Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Τα ορυκτά αποτελούν δημόσια περιουσία!


Το ορυκτό της φωτογραφίας κοστίζει 2000 ευρω, πολλοί όμως συλλέκτες στην Eλλάδα και το εξωτερικό είναι ενδεχομένως διατεθειμένοι να δώσουν ίσως και περισσότερα για να αποκτήσουν ανάλογα ή μεγαλύτερα κομμάτια που λείπουν από τη συλλογή τους.

Το ερώτημα που σπανίως τίθεται βέβαια από τους κύκλους αυτούς, αλλά (πρέπει να) ενδιαφέρει την ελληνική πολιτεία,  είναι αν εκείνος που πουλά κατέχει νόμιμα το προϊόν. Διότι στην περίπτωση των ορυκτών υπάρχουν βάσιμες αμφιβολίες περί αυτού.
Η πρόσφατη επιχείρηση της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων Ελλάδος είναι ενδεικτική:



Μεγάλης αξίας ορυκτά της Λαυρεωτικής διασώθηκαν από κύκλωμα Γερμανών λαθρεμπόρων

Θα πρέπει κάποτε να σταματήσει η καταλήστευση του ελληνικού ορυκτού πλούτου και ειδικότερα της περιοχής του Λαυρίου, μιας περιοχής τόσο προικισμένης σε παγκοσμίως μοναδικά ορυκτά. 

Τα ορυκτά υψηλής αισθητικής αξίας έχουν θέση μόνοστα μουσεία και έστω σε ορισμένες νόμιμες ιδιωτικές συλλογές. Οχι στα μπακάλικα, στα βενζινάδικα ή στα τελωνεία από όπου και ενδεχομένως διακινούνται παράνομα στο εξωτερικό. Ούτε στο youtube ή στο facebook με την παρότρυνση "όποιος θέλει να αγοράσει, ας στείλει email" ή "For more details contact with us".

Τα ορυκτά χωρίς παραστατικά νομιμότητας,  δεν πωλούνται ούτε αγοράζονται. Ούτε φυσικά εξορύσσονται χωρίς άδεια, ειδικά από δημόσιους μεταλλευτικούς χώρους, διότι η ...

Πως αμοίβεται η Καθαρά Δευτέρα

Πως αμοίβεται η Καθαρά Δευτέρα
H Καθαρά Δευτέρα είναι για τους μισθωτούς εργάσιμη ημέρα, αφού δεν συμπεριλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες αργίες. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις λειτουργούν κανονικά και η απασχόληση των μισθωτών κατά την ημέρα αυτή είναι νόμιμη και δεν δημιουργεί αξίωση για πρόσθετη αμοιβή.

Οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή, αν μεν είναι ημερομίσθιοι, οφείλεται το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς άλλη προσαύξηση (δηλαδή δεν θα λάβουν την προσαύξηση 75%), αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, δεν δικαιούνται να λάβουν καμία άλλη αμοιβή πέρα του κανονικού μηνιαίου μισθού.

Μπορεί όμως..

Έκλεισε ένα παλιό πυρηνικό εργοστάσιο και νόμιζαν πως θα έβαζαν αιολικά & Φ/Β. Γίνεται;


Το Vermont Yankee ήταν ένα σχετικά μικρό (620MW) πυρηνικό εργοστάσιο, που ξεκίνησε να δουλεύει το 1972. Βρισκόταν στη Νέα Αγγλία των ΗΠΑ, στον ποταμό Κονέκτικατ, κοντά στα σύνορα της Πολιτείας του Βερμόντ με την Πολιτεία της Μασαχουσέτης. Ήταν το βασικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής του Βερμόντ, καλύπτοντας το 2008 το 35% της ζήτησης και δίνοντας το 72% της τοπικής παραγωγής ηλεκτρισμού. Είχε άδεια λειτουργίας για 40 χρόνια, μέχρι το Μάρτιο 2012, αλλά το Μάρτιο 2011 η ΡΑΕ των πυρηνικών (Nuclear Regulatory Commission, NRC) παρέτεινε την άδεια λειτουργίας του για άλλα 20 χρόνια.


Μετά το τσουνάμι της Φουκουσίμα δημιουργήθηκε κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στη συνέχιση της λειτουργίας των πυρηνικών απ' τις γνωστές και μη εξαιρετέες οργανώσεις και τελικά τον Αύγουστο 2013 η ιδιοκτήτρια Entergy ανακοίνωσε πως το εργοστάσιο θα έκλεινε το Δεκέμβριο 2014 για οικονομικούς λόγους, καθώς δεν..

ΕΚΕΔΑ: ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΙΣ 9 ΜΑΡΤΗ

newego_LARGE_t_1101_54461917
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η εμμονή της κυβέρνησης στις μνημονικές πολιτικές δεν αφήνει περιθώρια στον κόσμο της εργασίας.

Η αντίδραση και η αντίσταση απέναντι στις πολιτικές που θέλουν να εξαθλιώσουν τον λαό μας είναι μονόδρομος.

Καλούμε όλους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που διοργανώνει η ΓΣΕΕ με τους επιστημονικούς φορείς της χώρας, την Τετάρτη 9 Μάρτη στις 3 το μεσημέρι στο Σύνταγμα.

Η φωνή των εργαζομένων για το ΟΧΙ στο απαράδεκτο και μη βιώσιμο ασφαλιστικό, πρέπει να είναι ισχυρή και να φτάσει στ’ αυτιά των τοκογλύφων δανειστών.



                                                                   ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !!!

                                                       ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ !!!

Η θετική πλευρά της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου


Οι αισθητά χαμηλότερες τιμές πετρελαίου έχουν αναστατώσει τις χρηματαγορές και περιπλέκουν την οικονομική πολιτική σε όλο τον κόσμο. Αλλά ο «πετρελαϊκός Αρμαγεδδών» δεν είναι τελείως κακός – και τα οφέλη του επεκτείνονται και πέραν του χαμηλότερου κόστους για τους καταναλωτές. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου ασκεί επίσης ευεργετική πίεση σε ορισμένα από τα πιο δυσάρεστα καθεστώτα του κόσμου.
Πολλοί μεγάλοι εξαγωγείς πετρελαίου απλούστατα δεν είναι το είδος των χωρών που θα ήθελε κανείς να γνωρίσει στη μητέρα του. Μόνο ένας από τους δέκα κορυφαίους εξαγωγείς πετρελαίου του κόσμου (ο Καναδάς), βαθμολογήθηκε ως «ελεύθερος” από την οργάνωση «Freedom House”. Πολλοί κατατάσσονται κοντά στο τέλος της λίστας διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας. Δαπανούν πολλά χρήματα στις ένοπλες δυνάμεις τους και στις υπηρεσίες ασφαλείας. Και σε πολλές περιπτώσεις – όπως για παράδειγμα στη Ρωσία, το Ιράν και τη Βενεζουέλα – η γενναιοδωρία των υδρογονανθράκων τους, τούς επιτρέπει να εκφοβίζουν γειτονικές χώρες, να τροφοδοτούν τον τυχοδιωκτισμό και εν γένει εκπέμπουν έναν όλεθρο.

Έχοντας τεράστια αποθέματα χρήματος από το πετρέλαιο, οι ηγέτες αυτών των κρατών είναι λιγότερο...

Στη φάση κατασκευής εισέρχεται ο TAP


Στην ουσιαστική φάση της κατασκευής εισέρχεται πλέον ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, μετά την ανάθεση από την εταιρία διαχείρισης του αγωγού, της μελέτης και κατασκευής του έργου, στις εταιρίες Bonatti S.p.A. (Ιταλία) J&P ΑΒΑΞ, Ελλάδα και Spiecapag (Γαλλία).
Η έναρξη κατασκευής του έργου αναμένεται τον Ιούνιο, ενώ εντός του Απριλίου προβλέπεται να διαμορφωθεί το πλήρες σχήμα χρηματοδότησης του, μετά και το πράσινο φως που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η συμφωνία μεταξύ της TAP AG και της ελληνικής πλευράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση προγραμματίζει εγκαίνια της κατασκευαστικής περιόδου του αγωγού εντός του Μαΐου με τη σχετική τελετή να πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και ξένων ηγετών.

Σήμερα ανακοινώθηκε από την κοινοπραξία του TAP, η ανάθεση των συμβάσεων μελέτης και εγκατάστασης του αγωγού μήκους 760 χλμ. και διαμέτρου 48 ιντσών, στην Ελλάδα και την Αλβανία. Η κατασκευή του έργου είναι χωρισμένη σε πέντε τμήματα εκ των οποίων τα τρία στην Ελλάδα και δύο στην Αλβανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της TAP AG, η κοινοπραξία των..

Επιστροφή στην ομαλότητα για το πετρέλαιο;

Επιστροφή στην ομαλότητα για το πετρέλαιο;
Η αγορά πετρελαίου μοιάζει να επιστρέφει στην ομαλότητα, αφού πρώτα αποτέλεσε μία πραγματική καταιγίδα για τις αγορές και μάλιστα για μία 7ετία.

Ένας εκ των δεικτών μεταβλητότητας της αγοράς έχει υποχωρήσει από τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2009, στα οποία βρέθηκε πρόσφατα, καθώς οι φόβοι των αγορών μοιάζουν να παγώνουν μετά και τη συμφωνία μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγικών χωρών για πάγωμα και της δικής τους παραγωγής.

Οι επενδυτές εντός του Φεβρουαρίου προσπαθούσαν να κατανοήσουν εάν η Σ. Αραβία θα κατόρθωνε να προσελκύσει και άλλους παραγωγούς στην πολιτική μη ανόδου των τιμών. Η τιμή του αργού πετρελαίου στην αγορά της Ν. Υόρκης υποχώρησε σχεδόν στο μισό, από τη στιγμή που η μεγαλύτερη παραγωγός του OPEC αποφάσισε να μη..

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΕΠ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

             Με τις ψηφοφορίες της Γενικής µας Συνέλευσης εγκρίθηκαν µε µεγάλη πλειοψηφία ο ∆ιοικητικός και Οικονοµικός Απολογισµός του ΠΣΕΕΠ και του ΤΑΑΤ για το έτος 2015 καθώς και η ∆ήλωση – Συµφωνία που επετεύχθη µεταξύ Σωµατείου και Εταιρείας µετά τις απεργιακές µας κινητοποιήσεις.
              Ένα στοιχείο το οποίο χρήζει ιδιαίτερης µνείας είναι το υψηλό ποσοστό συµµετοχής των συναδέλφων στις παραπάνω διαδικασίες, το οποίο καταδεικνύει µε τον πλέον σαφή τρόπο την ευαισθησία και τη δυναµική όλων των συναδέλφων στη λειτουργία του συνδικάτου µας.

Η δυναµική του ..