαγμα δεκάδων μαθητών μαζί, λες και είναι πράγματα για αποθήκευση, θα επιλύσουν τις παθογένειες του Παιδαγωγικού Συστήματος.

Τα προβλήματα βρίσκονται αλλού, και μόνο με πραγματικό και ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, την κυβέρνηση, τους δασκάλους, γονείς και μαθητές μπορεί να οδηγηθεί η  Παιδεία μας στο σωστό και αξιόπιστο δρόμο που πάνω από όλα θα είναι Δημόσιος και Δωρεάν.

Καλούμε τους πολίτες και τους εργαζόμενους της Ελευσίνας και της Μαγούλας να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας , που διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γονέων και Μαθητών την Τρίτη 27/5/14.


Λεοφωρεία θα ξεκινήσουν στις 13:15 από το 1ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας και από το 11ο Δημοτικό Σχολείο Ελευσίνας.

Το μέλλον της Παιδείας θα το οραματιστούμε και θα το διαμορφώσουμε όλοι μαζί.



               ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


ΠΗΓΗ:ekeda.gr

ANAKOINΩΣΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΕΥΑΕ ΒΕΕ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

           Σας ενημερώνουμε ότι μετά το πέρας της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην Εφορευτική Επιτροπή και αποτελούν το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο είναι:

1. Γενιτσαρίδης Πρόδρομος
2. Γιαννίκος Παναγιώτης
3. Γκελαμέρης Νικόλαος
4. Διαμαντάκος Ιωάννης
5. Ζορμπάς Ευάγγελος
6. Θεοδωρόπουλος Νικόλαος
7. Καλκατζάκος Πέτρος
8. Κανέλλος Ιωάννης
9. Κουτσούκης Γεώργιος
10.Νικολοπούλου Αφροδίτη
11.Τσαμπάτζογλου Κωνσταντίνος
12.Χουρδάς Χρήστος
13.Χριστίδης Σταύρος
            Οι εκλογές θα διεξαχθούν την Τετάρτη 28/05/14 και την Πέμπτη 29/05/14 από τις 06:00 έως 19:00 στα γραφεία του ΠΣΕΕΠ στις ΒΕΕ.
            Ο ψηφοφόρος έχει δικαίωμα να βάλει από έναν (1) έως και τέσσερις (4) σταυρούς.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΑΔΑΜ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΜΑΝΤΖΑΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΣΠΕΡΔΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ANAKOINΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΤΑ ΕΛΠΕ

 
             Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

               Το τελευταίο διάστημα έχουμε βιώσει τις συνέπειες της σύμβασης, καθώς προϋπόθεση της υπογραφής της ήταν να μην καλυφθούν οι κενές θέσεις. Αυτό εφαρμόζεται με την κατάργηση θέσεων στο διυλιστήριο Ασπροπύργου, με το κόψιμο μιας θέσης στο Γ΄ συγκρότημα της Μετατροπής, ενώ πηγαινοέρχονται χαρτιά για κόψιμο θέσης στο Β’ συγκρότημα της Διύλισης. Ταυτόχρονα συζητιέται η κατάργηση της θέση του θερμαστή στο θερμικό, στη διακίνηση κτλ.

               Είναι ξεκάθαρο ότι για την πλειοψηφία του Σωματείου (ΕΝΙΑΙΑ-ΕΛΚΕ), ισχύει το διευθυντικό δικαίωμα. Η πλειοψηφία όχι μόνο δεν αντιπαλεύει την κατάργηση των θέσεων, αλλά προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους για την αποδοχή της κατάστασης.

                Έχει δημιουργηθεί μια ανασφαλής και επικίνδυνη κατάσταση για τους εργαζόμενους, η οποία συνοπτικά περιγράφεται από λιγότερες θέσεις εργασίας και ατελείωτα 12ωρα.

              Συνάδελφοι, στις ορέξεις της εταιρίας για μείωση προσωπικού με παράλληλη εντατικοποίηση της εργασίας χρειάζεται αντίσταση, την οποία η τωρινή ηγεσία του σωματείου δεν είναι διατεθειμένη να προβάλει .

              Οι Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας είναι μοχλός πίεσης στα χέρια των εργαζομένων, είναι μέσο υπεράσπισης της ζωής μας. Ωστόσο, αυτές έχουν παραμείνει παροπλισμένες όλο το προηγούμενο διάστημα. Δεν έχουν πάρει θέση για την εντατικοποίηση της εργασίας, τα 12ωρα, τις κενές θέσεις, τις ελλείψεις σε θέματα υγιεινής, ούτε όμως για τα περιστατικά και τα ατυχήματα τα οποία ολοένα και αυξάνονται. Χρειάζεται να αλλάξουν οι συσχετισμοί και στις επιτροπές αυτές. Να αποκτήσουν προσανατολισμό και δράση που στόχο θα έχουν την ενίσχυση της ασφάλειας των εργαζομένων.

                Το Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές για ανάδειξη ΕΥΑΕ, που θα πραγματοποιηθούν στις 28-29/5 δείχνοντας εμπιστοσύνη στους υποψηφίους του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ:

                 ΒΕΑ: Αγγελή Βασιλική/ΤΜΜ, Κορομηλάς Κώστας/ΤΜΔ, Κρέτσης Κώστας/ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, Ματαράγκας Χρήστος/ΤΜΜ


                ΒΕΕ:  Χριστίδης Σταύρος/FLEXICOKER

Από 1 Ιουλίου η μείωση εισφορών του ΙΚΑ

Picture 0 for Από 1 Ιουλίου η μείωση εισφορών του ΙΚΑ
Καταργούνται από το 2015 τα οικογενειακά επιδόματα ΔΛΟΕΜ, τα συμπληρωματικά επιδόματα μητρότητας και οι άλλες παροχές που χορηγούσε ο ΟΑΕΔ ως αποτέλεσμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% απο 1ης Ιουλίου 2014 βάσει του επικαιροποιημένου μνημονίου.

Για το 2014 θα καταβληθεί το 1/2 του προβλεπόμενου ποσού των οικογενειακών επιδομάτων,  σε εφαρμογή των ρυθμίσεων του ν. 4254/2014.

Η μείωση 2,9% για τους εργοδότες (1% στράτευση, 1% ΔΛΟΕΜ, 0,20% ΛΑΕΚ και 0,25% ΕΛΠΕΚΕ) και 1% ΔΛΟΕΜ για τους εργαζόμενους θα επιφέρει μια σημαντική ελάφρυνση για τους εργοδότες και μια μικρή αύξηση των μισθών για τους εργαζόμενους, π.χ. για μικτές αποδοχές 1.000 ευρώ το μήνα, το όφελος είναι 11 ευρώ για τον εργαζόμενο και 28 ευρώ περίπου για τον εργοδότη. Για 1.500 ευρώ μηνιαίες μικτές αποδοχές, οι εργαζόμενοι κερδίζουν 17 ευρώ και οι εργοδότες 42 ευρώ.

Ωστόσο, μείωση κατά 3,9% από 1η Ιουλίου θα στερήσει συνολικά από το ΙΚΑ 974 εκάτ. ευρώ, διευρύνοντας τη μαύρη τρύπα των ταμείων. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, μέρος της απώλειας θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Τί προβλέπει η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης:

α. Της εργοδοτικής εισφοράς 1% υπέρ του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών (ΔΛΟΕΜ) της παρ. 1α του άρθρου 3 του ν.δ. 3868/1958 (ΦΕΚ 178, Α΄), β. της εργατικής εισφοράς 1% υπέρ του ΔΛΟΕΜ της παρ. 1β του άρθρου 3 του ν.δ. 3868/1958 (ΦΕΚ 178, Α΄) και γ. της ειδικής εισφοράς 1% για την επιδότηση των στρατευμένων μισθωτών της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν.2054/1952 (ΦΕΚ 96, Α΄), όπως ισχύει.

Συγκεκριμένα με τη μείωση που θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο οι εισφορές διαμορφώνονται από ποσοστό 0,81%, σε ποσοστό 0,46%.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, καταργούνται οι κανονιστικές πράξεις που εκδόθηκαν κατ' εξουσιοδότηση των άρθρων αυτών, οι οποίες αφορούν στη σύσταση του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών και ρυθμίζουν θέματα σχετικά με τη λειτουργία του.

Σημειώνεται ότι, με την κατάργηση των ανωτέρω εργοδοτικών και εργατικών ασφαλιστικών εισφορών καταργούνται και οι αντίστοιχες παροχές που καλύπτονταν από τους ανωτέρω πόρους.

Ειδικά για το έτος 2014 καταβάλλεται το ήμισυ του προβλεπόμενου από το ν.δ. 3868/1958 ποσού οικογενειακών επιδομάτων.

ΠΗΓΗ:forologikanea.gr

Τροπολογία για το Νεώριο Σύρου φορτώνει χρέη εκατομμυρίων το ΙΚΑ


Του Βασίλη Γεώργα

Φιλί ζωής στον επιχειρηματία Νίκο Ταβουλάρη και πρώην στενό συνεργάτη του σημερινού πρωθυπουργού (ήταν ο διευθυντής της Πολιτικής Άνοιξης) δίνει η κυβέρνηση με την πρώτη μετεκλογική τροπολογία που πέρασε εμβόλιμα σε άσχετο νομοσχέδιο εξαιρώντας τα Ναυπηγεία Σύρου από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και, παράλληλα  αναστέλλοντας κάθε καταδιωκτικό μέτρο εναντίον των υπευθύνων για όλες τις ναυπηγικές επιχειρήσεις (Ελευσίνας, Σκαραμαγκά, Σύρου κ.α) για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. 

Η συγκεκριμένη τροπολογία έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει επίθεση σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, με το επιχείρημα ότι είναι ένας τρόπος ώστε να υποστηριχθεί έμπρακτα η παραπαίουσα ναυπηγική βιομηχανία της χώρας και να διασωθούν οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στον κλάδο. Στην προκειμένη περίπτωση για το Νεώριο Σύρου θα βάλει φρένο στις κατασχέσεις των χρημάτων που μπαίνουν στο ταμείο της εταιρείας από το ΙΚΑ και άλλους φορείς του δημοσίου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχει, και θα διευκολύνει την αποπληρωμή σημαντικού μέρους των οφειλών σε τουλάχιστον 400 εργαζόμενους του ναυπηγείου Σύρου που όλο το προηγούμενο διάστημα παρέμεναν απλήρωτοι. Η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας αποτελεί προϋπόθεση για να εισρεύσουν στο Νεώριο περί τα 2,5 εκατ. ευρώ από εργασίες κατασκευής δεξαμενών του πολεμικού ναυτικού.

Συγκεκριμένα με την τροπολογία που πέρασε στο νομοσχέδιο για την «καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας» και υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Δικοσύνης Χ. Αθανασίου προβλέπεται ότι κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας τα Ναυπηγεία Σύρου θα μπορούν να έχουν αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλουν κάθε μήνα το 0,70% των ασφαλιστικών εισφορών που χρωστούσαν μέχρι και τις 30 Απριλίου 2014 και παράλληλα από εδώ και πέρα θα καταβάλουν κανονικά τις εισφορές των περίπου 400 τακτικών και έκτακτων εργαζομένων που απασχολούν.

Όπως προκύπτει από την τροπολογία και την συνοδευτική έκθεση, τα Ναυπηγεία Σύρου οφείλουν συνολικά 10 εκατ. ευρώ (σ.σ πρόκειται για ληξιπρόθεσμες οφειλές) και καθώς θα πληρώνουν 70.000 ευρώ το μήνα, μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2017 θα έχουν εξοφλήσει συνολικά 2,5 εκατ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 7,5 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποιούνται.

Από την προτεινόμενη ρύθμιση το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και άλλοι ασφαλιστικοί φορείς θα γράψουν ζημιά 12,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 7,5 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από το ευνοϊκό καθεστώς είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τα Ναυπηγεία Σύρου και άλλα 5 εκατ. ευρώ από την αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ναυπηγικό τομέα.

Με την ίδια τροπολογία παράλληλα αναστέλλονται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017 όλες οι πράξεις διοικητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης για τις συγκεκριμένες οφειλές, κάθε ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων (φυλάκιση ή χρηματική ποινή) και παράλληλα παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015 (έληξε στις 31.12.2013) η προθεσμία αναστολής λήψης αναγκαστικών μέτρων κατά επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων για οφειλές προς το ΙΚΑ και λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Δείτε ολόκληρη την τροπολογία 


ΠΗΓΗ.capital.gr

Εργασιακή ζούγκλα η Ελλάδα


Στην προτελευταία και δεύτερη χειρότερη κατηγορία (πέμπτη στις έξι) κατατάσσεται η Ελλάδα με βάση τον Παγκόσμιο Δείκτη Δικαιωμάτων που καταρτίζει η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (ITUC) στον αγώνα δρόμου που κάνει προκειμένου να προστατεύσει τα εργασιακά δικαιώματα σε όλο τον κόσμο.

Η κατηγορία 5 στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα σημαίνει πως δεν υφίσταται καμία εγγύηση εργασιακών δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Οι χώρες αυτής της κατηγορίας είναι οι χειρότερες στον κόσμο για να εργάζεται κανείς.

Μολονότι η νομοθεσία μπορεί να κατοχυρώνει ορισμένα εργασιακά δικαιώματα, οι εργαζόμενοι στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία πρόσβαση στα δικαιώματα αυτά κι είναι συνεπώς εκτεθειμένοι σε αυταρχικά καθεστώτα και αθέμιτες εργασιακές πρακτικές.

Χώρες με βαθμολογία 5 εκτός της Ελλάδας είναι οι: Αλγερία, Μπανγκλαντές, Λευκορωσία, Καμπότζη, Κίνα, Κολομβία, Ακτή Ελεφαντοστούν, Αίγυπτος, Γουατεμάλα, Ινδία, Λάος, Μαλαισία, Νιγηρία, Φιλιππίνες, Κατάρ, Κορέα, Σ. Αραβία, Σουαζιλάνδη, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε.

139 χώρες

Ο σχετικός πίνακας κατάταξης που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο Παγκόσμιο Συνέδριο της ITUC στο Βερολίνο αξιολογεί την κατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων και το βαθμό προστασίας τους (νομικά και πρακτικά) σε 139 χώρες με βάση 97 διεθνώς αναγνωρισμένους δείκτες. «Χώρες όπως η Δανία και η Ουρουγουάη ηγούνται της κατάταξης χάρις στους ισχυρούς εργατικούς νόμους τους, αλλά ίσως προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι χώρες όπως η Ελλάδα, οι ΗΠΑ και το Χονγκ Κονγκ είναι ουραγοί», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ITUC Sharan Burrow. «Το επίπεδο ανάπτυξης μιας χώρας αποδείχθηκε πολύ ανεπαρκής δείκτης όσον αφορά το σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων εργασίας για συλλογικές διαπραγματεύσεις, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας ή απλώς τη δυνατότητα συμμετοχής στο συνδικάτο».

Σημειώνεται πως η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία συλλέγει στοιχεία απ' όλο τον κόσμο σχετικά με την καταπάτηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τα τελευταία 30 χρόνια. Τώρα, δε, για πρώτη φορά ο Παγκόσμιος Δείκτης Δικαιωμάτων παρουσιάζει προσεκτικά εξακριβωμένη πληροφόρηση για το τελευταίο 12μηνο σε μία εύχρηστη φόρμα, ώστε κάθε κυβέρνηση και επιχείρηση να μπορούν να διακρίνουν πώς και πόσο εναρμονίζονται οι νόμοι με τις αλυσίδες προσφοράς τους. Τα βασικά ευρήματα της έκθεσης της ITUC είναι:

* Πέρυσι, οι κυβερνήσεις τουλάχιστον 35 χωρών συνέλαβαν ή φυλάκισαν εργαζομένους ως μία τακτική άρνησης αιτημάτων για δημοκρατικά δικαιώματα, αξιοπρεπείς μισθούς, ασφαλείς συνθήκες εργασίας και κατοχύρωσης θέσεων εργασίας.

* Σε τουλάχιστον 9 χώρες δολοφονίες και εξαφανίσεις εργαζομένων αποτέλεσαν κοινή πρακτική για τον εκφοβισμό των εργαζομένων.

* Σε τουλάχιστον 53 χώρες εργαζόμενοι απολύθηκαν επειδή προσπάθησαν να διαπραγματευτούν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

* Σε τουλάχιστον 87 χώρες νόμοι και πρακτικές απαγορεύουν σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων το δικαίωμα της απεργίας.

Σε μία εποχή κατά την οποία η ισχύς των εταιρειών δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν πως σχεδόν κάθε χώρα μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο που μεταχειρίζεται τους εργαζομένους της. Η έκθεση της ITUC (Global Poll 2014) βρήκε πως τα 2/3 των ανθρώπων θέλουν οι κυβερνήσεις τους να κάνουν περισσότερα για να ελέγξουν τη χωρίς όρια ισχύ των επιχειρήσεων. Η μόνη χώρα που έλαβε το τέλειο σκορ (μηδέν) επειδή σεβάστηκε και τους 97 δείκτες θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων ήταν η Δανία.

«Η Παγκόσμια Τράπεζα, στην πρόσφατη έκθεσή της "Doing Business", υιοθέτησε την άποψη πως η συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι κάτι που οι κυβερνήσεις πρέπει να επιδιώκουν», δήλωσε ο Sharan Burrow. «Αυτός όμως ο Δείκτης Δικαιωμάτων προειδοποιεί κυβερνήσεις και εργοδότες πως τα συνδικάτα σε όλο τον κόσμο θα σταθούν ενωμένα και αλληλέγγυα προκειμένου να διασφαλίσουν τα βασικά δικαιώματα στην εργασία».

ΠΗΓΗ:.enet.gr

Analyst.gr: Διευρύνεται η απόσταση Γαλλίας-Γερμανίας - Αυξάνονται οι πιθανότητες διάλυσης της Ευρωζώνης

Analyst.gr: Διευρύνεται η απόσταση Γαλλίας-Γερμανίας - Αυξάνονται οι πιθανότητες διάλυσης της Ευρωζώνης
Το αργότερο όταν θα ξεσπάσει η επόμενη οικονομική κρίση, χωρίς να έχει προηγηθεί η τραπεζική, η δημοσιονομική, καθώς επίσης η πολιτική ένωση της Ευρωζώνης, το κοινό νόμισμα θα καταρρεύσει - με άγνωστα επακόλουθα για τον πλανήτη, γράφει το Analyst.gr.

Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εκλογές μέχρι σήμερα, στις οποίες συμμετείχαν 28 χώρες με 500 εκ. κατοίκους περίπου, ολοκληρώθηκαν - με τη Γαλλία, τη Δανία και η Μ. Βρετανία να επιλέγουν για πρώτη φορά πλειοψηφικά ακροδεξιά ή/και εθνικιστικά κόμματα, με σαφή αντιευρωπαϊκό προσανατολισμό (γράφημα). Αύριο συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες, με θέμα τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης - η οποία τεκμηρίωσε πως οι πολίτες της ηπείρου μας δεν θέλουν περισσότερη Ευρώπη.

Περαιτέρω συμπεραίνεται ότι, σε εποχές ανασφάλειας και οικονομικών κρίσεων, οι πολίτες προτιμούν τη σιγουριά του δικού τους Έθνους - την οποία δεν τους προσφέρει η ευρωπαϊκή κοινότητα, καθώς επίσης η πολιτική που ασκεί. Αν και σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα ήταν κατανοητή μία ολοκληρωτική ανατροπή, κάτι τέτοιο δεν συνέβη - σε αντίθεση με πολλές άλλες και κυρίως με τη Γαλλία, από την οποία ίσως θα ξεκινήσει η διάλυση της Ευρωζώνης.

Εάν και εφόσον συμβεί, βασική αιτία της θα είναι η εξέλιξη της ανεργίας - ειδικά αυτή των νέων ανθρώπων, η οποία είναι αντιστρόφως ανάλογη των εταιρικών κερδών, όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί.

Συνεχίζοντας, οι περισσότεροι Πολίτες της ΕΕ είναι απογοητευμένοι τόσο με την Ένωση, όσο και με το ευρώ - αφού και τα δύο έχουν διαψεύσει τις ελπίδες, τις οποίες είχαν συνδέσει μαζί τους. Δυστυχώς, όταν η οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα, τότε χάνεται η εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα - γεγονός που αποδεικνύεται από μία πρόσφατη δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία μόλις το 6% των Ελλήνων εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα, το 7% των Ιταλών, το 8% των Ισπανών και το 9% των Γάλλων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά δύσπιστη απέναντι στα κόμματα - το 90% των Ελλήνων, το 87% των Ιταλών και το 80% των Γάλλων - με τα εθνικά κοινοβούλια να χάνουν εντελώς το σεβασμό των εκλογέων. Αντίθετα, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο φαίνεται να κερδίζει τις εντυπώσεις, αφού μεγάλες εθνικές πλειοψηφίες προτιμούν να λαμβάνονται εκεί οι περισσότερες αποφάσεις - το 66% των Ισπανών, το 51% των Γάλλων και το 49% των Ιταλών.

Οι Πολίτες βέβαια εκείνων των χωρών, τα οικονομικά των οποίων είναι σταθερότερα, όπως των Γερμανών, δεν επιθυμούν πλειοψηφικά κάτι ανάλογο - κάτι που σημαίνει πως η Ευρώπη είναι ένα πλοίο «καλού καιρού», το οποίο εγκαταλείπεται από τους επιβάτες του, όταν ξεσπάει κάποια καταιγίδα.

Στα πλαίσια αυτά, όταν ξεσπάσει η επόμενη κρίση, χωρίς να έχει προηγηθεί η τραπεζική, η δημοσιονομική, καθώς επίσης η πολιτική ένωση της Ευρωζώνης, το κοινό νόμισμα θα καταρρεύσει - οπότε πολύ σωστά οι αγορές δεν ενδιαφέρονται τόσο για τα εκλογικά αποτελέσματα, όσο για τις αποφάσεις της ΕΚΤ, από τις οποίες κρίνεται κυρίως το μέλλον της ηπείρου μας.

Ενώ όμως βάλλεται η συνοχή της ΕΕ, από τους ίδιους τους πολίτες της, η Ρωσία και η Κίνα διενεργούν από κοινού πολεμικά γυμνάσια, στην αμφιλεγόμενη περιοχή της νότιας κινεζικής θάλασσας - στην οποία αντιπαρατίθεται η Κίνα με την Ιαπωνία. Στα πλαίσια αυτά, κινεζικά πολεμικά αεροπλάνα εκδίωξαν τα αντίστοιχα ιαπωνικά από τον εναέριο χώρο - κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Όπως φαίνεται, μετά την υπογραφή της συμφωνίας μαμούθ για την προμήθεια φυσικού αερίου, οι δύο χώρες εντείνουν τη συνεργασία τους και σε άλλους τομείς - γεγονός που προβληματίζει τις Η.Π.Α., ενώ οφείλει να απασχολεί τους Ευρωπαίους ακόμη περισσότερο, λόγω της εξάρτησης τους από τη ρωσική ενέργεια.

Ολοκληρώνοντας, μετά την ξεκάθαρη νίκη της ακροδεξιάς στη Γαλλία, με το 26% των ψήφων (έναντι 21% των συντηρητικών και 14% των σοσιαλιστών του κυβερνώντος κόμματος), ο γάλλος πρόεδρος φαίνεται πως έχει πανικοβληθεί - αφού θα ανακοινώσει μαζικές μειώσεις των φόρων, στην αύξηση των οποίων οφείλεται η αποτυχία του κόμματος του στις εκλογές.

Αυτό θα διευρύνει την απόσταση της Γαλλίας με τη Γερμανία, όσον αφορά τα οικονομικά τους μεγέθη, αυξάνοντας ραγδαία τις πιθανότητες διάλυσης της Ευρωζώνης - η οποία φαίνεται πως πλησιάζει με γρήγορα βήματα.

Ελλάδα

«Ντροπή για την Ευρώπη», γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ, σχολιάζοντας την εκλογή τριών βουλευτών της ακροδεξιάς παράταξης στην Ελλάδα, οι οποίοι θα συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κάτι αντίστοιχο όμως δεν γράφουν για τη Γαλλία, τη Δανία, την Αυστρία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία κλπ., όπου οι νίκες ανάλογων εθνικιστικών κομμάτων ήταν κατά πολύ μεγαλύτερες.

Όσον αφορά τα εκλογικά αποτελέσματα, η ΝΔ φαίνεται πως είναι το μοναδικό πολιτικό κόμμα που μπορεί να κυβερνήσει - αφού έχει τη δυνατότητα να συνάψει κυβερνητική συμμαχία αφενός μεν με το ΠΑΣΟΚ, αφετέρου με το Ποτάμι. Αντίθετα, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι μόνη της, με τον δυνητικό σύμμαχο της, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, να έχει υποστεί τεράστιες απώλειες.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Μείωση ζημιών αναμένεται για τα ΕΛΠΕ


Βελτίωση στις οικονομικές επιδόσεις των ΕΛΠΕ αναμένει για το α' τρίμηνο η IBG, σημειώνοντας ωστόσο πως θα παραμείνουν αδύναμες. Αναλυτικότερα η IBG εκτιμά πως οι ζημιές θα περιοριστούν στα 36,1 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο από 78 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με τα EBITDA να διαμορφώνονται σε 46,9 εκατ. ευρώ από -12 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Όπως επισημαίνει, παρά το αδύναμο ξεκίνημα, αναμένει η εταιρεία να δείξει βελτιωμένες επιδόσεις στο υπόλοιπο του έτους. Ωστόσο, οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί στην προμήθεια στην περιοχή, η αργή ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και οι αυξανόμενες αμερικανικές εξαγωγές, υποδηλώνουν πως υπάρχει ουσιαστικό πτωτικό ρίσκο στις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της IBG

ΠΗΓΗ:sofokleousin.gr

Στα 199,8 εκατομμύρια παγκοσμίως οι άνεργοι


Περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προστεθεί στις τάξεις των ανέργων σε όλο τον κόσμο το 2013, με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται σήμερα σε 199,8 εκατομμύρια, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την εργασία που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), έναν οργανισμός του ΟΗΕ που εδρεύει στη Γενεύη.

Το ποσοστό ανεργίας το 2013 ήταν «σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο στο 6%» του εργατικού δυναμικού, αναφέρει η έκθεση , η οποία επισημαίνει, ωστόσο, ότι 90% νέων θέσεων εργασίας θα δημιουργηθούν μεσοπρόθεσμα σε όλο τον κόσμο στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η αύξηση της ανεργίας το 2013 εξηγείται από το γεγονός ότι οι χώρες δεν δημιούργησαν αρκετές θέσεις εργασίας για να απορροφήσουν όλους τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Η έκθεση τονίζει επίσης ότι ο πλανήτης έχει τώρα 30,6 εκατομμύρια περισσότερους ανέργους από ότι πριν από την οικονομική κρίση του 2008. Για το 2014 η έκθεση αναμένει αύξηση των ανέργων στον κόσμο κατά 3,3 εκατομμύρια. «Μέχρι το 2019  η ανεργία θα φτάσει τα 213 εκατομμύρια» προβλέπει ο διεθνής οργανισμός, προσθέτοντας ότι «ο αριθμός των ανέργων αναμένεται να παραμείνει σε γενικές γραμμές στο σημερινό επίπεδο του 6 % μέχρι το 2017».

Η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή είναι οι περιοχές που έχουν το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας το 2014 , με αντίστοιχα ποσοστά 12,3 % και 11,1 % .Η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας το 2014 θα καλύπτει την κεντρική και νότιο - νοτιοανατολική Ευρώπη και τις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ, όπου η ανεργία φτάνει το 8,3% το 2014 .

Επίσης η έκθεση επισημαίνει το θέμα της μετανάστευσης λόγω της ανεργίας τονίζοντας ότι 231,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν το 2013 σε άλλη χώρα από αυτή που γεννήθηκαν. Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών αυξήθηκε κατά 57 εκατομμύρια από το 2000 και το 19 % της αύξησης αυτής σημειώθηκε κατά τα τελευταία τρία χρόνια .Οι ανεπτυγμένες οικονομίες και η Ε.Ε. προσέλκυσαν το 51% των μεταναστών.

Στην ετήσια έκθεση , οι εμπειρογνώμονες της ΔΟΕ σημειώνουν, επίσης, ότι η μεσαία τάξη έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, στις αναπτυσσόμενες χώρες, μέσω της δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας. Η μεσαία τάξη είναι πλέον το 44,5% του εργατικού δυναμικού στις αναπτυσσόμενες χώρες , ενώ πριν από δυο δεκαετίες ήταν το 20% .

 Μεταξύ του 1980 και του 2011 το κατά κεφαλήν εισόδημα αυξήθηκε κατά μέσο όρο 3,3 % ετησίως στις αναπτυσσόμενες χώρες , έναντι 1,8 % στις βιομηχανικές χώρες . Ωστόσο, το 85 % του εργατικού δυναμικού στις αναπτυσσόμενες χώρες θα εξακολουθεί να ζει το 2018 κάτω από αυτό που θεωρείται το όριο της φτώχειας στις Ηνωμένες Πολιτείες .

ΠΗΓΗ: defencenet.gr