Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

ΣΤΑ ΔΑΚΤΥΛΑ !...

ΗΠΑ: Ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τις τιμές αργού από την EIA

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τις τιμές του πετρελαίου το 2016 και το 2017, ενώ άφησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για την παραγωγή στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, στο μηνιαίο δελτίο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική υπηρεσία εκτιμά ότι η τιμή ..

Συγκινητικές εκδηλώσεις αφοσίωσης στο λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία, αλλά ο λιγνίτης δεν είναι ακόμα για το μουσείο!


Στα μέσα της δεκαετίας του '50 ο Μποδοσάκης είχε στήσει στην περιοχή της Πτολεμαΐδας τη ΛΙΠΤΟΛ (ΛΙγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδας), για τη συστηματική αξιοποίηση των λιγνιτών της περιοχής. Τη ΛΙΠΤΟΛ εξαγόρασε αργότερα η τότε 100% δημόσια ΔΕΗ κι εκτόξευσε την αξιοποίηση του λιγνίτη, του δικού μας μαύρου χρυσού. 

Η ΛΙΠΤΟΛ ήταν ένα ολόκληρο Βιομηχανικό Συγκρότημα, με επιφανειακό λιγνιτωρυχείο και σιδηροδρομικό δίκτυο μεταφοράς του λιγνίτη στον πρώτο μικρό ΑΗΣ της περιοχής, καθώς και σ' εργοστάσιο κατασκευής μπρικέτας (λιγνιτόπλινθων). Είχε επίσης οργανωμένο Φυσικοχημικό εργαστήριο, μηχανουργείο και λοιπές βοηθητικές εγκαταστάσεις. Στη δεκαετία του 1960 η μπρικέτα της ΛΙΠΤΟΛ απλώθηκε σχεδόν σ' όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, σαν ένα πολύ φθηνό καύσιμο, εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής βρήκαν δουλειά και η τοπική κοινωνία αγκάλιασε τη βιομηχανία.

Τα χρόνια πέρασαν και πριν μερικές ημέρες, όπως βλέπουμε στο..

Υπογράφηκε το μνημόνιο μεταξύ Δημοσίου και Lamda Development για το Ελληνικό

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Στην υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ του Δημοσίου και της κοινοπραξίας επενδυτών με επικεφαλής την Lamda Development προχώρησαν σήμερα οι δύο πλευρές για την επένδυση στο Ελληνικό.

Η υπογραφή του Memorandum of Understanting (MoU) ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τη Lamda Development S.A. σηματοδοτεί όχι μόνον την πλήρη αλλαγή της εικόνας ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής, αλλά και αύξηση κατά 2% το ΑΕΠ της χώρας  (σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ), ενώ θα προσφέρει 70.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η επένδυση προβλέπει..

Αμερικανικό «πράσινο» φως στην πρώτη ιδιωτική αποστολή στη Σελήνη


Οι κρατικές αρχές των ΗΠΑ πρόκειται να εγκρίνουν την πρώτη αποστολή ιδιωτικής εταιρείας με προορισμό μακρύτερα από τις τροχιές των διαστημικών δορυφόρων, όπως αναφέρει σε αποκλειστικό της δημοσίευμα η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η μη επανδρωμένη αποστολή που θα πάρει πρώτη το «πράσινο φως» θα πραγματοποιηθεί από την εταιρεία Moon Express, η οποία το 2017 σχεδιάζει να προσεδαφίσει στη Σελήνη ένα μικρό σκάφος με όνομα MX-1.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η εξέλιξη αυτή αποτελεί ..

Shell: Σταματάει τις δραστηριότητες σε 10 χώρες μετά την συμφωνία με την BG

Shell: Σταματάει τις δραστηριότητες σε 10 χώρες μετά την συμφωνία με την BG
Η Royal Dutch Shell σταματάει τις δραστηριότητες εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε δέκα χώρες προκειμένου να περικόψει περαιτέρω το κόστος, καθώς πρέπει να αντεπεξέλθει στις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και να πληρώσει το χρέος της μετά την εξαγορά της από την BG ύψους 54 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Reuters.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 70 χώρες και όπως δήλωσε θα ήθελε να επικεντρωθεί σε 13 σημαντικές για εκείνη χώρες όπως στην Βραζιλία, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κίνηση αυτή, η οποία περιλαμβάνει την..

Γκαρσόν! Τον λογαριασμό!..


Στην εικόνα φαίνονται οι οφειλές μας ανά ημερομηνία μέχρι περίπου τον δεκαπενταύγουστο.
     Είναι περίπου 15 δις.
     Δύο φορες η δόση που περιμένουμε (όχι εμείς ο λαός, αφού κι αυτά σε μας θα τα φορτώσουν) να εκταμιευτεί στα τέλη του μήνα.
    
     Είναι που τάχα μεγάλο μέρος(!) των χρημάτων
αυτών θα ''έπεφτε'' στην αγορά.
     Εδώ θα πάρουμε αυτά και θα μας λείπουν άλλα τόσα!
     Για αυτό ακριβώς..

Τι Αποφάσισε η Πρόσφατη Γενική Συνέλευση των ΕΛΠΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για elpe

Τον πίνακα διάθεσης κερδών του 2015 ενέκρινε, μεταξύ άλλων, η Τακτική Γενική Συνέλευση των ΕΛΠΕ. Αναλυτικά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, τα θέματα της ημερήσιας διάταξης εγκρίθηκαν ως εξής:

Τι είπε ο Σκουρλέτης στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ


Στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που έγινε χτες στο Λουξεμβούργο, συμμετείχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή του Γραφείου Υπουργού Δημοσθένη Παπασταμόπουλο.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών εκδηλώθηκε η πρωτοβουλία τεσσάρων κρατών – μελών, της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας και του Λουξεμβούργου, αναφορικά με την πυρηνική ασφάλεια και τη μη χρηματοδότηση πυρηνικών σταθμών ενέργειας από την ΕΕ. Στο επίσημο γεύμα του Συμβουλίου, ο Έλληνας υπουργός έθεσε το ζήτημα της έγκαιρης επικύρωσης της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, προκειμένου να ξεκινήσει ταχύτερα η εφαρμογή της.

Στο Συμβούλιο συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής θέματα:

Τσίπρας, ΔΝΤ συμφώνησαν «μαχαίρι» και στον κατώτατο μισθό – Δείτε το κείμενο

Τσίπρας, ΔΝΤ συμφώνησαν «μαχαίρι» και στον κατώτατο μισθό – Δείτε το κείμενο
«Ενισχύοντας την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η επανεκκίνηση της ανάπτυξης με βιώσιμο τρόπο αποτελεί σημαντική πολιτική αναγκαιότητα. Τα προηγούμενα προγράμματα εισήγαγαν σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, αλλά απέτυχαν να δημιουργήσουν την επαρκή 'κρίσιμη μάζα' των αλλαγών για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης.

Οι προσπάθειές μας θα έχουν ως στόχο την..

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕΣΑ-ΕΚΟ

Αποτέλεσμα εικόνας για ανακοινωση
Συνάδελφοι,

          Αν και την επόμενη ημέρα των εκλογών της ΕΚΟ, προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση εργασιακών θεμάτων, κάποιοι συνάδελφοι θέτουν ως προτεραιότητα ένα ιδιότυπο «ξεκαθάρισμα λογαριασμών»…

ΑΠΕΝΑΝΤΙ σε αυτό, καλούμαι να υπερασπιστώ την συνειδητή επιλογή μου, όσον αφορά την συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο της Παράταξης ΜΕΣΑ-ΕΚΟ, για την ενημέρωση όλων των συναδέλφων και την αποκατάσταση της Αλήθειας.

Αλήθεια ! τολμούν και μιλούν για ..

Οι πράσινοι φασίστες θ' αναβιώσουν τον κεντρικό σχεδιασμό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας;


Η ανάρτηση της προηγούμενης Παρασκευής, για τις προκλήσεις των πράσινων φασιστών, ανέβηκε αρκετά ψηλά στις προτιμήσεις σ' αυτό το ιστολόγιο, αλλά φαίνεται πως ακριβώς την ίδια χρονική στιγμή μια παρόμοια οπτική εκφράστηκε και στη Γερμανία, σε μια συνέντευξη για τους κλιματικούς στόχους μετά τη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στο Παρίσι, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πιο συγκεκριμένα, στη σημερινή έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύθηκε συνέντευξη του "δικού μας" Μιχάλη Βασιλειάδη, προέδρου από τον Οκτώβριο 2009 του Συνδικάτου IG BCE (Industriegewerkschaft Bergbau, Chemie, Energie - Ορυχεία, Χημικά, Ενέργεια), τρίτης μεγαλύτερης ένωσης εργαζομένων (μετά τις IG Metall και Verdi), με σχεδόν 700.000 μέλη.

Ο Βασιλειάδης ήταν σαφής: "Es ist falsch, aus den Pariser Beschlüssen abzuleiten, dass es in Deutschland eine Notwendigkeit zur Beschleunigung der vorgegebenen Ziele gibt. Den Zusammenhang gibt es nicht - Είναι λάθος να συναχθεί, από τις αποφάσεις του Παρισιού, ότι υπάρχει ανάγκη να..

Ανίχνευση διαρροών πετρελαιαγωγών από το διάστημα


Μια εφαρμογή που αναπτύχθηκε από ολλανδική εταιρεία επιτρέπει την παρακολούθηση προβλημάτων και διαρροών των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, χρησιμοποιώντας δεδομένα από δορυφόρους, και παρέχοντας καλύτερη ακρίβεια από ό,τι οι συμβατικές εναέριες έρευνες.

Η εφαρμογή της ολλανδικής εταιρείας Orbital Eye, με την ονομασία PIMSyS, συλλέγει δεδομένα ραντάρ από τους ευρωπαϊκούς δορυφόρους Sentinel, στο πλαίσιο του προγράμματος Copernicus, και μέσα από ειδικό λογισμικό ανιχνεύει αυτόματα την κίνηση του εδάφους και άλλα πιθανά προβλήματα.

Το σύστημα εντοπίζει τα..

Το Curiosity εντόπισε «ρομποτικό μηχάνημα» στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη; [βίντεο]


Ενώ το Curiosity συνεχίζει το ταξίδι του στον πλανήτη Άρη, εντοπίζει ένα νέο περίεργο αντικείμενο κοντά του. Ερευνητές ισχυρίζονται ότι η ψηφιακή ανάλυση δείχνει ένα αντικείμενο που μοιάζει με ένα «ρομποτικό μηχάνημα» στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη, και η ανακάλυψη δείχνει ότι το Curiosity rover της NASA δεν είναι η μόνη ρομποτική μηχανή που εξερευνά την επιφάνεια του πλανήτη.

«Το αντικείμενο φαίνεται να είναι..

Το 65% των αναγκών μας σε καύσιμα καλύπτονται από τα ΕΛΠΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΠΕ
Τα Ελληνικά Πετρέλαια κατακτούν την αγορά της Μεσογείου και των Βαλκανίων

Η ΕΚΟ κατέχει το 33% του μεριδίου της κυπριακής αγοράς, με 94 από τα 300 συνολικά πρατήρια πετρελαιοειδών

Η εταιρεία δραστηριοποιείται με παρουσία στη Σερβία, όπου διατηρεί 45 πρατήρια, στο Μαυροβούνιο με 43 πρατήρια, στη FYROM με 25 πρατήρια, στη Βουλγαρία με 85 και στην Κύπρο με 94 εντός των επόμενων ημερών (Αυτήν τη στιγμή η ΕΚΟ λειτουργεί 91 πρατήρια)

Είναι εκπληκτικό πόσες αλλά και πόσο σημαντικές πληροφορίες μπορούν να συγκεντρωθούν από μια διήμερη έστω επίσκεψη στις εγκαταστάσεις μιας τεράστιας σε σημασία για την Κύπρο εταιρείας, για την οποία πολύ λίγα γνωρίζουμε οι περισσότεροι. Της εταιρείας η οποία προμηθεύει την Κύπρο με ένα πολύ ζωτικό προϊόν, από το οποίο εξαρτάται η καλή λειτουργία όχι μόνο του τόπου μας γενικά, αλλά και της ζωής του καθενός από μας ξεχωριστά.

Το υπό αναφοράν προϊόν είναι φυσικά τα καύσιμα, η κινητήριος δύναμη που βάζει μπρος τα πάντα. Και η εταιρεία, για την οποία γίνεται ο λόγος, είναι τα «Ελληνικά Πετρέλαια». Λίγοι είναι, πιστεύω, όσοι γνωρίζουν ότι το 65% των καυσίμων που καταναλώνουμε στην Κύπρο προέρχονται από ..