Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Νέα ηλεκτρονική εφαρμογή για διαδικτυακό υπολογισμό της σύνταξης


Τις νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές που αφορούν τις συντάξεις του δημοσίου, παρουσίασαν με ανακοίνωσή τους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, Χαράλαμπος Τσαβδάρης.

Συγκεκριμένα:

- Έχει τεθεί σε λειτουργία η διαδικτυακή πύλη (portal) με στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερομένων και τη προώθηση της αναγκαίας διαφάνειας.

Μέσω του portal, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες έχουν ήδη τη δυνατότητα υπολογισμού της σύνταξής τους και -από την 1η Ιανουαρίου 2013- παρακολούθησης της πορείας της αίτησης συνταξιοδότησής τους.

- Έχει τεθεί σε λειτουργία, από την 1η Ιανουαρίου 2014, σχετική εφαρμογή και πλέον διατίθενται ηλεκτρονικά τα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων του Δημοσίου, από τη διαδικτυακή πύλη.

Η πληροφόρηση είναι προσωποποιημένη, και ακολουθεί τους γενικότερους κανόνες ασφαλείας, που ισχύουν για τις συναλλαγές των πολιτών με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Η ηλεκτρονική ενημέρωση γίνεται, είτε μέσω του εν λόγω portal, είτε από τον γενικό ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) ακολουθώντας τις κάτωθι οδηγίες:

* Στις «Δράσεις» (γαλάζια περιοχή) επιλέγετε το πεδίο «Μισθοί - Συντάξεις».

* Επιλέγετε το πεδίο «Συντάξεις» (επάνω δεξιά στην σελίδα).

* Επιλέγετε το πεδίο «Προσωποποιημένη πληροφόρηση» (αριστερά στη μέση της σελίδας).

* Εισάγετε τον κωδικό πρόσβασης (κωδικός Taxisnet).

* Επιλέγετε το πεδίο «Μηνιαίο Ενημερωτικό Σημείωμα».

* Επιλέγετε τον μήνα και έτος του ενδιαφέροντος σας.

* Επιλέγετε το πεδίο «Εμφάνιση».

Οι εφαρμογές αυτές, όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών αποτελούν μέρος μιας σειράς δυνατοτήτων, που θα τεθούν στη διάθεση του πολίτη το προσεχές χρονικό διάστημα, με στόχο την μείωση της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση των διαδικασιών.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Ψηφίστηκε επί της αρχής με 151 ψήφους η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Ψηφίστηκε επί της αρχής με 151 ψήφους η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
Με 151 ψήφους ψηφίστηκε από τη βουλή το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, έλαβαν μέρος 273 βουλευτές από τους οποίους ψήφισαν υπερ της πώλησης του 66% του ΑΔΜΗΕ 151 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ενώ κατά ψήφισαν 122 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Ξεπέρασαν τις προσδοκίες οι έρευνες για τα πετρέλαια στην Κρήτη


Ολοκληρώθηκε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες στο θαλάσσιο χώρο της Δ. Ελλάδας και Ν. Κρήτης από τη νορβηγική εταιρεία PGS.
Τα αποτελέσματα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, μεταφορτώθηκαν σε βάση δεδομένων που έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί για το σκοπό αυτό στο ΥΠΕΚΑ, και θα είναι διαθέσιμα προς τις πετρελαϊκές εταιρείες εντός του Φεβρουαρίου. Παράλληλα ξεκινά η ενημέρωση της διεθνούς πετρελαϊκής αγοράς ενόψει της προκήρυξης διαγωνισμών για παραχώρηση θαλάσσιων «οικοπέδων» για έρευνες,
Η βάση δεδομένων υπό τον τίτλο «Greece MegaProject», όπως επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ, πληροί τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές της διεθνούς πετρελαϊκής βιομηχανίας και περιλαμβάνει 12.500 χιλιόμετρα νέων σεισμικών γραμμών, 9.000 χιλιόμετρα επανεπεξεργασμένων υφιστάμενων γραμμών και 9.000 χιλιόμετρα πρόσθετων γραμμών, που έχουν ρυθμιστεί ώστε να συνδυάζονται με τα υπόλοιπα δεδομένα.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης δήλωσε σχετικά: «Από την προκαταρτική αξιολόγηση των δεδομένων προκύπτουν ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές που παρουσιάζουν σημαντικές ομοιότητες με ανάλογες δομές σε περιοχές που ήδη παράγουν υδρογονάνθρακες, σε γειτονικές χώρες (ΝΑ Ιταλία και Αλβανία). Η ερμηνεία των δεδομένων που θα ακολουθήσει στους επόμενους μήνες, θα αναδείξει τις πλέον ελκυστικές περιοχές από άποψη πετρελαϊκού δυναμικού. Με πλήρη υπευθυνότητα και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, προχωρούμε και σε όλα τα επόμενα βήματα».
Το πλάνο της «προώθησης» στη διεθνή αγορά των επικείμενων διαγωνισμών εξετάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υπουργό και με συμμετοχή στελεχών του υπουργείου, των εκπροσώπων της νορβηγικής εταιρείας PGS και του γαλλικού οίκου BEICIP (θυγατρική εταιρεία του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίων).
Στις ενέργειες που αποφασίστηκαν περιλαμβάνονται τα εξής:
- Λειτουργία «data rooms» όμοιων με αυτό που λειτουργεί στο ΥΠΕΚΑ σε Λονδίνο, Χιούστον και Όσλο.
- Η ομάδα των ειδικών του ΥΠΕΚΑ συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια (Βαρκελώνη-2013, Αθήνα-APPEX 2013, Λονδίνο-ΑPPEX-2014) παρουσιάζοντας το διαγωνιστικό πλαίσιο, τα γεωλογικά στοιχεία και τα πετρελαϊκά χαρακτηριστικά της περιοχής των σεισμικών ερευνών. Ταυτόχρονα, πραγματοποιεί σειρά επαφών με πετρελαϊκές εταιρείες που επισκέπτονται τη χώρα μας, ώστε να ενημερωθούν για τις δραστηριότητες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
- Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει ξεκινά η επίσημη διεθνής προώθηση της Ελλάδας στην πετρελαϊκή αγορά, με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας του YΠEKA στο παγκόσμιο συνέδριο στο Χιούστον (NAPE 2014, 4-7 Φεβρουαρίου). Το συνέδριο αυτό πραγματοποιείται σε ετήσια βάση, παρακολουθείται από χιλιάδες εκπροσώπους πετρελαϊκών εταιρειών και αποτελεί το πλέον επίσημο «βήμα» που δίδεται σε Δημόσιες Αρχές Κρατών για να παρουσιάσουν τις δραστηριότητές τους στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και τις επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρουν οι χώρες τους, καθώς και για να συζητήσουν με κορυφαία στελέχη και εμπειρογνώμονες του πετρελαϊκού τομέα.
Εξάλλου, ο κ. Μανιάτης απέστειλε επιστολή και ενημερωτικό υλικό προς όλους τους πρεσβευτές ξένων χωρών στην Αθήνα και επίσημη πρόσκληση για τη θεσμική συνδρομή τους στις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας μας.

ΠΗΓΗ:news247.gr/

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΚΕΕΠ



Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Αυτό το διάστημα εξελίσσεται η διαδιακασία για τη διαπραγμάτευση της ΕΣΣΕ  και του Εσωτερικού Κανονισμού.  Οι επαφές μεταξύ Συνδικάτου και Εταιρείας είναι συνεχείς, οι αναλύσεις και η ανταλλαγή απόψεων από τα μέλη του Συνδικάτου είναι απαραίτητη.
Δυστυχώς για δεύτερη συνεχή Συνεδρίαση υπάρχει καταγγελία από μέλος του Δ.Σ του ΠΣΕΕΠ για προσπάθεια παρεμπόδισης ως προς την συμμετοχή του στα παραπάνω, από πλευράς Διευθυντικών στελεχών στις Εγκαταστάσεις των ΒΕΕ.

Εμείς ως Παράταξη θεωρούμε αυτές τις λογικές απαράδεκτες και πρωτόγνωρες.

Καλούμαι την Διοίκηση της Εταιρείας να σταματήσει αυτές τις πρακτικές και να κάνει αυτό που πρέπει δίχως να οδηγεί τις εξελίξεις σε αποπροσανατολισμούς και σε άλλα «γήπεδα» που οδηγούν σε χάος.

Η πλευρά των εργαζομένων με επικεφαλής το Συνδικάτο τους, οφείλει να μένει ψύχραιμη αλλά και αποφασιστική σε όποια φαινόμενα συμβαίνουν όλο αυτό το διάστημα.

Κρίνεται επίσης ατυχής – τουλάχιστον είναι ο πιο επιεικής όρος που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  – η απόφαση του Προέδρου του Σωματείου για πρώτη φορά στα χρονικά, να μην εγκρίνει συνδικαλιστικές άδειες σε μέλη του Δ.Σ. του ΠΣΕΕΠ που εργάζονται σε πρόγραμμα βάρδιας, γνωρίζοντας τι σημαίνει αυτό ιδιαίτερα όταν για να είναι συνεπείς ήδη έχουν κανονίσει με τους συναδέλφους το πρόγραμμά τους. 

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτά απλά έτυχαν και δεν σημαίνουν οτιδήποτε άλλο.


ΣΚΕΕΠ


Νέα έκθεση – βόμβα από το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής! Έως και 700% αυξήθηκε η φορολογία των Ελλήνων από το 2010

vouli
Και ο Στουρνάρας υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν είναι υπερφορολογημένη…

Απάντηση στην κυβέρνηση, στην τρόικα και στους ελεγκτές της τρόικα που είναι σήμερα στην Αθήνα δίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής με έκθεσή του.

Όπως επισημαίνει, μια σειρά αυξήσεων στη φορολογία από το 2010 έως σήμερα, σε συνδυασμό με τις μειώσεις μισθών των φορολογουμένων και την ανεργία, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα οικονομικής και κοινωνικής ασφυξίας.

Οι φορολογικοί συντελεστές για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι υψηλότεροι από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Ο ΦΠΑ διαμορφώνεται στο 23% έναντι 21,5% στην ΕΕ και 20,5% στην Ευρωζώνη. Ο ανώτερος συντελεστής φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 46% έναντι 39,5% στην ΕΕ και 44,5% στην Ευρωζώνη, ενώ ο ανώτερος συντελεστής φόρου για τα νομικά πρόσωπα διαμορφώνεται στο 26% από 21,8% στην ΕΕ και 25,9% στη ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα, με την έκθεση:

*Οι ανώτατοι φορολογικοί συντελεστές για κάθε κατηγορία εισοδήματος στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτεροι, καθώς με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, επιβάλλεται επιπλέον φόρος από 1% έως 4%.

*Ο φόρος εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους έχει έως και επταπλασιαστεί από το 2010 μέχρι σήμερα, ενώ ο φόρος που θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι αυξημένος έως και εννέα φορές.

*Το συνολικό ποσό που πληρώνουν οι φορολογούμενοι για τα ακίνητα επταπλασιάστηκε από το 2009 φτάνοντας τα 3,5 δισ. ευρώ από μόλις 500 εκατ. Ευρώ

*Στα ακίνητα προστέθηκε και ο φόρος υπεραξίας

*Ο ΦΠΑ αυξήθηκε από το 2010 τέσσερις φορές.

*Τα τεκμήρια και τα τέλη κυκλοφορίας αυξήθηκαν από το 2010 δύο φορές, ενώ οι φόροι στα καύσιμα τρεις φορές.

*Από τον Μάιο του 2010 επιβλήθηκε για πρώτη φορά φόρος στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και από το 2011 και στο φυσικό αέριο. Η εξίσωση των φορολογικών συντελεστών στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης οδήγησε σε αύξηση των φόρων κατά 450%.

ΠΗΓΗ:olympia.gr/

Αυξήσεις μισθών για 1,7 εκατ. υπαλλήλους


Αύξηση από 9 έως 97 ευρώ θα δουν αυτό το μήνα στους μισθούς τους σχεδόν δύο εκατομμύρια ασφαλισμένοι λόγω της εξίσωσης των εισφορών επικουρικής ασφάλισης στο 3% για όλα τα Ταμεία και ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για παλαιούς ή νέους ασφαλισμένους.

Κερδισμένοι, όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», είναι κυρίως οι παλαιοί ασφαλισμένοι επειδή μέχρι τώρα είχαν διαφορετικές εισφορές και πλήρωναν ανάλογα με το Ταμείο και τον κλάδο τους εισφορά 4% έως 6%, ενώ οι νέοι μετά το 1993 ασφαλισμένοι έχουν ίδιες εισφορές επικουρικής ασφάλισης που είναι στο 3% ανεξάρτητα από το εάν εργάζονται στο Δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα.

Η μείωση των εισφορών, ωστόσο, προοιωνίζεται μεγαλύτερο ψαλίδι από το αναμενόμενο στις επικουρικές συντάξεις και κυρίως στις συντάξεις όσων θα αποχωρήσουν από τον Ιούνιο του 2014 και μετά. Γιατί μοιραία, εξηγεί η εφημερίδα, όταν για χιλιάδες εργαζόμενους μειώνονται οι εισφορές, είναι αναπόφευκτο ότι θα μειώνονται και τα μηνιαία έσοδα που εισπράττει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης από τους ασφαλισμένους αυτούς.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Τι ψάχνουν οι Ινδοί της Oil and Natural Gas Corporation στην Αθήνα;


Με τις ελληνικές πετρελαϊκές εταιρείες Motor Oil, Kavala Oil και ΕΛΠΕ αλλά και τους επικεφαλής των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ συναντήθηκαν ανώτατα Διοικητικά Στελέχη του ινδικού πετρελαϊκού κολοσσού Oil and Natural Gas Corporation Limited (ONGC), που βρέθηκαν στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια των επαφών τους έδειξαν ενδιαφέρον για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα και εξορύξεις πετρελαίου.

Το απόγευμα, η αντιπροσωπεία του Ινδικού πετρελαϊκού κολοσσού, συναντήθηκε και με τον ΥΠΕΚΑ, κ. Γιάννη Μανιάτη.

Η ONGC, αποτελεί την κρατική εταιρεία της Ινδίας -το κράτος ελέγχει το 69% του μετοχικού της κεφαλαίου- για τους τομείς της εξόρυξης και εμπορίας πετρελαίου και φυσικού αερίου και παράγει το 69% της χώρας σε αργό πετρέλαιο και το 62% σε φυσικό αέριο. Παράγει πάνω από 1,24 εκατ.  βαρέλια την ημέρα και σωρευτικά μετρά 851 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (MMT) αργού πετρελαίου και 532 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (BCM) φυσικού αερίου, από 111 πεδία, κατέχοντας το 0,8% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Απασχολεί 32.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο, είναι η 2η μεγαλύτερη βάσει κεφαλαιοποίησης εταιρεία του ινδικού Χρηματιστηρίου και κατατάχθηκε 22η ανάμεσα στις Κορυφαίες 250 Διεθνείς Ενεργειακές Εταιρείες της λίστας των Platts.

Είναι η μοναδική εταιρεία ενέργειας που βρίσκεται στη λίστα του Fortune με τις “Πιο Θαυμαστές εταιρείες του 2012″ στην κατηγορία “Εξόρυξη και παραγωγή αργού πετρελαίου”.
Παράλληλα κατατάσσεται 171η στη λίστα Forbes Global 2000 με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου για το 2012 με βάση τις πωλήσεις (26,3 δισ. δολ. ), τα κέρδη (5 δισ. ), τα περιουσιακά στοιχεία (51 δισ. δολ. ) και την κεφαλαιοποίηση (46,6 δισ. δολ. ) .

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ



Αντιπροσωπεία ανώτατων διοικητικών στελεχών του ινδικού πετρελαϊκού κολοσσού Oil and Natural Gas Corporation Limited (ONGC) βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα στην Αθήνα.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται έπειτα από πρόσκληση του Invest in Greece προκειμένου να συζητηθούν επενδυτικά σχέδια που αφορούν σε δραστηριότητες στον ενεργειακό τομέα, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει ραντεβού των στελεχών του ινδικού κολοσσού με εκπροσώπους ελληνικών εταιρειών, εισηγμένων και μη, που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

Σε κυβερνητικό επίπεδο, έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση με τον αρμόδιο για τις ξένες επενδύσεις υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, ωστόσο ο ανεπίσημος χαρακτήρας της επίσκεψης δεν περιλαμβάνει δηλώσεις ή ανακοινώσεις.

Οι συναντήσεις των διοικητικών στελεχών της ONGC πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που καταγράφονται ταχύτατες εξελίξεις αναφορικά με την χάραξη των ΑΟΖ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου υπό τις “ευλογίες” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ καταγράφεται παράλληλα τεράστιο ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα των ερευνών της νορβηγικής PGS σε Ιόνιο και Κρήτη , όπως παρουσιάστηκαν τους προηγούμενους μήνες σε διεθνή συνέδρια.

ΠΗΓΗ:bankwars.gr

Η ΕΕ ανοίγει το δρόμο για τις ΑΟΖ πριν από τις ευρωεκλογές


Η χάραξη (και) ελληνικών Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, ένα θέμα που συνδέεται άμεσα με την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων, φεύγει από τη θεωρία και περνά στην πράξη.

Ασφαλείς πληροφορίες από Αθήνα και Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η ελληνική προεδρία της Ε.Ε. θα ανοίξει επισήμως το θέμα περί τα τέλη Μαρτίου, για να το κλείσει η ιταλική προεδρία στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σε ποια κατεύθυνση; Της άμεσης δρομολόγησης της οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα σε χώρες-μέλη (πέραν εκείνων που ήδη έχουν συμφωνηθεί διμερώς) και, κυρίως, μεταξύ αυτών με τρίτες χώρες, ώστε «στο τέλος της ημέρας» να διαμορφωθεί η καθοριστικής σημασίας, για οικονομία και ενέργεια, ευρω-ΑΟΖ.

Η διαδικασία αυτή, που έχει δρομολογηθεί με πρωτοβουλία της Κομισιόν και θα ολοκληρωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών και την ψήφο του Ευρωκοινοβουλίου, ανοίγει έναν διάδρομο για να γίνει δυνατή η οικονομική και γεωπολιτική εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων φυσικού αερίου, γύρω από τους οποίους αναδιατάσσεται όχι μόνο ο ενεργειακός χάρτης της Ευρώπης, αλλά και οι οικονομικές και πολιτικές ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης.

Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, η ελληνική κυβέρνηση έχει επισπεύσει τη διαδικασία χορήγησης αδειών έρευνας/εξόρυξης στις μη αμφισβητούμενες περιοχές της Δυτικής και Νοτιοδυτικής Ελλάδας. 

Προς άρση παρεξηγήσεων, βέβαια, διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες διευκρινίζουν ότι, ενώ το θέμα θα ανοίξει επίσημα περί τα μέσα της άνοιξης (ελληνική προεδρία), θα εγκριθεί το φθινόπωρο (ιταλική προεδρία) από το νέο Ευρωκοινοβούλιο που θα προκύψει από τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, «δεν πρόκειται για διαδικασία που θα καταλήξει... στις ελληνικές καλένδες».

Αυτό ανοίγει διάπλατα πλέον τις πόρτες για την οριοθέτηση ΑΟΖ μέσα στο 2014 με τις χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και τρίτες χώρες, «κοινή συναινέσει», όπου αυτό είναι ήδη ώριμο. Το γεγονός αυτό, από τη μια πλευρά, οριοθετεί ως ευρωπαϊκά τα ενεργειακά αποθέματα των περιοχών που θα ανήκουν στις ΑΟΖ αυτές και, από την άλλη, επιτρέπει την ταχύτερη προώθηση των διαδικασιών εκμετάλλευσής τους. 

Για την Ελλάδα, αυτό εισάγει ως ισχυρό παράγοντα στην οικονομική και πολιτική ατζέντα την οριστική «χαρτογράφηση» και δρομολόγηση της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων φυσικού αερίου, που έχουν εντοπιστεί τόσο στις δυτικές και νοτιοδυτικές θαλάσσιες περιοχές όσο και στις νότιες θαλάσσιες περιοχές. 

Ο σχεδιασμός, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, δρομολογεί ένα χρονοδιάγραμμα εξελίξεων που ένα μέρος του ολοκληρώνεται πριν από τις ευρωεκλογές και ένα δεύτερο μετά τις ευρωεκλογές. Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία της Κομισιόν, το θέμα θα παρουσιαστεί (το πρώτο βήμα έγινε στις αρχές του καλοκαιριού το 2013) ως ώριμο για προώθηση και θα αποκτήσει «χώρο» στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το επόμενο τρίμηνο με επίσημες ανακοινώσεις, πριν οδηγηθεί προς ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο το φθινόπωρο.
Ο οδικός άξονας

Δεδομένου ότι η Ζώνη νοτίως του Καστελόριζου έχει ανάψει «κόκκινο συναγερμό» στην Άγκυρα, η ελληνική κυβέρνηση κινείται, όπως υποστηρίζεται αρμοδίως, «εξαιρετικά προσεκτικά» και «κυκλωτικά» σε δύο χρόνους και σε δύο κατευθύνσεις.

Σε πρώτο χρόνο, θα επιδιωχθεί η δρομολόγηση των ΑΟΖ που αφορούν γειτνίαση με χώρες της Ε.Ε. ή χώρες που βρίσκονται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων ένταξης και, σε δεύτερο χρόνο, με τρίτες χώρες ή χώρες όπου διαπιστώνονται προβλήματα στη διαπραγμάτευση ένταξης.

Η μια κατεύθυνση, που θα δρομολογηθεί σε πρώτο χρόνο, αφορά το κλείσιμο εκκρεμοτήτων προς δυσμάς, αφήνοντας τον χειρισμό, σε δεύτερο χρόνο, της εξ ανατολών οριοθέτησης στα ευρωπαϊκά κέντρα και το Ισραήλ.
Έτσι, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εντείνονται οι διεργασίες για τις ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας (και συζευκτικά με τη Μάλτα). Επίσης, μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας, με την οποία η Αθήνα είχε προχωρήσει πολύ το 2009, αλλά τα Τίρανα υπαναχώρησαν και, πλέον, «επιστρέφουν» στη διαδικασία, λόγω και της έναρξης της ενταξιακής της πορείας στην Ε.Ε.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις με το Κάιρο για την ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου. Στην επίσημη συνάντηση του μεταβατικού προέδρου της χώρας, Αντλί Μανσούρ, με τον Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο, το θέμα τέθηκε «επί τάπητος» και οι πληροφορίες μιλούν για αρχή του τέλους σε μια εκκρεμότητα που διαρκεί δέκα χρόνια.

Ο δεύτερος χρόνος αφορά το ακανθώδες θέμα της χάραξης ΑΟΖ νοτίως του Καστελόριζου και οι χειρισμοί, κατά τους σχεδιασμούς, θα γίνουν από την Ε.Ε., «βοηθούντος του Ισραήλ, που την προωθεί με επιμονή λόγω του ορυκτού πλούτου που βρίσκεται σε αυτήν».
Προσδοκίες για θέση ευρωπαϊκού κόμβου υδρογονανθράκων

Η «ευρωπαϊκή ασπίδα» στην προώθηση της ελληνικής ΑΟΖ στο Αιγαίο εντάχθηκε στις συζητήσεις λίγο πριν από τα τέλη του 2012. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε πρώτη φορά σε αυτήν στις αρχές του 2013, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα του Φρανσουά Ολάντ και τρεις ημέρες μετά το περίφημο kazan-kazan (win-win) του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός, με τον Γάλλο πρόεδρο δίπλα του, έθεσε θέμα κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την ΑΟΖ: «Τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας βρίσκονται στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Αποτελούν πλουτοπαραγωγικές πηγές ευρύτερα της Ευρώπης. Το δικαίωμα να ανακηρύξει ΑΟΖ η Ελλάδα από το Δίκαιο της Θάλασσας το έχει όποτε θέλει να το κάνει. Θα το κάνουμε με τις σωστές κινήσεις. Θέλουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα φιλικά και ειρηνικά, διότι, άλλωστε, είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης. Η Ελλάδα θα μπορέσει με αυτές τις πηγές της να εφοδιάζει, να γίνει κόμβος υδρογονανθράκων για ολόκληρη την Ευρώπη». 

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και τον Αύγουστο, στη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο – όπου, επιπλέον, αξιολόγησε και οικονομικά τον «πλούτο» που κρύβει η περιοχή.

Οι αναφορές πύκνωσαν όσο πλησίαζε η ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Ευ. Βενιζέλος, κυρίως με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών, ανέδειξαν την ΑΟΖ ως προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας: «Οι θαλάσσιες ζώνες και η ενεργειακή πολιτική είναι κεντρική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, με την επισήμανση ότι «οι γύροι των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών έχουν τώρα διευρυνθεί και αφορούν όλες τις θαλάσσιες ζώνες και την Ανατολική Μεσόγειο».
(των Μαρίνας Μάνη, Γιάννη Αγγέλη, Κεφάλαιο, 25/1/2014)

ΠΗΓΗ:.energypress.gr

Στέλνει ξανά το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία


Η Τουρκία συνεχίζει την έμπρακτη αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ στέλνοντας και πάλι το ερευνητικό σκάφος Barbaros για πραγματοποίηση ερευνών ακόμη και στα όρια περιοχών όπου η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ορίσει τα οικόπεδα 4, 5 και 6.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ, με NAVTEX που εξέδωσε τη Δευτέρα η Τουρκία ανήγγειλε την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών από το σκάφος Barbaros Hayrettin Pasa και τα δύο συνοδευτικά σκάφη M/V Bravo Supporter και M/V Deep Supporter, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 13 Μαΐου.
Οι συντεταγμένες που καταγράφει η NAVTEX καλύπτουν μια περιοχή δυτικά των ακτών της Κύπρου και δυτικά ακόμη της Πάφου εντός της ΑΟΖ της Κύπρου και αποτελούν συνέχεια των παράνομων ερευνών που πραγματοποίησε από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα η Τουρκία και στην ανατολική πλευρά του νησιού, επικαλύπτοντας τμήμα του οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ. 

 ΠΗΓΗ:energypress.gr