Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

ΠΙΟ ΠΑΣΟΚ ΗΤΤΗΘΗΚΕ:



Στις εκλογές της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου δεν ηττήθηκαν τα μέλη, οι φίλοι και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε πανελλαδική κλίμακα,που διέθεσαν μεγάλο μέρος της ζωής τους και των δραστηριοτήτων τους για ιδανικά, για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό. Η επίκληση βαρύγδουπων και αντιδραστικών εκφράσεων περί «σάπιων», έγιναν ακριβώς για να μην αναληφθούν οι ευθύνες, για λόγους καθαρά αποπροσανατολισμού. Παλιά μέθοδος της δεξιάς πολιτικής και παλιά μέθοδος της αντιδραστικής πολιτικής να ταυτίζουν ορισμένοι μεμονωμένα φαινόμενα με ένα προοδευτικό χώρο συνολικά, προκειμένου να μπουν στο απυρόβλητο για τις δικές τους ευθύνες.
Το ΠΑΣΟΚ ως Σοσιαλιστικό κίνημα δεν είναι το ΠΑΣΟΚ των μεταλλαγμένων που ήταν πάντα γύρω από δίκτυα και κυκλώματα.
Ηττήθηκε η ηγετική ομάδα στο ΠΑΣΟΚ των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
Ηττήθηκε η πολιτική που οδήγησε σε 1.000.000 ανέργους, σε λουκέτα των επιχειρήσεων, σε αστέγους, σε νεόπτωχους, σε μείωση του εθνικού πλούτου κατά20%, σε μεταφορά πλούτου κατά 18 δις από τις δυνάμεις της εργασίας στο κεφάλαιο και σε ύφεση 6.5%.
Ηττήθηκε το κύκλωμα του ΠΑΣΟΚ που είναι παράρτημα των καναλαρχών και παρασιτικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και η κατάλυση της πολιτικής του αυτονομίας.
Ηττήθηκε η στρατηγική επιχείρησης πρόσδεσης ενός Σοσιαλιστικού κόμματος με μονεταριστικές και αντιλαϊκές πολιτικές γνωστών διαπλεκόμενων και οικονομικών δικτύων που πάντα πολέμησαν τόσο την ιδεολογική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ, όσο και την κοινωνική του βάση προκειμένου να διαλύσουν την προοδευτική πολιτική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ και να καταστήσουν το ΠΑΣΟΚ ένα αδιάφορο, μικρό κόμμα του χώρου του Κέντρου και της δεξιάς Σοσιαλδημοκρατίας. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΓΔΜ: Επικριτικά δημοσιεύματα για το διυλιστήριο της ΟΚΤΑ





Στην παρατεταμένη περίοδο διακοπής των εργασιών διύλισης του διυλιστηρίου της ΟΚΤΑ αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων «Ντνέβνικ» (Dnevnik)m στο οποίο σημειώνεται ότι η ΟΚΤΑ προσπαθεί να βοηθήσει με κάθε τρόπο τη μητρική της εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ,) εις βάρος της οικονομίας της ΠΓΔΜ.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι η ΟΚΤΑ, όπως κάθε χρόνο, διέκοψε και φέτος την παραγωγή της, το Μάρτιο, λόγω ετήσιας συντήρησης, η οποία διαρκεί ένα με ενάμιση μήνα. Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το διυλιστήριο, μετά τη φετινή συντήρηση, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τη διύλιση αργού πετρελαίου.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αναφέρει το δημοσίευμα, η διακοπή της διύλισης αργού πετρελαίου, που αποτελεί την κύρια δραστηριότητα της ΟΚΤΑ, θα διαρκέσει φέτος έξι μήνες και μέχρι τον Οκτώβριο η ΟΚΤΑ θα κάνει εισαγωγές έτοιμων πετρελαϊκών προϊόντων από την Ελλάδα, για να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς στην ΠΓΔΜ.
Το γεγονός αυτό, σημειώνει η εφημερίδα θα έχει αναμφίβολα αρνητικές συνέπειες στο ΑΕΠ της ΠΓΔΜ, καθώς η ΟΚΤΑ είναι η μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα στη χώρα, όσον αφορά τον κύκλο εργασιών.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμη ότι η «πολιτική» της ΟΚΤΑ για μείωση της παραγωγής της ξεκίνησε πέρυσι, όταν μειώθηκε η διυλιστική ικανότητά της κατά 18,5% σε σχέση με το 2010 και η τάση αυτή θα συνεχιστεί και φέτος και μάλιστα η μείωση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Στο μεταξύ, τα ΜΜΕ των Σκοπίων αναφέρουν ότι περίπου 50 μεταφορείς της ΠΓΔΜ έχουν μείνει άνεργοι εδώ και δύο μήνες, παρά το γεγονός ότι επικράτησαν στο μειοδοτικό διαγωνισμό για τη μεταφορά του πετρελαίου της ΟΚΤΑ.
Αντί αυτών, αναφέρουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων, τη μεταφορά πετρελαίου για λογαριασμό της ΟΚΤΑ πραγματοποιούν Έλληνες μεταφορείς με ελληνικά βυτία.
Η πρόεδρος της Ένωσης Μεταφορέων της ΠΓΔΜ Μπιλιάνα Μουράτοβσκα δήλωσε στην «Ντνέβνικ» ότι η Ένωση έχει ενημερωθεί για το πρόβλημα και πως πρόκειται να αντιδράσει στην ΟΚΤΑ, στο υπουργείο Οικονομικών και στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σχετικά με αυτό το ζήτημα.
«Οι μεταφορείς συμμετείχαν σε ένα νόμιμο διαγωνισμό και υπέγραψαν συμφωνίες, οι οποίες δεν γίνονται σεβαστές. Είναι γεγονός ότι η ΟΚΤΑ είναι ιδιωτική εταιρεία και μπορεί να αποφασίζει ποιος θα μεταφέρει τα προϊόντα της, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν θα έπρεπε να προκηρύξει διαγωνισμό και να υπογράψει συμφωνίες τις οποίες δεν τηρεί» δήλωσε η κ. Μουράτοφσκα, η οποία τόνισε πως παρά το γεγονός ότι η ΟΚΤΑ ανήκει σε ελληνική εταιρεία, είναι νομικό πρόσωπο στην ΠΓΔΜ. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέες προτάσεις για αγωγούς πετρελαίου από Καναδά μέχρι τον Κόλπο του Μεξικού



Καναδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει μέρος του επίμαχου πετρελαϊκού αγωγού που θα καταλήγει στις νότιες περιοχές των ΗΠΑ, ενώ συνεχίζει τις μελέτες για την κατασκευή ενός μεγαλύτερου αγωγού που θα συνδέει τις εγκαταστάσεις της στις ΗΠΑ με τις εγκαταστάσεις που γίνεται η εξόρυξη του πετρελαίου στην Αλμπέρτα του Καναδά.
Η κατασκευάστρια εταιρεία, TransCanada, ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι τον επόμενο ενάμισι χρόνο θα προχωρήσει στην κατασκευή αγωγού κόστους 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις δεξαμενές που διαθέτει στην Οκλαχόμα μέχρι τα διυλιστήρια της στο Τέξας.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ανακοίνωση της εταιρείας. Τον περασμένο μήνα, ο κ. Ομπάμα απέρριψε σχέδιο της εταιρείας για την κατασκευή του αγωγού Keystone ΧL που θα εκτείνονταν σε μια απόσταση 2.700 χιλιομέτρων  από την Αλμπέρτα του Καναδά μέχρι τα διυλιστήρια της στον Κόλπο του Μεξικού. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ: η ενέργεια της Ρωσίας στο πλαίσιο των παγκόσμιων τάσεων


Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ: η ενέργεια της Ρωσίας στο πλαίσιο των παγκόσμιων τάσεων
Ποιό είναι το μέλλον του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος, και πως θα μπορεί η Ρωσία να απαντήσει στις νέες προκλήσεις της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας; - Αυτά τα ερωτήματα βρίσκονταν στο επίκεντρο των συμμετεχόντων στη συζήτηση με θέμα «Παγκόσμιες προβλέψεις στον τομέα της ενέργειας: αναζητώντας τη σταθερότητα», που έγινε στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.
Η σταθερή ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς ενεργειακών πόρων έχει ουσιαστική σημασία για τη Ρωσία. Πραγματικά, όπως υπενθύμισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας Rosneft Ιγκόρ Σέτσιν, τον προϋπολογισμό της χώρας κατά 50% τον γεμίζουν τα  έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Ο Ιγκόρ Σέτσιν ονόμασε ως σοβαρό πρόβλημα, που προβάλλει μπροστά στον τομέα της ενέργειας της Ρωσίας την εξάντληση των υπαρχόντων κοιτασμάτων. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στην βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως είπε, είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα.
-Το 2011 προχωρήσαμε στην υλοποίηση νέων μεγάλης κλίμακας σχεδίων και ήδη το 2020 περιμένουμε να πάρουμε πάνω από το 5% της παραγωγής στις νέες περιοχές. Ως το 2030 τα νέα κοιτάσματα πετρελαίου θα εξασφαλίσουν σχεδόν 40% της ολικής εξόρυξης πετρελαίου στη χώρα. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στα κατεχόμενα η γαλλογερμανική Soitec για επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια


Στα κατεχόμενα η γαλλογερμανική Soitec για επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια
Συνάντηση με τον ιδιοκτήτη της «εταιρείας πράσινη ενέργεια» των κατεχομένων, Χασάν Οζμπαφλί, και αρμόδιους της γαλλογερμανικής εταιρείας Soitec, που προγραμματίζουν επενδύσεις στον τομέα της ηλιακής ενέργειας στο ψευδοκράτος, είχε χθες ο «πρόεδρος» της ψευδοβουλής, Χασάν Μποζέρ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Κίπρισλι, μεταξύ των αρμοδίων της Soitec ήταν και ο διευθυντής πωλήσεων της εταιρείας, David Rouillaux.
Ο κ. Οζμπαφλί ανέφερε ότι οι επενδύσεις αυτές θα υλοποιηθούν σύντομα και για το θέμα αυτό βρίσκονται σε διάλογο με την «αρχή ηλεκτρισμού» (Kıb-Tek), τονίζοντας ότι με την ηλιακή ενέργεια θα λυθεί το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ψευδοκράτος.
Από πλευράς του, ο κ. Μποζέρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία των αρμοδίων της Soitec στα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι η «κυβέρνηση» στηρίζει τις εταιρείες που προβαίνουν σε τέτοιου είδους επενδύσεις.  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια Κατά της Κρίσης



Η εξεύρεση τρόπων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών οι οποίες έχουν προκύψει από τη βαθιά οικονομική, αλλά και νομισματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούνται να φέρουν εις πέρας οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με το τοπικό Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας, που συνεδρίασε προ ημερών στο Βελιγράδι και εξέτασε την πρόοδο που έχει συντελεστεί όσον αφορά την προσέγγιση της περιοχής με την Ε.Ε. «Οι πραγματικές προκλήσεις σήμερα συνδέονται με την οικονομία, την ανεργία, την εξεύρεση βιώσιμου μοντέλου κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο νέος γενικός γραμματέας του οργανισμού Γκόραν Σβιλάνοβιτς. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τί να κάνουμε; (Ανοιχτή συνέλευση του Π80 την Πέμπτη 5 Ιουλίου στην Αθήνα!)



Εντάξει, δεν τρέχει και τίποτα. Δυο χρόνια και δυο εκλογές μετά το πρώτο μνημόνιο, η χώρα είναι πάλι στο χείλος του γκρεμού, η οικονομία καταστρέφεται, δεν υπάρχουν λεφτά ούτε δουλειές, σχεδόν συνηθίσαμε τις ουρές στα φαρμακεία (σαν σκηνές από το μέλλον…), ακόμη και οι ξυλοδαρμοί μεταναστών δεν αποτελούν αξιοσημείωτη είδηση πια. Κατά τα άλλα, η Νέα Δημοκρατία της δημοσιονομικής εκτροπής επέστρεψε ως σωτήρας, το ΠΑΣΟΚ (μεταξύ συγνώμης και αυταρέσκειας) φλερτάρει με το τέλος χωρίς να έχει αποφασίσει ακόμη αν δυο χρόνια τώρα έσωσε ή κατέστρεψε τη χώρα, η ακροδεξιά συμμορία (και η απύθμενη μωρία) είναι στη Βουλή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ –πανευτυχής στην αντιπολίτευση- γίνεται κόμμα.
Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα.
Και τώρα τι κάνουμε, φίλοι και σύντροφοι;
Δεν έχουμε έτοιμη απάντηση. Όμως ενάμιση χρόνο πριν, με την εκδήλωση στο Metropolis, σαν να το ‘χαμε δει το όνειρο, είπαμε “Game Over” και είδαμε την Ελλάδα στην Τέταρτη Δημοκρατία (αρκετοί μας κοίταξαν περίεργα). Τον περασμένο Νοέμβριο στο Baccaro είπαμε ότι πρέπει να τελειώνουμε με το παλαιό καθεστώς (μερικοί μας έκραξαν).
Τώρα λοιπόν που τέλειωσαν τα ψέματα, είναι η ώρα να δούμε τι θέλουμε και τι μπορούμε να κάνουμε. Τουλάχιστον, όσο μας αφορά και σε ό,τι μας αναλογεί, πριν απ’ όλα για να είμαστε εντάξει με τη συνείδηση και τους γύρω μας, αλλά και γιατί καμιά φορά οι παρέες μπορούν να γράψουν τη δική τους ιστορία.
Οι συνθήκες για να ανάψει μια τέτοια συζήτηση είναι ιδανικές: Όλα είναι πιθανά, κανείς δεν μπορεί ναι είναι σίγουρος για (σχεδόν) τίποτα – μπορεί λοιπόν να γίνει μια πολύ δημιουργική (πολιτικο-ιδεολογική) κλωτσοπατινάδα, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι στο τέλος θα δώσει και μερικές πιο πρακτικές απαντήσεις.
Αποφασίσαμε λοιπόν να συναντηθούμε ξανά σε ένα αμφιθέατρο, σε μια ανοιχτή συνέλευση χωρίς ατζέντα, χωρίς προκαθορισμένες ομιλίες, για να μιλήσουμε ανοιχτά για όλα όσα μας απασχολούν ως προοδευτικούς πολίτες. Ας είμαστε όλοι εκεί!
Tί θα γίνει; Ανοιχτή συνέλευση του Π80
Πότε; Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012, στις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος, όχι ΠΑΣΟΚ)
Πού; Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» (Ακαδημίας 50, στάση μετρό Πανεπιστήμιο).
Πώς; Ένδυμα περιπάτου (τα βατραχοπέδιλα δεν θα επιτραπούν – βρείτε άλλο τρόπο να κάνετε εντύπωση) 
ΠΗΓΗ:www.p80.gr

Αντισυνταγματική η μείωση των μισθών στο Δημόσιο



Αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κρίθηκαν από πολιτικά δικαστήρια οι δύο νόμοι του Μνημονίου, βάσει των οποίων έγιναν οι μειώσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. 
Η απόφαση αφορά στους νόμους 3833/2010 και 3845/2010 και έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι οι νόμοι που θεμοθετούν μειώσεις αποδοχών είναι συμβατοί με τις επιταγές του Συντάγματος και την Ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οργιάζουν η ανεργία και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης



Ανεργία και ελαστικές μορφές απασχόλησης έφερε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Μέσα σε έναν χρόνο (2010/2011), ο μέσος αριθμός των απασχολουμένων μειώθηκε κατά 6,8% (298.000), ενώ περισσότερες από 58.000 συμβάσεις εργασίας μετατράπηκαν από πλήρους απασχόλησης σε μερικής ή εκ περιτροπής.
Η δραματική επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας είχε άμεσο αντίκτυπο στον τομέα της απασχόλησης και δυσμενείς συνέπειες στον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με έρευνα της ICAP Group, η επιδείνωση στην αγορά εργασίας είναι ραγδαία λόγω της συνεχιζόμενης και παρατεταμένης ύφεσης, με συνέπεια ο χάρτης της αγοράς εργασίας να αλλάζει, με έντονα αρνητικές συνέπειες για την απασχόληση. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Οι Ρώσοι κατέρριψαν το τουρκικό μαχητικό»



Νέα συγκλονιστική τροπή στην υπόθεση της κατάρριψης του τουρκικού μαχητικού θέτουν οι «Sunday Times», οι οποίοι σε σημερινό τους δημοσίευμα ισχυρίζονται ότι οι «Ρώσοι πάτησαν το κουμπί για την κατάρριψη του αεροσκάφους»!
Στο άρθρο της η βρετανική εφημερίδα επικαλείται διπλωματικές πηγές και υποστηρίζει ότι αυτή η ενέργεια έγινε προκειμένου η Μόσχα να στείλει ένα σαφές μήνυμα στο ΝΑΤΟ, σχετικά με την εμπλοκή των δυτικών δυνάμεων στην υπόθεση της Συρίας. Τονίζεται επίσης ότι τα αντιαεροπορικά συστήματα της Συρίας προέρχονται από τη Ρωσία, ενώ επικαλείται και μια πηγή της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, η οποία σχολίασε ότι «εμείς δεν θα εκπλαγούμε, αν επιβεβαιωθεί ότι οι Ρώσοι πάτησαν το κουμπί»... 
ΠΗΓΗ:www.zougla.gr

ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΟΣΕ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ



Ο… χορός των αποκρατικοποιήσεων θα ανοίξει με τον ΟΣΕ και την Αγροτική Τράπεζα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα μπουν ιδιώτες σε όλες τις ΔΕΚΟ και τις κρατικές τράπεζες και πλήρη προκειμένου να αποχωρήσει το Δημόσιο από την επιχειρηματική δράση.
Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αποφασισθεί η εκχώρηση σε ιδιώτες του λειτουργικού έργου του Οργανισμού Σιδηροδρόμων, για τον οποίο φέρεται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εταιρείες από Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία και Ρουμανία.
Για την Αγροτική Τράπεζα το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ότι σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει διαδικασία ιδιωτικοποίησης μέσω πώλησης ή κλεισίματος θυγατρικών εταιρειών της.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εξοικονόμηση Καυσίμων Ακόμα και Μέχρι 50% με Υδρογόνο



Το σύστημα καθαρού υδρογόνου για τις μηχανές εσωτερικής καύσης που προσφέρει εξοικονόμηση καυσίμων ακόμα και μέχρι 50% θα συναρμολογείται πλέον στην Ελλάδα, ύστερα από συμφωνία που ολοκληρώθηκε μεταξύ της εταιρείας Hydrofuel και της κατασκευάστριας εταιρείας Hydro BULLET. 
Η συμφωνία περιλαμβάνεται στη γενικότερη συνεργασία των δύο εταιρειών, που ύστερα από το κλείσιμο των πρώτων δύο χρόνων ανανέωσαν τη συνεργασία τους και για τα επόμενα 25 χρόνια. Τα συστήματα θα συναρμολογούνται στην Ελλάδα, σε ειδικό χώρο στην περιοχή Αττικής, πάντα με την επίβλεψη μηχανολόγου - συνεργάτη της Hydrofuel. 
ΠΗΓΗ:/www.energia.gr

ΙΡΑΝ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ



Το Ιράν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το ευρωπαϊκό πετρελαϊκό εμπάργκο που τίθεται σήμερα σε εφαρμογή, δήλωσε ο ιρανός υπουργός Πετρελαίου Ροστάμ Γασεμί επισημαίνοντας ότι αυτές οι κυρώσεις δεν θα έχουν «καμία επίπτωση» στη χώρα.


«Η εφαρμογή από τους εχθρούς μας των κυρώσεων από σήμερα δεν αποτελεί πρόβλημα, δεν έχουν και δεν θα έχουν καμία επίπτωση», γιατί «η κυβέρνηση έχει λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις και είναι εντελώς έτοιμη να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις», δήλωσε ο Γασεμί. «Το ιρανικό πετρέλαιο εξακολουθεί να πωλείται στις διεθνείς αγορές και μόνο ένα μέρος των εξαγωγών προς την Ευρώπη έχει σταματήσει», πρόσθεσε ο ίδιος επισημαίνοντας ότι το Ιράν έχει βρει «νέους πελάτες για να αντικαταστήσει την Ευρώπη», χωρίς όμως να διευκρινίσει ποιους.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει από σήμερα 1η Ιουλίου ολοκληρωτικό εμπάργκο στις αγορές και τη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου. Παράλληλα, οι ΗΠΑ έχουν πείσει αρκετούς άλλους αγοραστές του ιρανικού αργού, κυρίως στην Ασία, να μειώσουν τις εισαγωγές τους για να αποφύγουν τα οικονομικά και εμπορικά αντίποινα από την Ουάσινγκτον.
Στο μεταξύ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι οι κυρώσεις της Ευρώπης εναντίον του Ιράν, οι «πιο σκληρές» που έχει υιοθετήσει ποτέ η Ε.Ε., δείχνουν την αποφασιστικότητά της να «εντείνει τη διπλωματική πίεση» στη χώρα. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ



«Προτεραιότητα» για την Άγκυρα η πολιτική κατά των ερευνών της Κύπρου για πετρέλαιο


Πληροφορίες από το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας έρχονται λίγες ώρες πριν την ανάληψη από την Κύπρο της προεδρίας της ΕΕ
Σε προτεραιότητα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής ανάγεται πλέον η αντιμετώπιση της επιχείρησης αναζήτησης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως επιβεβαίωσε με μια λιτή ανακοίνωσή του το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συνεδρίασε χθες στην Άγκυρα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ), που συνεδρίασε παρουσία του προέδρου και του πρωθυπουργού κ. Γκιουλ και Ερντογάν, ασχολήθηκε με τις κρίσιμες τελευταίες εξελίξεις στη Μ. Ανατολή και την ένταση με τη Σύρια, αλλά και με τις εντεινόμενες επιθέσεις των ανταρτών του PΚΚ. Στη συνεδρίαση αυτή, όπου εξετάσθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στο Ιράκ, στην Αίγυπτο και στη Λιβύη, υπήρξε ειδικός σχεδιασμός και για την Κύπρο 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ