Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Καταργούνται 22 φορείς του Δημοσίου



Στην τελική φάση επεξεργασίας βρίσκεται η λίστα με τους δημόσιους φορείς και τις υπηρεσίες που θα καταργηθούν, έτσι ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει στην απόλυση των πρώτων 2.000 υπαλλήλων, όπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

Η επίσημη ανακοίνωση της τελικής λίστας αναμένεται στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας, πλην όμως ο κατάλογος των 22 φορέων και υπηρεσιών έχει ήδη διαρρεύσει.

Οι υπό κατάργηση φορείς είναι οι εξής:

1) Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού
2) Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών
3) Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών
4) Εθνικό Ίδρυμα Μελετών Θ. Κολοκοτρώνης, «Ο Γέρος του Μοριά»
5) Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων
6) Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Εθνικής Άμυνας
7) Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας
8) Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία
9) Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου
10) Ελληνικό Ινστιτούτο Ελληνικού και Αλλοδαπού Δικαίου
11) Ινστιτούτο Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων
12) Ινστιτούτο Αιγαίου και Δικαίου Θάλασσας
13) Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας
14) Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας
15) Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτηρίων
16) Ανώνυμη Εταιρεία της Διώρυγας Κορίνθου
17) Ανώνυμη Εταιρεία «Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις»
18) ΑΕΜΥ ΑΕ (Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας)
19) Οργανισμός Ανέγερσης Μουσείου Ακρόπολης
20) Εταιρεία Διανομής Αερίου.

Παράλληλα, εξετάζεται η κατάργηση των εξής δύο οργανισμών:

1) Μονάδας Οργάνωσης και Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ ΑΕ)
2) Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Πέραν των παραπάνω φορέων και υπηρεσιών, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπολογίζουν στη μεγάλη δεξαμενή δημοσίων υπαλλήλων ή εργαζομένων στο Δημόσιο από κατάργηση θέσεων και απομακρύνσεις (λόγω και αλλαγής καθεστώτος-αποκρατικοποιήσεις) στους εξής οργανισμούς και εταιρείες:

1) ΕΥΑΘ 
2) ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ
3) Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών
4) ΕΥΔΑΠ
5) Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς
6) Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης
7) ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια)
8) ΛΑΡΚΟ.

Όλες οι παραπάνω εταιρείες και οργανισμοί εντάσσονται - ως γνωστόν - στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζομένους. Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Αντώνης Μανιτάκης άφησε να εννοηθεί σαφώς πως η κυβέρνηση ενδέχεται να προχωρήσει στην αλλαγή μορφής των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, αν διαπιστωθεί πως η ίδια η φύση των οργανισμών - υπηρεσιών δεν εντάσσεται στον σκληρό πυρήνα του κράτους. 

Απολύσεις με στόχο αντίστοιχες προσλήψεις

Κατά τη συμφωνία με την τρόικα προκύπτει - τουλάχιστον θεωρητικά - πως οι πρώτες άμεσες απολύσεις που συνδυάζονται με κατάργηση φορέων ή παραπέμπουν στην κατηγορία των επιόρκων κ.λπ. θα αντικατασταθούν με ισάριθμες προσλήψεις από παλαιότερους επιτυχόντες σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Σε αυτήν τη διευκρίνιση παραπέμπουν τα στελέχη του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αναφέρονται στις πρώτες 2.000 απολύσεις από το Δημόσιο έως τα τέλη Μαΐου.
 ΠΗΓΗ:zougla.gr

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

 
Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

"Με φοβίζει η συνένωση του Δικαιοσύνης με το Δημόσιας Τάξης" Δηλώνει ο Αντώνης Ρουπακιώτης




O υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, δεν κρύβει τη διαφωνία του για το ενδεχόμενο συνένωσης των υπουργείων Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης σημειώνοντας πως "και μόνον η σκέψη ενός τέτοιου ενδεχομένου με φοβίζει".

Παράλληλα, αναφορικά με την πρόσφατη έντονη διαφωνία του με τον κ. Μανιτάκη, ο Αντώνης Ρουπακιώτης τονίζει, σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", ότι ο θεσμός των προσωρινών διαταγών θα διατηρηθεί, αλλά χωρίς δυνατότητες υπερβολικής χρήσης τους.

Ο κ. Ρουπακιώτης τονίζει ότι θα φέρει σχετική ρύθμιση μετά τις εορτές του Πάσχα και αφήνει αιχμές για τους συντάκτες της επίμαχης τροπολογίας την οποία απέρριψε με σφοδρότητα. Αποσυνδέει από τους συντάκτες της τροπολογίας, που αποσύρθηκε, τον γγ της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκο ενώ εξηγεί αναλυτικά τους λόγους που την απέρριψε ανάμεσα στους οποίους είναι και το γεγονός ότι με τη διατύπωση που υπήρχε επηρεάζονταν και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. 
ΠΗΓΗ:news.gr

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ




 Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία για το έτος 2013 επικεντρώνεται στην Πρόληψη των Επαγγελματικών Ασθενειών.

Οι επαγγελματικές ασθένειες είναι δύσκολο να διαγνωστούν και να συσχετιστούν αιτιολογικά με τις συνθήκες και το περιβάλλον εργασίας σε σύγκριση με τα εργατικά ατυχήματα, αν και ευθύνονται για το θάνατο έξι φορές περισσότερων ατόμων. Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΔΟΕ (Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας), από τους 2,34 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, που σχετίζονται με την εργασία, οι 2,02 οφείλονται σε επαγγελματικές ασθένειες. Επαγγελματικές ασθένειες όπως η πνευμοκονίαση, εξακολουθούν να υφίστανται στις μέρες μας, ενώ σχετικά νέες επαγγελματικές ασθένειες όπως οι μυοσκελετικές παθήσεις και το εργασιακό άγχος βρίσκονται σε άνοδο.

Η πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών αποτελεί επιτακτική ανάγκη και για το σκοπό αυτό απαιτείται συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, με σκοπό την ανάπτυξη και την υλοποίηση σχετικών εθνικών στρατηγικών και προγραμμάτων.

Να θυμίσουμε ότι σε ειδική ημερίδα που είχε πραγματοποιήσει το Σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ το 2011, οι ειδικοί εισηγητές είχαν τονίσει ότι «μαγικές συνταγές» δεν υπάρχουν. Η ειλικρινής συνεργασία εργαζομένων, ενδιάμεσων στελεχών, τεχνικών ασφάλειας και Ιατρών εργασίας σε όλες τις υπηρεσιακές μονάδες για ένα θέμα που ενώνει εργαζόμενους και ΔΕΗ, αποτελεί ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ για την καθιέρωση ασφαλών συνθηκών εργασίας. Από την συνολική μας προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την Υγιεινή και την Ασφάλεια, δεν πρέπει και δεν μπορεί να λείψει κανείς. Είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Είναι υπόθεση όλων μας.

Η Υγεία και η Ασφάλεια θα πρέπει να διαχυθούν σε όλο το φάσμα των δράσεων της Επιχείρησης, να ενταχθούν στο ολοκληρωμένο σύστημα διοίκησης, όπως και η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, η εξυπηρέτηση των πελατών και η προστασία του περιβάλλοντος.

O ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με τα στελέχη του, όπως πάντα έτσι και τώρα, δίνει καθημερινά τον αγώνα του απέναντι σε όποιον επιβουλεύεται τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, τα συμφέροντά του, αλλά προπάντων απέναντι σε όσους αψηφούν την υγεία και την ίδια του τη ζωή.

Σημαντικό εφόδιο και όπλο των εργαζομένων στην προσπάθεια για το αυτονόητο, το να προστατέψουμε δηλαδή την υγεία και την σωματική μας ακεραιότητα στο χώρο εργασίας, δεν είναι άλλο από τη σωστή και διαρκή ενημέρωση του καθενός για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του. Είναι σημαντικό για έναν εργαζόμενο να γνωρίζει μέχρι πού είναι υποχρεωμένος να φτάσει και τι μπορεί να κάνει για να προστατευθεί. Είναι ανάγκη να υπάρχει γνώση της νομοθεσίας και είναι ανάγκη να καταγγέλλονται και να αναδεικνύονται τα κακώς κείμενα. Με το να τα  κουκουλώνουμε για να τον Α ή Β λόγο, το μόνο που μπορούμε να καταφέρουμε είναι  μεγαλύτερο ρίσκο, περισσότερα δεινά και δυσάρεστες καταστάσεις.

Επιπροσθέτως, κρίνουμε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να ολοκληρωθεί, αλλά και να επεκταθεί στα Ορυχεία (εκτός από τους ΑΗΣ) η Γενική Πολιτική της ΓΔ/Π για την Υ& Α.Ε. που αφορά στην εφαρμογή του Συστήματος Διαχείρισης Υγείας & Ασφάλειας Εργασίας (Σ.Δ.Υ & Α.Ε) σύμφωνα με το Πρότυπο OHSAS 18001.

Σήμερα, σε μια εποχή και μια κοινωνία που ήρθαν τα πάνω κάτω και η καθημερινότητα μεταφράζεται σε μια διαρκή πάλη για αξιοπρεπή διαβίωση, δεν έχουμε την πολυτέλεια να ολιγωρήσουμε/να ολιγωρήσουνε σε ένα ζήτημα τόσο σημαντικό όσο είναι αυτό της ασφαλούς εργασίας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη φετινή παγκόσμια ημέρα και το γεγονός ότι εστιάζεται στην πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ για μια ακόμα φορά δράττεται της ευκαιρίας και θίγει το θέμα που έχει να κάνει με την καταγραφή και αναγνώριση κάποιων ασθενειών ως «επαγγελματικών ασθενειών». Πρόκειται για υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στους εργαζόμενους, που ειδικά για το χώρο της ΔΕΗ, βιώνουν καταστάσεις και νοσούν από ασθένειες που παλεύουμε να εντάξουμε στην κατηγορία των επαγγελματικών ασθενειών.

Όπου πάντως και να εστιάζεται η συγκεκριμένη ημέρα, το σύνθημα για τον Σπάρτακο είναι το εξής ένα: ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ.

 ΠΗΓΗ:spartakos-dei.gr

ETE-ΔEH:Καλούμε τους κατοίκους των νησιών μας να κινητοποιηθούν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας



Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση του Κώδικα Διαχείρισης Ηλεκτρικών Συστημάτων των μη Διασυνδεδεμένων Νησιών από την ΡΑΕ και προβλέπεται σε σύντομο χρονικό διάστημα η εφαρμογή του. Η καθιέρωση του Κώδικα προβλέπεται από την Οδηγία 72/2009 και τον νόμο 4001/11. Η Οδηγία στο άρθρο 44 προέβλεπε την εξαίρεση των μικρών και απομονωμένων δικτύων ( κάτω από 100 χιλ πελάτες ), κάτι που η χώρα μας δεν ζήτησε. Αν η χώρα μας ζητούσε την εξαίρεση τότε πλην της Κρήτης, για όλα τα άλλα νησιά δεν θα είχε χρειασθεί ούτε ακόμα και ο διαχωρισμός της Διανομής από την Παραγωγή ! 
Η ανάγκη ύπαρξης του κώδικα υποτίθεται πως είναι η ελαχιστοποίηση του κόστους, όμως είναι ολοφάνερο πως ο πραγματικός στόχος είναι η άλωση των 600 εκ € των Υπηρεσιών κοινής ωφέλειας από ιδιωτικά συμφέροντα, που με σύμπνοια υπηρετούν ΡΑΕ και κυβέρνηση. 
Η ίδια η οργάνωση της ιδιωτικοποιημένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά - όπως προωθείται - μας οδηγεί σε μια πολύπλοκη, δυσεφάρμοστη και κυρίως σπάταλη οργάνωση παραγωγής και Διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Αυτή η καταστροφική παρέμβαση έρχεται να διαλύσει ένα υπαρκτό και αξιόπιστο σύστημα λειτουργίας. Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στα Νησιά η ΔΕΗ κατόρθωσε να ηλεκτροδοτήσει και τα πιο μικρά με το μικρότερο δυνατό κόστος, με γνώμονα τις ανάγκες των νησιωτών και όχι το κέρδος. 

Η ηλεκτρενέργεια στα νησιά μας δεν είναι μόνο οικονομικό μέγεθος αλλά έχει και εθνική διάσταση. Με δεδομένη την στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική και πιο διστακτική στην εξυπηρέτηση των όποιων ιδιωτικών συμφερόντων. Καλούμε τους κατοίκους των νησιών μας να κινητοποιηθούν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας. Να αποτρέψουν την κερδοσκοπική εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού και γενικότερα των ΑΠΕ στα νησιά τους. Η ιδιωτικοποίηση θα φέρει αύξηση της τιμής και χειρότερες υπηρεσίες. Θα φέρει πλούτο στις πολυεθνικές εταιρείες και δουλικές συνθήκες εργασίας για τους ίδιους και τα παιδιά τους. 

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να εμποδίσει την ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρενέργειας στα νησιά μας, όμως αυτό δεν είναι μόνο δική μας υπόθεση αλλά όλων των Ελλήνων και ιδιαίτερα των νησιωτών μας. 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΤΕ/ΔΕΗ 

ΠΗΓΗ:vathiprasino.blogspot.gr

Greek Oil Company Sees Strong Interest in Bond Offer



BY CAROL DEAN

LONDON—Greek oil refiner Hellenic Petroleum SA is seeing strong demand for its first international debt sale, a sign that investors are returning to Greece as they continue to seek higher-yielding investments.

Hellenic Petroleum has increased the size of the offering to €400 million ($520 million) from an initial €200 million to €250 million after shopping it to investors this week, analysts said. Bankers working on the deal are suggesting a yield in the area of 8.5%. 
ΠΗΓΗ:online.wsj.com

«Μπλόκο» σε σχέδιο συνεργασίας ΔΕΗ-Κοπελούζου




Προσωρινή αναστολή στα σχέδια της διοίκησης της ΔΕΗ να συνεργαστεί με τον όμιλο Κοπελούζου για την ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων Franchise με πλειοψηφική συμμετοχή του ιδιώτη, πέτυχε η Ένωση Διοικητικού Προσωπικού της ΔΕΗ. 

Όπως καταγγέλλει η ΕΔΟΠ σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση της επιχείρησης έφερε "εν κρυπτώ" προς έγκριση στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΔΕΗ τη συνεργασία αυτή, τη στιγμή που δεν συμμετέχουν ακόμη οι εκπρόσωποι των εργαζομένων καθώς μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκλογής τους. 

Το γεγονός αυτό πρόβαλαν εξ άλλου στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό, προκειμένου να ανασταλεί η συζήτησή του και η λήψη απόφασης. Μάλιστα η ΕΔΟΠ αφήνει αιχμές και κατά της ηγεσίας της συνδικαλιστικής οργάνωσης ΓΕΝΟΠ (πρόεδρος Νίκος Φωτόπουλος) η οποία μέχρι στιγμής και σε αντίθεση με άλλες παρόμοιες περιπτώσεις κράτησε το θέμα πολύ χαμηλά στην «ατζέντα» της.
Την ετεροβαρή αυτή συνεργασία και τις επιπτώσεις που θα είχε για τη ΔΕΗ, είχε αποκαλύψει το Εuro2day.gr, το οποίο δέχτηκε αγωγές ύψους 6 εκατομμυρίων από τον όμιλο Κοπελούζου. Η υλοποίηση του μνημονίου ΔΕΗ - Κοπελούζου είχε περιέλθει σε «ύπνωση» την τελευταία διετία, ενώ εντύπωση προκαλεί η αιφνιδιαστική προώθηση της συνεργασίας, χωρίς να είναι γνωστό αν αυτή θα έχει την αρχική της μορφή, ή έχει τροποποιηθεί το περιεχόμενό της. 

Η ανακοίνωση της ΕΔΟΠ ΔΕΗ: 

«Έχει καταγραφεί η αντίδρασή μας στο κοινοπρακτικό σχήμα Silcio συμφερόντων Κοπελούζου και ΔΕΗ, με ποσοστά 51% και 49% αντίστοιχα για φωτοβολταϊκά στις στέγες. 

• Η αντίδρασή μας τότε ωφέλησε τη ΔΕΗ, γιατί όχι μόνο δεν υπήρχε υποδομή για την κατασκευή των φωτοβολταϊκών, αλλά και γιατί δεν υπάρχει πλέον ενδιαφέρον για αυτή την επένδυση λόγω της μείωσης των τιμών στα φωτοβολταϊκά. Και ενώ πιστεύαμε όλοι ότι το θέμα αυτό έχει κλείσει, ξαφνικά η Διοίκηση της ΔΕΗ, έφερε προς ψήφιση στο Δ.Σ. της ΔΕΗ πρόταση για νέο κοινοπρακτικό σχήμα με την δημιουργία καταστημάτων Franchise Ομίλου Κοπελούζου-ΔΕΗ, προκειμένου να πωλούν ενεργειακά προϊόντα!!! Άραγε ποια ενεργειακά προϊόντα θα πουλάμε και τι προσφέρει η άλλη πλευρά; 

• Θα είμαστε, δηλαδή εταίροι και στο φυσικό αέριο που προμηθεύεται ο Όμιλος Κοπελούζου ή λόγω του κλεισίματος πολλών καταστημάτων της εμπορίας και της έλλειψης προσωπικού θα γίνει άρον-άρον, όλη η μετάβαση της εμπορίας και των καταναλωτών στα καταστήματα αυτά που αφεντικό θα είναι ο Κοπελούζος, ενώ τα δικά μας αναγκαστικά θα βάλουν λουκέτο; 

Η ΕΔΟΠ-ΔΕΗ με παρέμβαση της, λίγο πριν ξεκινήσει το Δ.Σ. της ΔΕΗ, ζήτησε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, να μην συζητηθεί το θέμα αυτό μέχρι να εκλεγούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο, ώστε να δούμε την σύμβαση συνεργασίας αλλά και να ενημερωθεί επισήμως το Συνδικάτο. 

Ο κύριος Ζερβός έκανε δεκτό το αίτημα για αναβολή του θέματος, ενώ η ΕΔΟΠ εξέφρασε την δυσφορία της για την εν κρυπτώ και παραβύστω λειτουργία των διοικούντων, αλλά έκανε σαφή την αντίθεσή της σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο συνεργασίας, αφού όφελος θα έχει μόνο ο όμιλος Κοπελούζου. 

Μια τέτοια εξέλιξη θα μας βρει απέναντι, ενώ θα προκαλέσει μεγάλες τριβές σε μία εποχή που η ΔΕΗ βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Το τελευταίο ας το προσέξουν καλά οι αρμόδιοι. Τέλος η ΓΕΝΟΠ έχει ενημερωθεί για το μείζον αυτό θέμα και ποια είναι η θέση της;" 
 ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Και ξάφνου τα “Ελληνικά Πετρέλαια” αποφάσισαν να ξεσκιστούν στην διαφήμιση. Τυχαίο;


20130427-104838.jpg

Γιόμισαν με διαφημίσεις των ΕΠ, ακόμα και πρωτοσέλιδες, οι περισσότερες εφημερίδες σήμερα. Όχι, δεν διαφημίζουν κάτι συγκεκριμένο. Δεν ανακάλυψαν την βενζίνη φωτονίου που με ένα γέμισμα κάνεις τον γύρο της υφηλίου. Δεν έβγαλαν καν κάποια προσφορά.
Απλώς μας θύμισαν πόσο καλή εταιρεία είναι.
Την ίδια στιγμή, τα έντυπα που “βοηθούν” αυτή την φανταστρουμφική εταιρεία να κάνει την ρεκλάμα της, δεν αναφέρουν τίποτα για ένα σκάνδαλο που θα έπρεπε να έχει συγκλονίσει 
το πανελλήνιο, αφού εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα. Σε υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος γαρ.
Οπωσδήποτε θα είναι τυχαίο. Τι δουλειά έχει άλλωστε η EFG με τα Ελληνικά Πετρέλαια…
ΥΓ. Πραγματικά φοβερή η αλληλουχία της είδησης με τα όπλα των νονών και της διαφήμισης, όπως εμφανίζεται σε σημερινή εφημερίδα. “Τύφλα να έχουν τα όπλα των νονών”
 ΠΗΓΗ:olympia.gr

Με Δηλητήριο Καταπολέμησε η BP την Διαρροή Πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού το 2010



Μπορεί να έχουν περάσει 3 χρόνια από το ατύχημα στην εξέδρα Deepwater Horizon της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού, αλλά καινούριες πληροφορίες έρχονται συνέχεια στο φως σχετικά με τα λάθη, αλλά και τις μεθοδεύσεις της εταιρείας σε ότι έχει να κάνει με την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες αποκαλύψεις της οργάνωσης GAP στις ΗΠΑ, η ΒΡ απέκρυψε από τα συνεργεία καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας τις πιθανές επιπτώσεις του καθαριστικού Corexit, το οποίο χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον τους μήνες μετά το ατύχημα στις παράλιες περιοχές του Κόλπου.
Με άλλα λόγια, η εταιρεία χρησιμοποίησε ένα δηλητήριο προκειμένου να καθαρίσει το αργό πετρέλαιο από τις ακτές, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την υγεία των συνεργείων καθαρισμού, όσο και αυτή των πολιτών που κατοικούν εκεί.
Όπως δήλωσαν εργάτες των συνεργείων, οι υπεύθυνοι της εταιρείας τους είχαν πει ότι το Corexit είναι «τόσο ασφαλές όσο το απορρυπαντικό στην κουζίνα σας». Η πραγματικότητα όμως ήταν διαφορετική: Οι εργάτες, όντας καθησυχασμένοι για την συγκεκριμένη ουσία, ήρθαν σε επαφή επανειλημμένα μαζί της κατά τις διαδικασίες καθαρισμού. Εν συνεχεία, πολλοί από αυτούς παρουσίασαν συμπτώματα τα οποία συμπεριλάμβαναν μυϊκούς σπασμούς, απώλεια μνήμης, πόνους, πρήξιμο, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα και άλλα, τα οποία οι γιατροί παρομοιάζουν με το Σύνδρομο του Κόλπου, δηλαδή την πάθηση που εμφάνισαν στο παρελθόν οι στρατιώτες που γύρισαν από το Ιράκ.
Σε συνδυασμό με το αργό πετρέλαιο, το Corexit είχε ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις και για τα πλάσματα της θάλασσας, καθώς έκτοτε παρατηρούνται μεταλλάξεις στα ψάρια και μεγάλη απώλεια ζωής στους μικροοργανισμούς του υδάτινου περιβάλλοντος που συνιστούν και τη βάση της τροφικής αλυσίδας.
Εκτός όμως από την ίδια την ΒΡ, τα πυρά της κοινής γνώμης εξαπολύονται και ενάντια στην ίδια την κυβέρνηση, καθώς το Corexit είχε λάβει έγκριση από την σχετική κρατική υπηρεσία πολλά χρόνια πριν. Κι όμως, ακόμα και η εταιρεία παρασκευής του Corexit προειδοποιούσε στα σχετικά εγχειρίδια για τα μέτρα προστασίας που θα έπρεπε να λαμβάνονται προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το εν λόγω χημικό. Οι ιθύνοντες της ΒΡ όμως φαίνεται πως δεν επικοινώνησαν στα συνεργεία καθαρισμού τις συστάσεις και με τον τρόπο αυτό τους άφησαν να έρθουν σε άμεση επαφή μαζί του. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση ΙΚΑ και ΟΑΕΕ



Συνταξιοδοτικό δικαίωμα κατοχυρώνεται, με βάσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που ισχύουν κάθε φορά, στο ταμείο από το οποίο θα πάρουν σύνταξη. Αυτό προβλέπει για τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, εγκύκλιος του ΙΚΑ που κλείνει την πόρτα της πρόωρης εξόδου σε χιλιάδες ασφαλισμένους. 

Μάλιστα, βάσει της εγκυκλίου, θα επανεξεταστούν όχι μόνον οι αιτήσεις που είναι σε εκκρεμότητα και αφορούν διαδοχική ασφάλιση σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, αλλά και οι περιπτώσεις που έχουν αντιμετωπιστεί διαφορετικά, και αφορούν συνταξιοδοτικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί. Αυτές, βάσει της εγκυκλίου του ΙΚΑ που παρουσιάζει αναλυτικά σήμερα το Capital.gr,θα ανακληθούν και θα αποσταλούν στην αρμόδια διεύθυνση του ΙΚΑ για επανεξέταση… 

Στην εγκύκλιο, το ΙΚΑ επισημαίνει ότι από το 2010 και μετά, με τις αλλαγές που επήλθαν στην νομοθεσία συνταξιοδότησης λόγω γήρατος του Ιδρύματος, κυρίως λόγω της αύξησης των χρονικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης και των ορίων ηλικίας των ασφαλισμένων κατά το μεταβατικό διάστημα από 2011-2015 αλλά και μετά, προέκυψαν με τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης, προβλήματα. 

Τα προβλήματα προέκυψαν κυρίως στις περιπτώσεις ασφαλισμένων με τελευταίο φορέα ασφάλισης άλλον εκτός του ΙΚΑ, οι οποίοι επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν από το Ίδρυμα με την νομοθεσία του ΙΚΑ-, σε ηλικία μικρότερη των 60 ετών. Στις περιπτώσεις αυτές, επειδή αρκετοί οργανισμοί δεν προβλέπουν ηλικία συνταξιοδότησης κάτω των 60 ετών (οπότε και δεν διαβιβάζουν την περίπτωση στον προηγούμενο φορέα με τις περισσότερες ημέρες) και επειδή ως γνωστόν στην διαδοχική ασφάλιση η αίτηση για σύνταξη υποβάλλεται στον τελευταίο οργανισμό ασφάλισης, προκειμένου οι ασφαλισμένοι να συνταξιοδοτηθούν πριν το 60ο έτος της ηλικίας τους, επανέρχονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ, για να συμπληρώσουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις αρμοδιότητας (1.000 ένσημα-300 κάθε χρόνο) επιδιώκοντας να συνταξιοδοτηθούν από αυτό. 

Στις περιπτώσεις αυτές, προέκυψαν εύλογα ερωτήματα ως προς το κατά πόσον η συμπλήρωση των προϋποθέσεων αρμοδιότητας το έτος που επιτυγχάνεται, συμπαρασύρει και την κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. 

Το ΙΚΑ προσέφυγε στο υπουργείο για απαντήσεις και αυτές ήταν «καταδικαστικές» για τους δικαιούχους, αφού αυξάνονται έως και κατά 5 χρόνια οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. 

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας απάντησε ότι η δυνατότητα να κατοχυρώνει ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αφορά τους ασφαλισμένους του κάθε φορέα που τελούν σε ασφαλιστική σχέση με αυτόν κατά την συγκεκριμένη περίοδο κατοχύρωσης των κατά περίπτωση προϋποθέσεων της νομοθεσίας του. 

Συνεπώς, κρίσιμο στοιχείο για να κατοχυρώσει ο ασφαλισμένος τις κατ’ έτος προϋποθέσεις, αποτελεί ο φορέας που κατά περίπτωση υπάγεται, καθ όσον αναλόγως του φορέα που ασφαλίζεται, ζητούνται και εξετάζονται κατά περίπτωση, διαφορετικές προϋποθέσεις. 

Οι οριζόμενες κατ’ έτος λοιπόν προϋποθέσεις, όπως διαμορφώνονται για τα έτη 2011 και 2012, εφ όσον συνυπάρχουν για τα έτη αυτά, οδηγούν στην κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. 

Στις περιπτώσεις λοιπόν κατά τις οποίες, ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση του ΙΚΑ και στην συνέχεια στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, ενεργοποιούν εκ νέου την ασφάλισή τους στο ΙΚΑ κατά τα έτη 2011 - 2012, μπορούν να κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, εφ όσον πληρούν και τις κατά περίπτωση προϋποθέσεις που προβλέπει το ΙΚΑ. 

Αποφασιστικό λοιπόν στοιχείο για την κατοχύρωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σαν τελευταίο φορέα, αποτελεί η στιγμή της επανασύνδεσης του ασφαλισμένου με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το έτος της εκ νέου ενεργοποίησης δηλαδή της ασφάλισής του στο Ίδρυμα χωρίς να απαιτείται για την κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος η συμπλήρωση των προϋποθέσεων αρμοδιότητας (1500-500 ή 1000-300). 

Η κατοχύρωση τέλος, δεν μπορεί να λειτουργεί αναδρομικά, με την έννοια της συμπλήρωσης των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης καθ’ οποιονδήποτε χρόνο ο ασφαλισμένος ευρίσκεται σε ασφαλιστικό δεσμό με άλλο φορέα πλην του ΙΚΑ.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Τι «απειλεί» τους οδηγούς Ι.Χ. εκτός από τον Κ.Ο.Κ


Τι «απειλεί» τους οδηγούς Ι.Χ. εκτός από τον Κ.Ο.Κ
Αυξημένες αρμοδιότητες έχουν πλέον οι αστυνομικοί οι οποίοι κάνουν περιπολίες. Εκτός από τα ...συνηθισμένα (αλκοτέστ, άδεια κυκλοφορίας, δίπλωμα κλπ) είναι πλέον επιφορτισμένοι να ελέγχουν αν χρωστάμε στο δημόσιο, αν έχουμε πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας ή την ασφάλεια του οχήματός μας.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Δημοσίας Τάξης, έχουν συνδεθεί πλέον με το Taxisκάτι που σημαίνει ότι οι αστυνομικοί που κάνουν τυπικούς ελέγχους στα αυτοκίνητα, έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν αν ο συγκεκριμένος ΑΦΜ (ο οποίος αναγράφεται πλέον και στα διπλώματα οδήγησης τα οποία έχουν σχήμα πιστωτικής κάρτας) είναι φορτωμένος με ληξιπρόθεσμα χρέη. Μάλιστα, σε πολλά περιπολικά έχουν ήδη εγκατασταθεί ηλεκτρονικοί υπολογιστές προκειμένου ο έλεγχος να γίνεται ακόμη γρηγορότερα και όχι μέσω του κέντρου της Αστυνομίας. Ειδικά αν χρωστάει πολλά, ο οδηγός που θα σταματήσει για τον τυπικό έλεγχο μπορεί να καταλήξει στο αυτόφωρο καθώς αυτό προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για τους οφειλέτες του δημοσίου. Προσοχή λοιπόν ειδικά με τις βόλτες του Σαββατοκύριακου καθώς θα περάσετε δύο νύχτες μέσα για να παραστείτε ενώπιον του εισαγγελέα την Δευτέρα το πρωί. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι άστεγοι θα πληρώνουν φόρο 116,25€ τον χρόνο, με το νέο φορολογικό!



Μοιάζει με κακόγουστο χιούμορ, κι όμως είναι μια θλιβερή πραγματικότητα.
Ακόμη κι οι άστεγοι με μηδενικά εισοδήματα θα πληρώσουν φόρο, εφόσον υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση.Ας υποθέσουμε ότι .... ένας άστεγος θέλει να υποβάλλει φορολογική δήλωση γιά το 2012, δηλώνοντας ως εισόδημα 0 ευρώ.

Το τεκμήριο διαβίωσης ανέρχεται στα 3.000 ευρώ. Επιπλέον, θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις 750 ευρώ, τις οποίες κανείς δεν ξέρει πού θα βρει. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να πληρώσει ποινή για την έλλειψη των αποδείξεων, ίση με το 10%, δηλαδή 75 ευρώ.

Ως προκαταβολή φόρου, θα πρέπει να καταβάλλει το 55% των 75 ευρώ, δηλαδή 41,25 ευρώ.

Αν προσθέσουμε τα δύο ποσά, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο άστεγος θα πληρώσει συνολικά 116,25 ευρώ. Κι αυτό επειδή θα τολμήσει να υποβάλει μηδενική φορολογική δήλωση χωρίς να προσκομίσει τις απαραίτητες αποδείξεις. 
ΠΗΓΗ:zoomblog.org

Ένας εργαζόμενος σκοτώνεται κάθε 15 δευτερόλεπτα σε εργατικό δυστύχημα


 Κάθε 15 δευτερόλεπτα ένας εργαζόμενος χάνει τη ζωή του από εργατικό δυστύχημα ή επαγγελματική ασθένεια, ενώ παράλληλα 151 εργαζόμενοι έχουν ένα εργατικό ατύχημα.

  Τα στοιχεία προέρχονται από το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας και σύμφωνα με αυτά, 2,02 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με την εργασία τους, 321.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από εργατικό ατύχημα, 160 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από επαγγελματικές ασθένειες και 313 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ένα μη θανατηφόρο εργατικό ατύχημα ανά έτος.

  Το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία 2013, ημέρα η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Απριλίου, γνωστοποιεί τα συγκεκριμένα στοιχεία, με στόχο να προάγει την πρόληψη των ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών σε παγκόσμιο επίπεδο.


  Η "Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία" καθιερώθηκε το 2001 και πρόκειται για μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης, που επιδιώκει να εστιάσει τη διεθνή προσοχή σε θέματα σχετικά με τις αναδυόμενες τάσεις στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας. Η 28η Απριλίου έχει επίσης ορισθεί ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τους νεκρούς και τραυματίες εργαζομένους, ώστε να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγιεινής και Ασφάλειας για το 2013 είναι η πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών, οι οποίες αποτελούν, σύμφωνα με τα στοιχεία και τους αριθμούς, μια πραγματικότητα και θεωρούνται ως "μια κρυφή επιδημία".

  Όπως τονίζει η Περιφέρεια, οι περισσότερες επαγγελματικές ασθένειες είναι δύσκολο να εντοπιστούν εξαιτίας της μεγάλης περιόδου ανάπτυξης που έχουν, όπως π.χ. οι επαγγελματικοί καρκίνοι, διάφορες πνευμονοπάθειες, μυοσκελετικές παθήσεις, αλλά και το εργασιακό στρες, που μπορεί να εκδηλωθεί με σωματικά συμπτώματα ή να οδηγήσει σε ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως αλκοόλ και κατάχρηση φαρμάκων. Η οικονομική κρίση, άλλωστε, έχει οδηγήσει σε αύξηση του άγχους, της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών διαταραχών, που συχνά οδηγούν τους πάσχοντες σε ακραίες ενέργειες, όπως η αυτοκτονία.


  Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό ατυχημάτων συμβαίνει στην βιομηχανική εργασία και στις κατασκευές, με επόμενες άλλες συναφείς επαγγελματικές κατηγορίες, όπως μηχανικοί οχημάτων κτλ. Τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες έχουν υψηλό κόστος, τόσο σε ανθρώπινο όσο και σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Ακόμη είναι αναγκαίο να καταπολεμηθεί το στρες στην εργασία και να προωθηθεί η ψυχική υγεία.


ΠΗΓΗ
: defencenet.gr